Gentle Leader

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel liesbeth en de bende .. liesbeth en de bende .. 3 doggies

honden foto van liesbeth en de bende ..

"
Dan heb je hem helemaal verkeerd gebruikt als ie daarna last van zijn nek heeft. "


. een gentle leader trekt met toch scheef als hij trekt? nee, ik gebruikt ehem niet verkeerd, max was gewoon zo hevig ;-)als jij constant met je hoofd naar rechts getrokken word, hou je daar uiteindelijk ook een gevoelige plek van over ;-)

honden page profiel S&F.S&F. 3 doggies

honden foto van S&F.

Het halster op zich vind ik een prima uitvinding (het is niet meer dan een halster).

Dat mensen het misbruiken vind ik fout maar goed ligt dat aan hen of de GL...
Heeft mij goed geholpen en helpt soms nog steeds goed. Nee Faya vindt het soms niet leuk. Wanneer? Op het moment dat ze merkt dat ze beperkt wordt door dat ding. Geen boodschap aan, dat is precies de bedoeling.

Op de rest van de momenten merkt ze niet eens dat hij om is. Wat ook precies de bedoeling is.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik heb ook een tijd een halti en een follow me in combinatie met een normale halsband gebruikt. Het einddoel is natuurlijk dat je uiteindelijk zonder loopt en de tijd tot je samen met je hond zover bent dus ook gebruikt om te trainen daar op, het is niet voor niks een hulpmiddel voor de training. Het is geen 'quick-fix' en ook geen 'vervanging van' helaas wordt hij wel vaak op die manier gebruikt. Ook met de halti (of welk merk dan ook) om is het de bedoeling dat je de hond voor bent en afleidt en niet gewoon dom gaat staan te wachten tot hij 'zichzelf (constant een whiplash) corrigeert'. 

Sommige honden vinden het verschrikkelijk en andere hebben 10 x schijt aan dat ding en gaan in even trotse houding op pad.

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik ben er geen voorstander van maar indien men alle positieve methodes op een goede manier geprobeerd heeft en dit als laatste optie neemt met begeleiding(!) kan het een TIJDELIJKE oplossing zijn. Maar dan echt op een goede manier gebruiken zodat de hond geen pijn hoeft te hebben nadien. Maar dan zal alsnog de oorzaak aangepakt moeten worden en niet enkel het trekken zelf want dan zal de hond snel weer hervallen ik zijn oude methode

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Het eerste wat in me opkomt... marteltuig.

Naast heel onprettig voor de hond kan hij ook zijn lichaamstaal onvoldoende tonen aan andere honden. ik ontwijk honden met een getle leader (als ik met wief op stap ben). "


.Marteltuig, vind ik wel een hele heftige uitdrukking. Ik gebruik hem nu bv alleen wanneer ik een kort stukje naar de losloopplaats loop. Moos loopt niet met zijn hoofd scheef, hij heeft geen last van zijn nek en komt rustig naar ons toe wanneer hij weer aangelijnd moest worden (dat was een paar keer toen we het ook op de terugweg gebruikten). Dat was nog in zijn pubertijd, dus als hij het niet gewild had, was hij zeker niet gekomen.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca 3 doggies

honden foto van Suzanne en Luca

Voor een hond is een gentle leader in ieder geval niet fijn! Op cursus vind je trainer haar druk als je begint met lopen, hoe oud is je hond? Ik ga zelf voor ik naar cursus ga fietsen of wandelen met mijn hond, zodat ze haar energie kwijt is. Voor een jonge speelse hond is het best wel een opgave met veel energie netjes in het gareel te moeten lopen. Je zegt dat trainen met snoepjes niet werkt, blijf consequent volhouden, het kost een hele hoop tijd eer iets echt goed verankerd is. Trekken is stoppen, soms pasje terug. Als ze naast je loopt en je ziet dat ze sneller gaat, roep je haar of (dit doe ik) zeg je kijk, dan houd ze in en geef je haar een snoepje. Wat ook handig is tijdens het wandelen, kleine opdrachtjes zodat ze meer op jou gericht is. Bvb, laten zitten, om een paal heen lopen, door je benen heen laten lopen, onder een bankje door enzo. Zo doe ik het en soms als ze bvb een andere hond ziet, trekt ze ook nog, maar dan stop ik gewoon of zeg kijk en geef een voertje. Succes

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

Mij is geleerd dat ik iets heel lekkers moet gebruiken, liever echt vlees bijvoorbeeld dan van die speciale snoepjes en het gaat dan echt beter. En mij is geleerd dat naast lopen voor een Border Collie heel onnatuurlijk is.

