Joggen

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Nu Saffira het de laatste tijd weer beter doet met haar conditie zou ik graag een stapje verder willen gaan. Ik zou graag met haar willen joggen. Vroeger ging ik wel eens een klein stukje met de fiets of deed ik een klein sprintje tijdens het wandelen. 
Dan ging het slecht met haar hart en longen en kon ze max 15min wandelen, maar nu heeft ze weer een goede conditie en kan ze wandelingen van een uur en meer aan. 

Ik zou dus graag met haar eens willen proberen om te joggen. Ik heb zelf geen geweldige conditie dus het zou zowiezo traag opbouwen worden voor mij ook. Ik dacht om te beginnen met 5 min stappen (opwarmen), 5 min lopen, 5 min stappen (afbouwen) (dus in totaal 15 min weg) en dit zo elke keer meer en meer proberen opbouwen. ik zou dit zo'n 2 keer per week doen. Is dit een goed idee, of kan ik dit beter niet doen?

Een beetje extra informatie:
Saffira is een Engelse Cocker van 10 jaar en een half. Ze is dus wel al op leeftijd. Ze neemt nog steeds medicatie voor haar vergroot hart en vochtafdrijvende pillen voor de longen. Daar is ze nu stabiel mee. Tijdens het wandelen merk ik af en toe dat ze met haar achterpoot trilt als we stilstaan. Dat komt denk ik door een spier ofzo. 

Graag jullie mening, en eventueel tips :-D

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn 3 doggies

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Ik zou meer opbouwen met 2 minuten lopen, 1 minuut stappen. Maar ik twijfel, nadat ik die extra informatie heb gelezen... Op de wandeling op de Nieuwdonk vond ik haar wel redelijk actief.
Hmm..

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

zou je dat eerst vragen aan je dierenarts of het verstandig is, vergroot hart, vocht achter de longen, ze zal een inspanning moeten leveren voor te joggen, ook al begin je het met rustig opbouwen.

en ik lees dat het goed gaat, maar dan nog, even een belletje eraan wagen ? een goeie stap zou ook al goed zijn voor dr, maar zou toch geen risico nemen, even een belletje en overleggen met je dierenarts die precies weet hoe jouw hond er aan toe is.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Zal het inderdaad eerst even met de dierenarts overleggen. Wil inderdaad geen risico lopen dat ik haar te veel laat inspannen en het weer fout gaat ofzo. Denk dat ik gewoon eens op visite ga, kan hij naar haar hart luisteren en zo een goede beslissing maken.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

top Silvia. ;-) en vertel hem dat je met je hond wilt joggen hoe hij er over denkt.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Voor wat betreft joggen:

- Begin met 10 minuten stevig wandelen. Doel is om je hartslag omhoog te gooien. Je streeft idealiter naar zo'n 110 a 120 slagen per minuut.
- Rekken/strekken. Hou dit kort anders koel je te veel af.
- Ga nu afwisselend joggen en wandelen. De tijd dat je wandeld is even lang als de tijd dat je jogt. Probeer rond een hartslag van 140 te blijven. Dan adem je wat zwaarder maar kan je gewoon een gesprek voeren.
- Zodra je 5 minuten kan joggen ga je de rusttijd tussen jogsessies afbouwen.
- Ga minstens 20 minuten maar niet langer als 40 minuten joggen.
- Eindresultaat moet zijn dat je 30 minuten aangesloten kan joggen.
- Sluit af met 5 minuten stevig wandelen.

Natuurlijk voor de hond even uitzoeken of het geen kwaad kan. Bovenstaande schema werkt in principe voor iedereen die wil beginnen met joggen.
Denk aan je schoeisel en overweeg gewoon aan een start2run mee te doen. Techniek en schoeisel veroorzaken de meeste blessures bij hardlopers en joggers.

honden page profiel Baasje van 2 verwende damesBaasje van 2 verwende dames 3 doggies

honden foto van Baasje van 2 verwende dames

Ik weet niet of je de app "start to run" kunt downloaden. Vind het zelf een handige app voor het opbouwen van conditie. Daar is de opbouw in het begin (uit mijn hoofd) per minuut. Binnen 10 weken zou je 5km in 30 minuten moet kunnen. Maar inderdaad even vooraf naar de da

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Er zit nog wel wat ruimte tussen hardlopen en joggen trouwens dus kijk uit met het fenomeen Start2Run wat echt over hardlopen gaat.

Joggen is toch gericht op een aanzienlijk lagere hartslagfrequentie dan hartlopen en wat lagere belasting op de gewrichten.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Bedankt voor de tips allemaal, ook de tips die voor mij bedoelt zijn! :-D 
Moet nog steeds met de dierenarts overleggen, heb zowiezo de lijn nog niet die ik daarvoor ga gebruiken dus ik heb nog tijd. Ik hoop dat het mag want alleen joggen zie ik niet zitten. Net zoals dat ik niet graag alleen wandel, zonder hond :-D

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

" Er zit nog wel wat ruimte tussen hardlopen en joggen trouwens dus kijk uit met het fenomeen Start2Run wat echt over hardlopen gaat.

