De snoepjesmethode

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel stevensteven

Beste mensen,
Was onlangs aan het praten met iemand en zijn mening over een hond opvoeden heeft me aan het denken gezet. Veel mensen trainen beloningsgericht met hun hond. Dus slecht gedrag negeren, goed gedrag belonen. Die bepaalde persoon heeft lak aan de, zoals hij ze noemt ' snoepjes, nee stoute hond, negeer methode'.
Ikzelf ben er (momenteel wel nog) voorstander van. Mijn hond, rottweiler reu van 9 maand begint nu ook te puberen. Streng roepen en snoepje als beloning maken minder en minder indruk op hem. Die persoon in kwestie beloont ook met snoep of spelen maar deinst er niet voor terug om zijn hond een flinke schop onder zijn doos te geven. Hij heeft zelf rottweilers. Ik kan je verzekeren dat die honden zich erg keurig gedragen naast en op het plein, in vreemde omgeving, drukke plaatsen noem maar op. Echte voorbeeldhonden.
Zijn mening van opvoeden met de 'koekjes-negeer' methode is als volgt: Een hond doet alles voor je omdat hij een snoep krijgt, en niet omdat JIJ dat EIST of omdat hij respect voor je heeft. Maw jij bent in de hond zijn ogen een wandelende koekjespot, geen echte baas voor je hond.
Een vb:
Een hond is gefixeerd op joggers, lopers, fietsers en dergelijke.. Je kan een hond dit afleren door aandacht op te eisen met snoep of speeltje. Zelfs zo goed dat je hond na een hele tijd vanzelf gaat zitten en je aankijkt bij het naderen van een jogger.
Een hond trekt aan de lijn, wil niet zitten, wil niet komen,... Allemaal problemen die op te lossen zijn met belonen, maar hij doet er allemaal niet aan mee. Allemaal gedrag dat hij niet tolereert en direct hard afstraft. Wat goed is word ook beloont natuurlijk.
Moet er wel bij vermelden dat ook hij vind dat bv een labrador niet dezelfde opvoeding nodig heeft als een rott of mechelaar. Als je tegen veel honden eens goed met je stem buldert kruipen ze bij wijze van spreken onder de kast.
Nu, wie heeft het bij het rechte eind? De 'snoepjesmensen' of de personen die hun honden eens fysiek flink op hun plaats zetten?

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Ik denk dat geen van beide honderd procent gelijk heeft. Ik ben helemaal niet voor de snoepjesmethode om het zo te noemen maar het is m.i. ook niet goed om ongehoorzaamgedrag direct fysiek te bestraffen. En dan nog, wat is fysiek straffen? Een echte leider is te vertrouwen, is duidelijk en voorkomt conflicten. Dat is dus niet iemand die je vol stopt met koekjes (want dat kweekt geen respect) maar ook niet iemand die de hond zonder dralen op de rug kiepert als het hem uit komt.

honden page profiel stevensteven

Helemaal mee eens dobber! Denk ook dat je de gulden middenweg moet nemen om er te komen ':-)
Groeten

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Snoepjes doe ik ook niet aan, maar je hond (wat voor ras dan ook) een schop in de edele delen te geven vind ik wel erg overdreven én overbodig. Er zal vast een prettiger methode zijn, zonder je hond gelijk vol te stoppen met snoep.

Mellow is niet zo voedselgericht en ja, ik heb mijn stem wel eens verheft. Maar nooit zal het in me opkomen om haar een rotschop te geven.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Zo te lezen heeft deze persoon een goede balans gevonden.
Eerst proberen op de ''omkooptechniek'' en als dat echt niet werkt...even een standje geven.

Er is trouwens een zeer groot verschil met je hond een standje geven.
Of je hond een standje geven omdat jij als mens gefrustreerd bent.
Je frustratie op je hond afreageren is ten alle tijden fout en verkeerd.

Kinderen krijgen ook wel eens een tik op de billen (waar dan ook nog een dikke luier omheen zit;-))...door het schrikeffect luisteren ze weer.
Bij honden werkt het ook zo.
Ik heb het wel over een gerichte en toegepaste tikje.
Geen hard slaan, geen schoppen, niet door blijven slaan...niet slaan met de frustratie in je lichaam.

Maar inderdaad een simpele correctie als niks anders werkt, kan genoeg zijn om tot de hond toe te dringen.

