Arme pup, te strenge baas

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Sommige mensen snap ik echt niet...

hier in de buurt woont een labrador pup, ongeveer net zo oud als Zara (6mnd). Toen ik Zara net had kwam ik pup al een keer tegen. Pup wilde spelen en naar Zara. Met een ferme ruk werd pup gecorrigeerd en gingen ze de andere kant op. De keren daarop dat ik pup tegenkwam werd pup bij voorbaat gecorrigeerd en draaiden ze om. Vreemde reactie, wat is er nou leuker dan 2 leeftijdsgenootjes te laten spelen.

Een paar weken later was het zusje van Zara op visite. Ze waren op het weiland aan het spelen, één groot feest natuurlijk. Pup kwam langs, werd enthousiast en wilde meedoen. Pup werd met een zeer ferme ruk gecorrigeerd en baasje liep door.

vanmorgen trok pup een beetje aan de lijn en baasje, man, trok met volle kracht aan de lijn om te corrigeren.

 

Ik vind het zo sneu om te zien hoe een vrolijke hond zo gedrilt wordt. Ja, hij loopt perfect naast, maar een beetje lol in het leven mag ook toch ook wel. Het is toch genieten als je pup/ hond aan het spelen en gek doen is en daarna voldaan languit op haar rug gaat liggen snurken?

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

De manier waarop is niet ok maar het is helemaal niet gek om je pup te leren dat ie niet naar elke hond die je tegenkomt toe mag.

Als je gaat zoeken kom je genoeg topics tegen van honden die naar elke hond die ze tegenkomen toe wil. Desnoods door de baas mee te sleuren.

w (Gast)

hier wordt ook alleen gespeeld van de lijn, en ze mag van mij ook echt niet naar andere honden trekken (niet eens kijken) als ze aan de lijn loopt.... Als ze losloopt (en de andere hond ook), dan mag ze zo veel spelen als ze wil. Maar aan de lijn is gewoon perfect volgen....

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

De manier van corrigeren door aan de riem te rukken is in mij ogen fout en kan zelfs schadelijk zijn voor de nek.

het omdraaien daarentegen kan juist heel goed werken en de aandacht weer op de baas leggen. Je hoeft je hond niet altijd te laten spelen. Opvoeding is in deze leeftijd belangrijker. Dingen kunnen negeren, aandacht bij de baas houden, controle.

en perfect naast lopen daar schort t hij velen aan. Dus alleen maar goed dat daar aandacht aan besteed wordt. 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Dat ben ik an sich met je eens Wendy, ik wil ook niet dat Zara op alles en iedereen afgaat, en ze mag ook alleen spelen als ze los is. Maar als je een pup van 8 weken aan de lijn hebt, dan heb je toch al gauw een blik van herkenning naar het andere baasje en de vraag 'mogen ze even kennismaken'?

En ik heb de hond nog nooit met andere honden zien spelen, ook niet op de plekken waar een hond wel makkelijk los kan lopen.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

laat ik voorop stellen dat ik het zeker niet eens ben met het rukken.

verder is het een keuze van opvoeding... jij laat je pup spelen en kennis maken aan de lijn, die baas wil misschien eerder dat zijn pup andere honden negeert aan de lijn en wil hem misschien leren dat hij enkel met andere honden mag als de baas daar toestemming voor geeft.

 

ik laat de honden ook bijna nooit kennis maken aan de lijn en spelen al zeker niet, dat is ieders eigen keuze 

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Dus het trainen snap ik wel, ben ik ook mee bezig, maar dan moeten er toch ook momenten zijn waar de hond wel kan socialiseren met andere honden? Het moet een combi zijn van beiden: nu aandacht voor de baas, een ander moment dollen met andere honden. Wel met een duidelijk signaal wat er op dit moment verwacht wordt.

honden foto van Marie-Rose & Tibootje (RIP) + Freya'tje

Weer een baas die niet echt weet waar hij mee bezig is, de manier waarop kan voor mij totaal niet. Ok, aan de leiband niet naar andere honden...allemaal goed, maar niet zo. Ik vraag me meer en meer af waarom sommige lui een hond nemen, is het om hun frustraties op uit te werken  Zoals Kim terecht zegt, kan heel schadelijk zijn voor de nek, maar ofwel interesseert het die man niet ofwel weet hij niet wat er kan gebeuren.

Zie het in mijn buurt ook soms en heb dan veel zin om de baas eens een koekje van eigen deeg te geven. Consequentie is niet hetzelfde als hardheid en vraag me dan ook af of de pup uberhaupt wel mag spelen.....

 

Omdraaien deed ik vroeger ook, is niets mis mee. Maar er zijn andere manieren om een pup wat aan te leren dan staan rukken aan de nek !

