Los

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ZZ

Ik zou graag mijn hondje van 6 maand half los laten lopen op de onze boerderij. Ik ken iemand die ook een border collie heeft van 6 maanden en deze loopt ook los zonder weg te lopen.
Is dit slim om het eens te proberen? Ik ben bang dat ze zal weg lopen. Enkele tips?

honden page profiel T&PT&P

honden foto van T&P

Het zal van het ras ook afhangen, maar mijn pups liepen met 3 maanden al lekker los op de boerderij ':-) Juist omdat ze dan nog zo graag bij de baas willen zijn, dat scheelt wellicht ook.

honden foto van Charlotte, Marcel, James, Arthur & Grace

Ik zou dit voorzichtig opbouwen.
Laat haar loslopen op momenten dat je haar goed in de gaten kan houden zodat ze zichtzelf niet in gevaar brengt.
Roep haar regelmatig bij je en beloon haar met iets lekkers of een spelletje. Zo leert ze ook dat ze jou in de gaten moet houden.
Haar alleen buiten los laten lijkt me geen goed idee.

honden page profiel LizzyLizzy

honden foto van Lizzy

6 maanden vind ik best jong om te gaan proberen.
Ik zou hem dan zowiezo niet uit het oog verliezen.
Mijn boerenfox is nu bijna 2 jaar en we hebben regelmatig gehad dat het hekje perongeluk open bleef staan, en hij op het erf kon.
Wonder boven wonder nog nooit het erf af gegaan, heel fijn om dat te weten.
Toch ga ik hem niet expres los laten, er kan altijd iets gebeuren, of dat hij ergens van schrikt er er vandoor gaat.
Je moet je je toch niet indenken dat hij gaat dwalen, of onder een auto komt!

honden page profiel AureliaAurelia

honden foto van Aurelia

Misschien nog als tip, kennissen van ons hebben hun hond geleerd op het erf te blijven door elke dag een rondje om het hele erf te maken, zodat de hond zijn grenzen wist. Bij een beetje erfvast ras gaat dit volgens mij vrij gemakkelijk.

Bij de border collies van familie zijn ze gewoon naar buiten gegaan zonder training, maar dus wel in de gaten houden en terug roepen zodra ze het erf af wilden gaan. Dat is natuurlijk ook training...

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

je moet geen angst tonen.  hier zijn de honden van kleins af aan altijd los geweest.. dat is hier de basis.
hoe zelfverzekerd je zelf bent hoe beter het met je hondje gaat :-)

succes ermee

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Rond zes maand gaan ze bijna allemaal terug puberen. Dit kan zich uiten door plots weglopen of niks meer luisteren. Dit duurt maar korte tijd, maar weglopen....? Daar zit je dan wel mee. Ik zou het nog niet riskeren. ':-)

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

iedere hond pubert op een andere leeftijd. ik zeg altijd, je kunt ze het niet vroeg genoeg aanleren

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Op de boerderij van mijn vader deden ze de hond van dag 1 al los. Meestal zat die tussen de koeien of liep die mee met ons. Maar echt weglopen deed hij nog, terwijl er echt geen omheining stond voor de hond (wel voor de koeien, maar hij kon er zo onder). 
Ik zou stilaan beginnen oefenen. Zag onlangs een goed filmpje. Eens kijken of ik het terug kan vinden.

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Hebbes!!
http://youtu.be/OuTh47i3hOY

Er is ook een deel 2. 
Ook zou ik dagelijks langs heel het erf lopen en als hij af het erf wilt lopen, een foei of nee.

