Loslopen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZZ

Zita is 9 maanden. En een border collie. 

 

Mijn 'probleem' is dat ik haar zo graag wil laten loslopen. 

 

 

Ik ken mensen die hun border collies loslaten, ik word daar zoooo jaloers op. Het is het enige wat ik nog zou wensen: een loslopende hond. Ik weet zeker dat als ik Zita loslaat, dat ze direct weg is achter de katten en dan onze weide in en dan... 

 

 

Hoe hebben jullie jou hond los kunnen laten? Zita zou zo veel gelukkiger zijn! (En ik ook als ik haar gelukkig zie.) Ik woon op een boerderij als je het nog niet wist.

 

Dus mijn vraag naar jullie is. Hoe hebben jullie jou hond leren loslopen en dat ze niet wegloopt? En zal het ooit lukken om Zita los te laten? Ik zou zeer graag tips willen. En geen slechte commentaar aub

 

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

Ja... Dat vraag ik me ook af... Hoe laat ik mijn bananenboom loslopen!?

 

dus ik volg even...

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Eerst moet ze leren terug komen op commando. Als je dat o der de knie hebt. Kan je haar aan een lange lijn "los" laten lopen en op het terugkomen oefenen, als ze dan weg loopt kan je haar nog grijpen met de lange lijn.

 

Dan moet je jezelf aan de andere kant afvragen waarom ze steeds achter die andere dingen aan loopt en hieraan werken. Zorg dat jij leuker bent dan dat gene om achteraan te rennen, neem bijvoorbeeld het lekkerste snoepje en het leukste speeltje mee.. roep haar ook altijd super vrolijk..ga staan springen..rennen heen en weer bewegen..doe alles om leuker te zijn. En ookal komt ze pas na 5 minuten..wees altijd Superblij en trots dat ze terug komt. Boos worden heeft met loslopen geen zin en werkt alleen maar tegen je.

honden page profiel Sophie & BeauSophie & Beau 3 doggies

honden foto van Sophie & Beau

Ik ben daar heel vroeg mee begonnen, maar toch later dan de meeste hier (op 14 weken).

Dat maakt het makkelijker, maar dat wil niet zeggen dat jouw hond nu niet meer los kan hoor!

 

Er zijn verschillende manieren van training, dit zijn er enkele:

- de hond meenemen naar een spannend/nieuw (wel veilig natuurlijk) gebied en haar daar losklikken. Belonen als ze terugkomt (overvloedig in het begin), wat sneller zou moeten gaan dan in een gebied dat ze goed kent.

- de hond aan de lange lijn klikken zodat je wat controle houdt en zo oefenen. Eens je de lange lijn niet meer nodig hebt, het belonen nog niet meteen afbouwen.

 

Het is belangrijk dat jij het leukste wordt wat er is, leuker dan de rest van de omgeving. Zo komt ze sneller naar jouw terug en leert ze ook dat het leuk is om naar jou terug te keren. Verstop je eens, sta af en toe eens stil of begin wat te woelen in de aarde.

Gebruik het lekkerste snoep, het leukste speeltje, maak er een spel van. En bouw dat naar verloop van tijd weer langzaam aan af :)

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa 3 doggies

honden foto van Nelis & Noa

" Ik ben daar heel vroeg mee begonnen, maar toch later dan de meeste hier (op 14 weken).
Dat maakt het makkelijker, maar dat wil niet zeggen dat jouw hond nu niet meer los kan hoor!
 
Er zijn verschillende manieren van training, dit zijn er enkele:
- de hond meenemen naar een spannend/nieuw (wel veilig natuurlijk) gebied en haar daar losklikken. Belonen als ze terugkomt (overvloedig in het begin), wat sneller zou moeten gaan dan in een gebied dat ze goed kent.
- de hond aan de lange lijn klikken zodat je wat controle houdt en zo oefenen. Eens je de lange lijn niet meer nodig hebt, het belonen nog niet meteen afbouwen.
 
Het is belangrijk dat jij het leukste wordt wat er is, leuker dan de rest van de omgeving. Zo komt ze sneller naar jouw terug en leert ze ook dat het leuk is om naar jou terug te keren. Verstop je eens, sta af en toe eens stil of begin wat te woelen in de aarde.
Gebruik het lekkerste snoep, het leukste speeltje, maak er een spel van. En bouw dat naar verloop van tijd weer langzaam aan af :-) "

 

 

Niet veel aan toe te voegen. Nog iets wat goed werkt (ook voor vertrouwen van de baas) is het eerst samen met een hond doen die al goed luistert en waar ze goed mee op kan schieten. Ook zorgen dat je in een gebied bent waar er weinig kan gebeuren, vertrouwen hebben.. heel erg belonen als ze terugkomt (dan is ze een WERELDHOND).

