Moeite met 'down/liggen'

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Onze Bugno blijft problemen hebben met liggen op commando. Inmiddels is hij al twee jaar en doet hij het alleen met handgebaren of een brokje erbij. Momenteel kan hij het vanuit zit --> dan vinger naar de grond wijzen. Dit doet hij soms maar niet altijd. Het lijkt erop dat als hij weet dat je een brokje hebt hij het dan ook niet doet, dan moet je hem met een brokje lokken. Ik zou hem graag willen leren dat hij dit gewoon doet als we het zeggen, zonder extra hulpmiddelen. Maar weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken aangezien hij met de hulpmiddelen het zelfs maar de helft van de tijd doet. (gok dat hij stiekem slimmer is dan het baasje :'( )

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Probeer hem voor nu nog te helpen met het sturen.

Zet hem in de zit-positie, houd in 2 handen 1 snoepje, beweeg met 1 hand voor zijn neus het snoepje naar beneden totdat hij gaat liggen, geef hem dan het snoepje uit je ANDERE hand, dus stuur je hem met links naar beneden, ligt hij, geef hem dan het snoepje uit je rechter hand en houd die in je linker hand vast. Zo leert hij dat de beloning niet altijd uit de hand komt die hij moet volgen.

En verder, vooral volhouden!

Wat is het voor ras? sommige rassen als de Greyhoud en Teckels vinden het soms lastig om te gaan liggen ;)

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Het is een border collie.

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Ozzie heb ik dit geleerd met brokjes. Ik hou een brokje in mijn hand en mijn hand is op de grond. In het begin moest Ozzie heel goed nadenken wat ik hiermee bedoelde, net zolang totdat hij erbij ging liggen en kreeg hij het brokje.

 

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Gaat ie wanneer ie uit zichzelf gaat liggen wel makkelijk liggen?
Als dat moeizaam gaat zou ik overwegen om de heupen even te laten checken.
Sommige honden zijn te slim en maken misbruik van de beloning. Maar ligproblemen komt soms ook door een lichamelijke kwaal. Dat zeg ik niet om je te laten schrikken maar observeer m eens goed als ie uitzichzelf ergens gaat liggen.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

" Het is een border collie. "

 Dan moet hij het zeker weten gewoon kunnen ;)

Het helpt ook wel eens om hem van tevoren lekker uit te laten en even met hem te spelen/zoekspelletjes/denkspelletjes doen voordat je aan zoiets begint, dan is de 'top' van de energie er namelijk al af en zijn ze meestal iets geconcentreerder en gefocust op jou ;)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

goede tips, misschien ook even letten op de toon waarop je het commando geeft? Als hij het op gebaren wel doet, zou het misschien ook aan de toon van je stem kunnen liggen.

honden page profiel Billie BBillie B

honden foto van Billie B

Ik heb een border collie die veel moeite heeft met het commando "staan". Hij wilt echt wel luisteren, als ik bijvoorbeeld tijdens de flyball "poot" roep (wat ik overigens altijd te vroeg roep omdat ik niet kan zien hoe dichtbij hij bij de bak is, dan liever vroeg dan te laat), maar ik dus het commando "poot" geef, gaat gelijk z'n poot omhoog, zet hij 3 stappen op 3 poten, besluit dat het onhandig rent en zet z'n poot weer neer en schiet langs de bak O-). Het heeft even geduurd tot we erachter kwamen, maar zo baasgericht is hij. "Staan" gaat er echter totaal niet bij hem in, ik moet hem optillen en er "blijf" bij zeggen om hem te laten staan. Ik zou niet weten waar het aan ligt, ik heb hem alles kunnen aanleren met het nodige geduld (hij kan moeilijk de rust in z'n koppie bewaren als ik met hem train). Dus dit accepteer ik dan maar.

Wat je eventueel ook kan proberen, is hem te belonen als ie van zichzelf al af gaat, en daarbij enthousiast reageert omdat hij "af" is. Op die manier zou je ook denken dat hij het gaat leren kennen, maar zo dacht ik ook over het staan bij mijn jongste reu :-P..

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Het is ook niet dat hij het niet kan, maar het lijkt wel of hij het niet wil doen. Soms doet hij het perfect, en soms staat hij me echt aan te kijken van wat bedoel je toch.
Ik zal eens kijken of ik mn stem dan anders gebruik ofzo.

