Mijn hond heeft de ziekte van Cushing medicatie werkt niet. Moet ik hem laten inslapen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

Mijn hond heeft de ziekte van Cushing en heeft ook al een lange tijd epilepsie hij is pas 9 jaar. Het is een Beagle deze honden kunnen vaak met gemak 17 jaar worden. Billy is een bikkel we zijn bijna een maand geleden begonnen met medicatie maar hij werd steeds slechter ging door zijn achterpoten zakken. Van de week kreeg die een aanval s,nachts ik werd er wakker van ik vond hem in zijn eigen urine zwemmen hij kon niet meer staan. Ik heb hem meegenomen naar buiten en hem geholpen zodat die kon poepen. Daarna heb ik hem gewassen en ben ik bij hem gaan liggen ik dacht dat die dood ging. 2 uur heb ik bij hem gelegen daarna ben ik weer in mijn bed gaan liggen toen zijn ademhaling rustig werd. Het brak mijn hart ik heb de DA opgebeld ze denken dat het gezwelletje een tumor geworden is. Hij is veel spiermassa kwijt en wordt steeds dunner en zakt steeds meer door zijn poten. De hond is van mijn zoon en ik heb van de week een afspraak gemaakt bij de DA om hem in te laten slapen. Mijn zoon schok toen hij Billy zag zijn kop was veel dunner en hij zag er slechter uit. Af en toe is die helemaal de weg kwijt. Wandelen kan je niet meer met hem omdat die niet wilt doorlopen. S,avonds is het ook erger. Ik vindt dit zo,n verschrikkelijke moeilijke beslissing en ik twijfel nog of ik hem wel ga laten inslapen. Ik wil toch nog eerst met de DA praten want ik wil er geen spijt van krijgen. Ik heb hem de laatste 2 dagen geen medicatie meer gegeven daardoor is hij ook weer meer gaan drinken en weer op eten gefixeerd. Ik heb hem nog een lekker gerookte bot gegeven daar is die nu echt kapot van hij stopt namelijk pas tot het bot geen vlees meer heeft. Maar nu red die dat niet meer.   Maak ik de juiste beslissing? Moet ik nog wachten? Of doe ik er nu goed aan nu

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo

honden foto van Menno en Elmo

Je verhaal lezend hebben de negatieve kanten van Billy's toestand de overhand.

Dat betekent dat je, psychologisch gezien, je beslissing al genomen hebt.

Dat is laten inslapen.

Zou je daar niet aan toe zijn, had je de positieve kanten wel de boventoon laten voeren.

 

Dat doe je niet bewust, dat gebeurt vanzelf tijdens het opstellen van je bericht.

 

Het enige waar je nu behoefte aan hebt is bevestiging.

Bevestiging dat dit het beste is dat je kan doen.

Maar die ga ik je niet geven.

Dat is iets dat je zelf moet beslissen.

 

Luister niet naar ons.

Luister naar je gevoel.

Dat is de beste raadgever. 

honden page profiel YaraYaragoedgekeurde fokker

honden foto van Yara

Wat ontzettend naar om toe te kijken hoe je hond zo achteruit gaat.

Ik ben niet bekend met de ziekte en absoluut niet in staat om enige vorm van advies te geven. Het blijft denk ik toch een gevoelskwestie. Jullie kunnen als enige (icm DA) beoordelen of er nog opties qua behandeling zijn en of je jullie hond nog een hondwaardig bestaan kan leiden.

 

Wat heeft de DA gezegd? En wat is er al geprobeerd qua behandeling?

 

Heel veel succes en sterkte in elk geval. 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

ik weet je naam niet, helaas, zo onpersoonlijk om je anoniem te noemen.

de toestand van je beagle gaat achteruit, het is goed dat je toch nog even met je dierenarts gaat praten, neem je hond mee dan kan hij zien of je hond nog te helpen is of niet, en echt, dan heb je de juiste beslissing genomen, nog even praten met je arts.

en als je hond alleen maar achteruit gaat, is de keuze aan jou om een goed besluit te nemen.

