Halsband/Tuig af bij loslopen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

De laatste tijd valt het me op dat mensen vaak foto's laten zien van honden die loslopen én hun halsband of tuig nog steeds om hebben. Mij is altijd geleerd dat het verstandiger is om alles helemaal af te doen wanneer de honden lekker rond rennen door bijvoorbeeld takken. Zelfs hoor ik verhalen van honden die met hun poten zijn blijven haken in de halsband van een ander.

Op de kynologenclub waar ik lid van ben hebben meerdere mensen aan den lijve ondervonden wat er kan gebeuren bij een hond die losloopt met een tuig/halsband aan, op hun terrein moet dus ook alles af wanneer honden spelen op bijvoorbeeld een puppyveldje of tijdens de jachttraining (lekker spelen zodat er met het startpistool geoefend kan worden).

Graag wil ik weten wat jullie, mijn mede hondenpagers, er van denken!

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Tja.. Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Ik vind het gevaar dat ze weglopen zonder iets om zich heen gevaarlijker dan het gevaar dat ze ergens achter zouden blijven hangen. Jayla heeft bv een koker aan haar tuig hangen zodat mensen mij sneller kunnen bereiken.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ooh en als er echt een poot in een halsband van een ander kan komen zit die halsband gewoon veel te los.

honden page profiel Ty & AikoTy & Aiko 3 doggies

honden foto van Ty & Aiko

Op zich vind ik het wel goed vooral met de tuigjes. Halsbanden ietsje minder omdat daar penning aan zit en als je hem dan een keer kwijt bent tja.. moet wel zeggen dat hij bij mij wel een chip heeft. Maar als je alles af doet vind io wel dat je hond meer vrijheid heeft zonder dat er iets aan hem bungelt maar het ligt er ook weer aan wat voor een hond je hem een die graag speelt ja of nee. Je kan het van vele kanten bekijken haha maar kortom vind het best wel goed. Groetjea michelle

honden page profiel stippelteamstippelteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van stippelteam

Nou hier hebben ze altijd alles om hoor tijdens het wandelen. 
Mocht er een keer een hond aangelijnd komen kan ik ze tenminste snel aanlijnen, 
Zelf ondervinden ze er geen hinder van dus ik laat het lekker om :-)

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Hier gewoon zijn tuig om.... Mocht ik hem snel moeten pakken kan ik zn tuig grijpen....
Daarbij is Max lastig als je hem bijv bij zijn nekvel zou moeten pakken in nood.
Dus nee... Liever een tuig om! :-)

honden foto van Lisanne, Misha, Tessa&Arrow

Tessa heeft eigenlijk bijna nooit een halsband of tuigje om alleen naar de club of aan het begin van een hp wandeling zit zeeven aan de lijn voor de rest wandel ik over het algemeen alleen maar op losloop gebieden en ze loopt thuis op het erf.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Bij Dusty deed ik het wel eens in het begin, voordat hij joggers wilde opjagen want ik moet hem dan regelmatig even aanlijnen, en dat gaat gewoon handiger met halsband. Bij Gaya heb ik de band gewoon nodig, soms om de sleeplijn aan vast te maken, en soms om houvast te hebben als ik haar toch moet vangen. 

Veiliger is het inderdaad wel zonder, althans op plekken waar veel struikgewas of bomen zijn, ze kunnen er inderdaad makkelijk achter blijven haken etc. ik als je alles af doet met wandelen ook eerder voor een retrieverlijn kiezen, dan elke keer halsband/tuig om en af doen.

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

" Bij Dusty deed ik het wel eens in het begin, voordat hij joggers wilde opjagen want ik moet hem dan regelmatig even aanlijnen, en dat gaat gewoon handiger met halsband. Bij Gaya heb ik de band gewoon nodig, soms om de sleeplijn aan vast te maken, en soms om houvast te hebben als ik haar toch moet vangen. 

Veiliger is het inderdaad wel zonder, althans op plekken waar veel struikgewas of bomen zijn, ze kunnen er inderdaad makkelijk achter blijven haken etc. ik als je alles af doet met wandelen ook eerder voor een retrieverlijn kiezen, dan elke keer halsband/tuig om en af doen. "


Dat is dus precies wat ik gebruik :-) een retriever- /jachtlijn. Heel handig en ook veilig.
Ook heb ik een halsband die je aan elkaar klikt. Een andere optie zou nog de halfcheck zijn, zo afgesteld dat hij niet slipt.

honden page profiel Tamara - Abby, Anna & JamieTamara - Abby, Anna & Jamiegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Tamara - Abby, Anna & Jamie

Odi houdt ook regelmatig zijn tuig om (bijna altijd), omdat hij inderdaad nog wel eens aangelijnd moet worden.
Ook is hij op het moment fel naar honden die hem (vaak per ongeluk) pijn doen, of die op hem willen rijden. Hij wil dan nog wel eens ''uit zijn slof schieten''. Om dit voor te zijn, houd ik zijn tuig om. Kan ik hem aan het handvat weg trekken voordat hij ook maar kans heeft om te reageren op de hond.