Als je er iets verder mee wil gaan kan je recall games gaan doen (veel over te vinden op youtube) dit kan je ook alvast aanleren met de lange lijn zodat ze weet dat er wat te halen valt als ze los is.

 

Uiteindelijk moet bij jou blijven/komen belangrijker en leuker worden dan bij je weglopen. Ga dus in ieder geval je hond nooit vangen of najagen, dit werkt averechts!

honden page profiel ZZ

Als ik dit iedere avond oefen...Hoelang zou het dan nog duren ongeveer tegen dat ze het kan? 

Ik kan gewoon niet wachten  Dankjewel voor de handige reacties 

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Hoe lang het zal duren verschilt per hondj. Maar je hebt een border, die zijn baasgericht, dus ver zal ze niet lopen, al heb je hier ook uitzonderingen op. 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Ik dénk dat het nog 3 weken en 5 dagen duurt 

 

Dat hangt helemaal van de hond en van jouzelf af.

 

Mellow kan niet los, maar ze is toch wel gelukkig hoor 

Tuurlijk denk ik dat ze het héérlijk zou vinden om eens écht voluit te kunnen rennen, maar als ik haar los laat dan komt ze niet meer terug, want de geur van reeën is toch écht veel te interessant, daar kan geen snoepje tegen op.

Dus dan maar lekker vast.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

En...ik denk ook de snelheid.

Verder totaal eens met bovenstaande antwoorden.

Wordt het te saai..?.zullen ze denk ik eerder afgeleid zijn, er moet energie zijn.

 

 

honden page profiel Paul Bo en Pip!!!!Paul Bo en Pip!!!!

honden foto van Paul Bo en Pip!!!!

Begin eens met oefenen op onbekend terein. Een plek waar ze nog miet zo bekend is. Er bestaan ook omheinde losloopgebieden die heel groot zijn zodat je kan oefenen. En lok haar bij je terug met honden koekjes! 

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Ik heb nu een pup van 3 maanden.

Hij loopt los vanaf de eerste dag dat we hem hebben.

Natuurlijk niet op plekken waar verkeer is, daar is hij gewoon aan de lijn.

En op de momenten dat hij losloopt, krijgt hij elke keer een klein hondenkoekje als hij naar me kijkt of naar me toe loopt.

Ook roep ik hem af en toe en als hij dan naar me toe komt krijgt hij ook een koekje.

Ik heb ook een oude sok bij me met een balletje er in.

Dat vindt hij harstikke leuk dus af en toe als ik hem roep, spelen we even met die sok.

Misschien heeft jouw hond ook een geliefd speeltje, dat zou je kunnen gebruiken.

 

Maar jouw hond is 9 maand en zit nu waarschijnlijk in de pubertijd.

Dat lijkt me wel een lastige leeftijd om dan te beginnen met loslopen, omdat ze dan juist 'oost indisch doof' kunnen zijn.

Heb je niet bij jullie op de boerderij een afgezet weiland of zo waar je kan oefenen?

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

 

Hoe staat je hond verder onder appel en hoe is je band met de hond .Ik bedoel als hij een boerderij hond is en hij komt niet veel van het erf ,lijkt mij logisch dat als hij een keer in het bos komt op onderzoek uit gaat

 je zou idd met een lange lijn het kom hier kunnen oefenen met iets lekkers (zelf ben ik geen voorstander om honden met lekkers te trainen ) Hier ging de pup met 7 weken al meteen los op een veldje waar ook verkeer langs kwam .

Borders zijn slimme honden dus dit hoeft niet lang te duren .

Als je een band met je hond hebt lopen ze eg niet weg (of een reu moet een loopse teef ruiken maar dat is wat anders ),sterker nog ik vind het prachtig om te zien dat als ik te ver achterblijf of uit het zicht ,mijn hond op me wacht en kijkt waar ik blijf .

Probeer verder ook rust uit te stralen en niet constant te denken o als hij nu maar niet weg loop

 

succes gewoon doen komt goed !

honden page profiel Marissa & ZukoMarissa & Zuko

honden foto van Marissa & Zuko

Goed om te lezen! Mijn puppy is 9 weken en ik wil hem ook zo graag loslaten maar hij is nog wel idolaat van zijn omgeving. Alles is spannend, nieuw en een avontuur. 

We hebben een grote tuin en daar ben ik begonnen met oefenen. Woensdag gaan we naar het bos. Dan probeer ik het gewoon. Bedankt voor de tips! 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Als je een band met je hond hebt lopen ze eg niet weg

 

Ik heb echt wel een band met mijn hond, maar zij heeft een groot jachtinstinct, dus als ze los zou zijn en een ree ruikt...

