betrouwbare fokker

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Anoniem (Gast)

hallo, ik wil zeer graag een berner sennen het hoeft geen stamboom te zijn. Ik ben zeer lang op zoek geweest naar een nestje en nu heb ik er eindelijk een gevonden! Het was wel op een boerderij en de pups mogen niet binnen maar zitten in een stal. Ik weet dat ik dan meteen zou moeten afhaken, maar ik heb de ouders gezien van de pups en ze waren zeer lief en actief. Er werd iedere dag gewandeld met de honden. Ze hebben 2 volwassen teefjes. Per jaar word er max. 1 nestje pups gekweekt. de moeder blijft bij de pups. De eigenaar wil ons de pups pas meegeven wanneer ze 8 weken zijn. Is dit betrouwbaar?

honden page profiel Hannah + Ginny & WinterHannah + Ginny & Winter

Persoonlijk zou ik afhaken als de ouderdieren niet getest zijn op erfelijke afwijkingen. Berners zijn nu eenmaal niet het gezondste ras op aarde... De Berners in mijn omgeving worden veelal niet ouder dan een jaar of 5-6. 

 

Voor de rest zou het mij gaan om hoe de omgang met de honden zou zijn, en wat er gedaan wordt aan de socialisatie. Zitten de pups de hele dag opgesloten, of worden ze ook gesocialiseerd met mensen, dieren, etc. Worden de pups geënt en ontwormd? Gechipt? Dat zijn wel belangrijke dingen om bij stil te staan.

 

Er worden wel vaker honden op de boerderij geboren. Die leven ook lang niet altijd binnen. Zolang hun omgeving schoon is en ze niet hele dagen opgesloten zitten (mensen kunnen hierover natuurlijk ook glashard liegen... je zou ze het liefst het voordeel van de twijfel geven maar helaas, het gebeurd) zou dit voor mij niet perse een reden zijn om af te haken. Zoals ik al zei gaat het dan maar net om hoe er met de dieren wordt omgegaan.

 

Maar met een Berner zou ik het er niet op durven wagen wanneer er niet getest wordt. 

 

Succes met je zoektocht!

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Als ze geen stamboom hebben is het sowieso geen betrouwbare fokker.

Niet qua gezondheid, wie weet met wat voor (erfelijke) afwijkingen er wordt gefokt.

Dat weet de fokker zelf ook niet want de honden zijn niet getest en gekeurd.

Het blijft dan gewoon een gok om van zo'n nest een pup te kopen.

Een fokker die fokt zonder stambomen is een fokker van pretnesten maar evengoed kun je dan natuurlijk een leuk puppy treffen, alleen je hebt dan geen enkel idee wat de achtergrond/gezondheid van de voorouders is.

 

Puppy's die niet binnen worden gehouden is niet zo prettig.

Als je ze dan mee naar huis neemt, kunnen ze erg angstig zijn omdat ze niks van de normale geluiden/dingen in huis gewend zijn.

 

Met acht weken naar een nieuwe eigenaar is prima!.

 

Anoniem (Gast)

bedankt! de pups zijn wel gechipt ontwormd volgens schema, gechipt en ingeënt. we hebben ook heel het domein gezien waar de ouders slapen de pups verblijven we mochten ook binnen in huis en alles leek zeer betrouwbaar.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa

honden foto van Ina, Misty en Aysa

De mensen zullen misschien wel betrouwbaar zijn, maar als je op zoek bent naar een gezonde Berner pup is het gewoon niet verstandig om zonder stamboom te kopen.

 

Het ras heeft zoveel mankementen..., en als de ouders niet getest zijn op erfelijke afwijkingen zoals bij deze mensen, weet je bijna 100% zeker dat je binnen 2 jaar je bespaarde centjes bij de aankoop, dubbel en dwars kwijt bent aan dierenarts kosten.

 

En dan heb ik het nog niet eens over de pijn en mogelijke ellende je hond dan zal hebben.

 

Mijn advies..., geef nu gewoon wat meer geld uit aan een goede pup met stamboom en vergeet deze pup...., hoe schattig en schoon en aardig en vriendelijk het er ook allemaal uit ziet.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Berners zijn helaas niet echt gezonde honden. Veel erfelijke afwijkingen en veel sterven ook vroeg. Hoewel je met een stamboom niet -alles- kunt uitsluiten kan het je wel een beetje houvast geven door te speuren in de gezondheid van de voorouders.

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

" bedankt! de pups zijn wel gechipt ontwormd volgens schema, gechipt en ingeënt. we hebben ook heel het domein gezien waar de ouders slapen de pups verblijven we mochten ook binnen in huis en alles leek zeer betrouwbaar. "

 

Dat zegt allemaal niks over de gezondheid van de puppy's.