Anoniem (Gast)

Ik zal even een link erbij zetten zodat men lezen wat de ziekte van Cushing is.   Er is zijn twee behandelingen die je kan doen bij de ziekte van cushing de 1 is een operatie maar daar komen ook heel veel nadelen bij als de hypofyse wordt wegehaald. De operatie kan maar door 1 arts worden gedaan in het dierenziekenhuis in Utrecht en dat gebeurt via de bek het zit namelijk in de onderste hersenen. Dus bij zoals wij zouden zeggen spraak, beweging, reuk, zien de basis dus. Het gezwel wordt dan weggehaald maar zoals ik begrepen heb heb je het ook nodig dus dat moet je weer aanvullen met medicatie. Daarbij kost de operatie 1500 euro zonder scan,s en bloedonderzoeken en de bestralingen, dus ik denk dat je dan aardig richting de 3000 euro komt. Dat heb ik niet. Een goede oplossing is Vetoryl dat en daar kunnen ze best oud mee worden. De medicatie werk wel in hoeverre hij niet meer continue moet drinken en erge vraatzucht heeft. Een beagle heeft altijd trek maar het was wel een stuk minder. En dan de optie niets doen en dat vond ik geen optie. Medicatie is duur ik betaalde 80 euro voor de medicijnen ze moeten dan wel steeds om de 3 maanden gecheckt worden of de dosering nog genoeg is. Daarvoor moet je in het begin een paar x extra bloed laten prikken om te kijken of de dosering goed is. Zover ben ik nog niet eens gekomen. En dat geld had ik er graag voor over. Niets doen is geen optie maar een doodvonnis daarbij een hoop frustratie want plassen in huis hoort daar ook bij en dat vindt hij niet leuk en ik ook niet. Natuurlijke behandelingen daar geloof ik niet in. Ik heb zoiets een paar x flink mis zien gaan. En zoals ik al zei met de medicatie dan kunnen ze best oud mee worden.  Hij is nu weer redelijk bij af en toe dwaalt die een beetje. Dat is zo rot he ze hebben steeds een opleving en dan ga je twijfelen. Maar dan zie in de avond hoe slecht die dan weer is en dat doet zo,n zeer. Ik ben nu bang dat als ik vanavond niet ga ik het elke keer voor me uit ga schuiven en daar doe je het beestje absoluut geen plezier mee. En om je hond zo te zien aftakelen dat doet ook zo,n zeer. En zoals ik al zei ze geven geen pijn aan. Maar Billy kijkt af en toe wel zielig naar me en dat terwijl die altijd triomfantelijk en arrogant kijkt.  

honden page profiel LindaLinda

honden foto van Linda

Wij hebben een hond gehad met de ziekte van Cushing. De kans dat de medicatie werkt is heel erg klein. Onze hond werd op een bepaald moment incontinent, kale en pijnlijke huid bij regen en koude. De ziekte kan in de bijnieren zitten of de hersenen, bij onze hond (Cainr terrier) zat het in de hersenen. Naast het feit dat hij incontinent was, had hij een flinke dikke buik. Hij ging niet eens meer gewoon liggen, maar ging altijd op zijn rug liggen.  Hij wilde bijna niet meer wandelen en als hij ging wilde hij nooit lang wandelen. Hij had ontzettend veel water nodig en tijdens het uitlaten of in huis liet hij al zigzaggend zijn urine lopen....

 

Hij sliep altijd bij mij op bed aan het voeteneinde en ik deed een incontinentiedekentje onder hem, ik heb vaak gehoopt dat ik wakker zou worden en dat hij in de nacht, in zijn slaap, was heen gegaan. Als je deze gedachten hebt, is dat je eerste signaal.