Hij gaat wel gewoon uit zn eigen liggen(overigens ook als hij iets wil bijv. zn speeltje dan gaat hij er ook voor liggen). Hebben al aan de dierenarts gevraagd, deze gaf aan dat het niet een fisieke beperking is. Lijkt wel of hij me op de proef stelt ofzo

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Ik heb een border collie die veel moeite heeft met het commando "staan". Hij wilt echt wel luisteren, als ik bijvoorbeeld tijdens de flyball "poot" roep (wat ik overigens altijd te vroeg roep omdat ik niet kan zien hoe dichtbij hij bij de bak is, dan liever vroeg dan te laat), maar ik dus het commando "poot" geef, gaat gelijk z'n poot omhoog, zet hij 3 stappen op 3 poten, besluit dat het onhandig rent en zet z'n poot weer neer en schiet langs de bak O-). Het heeft even geduurd tot we erachter kwamen, maar zo baasgericht is hij. "Staan" gaat er echter totaal niet bij hem in, ik moet hem optillen en er "blijf" bij zeggen om hem te laten staan. Ik zou niet weten waar het aan ligt, ik heb hem alles kunnen aanleren met het nodige geduld (hij kan moeilijk de rust in z'n koppie bewaren als ik met hem train). Dus dit accepteer ik dan maar.

Wat je eventueel ook kan proberen, is hem te belonen als ie van zichzelf al af gaat, en daarbij enthousiast reageert omdat hij "af" is. Op die manier zou je ook denken dat hij het gaat leren kennen, maar zo dacht ik ook over het staan bij mijn jongste reu :-P.. "

 

Hoe heb je staan aan geprobeerd te leren.

Wij hebben het Sadi vanuit de lig stand geleerd. Brokje voor de neus die omhoog halen zo dichtbij mogelijk plus commando staan. De hond gaat staan voor het voertje en als je hem dichtbij genoeg houd komt de hond niet in de verleiding naar voren te stappen.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Het is ook niet dat hij het niet kan, maar het lijkt wel of hij het niet wil doen. Soms doet hij het perfect, en soms staat hij me echt aan te kijken van wat bedoel je toch.
Ik zal eens kijken of ik mn stem dan anders gebruik ofzo.

Hij gaat wel gewoon uit zn eigen liggen(overigens ook als hij iets wil bijv. zn speeltje dan gaat hij er ook voor liggen). Hebben al aan de dierenarts gevraagd, deze gaf aan dat het niet een fisieke beperking is. Lijkt wel of hij me op de proef stelt ofzo "

 

Wij hebben het commando af in combinatie aangeleerd met een platte hand, in begin meebewegend naar lig  stand en uiteindelijk gewoon een stille platte hand zoals voor zit een opgehouden platte hand. Een enkele keer moeten we nog een commando bijvoegen om de vraag te verduidelijken maar 9 van de 10 keer doet ze het zonder het horen van commando zeg maar, of ze moet te afgeleid zijn door andere zaken.

 

Wij hebben het af/liggen ook aangeleerd middels in beide hand een voertje ene voertje begeleidend naar beneden voor het liggen andere hand voor het belonen.

honden page profiel stephaniestephanie 3 doggies

honden foto van stephanie

heb hier ook zo een gevalletje rondlopen gehad en ik heb het haar nu perfect aangeleerd gekregen door het volgende te doen telkens ik haar haar eten gaf vroeg ik eerst of ze wilde gaan liggen ik gaf haar 1maal het commando en daarna niet meer ze wist goed genoeg wat ze moest doen de aller eerste keren dat ik dit deed heeft ze wel 5min rond mij staan dartelen voor ze ging liggen maar uiteindelijk deed ze het toch ik beloonde haar eerst met mijn stem "dat is flink liggen" en gaf haar dan het eten toen dat goed ging heb ik het geprobeerd zonder eten (wel nog met koekjes in mijn zak) zelfde principe 1maal commando en dan wachten en elke keer als ze ging liggen eerst belonen met mijn stem en dan het koekje en toen dat goed ging heb ik zo af en toe een geen koekje gegeven wel altijd gezegd van "dat is flink liggen" maar geen koekje gegeven en zo gaat ze nu direct liggen op commando en zonder altijd iets te verwachten van koekjes. (die ze af en toe nog wel krijgt hoor )

dit is wel als je hond het commando liggen doorheeft maar het gewoon niet wil doen natuurlijk   

honden page profiel CharlieCharlie 3 doggies

honden foto van Charlie

Zou de hond niet ergens een blokkade hebben ? Dat het pijn doet als hij gaat liggen. Die pijn is er dan blijkbaar niet altijd.

Ik zou toch eens naar een dieren osteopaat gaan.

honden page profiel miekemieke 3 doggies

honden foto van mieke

Liggen is een moeilijke positie voor éen onzekere hond. Oefen voorlopig alleen op een plek die écht veilig voelt voor je hond.

honden page profiel Luca & de poezels ^_^Luca & de poezels ^_^ 3 doggies

honden foto van Luca & de poezels ^_^

Luca wou het in het begin ook niet doen. Enkel op bepaalde momenten wel. Dan zijn we zelf beginnen opletten en is het ons opgevallen dat hij het niet graag deed op de parket (uitschuiven).

