De kogel is door de kerk..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel PP

..Cosmic en ik gaan BARFen! Of uhm.. Ik ga het "klaarmaken", Cosmic gaat het opeten. Hoop ik.

Door alle goedbedoelde adviezen zag ik door de bomen het bos niet meer wat betreft een menuutje. Zeker in combinatie met haar oxalaatkristallen van een tijdje terug. Kwamen die van de urinewegontsteking? Of heeft ze er meer aanleg voor? Moet ik er rekening mee houden? En zo ja, hoe dan? Wel bot, geen bot, weinig bot, wel kip, geen kip, wel groente, geen groente, alleen bepaalde groente? Wat kan ik wel krijgen, wat niet?

Uiteindelijk heb ik met een holistisch dierenarts gesproken, die mij verzekerde dat mijn (nieuwe) leverancier mij hier erg goed in zou kunnen adviseren. Bovendien weet zij natuurlijk ook wat ze kan bieden, dus leek het me handig om dit in overleg met haar te gaan doen.

Vandaag kreeg ik een mailtje terug met uitgebreide uitleg en een menu voor Mik. Ze heeft opgeschreven wat ik per zes weken nodig heb, wat dat kost, wat ze wel en niet in portie-verhouding kan snijden, en wat ik wanneer moet geven. BARFen voor luie mensen, dus! ;-) We gaan vijf dagen BARFen en twee dagen All Animal voeren, dit omdat All Animal de verhouding heeft van NRV en ik dus het beste van twee werelden voor haar heb. Denk ik. 

En het mooiste van dit alles? Cosmic eet voor ongeveer één tot anderhalve euro per dag aan KVV. Het voorgestelde BARF menu komt uit op zo'n negentig cent per dag. Dat is weer mooi meegenomen.. ;-)

Wij hebben er al zin in! Even de vriezer uitruimen om te zien wat ik allemaal nog precies heb, en dan kan ik m'n bestelling door gaan geven. Ik ben benieuwd :-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Leuk zeg! Ik denk er ook al lang over na om te Barfen, maar ik vind het allemaal zo ingewikkeld :-D Veel succes ermee en ik hoop dat Cosmic het lekker zal vinden!

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Spannend!
Ik vind het ook zo ingewikkeld haha daarom begin ik er maar niet aan. Handig dat je iemand hebt gevonden die het menu samen heeft gesteld.

En nu maar hopen dat Mik alles eet ;-)

honden page profiel PP

Het zou me verbazen als ze het niet eet. Maar.. ze verbaasd me wel vaker.. ;-)

Overigens een tipje, op de website van de leverancier waar ik heen ga kun je vrijblijvend een maandmenu aanvragen. Zij maakt dan dus een menu voor een maand voor je, schrijft op wat je nodig hebt, wat dat kost, en in welke hoeveelheden dat geleverd kan worden. Voor luie BARFers zoals ikzelf. Misschien vinden jullie het leuk om een kijkje te nemen.. Klik!

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Handig!
Ga zeker eens kijken :-)

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet 3 doggies

honden foto van Nikki & Jet

Leuk! :-D

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Veel succes! Je bent ook mooi goedkoop uit lees ik. Nu nog hopen dat Cosmic er van zal genieten! ;-)

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik ga het ook eens bekijken! Ik lees zelfs dat ze in delen van België leveren! :-D

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Interessant, zeker dat ze het zelf zo kant en klaar in de juiste hoeveelheden aanleveren.. Mag ik vragen wat het ongeveer kost in de maand, zo'n maandmenu? Want ik kan het nergens duidelijk vinden?

honden page profiel PP

Klopt, als je het formulier invult krijg je ook informatie over de prijs, die is namelijk erg afhankelijk van wat je hond wel/niet mag/lust. Paard is bijvoorbeeld duurder dan kip.

