Fokkerij: moet het anders?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LukaLuka 3 doggies

" Ben het met Manuele eens.
Meeste mensen die bij broodfokkers gaan weten niet dat ze iets mis doen, ook als je niet thuis bent in de hondenwereld, "


Kom we zijn ondertussen al 2013 bijna 2014 zijn die dan achterlijk ofzo,sorry als je nu in deze tijd nog niet weet wat broodfok is sorry dan hoor dan ben je in mijn ogen toch echt lomp of leef je ergens onder een steen
Veel mensen willen gewoon niet weten dat ze iets mis doen,zijn nu een maal een product van de wegwerpmaatschappij en in al hun hebberigheid zijn ze nog niet eens in staat om hun eigen lomp gedrag in te zien als ze bij een BF staan.enige wat er in het kopje zit op dat moment is IK WIL NU NU NU EEN PUP MEENEMEN...

Vorige week een verhaal gelezen van iemand die wist wat broodfok was maar toch bewust bij een broodfokker een pup kocht reden wachtlijst bij de ras fokkers was te lang en de pups zagen er goed uit tja...dan moet je natuurlijk een excuus gaan zoeken he.

Nesten op MP zetten waarom moet een zelf gerespecteerde fokker zich verlagen tot daar om mails te krijgen van de eerste de beste wannebee met de vraag mogen we een pup voor 100/150 euro en die te lui is om een degelijke fokker te zoeken?EUHH NEE dank je


Sensibilisering is hard nodig maar begin maar eens in een wereld waar zelf DA maar al te graag hun broodfok graantje mee pikken op de kap van vele ouderhonden.
Overheid?denk dat die al jaren bewijzen hoe het niet moet dus daar moet je ook al niet te veel van verwachten dunkt me,
Verder mensen zijn iets raars 80% zal op het eind eieren voor zijn geld kiezen,die andere 20% maken het fokken wel de moeite maar gaan veranderen voor die 80% NO WAY.

Klinkt miss wel allemaal hard maar is toch de realiteit waar we in leven alle geleefd worden voor de meeste
zonder dat ze het zelf nog eens door hebben...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

Ik heb het hier van de week nog ergens geschreven. Stamboomfokkers fokken gewoon ook veel en veel te weinig pups om aan de vraag te kunnen voldoen. 

" Als we de cijfers bekijken die wij hebben (situatie 06 aug 2012) zien we dat er in België
706 hobbykwekers, 133 professionele kwekers & 91 kweker/handelaars zijn. "

Hobbyfokkers mogen 1 of 2 nestjes per jaar hebben, professionele kwekers 10 vrouwelijke fokdieren en de kweker/handelaars meer dan 10 en mogen ook invoeren.
Dus als die 706 hobbyfokkers dan allemaal 1 nestje per jaar hebben (wat me al veel lijkt, want lang niet elke kleine fokker fokt elk jaar een nestje) en als we uitgaan van gemiddeld 4 pups per nest, dan hebben we 2800 pups/jaar.
Als de professionele kwekers dan allemaal 5 nesten per jaar hebben, met ook weer 4 pups per nest, dan zorgen die voor 2700 pups/jaar.
Als de 90 kweker handelaars allemaal 6 pups per dag verkopen, dan zijn dat 198000 honden/jaar. (Aantal geregistreerde honden het jaar ervoor lag rond de 200000 in totaal).

Dus 198000 tegenover 5500, nogal een verschil. Ze mogen dan misschien qua aantal niet zo groot zijn, maar qua pups in omloop brengen hebben ze toch wel het grootste deel van de markt in handen.


Dan mag je nog aan de mens gaan uitleggen dat ze wat geduld moeten hebben alvorens ze hun pup krijgen als ze bij een goede fokker gaan, maar als broodfok ineens zou wegvallen, dan worden dat wachtlijsten van 40 jaar, om al de mensen die dit jaar een pup wilden van een goede pup te voorzien. En dan verplaats je ineens ook het probleem, want hoewel broodfokpups nu vooral uit het buitenland komen, gaan er dan ineens weer veel meer mensen hier een aantal honden gaan houden puur voor de fok, want dan valt er weer geld aan te verdienen. Pups zouden dan ook veel en veel duurder gaan worden, want vraag is dan veel groter dan het aanbod. Dus broodfok afschaffen of verbieden is gewoonweg niet mogelijk.
Het enige dat op korte termijn snel zou helpen om het aantal broodfokkers te verminderen, is dat stamboomfokkers hun prijzen heel sterk laten dalen. Als zij al hun pups aan 150 euro zouden verkopen, dan ga je heel veel broodfokkers heel snel zien stoppen. Het is dan voor hen niet rendabel meer en ze zullen snel overstappen op andere zaken waar ze wel veel mee kunnen verdienen. Maar dat zie ik ook nog niet gebeuren. De kosten van het fokken met stamboom, de verkoopprijs van de pups... die zijn heilig voor veel fokkers, rasverenigingen en dergelijke. Stamboomhonden moeten wel statussymbool blijven voor hen, al zullen ze het zelf nooit toegeven. Net zoals ze nooit toegeven dat ze vaak wel fors verdienen op een nestje pups. Vraag je hen die kosten te verantwoorden, dan krijg je werkelijks alles te zien. Van luxe-werpkisten, tot vakantie in het buitenland voor gebruik van een dekreu, kosten van eenmalige testen die bij elk nest weer worden doorgerekend, inschrijvingsgeld voor hondenshows, lidgelden bij hondenscholen, en zelfs hun uurloon voor het opnemen van vakantie om bij de pups te kunnen zijn. Maar neem dan bv de werklijnen die bij de meeste rassen (die ook nog werklijnen hebben), die zijn vaak de helft of zelfs 2/3de goedkoper dan de showlijnen. Toch hebben ze dezelfde kosten ivm testen enzo. En vaak hoor je bij de werklijnen dan dat er toch nog een beetje winst gemaakt word, terwijl je de fokkers van de showhonden dan vaak hoort zeggen dat ze maar net uit de kosten komen. Zelfde bij het verschil in prijs tussen verschillende rassen. Terwijl bij het ene ras een pup 400 euro kost, kost die bij een ander ras 4000 euro. Winst? Nee, hoor, ze komen allemaal maar net uit de kosten... 