Maar de lijn hierin is filterdun.
Daarom kunnen beter alleen mensen die weten wat ze doen, dit doen.
Er word al snel geslagen vanuit frustratie of mensen merken dat bij slaan inderdaad snel de aandacht van de hond weer bij hun is.
Maar dan krijg je een zeer angstige hond met de kans dat het een bijter word.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect

honden foto van Landseer ect

Of de snoepjesmensen gelijk hebben ..Daar laat ik me niet over uit.

Schoppen naar een hond....
Daar laat ik me nu ook even niet over uit..
( ik zou misschien wat te grof over kunnen komen, en dat moet ik niet willen op deze vrijdagavond)

honden page profiel PP

Ik train Cosmic op een positieve manier. Met snoepjes dus. Waarom? Omdat het werkt. Ze heeft een behoorlijk jachtinstinct en is daarom nogal wegloperig. Wanneer ze naar mij toe komt (op commando of niet) krijgt ze ALTIJD iets lekkers (ook al heeft het een uur geduurd). Bij mij komen is ALTIJD leuk. En dat maakt mij een wandelende koekjes-dispenser, maar ik ben liever een wandelende koekjes-dispenser met een hond dan een eenzame wandelaar en een Podenco die kilometers verderop door de bosjes rent.

Fysieke straf werkt bij haar totaal niet. Het beschadigd onze band en ze wil dan niet meer bij me in de buurt komen. Voor Cosmic's komst was ik totaal niet van het positief opvoeden. Een hond moest gewoon luisteren. Maar als je hond niet doet wat jij zegt, jij wordt boos, de hond wordt bang, piest je vloerbedekking onder, wil niet meer bij je in de buurt komen, en doet álsnog niet wat je zegt.. Tja, dan kies ik toch voor een andere methode.

Ik heb liever dat mijn hond iets voor me doet omdat ze dat als prettig ervaart, dan dat ze het doet omdat ik het eis en ze respect voor mij heeft. Maar da's mijn mening.. Een hond die regelmatig een schop onder z'n hol krijgt zal ongetwijfeld perfect luisteren, maar niet omdat hij zijn baas zo graag een plezier wil doen en respect wil tonen. Simpelweg omdat hij bang is om een pijnlijke correctie te krijgen.

Hier in huis ben ik niet "meer" dan Cosmic. Ik hoef niet als eerste te eten of door een deur, we delen de bank en ons bed, zij hoeft niks van mij te eisen door zich op te dringen, en op mijn beurt hoef ik niets van haar te eisen. Wil ze meewerken? Hartstikke leuk. Wil ze dat niet? Dan gaan we iets anders doen, morgen weer een dag.

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Ik wil geen koekjestrommel zijn... Kylie wil geen schoppen...  We doen het dus anders naar ieders tevredenheid.

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker

honden foto van het Moderatorteam

FYSIEKE CORRECTIES/CORRIGERENDE HULPMIDDELEN en POSITIEVE OPVOEDING EN OMGANG MET DE HOND.

HondenPage hecht belang aan verantwoord en positief opvoeden en begeleiden van honden. Onder positieve opvoeding en omgang met de hond verstaan wij een wijze van opvoeden en omgang waarbij het welzijn, de veiligheid en de integriteit van de hond altijd gewaarborgd is.


LET OP!

Het adviseren, propageren en rechtvaardigen van opvoedtechnieken met als basis dwang, fysieke correcties en/of corrigerende hulpmiddelen of andere (fysiek) provocerende, intimiderende of overheersende handelingen is niet toegestaan op de HondenPage. Behalve dat het stress veroorzaakt bij de hond en beschadigend is voor de vertrouwensrelatie kunnen ze ook een serieus risico vormen voor de veiligheid en gezondheid van mens en dier.

Open vragen en gesprek hierover zijn toegestaan als middel tot informatie en kennis, maar herhaaldelijk adviseren of propageren van technieken en middelen die in strijd zijn met deze visie en beleid kunnen negatief gewaardeerd worden met een rode pijl en bij herhaling kan het moderatorteam een waarschuwing geven en/of een afkoelban.

Topics met als doel discussie over methodes waarin technieken gebruikt worden die niet binnen deze visie van de HondenPage passen gaan we niet op voorhand uit de weg, maar kunnen wel op ieder moment door het Moderatorteam gesloten worden wanneer zij van mening is dat alles gezegd is en/of wanneer de discussie een provocerend of verheerlijkend karakter krijgt of in strijd is met visie en beleid.

