Honden emoties

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel het Moderatorteamhet Moderatorteamgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van het Moderatorteam

Honden hebben dezelfde emoties als mensen

Geef ook jouw stelling van de dag door !

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

honden page profiel ~~ 3 doggies

honden foto van ~

Eens maar ik denk niet alle emoties wel een groot deel

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn 3 doggies

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Half met eens. 
Honden kunnen ook bang zijn, ook 'agressief' zijn, ook vrolijk zijn enzo. 
Maar honden kunnen niet alle emoties van mensen uiten.

honden page profiel Gucci&SophieGucci&Sophie 3 doggies

honden foto van Gucci&Sophie

Ja, dat denk ik wel. Ze voelen ook blijheid, verdriet, boosheid, kunnen ook teleurgesteld, eenzaam etc zijn. Daarom dat dieren ons ook perfect aanvoelen.

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ja dat denk ik wel.

honden page profiel PP 3 doggies

Oneens. Of althans, niet in de mate waarin wij dat doen. Onrechtvaardigheid, jaloezie, liefdesverdriet, e.d. zijn in mijn opinie vreemd voor de hond. Wel vertonen zij gedrag wat wij vertalen als bepaalde menselijke emoties.

Ik heb eens in een artikel gelezen dat een hond dezelfde emoties heeft als een kind van een jaar of drie. Een kind van een jaar of drie snapt veel emoties nog niet. Ik denk dat het voor honden ook zo geldt. Natuurlijk kunnen ze pijn, angst, blijheid ervaren, maar de meer complexe emoties niet. Denk ik.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

Pauline, ik denk dat er een verschil zit tussen ze snappen en ze vertonen (gedrag). ;-)

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

'tuurlijk hebben honden emoties. Of zij ooit kunnen begrijpen hoe ze die ervaren, da's een ander verhaal. 

Of ze ook alle complexe emoties ervaren? Weet ik niet, er zijn wel experimenten die aangeven dat ze zeker gevoel voor rechtvaardigheid hebben, maar het lastige is dat je dat wel langs de hondenmeetlat voor rechtvaardig en onrechtvaardig moet leggen. Ik denk dan altijd aan de kop van Shad als Spot iets krijgt en hij niet... daar spreekt in ieder geval een emotie uit ;-) maar welke... 

Ik heb verschillende dingen gelezen over de 'leeftijd;' van honden naar mensen vertaalt: 3 jaar, husky soms 6 jaar, of zelfs als een kind van 12. Ik vind dat soort uitspraken moeilijk te toetsen en lastig ook de vertaling van dier naar mens.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Pauline, ik denk dat er een verschil zit tussen ze snappen en ze vertonen (gedrag). ;-) "


.snappen, vertonen en onze interpretatie van hun gedrag, da's nog een filter dat er tussen zit....

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Weet niet 

Ik denk dat niet echt na te gaan is of ze alle emoties hetzelfde is als wij maar wel een deel ervan. Of zij die emoties ook op dezelfde wijze als ons beleven tja dan zouden we dat de honden zelf moeten kunnen vragen en gezien dat geen optie is...
En zelfde als dat ze onze emoties waarnemen en daar onderscheid in kunnen maken.

Ik ben er in elk geval van overtuigt dat ze meer waarnemen en ervaren als dat er vaak gedacht word.

honden page profiel Dirk en JoppeDirk en Joppe 3 doggies

honden foto van Dirk en Joppe

Wanneer ik even naga hoe Joppe soms reageert, denk ik wel dat ze emoties hebben. Trouwens, emoties zijn een gevoel, ik geloof dat daar geen "redelijk denken " voor nodig is om die te voelen. Waarom zou een hond anders dagen op het graf van zijn overleden baasje gaan liggen?

honden page profiel PP 3 doggies

" Pauline, ik denk dat er een verschil zit tussen ze snappen en ze vertonen (gedrag). ;-) "


Dit maakt de discussie wel zo interessant! ;-) Want vertonen ze ze, of denken wij dat ze ze vertonen? Als ik een andere hond iets lekkers geef, en Cosmic duwt zich er tussen, is dat dan de emotie jaloezie? Of gewoon het basisinstinct honger, pakken wat je pakken kunt?