Voor Cosmic hebben we een 6 weken plan gemaakt, dus geen maandplan.. Cosmic gaat in 6 weken het volgende eten;

1 kg kippenruggen
1 kg kalkoennekken
1 kg wilde eendenkarkas
1 kg lamsribben (wil ik niet, dus hier moet ze nog een alternatief voor verzinnen, hihi)
1 kg wild konijnenkarkas
1 kg rundvlees
1 kg paardensnijsels
1 kg haas of hert
2 kwarteltjes (incl. organen)
1 kg runderpens
500 gram orgaanmix (verschillende organen van verschillende dieren)
1 kg sprotjes (vis)

Dat is dus 6 weken eten voor 38,25 euro. En dit kan nog goedkoper, als je het groter in koopt, maar ik kan maar 10 kg vlees kwijt.. Ik voeg hier zelf nog groente aan toe. Ze eet 4,5 kg vleesbot maar ik moet 5 kg inkopen omdat het per kilo gaat. Dit is een beetje het idee, de diersoorten kunnen/gaan uiteraard gewisseld worden zo nu en dan. Maar da's het idee qua prijs.

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

En krijg je dan ook een overzicht wat je per dag moet voeren (hoeveelheid en welke combinaties)??

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha 3 doggies

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Wij gaan ook BARFen! Maar ik vond het juist leuk om er veel over te leren dus heb het menu zelf gemaakt.

En daardoor wil ik je zeggen dat ik geen kalkoennek zou geven. Schijnt heel scherp te kunnen zijn (eigenlijk gewoon geen enkel kalkoenbot, lamsbot/runderbot/paard/hert enz geven, behalve als ze heel ervaren is en dan nog raden de meeste barfplaats gebruikers het niet aan).

honden page profiel PP

Kalkoen ook niet? Lam wil ik daarom inderdaad niet geven, maar ik dacht dat kalkoen (gevogelte op zich) wel kon? Ze heeft wel eens gedroogde kalkoensnekken op en dat ging prima. Ik vind het ook leuk om er over te leren alleen is bij mij het probleem; waar ga ik het halen in kleine porties? Grote porties passen niet in mijn vriezer. Dus ik ben afhankelijk van deze leverancier, en met het plannen van een menu is het wel handig als zij meedenkt, zij weet immers wat ze kan leveren. Bovendien kwam ik er niet meer uit, wat percentages betreft, want de één zegt dit en de ander zegt dat.. Als die holistische dierenarts zegt dat zij mij hierin kan adviseren, dan ga ik daar maar in mee. We kunnen daarna altijd nog kijken wat eventueel anders kan :-)

En ja, dat heeft ze mee gemaild, Lady! ;-) Voor Cosmic komt het neer op;

EVEN WEKEN:
DAG1: botvlees 250gram (ribben) + 80gram orgaanmix
DAG2: spiervlees 250gram rund of paard
DAG3: botvlees 250gram
DAG4: pens 250gram
DAG5: botvlees 250gram
DAG6: spiervlees 250gram wild
DAG7: vis 160 gram + 50 gram groenten
 
ONEVEN WEKEN:
DAG1: botvlees 250gram
DAG2: spiervlees 250gram rund of paard
DAG3: botvlees 250gram
DAG4: 1kwartel + 80 gram orgaanmix
DAG5: botvlees 250gram
DAG6: spiervlees 250gram wild
DAG7: vis 160 gram + 125 gram pens


Dit is een voorbeeld dus ik ga kijken hoe ze het hierop doet. Ik wil de orgaanmix graag op een botdag voeren. Sowieso is het even kijken of ze het goed doet op om en om spiervlees/bot, misschien krijgt ze wel slappe ontlasting op de alleen spiervlees dagen, of juist te harde ontlasting op de bot dagen. 't Is nog even uitkienen :-D

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Okay, das handig :-) Ik ga het er hier eens thuis over hebben..

Enige lastige vind ik dat wij veel denk/zoekspellen doen..en dat is makkelijker met brok dan met barf.. En barf is ook niet heel makkelijk mee te nemen als snack voor training/onderweg..

honden page profiel PP

" Okay, das handig :-) Ik ga het er hier eens thuis over hebben..