Terwijl ze regelmatig omkijkt om te zien waar ik blijf en ook best bij me komt als ik haar roep (en zij zin heeft én niks ruikt).

 

Ligt dus ook aan het ras en niet alleen aan het hebben van een band 

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

" Goed om te lezen! Mijn puppy is 9 weken en ik wil hem ook zo graag loslaten maar hij is nog wel idolaat van zijn omgeving. Alles is spannend, nieuw en een avontuur. 
We hebben een grote tuin en daar ben ik begonnen met oefenen. Woensdag gaan we naar het bos. Dan probeer ik het gewoon. Bedankt voor de tips!  "

ik ben ook een voorstander van zo vroeg mogelijk beginnen met los laten lopen.....

ik zou de eerste keer naar een heel overzichtelijk stukje bos gaan....,

zodat je je hond blijft zien, en vice versa....

wat heel goed werkt om je pup allert te houden is af en toe even verstoppen achter een boom of struik,

en belonen als hij je vind ( zorg wel de eerste keren dat je heel makkelijk te vinden bent..zodat ie niet in paniek raakt)

dit kun je steeds meer uitbreiden....je zult zien dat ie je echt goed in de gaten gaat houden, ondanks alle nieuwe indrukken.....

 

 

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

"
Als je een band met je hond hebt lopen ze eg niet weg
dogmaster

 
Ik heb echt wel een band met mijn hond, maar zij heeft een groot jachtinstinct, dus als ze los zou zijn en een ree ruikt...
Terwijl ze regelmatig omkijkt om te zien waar ik blijf en ook best bij me komt als ik haar roep (en zij zin heeft én niks ruikt).
 
Ligt dus ook aan het ras en niet alleen aan het hebben van een band  "

 

Wilde net zeggen, bij alle border collies die ik ken, is dit geen probleem. 

 

De onze houdt ook van katten najagen, maar ze zal nooit zo ver rennen dat ze ons kwijtraakt. (Maar goed, ze is volwassen en we kunnen zelfs zeggen dat ze de kat níet mag opjagen, dat zal bij een jonge hond nog wel moeilijk kunnen zijn :p).

honden page profiel TomTom

honden foto van Tom

"  
Als je een band met je hond hebt lopen ze eg niet weg (of een reu moet een loopse teef ruiken maar dat is wat anders ),sterker nog ik vind het prachtig om te zien dat als ik te ver achterblijf of uit het zicht ,mijn hond op me wacht en kijkt waar ik blijf .
"

 

Dat gaat toch ook niet voor alle rassen op. 

Heb een hele goede band met mijn honden, maar als mijn Basenji een vos of een hert ziet lopen, dan is ie weg hoor. En dan kan ik of gewoon blijven wachten totdat ie terug is: wat soms meer dan een uur kan duren (hert) of hem gaan zoeken (vos). En dat zal zo'n beetje voor alle Basenji's gelden. Hoe goed je band ook is, dat weegt niet op tegen het instinct om achter wild aan te gaan. De band zorgt er dan wel weer voor dat de hond uiteindelijk naar je terug komt. Hetzelfde had ik met mijn Thai.

De rest daar heb ik helemaal geen omkijken naar. Die volgen wel.

 

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

"
Als je een band met je hond hebt lopen ze eg niet weg
dogmaster

 
Ik heb echt wel een band met mijn hond, maar zij heeft een groot jachtinstinct, dus als ze los zou zijn en een ree ruikt...
Terwijl ze regelmatig omkijkt om te zien waar ik blijf en ook best bij me komt als ik haar roep (en zij zin heeft én niks ruikt).
 
Ligt dus ook aan het ras en niet alleen aan het hebben van een band  "

Eens. Een jacht hond moet in het veld heel zelfstandig kunnen werken, op afstand. Als hij achter wild aan zit, is er geen baas hem te vertellen wat te doen en daar zit ook gelijk het probleem in. Een border en mijn schotse collie zijn veel meer „baas gericht". Werken in de buurt van de baas. Hoewel ze bij de schapen ook zelfstandige beslissingen nemen, maar in het zicht.

 

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

Toch wel zonde dat al wie jaagt met zijn jachthond, die hond maar 1 keer kan gebruiken voor de jacht want zo te zien zijn die onmiddellijk weg en komen niet meer terug naar de baas.

 

 

Zonde.

honden page profiel KathKath

honden foto van Kath

" Toch wel zonde dat al wie jaagt met zijn jachthond, die hond maar 1 keer kan gebruiken voor de jacht want zo te zien zijn die onmiddellijk weg en komen niet meer terug naar de baas.
 