Nadeel is wel dat hij inderdaad kans heeft om ergens achter te blijven hangen, maar als die kans aanwezig is, let je als eigenaar ook al beter op.

honden page profiel teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.teckelventje Lobke Lodewijk en de rest. 3 doggies

honden foto van teckelventje Lobke Lodewijk en de rest.

Hier altijd dag en nacht een halsband om.Lodewijk ontsnapt nog wel eens. en Lobke laat zich door een ander geen halsband om doen .wel riem aan klikken. omdat ik al meermalen onverwachts het ziekenhuis in moest en anderenmijn honden moesten ophalen, laat ik nu dehalsbanden om. mede om geen paniek bij lobke te krijgen.En mijn honden mogen niet door struiken razen die blijven op het pad of veld.Hein.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Halsband houd Sadi om. Op Bussloo of wechelerveld gaat haar tuig af als ze los gaat is toch vrijer en veilig spelen.
Bij ons in het park blijft haar tuig aan ivm de fietsers die het loslooppark veelvuldig als sluiproute gebruiken en Sadi pubergedrag begint te vertonen kan ik haar door het handvat makkelijker en snel even bij me houden. Echter gaat ze in het park niet zo vaak los mede omdat we er maar weinig speelmaatjes treffen en er liggen nog eikels als ze geen afleiding heeft van andere honden dan zijn de eikels te inteessant om haar los te laten lopen.

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

Gaya heeft haar tuig altijd aan/om, en mijn honden altijd een halsband, met uitlaten.

Gaya voor haar veiligheid, door haar handicap, en die rent niet.

De andere vind ik zelf veiliger, een keer meegemaakt dat Tobias in de bek van een hond hing, die weigerde los te laten, de hond had geen halsband om, dus de baas had geen enkele grip.

Verder heb ik er nooit over nagedacht, dat een halsband gevaarlijk kan zijn. Kan me ook niet voorstellen dat er een poot klem komt te zitten tussen een halsband. Een tak zou kunnen.


honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

Ik wandel ook meestal met een jachtlijn, dus als ze dan los lopen hebben ze niets meer om. En die lijn is even snel aangedaan als gewoon een leiband aanklikken.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Hier blijven banden en tuigen om.

Allereerst zit er een ID tag aan, mocht er iets gebeuren. Ten tweede wil ik in staat zijn snel de riem weer om te doen indien noodzakelijk en ten slotte is het ook gewoonte.

Ik heb persoonlijk nog nooit meegemaakt dat ze ergens achter bleven hangen. Wel maak ik regelmatig mee dat ik ze even aan moet lijnen. Voor jagers en mensen die echt door dichte begroeiing gaan snap ik de keuze voof af doen trouwens prima. Maar verder... als er een poot of lichaamsdeel tussen de band of het tuig kan komen heb je het niet goed aangetrokken.

honden page profiel PP 3 doggies

Ik heb ook begrepen dat het gevaarlijk kan zijn. Een tijdje terug op Facebook stond nog een post van een mevrouw die twee honden had, de ene hond is met haar hoektand door de stof van de halsband van de ander geschoten. In paniek omdat ze vast zaten zijn ze gaan trekken, en daardoor is de hond met de halsband gestikt en overleden. Ongeluk zit in een klein hoekje..

Echter acht ik de kans dat Cosmic verloren loopt groter dan de kans dat een andere hond aan haar blijft hangen. Ze heeft een penning om met mijn nummer. Natuurlijk is ze ook gechipt, maar als mensen haar vinden moeten ze haar mee nemen, niet iedereen heeft daar zin in, en dan moet je nog maar hopen dat de mensen die haar vinden slim genoeg zijn om langs en dierenarts of asiel te rijden, en niet gewoon denken; goh, apart ding, we houden d'r! Daarbij is Cosmic een onwijs gladde aal, haha, ze heeft geen extra vel of vacht waar ik haar eventueel aan vast kan pakken mocht ik haar snel bij me moeten houden.

Hier blijft dus ook een tuig of halsband om.

honden page profiel RandjeRandje 3 doggies

honden foto van Randje

Skip zijn tuig doe ik af als we naar een losloopgebied gaan zoals strand, bos of duinen.