En probeer Jan Modaal maar eens wijs te maken dat je beter een hond met stamboom koopt. Die ziet daar echt het nut niet van in want die zou niet weten wat ie met dat papiertje aan moet vangen, die heeft geen intentie om zelf te gaan fokken of show te gaan lopen. Dus waarom meer betalen? Voor de gezondheid? Iedereen kent wel mensen met een dure stamboomhond waar een hoop problemen mee waren. En, hoewel goedbedoeld, je ziet in de media tegenwoordig ook steeds vaker dat stamboomhonden lang niet allemaal zo gezond zijn.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

" Ik zit eigenlijk met smart te wachten op personen die het defensief denken even loslaten en creatief durven te zijn. Niet zoeken naar de problemen, maar waar zouden nu oplossingen kunnen liggen? "


.Gaat weer niet lukken. O-)

Misschien een voorzetje.......alstublief.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" Gaat weer niet lukken. O-)

Misschien een voorzetje.......alstublief. "


Nou vooruit, nog een zetje dan ;-)

Wat mij bijvoorbeeld opvalt is dat het ontzettend moeilijk is om fokkers te vinden. Zelfs voor mij als liefhebber is het zoeken naar een fokker niet makkelijk. Ook bij de rasverenigingen kom je er maar moeilijk achter en ben je al snel veroordeeld tot een onpersoonlijk formuliertje dat je dan moet indienen.

Ik denk bijvoorbeeld dat als fokkers zich toegankelijker zouden maken, makkelijker te vinden, dat dat al enorm zou schelen. Dat ontslaat een potentiële koper niet om zelf ook wat inspanning te doen maar het zou op dat front best een stuk makkelijker kunnen.

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

" Ik zit eigenlijk met smart te wachten op personen die het defensief denken even loslaten en creatief durven te zijn. Niet zoeken naar de problemen, maar waar zouden nu oplossingen kunnen liggen? "


Er zijn eigenlijk geen oplossingen. Dat is net het probleem. 
De enige oplossing die ik zie is het aanmoedigen van gelegenheidsnestjes. Als er weer veel meer mensen zelf een nestje gaan fokken, en die pups gewoon weggeven aan vrienden en familie en geburen, of verkopen voor een lage prijs, dan ga je weer de goede richting uit. Maar probleem is dan dat het wel een lange tijd kan duren voordat er weer geselecteerd gaat worden door mensen. Er moet dan weer veel aanbod zijn, zodat de mensen die een pup zoeken, gaan kijken naar wie er in de buurt leuke hondjes heeft, die ook gezond zijn, en daar een pup van gaan willen. Ander probleem is dat er niet veel sociaal contact meer is tussen mensen in een dorp. Vroeger kende iedereen iedereen, en hoorde je wel van de buren, bakker, postbode... wat er gaande was, welke hond de melkman had gebeten... Kwamen mensen meer bij elkaar over de vloer en kenden zo ook de honden in het dorp wat beter. Nu kennen de meesten al maar amper hun buren meer, laat staan dat ze weten of de hond van een beetje verder in de straat een braaf beestje is of niet. Dus of het in deze maatschappij nog zou lukken is dan nog een groot vraagteken....

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

"
Wat mij bijvoorbeeld opvalt is dat het ontzettend moeilijk is om fokkers te vinden. Zelfs voor mij als liefhebber is het zoeken naar een fokker niet makkelijk. 

