genetica

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Is een plus een twee? Er wordt vaak gezegd, kans op ziekte x, plus een ander ras met kans op ziekte y, betekent dat de uitkomst van een combinatie ziektekans x plus y is. Dat geloof ik niet. Dan zou elke kruising ongezonder zijn, dan een betreffend ras.

Anoniem (Gast)

Dat ben ik half met je eens. Wanneer je een ras gaat kruisen gevoelig voor HD, maar niet voor epileptie (ik noem maar wat) met een ras waarbij veel epileptie voorkomt en HD minder vaak, zou je als je gaat kruisen zowel kans hebben op HD als op epileptie (natuurlijk afhankelijk van de mate waarop het erfelijk is, of het dominant of recessief is, manier van overerven etc.etc.), terwijl je als je twee rashonden hebt die getest zijn op de betreffende ziektes die veel voorkomen in het ras de kans hierop een stuk minder groot is. Daarom zijn veel mensen hier tegen kruisingen: omdat er vaak niet bewust gefokt wordt. Als de beide ouderdieren getest zouden zijn op de afwijkingen die in hun ras(sen) veel voorkomen en zij hier hierdoor goed gekeurd zijn voor de fok zullen er weinig mensen op tegen zijn, al voegt het kruisen van honden naar mijn mening meestal niets toe. Vaak is dit echter niet het geval. Bij kruisingen tussen kruisingen zal het zeker niet per definitie zo zijn dat deze honden minder gezond zijn of minder kans hebben op afwijkingen, maar het wordt wel lastiger om te testen op deze mogelijke afwijkingen.

Anoniem (Gast)

Ter aanvulling: naast het ziekte/afwijkingen deel passen ook veel rassen niet bij elkaar omdat ze een totaal andere achtergrond en karakter hebben wat met elkaar botst en wat kan leiden (met nadruk op KAN, is niet per definitie het geval natuurlijk) tot honden die met zichzelf in de knoop zitten  

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Yeah... dat is inderdaad wat kort door de bocht. 

 

Aanleg voor een ziekte is meestal van veel verschillende genen afhankelijk. Dan is het nog de vraag of dezelfde ziekte bij verschillende rassen op dezelfde genen zit. 

 

Zonder al te uitgebreid te doen; ik denk dat een pup die voortkomt uit een kruising tussen twee verschillende rassen die beide gevoelig zijn voor dezelfde ziekte, de kans aannemelijk is dat deze pup óók gevoelig is voor die ziekte. 

 

Het is niet zo dat een pup die voortkomt uit een kruising tussen twee rashonden automatisch gezonder is puur en alleen omdat het een kruising is. 

 

Ik wil hier wel bij zeggen dat een pup die voortkomt uit een kruising over het algemeen veel minder kans heeft op rasspecifieke ziekten die uniek zijn bij een bepaald ras. Dat komt omdat, zodra de rashond gekruist wordt, het genenpakket van de pup niet meer homogeen is. Daardoor is de kans veel kleiner dat twee defecte genen toevallig bij elkaar komen en een ziekte tot uiting komt. 

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa 3 doggies

honden foto van Nelis & Noa

@ts natuurlijk is dat niet zo, genetica is een lastig onderwerp, maar bij jouw voorbeeld kan je uiteraard de kansen niet gewoon optellen.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Nee dit ben ik niet eens,

Een hond met ziekte x kan bijvoorbeeld wel prima bestand of opgewassen zijn tegen ziekte y en andersom.

 

Als je die twee zou combineren ligt het er ook nog aan of ziekte x of y dominant of recensief is en zo spelen er nog veel meer factoren mee die bepalen of ziekte x of y ontwikkeld wordt.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Het is allemaal wat ingewikkelder.

Want wat wij ziekte y noemen bij de ene hond/ras hoeft helemaal niet hetzelfde te zijn bij een andere hond/ras. 

Het kan op over andere genen gaan en ook nog eens anders vererven. 

Dus bv zelfs als twee honden honden van verschillende rasse allebei ziekte y hebben, dan zouden de nakomelingen niet ziekte y hoeven hebben. 

Meeste uitleg over erfelijke ziekten gaan over ziekten/eigenschappen die tot uiting komen door afwijkingen aan 1 gen. En dat is al ingewikkeld genoeg. Ziektes die meerdere afwijkende genen vergen zijn helemaal moeilijk. En dan heb je nog ziektes waarbij ook factoren van buiten van invloed zijn

Ik heb even gekeken op de wiki genetica en het lijkt wel begrijpelijk. Misschien daar even op kijken. 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Gelukkig werkt het niet zo. Genetica is erg ingewikkeld. 

 

Als je drager van een ziekte bent, hoef je de ziekte zelf niet te krijgen. Sommige afwijkingen, gaan over van moeder tot kinderen, sommige krijgen ze van beide ouders, sommige alleen van vader op zoon, sommige geeft de moeder door aan de zonen, maar dochters kunnen wel drager zijn, maar de ziekte niet krijgen dus het is erg complex.

De opvoeding, omgeving en voeding heeft ook nog invloed

 

Volgende forumvraag: giardia
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^