Gentle Leader

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZZ

Ik heb een vraagje. Wat vinden jullie van een gentle leader?
Zita trekt enorm veel aan haar leiband als ik wandel. En met snoepjes
lukt het niet om af te leren, ik hoorde van iemand dat ik eens moest kijken
voor een gentle leader. Maar ik had graag eerst jullie mening gehoord.

Hier even een foto:
 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 2 doggies

honden foto van Dobry

Ik zou het zelf liever zoeken in rust brengen in de wandelingen Turid Rugaas heeft er een mooi boekje over geschreven genaamd Help mijn hond trekt. Een stap voor stap methode om je te leren de aandacht van je hond te krijgen en rust te brengen in de wandelingen.

Voor een hond is het vernederend om zo te moeten rondlopen en je lost er ook de oorzaak van het trekken niet mee op.
Bovendien kan het kans geven op beschadigingen zoals een nekhernia.

http://www.hondenscholen.info/hondonvriendelijkehulpmiddelen.htm

honden page profiel -- 2 doggies

honden foto van -

Wat Dorby zegt :-)


Een GL is een hulpmiddel... Het lost dus niks op en je moet tijdens het gebruik net zo hard trainen etc als zonder.... Kun je het geld beter anders besteden toch? :-)

honden page profiel MikeMike 3 doggies

honden foto van Mike

Zita is een jonge puber, dus trekken gebeurt uit nieuwsgierigheid, prikkeling en weinig zelfbeheersing. Overgrote deel van de jonge pubers bij ons op de hondenschool trekt, zit een enkeling bij die zich gedeisd houd.
Zal vanzelf afnemen als je hondje ouder word, wel gewoon met koekje afleiden en doortrainen om niet te trekken.
Zulke Hulpmiddelen zouden je laatste optie moeten zijn, zoals wanneer een hond trekt om het trekken en niks anders helpt. Maar dat lijkt me bij Zita niet van toepassing.

honden page profiel ZZ

" Zita is een jonge puber, dus trekken gebeurt uit nieuwsgierigheid, prikkeling en weinig zelfbeheersing. Overgrote deel van de jonge pubers bij ons op de hondenschool trekt, zit een enkeling bij die zich gedeisd houd.
Zal vanzelf afnemen als je hondje ouder word, wel gewoon met koekje afleiden en doortrainen om niet te trekken.
Zulke Hulpmiddelen zouden je laatste optie moeten zijn, zoals wanneer een hond trekt om het trekken en niks anders helpt. Maar dat lijkt me bij Zita niet van toepassing. "


Op de hondenschool is zij ook steeds de 'wildste'. Als we rond moeten wandelen en zorgen dat ze naast je loopt dan lukt dit gewoon niet. Met snoepjes lukt het voor 1 minuutje maar daarna trekt ze terug. Het is soms zo irritant en mijn hondenleraar zei dat ik eens zou kunnen kijken voor een gentle leader. Maar ik zal nog eventjes afwachten en kijken of ze na verloop van tijd beter meewandelt. ':-)

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

Ik heb ooit een gentle leader geprobeerd en Turbo had zijn hele snuit open gekrabd. Als je het wil proberen is het zeer belangrijk om Zita er zeer geleidelijk aan te laten wennen (eerst alleen laten zien en snuffelen, hoofd er eens insteken, enz en altijd goed belonen natuurlijk zodat het iets positiefs wordt), maar zelfs dan irriteert het op de neus van sommige honden.
Turbo (7j) trekt ook nog soms, vooral als ik niet alleen wandel, omdat hij weet dat ik dan afgeleid ben, maar als ik het meen (en dat wil niet zeggen dat ik tegen hem schreeuw ofzo, het is gewoon de houding), dan blijft hij wel mooi naast me, tenzij hij een andere hond ziet ;-)Hoe meer je zelf bij je wandeling bent met je gedachten, hoe beter je hond ook op jou zal letten denk ik (ik ben benieuwd naar dat boek van Turid Rugaas, bedankt voor de tip Dobry). Ikzelf vind het wel belangrijk dat Turbo hond kan zijn en kan snuffelen, wat heen en weer kan lopen, enz, om verschillende redenen kan dit niet los en dus loopt hij aan een 10m lijn. Voor mij moet hij alleen naast me lopen als het echt belangrijk is, dwz gevaarlijke situaties, kruispunten, het passeren van mensen of auto's of ruiters of ...