Ik denk bijvoorbeeld dat als fokkers zich toegankelijker zouden maken, makkelijker te vinden, dat dat al enorm zou schelen.  "


De verantwoorde fokers die ik ken, hebben helemaal geen behoefte om toegankelijker worden, want zij hebben nu al meer aanvragen dan dat ze aanbod hebben (en willen hebben). Ze fokken namelijk heel selectief (dus erg weinig nestjes), nemen veel tijd om hun combi's voor te bereiden, af te wachten hoe pups uit een nest opgroeien alvorens een teefje opnieuw te gebruiken, enz. Verantwoord fokken vraagt tijd en energie en veel inzet en toewijding, zo'n fokker gaat niet aan de lopende band fokken. De vraag naar zijn honden in nu al groter dan z'n aanbod. Dus waarom zou ie zich toegankelijker moeten maken? Om nog meer mensen te moeten afwijzen?

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

"

Nou vooruit, nog een zetje dan ;-)

Wat mij bijvoorbeeld opvalt is dat het ontzettend moeilijk is om fokkers te vinden. Zelfs voor mij als liefhebber is het zoeken naar een fokker niet makkelijk. Ook bij de rasverenigingen kom je er maar moeilijk achter en ben je al snel veroordeeld tot een onpersoonlijk formuliertje dat je dan moet indienen.

Ik denk bijvoorbeeld dat als fokkers zich toegankelijker zouden maken, makkelijker te vinden, dat dat al enorm zou schelen. Dat ontslaat een potentiële koper niet om zelf ook wat inspanning te doen maar het zou op dat front best een stuk makkelijker kunnen. "


Maar wat schiet men daar met op? De fokkers raken nu ook hun pups al kwijt en hebben doorgaans al wel wachtlijsten. Wat zou gebeuren is dat ze gewoon langere wachtlijsten zouden hebben, en dat mensen die dan aan het wachten zijn, misschien keer op keer teleurgesteld worden omdat er niet genoeg pups zijn. 
Veel fokkers werken ook op een manier dat zij, hoewel ze wachtlijsten bij houden, zich niet houden aan de volgorde maar zelf de beste pup/baas combinatie maken. Op zich een goed ding, maar anderszijds kun je dan wel eindeloos op een wachtlijst blijven staan. Of fokkers die een voorschot vragen (dat dan meestal niet teruggevorderd kan worden) om op de wachtlijst te kunnen komen, maar zonder dat je op voorhand weet of je al dan niet een pups gaat krijgen uit dit nest, of het volgende nest of het daaropvolgende pas. 

Punt is gewoon dat er te weinig goede fokkers zijn om aan de vraag te voldoen. en hoewel de doorsnee mens best wel even wil wachten op een pup, is een half jaar, of een jaar of geen idee hebben wanneer je een pup zou krijgen, niet iets dat aanspreekt. En tenzij ik zelf een pup uit een bepaalde combinatie zou willen, zou ik ook geen maanden willen wachten. Niet dat ik de pup morgen al moet hebben, maar ik wil wel een datum weten, en de zekerheid dat ik een pup uit een bepaald nest zou kunnen krijgen. En zo zijn de meeste mensen wel.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Grappig dat je het zo schrijft.
Toen wij onze Landseer teef net hadden , kwam de overbuurman met de vraag wanneer we pups zouden hebben.
Zijn dochter die naast hem woonde had onze Landseer gezien, en wilde ook weer zo'n ras.
En wat doe je dan.
"joh, als je pups hebt , moet je effe op de koffie komen."
Maar doordat ik een bepaald ras wil hebben, ben ik dus verplicht te gaan zoeken naar mensen die specifiek dat ras fokken.
Die dus ook (tot op zekere hoogte) de verantwoording nemen voor de gezondheid van de pup.
Die alles voor mij uitzoeken.
Mensen die de volle 100% aandacht aan hun pups besteden, die ze zindelijk maken, verzorgen.
Extreem gezegt.
Mensen die ik mijn aller aller liefste maatje, mijn nieuwe lieve pup toe vertrouw in zijn eerste belangrijke weken.
(kan me dan ook niets voorstellen bij een fokker waar ik geen klik mee heb, maar die wel de perfecte pup zou hebben, dan haal ik daar dus nevernooit een pup.)

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

" Mensen die ik mijn aller aller liefste maatje, mijn nieuwe lieve pup toe vertrouw in zijn eerste belangrijke weken.
(kan me dan ook niets voorstellen bij een fokker waar ik geen klik mee heb, maar die wel de perfecte pup zou hebben, dan haal ik daar dus nevernooit een pup.) "

Daar zou ik dus totaal geen probleem met hebben. Er zijn genoeg fokkers waarmee ik heel goed bevriend ben en die super voor hun honden zorgen, maar waar ik nooit een pup van zou willen, en zo zijn er ook genoeg fokkers waarmee ik na 5 minuten in dezelfde kamer kletterende ruzie zou hebben, maar die me zo een pup zouden mogen geven. 
Het gaat mij puur om de hond en zijn karakter, niet om de fokker van karakter.

