Twee stafford teefjes, gedragsvraag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Rosa (Gast)

Hallo Hp'ers  Ik heb even een vraagje aan jullie. Gelieve geen commentaar e.d. daar zijn we niet mee geholpen.   Wij hebben een stafford teef van 3. Hele stabiele hond en vriendelijk voor iedereen. Nu hebben we vorig jaar een staffordpup van inmiddels 10 maanden. In het begin niks aan de hand en ook lief voor ons zoontje van twee. Sinds een maand of twee begint de pup wat dominanter te worden. Ze vertoont sloopgedrag, maakt plinten kapot en speelgoed van onze zoon. Ook botst het steeds vaker met onze andere hond. We hebben het idee dat de pup boven de andere oudere hond wil staan en ze hebben al een paar keer serieus een gevecht gehad. Ze kunnen ook gewoon leuk met elkaar stoeien en samen in slaap vallen en boven op elkaar liggen. Als er visite komt stormen ze er op af, puur uit enthousiasme maar we vinden dit niet fijn.   We wandelen veel met de honden, hierbij lopen ze ook los en kunnen ze kilometers lang rennen en spelen. Als we weggaan zitten ze in de bench.   Iemand advies/ervaring voor ons wat betreft de onderlinge rangorde bepaling en sloopgedrag?

honden page profiel Jimmy (Zinno)Jimmy (Zinno)goedgekeurde fokker

honden foto van Jimmy (Zinno)

Hier heeft nog geen 1 hond iets gesloopt er wordt dan ook kort op de bal gespeeld op zo een gedrag van pup af aan,
verder ik denk dat je een verkeerd beeld hebt over wat dominantie nu juist is,
welk advies ik je kan geven:hou je teven gescheiden van elkaar het is al mis gelopen en zal nog meer mis lopen als je dit niet gaat doen.

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Dan heb ik wel geen ervaring met een american stafford. Maar toen mijn hond sloopgedrag begon te vertonen corrigeerde ik haar door middel van uh te roepen of dergelijke en gaf haar haar eigen speelgoed als alternatief (:

 

Nu is ze er totaal mee gestopt (De bank is eindelijk veilig :P)

honden page profiel kk

honden foto van k

Eens met Zinno wat betreft dominantie.

Je pup is op zoek naar haar plek in jullie roedel. Ze is aan het puberen, ze wilt weten hoe ver ze kan gaan. Ik zou de gevestigde orde aanhouden. Dit wil zeggen dat jullie mede gaan bepalen dat jullie oudste teef "meer te vertellen heeft" dan jullie pup, puur op onderling niveau: hond-hond relatie. Ik denk dat dit de "gemakkelijkste" weg is naar stabiliteit binnen jullie roedel. Sloopgedrag duidt erop dat jullie pup gefrustreerd is, dit kan zijn vanwege een teveel aan energie (verveling) of gebrek aan duidelijkheid.

 

*EDIT: Ik heb verder geen ervaring met staffies. Dit ras heeft op zommige vlakken een andere aanpak nodig dan een "gemiddeld" hondenras.*

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Sloopgedrag van honden komt voornamelijk voort uit verveling. Niet voldoende beweging en/of niets om zich in huis mee bezig te houden. Je beweegt zo te zien voldoende, blijft over of er in huis bijvoorbeeld kauwstaven aanwezig zijn. In situaties waar de hond gaat slopen meteen een kauwstaaf of iets dergelijks aanbieden en zo het gewenste gedrag duidelijk maken.

 

Het enthousiaste begroeting is een kwestie van trainen, trainen en nog meer trainen. Honden laten zitten als de bel gaat en daarvoor belonen. Niet blijven zitten = resetten van de situatie en nog een keer doen. En blijven doen tot het erin gedrillt zit.

