Wat te doen met een puber...

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel DantezDantez

Wat doe je met een hond die pubert. Hij is intussen al 9,5 mnd. Hij kent nog wel de basisregels: zit, kom, af, neen,...

Maar als hij met iets bezig is zoals putten graven en vanalles pakken dan luistert gij aan geen kanten. Dan moet ik hem lokken met een snoepje. Ik weet het is verkeerd. Maar hij graaft een put voor mijn neus! 

Het is een echte uitdager, hij haalt het bloed van onder uw nagels. Ik weet dat je geduld moet hebben, maar toch is het vaak frustrerend hoor.

Hij zit nu terug in zijn puberweekje, het kan zijn dat hij volgende week terug rustig is en dat je alles mag vragen. Dan is hij echt een schatje.

Ook bij het wandelen trekt hij zodanig veel. We gebruikten een gentle walker, gentle leader, slip ketting, stil staan als hij trekt, terugkeren als hij trekt. Maar toch blijft hij maar trekken. Hij weegt er intussen 40 kg en natuurlijk zou het leuker zijn als hij niet zo trekt.

honden page profiel Nelis & NoaNelis & Noa

honden foto van Nelis & Noa

Juist nu blijven oefenen met het snoepje, dat is niet verkeerd, maar het gewenste gedrag belonen! Aanklooien met een slipketting dat is pas verkeerd. Aandacht vragen en belonen met kleine lekkere hapjes ala hij die geeft. Zeker niet teveel eisen van hem, langzaam kleine stapjes maken en voor je het weer luistert hij weer. Het is wel belangrijk om het trekken niet belonend te maken. Beloon hem alleen als hij de aandacht voor jou heeft en de lijn slap staat.

Dit is een moeizaam en frustrerend proces, maar zodra hij wat ouder is zul je zo'n lieve hond hebben die ook nog eens vertrouwd op zn lieve baas!

honden page profiel Nouri Nouri

honden foto van Nouri

allereerst je eigen frustratie aan de kant zetten, echt dat voelen ze. Ik heb er hier 2 waar niks mee te beginnen valt als ik gefrustreerd ben.. Wat ik deed was mijn hoge verwachtingen aan de kant zetten. Ik riep Nouri met wandelen, kwam hij niet, dan niet en ik liep lekker door:-D

honden page profiel Danielle, Kim en ElvisDanielle, Kim en Elvis

honden foto van Danielle, Kim en Elvis

consequent blijven en zorgen dat de hond voldoende beweging krijgt. Kim mijn labrador was ook een verschrikkelijke puber. Ik ging iedere dag een uur of anderhalf naar het park, daar kan ze loslopen en spelen met andere honden. Als ze dan thuis komen gaan ze tevreden slapen. Naast die anderhalf uur in het park de gewone wandelingen aan houden en dan trainen zoals je altijd al gedaan hebt. Zo heeft de hond de mogelijkheid om zijn energie kwijt te kunnen en heb jij meer succes tijdens de gewone wandelingen. En dan nog het belangrijkste van alles geduld! Ook de pubertijd gaat voorbij':-)

honden page profiel EllyElly

honden foto van Elly

Zo herkenbaar !
Hier ook een stuiterende, ondeugende  puber ;-)
Heel veel geduld, en vooral kalm en rustig blijven. Als je gefrustreerd bent dan voelt de hond dat ook aan, en is er geen land meer te bezeilen met de hond. En ik prijs Benthe de hemel in als ze het goed doet en dat vindt ze geweldig.
Benthe is nu ruim 11 maanden en nog steeds volop in de pubertijd.
Het komt allemaal goed O-), succes !!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Consequent en rustig blijven. Hij vraagt op dit moment op wat luide toon aan jou wat je van hem verlangt ;-). En jij wil dat hij jou "volgt" dus ga je daar op in zetten. Dus wandelen en trekken: zorg dat je hem fysiek aan kan en geef leiding, loop daarheen waar jij heen wil in jouw tempo. Vraag onderweg dingen van hem: een zit als jij stilstaat. Of bv een poot oid. 