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Tja.
Ik zal toch echt bij een fokker terecht moeten komen die op dezelfde wijze tegen honden/gedrag aankijkt als ik.
Dat hij voor Ajax en ik voor PSV ben, nouja, dat neem ik op de kop toe.;-)
Er gaat hier geen hond weg..
Maar tranen met tuiten als ik alle antwoorden lees op de vraag :"heb je al contact met de fokker opgenomen" (bij herplaatsing, ziekte, probleemgedrag)
"Nee, daar hebben we geen contact mee, daar hebben we enkel de pup gekocht"
Húh.??????...wat.????? *plof*
Dus de fokker wordt gezien als een fabriek waar elke week een nestje pups uit de machine komt rollen.
Tot die 8 ste week zal het veel mensen dus een complete zorg zijn wat er gebeurt.
Na de 8ste week gaan we gewoon simpel een GD inschakelen omdat de pup problemen heeft.
Dus die thuissituatie lijkt mij ontzettend belangrijk, en dus ook hoe de fokker met z'n eigen honden omgaat.
Hoe de fokker dus tegen honden aankijkt.

Okee, geen echte klik met de fokker kan.
Het is ook niet dat ik elke verjaardag op visite ga.. ;-)
Maar ik moet er toch zeker van zijn dat hij 100.000% achter z'n pups staat.
En dat hij het vertrouwen in mij heeft dat ik zijn met liefde gefokte pup onder mijn hoede zal nemen.

honden page profiel EllenLEllenL 3 doggies

honden foto van EllenL

"


Wat mij bijvoorbeeld opvalt is dat het ontzettend moeilijk is om fokkers te vinden. Zelfs voor mij als liefhebber is het zoeken naar een fokker niet makkelijk. Ook bij de rasverenigingen kom je er maar moeilijk achter en ben je al snel veroordeeld tot een onpersoonlijk formuliertje dat je dan moet indienen.

Ik denk bijvoorbeeld dat als fokkers zich toegankelijker zouden maken, makkelijker te vinden, dat dat al enorm zou schelen. Dat ontslaat een potentiële koper niet om zelf ook wat inspanning te doen maar het zou op dat front best een stuk makkelijker kunnen. "


Ja dit bedoelde ik.
En zelfs al heb jij als fokker dan geen pup beschikbaar in de eerste maanden, misschien kan je wel doorverzijzen, en allerbelangrjkst, uitleg geven over het ras en verantwoord fokken, zodat zo de mensen een duwtje in de rug krijgen om verder te zoeken naar een goede hond.

Verder ben ik toch echt van mening dat er velen zijn die nog onwetend zijn. meeste mensen uit mijn omgeving hebben niet veel met honden, waar ik al vaak mijn broodfok preek bij doe :-D maar toch, ik ken ook mensen die het allemaal maar belachelijk vinden, 'vrij nemen voor pups, voor wat is dat nu nodig'.
Dus niet mijn mening! maar er zijn er vele geloof ik
.

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

" Okee, geen echte klik met de fokker kan.
Het is ook niet dat ik elke verjaardag op visite ga.. ;-)
Maar ik moet er toch zeker van zijn dat hij 100.000% achter z'n pups staat.
En dat hij het vertrouwen in mij heeft dat ik zijn met liefde gefokte pup onder mijn hoede zal nemen. "

Er is een groot verschil tussen een fokker vertrouwen en er een goede band met hebben. 
Ik ga ook geen pup halen bij iemand die ik niet vertrouw en waar ik niet van weet hoe hij met de pups om gaat. Maar boeit me verder helemaal niet of ik en de fokker ook goed overeen komen. Wederzijds vertrouwen is voor mij al meer dan genoeg. Hij weet dat de pup goed terecht komt, ik weet dat ik een goede pup krijg, en dat is alles wat er toe doet.
Nu heb ik met alle fokkers waar ik al een pup van heb gehad wel een goede band hoor, maar is voor mij dus zeker geen vereiste bij de zoektocht naar een pup. Kan echter wel begrijpen dat dat voor sommige mensen wel belangrijk is. Zeker bij een eerste hond kan het wel heel handig en leuk zijn als je elkaar vaak kunt bellen om te horen hoe het gaat, vragen te stellen over problemen, opvoeding, verzorging, training...

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

"
 Kan echter wel begrijpen dat dat voor sommige mensen wel belangrijk is. Zeker bij een eerste hond kan het wel heel handig en leuk zijn als je elkaar vaak kunt bellen om te horen hoe het gaat, vragen te stellen over problemen, opvoeding, verzorging, training... "

Het was voor mij de eerste keer dat we bij een fokker kwamen.
En ik had de vreemde gedachte dat deze mensen die al meer dan 30 jaar Landseers hadden, mij meer konden vertellen dan wie dan ook over het ras..
En dat konden ze ook.
Daarna ga je eens googelen, en kom je uiteraard nog meer tegen over het ras.
Maargoed...ik geef toe dat ik/we waarschijnlijk een uitzondering zijn op de regel.
Dan de grote hoeveelheid HP leden die dus ook wel weten hoe het werkt, waar op te letten.
Eigenlijk moeten we deze discussie dus niet op HP voeren. ;-), maar gewoon op straat , de gemiddelde pupeigenaar, zonder internetaansluiting.





