Hond bezig houden- hij speelt niet

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Hoi! :-)

Mijn hond komt uit een asiel en is 6 jaar oud. Hij is nu 6 maanden bij ons, maar hij heeft echt 0,0 interesse voor welk soort speeltje dan ook.

Ik denk dat hij als pup nooit heeft leren spelen, en gewoon niet weet wat het is of hoe het moet. Het heeft namelijk ook een tijdje geduurd voordat hij heeft geleerd hoe het met andere honden moest spelen. Maar hij heeft dus echt geen interesse voor welk speeltje dan ook.

Via de hondenschool hebben we wel een paar soorten spel geleerd, maar die draaien eigenlijk allemaal om brokjes zoeken. En meestal duren die spelletjes maar een paar minuutjes, waarna meneer weer gewoon in zijn mandje gaat liggen.

Is er een manier om je hond aan te leren om met speeltjes te spelen? Of zijn er nog andere manieren om bezig te zijn met mijn hond? Met "gewoon spel" kan je je hond makkelijk bezig houden en ook makkelijker meer beweging binnenshuis geven dan wat wij nu kunnen doen. We zijn al bezig met hem aan de kong te laten wennen zodat hij daar later meer tijd aan kan besteden om bezig te zijn. Maar zijn er nog andere dingen die we kunnen doen? Kan je een interesse voor balletjes opwekken? Voor touw? Voor stokken? Want hij kijkt niet eens op als we met iets aankomen, en we zouden net zo goed mime kunnen spelen wat hem betreft :P

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Misschien kun je wat lekkers op de speeltjes smeren om zijn intresse ervoor te wekken? Eerst geef je het gewoon aan hem en daarna gooi je het weg, zoiets? Ik denk dat het wel een moeilijk proces word.
Misschien een hond van iemand anders lenen die wel weet wat spelen is en je eerst met die hond speelt en dan probeerd je eigen hond 'gek' van dat object te maken?

Inteligentie spellen kun je natuurlijk altijd doen.

honden page profiel Baasje van 2 verwende damesBaasje van 2 verwende dames

honden foto van Baasje van 2 verwende dames

Mijn vorige hond die liever lui dan moe was heb ik ook echt moeten leren spelen. Ik had een exclusief speeltje uitgekozen waarmee hij alleen mocht spelen samen met mij. Ik ging dan op de grond zitten met het speeltje en zijn aandacht zitten trekken door heel blij en maf te doen met het speeltje. Wanneer hij dan interesse toonde belonen en steeds kwam hij een stukje dichterbij (moest toch wel heel leuk zijn als het vrouwtje er zo blij en maf van gaat doen...). En zo steeds een stukje verder, aan laten ruiken even vast pakken en uit eindelijk samen een trekspelletje, apport. Er gaat even tijd overheen. Dat speeltje bleef toch wel zijn favoriet (samen spelen!) maar hij ging wel snappen wat de bedoeling was van die andere rommel in zijn mand...

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

We hebben wel eens een oude sok gevuld met allerlei lekkere dingetjes zodat hij eraan ging snuffelen en het beet ging pakken, en dan elke keer belonen als hij interesse toonde in de sok. Maar uiteindelijk kwam het er op neer dat hij het ding beet pakte, naar zijn bench liep en het helemaal ging aflikken.  Zodra je iets anders probeerde er mee te doen was er wederom geen interesse :(

En ik vind het geen probleem dat hij niet speelt. Alleen maakt hij het voor ons soms wel moeilijk om hem thuis goed bezig te houden en goed moe te maken. En vooral dat vinden we soms erg jammer.

En Roosje, wat bedoel je met intelligentie spelletjes? Die dingetjes met schuifvakjes en zo waarbij ze hun neus moeten gebruiken? Want dat doen we ook vaker, maar uiteindelijk duurt het nooit echt lang, en heeft meneer wel een vol buikje. (We hebben wel maar 1 variant. Moeten we er meer hebben?)

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Hoi Sanne,

ten eerste nog gefeliciteerd met je asielzoekerd! :-D
Wat leuk en goed van jullie dat jullie hebben gekozen voor een asielhond! ;-)
Het is namelijk niet niks,een herplaatser in huis nemen,het is een hond met een rugzakje,met daarin een eigen verhaal,verleden en gebruiksaanwijzing.
Een asielhond kan in een nieuw gezin opleven en zich weer openstellen voor allerlei dingen maar het kan ook zo zijn dat door het verleden de hond toch veranderd is,in bepaalde dingen een eigen omgang heeft wat niet tot nauwelijks te veranderen is.
Je moet jezelf dan ook afvragen,moet ik het willen,moet ik willen dat de hond veranderd?
Een asielhond is gevormd door het verleden,is zoals ie is en zal grotendeels ook zo blijven,moeten we dan toch proberen te accepteren en leren mee om te gaan! O-)

Bij een hond die iets nieuws gaat leren,een trucje,een spelletje of denkwerk,is het verstandig om heel makkelijk te beginnen,wanneer de hond het doorheeft,lekker aan de gang gaan en op een gegeven moment,als dat te makkelijk wordt/gaat vervelen,kan het wat moeilijker gemaakt worden.
Als bv ergens brokjes in moeten,kun je dat doen waar de hond bij is,als het ware laten zien dat de brokjes ergens in gaan en dan al begeleidend de hond laten werken/denken.