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

je zou op de hondenschool ook eens op afstand kunnen oefenen en kijken of dat beter gaat?

honden page profiel Sem en yinzSem en yinz 3 doggies

honden foto van Sem en yinz

Op de foto is hij niet goed bevestigd. De muskoton moet namelijk aan het ringetje van de gentle leader en aan het ringetje van de halsband.
Zoals je op het plaatje ziet, kan hij snel en gemakkelijk een hernia oplopen!!!
Ik ben niet tegen gentle leaders, op goed gebruik vind ik het goed.
Ik heb er zelf ook 1 en heeft het trekken afgeleerd. Ik loop nu nog zelfden met het ding.
Helaas zie ik veel mensen een gentle leader omdoen en aan een flexilijn.
Dit is super, maar dan ook echt super gevaarlijk!

honden page profiel MikeMike 3 doggies

honden foto van Mike

Naast je lopen is dan ook te bereiken na heel wat training, als zij trekt dan neem jij steeds een bocht van 90graden en loop je een stukje de andere kant op. Je bent dan aan het trainen tegen het getrek zeg maar, dus je hoeft niet te verwachten dat je heel ver komt of lekker een lange wandeling op deze manier gaat maken. Na verloop van tijd zal het trekken tijdens het wandelen afnemen, behalve als ze iets spannends ziet (zoals een andere hond) dat trekken zal wel blijven voorlopig. En het allerbelangrijkste POSITIEF blijven.

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn 3 doggies

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Ik zeg..ga eerst goed trainen.. borders zijn slim.. als ze echt zo veel trekt en hyper is.. doe je dan wel genoeg met haar?

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa 3 doggies

honden foto van Nelis & Noa

Gentle leader valt wat mij betreft in de categorie van slipketting of erger.

honden page profiel WendiejWendiej 3 doggies

honden foto van Wendiej

De Gentle Leader is op zich niet hond-onvriendelijk maar dient wel met goede begeleiding te worden aangeleerd. Raadpleeg dus altijd eerst een gedragstherapeut voor je daaraan begint.

Je hebt tegenwoordig ook hele mooie anti-trektuigen.Deze zijn erg hondvriendelijk en doet de hond geen pijn. Het voorkomt dat de hond trekt. Als je zoekt op google op Anti trektuig Martin Gaus zal je meer informatie kunnen vinden.

honden page profiel Paul Bo en Pip!!!!Paul Bo en Pip!!!! 3 doggies

honden foto van Paul Bo en Pip!!!!

Ik ben geen voorstander maar snap wel dat sommige mensen het doen ivm trekken van de hond! 
Ik zie wel eens een hond met zo'n ding maar ze zien er stuk voor stuk ongelukkig uit! Ik zou het nooit aanschaffen.

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep 3 doggies

honden foto van Merp & Miep

Ik ben er zelf niet zo'n voorstander van maar ik kan maar al te goed begrijpen waarom je ervoor zou kiezen om een Gentle Leader te gebruiken! Het is gewoon niet leuk om constant heen en weer getrokken te worden terwijl je je heel erg inspant door het af te leren en je geen verbetering ziet. Wij hadden hier ook last van met onze Australian Shepherd. 

Wij zijn toen heel consequent gaan stilstaan of gingen weer de andere kant op lopen. Bij het laatste had Scott al vrij snel door dat hij weer normaal moest gaan doen. Zodra hij weer goed meeliep hebben wij hem meteen beloond. Naar mijn idee heeft dit heel erg te maken met aandacht voor jou. Scott was met van alles bezig wanner hij trok, behalve met mij. Je zou dus ook wat aandachtsoefeningen kunnen gaan doen, dit hielp bij ons ook wel goed! 

Scott trekt ondertussen veel minder! Eigenlijk alleen wanneer hij nodig moet plassen en wanneer hij naar heel graag naar een andere hond wil. Dat laatste vinden wij op dit moment nog goed, maar daar hebben wij onze eigen redenen voor. 

Ook hebben wij gemerkt dat het gebruiken van een normaal tuigje al een wereld van verschil kan betekenen! De druk staat dan niet alleen op de nek, maar op de borst. Zo is het trekken ook nog eens minder schadelijk voor je hond. Wij gebruikte een instaptuigje van Rogz en nu een Tre Ponti tuigje.

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

waarom lukt het me niet om hier iets te posten?