Link naar volledige uitleg van visie en beleid >>> http://www.hondenpage.com/faq/regels

honden page profiel kaikai

Deze "methodiek" kan aantrekkelijk zijn voor mensen. Het toedienen van pijnprikkels, introduceren van angst, etc...kan de snelste manier zijn tot gehoorzaam gedrag.

Het is ook de snelste manier tot een beet in je hand/voet. 

Hij heeft Rottweilers...een goede Rottweiler sterft liever dan dat hij zijn "eigen" mensen iets doet. Zou hem dit daarom graag zien proberen bij een wat minder sympathiek ras. 

Misschien loont het zich om wat minder de baas te willen zijn, en wat meer een gesprekspartner. Daar hoeft overigens geen snoepje bij te komen kijken, liever niet zelfs. Je hebt een hond, geen robot...Van een robot mag je verwachten dat deze iets doet omdat jij het eist...van een hond, enkel wanneer jullie initiatieven met elkaar overeen komen. 

Werk daaraan, en je krijgt het driedubbel terug.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Er bestaat m.i. geen rechtvaardiging om je hond respectloos te behandelen door hem bijv. te schoppen. Dus deze vriend kan het niet bij het rechte eind hebben. Een hond is om van te houden en niet om op fouten te betrappen die waarschijnlijk door ons zelf veroorzaakt werden.

Slecht gedrag negeren zou ik nooit doen, ik zou kijken naar waarom de hond dit gedrag vertoond en daarbij ook mezelf onder de loep nemen en het dan proberen te voorkomen.

Wie wil er nu dat zijn hond onder de kast kruipt, ik begrijp dit niet. Ik wil dat mijn hond zich prettig en veilig voelt bij mij.
Een hond is een gevoelig, sociaal dier, en dan zouden wij het recht hebben om een dier wat in zoveel opzichten beter is dan wij (denk maar aan ziektes opsporen, onder water dingen waarnemen, mijnen opsporen, epileptische aanvallen aan voelen komen etc) te schoppen en toe te schreeuwen? Nee dat kan er bj mij niet in.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Helemaal mee eens Kai.

Als ik naar het bos ga, ga ik om te ontspannen. Ik eis en verwacht niks van haar. Komt ze als ik haar roep? Fijn, "goed zo, knappe hond" en "ga maar weer lekker rennen".
Komt ze niet? Dan blijf ik even staan en komt ze, met een omweg, alsnog. En zo niet, dan loop ik door, "doei!"
Ik heb een hond omdat ik dat leuk vind. Ze moet weinig van mij, we hebben het gewoon leuk samen en dat ze niet altijd luistert, ach, dat eigenzinnige heeft ook zijn charmes ;-)

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

ik denk dat veel mensen zich er in vergissen dat je je hond vol moet proppen met snoepjes om positief op te voeden maar das echt niet zo!

ik denk dat meneer zijn rottweilers vooral luisteren omdat ze bang zijn dat hij ze hard gaat aanpakken en dus uit angst voor wat komen gaat luisteren. persoonlijk vind ik dan dat je geen goede band hebt met je honden

ik heb 2 amerikaanse staffords en een amerikaanse pitbull en wandel altijd met alle 3 tegelijk (vaak met kids erbij en aan de buggy) en ik corrigeer met mijn stem en beloon metmijn stem of aandacht/ even aaien/spelen, snoepjes neem ik enkel af en toe mee naar de hondenweide en op groepswandeling of als ik naar de da ga en de bus moet nemen.
mijn honden luisteren naar mij omdat ze dat echt willen en houden zich aan mijn regels omdat ze het fijn vinden zo en mij vertrouwen en dat vind ik een veel betere band, dat is de band die ik met mijn honden wil hebben.

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

Degene waar de topicstarter het over heeft heeft blijkbaar heel weinig verstand van bepaalde methodieken en houdt er zijn eigen methodes op na. Gaat voorbij aan alles wat we als mensen de afgelopen pak 'm beet 30 jaar over honden en gedrag geleerd hebben. Negatief bekrachtigen heeft niks met af en toe een flinke schop onder de reet te maken. Verder wil ik geen woorden vuil maken aan deze barbaar, helaas ken ik in het echt teveel mensen die op dezelfde wijze hun honden behandelen wat in mijn ogen schandelijk is.