Wees voorzichtig met interpreteren "hij doet het om mij te pesten" want bv een kuil graven is gewoon sociaal acceptabel hondengedrag, doet hij dat in zijn relatie met jou of omdat hij een kuil wil graven? ;-) 

Ik zou wel heel voorzichtig zijn met LOKKEN met een snoepje, kan zomaar zijn dat je juist gaat belonen wat je niet wil en dat het niet een antwoord op zijn vraag is, waardoor hij alleen maar meer gedrag gaat vertonen wat je niet hebben wil. Dus een kalme, duidelijke nee en hem weghalen van wat hij aan het doen is, is in de deze fase vaak effectiever dan lokken met snoepjes.

honden page profiel Anouk & Balou<3Anouk & Balou<3

honden foto van Anouk & Balou<3

Gewoon achter het behang plakken :-D


Balou is dan al anderhalf maar ook hij is nog lang niet volwassen. Dat kan ook nog wel even duren (tot hij ongeveer 3 jaar is).

De moed niet opgeven en vol blijven houden. Balou trekt ook en ik ben er nu achter waarom. Hij is enthousiast zodra hij merkt dat we wat verder gaan wandelen en kans is dat hij los gaat. Als hij weet dat we maar een klein plas rondje doen sjokt hij rustig naast me. 

Dus wat moet ik doen? Zodra hij gaat trekken naar huis... Ik weet dat dit gaat werken maar ik vind het zo moeilijk want ik weet hoe leuk hij het wandelen vind. Maar straks kan ik hem daar juist mee belonen: je trekt niet? Dan gaan we lekker op stap!

En zo kun je het ook bij andere dingen toepassen. Balou blafte eerst ook als ik mijn schoenen aan deed, zo van schiet op dan gaan we uit. Ik deed dan mijn schoenen uit en ging weer op de bank zitten. Wachten tot hij gekalmeerd was en dan opnieuw proberen. Ik heb het ongeveer 6 keer moeten doen die dag en vanaf toen was het klaar met het blaffen zodra ik aanstalten maakte om naar buiten te gaan.

honden page profiel Gucci&SophieGucci&Sophie

honden foto van Gucci&Sophie

In ieder geval geen slipketting of iets in die trant gaan gebruiken. Hiermee laat je een hond misschien luisteren uiteindelijk, maar dat doe je door het te linken aan iets negatiefs. Dat is niet wat je wil toch? Dat ie dalijk bang van je is misschien?
Probeer altijd vanuit positiviteit te trainen en heb lage verwachtingen. Let ook vooral op je stemtoon, is wat ik heb geleerd. Nu ik dingen op een normale manier zeg tegen mijn hondje, luistert ie vele malen beter. Het is belangrijk dat je vooral rust uitstraalt. En dat je heel veel geduld hebt. Als jij niet rustig bent, is je hond dat ook  niet. En zal ie ook niet luisteren.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Zooo herkenbaar... ;-) ;-) ;-) 
Hier is Max volop aan het puberen... gaat ineens kussens en dergelijke slopen... plast in huis.
Hoezo gefrustreerd???

Juist om frustratie en irritatie te voorkomen heb ik de bench weer tevoorschijn gehaald... aan de ene kant vind ik het zielig, maar voor nu is het even beter... we moeten met elkaar goed de puberteit doorkomen, dus even terug naar de basis en oefenen met de commando's (zit, hier, af, blijf)... maar niet teveel druk uitoefenen.

Ik merk bij mezelf dat sinds de bench terug is, ik ook rustiger ben... dat voelt Max natuurlijk ook aan.

honden page profiel FabienneFabienne

honden foto van Fabienne

Volhouden...volhouden...volhouden, langer dan hij. Consequent blijven.
Byr is bijna anderhalf jaar nu en pas sinds een paar weken realiseer ik me dat ik me minder vaak afvraag waar ik ooit aan begonnen ben.