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet 3 doggies

honden foto van Nikki & Jet

in het bos e.d. heeft ze altijd haar halsband om. Daar zit haar penning aan.

honden page profiel Liza, (Chiva) Lexi & Elza Liza, (Chiva) Lexi & Elza 3 doggies

honden foto van Liza, (Chiva) Lexi & Elza

Hier altijd halsbanden, daar zitten de penningen op, de ene kant staat mijn telefoonnummer en aan de andere kant staat dat ze gechipt zijn. Lexi is een keer achter de verkeerde mensen aangelopen die mensen belde mij gelijk op, zo was ik zo weer bij haar. gelukkig lang leve de penning :-D . ik raad het iedereen aan om je hond iets om te doen waar je telefoonnummer op staat. als Lexi haar penning niet om had, ik moet er niet aan denken wat er allemaal had kunnen gebeuren.

honden page profiel Luan en LenneLuan en Lenne 3 doggies

honden foto van Luan en Lenne

Luan loopt los altijd zonder maar hij is ook een echte avonturier dus ben bang dat hij met halsband of tuig ergens vast zou komen te zitten.

Hij is ook echt geen wegloper en staat redelijk over appel dus komt eigenlijk altijd wel bij me als ik dat wil. aanlijnen is dan ook geen echt probleem, zeker niet als ik een jachtlijn bij me heb.

Het is wel eens voorgekomen dat hij van een te hoge kant was af gesprongen en om hen te helpen, ik hem aan zijn nekvel de kant op moest helpen. Gelukkig staat hij dat gewoon toe en is hij alleen maar blij als ik hem kom helpen.

Het is naar gelang het karakter van je hond altijd een risico afweging denk ik.

honden page profiel Manon, Silver Sky&MalaikaManon, Silver Sky&Malaika 3 doggies

honden foto van Manon, Silver Sky&Malaika

Wij houden de halsbanden om als er dan andere mensen bv met kleine kinderen aankomen of andere honden kunnen we ze snel aanlijnen.

honden page profiel Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë 3 doggies

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Ja ik hou ook het tuigje om, anders kan ik hem niet pakken, ook zijn penning hangt eraan, mocht hij het besluit nemen er even voor een tijdje alleen opuit te willen weten ze me te vinden. Qua veiligheid denk ik idd dat het niet super goed is, maar heb er nooit problemen mee gehad.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Hier altijd een tuigje om buiten. Zo is hij sneller te pakken, aan te lijnen en er hangt een penning aan. 
Verder is hij bepaald geen 'close contact' hond dus weinig kans op vast zitten.
Halsbanden draagt hij niet maar die zou ik denk ik wel af doen. De nek is kwetsbaar. 

Ik heb hier ooit een poll gemaakt over naakt lopen:
https://www.hondenpage.com/hondenforum/163960/loslopen-met-of-zonder-halsband/tuig?.php

honden page profiel StippeltjeStippeltje 3 doggies

honden foto van Stippeltje

Ik ben veel te bang dat ze ergens achter blijft hangen dus doe haar halsband af. Als ze wegloopt vindt ze altijd haar weg terug. Iedereen in de wijde omtrek weet dat zij bij dat kleine rode autootje hoort. Mensen die wat van haar willen vertrouwt ze niet. Mocht ze toch een keer verloren lopen dan zal de dierenambulance haar moeten vangen en weet er altijd wel iemand waar ik woon.

honden page profiel Het Gouden Kwartet & BaasjeHet Gouden Kwartet & Baasjegoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Het Gouden Kwartet & Baasje

Ik heb wel eens mee gemaakt dat mijn hond vast is komen te zitten, dus sindsdien heeft ze niets meer om. Liep verder goed af. Ze had haar tuig om en rende door dichte bebossing en ineens hoorde ik een hoop gepiep. Mijn handen tot bloedens toe open gehaald en toen het tuig open kunnen klikken. Evy zichzelf bevrijd en ik het tuig uit de bosjes kunnen trekken. Evy had niets, mijn armen lagen tot aan mijn ellebogen open.

Ik gebruik een Retriever lijn en ben daar erg tevreden over.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

Ik gebruik ook een retrieverlijn naar grote tevredenheid. Dat betekend dus geen halsband oid om hij t loslopen. Liever t risico dat ie m een keer peert als dat die ergens achter blijft hangen. Ik denk dan ook aan takken die op de bodem van een zwemvijver liggen. Brr t idee dat ie onder water blijft hangen...

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper 3 doggies

honden foto van Kim en Casper

Oh ja Casper peert m maar heeel heeel zelden achter een konijn aan en dat is in omheinde gebieden of ver van de weg af.

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^