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo

honden foto van Kim & Turbo

Volgens mij is dit de discussie die al jaren loopt. Mensen die niet positief opvoeden zien het als een wandelende koekjesdoos, alle argumenten zijn voor hen goed om het slaan en schoppen van de hond maar te kunnen verdedigen. Mensen die wel positief opvoeden weten wel beter. Mijn hond krijgt snoepjes, als ik wandel of thuis, of soms een aai over zijn bol, (bijna) altijd een gesproken beloning, en vaak heb ik zelfs geen snoepjes bij, luistert hij dan slechter? Nee, maar hij kijkt nog altijd wel uit naar een snoepjesbeloning die hij af en toe zelfs nog voor zeer goed gekende "commando's" krijgt, zomaar, gewoon voor de fun, zoals wij ook wel graag eens een schouderklopje krijgen voor iets dat we elke dag doen.

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Ik kriebel altijd een beetje van mensen die over methodes met koekjes roepen dat je als baas dan een wandelende snoeppot wordt en dat de hond voor jou dient te werken, vanuit respect, en niet voor het snoep. HALLO! WAKE UP!!! Een hond wordt niet geboren om de mens te dienen! Een hond werkt niet omdat hij jouw respect wil verdienen. Voor een hond moet er ook iets te verdienen zijn. Vooral in de aanleerfase van gedrag. Dan komt conditionering om de hoek kijken. En of je dan koekjes gebruik of een speeltjes dat boeit niet. Het moet iets zijn dat de hond graag wil hebben. Sommige mensen houden het vaak bij een "braaf" maar dit is niet altijd een stimulans die groot genoeg is (in de aanleerfase. Vaak wel in het onderhoud van gedrag). Het gaat er om dat de hond de beloning graag wil hebben. De beloning is leuk. Dan komt het werken met de baas om de hoek kijken. Beloning=leuk, werken met de baas->beloning=beloning is leuk, werken met de baas=leuk. Het enthousiasme voor de beloning veranderd in het enthousiasme voor de baas. Klassieke conditionering. Ondertussen ben je ook bezig met een band aan het opbouwen met je hond. Op het geconditioneerde enthousiasme voor het werk en de band met je hond kun je verder trainen, maar om het enthousiasme er blijvend in te houden heb je zo nu en dan ook nog wel eens die beloning weer nodig.

honden page profiel Paul Bo en Pip!!!!Paul Bo en Pip!!!!

honden foto van Paul Bo en Pip!!!!

Op veel vlakken ben ik het met je eens want Bo lust bijna niks dus heb hem ook nooit als een snoepjeshond kunnen opvoeden maar ik hoef echt niet te boos te doen want het is echt een zacht eitje! :-) 

De zin "een flinke schop onder zijn kont" vind ik te ver gaan. Als je een hond perse "lichamelijk" wil corrigeren zijn daar ook andere methodes voor bv bij de nekvel pakken etc.....
Ik snap heel goed dat die honden luisteren naar "die persoon in kwestie" en dat heeft niets met respect te maken want die zijn natuurlijk bang dat ze weer een flinke schop onder de kont krijgen! 

Iedereen heeft zo zijn eige manieren en ik snap ook wel dat "de persoon in kwestie" niet de poten breekt van zijn honden maar in mijn ogen hoort het niet want er zijn manieren genoeg om een hond te laten gehoorzamen.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_

honden foto van Sheltieduo_

Ik denk dat er een tussenweg moet zijn ( maar zeker NIET FYSIEK corrigeren!!!) 

Verder merk ik bij Max dat het afleiden heel goed werkt en vooral moet ik rustig blijven .. 
Als hij bv in de verte honden ziet spellen durft hij wel eens blaffen als ik dan rustig ben hem gerust stel en bv hem afleid dan is hij meteen gerust gesteld en stopt hij met blaffen. Indien ik boos wordt ( vroeger werd ik wat onzeker en dan probeerde ik hem te laten zwijgen door met mijn stem boos te worden ) dan merkte ik dat hij nog erger ging blaffen alsof ik zijn gedrag bevestigde en hij dan dacht " zie je wel dat er daar iets is mijn baasje doet ook helemaal opgefokt" ( uiteraard kunnen honden zo niet denken maar dat maak ik eruit) 

Dus voor mij werkt dat wel afleiden, geruststellen , negeren fout gedrag en belonen goed gedrag. Nu moet ik zeggen dat het belonen niet vaak met snoepjes is maar meestal met mijn stem

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Ik denk dat de basis positief opvoeden moet zijn.