Met trainen doe ik dan ook op het moment in het begin van de wandeling wanneer ze nodig moet dan laat ik ze met mate voor mij uit lopen, wanneer ze haar behoefte heeft gedaan dan doe ik met haar naast oefenen en dan houd ik de beloning naast mij voor haar neus en geef ik met elke paar meter wel een beloning (de afstand doe ik dan steeds een heel klein beetje uitbreiden) wanneer ik merk dat haar aandacht weggaat na bijvoorbeeld 10 minuten (dan is ze mentaal ook moe aan het worden) dan laat ik haar weer gewoon lopen zoals ze wilt en dan na een tijdje lekker ontspannen te hebben gelopen komt ze vanzelf naast mij lopen en kijkt ze me aan: "Goed he? Krijg ik nu een beloning?"  
In het begin deed ik dan meteen heel enthousiast belonen en een beloning geven en op deze manier uitbreiden. (maar het laatste deel van de wandel laat ik aan haar soort van over of ze naast wilt lopen in ruil voor snoepje)

Ook heeft het bij mij geholpen om met een gewoon tuig te lopen, mij is opgevallen dat ze met tuig om rustiger was dan met een halsband.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Een Gentle Leader is een hulpmiddel, geen oplossing. Zolang je je dat beseft zit je op het goede spoor. Daarnaast is het absoluut mogelijk om een hond flink te bezeren met een Gentle Leader. Het is dus noodzakelijk om er heel gedegen mee op te gaan, bij voorkeur onder begeleiding van een trainer.

Er zal op HP ongetwijfeld veel weerstand zijn tegen zo'n ding. Ik zie er het nut wel van in zolang je het gebruik zo beperkt mogelijk houdt. Iets meer controle inbouwen terwijl je je richt op het aanleren van het juiste gedrag aan de lijn en dan zo snel mogelijk de GL weer weg doen. Ik zou niet langer als 2 weken met een Gentle Leader werken, als je dan nog geen effect hebt gehaald komt dat er ook niet meer.

Dus in mijn ogen een korte termijn hulpmiddel dat deskundig gebruikt dient te worden. Als je het ziet als iets voor langere tijd, als oplossing of je denkt er eenvoudig mee aan de slag te kunnen zou ik je het meteen afraden.

honden page profiel T&PT&P 3 doggies

honden foto van T&P

Als een hond zijn bek om die van een andere hond doet, is dat een vrij grote correcte. Het probleem met de gentle leader is dat hij continu om de snuit van de hond zit en dus steeds een lichtere of zwaardere correctie blijft geven. Vrij heftig voor de hond. Bovendien is het dus leren dmv straffen ipv dmv belonen. Ik hoop dat de anderen misschien tips hebben gegeven die nog wel kunnen werken? Succes!

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

" . En mij is geleerd dat naast lopen voor een Border Collie heel onnatuurlijk is.
. "


Waarom zou naast lopen voor een Border Collie onnatuurlijk zijn???