Enige lastige vind ik dat wij veel denk/zoekspellen doen..en dat is makkelijker met brok dan met barf.. En barf is ook niet heel makkelijk mee te nemen als snack voor training/onderweg..
"


Ik heb ook nog brokjes in de kast staan voor in de voerbal zo nu en dan. Qua beloningssnoepjes droog ik mijn eigen snackjes, runderhart, kipfilet, etc. Maar look at it this way, Cosmic slurpt haar brokjes of KVV op en kijkt me daarna hongerig en verveeld aan. Maar na een gevecht met een kwartel gaat ze heerlijk liggen pitten. BARF eten op zich is al een activiteit :-)

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

"

Ik heb ook nog brokjes in de kast staan voor in de voerbal zo nu en dan. Qua beloningssnoepjes droog ik mijn eigen snackjes, runderhart, kipfilet, etc. Maar look at it this way, Cosmic slurpt haar brokjes of KVV op en kijkt me daarna hongerig en verveeld aan. Maar na een gevecht met een kwartel gaat ze heerlijk liggen pitten. BARF eten op zich is al een activiteit :-) "


Ja, ik heb gehoord dat dat best inspannend, maar wel rustgevend kan zijn. Maar kan ik gewoon wat brokjes oid erbij voeren dan in de voerbal oid? Of is dat niet goed. Ik heb helaas geen droger oid, dus kan zelf snacks niet drogen..
Maar wij doen hier veel hersenwerk/zoekspellen etc en ik moet buiten met Lady uitlaten altijd iets bij hebben om te belonen.. dus ik weet niet of dat gaat met gewoon brok..in combi met barf. Omdat brok volgens mij iets doet met t maagzuur ofzo en dat niet goed gaat in combi met Barfen..

honden page profiel PP

" Ja, ik heb gehoord dat dat best inspannend, maar wel rustgevend kan zijn. Maar kan ik gewoon wat brokjes oid erbij voeren dan in de voerbal oid? Of is dat niet goed. Ik heb helaas geen droger oid, dus kan zelf snacks niet drogen..
Maar wij doen hier veel hersenwerk/zoekspellen etc en ik moet buiten met Lady uitlaten altijd iets bij hebben om te belonen.. dus ik weet niet of dat gaat met gewoon brok..in combi met barf. Omdat brok volgens mij iets doet met t maagzuur ofzo en dat niet goed gaat in combi met Barfen.. "


Brok etende honden mogen niet BARFen omdat ze niet de maagsappen hebben om bot te verteren. Als je hond dus alleen brok eet is het geen goed idee om meteen te gaan BARFen, maar om te beginnen met KVV. Voor zover ik weet kan het geen kwaad om een BARFende hond zo nu en dan, als beloning o.i.d., wat brokjes te geven. Maar ik ben geen expert, dus.. correct me if I'm wrong!

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

@ Pauline: Ik vind wel dat je gelijk met heftig botwerk begint.. En ook botdagen zonder orgaan? Wat ik in je vorige topic begreep, moest je hond juist een zo laag mogelijk bot gehalte hebben omdat ze anders te harde ontlasting en last van die kristallen zou krijgen, dan is het zeker niet aan te raden om 1 volledige dag alleen maar bot te voeren en ook nog eens bijna 25% bot (bijna 50% vleesbot).

Ik hoop dat ze weten wat ze doen..

honden page profiel PP

" @ Pauline: Ik vind wel dat je gelijk met heftig botwerk begint.. En ook botdagen zonder orgaan? Wat ik in je vorige topic begreep, moest je hond juist een zo laag mogelijk bot gehalte hebben omdat ze anders te harde ontlasting en last van die kristallen zou krijgen, dan is het zeker niet aan te raden om 1 volledige dag alleen maar bot te voeren..

Ik hoop dat ze weten wat ze doen.. "


Er moet nog wat aan ge "tweakt" worden. Ik had net zelf ook al geschreven dat ik orgaan op de botdagen wilde voeren ;-) En ik heb haar terug gemaild dat ik inderdaad een andere opstelling wil, geen dagen met enkel bot. Hoewel dit volgens mij niet héél veel uit maakt, want het gaat om het complete weekmenu, en in die week ligt het botpercentage lager dan "normaal".. Harde ontlasting heeft ze niet zo'n last van, maar ze heeft dus wel die oxalaat gehad. Punt is, ik weet niet of ze aanleg heeft voor oxalaat (en ik er dus rekening mee moet houden in haar menu), of dat die kristallen gevormd waren door de urinewegonsteking. Ik ga daarom sowieso ieder half jaar haar urine laten controleren bij de dierenarts, en ik blijf natuurlijk zorgen dat ze goed drinkt.

