Fokken op kleur/uiterlijk

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Fokken op kleur?

De toverballen in de border collie wereld Geen enkel ras heeft zoveel diversiteit als de border collie. Er is niet 1 ras dat in meer kleuren voorkomt. Sterker nog, kleuren die je voorheen nooit zag komen nu steeds meer te voorschijn. Is dat toeval? Komen de toverbalnestjes toevallig uit de grond schieten of ontstaat hier…

http://bordercolliecolors.wordpress.com/2014/05/20/fokken-op-kleur/

"  
omdat het over iedere basis kleur heen gaat (onder ee-red kan zwart, blauw, bruin, lilac, merle, sable, driekleur enz enz enz zitten) eerder een aftekening dus dan een kleur zelf. Aangezien de echte kleur er onder zit :-) "

 Ah op die fiets

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik hoop toch wel dat er op uiterlijk wordt gefokt. Ik zou het toch wel fijn vinden als mijn hond vier poten heeft en rastypisch is. En dan bedoel ik niet rastypisch in het extreme, maar mensen moeten wel kunnen zien dat het een Golden is. Dus ja, bij het fokken vind ik uiterlijk ook belangrijk. Wat kleur betreft heb ik ook voorkeuren, maar uiteindelijk zal ik altijd gezondheid en karakter boven de kleur van een reu stellen.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

@ Suzanne, bij de BC is het misschien zo dat de Dilute kleur niet slecht is.

Bij mijn ras is dit het echter dus echt wel. Een blauwe (van uit het black and tan) of Isabel (vanuit de rode) duitse pinshcer heeft een zwakke vacht een sterk verminderde gezondheid.

In landen die aangesloten zijn bij de FCI word deze kleur ook niet erkend als kleur, juist omdat het honden zijn die verminderde weerstand hebben.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

"  

Blauw is de verdunde versie van zwart. Het dilute gen (d) zorgt er voor dat er minder pigment in de vacht zit.

Dilute is echt niet per definitie slecht.   "

 



Klopt als een bus, dank voor de uitleg.

Punt met Staffords is dat ze toch al gevoelig zijn voor huisproblemen. Door op de blauwe kleur te fokken ga je die zwakte toch uitvergroten.

honden page profiel AureliaAurelia 3 doggies

honden foto van Aurelia

"  
Echt? Ik show niet maar ik hoor eigenlijk nooit anders dan dat zwart wit het gewoon het beste doet op show (ik zie iemand al met een blauw sable aan komen, of een chocolate brindle hihi, ik zou het heel goed vinden als die het net zo goed zou doen, als de bouw en aftekening verder het zelfde was) "

 

Ik moet zeggen dat ik het eigenlijk belachelijk vind om juist de border collie op uiterlijk te fokken...

 

de grote variatie in kleur (én vorm!!) is er omdat de bc behoorlijk lang alleen gefokt is op karakter/gedrag/bepaalde drijfeigenschappen. Daar werd tot kort geleden van alles in gegooid, en ik denk dat het dat ras goed heeft gedaan. Dat er nu zo binnen de perken van een stamboek gefokt worden en zo gekeken wordt naar een rasstandaard qua uiterlijk (ipv de manier van drijven/karakter etc), ik denk dat dat de genenpoel heel wat kleiner maakt...

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Bij Siberische husky's zijn alle kleurstellngen en patronen toegestaan, verder vind ik het belangrijker dat er op bouw en karakter ed dingen gefokt wordt.

Persoonlijk krijg ik altijd een klein beetje jeuk als mensen een zwart witte met blauwe ogen hebben en er een rode bij willen. Misschien omdat ik dat 1 x van nabij heb meegemaakt en dat was een redelijk drama - de rode was de enige husky die ik ken die ik voor geen cm vertrouwde, hij beet, raak en onverwacht. Mijn en mijn hond. Een kind. Toen het sledehondenteam uitgebreid werd, was hij diep ongelukkig met alle honden om zich heen. Werd uiteindelijk ingeslapen. Toen dacht ik, had wat meer aandacht aan karakter besteed..

http://www.huskycolors.com/ wat verouderd maar wel leuk om alle kleuren en aftekeningen te zien.