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

"

Waarom zou naast lopen voor een  Border Collie onnatuurlijk zijn??? "


Weet ik niet precies. Volgens mij iets vanwege het drijversinstinct.

honden page profiel MirMir 3 doggies

honden foto van Mir

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

"

Weet ik niet precies. Volgens mij iets vanwege het drijversinstinct. "

Dus borders kunnen niet volgen? Dat is echt onzin.. Het zijn slimme honden.. Goed getraind weten ze echt wel wanneer ze mogen/moeten drijven en wanneer niet. Tijdens een wandeling is dit zeer zeker niet de bedoeling, en bovendien ben jij niet hetgeen wat de hond moet drijven, maar de kudde schapen, daar zal een border niet netjes naast gaan lopen, maar naast zijn handler wel als hij daar de opdracht voor krijgt.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Toen Rex bij mij kwam, had hij alleen een gentle leader mee. Ik moest hem daar dus mee uit laten. Ik had er nog nooit eerder mee gewerkt, dus ik moest even puzzelen hoe dat nu om moest. Toen ik eindelijk wist hoe het moest en ik hem om gedaan had, bleek Rex veeel minder tijd als mij nodig te hebben om dat dit kapot te maken. Rex vond het dus een hatelijk iets ;-)

Het lijkt mij overigens niet erg bevoordelijk voor de nek..

Heb je al eens een goed tuigje geprobeerd? Eentje die niet in de oksels zit?

honden page profiel Ziva < 3Ziva < 3 3 doggies

honden foto van Ziva < 3

"
Dus borders kunnen niet volgen? Dat is echt onzin.. Het zijn slimme honden.. Goed getraind weten ze echt wel wanneer ze mogen/moeten drijven en wanneer niet. Tijdens een wandeling is dit zeer zeker niet de bedoeling, en bovendien ben jij niet hetgeen wat de hond moet drijven, maar de kudde schapen, daar zal een border niet netjes naast gaan lopen, maar naast zijn handler wel als hij daar de opdracht voor krijgt. "


Ik zeg toch niet dat Borders niet kunnen volgen…

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe 3 doggies

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

"

Ik zeg toch niet dat Borders niet kunnen volgen… "


Naast lopen dan. Natuurlijk kunnen borders naast lopen.. wat is jouw onderbouwing van niet dan? Want dat weet je niet maar je hebt het ergens gelezen??

honden page profiel Danielle GoedhartDanielle Goedhart

honden foto van Danielle Goedhart

Mijn pup doet het super goed. Loopt braaf naast me, als jij trekt stop ik, laat ik hem zitten en ga weer verder als hij even gezeten heeft. Hij is superbraaf voor een pup van elf weken die de de aandachtsspanne van een goudvis heeft. 

Tot... we kinderen of andere honden tegen komen. Dan is hij zo hyper en trekt hij zelfs zo hard dat hij mij onderuit trekt als het glad is. En het maakt niet uit wat ik zeg of doe. Hij is alle aandacht voor mij kwijt. Haaks de andere kant op, zit, kom, Thor, hand om zijn borst en hem omleiden: hij is totaal gefocust op de honden of kinderen. Met als gevolg dat hij het er onwijs benauwd van heeft en vaak hoest en rochelt als een oude man. 

Van de week heb ik hem een passessie gehad voor een perfect fit tuig. Welke combinatie van maten we ook probeerden: niets zat goed. Het zat of te strak (achter zijn voorpoten) of te los (hij kreeg zijn onderkaak achter het borststuk) of aan de ene kant te strak en de andere te los. Geen succes helaas. 

Ik heb een anti trek tuig geprobeerd met zo'n ring op de borst. Hij is nog jong heeft dus zachte botten en is slank met een nogal uit stekend borstbeen en die ring zit daar net wel net niet op. Het ziet er oncomfortabel uit en zit gewoon ook niet mooi pas. 

De gentle lead zit goed. De band om zijn hals zit als een normale halsband maar dan iets hoger, de neusband zit perfect. Los genoeg om snoepjes aan te pakken,  strak genoeg om niet over zijn neus te zakken. Hij schuift inderdaad met zijn neus over de grond omdat het nieuw is (de meeste honden hebben vanaf  de geboorte een bandje om en weten niet beter. Mijn katten doen super idioot als je ze nu ineens een bandje om doet, dus dat geschuif over de grond is uit nieuwigheid). Hij loopt nog steeds braaf mee, doet gewoon zij  mag van mij best met honden spelen, maar hij trekt niet meer.  Hij laat zich rustig de band om doen dus een hekel heeft hij er niet aan. En hij heeft ook geen last aan zijn nek want hij trekt niet. 

