Engelse Cocker Spaniel

Engelse Cocker Spaniel

Rasgroep van de Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel behoort tot de Rasgroep "Retrievers, Spaniels en Waterhonden"

Geschiedenis van de Engelse Cocker Spaniel

Engelse Cocker Spaniel

Spaniels stammen af van een zeer oude hondenfamilie. Niemand weet precies wanneer ze ontstaan zijn en waar ze vandaan komen. In geschriften uit de 14de eeuw worden reeds Spaniels vermeld. Algemeen wordt aangenomen dat ze uit Spanje komen, hoewel ze ook in Zwitserland en Frankrijk voorkwamen. Toen mensen geïnteresserd werden in het kweken van nieuwe honden, kwamen ze in Engeland terecht; daar begon de splitsing in verschillende spaniel-variëteiten.

Karakter van de Engelse Cocker Spaniel

Engelse Cocker Spaniel

zeer aanhankelijk aan zijn gezin
altijd vrolijk
goed in de omgang met andere honden
zeer actief wil altijd gaan wandelen
eigen willetje en soms lekker eigenwijs. Je verveelt je nooit met deze makkers.

Rasstandaard van de Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel is een gezellige hond en heel gewild en maakt de indruk van een ijverige en krachtig jachthondje. Zijn lichaam is uitgebalanceerd en compact. De afstand van de schoft tot de grond moet gelijk zijn aan de afstand van de schoft tot aan de staartaanzet. De schedel is goed ontwikkeld, duidelijk gebeiteld, noch te fijn noch te grof. De vacht van de Engelse Cocker Spaniel is glad en aanliggend, zijdeachtig en niet gegolfd; de bevedering is niet zo overvloedig.

Kleur : eenkleurig zwart of rood; zwart met roodbruine aftekening of zwart-wit, oranjewit, zwart-wit met bruin (tricolor) alsmede oranjebruin- en zwartschimmels,chocolat met tan.

Beweeglijk, levendig, intelligent, nieuwsgierig, waaks, mild en opgewekt pas wel op de Engelse Cocker Spaniel is een wel wat eigenwijs. Maar als je laat merken dat jij de baas bent heb je er een supper kameraad aan die graag in je buurt is en altijd vrolijk is.

Hoofd:
goed ontwikkelde, besneden voorsnuit, duidelijke stop, schedel is fijn belijnd, wangen zijn vlak en droog.
Ogen: hazelnootbruin, in harmonie met kleur en vacht.
Oren:
laag aangezet en lang, niet verder reiken dan neuspunt, bekleed met lang haar, zijdeachtig maar niet in plukken.
Staart:


bij voorkeur in het verlengde van de ruglijn gedragen of iets daaronder. Dat "iets" mag echt niet veel zijn omdat dit al snel wijst op een timide temperament, hetgeen hoogst ongewenst is. Wanneer hond aan het werk is, met de staart onafgebroken in beweging zijn.
Vacht:
recht, zijdeachtig, lang behang op oren, borst en franje aan de achterkant van de extremiteiten.
Schouderhoogte: ca. 40 cm.
Speels.

Kleur vele variaties: Zie: Kleuren
Eenkleurig zwart.
Leverbruin.

Rood of goud of ook wit als grondkleur met aftekening in grote of kleine mate in ieder van de bovengenoemde kleuren.

In witte grondkleur ontstaan dikwijls haren van de kleur der aftekening, hetgeen men schimmel noemt: Engelsen "roan".
Bij de wit -en - zwarte geeft dat de indruk van blauw.
Blue roan.
Lemon roan.
Orange roan.
Liver roan.

black and tan en chocolat and tan.

Bij de eenkleurige en tankleurige is een witte vlek op borst toegestaan.