Joggen is toch gericht op een aanzienlijk lagere hartslagfrequentie dan hartlopen en wat lagere belasting op de gewrichten. "


.?????
Hardlopen is hardlopen, het duurt alleen even voor je zodanig getrained bent dat je het met een lage intensiteit kan. En als je het wil gaan doen, dan graag technisch goed,dus met wat loopscholing. Efficienter lopen = mindere belasting voor hetzelfde stuk dat je lopend aflegt en minder kans op blessures. 

Veel mensen onderschatten hoe lang het duurt voor een lichaam aangepast is aan de belasting van het hardlopen. Reken dat je bv voor een halve marathon toch eigenlijk wel een jaar of twee regelmatig (3-4 x pw) moet trainen.

Daarbij is 4x pw vijf minuten in de opbouw veel beter dan bv 1x pw 20 . Voor iemand die nog nooit heeft hardgelopen, is langzaam opbouwen en regelmatig korte stukken lopen echt het devies.

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

"

.?????
Hardlopen is hardlopen, "

En joggen is geen hardlopen. Beide zijn verplaatsingvormen met een zweefmoment in de pas maar daar houden de overeenkomsten echt op. Qua looptechniek, hartslagfrequenties en belasting is er echt een wereld van verschil tussen joggen en hardlopen.

Anoniem (Gast)

"
En joggen is geen hardlopen. Beide zijn verplaatsingvormen met een zweefmoment in de pas maar daar houden de overeenkomsten echt op. Qua looptechniek, hartslagfrequenties en belasting is er echt een wereld van verschil tussen joggen en hardlopen. "


.mijn looptrainer annex sportarts gespecialiseerd in lopen is het niet met je eens :-). Maar goed, agree to disagree, dan maar. Heb nog wel een leuk boek voor je, born to run van chris mcdougall :-) ;-)

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

" mijn looptrainer annex sportarts gespecialiseerd in lopen is het niet met je eens :-). Maar goed, agree to disagree, dan maar. Heb nog wel een leuk boek voor je, born to run van chris mcdougall :-) ;-) "


Dat kan en mag natuurlijk. Ieder z'n eigen mening. Mijn achtergrond is de jouwe ook niet. Maar ik wil die looptrainer annex sportarts best wel een keer uitnodigen om het verschil te voelen als je niet alleen hardloopt voor de sier. Met 30 kilo uitrusting op je nek ga je het verschil tussen hardlopen en joggen vanzelf heel goed merken ;-)

Ik hou ik voorlopig even op 'het Duurloopmisverstand' van Klaas Lok. Een van de weinige sportboeken die ik echt de moeite waard heb gevonden om te lezen :-D

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

"

Dat kan en  natuurlijk. Ieder z'n eigen mening. Mijn achtergrond is de jouwe ook niet. Maar ik wil die looptrainer annex sportarts best wel een keer uitnodigen om het verschil te voelen als je niet alleen hardloopt voor de sier. Met 30 kilo uitrusting op je nek ga je het verschil tussen hardlopen en joggen vanzelf heel goed merken ;-)

Ik hou ik voorlopig even op 'het Duurloopmisverstand' van Klaas Lok. Een van de weinige sportboeken die ik echt de moeite waard heb gevonden om te lezen :-D "



':-) mijn looptrainer is een trailrunner, dus geen 30 kg maar wel hoe meer blubber hoe beter :-D:-D en een paar bergjes tussendoor zijn ook niet mis (Ardennen dwars door het land zonder paden is favoriet). 

Het gaat ook niet om het hard gaan maar om dat een goede techniek ook bij een lage intensiteit van hardlopen zorgt voor een veiligere belasting van gewrichten. Wat ik hier zie "joggen"  is hard op weg naar een blessure en zou met 30 kg op de nek het einde van het dorp nog niet eens halen... 
Born to run is wel echt heel leuk, gaat niet over baanwedsytrijden of wegmarathons maar over de Tarahumara en hun lopen op blote voeten van 100+ km door bloedhete canons in Mexico en waar dempende schoenen eigenlijk op gebaseerd zijn: geen onderbouwing ;-). Het is ook nog eens met veel humor geschreven, dus mocht je van gedachten veranderen, pb me dan stuur ik je het ebook ;-) ;-)

honden page profiel FrankFrank 3 doggies

honden foto van Frank

Ik het verhaal achter die mensen. Er zijn ook al verschillende tv programma's bij die stam gemaakt.

Ik ben het overigens helemaal met je eens dat de beste keuze die je kan maken als je met joggen of hardlopen start is om langs een loopvereniging te gaan. Verreweg de meeste mensen moeten eerst technisch goed leren hardlopen voordat ze ook daadwerkelijk gaan hardlopen. Slechte techniek is verreweg de grootste blessure oorzaak bij hardlopers.

En de BFR discussie bewaar ik graag voor PB's ;-) Evenals dat joggen met 30kg uitrusting (op 1.000 meter hoogte, woenstijn in bergachtig gebied)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^