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

Oneens.

Ik denk wel zeker dat honden emoties hebben, maar deze verschillen in mijn ogen wel degelijk aan die van mensen. Gewoon alleen al door het feit dat onze emoties vaak gebaseerd zijn op gedachten en redeneringen op een heel ander niveau dan dat van honden. 

Wij mensen leven (in mijn ogen dan;-)) in een omgedraaide wereld. Wij hebben emoties niet omdat we ze voelen, maar we hebben ze omdat we iets denken. Bij dieren is het andersom die beleven emoties gewoon voor wat ze zijn, op het moment dat ze letterlijk iets meemaken.

Bijvoorbeeld: Je loopt samen 's avonds buiten in een donkere steeg. Je voelt 'angst'. Waarom? Omdat je denkt aan allerlei dingen die zouden kunnen gebeuren. Er is eigenlijk niets, maar allerlei gedachten en ideeen bepalen hoe je je voelt.
Je hond in diezelfde straat voelt geen angst. Pas op het moment dat er een 'verdachte vuilniszak' in zicht komt voelt de hond angst (of onzekerheid). Zodra de hond doorkrijgt dat het een gewone vuilniszak is, is de angst weer weg. Terwijl jij nog steeds angstig aan het denken bent wat er allemaal wel niet kan gebeuren.

Het zijn dus misschien wel ongeveer dezelfde emoties, maar niet helemaal hetzelfde. Een emotie die ontstaat uit gedachten (bijv. een emotie als jaloezie) kan in mijn ogen niet voorkomen bij honden. Het lijkt er misschien op, maar een honden-emotie is in mijn ogen altijd gebaseerd op waarneming of ervaring en van het moment.
(Mensen kunnen emoties ook oproepen met gedachten op momenten dat er eigenlijk niets is) 

Een hond die een andere hond wegjaagt bij zijn baasje doet dit niet omdat hij jaloers denkt van 'dat is mijn baasje, die andere hond mag niet mijn aandacht hebben'. Hij doet dit of om conflicten te voorkomen, of omdat hij het tot zijn taak ziet het baasje tegen de andere hond te beschermen, of omdat hij een eerdere nare ervaring heeft opgedaan..enz.
Maar NIET omdat hij jaloers 'denkt' dat hij de aandacht van het baasje wilt hebben. Want zodra de andere hond afstand neemt is de aandacht van de baas totaal niet meer van belang. Het ging puur om die situatie, die andere hond en de 'emotie' is alweer over in iets anders.

Gr. Alexandra

honden page profiel LizzyLizzy 3 doggies

honden foto van Lizzy

Deels eens.
Maar ik denk dat een hond veel en veel meer vergevingsgezind is als een mens.
Hoe stom je ook mag doen, hij blijft altijd trouw aan zijn baasje.
Bij mensen is dat wel anders..........

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

"

Dit maakt de discussie wel zo interessant! ;-) Want vertonen ze ze, of denken wij dat ze ze vertonen? Als ik een andere hond iets lekkers geef, en Cosmic duwt zich er tussen, is dat dan de emotie jaloezie? Of gewoon het basisinstinct honger, pakken wat je pakken kunt? "


.Eens, wij geven aan gedrag al een naam als emotie. :-)

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

"

Dit maakt de discussie wel zo interessant! ;-) Want vertonen ze ze, of denken wij dat ze ze vertonen? Als ik een andere hond iets lekkers geef, en Cosmic duwt zich er tussen, is dat dan de emotie jaloezie? Of gewoon het basisinstinct honger, pakken wat je pakken kunt? "


Het blijft altijd een kwestie van interpreteren idd ;-), maar wel leuk. Vooral met voorbeelden.

bezorgdheid: Als Moos 2 ruziënde honden probeert af te leiden...
wantrouwen: Als Moos op veilige afstand blijft staan bij een hond, waar hij een mindere ervaring mee heeft...
walging:         Ik wilde dat Moos dat had, toen hij poep at.... ;-) etc

                      
.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

"

wantrouwen: Als Moos op veilige afstand blijft staan bij een hond, waar hij een mindere ervaring mee heeft...
                      