.

honden page profiel LukaLuka 3 doggies

Oplossing?
waarom het niet eens omdraaien in plaats van:
fokkerij Wat moet er anders?
Waarom niet:Consument Wat moet er anders

-Minder impulsief koopgedrag
-Meer geduld hebben
-Niet het eerste het beste willen maar wel voor het beste gaan
-Je inlezen in het ras voor je een pup koopt niet achteraf als het te laat is
-leren tevreden zijn met minder,1 hond kan ook veel liefde geven heb je er bv geen 5 voor nodig.

Moesten die dingen werkelijkheid zijn zou het er al een heel stuk anders uitzien.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

"Kom we zijn ondertussen al 2013 bijna 2014 zijn die dan achterlijk ofzo,sorry als je nu in deze tijd nog niet weet wat broodfok is sorry dan hoor dan ben je in mijn ogen toch echt lomp of leef je ergens onder een steen"


Nadat ik hier in het topic eerder die BTW vraag stelde besloot ik naar het antwoord te 'googlen' en kwam op een document van www.kennelhouders.nl terecht. Na het document gelezen te hebben bleef ik nog even op de site hangen en kwam via een link op puppysite.nl terecht. Ik kan me dus héél erg goed voorstellen dat een nieuwe onwetende potentiële pup koper die op dezelfde manier bij 1 vd kennels via die site terecht komt denkt dat hij daar met een gerust hart een pup kan halen. 

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Manuela, dat denk ik ook.

Je rolt erin...en het is moeilijk je ogen open te houden tijdens je zoektocht...mensen die bf verkocht willen krijgen...die zoeken wel een mooi jasje...

en 'hier(HP)' zijn we al aardig 'gehaaid' op bfverkoopspraatjes....maar als er gezocht wordt naar een hond bij een doorsnee gezin...die lopen zo in al de vallen...

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

En van hogerop hoef je ook niets te verwachten aangezien die juist aan de BTW en KvK nummers verdienen. Iets wat ook heel verwarrend voor een koper kan zijn even 1500,- euro (zwart) achter laten bij een door de RvB erkende fokker of 500,- bij een door de staat erkend(e fokker) bedrijf.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Zo is het Manuela.

De mensen die voor kwaliteit kiezen (lees; duurder in aanschaf) die weten waar ze mee bezig zijn, maar zijn dun gezaaid....

ik weet dat het merendeel van de kopers nog altijd gaat voor....goedkoper (al komen ze duurder uit, maar dat is een andere discussie)
Zien mensen een ministerie nummer dan denken ze 'safe'....daar zit een groot hiaat...

en dan kan ik Luka enkel bijtreden; consument vraagt...bfers draaien...

hele kromme systemen, maar zolang er vraag is, is het dweilen met de kraan open...;

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Ik heb het hier van de week nog ergens geschreven. Stamboomfokkers fokken gewoon ook veel en veel te weinig pups om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Hobbyfokkers mogen 1 of 2 nestjes per jaar hebben, professionele kwekers 10 vrouwelijke fokdieren en de kweker/handelaars meer dan 10 en mogen ook invoeren.
Dus als die 706 hobbyfokkers dan allemaal 1 nestje per jaar hebben (wat me al veel lijkt, want lang niet elke kleine fokker fokt elk jaar een nestje) en als we uitgaan van gemiddeld 4 pups per nest, dan hebben we 2800 pups/jaar.
Als de professionele kwekers dan allemaal 5 nesten per jaar hebben, met ook weer 4 pups per nest, dan zorgen die voor 2700 pups/jaar.
Als de 90 kweker handelaars allemaal 6 pups per dag verkopen, dan zijn dat 198000 honden/jaar. (Aantal geregistreerde honden het jaar ervoor lag rond de 200000 in totaal).

Dus 198000 tegenover 5500, nogal een verschil. Ze mogen dan misschien qua aantal niet zo groot zijn, maar qua pups in omloop brengen hebben ze toch wel het grootste deel van de markt in handen.


