leren liggen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel kevin123kevin123

honden foto van kevin123

Hallo, ik bn al 2 maand mijn hond lig aan het leren en het gaat by niet kan het dat het teveel gelijkt op zit?

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Hoi Kevin,

Hoe leer je op dit moment de lig aan? Dus welke beweging maak je?
Als je dat doet op de manier van vanuit zit met een brokje voor de neus naar beneden bewegen..  en dat lukt niet, kun je de hond ook niet leren liggen door zelf op een krukje te gaan zitten met 1 been gestrekt. Je houdt dan het been zo laag dat je hond moet gaan liggen om er onder door te kruipen. Je lokt hem dan met een brokje onder je ben door en op het moment dat hij ligt beloon je en geef je het brokje.

honden page profiel esther esther

honden foto van esther

misschien kun je beter een ander woord gebruiken...bv 'down' of 'af'...

hoe ben je het aan het aanleren?

 

 

honden page profiel M & GM & G

honden foto van M & G

Weet niet of lig en zit teveel op elkaar lijken. Bij mij heet het af. ;-) 

Maar meer de manier waarop je het aanleert is belangrijk. Weet niet hoe je het nu doet maar zal even beschrijven hoe wij het hebben aangeleerd. 

 

Eerst in ZIT en een voertje geven , dan voertje voor de neus, hand naar beneden bewegen en in een vloeiende beweging over de grond van de hond af. AF is heel moeilijk in 1x aan te leren. Vandaar dat er bij ons op cursus werd gezegd het eerst vanuit zit aan te leren. En dan pas in 1x. 

 

Succes! (ps liggen heeft onze eigenwijze staff ook 2x zo lang over gedaan dan zit aanleren. ;-) ) 

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

Heee weer een Kevin123 topic, leuk!

Kwa benaming lijkt me dat lig geen belemmering is in combinatie met zit. Zijn er momenten dat je hondje gaat liggen? kan je die nabootsen? Probeer daaar gebruik van te maken. Beloon hem/haar daar voor en kopper later het commando lig er aan gevolgd door een koekje wanneer de respons klopt.

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

" Heee weer een Kevin123 topic, leuk!

Kwa benaming lijkt me dat lig geen belemmering is in combinatie met zit. Zijn er momenten dat je hondje gaat liggen? kan je die nabootsen? Probeer daaar gebruik van te maken. Beloon hem/haar daar voor en kopper later het commando lig er aan gevolgd door een koekje wanneer de respons klopt. "


Koppel=kopper

honden page profiel Ingrid en ThiboIngrid en Thibo

honden foto van Ingrid en Thibo

hallosuper

honden page profiel AliceAlice

honden foto van Alice

Sommige honden gaan ook juist staan als je met het snoepje van ze af schuift. Dan probeer ik het juist naar de hond toe.

Hierdoor zakt een hond vaak door z'n achterkant.

 

honden page profiel kevin123kevin123

honden foto van kevin123

Ik doe het vanuit zit :-)

honden page profiel HalloHallo

Ik hield een snoepje onder mijn platte hand op de grond. ( wel eerst even aan laten snuffelen) Hij gaat dan van alles proberen om het snoepje te krijgen.

Zodra hij lag op zijn buik ,haalde ik mijn hand er af en kreeg hij het snoepje. Na een aantal keer gaf ik het commando 'af' erbij.

Hierna probeerde ik het via een afstand. Ik ging op de knieën en vanaf de hoogte van de hond ging ik met mijn hand naar beneden. Daarna stond ik op en zo oefende ik steeds verder

Zo ging hij ook reageren op een hand gebaar

haha moeilijk uit te leggen ik hoop dat je een beetje snapt wat ik bedoel. 

honden page profiel Menno en ElmoMenno en Elmo

honden foto van Menno en Elmo

Ik snap het wel, zo heb ik het mijn hond ook geleerd.

Werkt prima.

 

Kleine toevoeging:

Hond eerst naast je laten zitten en dan het snoepje voor de borst langs naar de grond brengen.

De neus volgt het snoepje naar de grond en de hond zal haast als vanzelf gaan liggen.

 

honden foto van Angelique, Kleine Maybe en Tess <3

Je kan het ook aanleren door middel van de clikertraining. Als hij ligt klikken en een snoepje geven later koppel je het commando er aan. Ik ben mijn hondje ook met de clikertrainig aan het opvoeden (:

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Wat ik zou doen is zelf op de grond gaan zitten met je knieen zodanig omhoog dat je hond er net onderdoor kan. Dan houd je iets lekkers vlak voor zijn neus en lokt hem onder je been door. Als je been op de goede hoogte is zal hij dus moeten kruipen - en met zijn buik op de grond - om bij het snoepje te komen.

Op het moment dat hij dus onder je been ligt geef je het brokje en "goed zo! of braaf!" Hiervoor moet je zelf misschien wat oefenen om het poortje onder je knie door op de juiste hoogte te krijgen zodat hij ook echt ligt. En daarom ook:

Nog geeeen commando ;)

 

Pas als je dit redelijk veel keer herhaald hebt én hij krijgt hij door dat hij alleen het snoepje krijgt als hij plat op de grond ligt ga je er een commando aangeven. Dus lokken - liggen - commando - goed zo + brokje.

Dit ook weer veel herhalen zodat hij ook het commando gaat koppelen aan het liggen :)

 

Gr. Alexandra

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Aanvulling, het woord maakt niet zo veel uit. Het is alleen zo dat wanneer je een commando geeft terwijl er geen handeling aan vast zit dat het commando dan totaal geen waarde heeft.

Vandaar dat ik ook schreef om eerst zonder commando te oefenen en pas als het lukt er een commando aangeven.

:)

honden page profiel SiaraSiara

honden foto van Siara

Het leren liggen is inderdaad moeilijker dan 'zit'. Ook Mochi had hier wat problemen met het commando op te volgen. Wij gebruiken nu het gesproken commando 'af' samen met een handgebaar en dit lukt stukken beter. Als ik het handgebaar weghaal dan vindt hij het erg moeilijk en doet hij het soms niet. Natuurlijk is dit gewoon een kwestie van oefenen... Ik weet niet of jij een gesproken commando gebruikt of een handgebaar maar bij ons werkten een mix van de twee prima.

Volgende forumvraag: discriminatie
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^