Suzan (Gast)

De pup mag inderdaad leren dat het tegenkomen van andere honden, of het zien van spelende honden, geen automatische uitnodiging betekend om er ook bovenop te duiken.  Het is een beetje algemeen bekend dat zelfbeheersing niet de sterkste kant is van een labrador.  Met al hun goede bedoelingen willen zij zich nog wel eens te erg opdringen aan andere honden, denk hierbij aan het opspringen en omhelzen wat vaak niet gewaardeerd wordt door de hond die ze tegenover zich hebben.   Ik kan me voorstellen dat je het pijnlijk vond om te zien dat deze pup ''letterlijk'' zo kort gehouden werd, maar altijd maar laten gaan onder het mom van 'socialiseren' dat is echt een misvatting!   Voor de goede orde vind ik het geruk aan een riem nogal een trieste toepassing bij een pup, bij volwassen honden overigens ook.  daar leert een hond niets van.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Dus het trainen snap ik wel, ben ik ook mee bezig, maar dan moeten er toch ook momenten zijn waar de hond wel kan socialiseren met andere honden? Het moet een combi zijn van beiden: nu aandacht voor de baas, een ander moment dollen met andere honden. Wel met een duidelijk signaal wat er op dit moment verwacht wordt. "

 maar wie zegt dat niet zo is? misschien gaat deze baas wel af en toe naar een verlaten plek of hondenstrand om zijn hond te laten spelen of misschien gaat hij naar een hondenschool waar de honden na de les even vrij mogen zijn.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

" Dus het trainen snap ik wel, ben ik ook mee bezig, maar dan moeten er toch ook momenten zijn waar de hond wel kan socialiseren met andere honden? Het moet een combi zijn van beiden: nu aandacht voor de baas, een ander moment dollen met andere honden. Wel met een duidelijk signaal wat er op dit moment verwacht wordt. "

 

Hou je die persoon de hele dag in de gaten? Misschien gast hij wel Nasr een hondenschool waar de pup kan socialiseren met andere honden? Of in een losloopgebied 10 km verderop of aan zee of met de hond van de huren,vrienden oid

Als je dit niet weet kun niet oordelen hierover. En ieder doet t op zijn manier.

Anoniem (Gast)

Eens met Linneke, ik ben ook vrij streng aan de lijn. Ik wil niet alle kanten op getrokken worden omdat 'ergens' een  hond loopt, een kat, of er een geurtje opduikt. Om de haverklap stil gaan staan omdat de heren minuten lang willen ruiken aan een grasspriet, dat geloof ik ook wel. het lijkt dan alsof ze haast niets mogen. Echter laat ik ze minstens 2x per dag van de riem op toegestane plaatsen, dan mogen ze letterlijk en figuurlijk even helemaal los! rennen, ruiken, snuffelen, markeren, graven etc. Het zijn honden en ze mogen zich gedragen als honden, toch zijn er ook regels wanneer ze aangelijnd zijn. Niets mis mee!

Suzan (Gast)

Dat was mijn reactie.. naam vergeten.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Tja, ik ben het ook met de anderen eens. De manier waarop is natuurlijk niet echt een fijne manier, maar het omdraaien en het niet laten spelen is totaal niet verkeerd. Sterker nog; ook ik zal dit met een toekomstige pup zeer consequent gaan doen. We hebben namelijk bij onze huidige hond de fout gemaakt om alles en iedereen maar naar haar toe te laten komen, te aaien, te spelen, toen ze nog een pup was waardoor we nu een 50 kilo zware Leonberger hebben die op alles en iedereen afstormt als ze iets ziet, omdat ze denkt dat alles en iedereen maar met haar wil spelen en haar wil aaien. Zooooooo vervelend! Heel begrijpelijk dus van die man.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

zo gaat het bij mij ook Suzan... moet je even bedenken met 3 honden en hun de hele tijd hun zin laten doen aan de lijn... dan sta ik om de haverklap stil, geraak ik amper vooruit en ben ik na de helft van de wandeling helemaal in de stress omdat ze steeds in de knoop zitten. daar bedank ik voor, geef mij maar heerlijk en rustig wandelen met mijn honden die lekker volgzaam zijn en enkel af en toe stoppen om behoeften te doen. ik laat ze bij elke wandeling een paar snuffel-momenten en op 2/3 van de wandelingen mogen ze even los en lekker spelen/zwemmen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

@Suzan lukt het nog steeds niet om een nieuw profiel aan te maken?

 

Op je oude profiel kan het niet meer he omdat het verwijderd is, je kunt dus niet je oude gegevens gebruiken, je moet echt een heel nieuw profiel aanmaken.