Hiermee weet je nog steeds niks over de achtergrond en gezondheid van de ouders en voorouders van de puppy's.

 

Je vroeg om een betrouwbare fokker.

Ik neem aan dat deze mensen goed voor hun dieren zijn, dat blijkt wel uit je verhaal.

Maar dat is iets heel anders dan verantwoord en op een goede manier een nestje fokken.

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Het is inderdaad een risico.

Wij hebben in oktober een berner gekocht zonder stamboom van ouders met stamboom.

Echt een fokker die door het vuur gaat voor het ras en de ouders ook getest heeft.

Ik weet dat zij in Mei ook weer een nest hebben. Geen idee of deze met of zonder stamboom is maar de fokker is in ieder geval echt een geweldige fokker!

Mocht je de naam willen weten dan even een PB'tje.

 

honden page profiel LanaLana

honden foto van Lana

"

Het is inderdaad een risico.


Wij hebben in oktober een berner gekocht zonder stamboom van ouders met stamboom.


Echt een fokker die door het vuur gaat voor het ras en de ouders ook getest heeft.


Ik weet dat zij in Mei ook weer een nest hebben. Geen idee of deze met of zonder stamboom is maar de fokker is in ieder geval echt een geweldige fokker!


Mocht je de naam willen weten dan even een PB'tje.


 

"


Nu ben ik eigenlijk wel heel nieuwsgierig waarom de pups dan geen stamboom hebben? Misschien een domme vraag, maar ik dacht dat als ouders stamboom hebben de pups dit ook krijgen.

honden page profiel MaartenMaarten

honden foto van Maarten

Zodra beide ouders een stamboom hebben is het inderdaad mogelijk om ook voor het nest een stamboom aan te vragen. Wat ik heb later vertellen is dit een prijzige bedoeling. Althans de pups zouden hierdoor in ieder geval duurder worden. De fokker wilde dit nest fokken om ook de mensen die het wat minder breed hebben gunnen om een gezonde pup te hebben en daarom een nest zonder stamboom. 

Dit verhaal heb ik toendertijd ook wel hier vermeld. Het risico is dat je niet weet of de moederhond misschien te snel al weer gedekt is omdat er geen nest inventarisatie plaats vindt. Maar de fokker was hier zo ontzettend betrouwbaar dat we deze geloofden.

honden page profiel Amélie†Amélie†

honden foto van Amélie†

Niet doen!

Juist omdat de Berner zo'n kwetsbaar ras is, is het zo ontzettend belangrijk dat er zorgvuldig met fokken wordt omgegaan.

Wij doen ons stinkende best om te proberen de mankementen er geleidelijk aan uit te fokken, en dat kost veel energie, tijd en geld.

Ik heb het idee dat de Berner weer een beetje een modehond aan het worden is...ik zie ze weer steeds vaker in het straatbeeld opduiken!

Geen stamboom is "not done"...je moet kunnen achterhalen hoe de bloedlijnen zijn in vorige generaties.

Opgroeien in een stal, buiten het gezin, vind ik voor de socialisatie van de pups nu ook niet direct een denderend idee.

Ik zou er nog eens héél goed over nadenken!

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

Ik lees hier belachelijke uitspraken. Stamboomaanvraag kost inderdaad best wel wat geld per pup. Daarnaast zullen er vast veel fokkers zijn die bepaalde zaken niet kunnen betalen zoals veel mensen tegenwoordig. Denk aan lidmaatschap van een rasvereniging, inschrijfgeld raad van beheer, mensen van de raad over de vloer laten komen (toch weer een dag vrij plannen) etc. Ik vind het een heel nobel idee wat Maarten omschrijft. Als mensen op deze manier toch een raspup kunnen krijgen is dat prima. Zelf zou ik dan een kopie meegeven van de stambomen van vader/ moeder en testresultaten met kopers overleggen. Dan geef je de keuze aan de kopers.

Binnen mijn ras gebeurd het zelden dat pups geen stamboom hebben maar in andere werelddelen gebeurd het echt wel regelmatig. Zeggen dat een fokker die geen stamboompups verkoopt direct niet te vertrouwen is vind ik te ver gaan, Silvia. Je kunt niet iedereen over een kam scheren en bij iedereen in de portemonnee kijken.

honden page profiel jabadabadoejabadabadoe

honden foto van jabadabadoe

@Gerard, als de mens het niet kan betalen, moeten ze er niet aan beginnen!!

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

@ G&D, hoeveel mensen krijgen kinderen terwijl ze niet in de financiële positie zijn om een kind te verzorgen? Jouw opmerking is vooral gemakkelijk maar zo werkt het dus niet.

honden page profiel --

honden foto van -

Eens met G&D.... Wanneer ze het niet kunnen betalen is het toch heel simpel? Niet doen....