Heb gedaan en doe nog steeds wat anderen me aanraadden: juist... volhouden.

honden page profiel hondhond

honden foto van hond

Ha welkom bij de club van puberende honden ;-)


Soms zou je ze mee willen geven met de eerste die zegt oh wat een schatje. Hier ook 1 gehad die lekker gepuberd heeft. Ondertussen word hij morgen 3 en zoals je merkt heb ik het overleefd. Maar oh oh oh wat heb ik op mijn tandvlees gelopen voor een periode. Tot ik de volgende tips ging gebruiken.
Voldoende lichaamsbeweging. Maar dan niet hup hond los en laat hem maar rennen maar gestructureerd. Op een wandeling van 1,5 uur de eerste 30 minuten aan de lijn en stevig door stappen. Niet snuffelen alleen even plassen en poepen en dan weer stevig door. Dan 30 minuten los laten lopen. Maar laat je hond eerst rustig zijn voor je de riem verwijderd dan niks zeggen maar gewoon weg lopen. Hier door lanceer je de hond niet want een ja of ga of vrij is als een pistoolschot en weg zijn ze. Dan de laatste 30 minuten weer aan de lijn en door stappen en niet meer snuffelen op id. 
Trekken. Als je hond trekt dan geef je een rukje naar opzij. Dus niet naar voren of naar achter maar echt opzij. Hierdoor raakt de hond uit balans en heb jij weer de controle. Dit hoeft echt niet hard te zijn uit balans is voldoende.
Frustratie. Ja ik weet het makkelijker gezegd dan gedaan maar jou frustratie geeft hem macht. Laat het los en zijn lol is er af. Dit is nog het moeilijkste van alles.
Graven. Je kunt dit corrigeren door een duidelijk en welgemeende NO. Het ligt aan jou geloof in jezelf of hij jou gelooft. Ga er vanuit dat hij luistert en je zult zien dat het gebeurt. Laat geen irritatie of woede doorklinken dat geeft hem weer macht. Luistert hij toch niet aanlijnen en mee nemen en weer stevig stappen.
Beloning. Neem iets heel lekkers mee, hier vinden ze de hertenstaafjes van de lidl helemaal geweldig. Bied dit aan voor dat je hem los laat dan weet hij wat hij krijgt als hij komt. Roep leuk vrolijk en vriendelijk. Ik fluit bijvoorkeur omdat hier geen emotie in door klinkt. Roep niet te vaak je kunt dan kiezen tussen uit zijn zicht lopen of hem ophalen en aan lijnen. Dit hangt af van de situatie. 
Voer. Ik ben het voer in 2 portie gaan verdelen. Hij krijgt 210 gram op een dag dus s' morgens 90 en s' avonds 120. Op die manier heeft hij de hele dag geen voldaan gevoel en zijn mijn beloning nog interessanter. Plus dat hij voor de nacht wel een heel voldaan gevoel heeft wat rust brengt.

Hoop dat je er wat aan hebt.

suc6

honden page profiel DantezDantez

Dank u voor al deze leuke reacties.

Ik zal mijn best doen om mijn geduld niet te verliezen. En minder gefrustreerd over te komen lol.

Op een vraag ivm de grote putten graven: hij graaft die voor mijn neus en kijkt mij dan uitdagend aan als ik neen roep. En hij doet dan gewoon lekker verder. Als ik dichter kom loopt hij weg en dat word dan een spelletje hij. Als ik dan mijn gat draai en wegwandel doet hij gewoon weer lekker verder.

Hij graaft wel in de richting waar er teefjes zitten. Zou het dit zijn? Zijn hormonen die op hol slaan? Hij wil wel constant naar buiten. Maar nu slaapt hij oef... Ik heb hem nu een halfuur genegeerd nadat ik hem binnen gehaald heb na het putten graven.

Hij eet al 2 maal per dag een portie van ongeveer 300 gram. Honger blijft hij hebben, want amai als hij eten ziet komt hij helemaal zot haha.

Ik voel mij toch niet consequent hoor als hij niet luistert naar mij. Op den duur voel je je zo dom ;-) 
We wisten natuurlijk op voorhand dat het een zeer lastige puber ging zijn, dat werd verteld door onze fokker. Maar soms reageer ik wel niet zoals het moet als ik gefrustreerd ben ;-)

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Wanneer je hond pubert is consequent zijn heel belangrijk... is niet altijd gemakkelijk vooral als ze je aankijken met een heel lief koppie... ;-)

Misschien is het een idee om je hond tijdelijk aan te lijnen.
Wanneer hij dan wil gaan graven kan je hem aanleren dat het niet gewenst is. Als hij aantalten maakt om te gaan graven vraag je zijn aandacht d.m.v. beloning, een snoepje of een speeltje.

Volgende forumvraag: Pup in 1 hap weg
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^