Anoniem (Gast)

Bedankt dat je er even naar vraagt Dobry. het loopt spaak op mijn e-mail adres. Deze komt al voor in jullie lijst. Ik zou dan nieuwe inloggevens ontvangen? Maar dat laatste gebeurd dan niet. Wat kan ik doen?

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

Vooral de manier waarop lijkt nergens naar.

En ja sommige mensen zou je toch wel hoor. Een hond moet alles maar ondergaan.

Hopelijk leven ze zelf ook zo ascetisch als ze dat van hun hond verwachten.

Een beetje geven en nemen.

Als er een sociale hond op je pad komt, vind ik dat enkel maar een zege om een pup even mee te laten kennismaken.

Niet met gelijk welke hond, maar met een sociale hond, waarom niet. Een goeie ervaring opdoen is prima.

 

Dus wat mij betreft soms wel, soms niet. Niet alleen als pup ook later, soms wel, soms niet.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

" Bedankt dat je er even naar vraagt Dobry. het loopt spaak op mijn e-mail adres. Deze komt al voor in jullie lijst. Ik zou dan nieuwe inloggevens ontvangen? Maar dat laatste gebeurd dan niet. Wat kan ik doen? "
 
 
 
 
ik zal er in elk geval Arjen even naar laten kijken, ik weet het ook niet

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Vooral de manier waarop lijkt nergens naar.
En ja sommige mensen zou je toch wel hoor. Een hond moet alles maar ondergaan.
Hopelijk leven ze zelf ook zo ascetisch als ze dat van hun hond verwachten.
Een beetje geven en nemen.
Als er een sociale hond op je pad komt, vind ik dat enkel maar een zege om een pup even mee te laten kennismaken.
Niet met gelijk welke hond, maar met een sociale hond, waarom niet. Een goeie ervaring opdoen is prima.
 
Dus wat mij betreft soms wel, soms niet. Niet alleen als pup ook later, soms wel, soms niet. "

 hoe maak je dan voor je hond het verschil tussen die hond wel en die hond niet? krijgt hij eerst toestemming/een commando van jou voor hij naar een hond mag gaan?

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

Er wordt nu in de reacties ingezoemd op het feit dat de hond getraind wordt. Dat is niet mijn punt. Mijn honden mogen zeker niet alles aan de lijn. Ze mogen pas naar andere mensen/ honden als ik dat zeg. Ik heb ook een golden en ja dat was ook een overenthousiaste stuiterbal. Met rustig en consequent zijn is dat helemaal goedgekomen. Daarvoor hoefde ik niet zijn nek te breken. En markeren mag hij pas als ik het zeg, of wanneer hij losgaat. . En Zara mag ook niet iedereen begroeten, maar ik kan haar afleiden en op een vriendelijke manier meenemen.

 

En ja, ik heb diep medelijden met een pup die zo hardhandig opgevoed wordt, die vanaf 8 weken een slipketting draagt en die geen kennis mag maken met de buurthonden. Jamie is nog steeds dike vrienden met de honden die even oud zijn. 

Maar wat mij het meeste stoort is het hardhandig zijn. Ik zou die man het liefste zelf een slipketting omdoen en met volle kracht een ruk geven...

honden page profiel LexieLexiegoedgekeurde fokker

honden foto van Lexie

"  hoe maak je dan voor je hond het verschil tussen die hond wel en die hond niet? krijgt hij eerst toestemming/een commando van jou voor hij naar een hond mag gaan? "

 Die van mij krijgen dan een commando.. Werkt prima.

Suzan (Gast)

Ik proef ook wel uit de post van de Ts, dat het met name de hardhandigheid is die haar stoort.  Ik zie ze ook, helaas.. pups met slipketting om. Want jong geleerd is oud gedaan?  Ik bemoei me eigenlijk nooit met andermans hond (zelf waardeer ik het ook niet altijd) maar guppy's met een ketting om de hals,.. dan kan ik het eigenlijk niet laten er iets van te zeggen.. het is 'zooooo' fout en zo zonde! Maar ook zonder slipketting, dat geruk en gesjor… triest.  

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" ik heb diep medelijden met een pup die zo hardhandig opgevoed wordt, die vanaf 8 weken een slipketting draagt en die geen kennis mag maken met de buurthonden. Jamie is nog steeds dike vrienden met de honden die even oud zijn. 
Maar wat mij het meeste stoort is het hardhandig zijn. Ik zou die man het liefste zelf een slipketting omdoen en met volle kracht een ruk geven... "

 

ik ben het ook niet eens met de hardhandige aanpak en moet niks weten van slipkettingen, ook niet bij volwassen honden die trekken.

waarom heb je medelijden met de hond omdat die geen kennis mag maken met andere honden? welk ras is de pup? 

een hond kan perfect gelukkig zijn zonder contact met andere honden en sommige hebben daar totaal geen behoefte aan of hebben het zelfs liever niet. hoeveel honden vallen niet uit naar andere honden? ik vind het heel leuk dat mijn honden sociaal zijn maar dat had voor mij niet gemoeten. ik had bij het kiezen van dit ras ook niet verwacht dat ze sociaal zouden zijn.

wat ik wel een must vind is dat je je hond leert hoe die zich gedragen moet bij het zien van andere honden. hoe de hond zich gedragen moet ligt voor iedere baas anders... de mijne moeten door wandelen, de jouwe mogen op commando naar de andere hond gaan.

