Overmatig bijten en likken help?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TaraTara

honden foto van Tara

Hallo allemaal.

Ik heb een hondje kruising shih tzu x maltezer. Ik heb echter alleen een probleem waar ik even geen uitweg in zie en ik hoop dat er op deze manier nog ideeën uitkomen waar ik zelf nog niet aan heb gedacht.

Mijn hondje blijft maar krabben en bijten. Ik heb haar al op hypoallergeen voer gehad maar dat hielp niet er is ook al een schimmeltest gedaan maar dat is het ook niet. inmiddels heb ik haar weer op brokken. Ik haal Taste of the Wild zonder granen etc. Ik zelf denk dat het eerder een tic/obsessie is geworden dan een allergie reactie. Maar om dit uit te sluiten ga ik spoedig wel naar een dierenarts om dit te laten testen.

Ik heb 2 hondjes dus ze kunnen ook lekker met elkaar spelen. Ze krijgen van mij wel regelmatig een lekker botje om op te kauwen zodat ze lekker bezig zijn. Ze worden 3x per dag uitgelaten en lopen ook regelmatig los. Maar zodra er iets gebeurd wat een van mijn hondjes niet leuk vind bijvoorbeeld als ik achter de pc ga zitten gaat ze onder mijn stoel zitten en begint spontaan te krabben en bijten. 
Een ander voorbeeld. In de ochtend als ze al wakker is begint ze te krabben en bijten en gaat net zo lang door tot ik er wakker van word wat mij dus enorme verstoorde nachtrust geeft (ze slaapt wel in haar eigen mand op de grond)

Dit zijn echter twee voorbeelden. De realiteit is dat ze de hele dag bezig is met krabben en bijten, vooral omstreeks haar kont en ook wel op haar poten. Ik ben bang dat ik dit gedrag al veel te lang heb laten doorgaan. Op het moment straf ik haar af als ze dit gedrag vertoont maar is dat wel juist om te doen want negatieve aandacht is ook aandacht en als ze dit doet om mijn aandacht te krijgen dan krijgt ze precies wat ze wil.

Ik heb nog nooit een hond gehad met obsessief gedrag hoe ga ik hier mee om, wat kan ik wel doen en wat niet. En zijn er nog ideeën om haar meer te stimuleren binnenshuis als ik even wat tijd voor mijzelf wil. En hoe kan ik het krabben algemeen en in de ochtend laten ophouden?

honden page profiel HollandsMecheltje.HollandsMecheltje.

honden foto van HollandsMecheltje.

Hebt ze geen vlooien

honden page profiel TaraTara

honden foto van Tara

Dat ben ik vergeten te vermelden. Nee ik controleer haar dagelijks en ik zie geen enkele vlo lopen. Gezien het feit dat ze geen ondervacht heeft en licht gekleurd is kan ik dit dus heel goed zien. zodra ze vlooien heeft behandel ik haar hiervoor en uiterraard ook mijn andere hond maar zelfs daarna blijft ze krabben en bijten

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Als ik jou was, zou ik inderdaad eerst ook alles uitsluiten. Is het echt aangeleerd gedrag? Of is er wat anders aan de hand. Hopelijk kan je dierenarts er meer over zeggen.

Als het echt aangeleerd gedrag is, zou ik proberen er geen aandacht aan te geven, zodat het ook niet gevoed wordt. Hoe moeilijk dat dit ook zal zijn.

Maar voor eerst uitsluiten, dat er niet wat anders aan de hand is? Succes!

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

het is helemaal niet zo waarschijnlijk dat dit een gedragsmatig probleem (= OCD) is

veel waarschijnlijker heeft het vele bijten en likken een medische oorzaak : ectoparasieten, of atopie, of voedselovergevoeligheid, etcetera

wat voor hypo-allergene voeding heb je al geprobeerd? hoe oud is je hond? is er ooit een huidafkrabsel gemaakt?

ik zou contact opnemen met een specialist of op z'n minst een DA die verstand heeft van dermatologie

pas als alle medische oorzaken zijn uitgesloten, kun je legitiem de conclusie trekken dat er obsessief gedrag aan ten grondslag ligt

straffen van dit gedrag heeft dan ook niet zoveel zin. het is niet zo waarschijnlijk dat je hond 's ochtends begint met krabben om jouw aandacht te vragen. waarschijnlijker wordt je hondje gewoon gek van de jeuk. ik kan me voorstellen dat je een verstoorde nachtrust vervelend vindt, maar ik denk dat het voor je hondje zelf ook geen pretje is ;-)

ondersteunende voedingssupplementen willen bij huidproblemen ook nog wel eens helpen, maar zolang de primaire oorzaak niet bekend is, is het dweilen met de kraan open

honden page profiel TaraTara

honden foto van Tara

Ik heb van de dierenarts toen zd van hills gekregen. ze word 5 februari 2 jaar er is toen een huidafkrabsel afgenomen ivm de schimmeltest.