. "

Over interpreteren gesproken;-)

Waarom zou dit wantrouwen zijn? Misschien is het juist wel heel doordacht een manier van communiceren? (houding/geur/geluid/elkaar lezen enz.) Misschien voelt Moos zich op dat moment wel heel zelfverzekerd omdat er heel duidelijk gecommuniceerd wordt? :-)

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

honden hebben emoties maar niet allemaal dezelfde als de onze.
Onze emoties zijn uitgebreider dan die van honden ik denk dat dit komt omdat wij verbanden kunnen leggen en in een" complexere " wereld leven.

link nieuwsblad

Gregory Berns is een Amerikaanse neuropsychiater en econoom. Hij onderzoekt al enkele jaren hondenhersenen en slaagde erin honden te trainen om een halve minuut lang doodstil te zitten, zodat hij een MRI-scan van hun brein kon nemen.
Berns vond een verbazingwekkende overeenkomst tussen de structuur en functie van een belangrijk hersengebied bij mensen en honden, de nucleus caudatus, of staartkern.
ij mensen speelt dat gebied een belangrijke rol als we ons verheugen op iets leuks, eten, liefde, geld. Bij honden licht het op als ze denken dat ze eten krijgen, als ze de geur ruiken van een bekende persoon of dier, of wanneer de eigenaar terugkwam nadat hij even ‘uit beeld’ was gestapt. ‘Dezelfde dingen die de menselijke staartkern activeren – die geassocieerd zijn met positieve emoties – doen dat ook bij honden. Ze kunnen dus liefde en aanhankelijkheid voelen.’
Volgens Berns is het waarnemingsvermogen van een hond dus vergelijkbaar met dat van een kind. ‘We kunnen het niet langer negeren: honden hebben emoties, net als wij.

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

" Oneens.

Ik denk wel zeker dat honden emoties hebben, maar deze verschillen in mijn ogen wel degelijk aan die van mensen. Gewoon alleen al door het feit dat onze emoties vaak gebaseerd zijn op gedachten en redeneringen op een heel ander niveau dan dat van honden. 

Wij mensen leven (in mijn ogen dan;-)) in een omgedraaide wereld. Wij hebben emoties niet omdat we ze voelen, maar we hebben ze omdat we iets denken. Bij dieren is het andersom die beleven emoties gewoon voor wat ze zijn, op het moment dat ze letterlijk iets meemaken.

Bijvoorbeeld: Je loopt samen 's avonds buiten in een donkere steeg. Je voelt 'angst'. Waarom? Omdat je denkt aan allerlei dingen die zouden kunnen gebeuren. Er is eigenlijk niets, maar allerlei gedachten en ideeen bepalen hoe je je voelt.
Je hond in diezelfde straat voelt geen angst. Pas op het moment dat er een 'verdachte vuilniszak' in zicht komt voelt de hond angst (of onzekerheid). Zodra de hond doorkrijgt dat het een gewone vuilniszak is, is de angst weer weg. Terwijl jij nog steeds angstig aan het denken bent wat er allemaal wel niet kan gebeuren.