Ik blijf ook gewoon trainen met een normale halsband,  maar zo krijgt zijn keel de kans om te herstellen. 

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker

honden foto van Dobry

Danielle een pup van elf weken met een gentle leader, een anti trektuig?

 

Ik zou je dit afraden en naar een goede hondenschool gaan die niet met zulke methodes werkt. Maar bijv. met BAT en kalmerende signalen.

 

Als je pup totaal gefocust is op kinderen en andere honden is het belangrijk dat je je hondje gaat leren naar jou toe te komen als je die tegenkomt. Je roept dan op tijd, dus voordat de hond in de focus zit en heftig reageert, je hondje bij je, beloon hem dan, laat hem bijv. snuffelen naar lekkertjes zodat hij zich daarop concentreert en bovendien ontspant snuffelen.

 

Overigens ken ik geen honden die vanaf het begin een gentle leader om zouden hebben

 

Maar dit is een heel oud topic als je een eigen topic aanmaakt kan je meer tips krijgen voor jou en je pup.

honden page profiel Suzanne en LucaSuzanne en Luca

honden foto van Suzanne en Luca

" Mijn pup doet het super goed. Loopt braaf naast me, als jij trekt stop ik, laat ik hem zitten en ga weer verder als hij even gezeten heeft. Hij is superbraaf voor een pup van elf weken die de de aandachtsspanne van een goudvis heeft. 
Tot... we kinderen of andere honden tegen komen. Dan is hij zo hyper en trekt hij zelfs zo hard dat hij mij onderuit trekt als het glad is. En het maakt niet uit wat ik zeg of doe. Hij is alle aandacht voor mij kwijt. Haaks de andere kant op, zit, kom, Thor, hand om zijn borst en hem omleiden: hij is totaal gefocust op de honden of kinderen. Met als gevolg dat hij het er onwijs benauwd van heeft en vaak hoest en rochelt als een oude man. 
Van de week heb ik hem een passessie gehad voor een perfect fit tuig. Welke combinatie van maten we ook probeerden: niets zat goed. Het zat of te strak (achter zijn voorpoten) of te los (hij kreeg zijn onderkaak achter het borststuk) of aan de ene kant te strak en de andere te los. Geen succes helaas. 
Ik heb een anti trek tuig geprobeerd met zo'n ring op de borst. Hij is nog jong heeft dus zachte botten en is slank met een nogal uit stekend borstbeen en die ring zit daar net wel net niet op. Het ziet er oncomfortabel uit en zit gewoon ook niet mooi pas. 
De gentle lead zit goed. De band om zijn hals zit als een normale halsband maar dan iets hoger, de neusband zit perfect. Los genoeg om snoepjes aan te pakken,  strak genoeg om niet over zijn neus te zakken. Hij schuift inderdaad met zijn neus over de grond omdat het nieuw is (de meeste honden hebben vanaf  de geboorte een bandje om en weten niet beter. Mijn katten doen super idioot als je ze nu ineens een bandje om doet, dus dat geschuif over de grond is uit nieuwigheid). Hij loopt nog steeds braaf mee, doet gewoon zij  mag van mij best met honden spelen, maar hij trekt niet meer.  Hij laat zich rustig de band om doen dus een hekel heeft hij er niet aan. En hij heeft ook geen last aan zijn nek want hij trekt niet. 
Ik blijf ook gewoon trainen met een normale halsband,  maar zo krijgt zijn keel de kans om te herstellen.  "

 11 weken een gentle leader? Wat voor hond heb je?

 

Je weet dat hij hyper wordt bij het zien van anderen, met een gentle leader los je dit niet op.

 

Je zal vanuit een hele grote afstand kunnen gaan oefenen. Zo een afstand, dat je hond nog niet in de hyperstand zit, dan ben je nl al te laat.

Ga op die grote afstand, oefenen met aandacht.

 

Je zou ook een privéles kunnen afspreken met een goede gt. Weet niet waar je woont?

pagina 2 van 2 12
Volgende forumvraag: Tanden poetsen?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^