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Voer kan een probleem zijn.
Mijten (bijvoorbeeld huisstofmijt)
Stress
Een tik kan maar dat richt zich vaak wel op specifieke plekken bij mijn weten.

Hypoallergeen voer kan ook iets bevatten waar allergie voor is. Ik zou bij twijfel oorzaak voer denken aan eliminatie dieet.

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Vaak als een hond ergens allergisch voor is, is het vaak kip en of rund?

Heeft je hondje dit sinds kort of al zolang je haar hebt?

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" er is toen een huidafkrabsel afgenomen ivm de schimmeltest. "


een schimmel moet je kweken, uitslag duurt enkele weken
op basis van alleen een microscopisch onderzoek kun je schimmel niet uitsluiten. een huidafkrabsel is daardoor meer geschikt voor het aantonen van bv. mijten

wat is er nu gedaan? een afkrabsel of een schimmelkweek ':-)?

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Juist als jij geen aandacht geeft begint hij te krabben etc ? Dus vragen om aandacht ? 
Neen, op zo een moment komt het jeukgevoel naar boven omdat hij anders wél is afgeleid. Dit is een medische oorzaak . Ben geen DA maar bijten én krabben wijst op erge jeuk dus geen bestraffen aub :'(
Er bestaan anti jeuk shampos en poeders die eventjes de jeuk stillen. Er moet echter vastgesteld worden waaraan hij allergisch is, kan vanalles zijn......
Deed hij het al vanaf puppytijd pf wanneer is het begonnen ? 
Ik denk eerder ook aan vlooienallergie. Daarom heeft hij nu geen enkele vlooi, maar kan het speeksel in zijn bloedbaan zijn gekomen door één enkele vlooienbeet, op straat ofzo......
Mijn moeder haar hondje had zo een allergie, daar hielp maar een ding tegen. Telkens een cortisone spuitje . :'(En hopen op geen vlooiebeet meer......
Veel succes en hopelijk komt er een oplossing, want jeuk hebben is echt heel vervelend.

honden page profiel TaraTara

honden foto van Tara

Mijn hondje heeft dit niet van pup af aan maar loopt er er zeker wel een half jaar (als het niet langer is, het ging van een beetje naar steeds erger naar nu op een stadium dat je er niet meer omheen kan.). 

er is dus een schimmelkweek en een huidafkrabsel gedaan.

Ik heb al een shampoo met pepermunt en eucalyptus die de jeuk moet verlichten maar ook dit helpt niet. bovendien is het ook niet goed een hond te vaak te douchen dus probeer dat zo weinig mogelijk te doen

Ik begrijp jullie punt dat het ook een allergie zou kunnen zijn daarom wil ik dat nog gaan laten testen. Het is alleen raar dat ze gaat krabben op de momenten dat ik even geen aandacht voor haar heb. Het zou inderdaad kunnen dat dit is omdat ze dan meer jeuk heeft. Maar waarom als ik op bed nog lig om serie te kijken dan mogen ze vaak nog even bij me op bed knuffelen heeft ze nergens last van? als ze een allergie zou hebben dan zou ze toch constant krabben omdat ze jeuk heeft ongeacht of ik wel of geen aandacht voor haar heb?

voor zover ik weet krijgt ze geen kip of rund Ze krijgt schapenvet door haar eten maar verder ook geen blik ofzo. Het voer wat ik voor haar haal is van taste of the wild en de samenstelling is:

zalm, oceaanvismeel, zoete aardappelen, canolaolie, zalmmeel, gerookte zalm, aardappelvezels, natuurlijk aroma, cholinechloride, gedroogde chicoree-blokjes, tomaten, blauwe bessen, frambozen,Yucca Schidigera extract, Enterococcus Faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus casei en Lactobacillus plantarum, gedroogde Trichoderma longierbrachiatum gefermenteerde extracten, hoogwaardige vitaminen (vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, D, E), mineralen (ijzerproteïnaat, zinkproteïnaat, koperproteïnaat, mangaanproteïnaat, ijzersulfaat, zinksulfaat, kopersulfaat, mangaansulfaat), kaliumjodide, mangaanoxyde, biotine, calciumpantothenaat, natriumseleniet, foliumzuur.

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

Op wat voor kleed / mand zit je hond? Ook daar kan ze allergisch van zijn? Of heb je wat gewassen van haar kleden?

honden page profiel TaraTara

honden foto van Tara

Ik heb een nieuwe mand van ferplast met een kussen erin:  De bovenzijde van het kussen is gemaakt van katoen, de onderzijde is gemaakt van zwarte stof. De mand is nieuw dus nog niet uitgewassen.