Onze hond begon op een bepaald moment scheel te kijken, de druk in zijn hersenen nam toe, de tumor groeide. Het volgende stadia zou zijn het krijgen van toevallen. Hij liet op het einde ook enorm vieze scheten, dit schijnen meer honden te doen met Cushing in de laatste stadia. De hond had uiteindelijk helemaal geen zin meer om uit te gaan. Kwam nog zelden bij ons liggen, wilde gewoon in zijn mand blijven om op zijn rug te liggen. Hoewel hij nog enthousiaste momenten had (alsof hij wist dat we er aan dachten hem voor de laatste keer naar de dierenarts te brengen)... Hebben we op 4 mei 2010 besloten hem in te laten slapen. Het is een slopende ziekte. En welke keuze je ook neemt, heel veel sterkte!

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Er zijn meerdere mogelijkheden om met medicijnen ten behandelen. Vetoryl is betrekkelijk nieuw. Daarvoor werd Lysodren gebruikt, dit vernietigt de cellen die cortisol produceren. Hierdoor ontstaat er Addison die vervolgens levenslang behandeld moet worden.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

gast, de ene hond met Cushing wordt viertien met de juiste medicatie de andere gaat allerlei vervelende bijwerkingen laten zien. Jij bent de enigste die kan bepalen of je hond nog kwaliteit van leven heeft.Maar zoals ik het lees uit jou beschrijving is dit geen kwaliteit van leven meer,dus hoe moeilijk ook, houden van is ook weten wanneer je ze moet laten gaan.Sterkte!

Anoniem (Gast)

Ik zag daarnet weer een lichtje in zijn oogjes. Toen een besluit genomen het nog even uit te stellen. Zonder de medicatie is een stuk alerter is ons opgevallen. Als het nu nog even alleen bij zwabberen blijft dan is het okee. Zodra ik merk dat er andere dingen bij gaan komen. Dan is het voor mij duidelijk. Misschien is het een week uitstellen of 2 maar we vinden hem nu toch nog te goed om vanavond te laten inslapen. Ik ga zeker naar de afspraak en overleg met DA misschien dat die wat bijvoeding of poeder kan krijgen efin we zien. Ik voel me bij deze beslissing goed mijn zoon ook en mijn vriend ook. Ik zal een account aanmaken zodat ik jullie op de hoogte kan houden. Medicatie geef ik niet meer omdat hij daar toch al vanaf het begin vrij ziek van werd. Zoals ik al zei vandaag is die alerter dan een paar dagen geleden. Zolang hij is zich goed voelt voelen wij ons ook goed. Bedankt voor jullie reacties.   Over de medicatie zoals ik al zei Billy werd er echt ziek van stond af en toe te trillen op zijn pootjes en braken diaree maar dit zijn de bijwerkingen we moesten doorgaan met de medicatie van de huisarts en eigenlijk was stoppen geen optie omdat die zo nog oud kon worden. We dachten eerst dat die teveel medicatie kreeg omdat die er ziek van werd maar hij kreeg juist de minimale dosis en zou na het testen waarschijnlijk nog meer moeten nemen. Misschien werkt het voor sommige honden en dan blij zoals ik al zei het medicijn doet wat het moet doen hij plaste weer normaal en at normaal. Maar als je hondje er zo ziek van wordt wat is dan wijsheid?  

honden page profiel RobertRobert

honden foto van Robert

Volg je eigen gevoel, na je gesprek met de dierenarts

honden page profiel SproetjeSproetje

We gaan zo ik laat het jullie zeker weten.
Ik stond nog geregistreerd hier.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Artikel over medicamenteuze behandeling van hypofyseafhankelijke cushing

Treatment pituitary dependend cushing

 

honden page profiel SproetjeSproetje

We zijn bij de DA geweest en die heeft ook besloten dat Billy nu nog te goed om in te laten slapen.
Sinds we gestopt zijn met de medicatie voelt hij zich veel beter.
De tumor was toch al te ver gevorderd waarschijnlijk dus medicatie had toch al geen zin meer gehad. Plus dat Billy sinds hij die medicatie had zich al echt niet lekker meer voelde. En hij er toch erge bijwerkingen van kreeg.
Nu is hij 2 dagen er vanaf en je ziet hem opleven.
Natuurlijk zet de ziekte zich voort dus we zien het dag voor dag aan.
Verlopig blijft nog even bij ons hoelang we genieten gewoon van elke dag.
Zodra we merken dat er complicaties bijkomen en Billy zich ongelukkig voelt maken we weer een afspraak met de DA.
We voelen ons er nu allemaal goed bij. Dus we laten het op het beloop.
Als hij zich alleen maar zieker voelt van het medicijn dan is het beter zo zonder medicatie en nog even van de dag genieten die hij heeft.
Ik had graag gezien dat de medicatie zijn werk goed had gedaan en hij nog lang bij ons zou zijn. Helaas is dit niet geval en als je hondje zo ziek wordt van de bijwerkingen wat is dan wijsheid?