Leuke is trouwens dat het ook aardige toverballen kunnen zijn, een kennis van mij had een vrijwel zwarte pup die bijna helemaal vosbruin eindigde :-) Edit; ik denk wel dat juist doordat geen enkele aftekening 'fout' is, je wel een mogelijk bredere genetische basis houdt. Ik vind het bv nog steeds apart dat bv een fantastische berner sennen met net teveel wit op de kop niet gebruikt zou worden.

honden page profiel sneeuwwitje en de dwergsneeuwwitje en de dwerg 3 doggies

honden foto van sneeuwwitje en de dwerg

Heb ook zo mijn voorkeuren voor welbepaalde kleuren, maar gezondheid gaat echt wel voor op alles!dat de gezonde pup of hond dan nog een kleurtje heeft waar ik op val, dan is dit mooi meegenomen.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Bij ons ras zijn 2 kleuren toegestaan, black and tan en rood.
Rood is bij ons ras de dominante kleur.
Als er een nest geboren wordt wat geheel homozygoot rood is, zijn de pups vanaf het begin rood (ze hebben geen zwart in de vacht).

Maar is het rood hertozygoot worden de pups geboren met zwarte haren in de vacht. Voordat dit geheel rood is ben je een aardige tijd verder, meestal pas echt rond een jaar of 2.

Een tijd terug zijn er bruine-tan pups geboren uit een black and tan combinatie, niet veel Duitse Pinschers dragen het bruin gen bij zich, maar het is wel mogelijk.

In Zweden wordt er nog regelmatig een schnauzer gebruikt om nieuw bloed in te brengen. Dat geeft leuke kleuren, maar grotendeels puur wild kleur en peper en zout.

Hopen dat ze het in Duitsland zover krijgen dat ook de Bruin en wild kleur erkend worden, dan hoeven die honden niet gesloten te worden van de fok. De kleuren zijn namelijk geen verdunning, maar puur kleuren die naast elkaar bestaan en soms ontstaat door het kruisen van 2 rassen. Nou ja kruisen, vroeger was de Duitse pinscher een korthaar schnauzer, dus eigenlijk is het het zelfde ras alleen zijn ze uit elkaar gehaald.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

In de meeste gevallen vind ik het inderdaad verkeerd, maar het hoeft niet perse.. als er maar niet wordt vergeten dat er belangrijkere dingen zijn zoals gezondheid en karakter.

Bij bekende honden waar er dus heel veel van zijn, zal het makkelijker zijn om dan op kleur te fokken. Er zijn dan nog genoeg honden met een goede geteste gezondheid en met een goed karakter, waarbij je ook nog op kleur kan letten.. maar er zijn ook rassen waar niet zoveel honden van te vinden zijn, of de gezondheid sowieso belabberd is.. dan mag je al blij zijn dat je 2 ouderdieren kunt vinden die een goede geteste gezondheid hebben en een goed karakter en is fokken op kleur bijna onmogelijk.

 

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Bij ons ras is er binnen 1 nest meerdere kleuren aanwezig en schakeringen daarin en in de loop der tijd komt je hond pas op kleur. Een echte toverbal dus.

Dit betekent dat, wil je perse een bepaalde kleur, kan het zijn dat je heel lang moet wachten. En lang wachten moet je zo en zo al.

Er word niet op kleur gefokt, wel op gezondheid en karakter. De fok teven en reuen moeten een karakter test ondergaan, voor alle gezondheids testen een ok hebben en minimaal 2 maal aan een show hebben meegedaan en daar een zeer goed of uitmuntend hebben behaald. Pas dan kan er fok toestemming worden aangevraagd.

Tevens is er een data bank waar de gezondheid van ons ras word bijgehouden.

 

Onze hond is nu 3 en een half jaar en ik denk dat we nu pas kunnen zien wat zijn werkelijke kleur is, hoewel dit per seizoen nog wel eens wat nuances kan geven.

Wel kun je van te voren inschatten of een hond helemaal zwart of black and Tan zal uitpakken. Maar de Tan kan ook nog van kleur verschillen.

 

 

 

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Voorstellen, mijn roedeltje
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^