Verzorging vraagjes..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LanaLana

honden foto van Lana

Hoi allemaal, 

Ik mag over ongeveer vijf weekjes mijn witte keeshond ophalen.. super spannend natuurlijk!!! Maar ik merk dat ik zo veel ben gaan lezen over verzorging etc dat ik het gewoon even niet meer weet. Ik zou het heel fijn vinden als jullie mij jullie advies kunnen geven. 

Oke..  komt ie:

Ik zag in de dierenwinkel een hondentandenborstel en tandpasta. Aangezien ik hier las dat dentastix echt niet goed zijn voor de tanden, vroeg ik me af of een tandenborstel dan een must have is. Of gebruiken jullie iets anders voor schone tanden bij jullie hond?

De keeshond heeft een onderwol en een lange bovenvacht. De fokker zei dat ik de onderwol er absoluut niet uit moet borstelen. Ze liet me wel een soort borstel zien, maar deze kwam van de boerenbond (een dieren/tuin zaak) en had niet specifiek een merk. Hebben jullie misschien advies voor een zeer goede borstel? Het was een borstel met ijzeren tandjes, maar in de boerenbond wist ik het al niet meer haha. Ik ben gewoon HEEL erg bang dat ik iets verkeerd ga doen of dat ik alles verpest.. 

Sorry voor de hele lap tekst en al vast bedankt als jullie me willen helpen!

honden page profiel PP 3 doggies

Over de borstel kan ik helaas niets zinnigs zeggen, ik heb altijd kortharige honden gehad :-)

Wat de tandjes betreft. Je kunt het je pup aanleren, altijd handig als je hond dat toelaat, ook gewoon om de tandjes te controleren. Verder ligt het er aan wat je gaat voeren. Van blikvoer/brok krijgt een hond meer tandaanslag (en dus tandplak) dan een hond die vers vlees eet (gemalen, of beter nog, in tact, van het kluiven op de botten worden de tanden schoon). Ik geef hier natuurlijke kauwsnacks, gedroogde snacks, runderkophuid, etc.

Ik weet niet wat je je pup wil gaan voeren, maar mocht je voor vers vlees kiezen, lees je dan goed in :-)

Veel plezier met je pup en met de voorpret! :-D

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

Hee goed dat je zo verdiept :-D ik heb verder geen verstand van de vacht maar ik zal antwoorden op je tanden vraag. ik heb een 9 jarige hond en hij heeft een heel goed gebit en ik heb er nog nooit wat aan gedaan, maar misschien een andere hond van 9 heeft een heel slecht gebit en daar worden de tanden bv wel gepoetst wat ik hier mee wil zeggen is dat het heel erg per hond verschilt net zo als bij mensen. ikzelf geloof niet in tandenborstels,tandpasta ik denk dat het gewoon aanleg is.  zelf geef ik de honden wel wekelijks dentastiks niet zo zeer dat ik geloof dat het werkt maar ze vinden het erg lekker en ze zijn even zoet met kauwen. je hebt zoveel andere factoren wat slecht is voor een gebit, ik denk dat je daar ook rekening moet houden.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Spannend Catharina een nieuwe pup in huis. Al vast gefeliciteerd.

Zoals de naam al zegt heb ik een Eurasier. Een Eurasier heeft 1/3 wolfspitz in zich vergelijkbaar met een Kees.
Het is inderdaad niet de bedoeling dat je de ondervacht er uit borstelt, behalve als je je hond helpt met de rui.

Ik heb meerdere borstels/kammen in huis. Maar als ik mijn hond borstel  om stof zand modder en onkruid er uit te halen gebruik ik een modder borstel/slickerborstel.
Die komt niet diep genoeg om de onderwol eruit te halen. Wel zijn er plekken die je zo nu en dan even goed door moet kammen en daar gebruik ik een kam met roterende tanden voor.
Achter de oren, oksels en de broek hebben bij onze hond wat extra aandacht nodig.
Verder borstel ik mijn hond niet zo heel vaak alleen als hij in de rui is.
Geen Furminator gebruiken is mijn advies, daar breken de dek haren mee af is mijn ervaring.

Met het borstelen van een pup begin ik altijd heel snel, om ze er vertrouwd mee te maken. Ik begin dan met een zachte borstel, zou een baby borstel kunnen zijn en borstel iedere dag net lang genoeg om te wennen en korter dan dat de pup het vervelend gaat vinden. En dit bouw ik op tot dat de pup het helemaal niet erg vind en dan doe ik het om de routine er in te houden een paar keer in de week en ga dan pas over op de daadwerkelijke borstel die je wilt gebruiken.