Tegelijkertijd vrees ik wel dat men de balans uit het oog is verloren. Doet een correctie af aan een positieve opvoeding? Is een straf per definitie fysiek? En wat is er mis met straf? Is belonen wel altijd de meest effectieve manier om leerwinst te behalen. Wanneer brengt straffen schade toe aan de vertrouwensband met je hond? Waar houdt positiviteit op met de vertrouwensband versterken is wordt het gewoonte?

Iedereen moet deze vragen voor zichzelf beantwoorden. Ik zou er nog tientallen kunnen plaatsen trouwens. Waar het om gaat als dat je als eigenaar je hond het beste kent. Ook ken je jezelf als geen ander. Jezelf zijn is belangrijk, de hond prikt er echt wel doorheen als je een acteerkunstje staat te doen.

Ik geloof in positief opvoeden. Ik beloon mijn honden op verschillende manieren. Ik corrigeer ze ook wel eens. Dat is nooit hard maar het is wel af en toe nodig. De hond reageerd, veranderd het gedrag en wordt beloond. Is in mijn ogen ook gewoon positief.

Ik denk dat balans belangrijk is, en weten dat op elk potje een andere deksel past.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Ik denk dat veel mensen het verschil vergeten tussen aanleren en afleren. Aanleren kan prima met beloningen (in welke vorm dan ook). Ombuigen kan soms ook nog wel. Maar ongewenst gedrag wat niet om te buigen is... Denk aan gedrag wat heel erg zelf belonend is. Maar zoals Frank zegt, straf is niet altijd verkeerd, en de balans lijkt een beetje kwijt.

Een kind wordt ook wel eens gestraft. Hele methodes van het straf krukje of even een paar minuutjes in time out op de trap zijn ervoor ontwikkeld. Maar om nou te zeggen dat een gemiddeld kind daar voor de rest van het leven psychische schade aan ondervindt? Neuh. En ik denk dat hetzelfde geldt voor honden.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Balans.

zolang er geluisterd wordt door 'respect' dan is het prima, komt ontzag....angst om de hoek kijken, dan wordt het een ander verhaal...

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo

honden foto van Kim & Turbo

Maar corrigeren en schoppen of slaan is niet hetzelfde, corrigeren kan ook op andere manieren. Ik ben er bijna zeker van dat een hond en de relatie met de baas, wel blijvende schade ondervindt als ie geschopt of geslagen wordt. De hond zal dit niet begrijpen, zeker omdat hij vaak zelfs niet begrijpt wat er van hem verwacht wordt. Schoppen en slaan is overreageren. Tussen honden wordt er ook gecorrigeerd, maar op een veel ingetogenere manier. Je hond zal je niet meer respecteren als je hem schopt of slaat, wel als je hem op een goede manier leidt, hem beloont als hij iets goed doet en hem aangeeft en grenzen stelt wanneer hij iets doet wat niet kan.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Iedereen kiest zijn eigen manier van opvoeding en zal dat verkondigen als de beste, zeker de mensen die aan fysiek corrigeren doen.
Ja wellicht duurt het wat langer en ben je op een andere insteek bezig met de "koekjesmethode" want vaak is het niet in 1x resultaat net als met een ruk aan de slipketting.

Corrigeren mag best, in de zin van eens een flinke boze stem opzetten of een wat grotere houding aannemen zodat je je hond laat weten het niet eens te zijn met het gedrag wat hij laat zien.

Verder maakt het trainen op een positieve manier het toch veel leuker voor baas en hond, honden die veel vrolijker over een veld lopen dan honden die wat teruggetrokken lopen omdat er wellicht een ruk aan de lijn kan komen of een schop onder je kont.

Bekende van mij trainen ook bij een slipketting school, geweldig pup trekt niet, blijft braaf zitten enz enz.........maar waar is het enthousiasme gebleven.......juist eruit getrokken door de slip!

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Een schop onder de doos is niet opvoeden. Het is regelrechte dierenmishandeling, welk ras je hebt maakt echt niet uit.