honden page profiel SproetjeSproetje

De DA zei nog dat hij ook al waarschijnlijk tegen addisonziekte aanzat door de medicijnen. Dus het is echt beter voor hem zo.

honden page profiel RobertRobert

honden foto van Robert

Geniet nu van elke dag...... sterkte ermee

honden page profiel SproetjeSproetje

Bedankt voor jullie reacties :-)

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

sterkte Linday.

 

kijk naar je hond, hoe hij het doet.

 

en besluit met je da en met je zoon. (alleen is maar alleen; al ben jij de best geplaatste om te oordelen hoe je hond is)

 

 

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Als je hond zich beter voelt zonder medicatie, dan zou ik hem dat ook niet meer geven.Je hondje is 9 jaar en als hij zich zo beter voelt, waarom dan niet.
Geniet van de tijd die jullie samen hebben en houdt zijn gezondheid in de gaten.De ene dag zal beter zijn dan de ander maar er zullen vast nog mooie dagen komen.

honden page profiel SproetjeSproetje

Vandaag weer lekker met de honden naar de hondenzwemplaats hier geweest.
Hij voelt zich echt veel beter zonder de medicatie hij loopt nu zelfs veel beter.
Hij liep vandaag weer lekker te schuimen daar en geen problemen met andere honden gehad daar was ik bang voor omdat ze vaak merken aan elkaar of een hond ziek is of niet.
Billy is altijd een dominante beagle geweest hij pikte niet veel van puppies en van andere honden die iets van wilde niet dat die aanviel maar hij liet even weten dat die er niet gediend was.
Beste beslissing ooit liever dat die zich goed voelt zonder medicatie voor een paar weken dan ellendig voor een maand met medicatie.

honden page profiel SproetjeSproetje

Hallo,

Inmiddels zijn we alweer een tijdje verder en ik moet zeggen het gaat harstikke goed met Billy sinds we overgestapt zijn op vleesbrokken van Carnivor ik heb ineens een hele andere beagle. Hij is super fit wankelt niet meer gaan niet meer door zijn pootjes. Hij rent weer speelt weer. Echt een wonderlijke verandering zijn vacht wordt beter.
Hij is allert echt super.
En dit allemaal nadat ik overgestapt ben op Carnivore. Daarvoor wilde die niet tever lopen soms alleen op het grasveld achter uitgelaten worden. Wilde niet spelen en ging zijn eigen gangetje.

Echt een aanrader binnenkort ga ik echt vers vlees halen van Lotgering. En omdat zijn vreetbuien wel erger zijn geworden heb ik de chinese kruidenmedicatie besteld Cushing complex. Ik heb gelezen dat dit kan helpen bij zijn vreetbuien dus we gaan ervoor.

We genieten weer van het leven. Super. ;-)

Groetjs Linda

seb (Gast)

Hoe gaat het nu met billy? 

Anoniem (Gast)

Heel erg goed hij staat nu op versvoer omdat ze zo weinig mogelijk eiwitten mogen hebben. En granen en glutten vrijvoer dat is heel slecht voor honden met cushing.

Hij rent hij plast niet in huis hij heeft een dikke cushing buik en zijn vacht is terug gegroeid.

 

Eerst had hij carnivore brokken maar kom nu elke keer een stapje verder omdat voer een grote rol speelt. Door vers te voeren hebben ze ook niet zo,n honger meer althans ik merk er niets meer van. Terwijl die vroeger voor me stond te piepen als die honger had. Drinken doet die ook normaal. We doen nu kvv maar ben aan het kijken voor barfen. En dat samen met een voedingsdeskundige voor honden en katten zij weet precies wat een cushinghond wel en niet mag.

