Gezondheid rassen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Beste allemaal,
Allereerst wil ik jullie bedanken voor alle goede adviezen en raad bij mijn vorige topic. Inmiddels zijn we weer een stapje verder en is er in ieder geval besloten dat we een hond willen (joepie!).

Korte update:
Wat betreft investering qua tijd en het combineren met werk hebben we het goed uitgedacht.  Met mijn werk heb ik besproken dat ik 3 dagen ga werken (ipv 3-4) vanaf mijn contractverlenging in juli. Mijn vriend gaat nu vast 2 dagen per week thuiswerken (ipv 1-2). We kunnen per dag minimaal 2 uur per dag met de hond lopen, zullen geregeld extra lange wandelingen maken (van anderhalf tot twee en een half uur achtereen) en ik wil heel graag op een hondensport. Mijn vriend heeft maar 1 eis aan de hond: dat hij niet kleiner is dan 40cm. Voor mij is het belangrijk dat het een hele sociale hond betreft. Mijn vriend wil absoluut geen asielhond (zucht :-( )

Mijn vraag:
Na het doorspitten van “De grote honden encycopledie” van Esther Verhoef heb ik de mogelijke rassen teruggebracht tot 11 kanshebbers. Nu ben ik op zoek naar informatie over de gezondheid van het ras maar kan dit moeilijk vinden. Ik vind wel informatie op waarop getest moet worden, maar niet over de algemene gesteldheid van het ras. Zo hoor ik inmiddels van verschillende mensen dat je met de berner sennen heel erg op moet passen omdat dit ras teveel doorgefokt is?

Weten jullie waar ik betrouwbare, heldere informatie over de gezondheid per ras kan vinden?

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Www.licg.nl.      Hier vind je al veel hoor of bedoel je andere dingen . ':-)

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

" Www.licg.nl.      Hier vind je al veel hoor of bedoel je andere dingen . ':-) "


Oh super. Ik zie in ieder geval dat bij de berner sennen al vermeld staat dat het niet zo'n gezond ras is. Ik ga bij 'mijn' andere rassen ook even kijken.

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Oh jammer,

Ze hebben maar over een heel beperkt aantal rassen info.
Ik ben eigenlijk nog op zoek naar info over de gezondheid van de volgende rassen:
- schnauzer
- Eurasier
- Dalmatische hond
- Bracco Italiano
- Drentse Patrijs
- Nova Scotia Duck Tolling Retriever
- Engelse Springer Spaniel
- Witte herdershond

Dus mocht iemand iets weten, links hebben, graag :-)

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

op het forum, Antonnet , is een berner senner fokker, aan haar kan je veel vragen stellen over het ras, ze heeft waarschijnlijk eind lente een nestje.

haar kan je vinden bij baasjes, zij is een verantwoorde fokker. en heeft hier op hp de vereiste ster.

Lianne (Gast)

Soms vind je ook heel veel informatie bij een vereniging van dat ras. Dat zullen er van bijna allemaal wel zijn in Nederland.

Bedenk ook. waarschijnlijk is niet 1 ras in het rijtje echt vrij van erfelijke aandoeningen. Ik zou eerder kijken hoe ernstig de aandoeningen zjin en of je er wat mee zou kunnen mochten ze het krijgen.
Verzekeren is ook een hele goeie!

honden page profiel Amélie†Amélie† 3 doggies

honden foto van Amélie†

Ik heb je een pb'tje gestuurd Irene! :-D

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Je kunt natuurlijk allereerst bij de rasverenigingen kijken om te zien wat zij er hebben staan. Daarnaast kun je fokkers mailen met informatie over de gezondheid van desbetreffende rassen. 

Voor de witte herder kan ik je zeggen dat HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie) in het ras voorkomen, dit zijn de grootste problemen. Dan heeft het ras een verhoogde kans op drie aandoeningen met de rug: CES (cauda equina syndroom), spondylose en DM (degeneratieve myelopathie). 

Ouderdieren horen uiteraard geen rugafwijkingen te hebben en vrij te zijn van HD en ED. Vraag hiernaar bij de fokker waar je keuze op is gevallen. 

Rasvereniging voor de Zwitserse witte herder

Hier heb je een lijstje met de rasverenigingen van de andere rassen waar je info over wil hebben: (sommige rassen hebben meerdere rasverenigingen) 

Nova Scotia rasverening I
Nova Scotia rasvereniging II
Dalmatiër rasvereniging
Bracco rasvereniging I
Bracco rasvereniging II
Engelse springer rasvereniging
Drentsche patrijs rasvereniging
Schnauzer rasvereniging I
Schnauzer rasvereniging II
Eurasier rasvereniging
En nog voor de witjes dan, dat zijn er wel drie: 
Witte herder rasvereniging I
Witte herder rasvereniging II
Witte herder rasvereniging III

honden page profiel IreneIrene

honden foto van Irene

Dank je wel allemaal! Wat ik bij veel rassen wel vond was waar op getest word. Maar niet hoe vaak dit nou voor kwam en in hoeverre dit een probleem is. Ik las laatst ergens over een ras (volgens mij king charles spaniel of iets dergelijks? maar weet het niet meer zeker) dat 98% van de hondjes een hartziekte ontwikkelt. Ik weet niet in hoeverre dit waar is, maar daar schrok ik van. 


