Vervelend gedrag

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

De laatste tijd is Saffira zeer lastig naar andere honden tijdens de wandelingen. Normaal gezien komen wij amper andere honden tegen tijdens de wandelingen, aangezien ik in een boerendorpje in België woon en de meeste mensen een tuin hebben (dus sommigen vinden dat een hond dan niet hoeft te gaan wandelen). 
Nu omdat Saffira het de laatste tijd beter doet met haar gezondheid gaan we weer vaker en langer wandelen, en daardoor komen we nu regelmatiger honden tegen.

De laatste tijd is haar gedrag naar honden echt.. teleurstellend. Vroeger (2 jaar geleden ofzo) is zij onverwachts aangevallen door een Duitse Dog, en sindsdien was ze bang voor andere honden. Dit heb ik er proberen uithalen met positief trainen, en dat was ook goed genoeg gelukt voor mij. Als ze een andere hond tegenkwam was ze benieuwd en wilde ze snuffelen, maar meer wou ze ook niet. Dat was voor mij meer dan genoeg, ik verwachte niet dat ze dolenthousiast wou spelen ofzo. Ze was nieuwsgierig naar andere honden en wou snuffelen, maar maakte geen drama als dat niet kon. Dat vond ik dus perfect voor haar, en elke keer als ze dit deed beloonde ik haar ook.

Maar nu blaft ze sinds kort op honden, en trekt aan de lijn.. Ik snap niet goed waar dit gedrag ineens vandaan komt, aangezien ze onlangs geen slechte ervaring met een andere hond heeft gehad ofzo. Een week geleden ben ik zelfs nog meegegaan met een HP wandeling, daar mocht ze dan wel loslopen (dus niet aan de riem) en haar gedrag was perfect. Andere honden die we voorbijliepen negeerde ze gewoon, en ze liep goed mee in de groep. Eergisteren ben ik tijdens de avondwandeling 2 honden tegengekomen, en dat was zowat de druppel voor mij. Bij allebei begon ze luidkeels te blaffen en trekken, en ik heb haar dan een por in haar zij gegeven maar ze geraakte niet uit dat "moment". Ze bleef wild blaffen en trekken, en zelfs als de honden voorbij waren bleef ze wild en achteraf jankte ze dan een beetje. Het was wel donker, en dan is ze minder op haar gemak maar dit gedrag heeft ze enkele dagen ervoor ook vertoond toen het nog wel licht was buiten. 

Heeft er iemand tips voor mij om dit gedrag er weer uit te krijgen? Vinden jullie het nodig dat ik een GT inschakel, of kan ik het zelf oplossen? Ik zou het namelijk heel graag eerst zelf proberen op te lossen, en indien ik het zelf niet eruit krijg ga ik zeker een GT contacteren.

honden foto van Heavenly en de hond King (En Marvey en Ginny)

blaffen en trekken heb ik hier ook;-) het is waarschijnlijk enthousiasme dat ze naar een hond toe wil. ze wil even lekker geuren ruikenO-) . ik negeer het of ik corrigeer het. help redelijk tot nietO-) maar goed elke kleine beetjes helpen. en ik zie vooruit gang. je gaan ook omdraaien en weg lopen of afleiden met een snoepje  



ik hoop dat je hier wat aan hebt

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Ik vind haar blaf niet echt als een enthousiaste blaf klinken eigenlijk. Vroeger als ze enthousiast was voor een andere hond begon ze te janken en te zeuren. Nu is het echt blaffen.

honden page profiel TimTim 3 doggies

honden foto van Tim

Blijven staan tot ze stopt en dan belonen en verder lopen

honden page profiel Vrouwtje van Denzel en Diva (R.I.P. Dixie)Vrouwtje van Denzel en Diva (R.I.P. Dixie) 3 doggies

honden foto van Vrouwtje van Denzel en Diva (R.I.P. Dixie)

Ik zou niets zeggen en gewoon omdraaien, jij bepaald wat er gebeurd. En voortaan dus eerder omdraaien, oversteken of met een grote boog om de andere hond lopen. Blijkbaar vind ze de afstand te klein en kan ze dat niet aan. Zodra dat goed gaat, kan wel een hele tijd duren hoor, verklein je de afstand tot de andere hond en kijk je wat ze dan aankan.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

" Ik zou niets zeggen en gewoon omdraaien, jij bepaald wat er gebeurd. En voortaan dus eerder omdraaien, oversteken of met een grote boog om de andere hond lopen. Blijkbaar vind ze de afstand te klein en kan ze dat niet aan. Zodra dat goed gaat, kan wel een hele tijd duren hoor, verklein je de afstand tot de andere hond en kijk je wat ze dan aankan. "


Maar waarom kan ze dit ineens dan niet meer aan vraag ik me af.. Want met groepswandelingen gaat het dan weer wel goed. Maar ik ga het wel eens proberen, gewoon aan de overkant lopen en ondertussen afleiden met snoepjes en lieve woordjes. En hier kan het zeker een tijdje duren, aangezien ik amper andere honden tegenkom.. Zou het misschien een idee zijn om nog meer met andere honden in contact te proberen komen? Of maakt het dat nog erger? (bijvoorbeeld zondag in Genk is er dierenfeest, en mag je de hond meenemen. Is het dan goed dat ik daar met haar naartoe ga en wat oefen?)

honden page profiel TimTim 3 doggies

honden foto van Tim

"