Het zijn dus misschien wel ongeveer dezelfde emoties, maar niet helemaal hetzelfde. Een emotie die ontstaat uit gedachten (bijv. een emotie als jaloezie) kan in mijn ogen niet voorkomen bij honden. Het lijkt er misschien op, maar een honden-emotie is in mijn ogen altijd gebaseerd op waarneming of ervaring en van het moment.
(Mensen kunnen emoties ook oproepen met gedachten op momenten dat er eigenlijk niets is) 

Een hond die een andere hond wegjaagt bij zijn baasje doet dit niet omdat hij jaloers denkt van 'dat is mijn baasje, die andere hond mag niet mijn aandacht hebben'. Hij doet dit of om conflicten te voorkomen, of omdat hij het tot zijn taak ziet het baasje tegen de andere hond te beschermen, of omdat hij een eerdere nare ervaring heeft opgedaan..enz.
Maar NIET omdat hij jaloers 'denkt' dat hij de aandacht van het baasje wilt hebben. Want zodra de andere hond afstand neemt is de aandacht van de baas totaal niet meer van belang. Het ging puur om die situatie, die andere hond en de 'emotie' is alweer over in iets anders.

Gr. Alexandra "


Emoties gaan niet alleen gepaard met subjectieve gevoelens samen, maar ook met lichamelijke (fysieke) reacties. Of, en wat de gedachten van een hond zijn, ik zou het niet weten, jij? Ik zie veel gedrag in mijn hond die weinig of niets te maken heeft met overleving of nut. Daar zou ik dan aan denken.

We zijn tenslotte ook nog gewoon onderdeel van ons dierenrijk ;-).

Overigens ga ik wel grotendeels mee in je post. De mens, tja...

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

"
Over interpreteren gesproken;-)

Waarom zou dit wantrouwen zijn? Misschien is het juist wel heel doordacht een manier van communiceren? (houding/geur/geluid/elkaar lezen enz.) Misschien voelt Moos zich op dat moment wel heel zelfverzekerd omdat er heel duidelijk gecommuniceerd wordt? :-) "


.Inderdaad, zou zo maar kunnen zijn ;-), ik wil maar zeggen... Maar weten, doen we het niet.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey 3 doggies

honden foto van Alexandra & Mikey

"

Emoties gaan niet alleen gepaard met subjectieve gevoelens samen, maar ook met lichamelijke (fysieke) reacties. Of, en wat de gedachten van een hond zijn, ik zou het niet weten, jij? Ik zie veel gedrag in mijn hond die weinig of niets te maken heeft met overleving of nut. Daar zou ik dan aan denken.

We zijn tenslotte ook nog gewoon onderdeel van ons dierenrijk ;-).

Overigens ga ik wel grotendeels mee in je post. De mens, tja... "


Nee, echt weten doen we nooit ;-)

Ik geloof ook echt wel zeker dat honden heel veel voelen. Ik zie bij Mikey ook natuurlijk de verschillen in blij, angst, agressie, verbaasd enz.. Maar ik denk dat wij als mensen op een heel ander niveau emoties ervaren dan welke dieren dan ook. Haha, althans dat 'denk' ik ;-)

Gr. Alexandra

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Oneens.

Ik denk wel zeker dat honden emoties hebben, maar deze verschillen in mijn ogen wel degelijk aan die van mensen. Gewoon alleen al door het feit dat onze emoties vaak gebaseerd zijn op gedachten en redeneringen op een heel ander niveau dan dat van honden. 

Wij mensen leven (in mijn ogen dan;-)) in een omgedraaide wereld. Wij hebben emoties niet omdat we ze voelen, maar we hebben ze omdat we iets denken. Bij dieren is het andersom die beleven emoties gewoon voor wat ze zijn, op het moment dat ze letterlijk iets meemaken.

Bijvoorbeeld: Je loopt samen 's avonds buiten in een donkere steeg. Je voelt 'angst'. Waarom? Omdat je denkt aan allerlei dingen die zouden kunnen gebeuren. Er is eigenlijk niets, maar allerlei gedachten en ideeen bepalen hoe je je voelt.
Je hond in diezelfde straat voelt geen angst. Pas op het moment dat er een 'verdachte vuilniszak' in zicht komt voelt de hond angst (of onzekerheid). Zodra de hond doorkrijgt dat het een gewone vuilniszak is, is de angst weer weg. Terwijl jij nog steeds angstig aan het denken bent wat er allemaal wel niet kan gebeuren.