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

Hier ook een border die eigenlijk altijd los loopt.. gewoon een kwestie van goed oefenen, sowieso eerst beginnen (maar ik neem aan dat ze dat nu wel kan na 6.5 maand?!) Naar haar naam leren luisteren en leren hierkomen zodat je haar terug kan roepen

honden page profiel kk

honden foto van k

Het kan wel, maar je moet het echt goed oefenen en het niet op zijn beloop laten zoals hier op de kinderboerderij destijds... Hier op de kinderboerderij hebben ze een Friese stabij die ook de grenzen niet kende, ook niet aangeleerd kreeg, en er constant vandoor ging. De kinderboerderij grenst aan het losloopgebied, met als gevolg dat ze iedere dag wel een paar keer de benen nam. Niemand lette echt op haar. Die was in de stal bezig, de ander met de kinderen, een ander weer in de winkel of met andere dieren... Ze volgde mensen (en hun hond) naar huis en stak ongecontroleerd alle straten over. Een heleboel bewoners, waaronder ikzelf, hebben haar verschillende malen terug moeten brengen. Super handig ook, met een hond die geen halsband om heeft, geen leiband gewend is en maar half luistert;-)Ondertussen constant contact zoeken/ willen spelen met jouw aangelijnde hond... ;-)
Mensen hielden af en toe echt hun hart vast! Toeterende auto's, gillende kinderen. Het liep echt de spuigaten uit en op een gegeven moment heeft iemand de politie erbij gehaald. Ze heeft toen ongeveer een half jaar aangelijnd gezeten. Tegenwoordig loopt zij niet meer weg en blijft ze keurig bij de ingang staan, alsof ze wordt tegen gehouden door een onzichtbare muurO-) Ze is nu twee en een half jaar oud meen ik.

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

De boerderij waar onze Max vandaan komt lopen de pups vanaf 9 weken los op het erf... ze hebben meerdere honden en blijven daar in de buurt.

honden page profiel FabienneFabienne

honden foto van Fabienne

Je ziet toch vaak boerderijen met een electrische grens? Zo'n stroomdraadje over de grond dat aan en uit kan? Het is niet het meest diervriendelijke, trainen is natuurlijk veel beter. Dit hondje is nog wel héél erg jong. Maarja, wat als dat niet lukt? Je hebt nou eenmaal van die notoire weglopers. Paarden, koeien, schapen etc. staan ook achter een stroomdraadje. Heb me er nooit in verdiept wat honden betreft, maar misschien is het als trainen niet lukt, (tijdelijk?) een oplossing?

honden page profiel Lianne, Mara & MaybeLianne, Mara & Maybe

honden foto van Lianne, Mara & Maybe

" Je ziet toch vaak boerderijen met een electrische grens? Zo'n stroomdraadje over de grond dat aan en uit kan? Het is niet het meest diervriendelijke, trainen is natuurlijk veel beter. Dit hondje is nog wel héél erg jong. Maarja, wat als dat niet lukt? Je hebt nou eenmaal van die notoire weglopers. Paarden, koeien, schapen etc. staan ook achter een stroomdraadje. Heb me er nooit in verdiept wat honden betreft, maar misschien is het als trainen niet lukt, (tijdelijk?) een oplossing? "

.
Lijkt mij juist geen oplossing.. Dan kunnen ze beter een hek rondom plaatsen zodat ze niet weg kan.. Maar een stroomdraadje is echt wel erg onvriendelijk..

honden page profiel De mannenDe mannen

honden foto van De mannen

Bij vrienden van ons lopen honden ook vanaf dag 1 los.

Ook zij spannen over de dam een schrikdraad voor als de hond de weg op zou willen.
Hun hebben meerdere honden nu en al gehad en alle honden zijn nog nooit weggelopen.
Gaan alle dagen mee het land op enz.

@Lianne en Mara, tja wat is diervriendelijk ben het met je eens hoor maar vaak hebben ze geen tijd om de 24/7 in de gaten te houden en zo voorkom je dat ze weglopen en onder een auto komen dat is net iets erger.

Heb ook verhalen gehoord dat ze de jonge honden in een hok met schapen zetten die lammeren hebben nou die zijn dan niet al te vriendelijk tegen de honden, zo leren de honden weer afstand te houden van de schapen en er niet achteraan te gaan.
Laten honden insluiten door een groep koeien veel honden vinden dit erg spannend en zullen daardoor meer afstand van de koeien houden.