Er is een website,ik post de link wel even,met denkwerk op heel veel verschillende manieren! :-)

http://hersenwerkvoorhonden.nl/

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Wat leuk dat jij een hond een gouden mandje hebt gegeven! Echt een schatje ook...smelt!

Allereerst stop met het "opdringen" van speeltjes...ik spreek uit ervaring dat dat vaak niet werkt ;-)

Shira kregen we met 5 jaar en oh ik wilde in het begin ook zo graag dat ze met iets zou spelen. Dat heb ik op een gegeven moment eigenlijk maar gewoon los gelaten om voor beiden frustratie te voorkomen en nu mis ik het niet eens meer, de oplossing: zoek samen een andere hobby!

Voor Shira is dat speuren geworden, zowel praktijkspeuren (een mens speuren in het bos) als het zoeken in huis naar een bepaalde geur. Wat heel handig was voor dat laatste was het ebook van www.digidog.nl. Inmiddels is Sier zo gek met dit zoekspel dat ze het voorwerp al schuddend naar mij toe brengt...dit komt tot nu toe het dichtst bij "spelen met een voorwerp" hihi.

Verders heeft ze regelmatig een dolle bui, dan graaft ze in haar kleed en blaft van plezier. Zo'n moment grijpen we vaak aan om "honds" met haar te spelen. Met onze handen als bek springen we speels blaffend om haar heen raken haar aan zoals honden dat ook doen...ziet er vast heel stom uit maar wij hebben lol!

Daarbij kan je ook nog clickertraining doen, kunstjes leren en daarvoor beloond worden vinden veel honden vaak er leuk om te doen, ze kunnen er lekker veel succes mee hebben, is goed voor de onderlinge band en mentale voldoening van je hond.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Dankje voor de reacties! :-)

Isha, we zijn ons bewust van zijn rugzakje en doen alles op zijn tempo. We beginnen ook steeds beter te merken wat voor hem wel en niet werkt. En spelen is iets waar hij gewoon niks van begrijpt. En zoals ik al aangaf is het leren van spelen niet zozeer voor mij. Ik vind het meer dan prima als hij niet speelt, maar ik heb het gevoel dat hij zich soms een tikkeltje verveelt, en dan kunnen wij vrij weinig samen doen om echt lekker met hem bezig te zijn. En vooral dat vind ik jammer. Daarom sta ik ook open voor andere manieren om hem lekker bezig te houden en moe te maken. Ik ga dus ook zeker naar die website kijken! :-)

Iris, we proberen de speeltjes zeker niet op te dringen. We hebben in het begin natuurlijk iets meer geprobeerd, maar nu kopen we soms een speeltje of halen we een oude erbij om te kijken of hij intussen al interesse heeft, maar als hij dat niet heeft leggen we het ook snel weg.
Maar is speuren goed te doen binnen huis? Want ik denk dat hij daar best goed in zal zijn. Hij doet nu iig al vaker kleine speurspelletjes met ons voor brokken, en dat gaat erg goed! :-) En soms is onze hond ook een beetje enthousiast en een beetje in een dolle bui, en daar maken we ook altijd gebruik van. Beetje speels duwen en de hond een beetje plagen, en daar reageert hij wel goed op! Helaas gebeurd dat ook niet zo vaak of kunnen wij het initiëren. Maar hij geniet iig ontzettend als hij het wel doet! :-D

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Ken het, deze asielzoeker snapte er ook geen bal van.
En was super snel overprikkeld, dus eindigde spel in het begin in ellende.

Tijd, puur tijd. En uitvinden wat ie leuk vindt.

Onze is dol op apporteren inmiddels, ook binnen, gooi een beer of iets weg en hij komt het brengen.
We hebben hem de namen van de speeltjes geleerd, dus dan moet ie nadenken welke hij moet pakken.
Ik doe ook van die hondenpuzzels, maar alles is maar kort, nooit langer dan 10 minuten, en spelen is vaak samen.
Wat hij alleen doet is soms wat ouwehoeren met een flostouw, maar dat is maar even.

Ik verstop brokjes door de hele kamer, laat hem wachten in de keuken en dan moet ie ze gaan zoeken.
Of onder pionnetjes, of plastic bekers.
Of een lege eierdoos en daar wat te snoepen in.