 
Zonde. "

haha Maart

 

Ik heb mijn honden altijd van dag 1, letterlijk te nemen, los gelaten. "Waar zou hij naartoe gaan, kent nog niks of niemand?"

Probeer ik mezelf dan op dat moment (toch wel met een bang hart) van te overtuigen. En met 8 weken kan ik ze nog achterna rennen als 't moet.

 

Een windhond zou ik euh.... niet zo snel loslaten denk ik. Mmmmm als je die ziet vertrekken, huh. Maar hier zijn er wel die het toch doen. (En komen dan met een konijn terug.)

 

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Toch wel zonde dat al wie jaagt met zijn jachthond, die hond maar 1 keer kan gebruiken voor de jacht want zo te zien zijn die onmiddellijk weg en komen niet meer terug naar de baas.
 
 
Zonde. "

Hier pas nog, een jachthond achter een konijn aan en nu al een paar maanden weg. Zie Facebook: Ayla vermist. Heel sneu! 

Het lastige is dat je uit het zicht je hond moet leren terug komen. Als je hond jou ziet en je roept, komen ze, maar als ze jou niet zien, dan wordt het moeilijker. Het duurt ook eindeloos lang een jacht hond dit aan te leren, als het al lukt.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca


Een windhond zou ik euh.... niet zo snel loslaten denk ik. Mmmmm als je die ziet vertrekken, huh. Maar hier zijn er wel die het toch doen. (En komen dan met een konijn terug.)
  "

Windhonden en podengos, ook honden die najagen en je uit het zicht moet leren te komen.

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart


Hier pas nog, een jachthond achter een konijn aan en nu al een paar maanden weg. Zie Facebook: Ayla vermist. Heel sneu! 
Het lastige is dat je uit het zicht je hond moet leren terug komen. Als je hond jou ziet en je roept, komen ze, maar als ze jou niet zien, dan wordt het moeilijker. Het duurt ook eindeloos lang een jacht hond dit aan te leren, als het al lukt. "

 

als jij het zegt

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

"
Als je een band met je hond hebt lopen ze eg niet weg
dogmaster

 
Ik heb echt wel een band met mijn hond, maar zij heeft een groot jachtinstinct, dus als ze los zou zijn en een ree ruikt...
Terwijl ze regelmatig omkijkt om te zien waar ik blijf en ook best bij me komt als ik haar roep (en zij zin heeft én niks ruikt).
 
Ligt dus ook aan het ras en niet alleen aan het hebben van een band  "


klopt zeker ,maar een puppy is ook baasgericht en dan  is het aan jou om ook  zijn aandacht te krijgen en te houden door bv zijn naam te noemen ,overdreven stemmetje met een speeltjeafleiden   etc(uiteraard  moet je hem wel in de gaten houden ) Nu had ik het voordeel van een 2 de hond die niet wegloop dus dan durfde ik een veldje wel aan .Andere kunnen mischien beter in het bos beginnen waar minder verkeer komt .Maar hier ging het over een border collie dit zijn slimme honden die  je over het algemen goed onder appel  moet kunnen krijgen .Hier loopt er een in dorp altijd zonder riem.Daarom gaan mijn puppen ook met dag 1 los .

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Wij zijn zelf met loslopen al begonnen op verantwoord terrein vanaf 11 weken.

 

Op mooment dat je een hond hebt dat sterk op katten konijnen e.d. reageert wordt het wel lastiger dan zal er echt op getraint moeten worden dat de hond in zo'n situatie bij jou komt ipv er achteraan te gaan, bij honden met een jachtinstinkt ko je dan vaak uit op een lange lijn of iets dergelijks omdatjedeechtte jacht spirit er niet uit krijgt.

 

Wat je wel kan doen is zoeken naar speciale plekken 't leesten bijvoorbeeld omgeving klarenbleek zit een deel met een wandelroute van 40minuten maarook een omheid gedeelde waar je hond lekker los kan.  Voordeel is dan dat je eerst met de hond kan lopen, aandachts oefeningen etc al een beetje moe, en dan in afgeschermd gebied los, daar kun je dan nog even een paar keer hierkomen oefenen (altijd belonen) en dan kun je kijken of een stap verder verantwoord is, maar eerst moet jezelf ook dat vertrouwen krijgen en op vlak van loslopen moet je toch ook weer aan je binding met je hond werken. 

 

Maar het blijft oefenen werken.

 

Hierkomen los hebben wij met sadi geoefend de een houd haar vast de ander loopt weg en dan hier.