Het zijn dus misschien wel ongeveer dezelfde emoties, maar niet helemaal hetzelfde. Een emotie die ontstaat uit gedachten (bijv. een emotie als jaloezie) kan in mijn ogen niet voorkomen bij honden. Het lijkt er misschien op, maar een honden-emotie is in mijn ogen altijd gebaseerd op waarneming of ervaring en van het moment.
(Mensen kunnen emoties ook oproepen met gedachten op momenten dat er eigenlijk niets is) 

Een hond die een andere hond wegjaagt bij zijn baasje doet dit niet omdat hij jaloers denkt van 'dat is mijn baasje, die andere hond mag niet mijn aandacht hebben'. Hij doet dit of om conflicten te voorkomen, of omdat hij het tot zijn taak ziet het baasje tegen de andere hond te beschermen, of omdat hij een eerdere nare ervaring heeft opgedaan..enz.
Maar NIET omdat hij jaloers 'denkt' dat hij de aandacht van het baasje wilt hebben. Want zodra de andere hond afstand neemt is de aandacht van de baas totaal niet meer van belang. Het ging puur om die situatie, die andere hond en de 'emotie' is alweer over in iets anders.

Gr. Alexandra "


.meen je dat nou echt, dat je denkt dat wij mensen een emotie voelen vanuit ons denken? Interessant is namelijk dat je een emotie op kunt roepen door de bijbehorende houding aan te nemen. Ga zitten met een grijns op je gezicht en je wordt vrolijker, ga lopen me je hoofd naar beneden, schouders gebogen en je wordt droeviger. Jaag iemands hartslag omhoog en hij kan zomaar angstig worden - voorbeeld bv uit de praktijk als je mensen medicatie geeft om ze uit een hartritme stoornis te spuiten worden ze enorm emotioneel. Emoties zetelen in een van de meest primitieve delen van het zoogdierbrein. Dat wij er een rationeel sausje overheen denken te gooien, wil nog niet zeggen dat we over onze emoties heersen.

Emoties zijn essentieel om te overleven: een pup die niet bang is, is al snel een 'vogeltje voor de poes"  ;-)

honden page profiel ManjaManja 3 doggies

honden foto van Manja

Mijn mening over deze stelling

Mensen hebben het vermogen te kunnen denken en te kunnen beredeneren, honden kunnen dit niet. Honden reageren instinctief en daaruit ontstaat een emotie.

De emoties en het ontstaan van deze emoties zijn verschillend maar zowel honden als mensen hebben emoties.

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Mijn mening over deze stelling

Mensen hebben het vermogen te kunnen denken en te kunnen beredeneren, honden kunnen dit niet. Honden reageren instinctief en daaruit ontstaat een emotie.

De emoties en het ontstaan van deze emoties zijn verschillend maar zowel honden als mensen hebben emoties. "


.ik voel een vervolgstelling aankomen: kunnen honden denken en redeneren? Ik denk namelijk van wel ;-)

Het ontstaan van emoties in het brein is denk ik niet wezenlijk verschillend, ik denk eigenlijk ook dat de emotie het instinct stuurt en niet andersom. Een hond zal iets vermijden omdat het angst bij hem oproept, niet andersom toch?

Overigens is de wetenschap er ook nog niet uit: voelen we bv angst en gaat daarom ons hart sneller kloppen? Of gaat ons hart sneller kloppen en voelen we daardoor de angst _ even als voorbeeldje, het gaat natuurlijk niet alleen om het sneller kloppen van het hart, er gebeurt nog wel meer maar het duurt te lang om dat allemaal in te typen..

honden page profiel MaartjeMaartje 3 doggies

honden foto van Maartje

Helemaal met je eens Manja,

ik denk ook dat honden precies dezelfde emoties kunnen hebben maar dat ze wel meer basic en instinctiever zijn dan bij mensen.
Doordat wij beredeneren, verder denken, minder makkelijk loslaten maken wij ze complexer

honden page profiel moosmoos 3 doggies

honden foto van moos

De  onderzoekers  bekeken achttien honden van verschillende leeftijden en rassen. Tijdens het onderzoek werden de viervoeters afwisselend met hun baasje of met een vreemde in een kamer geplaatst.

