Chihuahua blaft

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel chihuahualoverrchihuahualoverr

Hoii. 
Ik heb een chihuahua van 7 maanden oud. Ontzettend lief voor mensen, vooral gek van kinderen, maar ze is ontzettend bang voor honden. Vanaf het begin hebben wij haar al in aanraking laten komen met honden maar vanaf t begin heeft ze het al eng gevonden en het lijkt wel steeds erger te worden. Ze heeft nog nooit een traumatische ervaring gehad met andere honden (voor zover ik weet). Als ze grote honden tegenkomt begint ze enorm te blaffen uit angst. Met andere chihuahua's gaat het heel even goed, maar dan begint ze te snauwen en bitcherig te worden. Weet iemand hier iets voor? Blaffen mag ze natuurlijk wel, maar het gebeurt nu iedere keer, en het wordt steeds erger.

Ook kan ze tegenwoordig in de vensterbank zitten omdat ze sinds kort kan springen op de bank, dan springt ze vanaf de bank op se vensterbank. Maar elke keer als er een hond langsloopt, gaat ze ontzettend zitten te blaffen. Ik geef haar dan een zacht tikje in haar nek, maar tot nu toe werkt dit niet. Moet ik dit blijven doen of kan ik het beter op een andere manier aanpakken?
Alvast heel erg bedankt!

honden page profiel Marijke en DolfjeMarijke en Dolfje

honden foto van Marijke en Dolfje

Je kan beter proberen haar af te leiden, Dolf (ook chihuahua) wil ook nog weleens blaffen tegen andere honden op straat. Ik vraag dan om zijn attentie en beloon hem dan ook met een snoepje en eigenlijk gaat dit veel beter dan een tik of een ruk aan de lijn geven. Ik zou dit ook thuis gaan oefenen.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Er kan iets naars gebeurd zijn in haar socialisatie periode ? Ze zijn ook echt klein he':-)
En ja je hebt natuurlijk een chi, die zijn niet echt bekend dat ze stil zijn. O-)Maar tikjes geven, maakt haar nog heviger.
 Ofwel geen vensterbank meer , ofwel serieus gaan oefenen met snoepjes en zoals gezegd afleiden.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ .

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

vitrage voor de ramen ? zodat ze niet meer naar buiten kan kijken ? en... afleren om op de bank te springen en zo op de vensterbank te klauteren. :-D

en slaan is geen opvoeden, daar leren ze niet van, je hebt kans dat ze dan nog harder gaat blaffen, niet doen, leer ze van de bank af te blijven, zodat ze op de grond blijft.

honden page profiel MaartjeMaartje

honden foto van Maartje

Ik zou de tikjes ook achterwege laten.

Zowel buiten als op de vensterbank afleiden met 'n speeltje of iets anders waar ze heel blij van wordt en zodra ze niet meer reageert positief belonen.

Heb je vrienden of kennissen in de buurt met 'n wat grotere hond, dan zou je kunnen kijken of je daar roedelwandelingen mee kunt gaan maken zodat het wat relaxer en bekender wordt voor je hondje.

honden page profiel Suzanne & SennaSuzanne & Senna

honden foto van Suzanne & Senna

Tikjes en dat soort dingen moet je achter wegen laten hoor. Dat kan het alleen maar erger maken. Probeer haar op moment van blaffen voor het raam af te leiden met iets leuks. Want nu blaft zij de honden in haar bbeleving weg en dus wint zij zeg maar. Dus als ze begint met blaffen haar met snoep of iets afleiden of als dat niet werkt onder aan haar halsband (als ze die om heeft haha) van de vensterbank mee nemen. Niet trekken maar rustig mee nemen. Als ze geen halsband om heeft het echt met iets leuks doen. Snoepjes, eten, speeltje enz. En misschien iets voor de ramen plakken op haar zicht hoogte..