 

Dus het oefenen deden we in de tuin (gras) of op het tapijt en dan ging het vanzelf. Nu hij het eenmaal kan en doorheeft doet hij het uiteraard wel op alle plaatsen ;-)

honden page profiel Billie BBillie B 3 doggies

honden foto van Billie B

"  

Hoe heb je staan aan geprobeerd te leren.

Wij hebben het Sadi vanuit de lig stand geleerd. Brokje voor de neus die omhoog halen zo dichtbij mogelijk plus commando staan. De hond gaat staan voor het voertje en als je hem dichtbij genoeg houd komt de hond niet in de verleiding naar voren te stappen. "

 



Ik heb het op meerdere manieren geprobeerd aan te leren. Het moment dat hij uit zichzelf gaat staan en voor ik nog op de clicker kan drukken/hem kan belonen, zit hij alweer. De enige manier om hem te laten staan is, is door hem dus op te tillen en "blijf" te zeggen, dan doet ie het wel. Ik kan dan wel zeggen: "goed zo, dat is staan", maar het wilt er echt niet in. Ik ben maanden geduldig bezig geweest, maar hij snapt het gewoon niet en dan schiet hij in de stress, probeert vervolgens van alles te doen om het snoepje te krijgen (wat zich meestal uit op pijnlijke krassen op m'n armen terwijl ik kalmerende signalen af geef om zijn stress te verlagen). Het is ook niet zo dat ze enkel wat lekkers krijgen zodra ze zitten, ze moeten telkens iets anders doen eer ze hun botje/beloning krijgen. Dus het zij zo ;-) het moet natuurlijk wel leuk blijven!

honden page profiel SuzanneSuzanne 3 doggies

honden foto van Suzanne

Lennon luistert ook maar half. Ik moet de meeste commando's twee keer zeggen, soms zelfs vaker, voordat hij luistert. Terwijl Joey en Yuna aan 1 woord genoeg hebben. Het zit bij hem gewoon in de familie, zijn zusje en broers doen het ook. Maar ik hoef hem niet te sturen, streng zeggen is dan genoeg... (of even snoepje laten ruiken). 

 

Consequent ELKE keer belonen, eventueel met speeltjes in plaats van snoepjes. Sommige borders worden nou eenmaal fanatieker van speeltjes :)

honden page profiel Linda Linda

honden foto van Linda

Jee ik geloof dat ik bugno door heb.
Voor een speeltje doet hij het meteen,
Voor iets anders dan moet ik wat meer geduld hebben maar hij KAN het wel ;-)

Ben nu vaker op een dag even tussendoor aan het oefenen en zag het bovenstaande verschil al.

Gedult is een schone zaak ;-)

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

" Jee ik geloof dat ik bugno door heb.
Voor een speeltje doet hij het meteen,
Voor iets anders dan moet ik wat meer geduld hebben maar hij KAN het wel ;-)

Ben nu vaker op een dag even tussendoor aan het oefenen en zag het bovenstaande verschil al.

Gedult is een schone zaak ;-) "

 

Ik herken dit soort dingen ook bij mijn Border Collie. Zodra ze weet dat er een beloning is, dan werkt ze alleen daar nog maar voor, terwijl zij werken zelf al als een beloning ziet. een Amerikaanse trainer Zak George geeft op youtube ook aan dat er honden zijn die alleen voor eten werken, andere voor speelgoed en weer andere voor allebei :)

 

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

" Jee ik geloof dat ik bugno door heb.
Voor een speeltje doet hij het meteen,
Voor iets anders dan moet ik wat meer geduld hebben maar hij KAN het wel ;-)

Ben nu vaker op een dag even tussendoor aan het oefenen en zag het bovenstaande verschil al.

Gedult is een schone zaak ;-) "

 

 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Lexie

Zara, onze rottweiler van een half jaar, kent het commando prima, maar doen is wat anders. Voor een brokje wil ze me soms tegemoet komen. En het is geen kwestie van niet kennen of kunnen, maar het niet willen. Het grappige is dat als ik haar het commando af geef, de golden op de grond ploft in de hoop dan het brokje te krijgen. Maar het voorbeeld doet niet volgen..

het commando 'zit' werkt prima, dus gebruik ik die ipv af. En tja, als ik het commando 'af' geef moet ze gaan liggen, vrijwillig, of wat minder vrijwillig .

geen tips dus, wel herkenning.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^