Dan mag je nog aan de mens gaan uitleggen dat ze wat geduld moeten hebben alvorens ze hun pup krijgen als ze bij een goede fokker gaan, maar als broodfok ineens zou wegvallen, dan worden dat wachtlijsten van 40 jaar, om al de mensen die dit jaar een pup wilden van een goede pup te voorzien. En dan verplaats je ineens ook het probleem, want hoewel broodfokpups nu vooral uit het buitenland komen, gaan er dan ineens weer veel meer mensen hier een aantal honden gaan houden puur voor de fok, want dan valt er weer geld aan te verdienen. Pups zouden dan ook veel en veel duurder gaan worden, want vraag is dan veel groter dan het aanbod. Dus broodfok afschaffen of verbieden is gewoonweg niet mogelijk.
Het enige dat op korte termijn snel zou helpen om het aantal broodfokkers te verminderen, is dat stamboomfokkers hun prijzen heel sterk laten dalen. Als zij al hun pups aan 150 euro zouden verkopen, dan ga je heel veel broodfokkers heel snel zien stoppen. Het is dan voor hen niet rendabel meer en ze zullen snel overstappen op andere zaken waar ze wel veel mee kunnen verdienen. Maar dat zie ik ook nog niet gebeuren. De kosten van het fokken met stamboom, de verkoopprijs van de pups... die zijn heilig voor veel fokkers, rasverenigingen en dergelijke. Stamboomhonden moeten wel statussymbool blijven voor hen, al zullen ze het zelf nooit toegeven. Net zoals ze nooit toegeven dat ze vaak wel fors verdienen op een nestje pups. Vraag je hen die kosten te verantwoorden, dan krijg je werkelijks alles te zien. Van luxe-werpkisten, tot vakantie in het buitenland voor gebruik van een dekreu, kosten van eenmalige testen die bij elk nest weer worden doorgerekend, inschrijvingsgeld voor hondenshows, lidgelden bij hondenscholen, en zelfs hun uurloon voor het opnemen van vakantie om bij de pups te kunnen zijn. Maar neem dan bv de werklijnen die bij de meeste rassen (die ook nog werklijnen hebben), die zijn vaak de helft of zelfs 2/3de goedkoper dan de showlijnen. Toch hebben ze dezelfde kosten ivm testen enzo. En vaak hoor je bij de werklijnen dan dat er toch nog een beetje winst gemaakt word, terwijl je de fokkers van de showhonden dan vaak hoort zeggen dat ze maar net uit de kosten komen. Zelfde bij het verschil in prijs tussen verschillende rassen. Terwijl bij het ene ras een pup 400 euro kost, kost die bij een ander ras 4000 euro. Winst? Nee, hoor, ze komen allemaal maar net uit de kosten... 

En probeer Jan Modaal maar eens wijs te maken dat je beter een hond met stamboom koopt. Die ziet daar echt het nut niet van in want die zou niet weten wat ie met dat papiertje aan moet vangen, die heeft geen intentie om zelf te gaan fokken of show te gaan lopen. Dus waarom meer betalen? Voor de gezondheid? Iedereen kent wel mensen met een dure stamboomhond waar een hoop problemen mee waren. En, hoewel goedbedoeld, je ziet in de media tegenwoordig ook steeds vaker dat stamboomhonden lang niet allemaal zo gezond zijn. "

Goed plan! De prijzen verlagen, zodat broodfok niet meer rendabel is. Want idd de kosten zijn erg hoog, zeker wanneer je ziet dat een groot deel van de kosten eenmalig is.

Gemaakte kosten kunnen dan eventueel door een stichting oid vergoed worden, die ook toezicht kan houden op de kwaliteit van de fokker, een neutrale partij.

honden page profiel LukaLuka 3 doggies

Even de balon doorprikken:brxxdfok zal altijd rendabel blijven,
Hoeveel moet een stamboom fokker dan vragen volgens jullie?100 euro per pup wel een brxxdfokker zal er dan 50 voor vragen...
Neem aub een eens realistische kijk op wat er aan de hand is...
Prijzen van fokkers hebben geen invloed op de ondernemingen die een brxxdfokker voert hoogstens op de pup kopers,maar geloof me het gros van de pupkopers wat je oa in winkels en mp vind die willen de meeste stamboom fokkers nog niet eens als pup kopers is dat nu voor 1000 euro of voor 100 euro,waarom om dat het daar in de eerste plaats niet om het geld draait wel om een bewuste keuze om een pup van hun te nemen een keuze waar meerdere weken is over nagedacht.

Nu verder kan ik je ook vertellen als we de prijzen verlagen tot het niveau sommige hier voorstellen zal elke stamboom fokker morgen kunnen stoppen met fokken.

Om je een idee te geven we fokken max 2 nesten per jaar met alles erop en eraan pups gaan ook zo goed als zindelijk hier buiten en zijn top gesocialiseerd,aan voer zijn we een 260 euro per maand kwijt vorig jaar 12 pups aan 900 euro reken de winst maar uit over een gans jaar 2x per week hondenschool 1x per week showtraining 2x per maand bestuursvergadering ,weekends offeren we op voor mensen die onze kennel bezoeken
Verder als er pups zijn neemt één van ons min 2 weken verlof,en dan zouden wij onze pups voor 150 euro moeten verkopen voor wat gierigaards die nog niet eens het fatsoen hebben om een fokker met respect te benaderen en nog niet eens moeite doen om te zien wat er allemaal bij komt kijken.
Ik hoor het jullie graag zeggen voor het geld ze worden er rijk van enzo iedereen die ons kent weet dat elke verdiende euro terug naar onze honden gaat straffer nog ons eigen geld waar we voor werken gaat ook een deel van naar de honden omdat die onze passie en ons leven zijn

Wat nog het ergste is dingen zonder leven die mogen dan wel geld kosten liefst de duurste auto de duurste tv de duurste gsm om op te vallen,een pup waar een fokker meerdere weken zijn tijd in steekt om die zo goed mogelijk de juiste start te geven die moet het bijna voor niks doen aja want die fokt toch maar voor het geld en dat wil ik niet betalen echt rare wereld man waar wij in leven.ben ik toch blij dat 99% wat hier over de vloer komt er anders over denkt en onze passie waardeert,die cheap 1% zoals je hier soms wel eens tegenkomt die ben ik morgen gelukkig vergeten.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Vertaald is de stelling dus eigenlijk: de markt is te groot, en de rashonden fokkers doen iets verkeerd omdat ze de markt dus duidelijk niet kunnen bedienen.