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

" Je hebt tegenwoordig ook hele mooie anti-trektuigen. 
Deze zijn erg hondvriendelijk en doet de hond geen pijn.  "

Ik heb een antitrektuig van Halti geprobeerd op aanraden van een hondentrainer en was er niet tevreden over. Het harnas moet aangepast worden aan de grootte van de hond en daarvoor zijn er gespen. Deze gespen schuiven echter waardoor ze schuren op de huid van de hond. Turbo had er echt schuurplekken (op het randje van brandplekken) van op zijn schouders. De hondentraines wist zelf niet zo goed hoe het aangepast moest worden, maar had wel gehoord dat je het moest vastnaaien eenmaal dat het goed zat. Slecht ontwerp dus, waarvoor dienen die verstelbare gespen dan?
Ik denk dat training nog steeds de beste optie is. Ik vind de tekening die Lauren gepost heeft wel mooi. Maar de situatie heeft ook wel een invloed, je moet het dus in verschillende situaties oefenen. Turbo is eigenlijk goed als ik er alleen mee wandel, zowel aan de lange (10m) lijn als aan de korte lijn, maar als er iemand meewandelt geeft dat meer problemen, ook omdat ik dan natuurlijk minder aandacht heb. Als ik met een vriend wandel waarmee we (Tubs en ik) 3 weken op vakantie geweest zijn, dan gaat het wel, maar met mij moeder op de scootmobiel erbij, geeft wat meer problemen. Het zijn slimme rakkers ;-)

honden page profiel WendiejWendiej 3 doggies

honden foto van Wendiej

"
Ik heb een antitrektuig van Halti geprobeerd op aanraden van een hondentrainer en was er niet tevreden over. Het harnas moet aangepast worden aan de grootte van de hond en daarvoor zijn er gespen. Deze gespen schuiven echter waardoor ze schuren op de huid van de hond. Turbo had er echt schuurplekken (op het randje van brandplekken) van op zijn schouders. De hondentraines wist zelf niet zo goed hoe het aangepast moest worden, maar had wel gehoord dat je het moest vastnaaien eenmaal dat het goed zat. Slecht ontwerp dus, waarvoor dienen die verstelbare gespen dan?
Ik denk dat training nog steeds de beste optie is. Ik vind de tekening die Lauren gepost heeft wel mooi. Maar de situatie heeft ook wel een invloed, je moet het dus in verschillende situaties oefenen. Turbo is eigenlijk goed als ik er alleen mee wandel, zowel aan de lange (10m) lijn als aan de korte lijn, maar als er iemand meewandelt geeft dat meer problemen, ook omdat ik dan natuurlijk minder aandacht heb. Als ik met een vriend wandel waarmee we (Tubs en ik) 3 weken op vakantie geweest zijn, dan gaat het wel, maar met mij moeder op de scootmobiel erbij, geeft wat meer problemen. Het zijn slimme rakkers ;-) "


Deze bedoel ik niet. Het tuig waar ik op doel heb ik eronder gezet. De U-Lead. En als je een trainer hebt die er verder geen verstand van heeft.. Sorry maar dat vind ik niet kunnen..

.

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende .. 3 doggies

honden foto van liesbeth en de bende ..

ik heb een gentle leader gebruikt om max wat te kalmeren tijdens het wandelen, Ik moet zeggen dat dat wel geholpen heeft.. ;-)

nu ik zou het nooit meer gebruiken ..

honden page profiel Dirk en JoppeDirk en Joppe 3 doggies

honden foto van Dirk en Joppe

Ik heb dat met Joppe ook geprobeerd, maar die werd daar gek van. Begon met zijn neus tegen alles wat hij tegenkwam aan te schuren, en trok nog harder. Ben er mee gestopt, omdat de gentle leader echt door zijn neus begon te snijden.

honden page profiel bassiebassie 3 doggies

" Wat vinden jullie van een gentle leader? "

Ik zou zeggen kijk maar op de foto die je zelf geplaatst hebt naar wat de hond er zelf van vind. Dat zou al genoeg moeten zeggen.

honden page profiel Kim & TurboKim & Turbo 3 doggies

honden foto van Kim & Turbo

"

Deze bedoel ik niet. Het tuig waar ik op doel heb ik eronder gezet. De U-Lead. En als je een trainer hebt die er verder geen verstand van heeft.. Sorry maar dat vind ik niet kunnen..
"


Maar het Halti harnas heeft exact dezelfde vorm en gespen op exact dezelfde plaatsen ... Ik heb hem helemaal aangepast zoals vermeld stond op de instructies, en dan ging het na een tijdje losser zitten en begon te schuren. Als je een hond hebt met dikkere vacht merk je dat misschien niet, maar bij mijn hond wel dus. Trouwens, je moet zo'n harnas toch ook kunnen gebruiken zonder een hondentrainer ... 
Ik wil hier wel een foto toevoegen van het Halti harnas, maar dat lukt me niet. De prijs is trouwens ook vergelijkbaar.