 

Mijn advies ga over op versvoer. Dus dat kan smuldier zijn meestal overal te koop of naturis wat ik ook heb.

 

Brokvoer bevat veel te veel eiwitten en eiwitten zijn slecht voor cushing honden dus hoe lager je dit kan krijgen hoe beter en dat is dus kvv compleet zonder granen en gluten. Je zou zien dat ze dan ook niet meer hongerig zijn.

 

Wil je meer weten over vers eten stuur me maar een berichtje.

 

 

Anoniem (Gast)

En dit zonder medicatie hij heeft niets. Hij rent hij springt hij wil naast de fiets lopen. En kan lekker een paar uur wandelen.

Een hele andere hond dus.

Lies (Gast)

Met interesse las ik over de Beagle Billy. Ik heb een gladharige Foxterrier van 9 jaar en 4 maanden, waarbij in december 2014 Cushing is vastgesteld (al heb ik mijn twijfels). Hij heeft een weekend zware medicatie gekregen (prednison) om in een urinetest vast te stellen of hij Cushing heeft, naar alle waarschijnlijkheid wel. Omdat hij zo vrolijk en levenslustig  is, heb ik van verdere behandeling afgezien. Hij heeft alleen de dikke buik als symptoom. De vacht is goed en hij rent nog steeds mee naast de fiets.

Veel drinken (bij voorkeur uit sloten en emmers) en veel willen eten deed hij altijd al. Hij wordt wel steeds dikker (weegt nu 18 kilo!). Ik vraag me af hoeveel eten ik hem het beste kan geven. (ik hou goed in de gaten dat hij buiten niets te pakken kan krijgen, weggegooid brood etc)

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Heel erg goed hij staat nu op versvoer omdat ze zo weinig mogelijk eiwitten mogen hebben. En granen en glutten vrijvoer dat is heel slecht voor honden met cushing.

Hij rent hij plast niet in huis hij heeft een dikke cushing buik en zijn vacht is terug gegroeid.

 

Eerst had hij carnivore brokken maar kom nu elke keer een stapje verder omdat voer een grote rol speelt. Door vers te voeren hebben ze ook niet zo,n honger meer althans ik merk er niets meer van. Terwijl die vroeger voor me stond te piepen als die honger had. Drinken doet die ook normaal. We doen nu kvv maar ben aan het kijken voor barfen. En dat samen met een voedingsdeskundige voor honden en katten zij weet precies wat een cushinghond wel en niet mag.

 

Mijn advies ga over op versvoer. Dus dat kan smuldier zijn meestal overal te koop of naturis wat ik ook heb.

 

Brokvoer bevat veel te veel eiwitten en eiwitten zijn slecht voor cushing honden dus hoe lager je dit kan krijgen hoe beter en dat is dus kvv compleet zonder granen en gluten. Je zou zien dat ze dan ook niet meer hongerig zijn.

 

Wil je meer weten over vers eten stuur me maar een berichtje.

 

  "

 



Het zal hoofdzakelijk om de kwaliteit van de eiwitten gaan. Brokken zijn immers door en door verhit.

Lies (Gast)

De Fox eet z'n hele leven al iedere dag vers:  hart, vis of soepvlees - 125-150 gr. per keer (s morgens en s avonds)  aangevuld met een handje ProPlanbrokken. Die brokken zou ik dus weg moeten laten. Het ging me er om hoeveel eten ik hem moet geven.

honden page profiel SproetjeSproetje

Dat is geen vers voeren hart, vis of soepvlees. Ik denk dat je niet begrijpt wat vers voeren is. Als dit zo is doe je jouw hond ernstig tekort.

Kvv staat voor kant en klaar versvoer daarbij moet er ook compleet of staan anders krijgt die nog tekort.
Barfen is moeilijker je moet dan alles soorten vlees uitreken. Het gaat hier dan spiervlees, botten, vet, organen en groente.
Bones And Raw Food dat betekend barf.