Het angst kan zijn dat ze slecht is gesocialiseerd met andere honden en nu dus angst heeft. Dit kun je alsnog opbouwen door wanneer ze even buiten niet blaft haar te belonen met een snoepje. Wanneer ze blaft geen aandacht aan geven maar haar rustig mee nemen de andere kant op. Zo blaft ze dehonden in haar beleving niet weg. Als je bijhet blaffen nee of iets anders zegt geef je haar aandacht en blijft ze blaffen dus dan gewoon niks zeggen en haar mee nemen. Probeer met spelen, snoepjes en leuke stem honden weer leuk te maken. Begin klein en maak het steeds groter. Ze moet leren en zien dat honden juist leuk zijn!

honden page profiel chihuahualoverrchihuahualoverr

Allemaal heel erg bedankt! Ik ga er mee aan de slag :-)
Met de hondjes op puppycursus gaat het prima, zolang ze maar niet op dr af komen lopen... Hoop voor haar dat t gaat werken, voor haar zelf natuurlijk ook niet leuk haha :-)

honden page profiel MaartjeMaartje

honden foto van Maartje

Wat je zou kunnen doen op de puppycursus is vragen of je 'n keer tussen de honden mag slalommen. Dus alle honden met 'n aantal meter uit in 'n rij en daar tussendoor lopen, iets heel sterk ruikend lekkers in je hand zodat de aandacht daar naar uit gaat en daar ook de nadruk op ligt in plaats van op de andere honden zodat 't heel normaal wordt om zich tussen de roedel te bewegen.

honden page profiel Mandy en MiloMandy en Milo

honden foto van Mandy en Milo

Ik had precies hetzelfde probleem met mijn hondje, ook een chihuahua.
Ik had hem pas vanaf 3 maanden en daarvoor was hij niet gesocialiseerd geweest, had gelijk een puppy curcus gedaan maar dat hielp niet bij Milo.
Ik ben toen naar een gedragstherapeute gegaan en die adviseerde mijn hondje hier in de buurt met een uitlaatservice mee te gaan 2 keer in de week en dat heb ik gedaan en na 2 maanden was het al een stuk minder want hij blafte echt uit angst naar alle honden, groot of klein het maakte niet uit. Daarna ben ik verder gegaan met een andere gedragstherapeute die mij verder kon helpen en die leerde mij om het met snoepjes buiten te oefenen en rustig te blijven en hij is al zo'n stuk vooruit gegaan met zijn gedrag. Soms is het nog wel eens moeilijk buiten (grote honden) maar daar blijven we aan werken.

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Het is lastig zo'n klein keffertje aan de lijn die alles en iedereen weg wil blaffen.

Wat ik wel vaak zie bij eigenaren van kleine hondjes is dat ze bijna geen kunnen en mogen zijn, heel beschermend zijn de baasjes veelal worden de hondjes gedragen waardoor ze groter worden dan ze in werkelijkheid zijn.
Ze worden veelal niet als hond opgevoed omdat ze zo klein en kwetsbaar zijn denken wij als baas.........

Maar deze kleine vrienden zijn ook gewoon honden met dezelfde opvoeding als een Deense dog.

In de vensterbank blaffen geeft haar steeds de beloning omdat de voorbij lopende hond steeds weer vertrekt.
Oplossing kan zijn zorg dat ze niet meer in die vensterbank komt of plak je ramen af met raamfolie zodat die prikkel weg is.
Je kan er ook voor kiezen om te belonen als ze stil is als er voorbij gelopen wordt.

Verder zou je in overleg op de hondenschool steeds je hond even met andere honden in aanraking kunnen laten komen, grote afstand stil en belonen en zo de afstand steeds gaan verkleinen stil is belonen net zolang dat je rustig kunt passeren en bij de andere hond kan gaan staan.

Leer het commando "kijk" aan, als je dan een hond aan ziet komen geef je het commando en kun je haar belonen als ze stil is en de hond passeert.
Ook op straat eerst grote afstand en dan steeds de afstand verkleinen zodat ze leert dat blaffen helemaal niet hoeft.

Weet natuurlijk niet of jij het doet, maar laat je hond met z'n 4 pootjes op de grond staan en niet optillen in een tas noem maar op.......gewoon op de plek waar hij hoort als hond ;-)

honden page profiel chihuahualoverrchihuahualoverr

@demannen 
Goed dat je t zegt hoor haha, er zijn inderdaad veel chihuahua eigenaren die een chi niet echt behandelen als een hond. Is hier absoluut niet t geval! Hondje wordt elke dag uitgelaten en gaat gewoon naar puppycursus :-). Wij hebben haar ook expres niet opgetild toen ze nog wat kleiner was (en doen we nog steeds niet).

Allemaal weer bedankt voor de tips!

Volgende forumvraag: kan dit kwaad?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^