Veel honden op een boerenerf worden toch iets anders gehouden als dat wij gewend zijn of hoe wij dat het liefst willen zien maar belangrijk is daar wel dat ze geen schade aan andere dieren veroorzaken.

honden page profiel LizzyLizzy

honden foto van Lizzy

Bij mij gaven ze ook die tip van dat stroomdraadje, ik vond het echter niets.
Hoe moet het dan als je gaat wandelen met je hond, dat moet je daar toch ook langs?
Snapt een hond het dan nog? Lijkt mij in elk geval erg verwarrend.

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

Als het nu geen wegloper is (ik neem aan dat hij wel los loopt met wandelen?) gewoon proberen. Hond naar buiten met wat lekkers en zelf binnen blijven. Houd hem van binnen in de gaten en roep hem terug als jij het lang genoeg vind. Zorg wel dat hij in zicht blijft.

Bouw het uit en geef hem steeds ietsje meer tijd buiten. 

Als hij trouwens erg drijft (op auto's, vogels, katten, kinderen, tractors, koeien enz) zou ik het niet zo snel doen, als hij dan iets ziet en hij kan het erf af is hij zo weg.

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance

honden foto van Anny en Lance

Ik denk dat het ook afhangt of je boerderij afgelegen ligt, ofdat er zoals op een kinderboerderij veel volk rondloopt. Hoe meer afleiding van anderen hoe vlugger je pup zal meelopen. 
Lig je daarentegn mooi apart dan kan het zeker. ':-)

honden page profiel ZZ

" Ik zou dit voorzichtig opbouwen.
Laat haar loslopen op momenten dat je haar goed in de gaten kan houden zodat ze zichtzelf niet in gevaar brengt.
Roep haar regelmatig bij je en beloon haar met iets lekkers of een spelletje. Zo leert ze ook dat ze jou in de gaten moet houden.
Haar alleen buiten los laten lijkt me geen goed idee. "


.Ik bedoel niet echt alleen maar terwijl ik erbij ben.

honden page profiel ZZ

" Hier ook een border die eigenlijk altijd los loopt.. gewoon een kwestie van goed oefenen, sowieso eerst beginnen (maar ik neem aan dat ze dat nu wel kan na 6.5 maand?!) Naar haar naam leren luisteren en leren hierkomen zodat je haar terug kan roepen "


Ja tuurlijk kan ze al haar naam. Ik ga soms in de weide met haar maar MET een touw van 20 meter lang. Ik zou zo graag eens zonder touw doen. Haar naam enzo kan ze wel al.

honden page profiel ZZ

" Als het nu geen wegloper is (ik neem aan dat hij wel los loopt met wandelen?) gewoon proberen. Hond naar buiten met wat lekkers en zelf binnen blijven. Houd hem van binnen in de gaten en roep hem terug als jij het lang genoeg vind. Zorg wel dat hij in zicht blijft.

Bouw het uit en geef hem steeds ietsje meer tijd buiten. 

Als hij trouwens erg drijft (op auto's, vogels, katten, kinderen, tractors, koeien enz) zou ik het niet zo snel doen, als hij dan iets ziet en hij kan het erf af is hij zo weg. "


Nee, ze loopt niet los bij het wandelen. Dit  durf ik zeker niet. Maar in de weide en de stallen neem ik een touw van 20 meter mee. Dan kan ze niet weglopen. Ja, ze drijft erg. Onlangs is ze nog 'ontsnapt' en heeft ze de koeien uit de weide gedreven tot hun stal ':-) Ze mocht eigenlijk niet. Al een geluk dat ze geen ongelukje kreeg.  En ze wordt zot als ze een haas ziet rennen. Iedere dag doe ik een toertje rond de boerderij en in de weides.