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Jammer dat dat hondje een groot stuk van zijn socialisatie mist.

Suzan (Gast)

Wederom, eens met Linneke. Wij doen niet aan 'snoeten en begroeten' aan de riem! Ik wil juist dat zij dan negeren, of in elk geval niet heel erg gaan reageren. De ene hond aangelijnd en de ander niet is mij ook een 'no go' Voornamelijk omdat ik mijn eigen honden ietsjes te goed ken.   Zelfs wanneer ik de riemen losmaak moeten ze wachten op het commando ''vrij''  En vrij betekend nog niet eens dat iedere hond voor hun is.   Het staat zo streng allemaal, maar hoe gehoorzamer ze zijn… hoe meer vrijheid ze uiteindelijk werven!

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Dat het niet met rukken hoeft geef ik je gelijk in.

 

Verder, ik heb zo'n hond die dus overal heen wil, en desnoods gaat liggen als hij een hond ziet.

Zijn vorige baasjes hebben hem total niet opgevoed, en het resultaat dit is één van deze trekjes.

Nu zijn we 3 jaar verder en gaat het stukken beter, maar je wilt niet weten hoeveel energie en tijd dit heeft gekost.

Bij elke volgende hond zal ik hem aanleren dat je op straat niet naar elke hond hoeft.

En zou ik zelfs serieus een 'niet aaien' hesje overwegen.

 

Wat al gezegd wordt, je ziet maar één moment.

Mijn hond loopt in het bos aan een lange speurlijn, krijg ik ook commentaar/vragen op, er wordt gelijk geconcludeerd dat hij nooit losloopt, en dat is zooooo zielig! Los, niet in het bos nee, als ik erna moet werken.

Er wordt dat meewarig gekeken alsof hij nooit losloopt, terwijl hij elke dag een uur mag rennen en spelen met andere honden in het park.

 

Waar je de pup een dienst mee bewijst, is de baas vriendelijk vragen waarom hij altijd gelijk wegloopt, dus niet beschuldigend beginnen over die nek.

Vaak, als je in gesprek raakt, heb je wat meer duidelijkheid en misschien de opening om een tip te geven over dat rukken aan de lijn.

 

 

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

"
Het staat zo streng allemaal, maar hoe gehoorzamer ze zijn… hoe meer vrijheid ze uiteindelijk werven! "


Absoluut!

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

"  hoe maak je dan voor je hond het verschil tussen die hond wel en die hond niet? krijgt hij eerst toestemming/een commando van jou voor hij naar een hond mag gaan? "

 

Als er een andere hond aankomt, die ik niet ken, heb ik Charlie zowiezo al aan de lijn.

Hij wil er soms wel naartoe hoor als ik het niet wil maar ik loop door of ik maak een boog. Ik zeg kom. Of ik blijf staan als hij het niet met mij eens is. Ik probeer er geen trekspel van te maken. Als het nee is, is het nee. En eigenlijk weet hij dat wel maar hij zal wel proberen er een "ja" van te maken. Je kan altijd maar proberen natuurlijk.

Als ik van tevoren al hommeles verwacht (intacte reuen groter dan hem), lijd ik hem af met snoep, dat is meestal nog interessanter dan de andere hond.

Charles is zeker niet perfect. Ik bedoel nee hij negeert andere honden niet altijd ook als ik zou willen van wel en ik heb ook geen echte commando's. Maar hij weet wel dat het soms ja is en soms nee. Zo ook met de weg kiezen. Hij kiest graag zelf de volledige route. En dat mag in grote mate maar het stopt wel ergens. En als ik dan zeg, nee nu is het naar daar, dan probeert hij het ook eerst toch nog te veranderen, maar hij weet heel goed dat het dan is zoals ik het zeg. En dan komt hij mee.

 

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

hier een hond die wel in aanraking kwam met anderen honden, maar geen geravot, zware hond, en heb haar tot een jaar kort gehouden, geen geravot met anderen honden.

wat betreft het corrigeren, dat is voor mij geen optie, hier werd vrolijk door gelopen. corrigeren is niet nodig, als je vrolijk verder loopt met je pup.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Waarom??
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^