Hier vindt je alles over barfen en kvv.
http://www.barfplaats.nl/forum/

Wil je erbij brokken geven dan is de geperste brok het beste.
Je hebt farmfood zonder gluten en met zalmolie
Of een brok van Orije en en sommige versvoerhandelaars hebben ook hun eigen merk geperste brok.
Waarom een geperste brok dit zakt naar beneden in de maag terwijl de normale brokken blijven drijven en dat is moeilijker te verwerken voor de maag.

Dus aub geef hem goed versvlees te eten en doe niet zomaar wat. B.v. een kipfilet geven en denken dat het versvoeren is zo wordt je hond nog zieker.

Lies (Gast)

dat is wat kort door de bocht dat ik niet begrijp wat vers is en dat ik mijn hond ernstig tekort doe.

het komt vers van de slager en van de visboer, verser kan niet. mijn dierenarts vindt het prima, ik doe echt niet zo maar wat, mijn vraag was alleen hoeveel.

 

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

" Dat is geen vers voeren hart, vis of soepvlees. Ik denk dat je niet begrijpt wat vers voeren is. Als dit zo is doe je jouw hond ernstig tekort.


Kvv staat voor kant en klaar versvoer daarbij moet er ook compleet of staan anders krijgt die nog tekort.

Barfen is moeilijker je moet dan alles soorten vlees uitreken. Het gaat hier dan spiervlees, botten, vet, organen en groente.

Bones And Raw Food dat betekend barf.


Hier vindt je alles over barfen en kvv.

http://www.barfplaats.nl/forum/


Wil je erbij brokken geven dan is de geperste brok het beste.

Je hebt farmfood zonder gluten en met zalmolie

Of een brok van Orije en en sommige versvoerhandelaars hebben ook hun eigen merk geperste brok.

Waarom een geperste brok dit zakt naar beneden in de maag terwijl de normale brokken blijven drijven en dat is moeilijker te verwerken voor de maag.


Dus aub geef hem goed versvlees te eten en doe niet zomaar wat. B.v. een kipfilet geven en denken dat het versvoeren is zo wordt je hond nog zieker. "

 



Dat van geperst bij rauw zou ik zelf niet doen. Geperste brok bevat minder vlees en meer graan als bijvoorbeeld Orijen. Glutenvrij betekend niet graanvrij.

Elk brok is te ver door verhit.

Orijen is dus niet geperst ;-) Orijen is wel graan vrij en bevat veel vlees/vis

honden page profiel SproetjeSproetje

Een hoop mensen geven nog een brok bij kvv daar wordt aangeraden een geperste brok te geven als je er een brok bij geeft.

http://www.farmfood.nl/hondenvoeding/hondenvoer/fresh-diepvries-versvlees/kompleet-vers-vlees.html
Hierover is ook het filmpje.

http://www.voerwijzer.com/veelgestelde-vragen-over-brokken#verschil%20geperst

Veelgestelde vragen over brokken

Ga direct naar het antwoord op:
Wat is het verschil tussen geperst, geextrudeerd en geexpandeerd?
Wat is het verschil tussen dure en goedkope brokken?
Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?
Waarom is graan slecht?
Wat is beter, vers vlees of vleesmeel?
Waarop is de beoordeling van de brokken gebaseerd op Voerwijzer?

Wat is het verschil tussen geperst, geextrudeerd en geexpandeerd?

Voor de voor- en nadelen van geperste brokken, lees ook het artikel Geperste brokken. Hieronder de verschillen tussen geperst en krokante brokken:
geperst
- wordt geperst op lagere temperaturen dan de andere soorten brokken, van 38 graden (koudgeperst) tot 70 graden (gewone persing)ongeveer
- doordat de fabricage op lagere temperatuur is, kan er alleen gebruik worden gemaakt van vleesmeel (geen vers vlees)
- alleen het vet is minder bewerkt, als er gebruik is gemaakt van koudgeperste olie of vet
- de brok valt makkelijker uiteen in de maag.
geextrudeerd en geexpandeerd
- deze worden op hogere temperaturen gefabriceerd (minimaal 93 graden celcius), de temperatuur en tijdsduur verschilt per fabrikant
- geexpandeerde brokken schijnen op te zwellen in de maag, geextrudeerde brokken doen dit niet

Wat is het verschil tussen dure en goedkope brokken?