 

Ten slotte zie ik geen aanleiding te concluderen dat er sprake is van een dominantie probleem. De jonge hond gaat puberen en dus kijken waar de grenzen van de regels liggen. Daarnaast zijn Staffords nu eenmaal honden die niet altijd even verdraagzaam zijn richting soortgenoten. De oudere hond laat zich zaken niet gebeuren en reageerd zoals Staffords dat nu eenmaal vrij rap doen, door erop te klappen.

 

Als baas moet je dit voor zijn. Eerder ingrijpen en voorkomen dat het dusdanig uit de hand loopt dat het tot een gevecht komt. En gaat het te snel om te voorkomen zal je je mogelijk moeten gaan scheiden. Maar in eerste instantie ligt de bal bij jou als eigenaar, scherp zijn en ingrijpen voordat een situatie kan escaleren.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola

honden foto van Jeroen & Lola

ik zou heel voorzichtig zijn met het samenlaten van je teven. regel 1 zou worden niet meer spelen in huis, helemaal nu de jongste wat pittiger wordt, kun je denk ik wachten tot dit fout gaan. en gaan ze op de stok dan zullen ze elkaar waarschijnlijk steeds weer opzoeken. probeer dit dus voor te blijven en teveel opwinding direct af te kappen.

het sloopgedrag, biedt genoeg beweging en uitdaging, en bied dingen aan waar ze wel op kunnen bijten. kong, botje, ring, flos...
maar pas op met speelgoed! enorme trigger om te knokken..
beweging en gek doen buiten, binnen duidelijk rust en niet spelen. als je die scheiding zo duidelijk maakt dan scheelt dat misschien al een stuk.

stress, verlatingsangst, dit kan ook samenhangen met slopen, weet niet of dat aan de orde is?

honden page profiel MBXMBX

honden foto van MBX

Misschien is een verdere uitleg wat handiger voor je.

De stafford staat er om bekend niet goed over weg te kunnen met soort genoten. Het komt vaak voor dat hoe ouder de hond wordt hoe slechter zij om kunnen gaan met soortgenoten. Dit is niet iets wat je er eventjes uit kunt trainen maar dit is gewoon een karakter eigenschap.

Sowieso moet je bij dit ras geen speeltjes in huis laten slingeren als ze beide loslopen in huis, als je weg gaat de honden altijd scheiden en zorgen dat ze niet met eten bij elkaar in de buurt kunnen komen.

Het lontje van dit ras is erg kort en die kan al ontploffen om een takje/pluisje/veertje verzin maar iets.

 

Ik denk dat de hond van 10 maand, die is begonnen met slopen iets meer uitdaging nodig heeft. Wandelen is leuk en is ook prima voor heel veel honden maar er zijn veel honden binnen dit ras waarvoor dit niet voldoende is. Met mn reu van 3 hoef ik alleen maar wat te wandelen en die vind het dan ook allemaal wel prima maar met mijn teef van 8 maand moet ik echt intensief bezig zijn omdat zij van alleen wandelen niet moe wordt. Zij wil echt voor me werken dus met haar start ik nu steeds iets meer het sporten op.

Misschien dat dit ook iets is voor jullie teef van 10 maand.

honden page profiel N & dogs N & dogs

honden foto van N & dogs

Sloopgedrag is echt niet alleen te wijten aan te weinig uitdaging. Allebei mijn honden hebben dit gedaan (vooral mijn teef) en die kregen echt wel genoeg beweging en binnen ook uitdaging. Je zou zoveel mogelijk "sloopbare" spullen (dus speeltjes etc.) op kunnen ruimen om zo de gelegenheid om te slopen te beperken. Leid haar af met bijv. een kong gevuld met lekkers als ze wil gaan slopen. Ook kun je kijken of ze andere dingen leuk vind behalve wandelen, bijv. aan de fiets lopen of een balletje gooien zodat ze wat meer energie kwijtraakt, hersenwerk etc.