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

Het kunnen twee dingen zijn, en dat kan ook samen.

Trekken kan uit "enthousiasme" zijn, maar ook, "ik leid de weg wel voor je", dus bepalend.

Enthousiasme: bij trekken, doorbreken door rustpunten, zitten, wacht, en het commando "let op mij" leren. Als ze rustig is niet meteen "goed zo", want dan schiet ze weer in haar gedrag.

Bij "ik leid de weg wel", als ze heel hard een richting op trekt, stoppen en de andere kant opgaan. Liefst niets zeggen, jij moet de weg bepalen.

honden page profiel ChloeChloe 3 doggies

honden foto van Chloe

Ik heb hem ook gehad voor Indy. En zij schuurde ook overal tegenaan om dat nare ding van haar neus af te krijgen. Het hielp wel even tegen het trekken, maar later niet meer.
Ik vond het ook geen prettig ding voor haar nek. Het wordt hier niet meer gebruikt, ze trekt nog steeds. Gelukkig wel iets minder. De genoemde tips ook bij haar gebruikt, maar hielp echt totaal niet.
Sterkte.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

Werkte goed! Wanneer Moos naar de losloopplaats liep, drama! Meteen resultaat, ideaal. Hij lijkt het niet erg te vinden, na het loslopen laat hij het omdoen gewoon toe... Dat zou hij niet doen, wanneer hij het vervelend zou vinden.

honden page profiel ZZ

" ik heb een gentle leader gebruikt om max wat te kalmeren tijdens het wandelen, Ik moet zeggen dat dat wel geholpen heeft.. ;-)

nu ik zou het nooit meer gebruiken .. "


.Waarom zou je het nooit meer gebruiken?

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Het eerste wat in me opkomt... marteltuig.

Naast heel onprettig voor de hond kan hij ook zijn lichaamstaal onvoldoende tonen aan andere honden. ik ontwijk honden met een getle leader (als ik met wief op stap ben).

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende .. 3 doggies

honden foto van liesbeth en de bende ..

"

.Waarom zou je het nooit meer gebruiken? "


. max heeft een paar weken erna last gehad van zijn nek .. nniks ernstig, maar gewoon gevoelig.. sindsdien trekt hij wel niet meer..

honden page profiel TomTom 3 doggies

honden foto van Tom

"

. max heeft een paar weken erna last gehad van zijn nek .. nniks ernstig, maar gewoon gevoelig.. sindsdien trekt hij wel niet meer.. "

Dan heb je hem helemaal verkeerd gebruikt als ie daarna last van zijn nek heeft.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

"

Op de hondenschool is zij ook steeds de 'wildste'. Als we rond moeten wandelen en zorgen dat ze naast je loopt dan lukt dit gewoon niet. Met snoepjes lukt het voor 1 minuutje maar daarna trekt ze terug. Het is soms zo irritant en mijn hondenleraar zei dat ik eens zou kunnen kijken voor een gentle leader.  "


Ik zou zelf nooit of te nimmer een gentle leader bij m'n honden gebruiken, maar los daarvan wil ik even reageren op bovenstaande. Ik vind het niet verantwoord van een hondenleraar om in deze context een gentle leader aan te raden. Er kunnen bij zo'n oefening op een hondenschool zoveel andere factoren meespelen die niks te maken hebben met 'aan de lijn trekken' an sich, maar die er wel voor zorgen dat je hond trekt, bijvoorbeeld: het is er te druk voor je hond, de oefeningen zijn te langdradig of vergen te veel concentratie, je hond heeft frustratie opgebouwd en heeft een momentje nodig om dit uit z'n systeem te krijgen, enz enz. Het is aan de leraar om het gedrag van je hond goed te lezen en hier dan creatief mee om te gaan. Hij kan je de oefening apart van de groep laten doen, bijvoorbeeld. Of hij kan je vragen na een paar oefeningen even met je hond van het plein te gaan zodat ie wat kan ontspannen, snuffelen,... en zich dan weer opnieuw beter kan focussen, misschien is het tempo te snel en heeft jouw hond wat meer tijd en ruimte nodig, enz... 
Dus spreek erover met de trainer, en anders: zoek een andere hondenschool.

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Tanden poetsen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^