Ik snap natuurlijk dat iedere hond kans heeft op ziek worden en dat geeft ook niet. Het gaat me ook niet zozeer om de garantie van een gezonde hond.  Maar het is ook een ethisch vraagstuk. Als een bepaald ras zo op uiterlijk is gefokt dat het ongezond is geworden, wil je dit dan weer supporten door weer voor dat lieve, leuke, schattige uiterlijk te gaan? Moeilijk vind ik dat soms. En ik denk er waarschijnlijk ook teveel over na :-).


Inmidddels had ik gezien dat de raad van beheer ook verschillende artikelen over gezondheid op de site had. Dus over de meeste rassen heb ik de info die ik wilde kunnen vinden. Bedankt voor alle links van de rasverenigingen. Wat verwarrend dat er van sommige meerderen zijn. Ik ga het de komende weken is allemaal goed uitpluizen.

honden page profiel moosmoos

honden foto van moos

Irene, grote (te grote) honden hebben vaak aandoeningen aan hun skelet, te kleine honden, te ... is nooit goed. Er zijn veel rashonden die teveel mankeren, inderdaad de Berner wordt gemiddeld maar een jaar of zes. De cavalier, de buldog (kan niet normaal bevrucht worden en bevallen, heeft een keizersnede nodig etc.)

Op allerlei sites kun je informatie vinden, ik zou de fokkerssites mijden, die preken naar eigen parochie...

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

" Dank je wel allemaal! Wat ik bij veel rassen wel vond was waar op getest word. Maar niet hoe vaak dit nou voor kwam en in hoeverre dit een probleem is. Ik las laatst ergens over een ras (volgens mij king charles spaniel of iets dergelijks? maar weet het niet meer zeker) dat 98% van de hondjes een hartziekte ontwikkelt. Ik weet niet in hoeverre dit waar is, maar daar schrok ik van. 


Ik snap natuurlijk dat iedere hond kans heeft op ziek worden en dat geeft ook niet. Het gaat me ook niet zozeer om de garantie van een gezonde hond.  Maar het is ook een ethisch vraagstuk. Als een bepaald ras zo op uiterlijk is gefokt dat het ongezond is geworden, wil je dit dan weer supporten door weer voor dat lieve, leuke, schattige uiterlijk te gaan? Moeilijk vind ik dat soms. En ik denk er waarschijnlijk ook teveel over na :-).


Inmidddels had ik gezien dat de raad van beheer ook verschillende artikelen over gezondheid op de site had. Dus over de meeste rassen heb ik de info die ik wilde kunnen vinden. Bedankt voor alle links van de rasverenigingen. Wat verwarrend dat er van sommige meerderen zijn. Ik ga het de komende weken is allemaal goed uitpluizen. "


Je bedoelt waarschijnlijk de Cavalier King Charles Spaniel.
Hieronder de waslijst van erfelijke aandoeningen bij dit ras met het percentage hoe vaak dit voorkomt:

Waarom staat de Cavalier King Charles Spaniel op nr. 1 van de lijst met rashonden met de meeste erfelijke gezondheidsproblemen?

Hieronder de tot nu toe bekende percentages van de erfelijke aandoeningen bij de Cavalier:

97% Chiari-achtige Malformatie gradatie 2 (= ernstig); er zijn de laatste 2 jaar slechts 6 honden met gradatie 1 (= mild) gevonden.
62,4% Syringomyelie tengevolge van CM, boven 6 jaar 70%
50% PSOM (glue ear - soort chronische middenoorontsteking)
50% MVD (lekkende hartkleppen) oplopend tot ca. 100% op 10-jarige leeftijd
30% oogaandoeningen
20-30% PL (Patella (knie) Luxatie)
19,1% EFS - Episodic Falling Syndroom
10% HD (Heupdisplasie)
10,8% Curly Coat Syndrome (incl. dry eye)

n.b. met name Syringomyelie zal per generatie toenemen!

CM = kleine hersenen passen niet in het achterhoofd en puilen uit door het achterhoofdsgat.
SM = holtes met vocht in het ruggenmerg tengevolge van CM

Zowel CM als SM kan ernstige neuropathische klachten/pijnen veroorzaken.

De CKCS behoort ook nog tot de kortsnuitigen en veel honden hebben daardoor verschijnselen van het Brachycefaal Obstructief Syndroom.

Volgende forumvraag: Duitse/Deense Dog
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^