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

je moet je niet zo 'bang' opstellen. gewoon zeer zelfverzekerd zijn. een hond loopt niet zo maar weg.
het is inderdaad minder dat ze achter de koeien aan was gaan rennen.
maar heb je het proberen te voorkomen ? met eventueel terug roepen ?

honden page profiel ZZ

" Het kan wel, maar je moet het echt goed oefenen en het niet op zijn beloop laten zoals hier op de kinderboerderij destijds... Hier op de kinderboerderij hebben ze een Friese stabij die ook de grenzen niet kende, ook niet aangeleerd kreeg, en er constant vandoor ging. De kinderboerderij grenst aan het losloopgebied, met als gevolg dat ze iedere dag wel een paar keer de benen nam. Niemand lette echt op haar. Die was in de stal bezig, de ander met de kinderen, een ander weer in de winkel of met andere dieren... Ze volgde mensen (en hun hond) naar huis en stak ongecontroleerd alle straten over. Een heleboel bewoners, waaronder ikzelf, hebben haar verschillende malen terug moeten brengen. Super handig ook, met een hond die geen halsband om heeft, geen leiband gewend is en maar half luistert;-)Ondertussen constant contact zoeken/ willen spelen met jouw aangelijnde hond... ;-)
Mensen hielden af en toe echt hun hart vast! Toeterende auto's, gillende kinderen. Het liep echt de spuigaten uit en op een gegeven moment heeft iemand de politie erbij gehaald. Ze heeft toen ongeveer een half jaar aangelijnd gezeten. Tegenwoordig loopt zij niet meer weg en blijft ze keurig bij de ingang staan, alsof ze wordt tegen gehouden door een onzichtbare muurO-) Ze is nu twee en een half jaar oud meen ik. "


Wow. Zo tof dat ze nu niet meer wegloopt

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

In elk geval niet van de ene dag op de andere :-)  Blijf haar in de gaten houden in allerlei omstandigheden zodat je helemaal weet hoe ze reageert onder verschillende omstandigheden.

Verder hangt heel veel natuurlijk af van waar ze jullie terrein overaf uit kan... Of dit wegen met verkeer zijn... of dicht bij bewoning en verkeer... Als het om andere boerderijen gaat... Hoe reageren die buren als ze je hond los zien. 

Als ze niet gesteriliseerd is : "Loopsheid !" Dan helpen regeltjes en gewoontes niet meer.  Enz... 

Dus vooral : Nagaan wat de "gevaren" in jou buurt zijn en niet te vlug gaan.  Je wil haar immers niet kwijt !

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

"

Nee, ze loopt niet los bij het wandelen. Dit  durf ik zeker niet. Maar in de weide en de stallen neem ik een touw van 20 meter mee. Dan kan ze niet weglopen. Ja, ze drijft erg. Onlangs is ze nog 'ontsnapt' en heeft ze de koeien uit de weide gedreven tot hun stal ':-) Ze mocht eigenlijk niet. Al een geluk dat ze geen ongelukje kreeg.  En ze wordt zot als ze een haas ziet rennen. Iedere dag doe ik een toertje rond de boerderij en in de weides. "


Dus ze is 6 maanden en nog nooit los geweest?? Hoe ga je dat dan doen als ze ouder is? Het is namelijk het handigst om je pup van jongs af aan (vanaf 7 weken kan dat al) regelmatig los te laten lopen. Het wordt alleen maar moeilijker als ze gaan puberen. Daarnaast is het een border collie en die heeft straks heel veel beweging nodig, dat gaat een stuk makkelijker als je hond los kan lopen. 

Ik raad je aan om echt vanaf nu te gaan oefenen met loslopen anders heb je straks misschien een (heel groot) probleem als ze ouder is. En blijf werken aan het drijven, dat wil je NIET. Border collies horen eigenlijk te drijven op het moment dat de baas dat wil en verder niet. Leer haar het onderscheid aan, wanneer mag het wel en wanneer mag het niet. Lijdt haar af, neem speeltjes mee naar buiten en het aller lekkerste snoep zodat je haar bij je kunt houden. 