Dribbel was een drama als puber. Nu is ze mijn beste hond ooit. Ik heb haar nooit aangeraakt en daarmee heb ik juist haar respect en vertrouwen gewonnen. Ik heb een hond die bijna nooit bang is en altijd super vrolijk. Ik doe veel met koekjes om dingen aan te leren en ik gebruik mijn stem (niet schreeuwen,maar wel hoog is goed en laag is fout). Het is echt niet zo dat ze niets doet als ik geen koek bij me heb..

Ik zal mn dieren NOOIT mishandelen. Nergens voor nodig.

honden page profiel stevensteven

Een heleboel reactie's en meningen. Ik vind het heel mooi wat Anneloes zegt. Ze slaat de nagel op de kop mijn inziens. Idd Nelis, het is iemand die al een heel stuk van zen leven bezig is met honden op de 'oude methode'.
En er zijn er idd nog heel wat.
Ik ga er dus voor mezelf uit besluiten dat ik gewoon verder doe zoals ik bezig was. Goed belonen, maar wat meer afbouwen met de snoep. Negatief gedrag ombuigen door aandacht op te eisen, en time out inlassen.
Maar heeft de hond vandaag geen zin, morgen kan het ook.. daar heb ik dan wel wat moeite mee ':-) Nu goed, als dat bij jezelf goed voelt iedereen zijn ding natuurlijk.
Groetjes iedereen!

honden page profiel AnnemiekAnnemiek

honden foto van Annemiek

Hoe de hond opvoeden is altijd een heet hangijzer hier in de familie tijdens discussies. Ik sta hierin lijnrecht tegenover een familielid ( toevallig een jager )
Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat ik een twijgje/krant, de genoemde schop onder de kont moet geven, slipketting moet gebruiken, ik weet het niet meer.

Het zal allemaal ( in zijn ogen ) wel wat langer duren, maar ik weiger met harde hand mijn hond op te voeden. Fysieke correcties beschouw ik als een tekortkoming van jezelf.
Met mijn houding en stem bereik ik veel meer bij Nero en ja, ik heb ook altijd voertjes op zak.
Als het goed gaat is ie een 'grote jongen' en krijgt hij een voertje.
Als mij dat een wandelende voerzak maakt, dan ben ik dat maar.

Ik heb veel liever dat de hond vrolijk naar mij toe rent voor een voertje dan dat hij met angst naar mij toe kruipt omdat er iets niet goed is gegaan.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

Laat ik beginnen met de term: snoepjes methode, maak daar maar belonings methode van, want het gaat om je hond belonen voor gewenst gedrag. Een hond die niets met voer heeft, doe je daar geen plezier mee. De meeste honden willen wel werken voor een voertje, dus dit is de meest gebruikte beloning. Waarom een beloning? Ik ga er van uit dat jij werkt? Dat je een salaris, lees beloning krijgt? Dus jij werkt voor een beloning. Er is ooit de bonus uitgevonden. Waarom? Om mensen extra hard te laten werken en zelf vrijwilligers krijgen een beloning, of een belonings vergoeding of in de vorm van die bejaarde die je dol blij maakt. Iedereen werkt voor een beloning. Als je je hond schopt, of anders fysiek straft, doet een hond dat iets voor jou uit respect, of om geen straf meer te krijgen! Als voorbeeld ga ik even naar de paarden: een paard moet een trailer in. De eerste keer weet hij niet wat dit is en met een beetje moeite gaat hij. Een trailer is klein, laag en totaal onnatuurlijk voor een paard, het wiebelt, paard wordt bang. De 2e keer weet t hij wat het is en gaat er niet meer in. Dan worden er touwen achter zn kont gespannen en wordt hij er in getrokken hij heeft geen keus of, wat gelukkig niet meer zo vaak gebeurd, hij wordt net zo lang geslagen tot hij er in gaat. Waarom? Respect voor de baas of omdat hij niet meer geslagen wilt worden?? Zijn angst blijft. Hoe je t wel moet doen? Ver voor je weggaat, laat je op een rustige manier kennis maken met een trailer, je zet de klem open, laat hem ruiken en bij elk stapje richting trailer,geef je een voertje. Op een gegeven moment is hij er uit zich zelf ingelopen en geef je voer. Zo heb je op een positiefe manier je laard in de trailer gekregen en de rest van zn leven zal hij zonder problemen er in lopen. Zo doe ik t ook met mijn hond en ik heb een geweldige blije hond, die heel graag op een positieve manier voor me werkt! Nog als laatste, waarom denk je dat kinderen fysiek straffen bij wet verboden is!