Wat het betreft het tanden poetsen ben ik ook van mening dat de aanleg van gebitsproblemen een grote factor is net als bij mensen. De één poets zich suf en heeft altijd wat en de ander neemt het niet zo nauw en heeft een stralend gebit.
Neemt niet weg dat je bij je pup best het tandenpoetsen kan aanleren al baat het niet dan schaad het niet. Alleen moet dat zorgvuldig opgebouwd worden want de meeste honden vinden het in de eerste instantie geen fijne bezigheid.
Je kunt ook voorzichtig een gaasje om je vinger wikkelen en dit even langs het gebit halen.
Veel plezier met de voorpret.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen



Modder of slicker borstel. Er zijn er in verschillende soorten en maten.

honden page profiel kitokito 3 doggies

honden foto van kito

Hier een akita eigenaar . Ik borstel mijn hond eigenlijk niet. Of weleens met de paardenborstel wanneer ik mijn paard poets. Ik merk nauwelijks dat die haren verliest.
Half december ging kito wel stillaan verharen maar toen heb ik een afspraak gemaakt bij d etrimmer waar die een keertje erg goed is gewassen en geborsteld met natte vacht. Daarna de waterblazer erop en alle rui haren waren meteen weg. De kapper daarentegen die had een extra hond op de grond liggen.

Ik doe niet aan tandenpoetsen kito krijgt hier goede brokken waar hij op kauwt en er bij hem geen tandsteen ontstaat. Verder krijgt hij nog botten om op te kauwen soms mergpijpjes maar hier altijd voorzichtig mee zijn . Ik vraag altijd de kleinere zodat de onderkaak er zeker niet in kan komen vast zitten.

Verder moet je je niet teveel zorgen maken hoor komt helemaal goed.
Hoe ga je de eerste nachten aanpakken ?
Hier kun je lezen hoe het bij ons gegaan is.
http://www.puppies-en-honden.com/de-eerste-week-met-akita-pup-mkito-go-of-ramsraspel-kensha-12.html

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Ik ben met mijn eerste hond bij de trimmer gegaan, had gevraagd of ze mijn hond de dagelijkse verzorging wou geven en me wou tonen wat dit inhield. Borstelen, pootjes knippen en een klitje verwijderen. Ik heb pas na die afspraak alle spullen gekocht.
Als wifi echt in de rui gaat dan ga ik wel bij de trimmer, gewoon omdat die veel handiger is om de ondervacht er snel uit te bortselen. Vind ik prettiger voor wifi.

Heb geen ervaring met een slecht gebit en zie me ook niet meteen de tanden gaan poetsen lol

honden page profiel GerardGerard 3 doggies

honden foto van Gerard

He hoi! Je krijgt een pupje en voorlopig valt er niet veel te verpesten aan de vacht hoor. Ga niet het duurste van het duurste aanschaffen want dit is echt niet nodig. Mijn nicht (fokt Bobtails) en haar man wilde mij ervan overtuigen dat ik een Mason Pierson borstel moest hebben voor de Afghanen want zij hadden er meer verstand van ;-). Was ik even blij dat een goede showkennis zich omdraaide en zei: 'Nou, binnen ons ras gebruiken we allemaal dezelfde borstels van maar 18 euro omdat alle andere borstels de vachten statisch maken.' Later zei ze dat ze het jammer vond dat zij zich ermee moesten gaan bemoeien om mijn verhaal te geloven. Hoe dan ook: koop gewoon dezelfde borstel als de fokker van je honden.
Ik had zo'n borstel met veel tandjes maar deze is verdwenen... (ik gok dat de pup ermee vandoor is gegaan). Ik heb er nog 1 met langere tandjes maar dat doet niets voor deze vachten. Ik zou eens gaan kijken op een show ofzo. Daar heb je veel keus en zijn de spullen vaak iets goedkoper.

honden page profiel LanaLana

honden foto van Lana

Wauw dankjewel allemaal voor jullie advies ;-)
Oke dus een tandenborstel aanschaffen is misschien een beetje overdreven haha. Ja ik zag het in de dierenwinkel en ik dacht al.. 

En voor de borstel ga ik nog even rond kijken dan. En inderdaad zo'n slicker borstel heeft de fokker inderdaad ook!

honden page profiel Ellen VermoesenEllen Vermoesen

honden foto van Ellen Vermoesen

Bij welke fokker ga jij?

Wij gaan ook een grote witte keeshond in huis nemen!

En veel succes met je pup!

honden foto van Pascale met Kahlúa, Willow en Onyx

Dit topic is al een jaar oud. 

Volgende forumvraag: Wordt hond breder van beweging?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^