1. Grondstoffen (ingredienten)
- de eiwitbron. goedkope eiwitbronnen: bijvoorbeeld soja en eiwit uit graan (dit blijft over bij het maken van producten voor mensen, en is daardoor goedkoop, een restproduct), afvalvlees (organen, karkassen) Dure eiwitbronnen: vleesmeel en vers vlees
- de vetbron. Goedkope vetbron: geraffineerde olie die chemisch geconserveerd wordt. Dure vetbron: koudgeperste olie.
- verhoudingen van ingredienten. Goedkoop: veel graan, weinig vlees. Duur: veel vlees, geen graan.
- herkomst van ingredienten. Duur: biologisch. Goedkoop: afvalproducten uit de humane voedingsindustrie.

2. Houdbaarheid van het product.
Duur: korte houdbaarheid. Goedkoop: lange houdbaarheid. Niet alleen doordat je meer speling hebt wat betreft verkoopsnelheid, ook doordat de natuurlijke conserveringsmiddelen die korter werken, duurder zijn.

3. Marketing
Duur: veel marketing, zoals mooie website, klantenservicemedewerker(s), folders, reclame op tv en in tijdschriften, online reclame, acties waarbij je iets kunt winnen of andere marketing-acties, vertegenwoordigers die langs winkels en/of dierenartsen gaan, mooie verpakking.
Goedkoop: je raadt het vast, weinig marketing.

4. Testen van het voer
Wat een brok ook duurder maakt is het testen van het voer op honden. Grote fabrikanten hebben een kennel met honden waarop ze onderzoeken doen door voer met een bepaalde samenstelling te voeren en dan kijken of ze het er goed op doen. Fabrikanten van van betere brokken zeggen dat het niet nodig is voor hun brokken, omdat ze alleen hoogwaardige ingredienten gebruiken. Volgens een studente diergeneeskunde kijken ze in de onderzoeken naar hoe weinig ze van iets in een brok kunnen doen, zonder dat de hond er ziek van wordt.


Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?

Nee, dure brokken zijn niet beter, maar goede brokken zijn wel duurder. Je hebt dus brokken die duur zijn, maar niet echt goed. Zoals de brokken van grote commerciele concerns (Hills, Royal Canin). Maar de betere brokken bevatten veel goed vlees, en zijn daardoor wel duurder dan brokken die vooral uit granen bestaat. Voorbeelden zijn Orijen, Wolfsblut en Canidae.

Waarom die beter zijn dan brokjes van de Lidl?
- meer vlees, van goede kwaliteit (levert een goede eiwitbron, granen en soja bijvoorbeeld zijn een slechtere eiwitbron en leveren meer afvalstoffen op en een grotere kans op allergie). Goedkope brokken bevatten vaak maar 4% vlees.
- de vleesbewerking: vers vlees is duurder, maar daar kan een hond meer mee. In de goedkopere brokken zit eigenlijk altijd vleesmeel, of zelfs vlees
- en beendermeel.- percentage koolhydraten: een hond is niet gemaakt om veel koolhydraten te verwerken, dit kan ook problemen opleveren. goedkope brokken bevatten vaak minimaal 50% koolhydraten.
- gebruikte zetmeelbron: granen zijn goedkoper, maar leveren ook sneller problemen. Aardappel wordt door meer honden goed verdragen.
- of de mineralen gecheleerd zijn of niet: gecheleerde mineralen worden beter door het lichaam opgenomen, maar zijn ook duurder
- welke vetten er gebruikt zijn: afvalvet is goedkoper, ik weet niet precies de regels hieromtrent. Het beste zijn koudgeperste vetten die met vitamine E geconserveerd worden (ipv chemische antioxidanten zoals bha)
- of het wel of niet bevat: gluten, k3, chemische antioxidanten, kleur- en smaakstoffen. Tarwe is het goedkoopste graan, maar bevat wel gluten waar een hond slecht op kan (gaan) reageren. Chemische antioxidanten zijn goedkoper om te gebruiken en houden de brokken langer goed, maar zijn niet gezond. Goedkope brokken bevatten deze, betere brokken gebruiken natuurlijkere producten zoals vitamine C en E.