Ze licht ook wel op de bank of op bed, op de bank liggen grand foulards die ik uitwas. Bed met de lakens het zelfde. alhoewel ik niet altijd het zelfde wasmiddel gebruik dit lijkt er geen effect op te hebben. maar goed ik ben geen da dus 100% zeker weten doe ik het niet

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Mensen verderop in de straat hebben een cavelier en die komt bij een niet zo'n hele goede fokker vandaan. :'( Het laatste jaar heeft hij heel veel jeuk en krabt zich het ongans tot gillen aan toe, erg triest om te zien. :'(

honden page profiel Kimeta Kimeta

honden foto van Kimeta

" Ik heb een nieuwe mand van ferplast met een kussen erin: De bovenzijde van het kussen is gemaakt van katoen, de onderzijde is gemaakt van zwarte stof. De mand is nieuw dus nog niet uitgewassen.


Ze licht ook wel op de bank of op bed, op de bank liggen grand foulards die ik uitwas. Bed met de lakens het zelfde. alhoewel ik niet altijd het zelfde wasmiddel gebruik dit lijkt er geen effect op te hebben. maar goed ik ben geen da dus 100% zeker weten doe ik het niet "


.Wellicht is het wel de nieuwe mand?

honden page profiel TaraTara

honden foto van Tara

Nee dat denk ik niet die mand is hooguit een maand oud en ze deed het ver daarvoor ook al

honden page profiel Tinaa.Tinaa.

honden foto van Tinaa.

Senna had ook heel veel jeuk. Ook toen we taste of the wild gaven. Hier zitten tomaten in en die kunnen jeuk veroorzaken.
Wij zijn overgestapt op Kvv. Het is veel beter nu maar ze is nog altijd niet volledig jeuk vrij.
Probeer eens een voer waar geen tomaten, kip, rund inzit.
Iets wat je hondje nog nooit gehad heeft van vlees. Dit is natuurlijk veel makkelijker met kvv omdat je hier diersoorten apart hebt maar met brokken moet het ook wel lukken ;-)

Je zegt dat je hondje krabt als je haar geen aandacht geeft? Dit komt heel waarschijnlijk omdat als je haar aandacht geeft da is ze afgeleid en denkt ze niet aan die jeuk maar dan denkt ze aan het leuke wat jij doet. Maar als je haar geen aandacht geeft heeft ze meer mogelijkheid om te krabben en dan denkt ze er ook meer aan omdat ze niet afgeleid word door iets leuk

honden page profiel TaraTara

honden foto van Tara

Hallo allemaal.

Ik ben inmiddels bij de da geweest en heb haar bloed laten onderzoeken. Hier is uitgekomen dat Laika een allergie heeft voor de hoofdgroep Mijten/Schimmels. Ik heb nu medicatie gekregen genaamd Atopica om haar immuunsysteem te verbeteren waardoor ze hopelijk met een maandje minder/geen last meer heeft van haar allergie en daardoor minder jeuk krijgt.

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

Atopica zal de jeuk tegen houden maar is een symptoombehandeling.
Neemt niet de oorzaak weg.
Haar immuumsysteem zal er ook niet door verbeteren hoor.
Er is maar één manier om dit te doen en dat is desensibiliseren.

honden page profiel TaraTara

honden foto van Tara

Ik heb hierover ruim contact gehad met mijn dierenarts en de klachten zijn niet dusdanig erg om deze stap te ondernemen dus voorlopig blijf ik even hierbij

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik heb hierover ruim contact gehad met mijn dierenarts en de klachten zijn niet dusdanig erg om deze stap te ondernemen dus voorlopig blijf ik even hierbij "


.volgens mij als je weerstand verbeterd is, ben je ook beter bestand tegen schimmels en mijten. Heb best kans dat de jeuk wegblijft. Een trouwens heel simpel middeltje tegen jeuk is azijn. Schimmels houden niet van azijn, dus 2 vliegen in een klap. Bij paarden met jeuk die zich soms tot bloedens toe openkrabben  gebruiken we pure azijn, gaat heel goed. Ja kan altijd als je haar in bad heb gedaan een kannetje met scheutje azijn naspoelen. 
Maar voor nu Succes ':-)en hopelijk blijft de jeuk weg! ;-)

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Joop had dus een punt....:-)

Suzanne; vind ik ook prima tip!
afsponzen met verdunde azijn; goed voor Ph en schimmels verdwijnen.
(op de huid, niet op de haren en verdund!)

ondersteunend zou ik probiotica geven. karnemelk, yakult, lacteol...of iets specifieks van de dierenspeciaalzaak.

Goede darmflora verhoogt de weerstand

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Heel veel succes en sterkte hoop dat jullie een manier vinden om de boel te stabiliseren al dan niet door middel van  desensibiliseren. Het mooiste zou zijn als uiteindelijk die Atopica niet meer nodig is en je hondje geen jeuk meer heeft.  Maar kan me indenken dat voor nu is de zaak tot rust brengen centraal staat en zorgen dat je hondje zich wat beter gaat voelen, in elk geval fijn dat nu bekend is waar het door kwam en welke mogelijkheden er zijn om je hondje te helpen. ':-)

Volgende forumvraag: Hardlopen met hond
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^