De Engelse Cocker Spaniel.
De Engelse Cocker Spaniel is een van de meest geliefde honden van de hondenliefhebber. Hij heeft het in de stad net zo goed naar zijn zin als op het platteland. Het vrolijke karakter van de Cocker is een van zijn beste eigenschappen. Het is een intelligent maar zacht geaard ras en men moet hem met geduld en begrip behandelen. Als gezelschap is een geen tweede, terwijl zijn grootte hem geschikt maakt voor elke omgeving. De Cocker is enorm aanhankelijk en feitelijk is hij de beste vriend die men zich kan wensen.

De jachthond.
De Engelse Cocker Spaniel is de kleinste van alle spaniel rassen. Door zijn fraaie uiterlijk en handzaam formaat is ie ook erg geliefd als huishond en daarom door de fok op schoonheid helaas niet meer geselecteerd op de jachteigenschappen. De Engelse Cocker Spaniel is een jachthond en heeft zijn natuurlijke instinct voor het jagen en apporteren nooit verloren. De Cocker spaniël is geschikt om zowel op haarwild als op veerwild te jagen, maar zijn specialiteit is de jacht op konijnen. Door zijn grondige zoekwijze zal hij ook het meest vastzittende wild vinden en tot springen dwingen. Een Cocker is geschikt om te apporteren, mits het wild niet te groot is zoals bijvoorbeeld een haas. De Cocker komt in vrijwel alle kleuren voor, maar voor de jacht verdient een Cocker met veel wit de voorkeur. Dit verband houdend met de veiligheid. In ons land komt steeds meer vraag naar werkende Cockers. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden om in het veld te kunnen werken zeer beperkt Maar nog steeds zijn er mogelijkheden om de Cocker voor het veldwerk te trainen. Dit kan via de rasvereniging of via de KNJV. Het is prachtig deze kleine jachthond in het veld aan het werk te zien met zijn altijd kwispelende staart.

Gehoorzaamheid, behendigheid en flyball.
De Engelse Cocker Spaniel wil graag werken en is dan ook zeer geschikt voor gehoorzaamheid, behendigheid en flyball. Overal door het land worden deze cursussen voor honden gegeven. Te zeerste aanbevolen om met je Engelse Cocker Spaniel in de hondensport te gaan trainen.

Op de tentoonstelling.
Engelse Cocker Spaniels hebben, in de meeste landen, een behoorlijk aantal inschrijvingen op hondententoonstellingen. Als er zoveel honden op een tentoonstelling zijn valt het niet mee om te winnen in een dergelijk zware competitie. Voor degenen onder u die van de spanning van dit soort competities houdt, is de Cocker Spaniel het geschikte ras.


Nederlandse keurmeesters van de Engelse Cocker Spaniel.
Belt, dhr. J.
Bennink-Smies, mw. A.
Bijker, dhr. A.
Boelaars, dhr. J.
Gellicum, mw. G.
Gerretsen-Snijders, mw. A.
Kamphuis, dhr. G. Langhout-Stein, mw. J.
Lochs-Romans, mw. F.
Soelen, dhr. P.v.
Vries-Hoogland, mw. W.de.
Wellens, dhr. W.
Zwijsen, dhr.J.
Kuile, mw. A.ter.

Huishond en gezelschap.
De meeste Engelse Cockers Spaniel brengen hun leven als huishond door. Door hun middelmatige grootte zijn ze, door de meeste mensen, gemakkelijk onder controle te houden. De Cocker heeft prima karakter en zou het liefst de gehele dag bij u zijn. Het is geen hond om langere tijd en vaak alleen te laten. Indien u de hele dag moet werken raad ik u geen Cocker aan. Persoonlijk vind ik de eenkleurige wat feller van karakter en eerlijk gezegd niet zo geschikt bij mensen die nog geen ervaring met honden hebben en niet en consequent genoeg zijn. De meerkleurige zijn zijn rustiger en minder dominant en dus makkelijker in de opvoeding.