Buiten gooit mijn man een tennisbal ergens in de bosjes en dan moet hij die gaan zoeken.
Het is een beetje zoeken waar zijn liefde ligt, apporteren, speuren, behendigheid, etc.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Wat een leukerd trouwens!! ;-)

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Wat een leuke hond, en wat super dat hij een gouden mandje bij jou heeft gevonden ;-)
Hier een hond die heel snel overprikkeld raakt en echt 'spelen' met elkaar gaat 'm dan ook niet worden. Dat is snel teveel voor d'r.
Hier zijn we fan van speuren en clickeren!

De Ikea-bal die we hier hebben doen we altijd speurspelletjes mee: die bal wordt verstopt door het hele huis (eerst heel simpel beginnen natuurlijk, pas daarna kan je 'm achter dingen leggen, uit het zicht, op een gegeven moment op hoogte, etc.). Vindt ze echt helemaal te gek. Zelfs zo leuk, dat ze af en toe zomaar uit het niks de bal echt gaat zoeken, 'm meeneemt naar mij toe terwijl ik gewoon met wat anders bezig ben, 'm dan op mijn schoot legt en me dan aankijkt van 'aaaah, verstop 'm nou!' ;-)

Ook clickeren vindt ze ontzettend leuk, en daar wordt ze ook erg moe van; intensief spelen! We hebben een leuk boek waar allerlei trucjes in staan ('101 hondentrucjes') en waar we er af en toe eentje uit pakken. Als de clicker tevoorschijn komt, dan weet ze al hoe laat het is en is ze één en al focus. Superleuk om samen te doen!

honden page profiel PetraPetra

honden foto van Petra

Gewoon geduld leren hebben, wie weet valt vroeg of laat het kwartje wel.
Rasta hebben we nu ook 6 maanden en die taalde ook niet naar ballen of speeltjes  tot opeens  hij het licht zag en ineens vandaag met een bal speelde, die ik dus compleet misgekocht heb want ik dacht dat ie stevig genoeg was maar waar hij dus nu al een deel van heeft kapot geknaagd.
Nu op zoek dus naar een wat bijtbestendiger exemplaar. 
Gewoon niets opdwingen, hij komt echt wel op zijn eigen tijd, leuke hond om te zien trouwens.

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Ja hoor in huis kan je prima zoekspelletjes doen...makkelijk beginnen en dan steeds moeilijker. We gebruiken nu nog maar een geurlapje van 5x5cm die ik echt moeilijk verstop (onder de bank, in de kast, in een tas). Dan is ze echt even lekker zoet maar vind hem altijd.

www.digidog.nl staat het allemaal uitgelegd en je kan de schrijfster ook om hulp vragen.

Om de hond alleen bezig te houden is de kong leuk, je hebt ook de kong wobbler...echt een gaaf ding als je brokken voert. En voor bezigheid zijn gedroogde runderkophuid of bullenpees ook echte aanraders.

honden page profiel maxlisamaxlisa

honden foto van maxlisa

misschien maak je je spelletjes met snoepjes wel te moeilijk.

begin makkelijk; strooi wat lekker door de kamer als hij dat snap (vast wel) leg je wat lekkers onder een licht dekentje of handdoek, dan vouw de deken dubbel en zo breidt je het uit tot je echt bezig kan gaan.

hier spelen de honden ook (niet meer)maar je kan misschien het commando vast of pak aanleren. speeltje vasthouden en als hij eraan ruikt beloning, dan echt aanraken en belonen dan heel even vasthouden en ook weer uitbreiden.

voor de verdere bezigheid zou je een een runderhuidbot kunnen geven of wat anders waar hij lekker op kan knabbelen.

succes samen en vergeet niet te genieten van je mooie nieuwste.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Ah, super bedankt voor alle fijne reacties! Hier kunnen wij zeker wat mee :-D

Ik denk dat wij het inderdaad misschien in een iets andere hoek moeten zoeken dan de standaard speeltjes en gewoon alles heel rustig aan moeten opbouwen :-)
Vooral het speuren klinkt erg leuk! Ik denk dat we daar binnenkort snel een keertje mee gaan oefenen :-)

honden page profiel Staffie loveStaffie lovebijna goedgekeurde fokker

honden foto van Staffie love

Ons Diesel snapte er eerst ook weinig van maar als je een fleece dekentje vlecht en daar lekkere dingen tussen stopt dan pakt ie het vanzelf vast en dan maak je er zo een spelletje van.

honden page profiel Esther & Doortje Esther & Doortje

honden foto van Esther & Doortje

Ik heb ook geen speels hondje, als pup wel, maar nu laat ze haar speeltjes links liggen, tenzij ik bezoek heb ;-) Af en toe geef ik iets nieuws wat dan even leuk is, mar al ssnel is de lol er weer af.
Ik heb er geen moeite mee, ik vind ook niet alles leuk. Ik wandel lekker en verder doe ik allerlei oefeningen met mijn hondje (dogdance). Ook zoekspelletjes zijn favoriet. Ik verstop dan kleine voertjes door mijn huis en laat mijn hondje ze zoeken! En 's avonds vind ze het lekker om te kluiven!

Volgende forumvraag: Ik mocht los!
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^