honden page profiel PP

Ik wil mensen die met harde hand opvoeden stiekem wel eens en weekje een Podenco (of andere gevoelige hond) in huis geven.. Niet echt leuk voor die Podenco, maar wel dé manier om te zien dat zoiets niet werkt. Hoe vaak ik wel geen mensen met herders tegen kom die zeggen dat Cosmic na een weekje bij hen ook wel eens zou luisteren.. Niet iedere hond is hetzelfde. Waar Punk bij wijze van nog steeds vrolijk op je af drentelde nadat je d'r in d'r gezicht gerost had (dat deed ik uiteraard niet, maar ik was met Punk wel anders dan met Cosmic), trekt Cosmic zich terug en kun je absoluut geen contact meer met haar krijgen wanneer je haar intimideert, en dit kan in het ergste geval zelfs dagen aanhouden. En dan hoef je haar nog niet eens aan te raken, dreigend op haar af lopen, over haar heen hangen en schreeuwen is dan al genoeg. Punk was niet opgevoed met snoepjes, Punk was opgevoed met een slipketting en een sleutelbos naar d'r hoofd als ze niet luisterde, want zo ging dat, acht jaar geleden, daar werd niet aan getwijfeld en mensen met koekjes waren idioten die hun dominante honden over zich heen lieten lopen. Ik heb daar tot op de dag van vandaag onwijs veel spijt van, en heb Cosmic dan ook beloofd dat er met haar zo nooit omgegaan gaat worden. De hardhandige methode werkte bij Punk. Bij Cosmic zou die niet werken. Soms moet je even uit je eigen overtuiging gerukt worden door zoiets :-)

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Ik denk dat veel mensen het verschil vergeten tussen aanleren en afleren. Aanleren kan prima met beloningen (in welke vorm dan ook). Ombuigen kan soms ook nog wel. Maar ongewenst gedrag wat niet om te buigen is... Denk aan gedrag wat heel erg zelf belonend is. Maar zoals Frank zegt, straf is niet altijd verkeerd, en de balans lijkt een beetje kwijt.

Een kind wordt ook wel eens gestraft. Hele methodes van het straf krukje of even een paar minuutjes in time out op de trap zijn ervoor ontwikkeld. Maar om nou te zeggen dat een gemiddeld kind daar voor de rest van het leven psychische schade aan ondervindt? Neuh. En ik denk dat hetzelfde geldt voor honden. "


.joggers en fietsers najagen, heel hard blaffend en ik kuiten bijten, zelf belonend gedrag. Mijn hond deed dat, heel vel en erg en nu, dankzij voertjes, het woordje kijk, is het over. Op dit moment kijkt ze niet meer naar joggers en hoef ik haar ook geen voertjes meer te geven, soms kijkt ze nog naar een fietser, vooral als de fiets lawaai maakt en een kijk en 1 snoepje is voldoende! 
Een time out als een kind weet dat het fout was, voelt als rechtvaardig. Ook al vinden ze het niet fijn time out, ze hebben er vrede mee. Een kind onterecht behandelen of straffen, daar krijgen ze last van!

honden page profiel miekemieke

honden foto van mieke

" Deze "methodiek" kan aantrekkelijk zijn voor mensen. Het toedienen van pijnprikkels, introduceren van angst, etc...kan de snelste manier zijn tot gehoorzaam gedrag.

Het is ook de snelste manier tot een beet in je hand/voet. 

Hij heeft Rottweilers...een goede Rottweiler sterft liever dan dat hij zijn "eigen" mensen iets doet. Zou hem dit daarom graag zien proberen bij een wat minder sympathiek ras. 

Misschien loont het zich om wat minder de baas te willen zijn, en wat meer een gesprekspartner. Daar hoeft overigens geen snoepje bij te komen kijken, liever niet zelfs. Je hebt een hond, geen robot...Van een robot mag je verwachten dat deze iets doet omdat jij het eist...van een hond, enkel wanneer jullie initiatieven met elkaar overeen komen. 

Werk daaraan, en je krijgt het driedubbel terug. "

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: het leed dat hokrust heet
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^