Verzorging.
De Cocker heeft een prachtig, aantrekkelijk hoofd met lange bevederde oren en de meeste mensen kunnen zijn aantrekkingskracht niet weerstaan. Als de cocker volwassen is, moet hij/zij regelmatig geborsteld en gekamd worden. Tevens dient hij regelmatig getrimd te worden. Ze worden dan geplukt. Let op dat ze niet worden geschoren want de vacht wordt er dof en krullig van. Ga naar een ervaren trimmer die een Cocker doet plukken en hem in model weet te brengen. Een trimbeurt zal u ongeveer zo'n 40 Euro kosten.
de engelse cocker is een hond die iedereen wil behalve dat hij erg koppig kan zijn maar ja eens een cocker altijd een cocker

Goede eigenschappen:
- vrolijk
- uitgesproken persoonlijkheid
- tamelijk flexibel als hij aan discipline gewend is
- aanhankelijk
- intelligent
- bijzonder trouw
- speels
-lief

Slechte eigenschappen:
- koppig
- lichtgeraakt
- eigenwijs





Rasspecifieke ziekten.
PRA (progresieve retina atrofie)
PRA is een degeneratie van het netvlies en het leidt altijd tot blindheid. Verantwoorde fokkers zullen hun ouderhonden er jaarlijks op laten controleren.
Cataract (grauwe staar)
Veroorzaakt vertroebeling van het netvlies. De hond kan er (meestal wel) blind van worden. Dit wordt jaarlijks samen met PRA gecontroleerd.
HD (heupdysplasie)
Heupdysplasie is een afwijking van de heupgewrichten, waarbij de kom van het heupgewricht de kop van het bovenbeen onvoldoende omsluit, een zeer pijnlijke aandoening.

Gezondheid van de Engelse Cocker Spaniel

Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker kan last hebben van HD (heupdysplasie), FN (Familiaire Nefropathie, nierafwijking), oogproblemen (oa PRA), Cochleaire doofheid, en Cardio Myopathie (hartaandoening).

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders, een goede fokker laat deze graag zien en heeft kopieën van de resultaten van de vader of kan deze via een site laten zien.


HD wordt getest door middel van Pennhip of reguliere röntgenfoto's.
Aanwezigheid van FN wordt gecontroleerd door een FN-test (DNA onderzoek)
De oogproblemen worden onderzocht door middel van een ECVO test.
PRA wordt onderzocht door een Optigen-test (DNA onderzoek)
Cardio Myopathie wordt getest met een ECG.
Voor doofheid is er een BAER test. Uitslag die je wil zien: goedhorend aan beide oren. Soms worden honden die slechts aan één oor goed horen voor de fok toegelaten

Verzorging van de Engelse Cocker Spaniel

Ze worden het best verzorgt met heel erg veel aandacht en veel beweging...

Niet geheel onbelangrijk is dat de Engelse Cocker Spaniel een vrij bewerkelijke vacht heeft. Deze moet twee tot vier keer (soms afhankelijk van kleur) per week geborsteld worden. Ook moet de Engelse Cocker Spaniel één keer in de 8-12 weken getrimd worden. De Engelse Cocker Spaniel heeft een pluk en effileervacht.

Opvoeding van de Engelse Cocker Spaniel

Engelse Cocker Spaniel

Vroeger was het inderdaad zo dat de eenkleurige cocker spaniels wat feller konden zijn, vooral de "rode". Dit was een resultaat van het doorfokken op die ene kleur. Sommige dierenartsen kunnen daar nog smeuige verhalen over vertellen...echter, dit is nu allang niet meer zo. De eenkleurige zijn nu net zo lief als welke meerkleurige cocker spaniel ook! Opvoedproblemen hebben veel te maken met het baasje, en niet zo zeer met de kleur.

Geef de Engelse Cocker Spaniel een duidelijke en consequente opvoeding. Een éénkleur kan wat feller en eigenwijzer zijn dan de meerkleurige Engelse Cocker Spaniels. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Als de Engelse Cocker Spaniel weet wat ie aan zijn of haar baas heeft, kunnen jullie beiden lezen en schrijven met elkaar.