Nekken en kwartels heeft Mik al op. Konijn moet denk ik ook wel lukken. Ik heb geen idee hoe hard eend/kalkoen is dus daarin vertrouw ik haar dan maar. De lamsribben heb ik afgewezen, dat vind ik zelf ook te veel van het goede. Heb jij andere ideeën/opties van wat ik misschien als vleesbot zou kunnen voeren? Dan kan ik vragen of ze dat heeft. Ik heb nog 4 kg kwartelkarkasjes overgenomen van Kelly, dus ik heb alleen kippenruggen, eendennekken en wilde eendenkarkas besteld voor de komende keer, de rest vul ik aan met kwarteltjes.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

"

Er moet nog wat aan ge "tweakt" worden. Ik had net zelf ook al geschreven dat ik orgaan op de botdagen wilde voeren ;-) En ik heb haar terug gemaild dat ik inderdaad een andere opstelling wil, geen dagen met enkel bot. Hoewel dit volgens mij niet héél veel uit maakt, want het gaat om het complete weekmenu, en in die week ligt het botpercentage lager dan "normaal".. Harde ontlasting heeft ze niet zo'n last van, maar ze heeft dus wel die oxalaat gehad. Punt is, ik weet niet of ze aanleg heeft voor oxalaat (en ik er dus rekening mee moet houden in haar menu), of dat die kristallen gevormd waren door de urinewegonsteking. Ik ga daarom sowieso ieder half jaar haar urine laten controleren bij de dierenarts, en ik blijf natuurlijk zorgen dat ze goed drinkt.

Nekken en kwartels heeft Mik al op. Konijn moet denk ik ook wel lukken. Ik heb geen idee hoe hard eend/kalkoen is dus daarin vertrouw ik haar dan maar. De lamsribben heb ik afgewezen, dat vind ik zelf ook te veel van het goede. Heb jij andere ideeën/opties van wat ik misschien als vleesbot zou kunnen voeren? Dan kan ik vragen of ze dat heeft. Ik heb nog 4 kg kwartelkarkasjes overgenomen van Kelly, dus ik heb alleen kippenruggen, eendennekken en wilde eendenkarkas besteld voor de komende keer, de rest vul ik aan met kwarteltjes. "


Je moet eigenlijk verschil maken tussen wild en tam. Wilde eend is harder als tamme eend. In je vorige topic had ik je de vleesbotten lijst gestuurd..

Eenden nekken, kwartels en duiven zou ik mee beginnen samen met in ieder geval 1 diersoort kvv.

Heb je wel eens Tinlo gevoerd? Hoe was de ontlasting toen? Ik weet dat je wel Haaksbarf gevoerd hebt. Het bot percentage dat ze nu aanhouden is veel hoger als dat in Haaksbarf. Haaksbarf is namelijk 15% bot.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Wat betreft de hardheid van de ontlasting: bot maakt de ontlasting hard, orgaan maakt de ontlasting zacht. Vandaar dat er vrijwel altijd geadviseerd word om vleesbot met orgaan te geven.

honden page profiel PP

" Je moet eigenlijk verschil maken tussen wild en tam. Wilde eend is harder als tamme eend. In je vorige topic had ik je de vleesbotten lijst gestuurd..

Eenden nekken, kwartels en duiven zou ik mee beginnen samen met in ieder geval 1 diersoort kvv.

Heb je wel eens Tinlo gevoerd? Hoe was de ontlasting toen? Ik weet dat je wel Haaksbarf gevoerd hebt. Het bot percentage dat ze nu aanhouden is veel hoger als dat in Haaksbarf. Haaksbarf is namelijk 15% bot. "


Ik kan wel eens kijken of ze duiven heeft. De reden dat ze wilde eend en wild konijn opgeschreven heeft is dat je juist van tamme (gekweekte) dieren probleem als calciumoxalaatkristallen kan krijgen. Daarom zo veel mogelijk biologisch en wild. Althans, dat heeft ze mij verteld..