 

Ja, er zijn mensen die ook kinderen krijgen terwijl ze financieel eigenlijk niks hebben. Vind ik persoonlijk ook ronduit dom ;-)

 

Mijn advies; NIET DOEN!

Zeker niet bij het ras als een Berner Sennen... Je hebt op dit moment geen flauw benul van de gezondheid van de ouders (behalve dat ze er oo het oog goed uit zien misschien). 

De kans dat jouw pup iets mankeerd is op deze manier wel erg groot.... En als dat het geval is, dan vliegen jouw centen over de toonbank bij de DA..

 

Je kan beter iets meer investeren in de aanschaf van het beestje door er een te kopen met een stamboom. Dan deze gok te wagen en een ziek diertje binnen halen, waar je wellicht sneller afscheid van moet nemen omdat het dier lijdt... 

 

Just saying...

honden page profiel jabadabadoejabadabadoe

honden foto van jabadabadoe

" @ G&D, hoeveel mensen krijgen kinderen terwijl ze niet in de financiële positie zijn om een kind te verzorgen? Jouw opmerking is vooral gemakkelijk maar zo werkt het dus niet. "

 

 

Een kind krijgen is iets heel anders dan een hond aan schaffen/fokken.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ik zou gewoon voor een Berner van een erkende fokker gaan.
Deze leven in een stal, en of de rest waar is weet je ook niet.
De BS van mijn vrienden zijn gemiddeld een jaar of 9 geworden en hebben stamboom.
Ga niet een paar honderd Euro
besparen, met onduidelijke fokkers.
Garantie krijg je nooit maar iets meer zekerheid en een fokker waar je op kunt terugvallen lijkt me verstandig.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Ook ik zou nog even verder kijken!
Het gaat ten eerste om een zeer kwetsbaar ras,waarbij ik dan al zoiets heb van,prima deze keuze maar dan moet alles op een zo verantwoord mogelijke manier gebeuren!
Dat er dus getest wordt op afwijkingen,enkel gefokt wordt met gezonde dieren en daarnaast dat er tijdens het hele proces,goede toezicht en begeleiding is voor de teef en de geboren pups.
Dat de pups hun veiligheid,warmte en rust krijgen,dus binnenshuis,goed gesocialiseerd worden en er aandacht besteed wordt aan zindelijkheid!
Dat het een fokker betreft die de verantwoordelijkheid neemt,met passie en liefde voor het ras en al zijn tijd en energie erin steekt,dus fulltime de teef en pups kan bijstaan en de pups klaarstoomt voor de grote wereld!

Zoals ik het lees,zijn er een aantal punten die anders zijn dan bovengenoemd,dan zou ik al afhaken!
Dat ze ontwormt zijn en gechipt,zegt helemaal niets,helaas moet je echt verder kijken dan dat!

Succes! (y)

@G&D; ben het wel met je eens!
Hoe vaak wordt het niet onderschat,ten eerste de eerste kosten,dus bij een fokker of particulier,goedkoop is ook goed,maar dat is vaak niet waar,niet dat duur altijd perse goed is,je moet gewoon goed kijken,goed informeren en niet zomaar beslissen,het zijn nu eenmaal levende wezens en ik vind dat je daar met respect mee om moet gaan en dus niet meewerken aan fokkers die er niks voor/aan doen,alleen maar geld willen of niet verantwoordelijk zijn geweest,maar juist de goede gepassioneerde fokkers toe juigen en laten blijven bestaan!
Daarnaast wordt vaak onderschat wat een hond in zijn leven kost,een hond onderhouden kost geld,denk aan goede volwaardige voeding,goede verzorging,er komen altijd kosten bij kijken!
En hoe vaak gebeurt het niet dat mensen het niet meer kunnen doen en de hond noodgedwongen in het asiel terecht komt..??!

Dus ik snap je reactie,wanneer mensen de aanschaf (vind het altijd een cru woord om hier te noemen) zo laag mogelijk willen houden,is er dan wel genoeg geld om een hond op een goede waardige manier te onderhouden?
Hard maar wel realiteit,veel mensen doen er heel licht over,ik wil een hondje,zo 1 als de buurvrouw ook heeft,zo'n leuk staartje en lief en haalt er dezelfde dag nog 1 uit een grote fokkerij,want ja die hebben altijd op voorraad!
Maar mensen,het gaat niet om een nieuwe legging of paar schoenen,het gaat om een levend wezen die groot gebracht moet worden,die behoefte heeft en recht heeft op bepaalde dingen,het is best een grote beslissing om die verantwoordelijkheid op je te nemen,het zou een weloverwogen keuze moeten zijn!