Na een paar keer Sadi vrij ga maar. even snuffelen e.d. balletje of speeltje en dan tussendoor hierrr, en enthousiast belonen, hierkomen moet leuk zijn interessant zijn jij moet leuker zijn als waar ze op dat moment mee bezig is. 

 

En ja uiteindelijk moet je een inschatting maken of je hond alleen op dit soort plekken los kan of ook op niet omheinde losloop plekken e.d. (sommige honden kunnen gewoon niet los en dan al helemaal niet in een niet omheind gebied.)

 

Maar bordel collies zijn normaliter echte werkhonden die graag met en voor hun baas willen werken dus als je echt samen gaat trainen oefenen  e.d. moet het kunnen. Hebben jullie ook les gehad (puppycursus basis training?) t zijn echt honden om mee te werken..

honden page profiel Daven Daven

honden foto van Daven

"
"   Als je een band met je hond hebt lopen ze eg niet weg (of een reu moet een loopse teef ruiken maar dat is wat anders ),sterker nog ik vind het prachtig om te zien dat als ik te ver achterblijf of uit het zicht ,mijn hond op me wacht en kijkt waar ik blijf ."
dogmaster

 
Dat gaat toch ook niet voor alle rassen op. 
Heb een hele goede band met mijn honden, maar als mijn Basenji een vos of een hert ziet lopen, dan is ie weg hoor. En dan kan ik of gewoon blijven wachten totdat ie terug is: wat soms meer dan een uur kan duren (hert) of hem gaan zoeken (vos). En dat zal zo'n beetje voor alle Basenji's gelden. Hoe goed je band ook is, dat weegt niet op tegen het instinct om achter wild aan te gaan. De band zorgt er dan wel weer voor dat de hond uiteindelijk naar je terug komt. Hetzelfde had ik met mijn Thai.
De rest daar heb ik helemaal geen omkijken naar. Die volgen wel.
 
  "


klopt helemaal ik was de jachthonden vergeten ,maar idd zelfs mijn jack russel ging nog een konijn achterna

maar voor mijn engelse bulldog geld het zeker hihi lol

honden page profiel ZZ

" Ik heb nu een pup van 3 maanden.
Hij loopt los vanaf de eerste dag dat we hem hebben.
Natuurlijk niet op plekken waar verkeer is, daar is hij gewoon aan de lijn.
En op de momenten dat hij losloopt, krijgt hij elke keer een klein hondenkoekje als hij naar me kijkt of naar me toe loopt.
Ook roep ik hem af en toe en als hij dan naar me toe komt krijgt hij ook een koekje.
Ik heb ook een oude sok bij me met een balletje er in.
Dat vindt hij harstikke leuk dus af en toe als ik hem roep, spelen we even met die sok.
Misschien heeft jouw hond ook een geliefd speeltje, dat zou je kunnen gebruiken.
 
Maar jouw hond is 9 maand en zit nu waarschijnlijk in de pubertijd.
Dat lijkt me wel een lastige leeftijd om dan te beginnen met loslopen, omdat ze dan juist 'oost indisch doof' kunnen zijn.
Heb je niet bij jullie op de boerderij een afgezet weiland of zo waar je kan oefenen? "

 

Ja, een afgezette weide..maar voor de koeien niet voor honden. Ze kunnen eronder.. Ja ze zit zeker en vast in de pubertijd ;)

honden page profiel ZZ

Ik vind het zo jammer dat ik haar niet als kleine puppy losliet. Maar..het is nu ook te laat 

Ik zal zeker mijn best doen met de velee tips 

honden page profiel AliceAlice

honden foto van Alice

Belangrijker is dat je nu gewoon lekker moet genieten van je hond,..al zit hij vast.

Leuke dingen doen aan een lange lijn en zo een band opbouwen. Je zult er zoveel profijt van hebben als je maar geduld hebt.

Wat je ook nog kan proberen is oefenen in een bak van een manege, daar kan hij zeker nergens heen en kan je lekker oefenen met het voor-komen. Succes

honden page profiel sylviasylvia

honden foto van sylvia

Het is nooit te laat, hoor!

Je kan het met een lange lijn gaan oefenen. (bv longeerlijn die je bij paarden gebruikt).

Dan kan je al gaan oefenen dat hij naar je toekomt als je hem roept.

En elke keer heel goed belonen als hij luistert, met iets heel lekkers of een speeltje.

 

Wij hebben hier ook een weiland die we als veld gebruiken.

Daar zaten alleen stroomdraadjes omheen voor de schapen, maar dat hebben we afgezet met gaas zodat de honden er niet doorheen gaan.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: trekken aan de fiets
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^