Cosmic had geen moeite met Tinlo, heeft ze een hele tijd gegeten en zo nu en dan nog steeds. Punk verstopte daar wel helemaal van.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

"

Ik kan wel eens kijken of ze duiven heeft. De reden dat ze wilde eend en wild konijn opgeschreven heeft is dat je juist van tamme (gekweekte) dieren probleem als calciumoxalaatkristallen kan krijgen. Daarom zo veel mogelijk biologisch en wild. Althans, dat heeft ze mij verteld..

Cosmic had geen moeite met Tinlo, heeft ze een hele tijd gegeten en zo nu en dan nog steeds. Punk verstopte daar wel helemaal van. "


Ok, dan zal het hoge bot gehalte geen ontlastingsproblemen gaan geven.

Bio dieren zijn ook harder.. En hoe harder een bot, hoe meer calcium erin zit.
Het is jammer dat ik (nog) niets weet van die kristallen. Ontstaan ze bij een te veel aan calcium?

honden page profiel PP

" Ok, dan zal het hoge bot gehalte geen ontlastingsproblemen gaan geven.

Bio dieren zijn ook harder.. "


Dat had ik ook al begrepen, ja. 't Is een hoop gepuzzel, hoor! Maar hopelijk kom ik er samen met haar en evt. de holistische arts uit :-)

De vorming van blaasgruis kan veroorzaakt worden door aanleg (ras of leeftijd), een bacteriële infectie, het voer wat de hond krijgt en door de zuurgraad van de urine (de pH-waarde). Cosmic had een bacteriële infectie en een te hogen pH-waarde. Ik weet dus niet of het daarvan kwam, of dat ze er aanleg voor heeft..

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Roosje, Misschien kan jij mij helpen met mijn vraag;

Ik overweeg ook te gaan barfen met Lady.. Maar we hebben nog veel zakken met brokken staan en ik gebruik elke dag brokken om denk/zoekspellen mee te doen en om te belonen/afleiden etc bij wandelingen..
Dat gaat denk ik niet goed samen met barfen erbij he?

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

"

Dat had ik ook al begrepen, ja. 't Is een hoop gepuzzel, hoor! Maar hopelijk kom ik er samen met haar en evt. de holistische arts uit :-) "


Ik had mn post al aangepast ;-)

Bio dieren zijn ook harder.. En hoe harder een bot, hoe meer calcium erin zit.
Het is jammer dat ik (nog) niets weet van die kristallen. Ontstaan ze bij een te veel aan calcium?

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Roosje, Misschien kan jij mij helpen met mijn vraag;

Ik overweeg ook te gaan barfen met Lady.. Maar we hebben nog veel zakken met brokken staan en ik gebruik elke dag brokken om denk/zoekspellen mee te doen en om te belonen/afleiden etc bij wandelingen..
Dat gaat denk ik niet goed samen met barfen erbij he? "


Af en toe een brok zou moeten kunnen, maar je kan ook gedroogd vlees geven. Het is wel zaak om naar je hond te blijven kijken. Sommige honden gaan aan de stink winden van brok bij rauwe voeding.

Het is een andere koek als je hoofdzakelijk brok voert en dan 1x per week BARF, dan kun je wel problemen krijgen.

honden page profiel PP

" Ik had mn post al aangepast ;-)

Bio dieren zijn ook harder.. En hoe harder een bot, hoe meer calcium erin zit.
Het is jammer dat ik (nog) niets weet van die kristallen. Ontstaan ze bij een te veel aan calcium? "


Hihi, ik die van mij ook ;-) Drie postjes omhoog :-D

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

"

Af en toe een brok zou moeten kunnen, maar je kan ook gedroogd vlees geven. Het is wel zaak om naar je hond te blijven kijken. Sommige honden gaan aan de stink winden van brok bij rauwe voeding.

Het is een andere koek als je hoofdzakelijk brok voert en dan 1x per week BARF, dan kun je wel problemen krijgen. "


En als ik elke dag BARF, maar iets minder in de hoeveelheid per dag geef (vanwege een klein beetje overgewicht) en dan een handje of 2, max. 3 per dag (verdeeld over de dag) brokjes geef om te speuren/wobbler/belonen etc?? Zou dat kunnen? De brokken die ik geef zijn van TOTW

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

"

Hihi, ik die van mij ook ;-) Drie postjes omhoog :-D "


En als het door de voeding komt, komt het dan door een te veel aan calcium?

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Barfen, hellup!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^