Maar ja, als je iets goed wilt doen kost dat tijd en geld.

Ik denk dat een tussenvorm van een grootschaliger fok mét testen en zonder stamboom het probleem deels zou kunnen oplossen. Want nu is er niets tussen extreme uitbuiting/handel en rasfok. Maar dat er niets tussen zit is niet de schuld van de rasfok.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

" Vertaald is de stelling dus eigenlijk: de markt is te groot, en de rashonden fokkers doen iets verkeerd omdat ze de markt dus duidelijk niet kunnen bedienen.

Maar ja, als je iets goed wilt doen kost dat tijd en geld.

Ik denk dat een tussenvorm van een grootschaliger fok mét testen en zonder stamboom het probleem deels zou kunnen oplossen. Want nu is er niets tussen extreme uitbuiting/handel en rasfok. Maar dat er niets tussen zit is niet de schuld van de rasfok. "

Nee hoor, de stelling juist niet bedoelt om iets in de mond te leggen of iets te suggeren, zoek er niet meteen een betekenis of een oordeel achter. De stelling heb ik bewust prikkelend weggezet om mensen aan het denken te zetten.

Ik vind deze reactie trouwens best goed, want waar het om draait is dat we enerzijds (terecht) roepen dat br$$dfok en malafide hondenhandel verwerpelijk is, maar anderzijds is de rasfokkerij/verantwoorde fok niet in staat om aan de vraag te voldoen. Ik denk dat er maar weinig mensen voorstander zijn om van het houden van een hond een elitaire aangelegenheid te maken.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Vertaald is de stelling dus eigenlijk: de markt is te groot, en de rashonden fokkers doen iets verkeerd omdat ze de markt dus duidelijk niet kunnen bedienen.

Maar ja, als je iets goed wilt doen kost dat tijd en geld.

Ik denk dat een tussenvorm van een grootschaliger fok mét testen en zonder stamboom het probleem deels zou kunnen oplossen. Want nu is er niets tussen extreme uitbuiting/handel en rasfok. Maar dat er niets tussen zit is niet de schuld van de rasfok. "


Zeker! Te weinig echte liefhebbers die het kunnen en willen doen, en dat snap ik. Daarom een redelijke vergoeding uit andere bronnen.

honden page profiel aussie en neroaussie en nero 3 doggies

honden foto van aussie en nero

ik zie het niet als dat de rasfokkerij iets fout doet.. tegenwoordig interesseerd een mens zich niet meer voor de gezondheid van het dier.. en denken ze alleen maar.. ja als ik mijn hondje nou eens laat dekken dan komen er misschien een stuk of 10 misschien meer misschien minder pups uit en als ik dan per pup een eurotje of 300 vraag ( ligt er natuurlijk aan welk ras ), heb ik met zoveel pups zoveel geld.. ja dat is nog eens lekker verdient.. hoppa en er is weer een mix op de wereld gebracht waar je U tegen zegt..

honden page profiel EllenLEllenL 3 doggies

honden foto van EllenL

Die tussenvorm kan ergens wel een oplossing zijn, maar persoonlijk haal ik alleen een pup, waar de ouders en de andere honden in een gezin leven, dus een even goed leven leiden, dan dat ik mijn toekomstige pup wil geven. Is dit teveel gevraagd? misschien wel, en velen zullen waarschijnlijk niet zo kritisch zijn.
Ik bedenk ook, er zijn sommige enorm grote fokkers, die wel 30 honden in hun kennel hebben, maar wel testen doen en sport beoefenen, persoonlijk blijf ik hier van weg, maar misschien is hier niets mis mee.

Verder heb ik nog één opmerking over de kosten die verbonden zijn aan fokken. Ik kan begrijpen dat het enorm veel kost en geef jullie daar ook gelijk in. Maar ik zie altijd ook de prijzen van hondenschool staan, soms zelfs aankoop van de teef. In mijn visie van fokken (gezinshonden met af en toe een nestje) horen deze kosten niet onder fokken, maar gewoon onder het houden van een hond, en deze mogen niet meegerekend worden bij de eindprijs

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

"
Goed plan! De prijzen verlagen, zodat broodfok niet meer rendabel is. Want idd de kosten zijn erg hoog, zeker wanneer je ziet dat een groot deel van de kosten eenmalig is.