 

Je hond is aan het puberen, ze gaat de oudere hond uitproberen en kijken hoe ver ze kan gaan. De "rangorde" (voor zo ver die er is) wordt bepaald en dat kan er soms heftig aan toe gaan. Soms stelt het weinig voor en is het een hoop lawaai met weinig fysiek contact maar soms is het wel serieus en dan moet je ingrijpen. Bepaal zelf of je de situatie acceptabel vind (bijv. veel blaffen/uitdaging maar geen fysieke schade/contact) want dat kunnen wij vanuit hier niet zien/bepalen. Vooral vanwege het ras moet je heel erg uitkijken want dat knopje van gezellig spelen naar vechten is heel snel om. Laat ze niet zonder toezicht spelen en geen speelgoed bij hen achterlaten, dit lokt allemaal uit.

 

Gewoon even een vraag trouwens, waarom heb je gekozen voor de combinatie teef-teef? Teven kunnen net zo fel (al dan niet feller) zijn als reuen. Meestal gaat reu-teef combinatie een stuk beter.

honden page profiel Rosa en 2 kanjers!Rosa en 2 kanjers!

honden foto van Rosa en 2 kanjers!

Alvast erg bedankt voor jullie heldere commentaren

 

ik ga vast beginnen met meer uitdaging in de vorm van kauwstaven e.d. ik wil ook graag met haar fietsen maar ik denk dat ze hier nog te jong voor is of zou dit volgens jullie al wel kunnen?

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Schermutselingen komen niet uit het niets, daar is al een heel stuk gedrag aan vooraf gegaan voor het escaleert. Wanneer je dat stuk ervoor leert herkennen en daarop adequaat ingrijpen door gedrag te sturen of de honden even te scheiden kan je de gevechten voorkomen. 

Ik zou het ze niet zelf uit laten zoeken. 

 

 

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Naast wat hierboven al vermeld is, wil ik je nog attenderen op de invloed van hormonen. Is je jongste teef al loops geweest?

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" Alvast erg bedankt voor jullie heldere commentaren
 
ik ga vast beginnen met meer uitdaging in de vorm van kauwstaven e.d. ik wil ook graag met haar fietsen maar ik denk dat ze hier nog te jong voor is of zou dit volgens jullie al wel kunnen? "

 

Je kan zeker al beginnen met laten wennen aan de fiets en korte stukjes lopen. Tegen de tijd dat je vertrouwd met de fiets een eind de deur uit kan is de hond ook wel oud genoeg dat qua belasting aan te kunnen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

 

Je zit in ieder geval hier op het juiste forum, er zijn hier veel ervaren pitbull eigenaren waarvan er al een paar hebben gereageerd! 

Hier een linkje over de dominantie, hopelijk heb je er wat aan! 

 

http://www.hondenschool.nl/artikelen/dominantietheorie-is-achterhaald

 

Wanneer, op welke momenten gingen je honden vechten? Misschien dat ze allebei bvb een speetje heel belangrijk vinden die ze allebei willen hebben of zo iets? 

 

Hier heb ik alles van de grond, altijd gehad, alleen speeltjes voor onze hond, die mogen op de grond. Steeds deed ik andere speeltjes, vooral kauw dingen, zodat er elke keer iets nieuws was. Als een kind hier zijn sokken liet slingeren, pech is voor de hond. Een hond snapt nl niet wat wel of niet voor hem is. Het zal moeilijk zijn, maar probeer kinderspeel goed niet op de grond te laten liggen, als dat tenminste lukt???

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Alvast erg bedankt voor jullie heldere commentaren
 
ik ga vast beginnen met meer uitdaging in de vorm van kauwstaven e.d. ik wil ook graag met haar fietsen maar ik denk dat ze hier nog te jong voor is of zou dit volgens jullie al wel kunnen? "

 Ja zeker, ik begon rond de 7 maanden. Op deze site 

http://www.licg.nl/tb/praktisch/hond/aanschaf-en-verzorging/fietsen-met-de-hond.html

 

kom ik weer met een linkje, staat hoe je het kan opbouwen

 

Volgende forumvraag: Agressief spelen met andere honden
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^