Aanleren, niet afleren

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Jee,ga m delen! :-) ;-)
Goed artikel idd!

Het is zo bizar dat vaak de vraag komt, hoe kan mn pup van 8,9 weken dit afleren,hoe kan ik m afleren in huis te plassen,hoe kan ik m afleren te bijten,te blaffen,te springen.. noem maar op.. :(
Mensen,dat is hoe een pup is,een pup is een baby hond die bijna alles nog moet "LEREN" en dat gaat niet vanzelf,dat is aan de eigenaar,MOET DAAR TIJD IN STEKEN,OEFENEN,dan maar niet naar de bbq van de familie,dan maar niet gaan shoppen.. ppff sorry,beetje een ergenis voor mij dit..

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Helemaal eens Isha, ik las hem en dacht, zo logisch, zo waar, zo mooi! 

 

Mensen verkijken zich wel eens in een pup. Ze hebben heel veel aandacht nodig en dingen gaan niet vanzelf. Al helemaal met je eens dat je zegt, dan maar niet naar de bbq! 

 

Je pup gaat voor! Trouwens mijn hond ook nog steeds

 

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Ja precies,de mens kiest er dan voor om een pup op te nemen in het gezin,een pup/hond is ook gewoon een gezinslid,zoals baby's en kleine kinderen hun broek verschoont moeten om de paar uur,zo moet een pup ook regelmatig naar buiten de behoefte doen,zoals een kind een slaapje moet doen,moet een pup dat ook,zoals een kind bezig gehouden moet worden en wil spelen met blokken,heeft een pup die behoefte ook!
Ik kan me ook nooit voorstellen hoe gezinnen met kleine kids dat doen als er dan ook nog een pup bij komt!

Daarnaast ben ik idd ook van mening,dat je kiest voor een maatje voor het leven,die zou moeten krijgen waar hij behoefte aan heeft en recht op heeft/verdient! ;-)
Dus dat houdt gewoon in dat je leven veranderd,je kunt niet meer zo de deur uitstappen en terig komen wanneer je zin hebt,je bent nu gebonden en hebt verantwoordelijkheden,daar kies je voor!
Dus wanneer er 2 avonden in de week een verjaardag/vergadering/cursus oid staat,moet je daarin keuzes maken,waar ga je heen en waar niet heen (vooral in de puptijd natuurlijk maar ook zeker later nog)en wanneer je ergens heen gaat,iets regelen voor de pup/hond!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

ja helemaal waar, beter niet de hond eerst de fout in laten gaan om het dan weer te moeten corrigeren. Het is dan even opletten en inleven maar dan heb je ook zoveel minder irritaties en stress voor beide partijen.

 

Eigenlijk hetzelfde met een herplaatser, maak een goede rustige start zodat je een basis hebt waarop je verder kan gaan. Neem er even goed de tijd voor, leef je in, hou rekening met.

honden page profiel Petra,  *Lily Jane*   & JipPetra, *Lily Jane* & Jipgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Petra,  *Lily Jane*   & Jip

 Ik heb 'm ook gelezen.

Goed om hier te plaatsten.

 

Het kan een eye-opener zijn, dat hoop ik ook.

Helaas is een veelgehoorde overtuiging;

 

'Maar hoe weet mijn hond anders dat gedrag fout gedrag is ...?'

 

Nee, dat weet hij ook helemaal niet, maar het is voor een leerproces ook helemaal niet relevant voor de hond om te weten wat fout gedrag is als hij een gewenst alternatief gedrag aangeboden krijgt. Wat een hond niet aanleert hoeft 'ie immers ook niet af te leren.

 

Een veelgehoorde opvatting om te menen dat het perse nodig is om fout gedrag eerst te moeten ondervinden alvorens het als fout te kunnen (en moeten) te kunnen afstraffen. Ik zie de meerwaarde hiervan in het leerproces van de hond niet zo? Ik zie juist een meerwaarde in zo mogelijk ongewenst gedrag bewust voorkomen en door bewust in te zetten op gewenst gedrag op zo'n moment. Voor beide partijen  leuker en leerzamer.

 

honden page profiel HesciHescispeciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Hesci

Voorkom dat je dingen moet gaan afleren ja door van begin af aan al gewenste handelingen aan te leren.
Er wordt nog te vaak geroepen van ach het is nog maar een pup.
Juist met die houding ga je al helemaal de fout in :-)

Volgende forumvraag: Pup doet vals, uit het niets!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^