@Gerard; Net als kinderen krijgen,vind ik toch wel hoor,dat is een hele verantwoordelijkheid,voor je hele eigen leven lang,en die verantwoordelijkheid moet je dragen en kunnen dragen!
Kun je dat niet of wil je dat niet dan moet je dat dus zien te voorkomen!





honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo


Ik zou zeggen zoek eens goed uit welke gezondheidstesten bij de Berner belangrijk zijn voor er mee gefokt wordt. Zal in ieder geval HD en elleboog dysplasie zijn. Zijn de ouders niet getest zou ik er niet aan beginnen. Kun je nu nog niet pup van een clubfokker betalen met wacht dan even. Later kun je door evt. gezondheidsproblemen duurder uit zijn als je bij boerderij haalt. Neem contact op met de club vraag goed de lijnen en gezondheid na.

Wat weet je over de ouders qua testen?
In de stal klinkt minder goed voor socialisatie.
Wat doen ze aan socialisatie? Wat weet je van de lijn van de ouders broers en zussen?

Koop bij een officiële fokker en kijk op de site van de Raad van beheer naar gezondheidsuitslagen van honden in die lijn.
Op de site van de Raad van beheer kun je uitslagen van HD etc. zien als dat officieel gedaan is.

Ik zou heel voorzichtig zijn bij de Berner en dat goed checken. Dit nest en met de info die je nu hebt ik zou het niet doen.

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Gerard, ik snap niet waarom mensen geen stamboom van de Raad kunnen aanvragen bij een nest. Voor een stamboom bij grote rassen is alleen een HD test verplicht (wat mij geen overbodige luxe lijkt bij Berners). Dat kan voor ongeveer 250,-. Als allebei de ouderdieren die hebben én ze hebben een stamboom dan kunnen die voor de pups ook gewoon aangevraagd worden á 90,- per pup. Je hoeft helemaal niet via de rasvereniging te fokken als je dat zo verschrikkelijk duur vindt, maar ik vind een stamboom toch wel belangrijk zodat de moeder niet iedere loopsheid wordt gedekt.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

@ TS/Anoniem: om het een en ander in perspectief te zetten: de Berner is gevoelig voor in elk geval HD en ED (m.a.w.: deze aandoeningen komen ontzettend veel voor). Dit zijn pijnlijke aandoeningen en om het te verhelpen is een operatie nodig. HD alleen al is per heup 1000 euro... Het is dus als puppiekoper erg belangrijk dat je een pup haalt uit een nestje waar de ouderdieren via foto's/echo's/DNA getest zijn op de AFwezigheid van die aandoeningen. Anders is het eigenlijk een garantie dat je pup het krijgt en dat is voor niemand leuk. Niet voor de hond die pijn moet lijden, niet voor jullie want je wilt een vriend niet pijn zien lijden en ook niet voor de portefeuille...

Niet doen dus. Een ras met en dusdanig zwakke gezondheid zoals de Berner kun je gewoon niet zomaar ergens kopen. En ja, bij een goede fokker betaal je wat meer maar dan weet je ook dat er alles aan gedaan is om gezonde honden te fokken die vrij zijn van aandoeningen. Ik raad jullie aan om dit nestje te laten liggen, koop liever een hond bij een goede fokker. Een stamboom is in dit geval gewoon erg belangrijk om te zien of je hond uit goede, gezonde 'lijnen' komt.

Registreer je anders eens, dan kun je ook forumleden een persoonlijk bericht sturen en ik denk dat Antonnet (zie eerder in dit topic) je heel veel informatie en tips kan geven!

honden page profiel Amélie†Amélie†

honden foto van Amélie†

@ Gerard: we krijgen net de nota van de Raad van Beheer van de stamboomaanvraag...

30 euro per pup, chip 47 euro per pup.

Gerekend bij alle verder kosten voordat je het nest in de werpkist hebt liggen, en alle kosten die er verder nog nadien komen is dit een peanuts bedrag!

Ik vind dat je ten alle tijden moet kunnen achterhalen hoe de voorouders "in elkaar zitten" , en of de lijnen vrij zijn van erfelijke afwijkingen. Bij de Berner gaat het voornamelijk om HD/ED ( verplichte screening volgens de rasvereniging) en Maligne Hystiocytose, een zeer beruchte vorm van kanker, die bij Berners  meer voorkomt dan bij andere rassen. Uit de gegevens van de stamboom kun je wèl achterhalen wat de doodsoorzaak is van de voorouders...niet onbelangrijk lijkt mij!

Als je al weet dat je deze kosten niet kunt betalen moet je niet aan een nestje beginnen. Wat mij in het verhaal van TS ook zorgen baart is de huisvesting van de pups in een stal. Zeker een sociale, en op mensen gerichte hond als de Berner moet je in huis laten opgroeien, en socialiseren. Als de socialisatie niet zorgvuldig gebeurt ( en dat geld uiteraard voor elk ras!) heb je straks een probleem. Dat schattige pupje wordt wel een tank van zo'n 50 kilo!

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^