Als de hond geleidelijk aan went aan steeds iets langer alleen zijn, hoeft ook dat geen probleem te zijn! Maar een hond nemen terwijl je 40 uur werkt is natuurlijk nooit een goed idee.

Rasvereniging van de Engelse Cocker Spaniel


Cocker Spaniel Club
Cocker Spaniel Club

Steureiland 8
2492NB Den Haag
Telefoon: 070-3868679
Website: http://www.engelsecockerspanielclub.nl


Engelse Cocker Spaniel Club Nederland
Engelse Cocker Spaniel Club Nederland

Annie van Hattemstraat 12
2331MN Leiden
Telefoon: Liefhebber vd Engelse Cocker Spaniel, Vereniging vd
Liefhebber vd Engelse Cocker Spaniel, Vereniging vd

Ludgeruslaan 31
1216SV Hilversum
Telefoon: Spaniel Club, Nederlandse
Spaniel Club, Nederlandse

Hendrik Verheesstraat 66
7424CJ Deventer
Telefoon: 0570-513816
Website: http://www.spanielclub.nl/

Popularitieit van de Engelse Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel staat op dit moment op de 18e plek van de meest populaire hondenrassen op de HondenPage

Overige informatie over de Engelse Cocker Spaniel

Het zijn hele lieve, gezellige en actieve (niet hypere) honden! Ze gaan ook goed samen met kinderen en baby's.

Engelse Cocker Spaniel pup aanschaffen

Bij het kopen van een puppy wordt vaak geadviseerd niet het laatste uit het nest te nemen; deze zouden gezondheidsproblemen hebben of te onderdanig zijn. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn!
Ga op je gevoel af bij het kiezen van een pup!
Puppies die in een gezinssituatie geboren zijn hebben vaak een ideale socialiseringsstart gehad; gewend aan kinderen, soms ook andere huisdieren en aan de algemene dagelijkse gang van zaken, geluiden, bezoek e.d. in huis, i.p.v in een "buitenverblijf". En een bench; liever niet. Neem in plaats daarvan ruimschoots de tijd om de hond op te voeden en zindelijkheid aan te leren. Een pup is net als een baby: die laat je ook niet alleen thuis!

De uitspraak: een hond bevuilt nooit zijn eigen nest, is misschien wel waar (maar bij ons is dit niet zo, wij hebben een bench en hij doet er egelmatig wel eens iets in, maar direct als hij dat gedaan heeft jankt hij) , maar niet de manier om een hond zindelijk te maken. Dit is echt uit de tijd en zielig voor de hond. Neem er de tijd voor; zodra de pup tekenen geeft dat hij "eruit moet", de pup oppakken en mee naar buiten nemen. Dit vereist wel dat er de hele dag iemand is die dat kan doen. En je moet bereid zijn ook 's nachts eens dat tripje naar de overkant te maken. Maar dan heb je ook snel resultaat en voor altijd!

Engelse Cocker Spaniel fokkers informatie

Geen fokkers informatie gevonden over de Engelse Cocker Spaniel.
Heb jij overige informatie het fokkken van een Engelse Cocker Spaniel pup. ? Dan kun je dat toevoegen als je je fokbeleid hebt laten keuren op de hondenpage.

Meer suggesties

Ben je op zoek naar een Hondenras ? Bezoekers van de hondenpage met een Engelse Cocker Spaniel hebben ook deze rassen

Meer weten over de Engelse Cocker Spaniel ?

 

De mening van de bezoeker

Hoogte: klein
Kindvriendelijk:
Gehoorzaam:
Waaks:
Kan goed alleen zijn:
Heeft veel beweging nodig:
Is sociaal:

Geef jouw mening!

Deel de info over de Engelse Cocker Spaniel:


Afbeeldingen

Engelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker SpanielEngelse Cocker Spaniel

Je kunt een foto toevoegen

Informatie verbeteren

Als jij informatie over de Engelse Cocker Spaniel hebt die de kwaliteit van deze pagina verbetert dan kun je deze pagina aanpassen. Log wel eerst even in om dit te doen.


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^