Waarom is graan slecht?

De belangrijkste eigenschappen van graan waardoor het niet een geschikte voeding voor honden is.
- het eiwit is lastig verteerbaar, vooral het eiwit in tarwe
- een hond heeft meer aan eiwit dan aan koolhydraten en graan bestaat voor zo'n 90% uit koolhydraten
- granen bevatten antinutrienten die de opname van bepaalde mineralen verstoort en allergieen en andere problemen kunnen veroorzaken

Aardappel en zoete aardappel schijnen minder vaak problemen te veroorzaken. Kies je voor een brok met graan, kies dan voor glutenvrije granen zoals rijst of haver.


Wat is beter, vers vlees of vleesmeel?

Als er vers vlees wordt gebruikt, blijft er in het eindproduct veel minder vlees over, doordat het vocht grotendeels verdwijnt. Een goed voorbeeld is het verschil tussen Bestes Futter Fenrier en Natural Health Carnivore. De eerste bevat 75% vers vlees, waar zo'n 18% dierlijke eiwitten van overblijven. De tweede bevat 50 gedroogd vlees (en organen en botten), en bevat zo'n 40% eiwitten uit vlees.
Volgens Champion Petfoods bevat vers vlees (in brokken) een hogere biologische waarde en zou dus beter te gebruiken zijn voor de hond. Daarnaast geldt naar mijn idee: hoe minder verhit en bewerkt, hoe makkelijker verteerbaar. Maar als een fabrikant alleen vers gebruikt, blijft er dus weinig van over.
Ik geef de voorkeur aan een combinatie tussen vers en gedroogd.



Waarop is de beoordeling van de brokken gebaseerd op Voerwijzer?

Waar baseer ik deze sterren op? Op de volgende punten:
- de hoeveelheid vlees
- de vleesbewerking: of het vers vlees bevat of niet
- percentage koolhydraten
- gebruikte zetmeelbron
- of de mineralen gecheleerd zijn of niet
- welke vetten er gebruikt zijn
- of het wel of niet bevat: gluten, k3, chemische antioxidanten, kleur- en smaakstoffen of andere zaken die ik er niet in vind thuishoren
- of het antibioticavrij vlees is
- of er een afwijkende (heel veel of heel weinig) hoeveelheid van macro- of micronutrienten inzitten
- welke antioxidanten en evt conserveringsmiddelen er in zitten
- de bereidingswijze (temperaturen en tijdsduur van bereiden, helaas vaak niet bekend)


Orije wordt veel gegeven naast kvv. Zelf heb ik vroeger natural health carnivore gegeven ook een brok die dichtbij puur vlees komt.Maar omdat het niet geperst is ben ik daarmee gestopt. Farmfood is wel glutenvrij maar tarwe is vervangen door Sorghum en rijst dus ook een goede brok.

Billy leeft nog omdat hij geen granen en gluten meer eet en ik het eiwit gehalte zo laag mogelijk hou.
Hij wordt nu slechter zijn ogen gaan achteruit hij heeft niet altijd meer zoveel zin om ver te lopen. Maar als we naar een meer gaan en dat probeer ik elke dag te doen rent die als een jonge hond en geniet die van het water en om lekker zijn eigen gang te gaan.

Iedereen heeft zijn eigen manier van kvv geven en ik heb door contact met Tannetje Koning die gevonden voor Billy. In principe krijgt die altijd vers zonder granen en gluten en af en toe en brok voor als ik het vergeet uit de vriezer te halen.

Dit werkt voor Billy en zijn leven is al meer dan een jaar verlengd. Ik teken ervoor





:-D :-)

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^