Zit je op cursus? Zo niet dan is dat ook een aanrader :-) Ik weet dat bij cursus ook alles aan de riem is maar het helpt echt en je kunt er altijd terecht met vragen etc.

honden page profiel Lisanne, Misha, Tessa&ArrowLisanne, Misha, Tessa&Arrow

honden foto van Lisanne, Misha, Tessa&Arrow

wij hebben hier stroom draadjes langs de weg liggen, omdat tessa een aantal keer achter de hazen en fietsers aan rende;-)

en er zullen best wel mensen zijn  die dit zielig vinden en er een hele discussie over kunnen houden, maar ik heb toch liever dat ze 1x keer een schok krijgt en dat ze gelijk heeft geleerd dat ze er niet overheen gaat dan dat ze de weg over steekt achter een haas aan en onder een auto ligt

honden page profiel ZZ

"

Dus ze is 6 maanden en nog nooit los geweest?? Hoe ga je dat dan doen als ze ouder is? Het is namelijk het handigst om je pup van jongs af aan (vanaf 7 weken kan dat al) regelmatig los te laten lopen. Het wordt alleen maar moeilijker als ze gaan puberen. Daarnaast is het een border collie en die heeft straks heel veel beweging nodig, dat gaat een stuk makkelijker als je hond los kan lopen. 

Ik raad je aan om echt vanaf nu te gaan oefenen met loslopen anders heb je straks misschien een (heel groot) probleem als ze ouder is. En blijf werken aan het drijven, dat wil je NIET. Border collies horen eigenlijk te drijven op het moment dat de baas dat wil en verder niet. Leer haar het onderscheid aan, wanneer mag het wel en wanneer mag het niet. Lijdt haar af, neem speeltjes mee naar buiten en het aller lekkerste snoep zodat je haar bij je kunt houden. 

Zit je op cursus? Zo niet dan is dat ook een aanrader :-) Ik weet dat bij cursus ook alles aan de riem is maar het helpt echt en je kunt er altijd terecht met vragen etc. "

Ja, ik wil dat ze drijft maar ik 'durf' het niet. Ja, ik ga naar een gewone hondenschool maar volgende ga ik eens gaan kijken naar een andere hondenschool speciaal voor border collies. Ze leren er schapendrijven. Dus vanaf volgende week zal ze eraan beginnen ;-)  Ik ben bezig met haar meer en meer vrijheid te geven. :-D 
.

honden page profiel SuzanneSuzanne

honden foto van Suzanne

"
Ja, ik wil dat ze drijft maar ik 'durf' het niet. Ja, ik ga naar een gewone hondenschool maar volgende ga ik eens gaan kijken naar een andere hondenschool speciaal voor border collies. Ze leren er schapendrijven. Dus vanaf volgende week zal ze eraan beginnen ;-)  Ik ben bezig met haar meer en meer vrijheid te geven. :-D 
. "


Let er wel op dat je pas vanaf een jaar echt actief kunt trainen met schapendrijven. Daarvoor is het alleen een paar keer snuffelen bij de schapen. Maar voor nu zou ik het drijf gedrag proberen te voorkomen. Ze moet wel inzien dat het niet de hele dag door hoort, maar alleen op het moment dat  ze aan het werk is met jou. 

Misschien kun je voor tips je eens aanmelden op het bordercollieforum :-)

honden page profiel ZZ

" Bij mij gaven ze ook die tip van dat stroomdraadje, ik vond het echter niets.
Hoe moet het dan als je gaat wandelen met je hond, dat moet je daar toch ook langs?
Snapt een hond het dan nog? Lijkt mij in elk geval erg verwarrend.
"


Nee, dit zal ik zeker niet gebruiken hoor

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: hyperactief
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^