HD check-up - iemand wel eens gedaan?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Bij onze dierenkliniek is het in de maand mei en juni goedkoper om je hond te laten röntgenen op HD en ED, en nu ben ik een beetje aan het twijfelen....

 

Nu weten wij al dat Taika HD heeft, en ze is ook geröntgend toen ze 18 maanden oud was, maar eigenlijk wil ik nu, nu ze ruim 3,5 jaar oud is en we dus 2 jaar verder zijn, weer opnieuw een foto van d'r heupen laten maken.

Eigenlijk gewoon om te kijken hoe het er nu uitziet. Is het verslechterd, en met 'hoeveel' dan, of is er juist niet zoveel veranderd in die 2 jaar, etc. Misschien wel om een beetje een indicatie te krijgen hoe lang we nog van onze mooie en eigenwijze prinses mogen genieten...

 

Heeft iemand dat wel eens gedaan? Of wat vinden jullie hiervan? Slim om te doen, of onnodig?

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ja dat heb ik gedaan, verleden jaar mei, ze had pas in november ervoor een tplo gehad, en opeens liep ze te manken, ik zelf dacht dat ze op de voorhand liep, vandaar ik weer fotoos heb laten maken.

met 18 maanden was bamse al gerontgend, maar nog een keer dus gedaan, ed vrij en hd vrij, mei gedaan, en in juli pas bleek ze een gescheurde meniscus te hebben, dacht toen, ze heeft niets, dat was het dus. op aandringen van mezelf hebben ze toen geopereerd.

als ze niet had gemankt had ik natuurlijk nimmer fotoos wederom laten maken. ik begrijp je onrust ergens wel, is het verergerd ? je kan bij een goede orthopeed de fotoos laten maken, die hoeven dan niet officieel opgestuurd worden, dat is dan niet nodig, maar dan weet je toch wat de uitslag NU is.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Welke informatie denk je daar mee te verkrijgen? En wat ga je daar mee doen? Dat zij. De vragen die je moet stellen. En ook hoe relevant is de info van een rontgenfoto voor het klinisch verloop?

 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Ik zou de foto die gemaakt wordt dan vergelijken met de foto's die op 18 maanden gemaakt zijn. Een beetje om een idee te krijgen hoe de HD bij haar verloopt en hoe snel of hoe langzaam dat is gegaan in de afgelopen 2 jaar.

Toen we op 18 maanden officieel lieten röntgenen was er bijvoorbeeld al wat verkalking te zien bij de rechterheupkom. Is dit een stuk erger geworden? Is dit opgelost? Is het hetzelfde gebleven?

Aan Taika zelf zal je namelijk nauwelijks iets merken (al zie ik wel dingen natuurlijk); zo'n foto om te vergelijken geeft misschien wat extra informatie over eventuele pijn en het verdere verloop.

 

De foto zal dus ook niet beoordeeld worden door specialist of DA o.i.d., het is puur voor mezelf om 'de stand van zaken' te zien en te vergelijken. Ik heb alleen thuis geen röntgenapparaat

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Ik denk zelf dat de klinische veranderingen belangrijker zijn. Dus of ze er last van heeft en of dat erger is geworden in die tijd. 

De kraakbeenschade die belangrijk is voor het verloop en de ernst van de klachten kan je niet zien op een rontgenfoto. Daarvoor zou je een kijkoperatie morten doen, niet echt iets om uit nieuwsschierigheid te doen. 

Als je het je kan veroorloven en het is minimaal belastend voor je hond kan je best zo'n foto laten maken. Maar ik heb geleerd dat je de diagnostiek achterwege kan laten als de uitslag niets veranderd aan wat je gaat doen. Vanuit een academisch oogpunt is het wel interessant. 

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Nieuwsschierigheid dus. Dan zou ik het laten doen wanneer er korting gegeven wordt!

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Inderdaad vooral nieuwsgierigheid.

 

Ook zijn de veranderingen vaak lastig te zien. Wij zien haar elke dag en dan zie je verslechtering of verbetering niet zo snel, dat valt niet zo snel op (zo zien we bijvoorbeeld ook niet eens meer dat ze zo ontzettend groot is. Na een weekje pension dan besef je pas weer: oh jeetje ja, ze is echt een grote hond! ).

Soms zie ik wel dingen waarvan ik denk: hm, deed ze dat vorig jaar ook al?

Ik denk dat zo'n foto daar toch ook nog weer wat meer duidelijkheid over geeft; zie ik inderdaad wat ik zie, klopt het dat ik dit of dat zie?

Als een soort extra verklaring of bevestiging voor welke gedragingen ze laat zien (rekt ze zich uit vanwege mogelijke pijn/stijfheid, of is dit gewoon even lekker uitrekken? etc)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Als ie echt stijf is rekt ie zich helemaal niet meer uit 

Mijn oudste heeft spondylose, heeft nooit echt soepel bochtenwerk gehad, maar tegenwoordig moet ie heel erg afremmen voor ie een bocht om kan. En ik weet ook niet meer hoe snel het slechter wordt. Op een buikecho is een botwoekering gezien op een wervel, toevallig. En ik zit nog steeds te dubben of ie nou wel of niet op de foto zou moeten. Voorlopig nog maar niet, er valt niet echt iets aan te doen. Ja, in beweging houden maar dat doen we al. 

 

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^