De proefpersoon in het kamertje deed vervolgens alsof hij moest huilen, alsof hij neuriede of alsof hij een gesprek voerde. De honden reageerden opvallend vaker op huilende dan neuriënde proefpersonen.

Ze gingen vaker naar verdrietige mensen toe en raakten ze ook vaker aan. Op degenen die een gesprek voerden, reageerden de viervoeters helemaal niet.

Nieuwsgierigheid
De onderzoekers hielden er rekening mee dat de aangeboren nieuwsgierigheid van honden het experiment kon beïnvloeden.

‘We lieten mensen neuriën, omdat het voor honden nieuw was. Het feit dat de honden onderscheid maakten tussen huilen en neuriën, wijst erop dat hun reactie op het huilen niet enkel gemotiveerd werd door nieuwsgierigheid,’ vertelt onderzoeker Deborah Custance.

Emotie
Opvallend genoeg reageerden de honden specifiek op de emotie en maakte het niet uit of het baasje of een vreemde die emotie vertoonde. ‘Als de honden op de huilende personen afkwamen omdat ze zelf troost zochten dan zouden ze vaker naar hun baasje zijn gelopen,’ zegt onderzoeker Jennifer Mayer.

‘Die voorkeur ontbrak echter. De honden benaderden degene die huilde, ongeacht zijn identiteit. Ze reageerden dus op de emotie en niet op hun eigen behoefte.’ Uit eerder onderzoek bleek al dat honden op de werkvloer stress verminderen.
Empathie, een eigenschap die de mens nog wel eens mist ;-). Hond zou het baasje eens moeten corrigeren O-).

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

ik denk dat een hond wel kan denken 
denken kan al heel eenvoudig zijn zoals als ik dit doe krijg ik een koekje 
of als de deurbel gaat komt er iemand binnen

als ik van school thuis komt is max heel blij, kwispelt begint in het rond te rennen enzovoort dit is toch duidelijk een teken van blij (= emotie) zijn. en zoals eerder vermeld zouden er toch al "wetenschappelijke" bewijzen zijn dat een hond effectief emoties heeft niet perse allemaal dezelfde als de onze maar toch zeker de basis emoties en deze worden iets meer gestuurd door instinct als bij ons.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira 3 doggies

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

"

Dit maakt de discussie wel zo interessant! ;-) Want vertonen ze ze, of denken wij dat ze ze vertonen? Als ik een andere hond iets lekkers geef, en Cosmic duwt zich er tussen, is dat dan de emotie jaloezie? Of gewoon het basisinstinct honger, pakken wat je pakken kunt? "


Denk dat honden zeker jaloers kunnen zijn. Hoe vaak hoor je niet dat als iemand zijn ene hond aait de andere erbij komt staan of zich er zelfs tussen wurmt. Hier gebeurt dat namelijk ook, Blackie komt er steeds bijstaan als ik Saffira te veel aandacht geef naar haar zin.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP) 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Oneens. Ze hebben wel emoties, maar niet het volledige zelfbewustzijn als de mens, waardoor ze dus sommige emoties ook niet kunnen hebben.

Wij kunnen denken bij een nachtelijke wandeling in de sneeuw "nu maar hopen dat ik geen been breek, want dan lig ik hier de hele nacht en ga ik dood". Dan doe je voorzichtig uit angst. Dat zie ik een hond nog niet doen. Die weten van niets en rauzen maar lekker door zonder zorgen.

Doordat mensen dingen kunnen bedenken, zowel positieve situaties als negatieve situaties, en daar een emotie bij kunnen hebben, zullen mensen altijd meer emoties hebben vergeleken met honden.

Ik moet de eerste hond nog tegen komen die voorpret heeft om de boswandeling morgen. ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit onderwerp staat op slot, je kunt niet reageren op deze vraag !

pagina 1 van 3 12 3
Volgende forumvraag: jarig
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^