Gemaakte kosten kunnen dan eventueel door een stichting oid vergoed worden, die ook toezicht kan houden op de kwaliteit van de fokker, een neutrale partij. "

prijzen verlagen... dan zullen de rashonden helemaal niet meer medisch getest worden..

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" ik zie het niet als dat de rasfokkerij iets fout doet.. tegenwoordig interesseerd een mens zich niet meer voor de gezondheid van het dier.. en denken ze alleen maar.. ja als ik mijn hondje nou eens laat dekken dan komen er misschien een stuk of 10 misschien meer misschien minder pups uit en als ik dan per pup een eurotje of 300 vraag ( ligt er natuurlijk aan welk ras ), heb ik met zoveel pups zoveel geld.. ja dat is nog eens lekker verdient.. hoppa en er is weer een mix op de wereld gebracht waar je U tegen zegt.. "


Misschien wel. De klant wil immers een specifiek ras... met het liefste een of meerdere kampioens-ouders, dat kost wat, maar dat heeft de klant ervoor over... 

Een kleinere genenpool en uiteindelijk, op termijn, een ongezonde hond. Wederom, gezondheid niet als prioriteit. Maar, de klant kan wel zeggen; uit deze lijnen en het heeft me zoveel gekost.

Dan heb ik liever een gezondere mix, immers een grotere genenpool, en dat betekent niet dat de meest voorkomende ziektes in  beide rassen vermenigvuldigd worden, wat ik hier al vaker gelezen heb.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Waarom valt iedereen altijd zo over die aankoopprijs? Wat maken die paar honderd euro's meer uit in vergelijking met wat een hond daarna 12 jaar lang kost aan voeding, verzorging, dierenarts, enz?

Ergens wordt gesproken over niet kunnen voldoen aan de massale vraag naar pups en dat daardoor de wachtlijsten zouden verlengen. Dat zou nog zo slecht niet zijn, als iedereen wat langer op een hond zou moeten wachten, dan vielen alle impulsaankopen er meteen al af!

honden page profiel aussie en neroaussie en nero 3 doggies

honden foto van aussie en nero

ook dat klopt,,, sommige fokkers vind ik te groot en fokken soms te lang door met dezelfde honden.
bij mij thuis een zeer duidelijk voorbeeld.

mechelse herder.. we hebben in totaal super goede gehad.. ( nog wel enkele goede maar 1 die echt de uitblinker was), daarna is het erg bergafwaarts gegaan, we hebben door omstandigheden 2 pups moeten laten inslapen omdat ze niet gezond waren, daarna hebben we nog een redelijke goede gehad maar zeker niet zo goed als de vorige. nu na altijd reuen te hebben gehad een teef en ja die is toch wel echt sneu... totaal geen fatsoenlijke tanden meer in de mond, alles is afgebroken.

mijn stiefvader doet politie honden trainen.
je merkt toch dat er dan toch iets moet veranderen bij zo'n fokker.. fokkers moeten niet alleen op naam fokken maar op kwaliteit en dat is helaas de laatste jaren erg achteruit gegaan. de teef van ons thuis is al 6.
dus de fokker is eigenlijk al dikke 10 a 15 jaar slecht bezig..



als we hier ( bij mij ) een hond gaan bekijken, wil ik de ouders hebben gezien, zowiezo de  moeder.
de hond moet inderdaad uit een sociale omgeving komen:-) zowiezo omdat we nogal wat aparte honden in huis willen.  de terrier. ik moet het dan niet hebben dat die hond niet uit een sociale omgeving komt.
wil het me niet veroorloven ( want kan het wel), dat die hond een andere hond of ander dier of kind grijpt. daar heb ik geen zin in.

honden page profiel DelphineDelphine 3 doggies

honden foto van Delphine

" Mits het fokken verantwoord gebeurt lijkt me dat geen probleem. Waarom niet van je passie je beroep maken? Wanneer een pup 800- 1500 euro kost kan het niet anders, dan dat er verdiend wordt, lijkt me. Of zijn de testen zo duur? Ik heb geen idee, ben wel benieuwd waar de kosten in zitten.

Hier zijn genoeg hobbyfokkers aanwezig op het forum, ik ben echt benieuwd.

Dat er geld aan verdiend wordt, geld stinkt toch niet?

Wel kan dat een valkuil zijn, ben ik bang. "


.

Op jou wil ik wel eventjes reageren, ik ben rasfokker (leonberger) en doe dit als zelfstandig bijberoep wat nu moet als je je pups verkoopt.Zonder de pupkosten betaal ik 40 procent van de winst aan de belastingen, 21 procent btw, want ik vraag evenveel als iemand die zijn nesten niet aangeeft, en dan nog 22 procent aan de RSZ, dan moet ik nog een 800 euro betalen aan mijn boekhouder, denk je dat ik nog veel overhoud van mijn nestje?? :-D ik zou er in ieder geval niet kunnen van leven hoor!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 2 van 5 123 4 5
Volgende forumvraag: Gaan jullie mee....?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^