Maar waarom kan ze dit ineens dan niet meer aan vraag ik me af.. Want met groepswandelingen gaat het dan weer wel goed. Maar ik ga het wel eens proberen, gewoon aan de overkant lopen en ondertussen afleiden met snoepjes en lieve woordjes. En hier kan het zeker een tijdje duren, aangezien ik amper andere honden tegenkom.. Zou het misschien een idee zijn om nog meer met andere honden in contact te proberen komen? Of maakt het dat nog erger? (bijvoorbeeld zondag in Genk is er dierenfeest, en mag je de hond meenemen. Is het dan goed dat ik daar met haar naartoe ga en wat oefen?) "


Is het misschien altijd dezelfde hond? Anders straalt die hond misschien iets verkeerds uit

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Nee, verschillende honden. En sommige gedragen zich minder goed, anderen gedragen zich zeer netjes en negeren Saffira als ze zo doet.

honden page profiel Vrouwtje van Denzel en Diva (R.I.P. Dixie)Vrouwtje van Denzel en Diva (R.I.P. Dixie) 3 doggies

honden foto van Vrouwtje van Denzel en Diva (R.I.P. Dixie)

Het gebeurd vaker hoor. Los gaat het wel en vast niet. Ze reageert aan de riem ook op jouw emotie. Hoe voel jij je tijdens de wandeling met haar?

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

" Het gebeurd vaker hoor. Los gaat het wel en vast niet. Ze reageert aan de riem ook op jouw emotie. Hoe voel jij je tijdens de wandeling met haar? "


Normaal heb ik geen moeite met het tegenkomen van andere honden, maar omdat ze nu zo doet en het al een paar keren gebeurt is vind ik het vervelend als we andere honden tegenkomen. Beetje schaamtelijk als jouw hond al op voorhand zo zit te blaffen terwijl de andere hond braaf voorbij loopt. Vroeger was het namelijk altijd omgekeerd.. 
Maar wandelen met Saffira vind ik leuk. Dat is ons momentje dat we samen zijn, eventjes weg met ons tweetjes alleen. Zeker nu dat ze weer wat fitter is vind ik het pakken leuker. Totdat we een andere hond tegenkomen dus..

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Ik raad je aan het boekje van Turid Rugaas te lezen, help mijn hond trekt. (is ook voor honden die uitvallen). Een stap voor stapmethode om rust in de wandelingen te krijgen.

Toen ik Lola net had, viel ze ook uit (niet alleen naar andere honden) en ik heb er veel aan gehad.

Ik houd wel altijd als regel dat honden aan de lijn niet met elkaar in contact moeten komen, ik maak dan altijd een flinke boog of maak rechtsomkeert. Aan de lijn is er toch vaak meer spanning en de hond wordt dan gedwongen in een situatie die hij niet prettig zou kunnen vinden en daardoor geen andere uitweg ziet dan uitvallen.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Hier hetzelfde probleem met Orga. Zoals je weet gedraagt hij zich los best keurig. Bij ons heeft het veel te maken met angst en onzekerheid volgens mij en dat uit zich in agressief gedrag aan de lijn (trekken, blaffen en uitvallen). Ook doet hij dit vooral op plekken waar we dagelijks wandelen. Dus wat hij bekijkt als 'zijn' buurt geloof ik...

Wat ik doe is honden ontwijken, terugkeren of zoveel mogelijk afstand houden (oversteken). Ik loop door en beloon hem als hij kalm is of blijft. Wat bij ons ook helpt is een kauwstaafje meenemen en geven voor hij de andere hond ziet. Dan blijft hij kalmer om de één of andere reden :-)

Maar verder volg ik graag dit topic :-)

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond 3 doggies

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

wat bij ons goed geholpen heeft is een langere lijn. We hebben voor beide honden een lijn van 2 tot 3 meter, daarmee kunnen ze goed hun signalen tonen aan de lijn en staat er niet snel spanning op de lijn.
Verder werkt het goed bij ons om met een ruime boog om een hond heen te lopen en dan te belonen bij goed gedrag. De afstand die je voorlopig aan moet houden kan je goed aflezen aan de lichaamstaal van je hond.. als je stress ziet weet je dat je te dicht bij bent nog. Dus eerst op afstand oefenen en goed gedrag belonen..en dan langzaam afstand weer verkleinen..
Snuffelen aan de lijn doen we hier ook niet aan, zelfs met mijn hondsociale hond probeer ik dat zoveel mogelijk te vermijden.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Dank je voor de reacties!
Had het eig nooit zo bekeken dat het beter is om niet te laten snuffelen aan de lijn. Is wel logisch, weet ook dat er aan de lijn altijd meer spanning is, maar voordien vond ik het net geweldig als ze snuffelde aan de lijn. Ik merkte aan de eigenaars wanneer zij dit wel of niet wilden (sommigen steken zelf straat over, anderen houden hun hond kort bij hun) dus ik deed het dan enkel bij eigenaars waarvan ik zag dat ze het ook niet erg vonden. 
Maar geen gesnuffel meer aan de lijn dus! En ontwijken, en zorgen voor extra lekkere afleiding. Nu nog iets heerlijks vinden. Wat voor kauwstaafje geef jij juist, Yasmine? 

Hier loopt Saffira aan de flexi trouwens. Als we op de baan op het voetpad lopen moet ze naast mij lopen en gaat de flexi ook vast. Wanneer we in baantjes komen waar geen of amper auto's rijden, in echte wandelstukjes en bosstukjes dan mag ze "los" aan de flexi.

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga 3 doggies

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik heb zo'n zak gemengde gedroogde snacks gekocht bij zooplus. Maar je kan er alles voor gebruiken wat niet hap-slik weg is. Gedroogde pens of luchtpijp bijvoorbeeld :-)

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Ben vandaag met Saffira naar de dierenwinkel in Lier geweest, en heb haar daar eens heerlijk verwend :-D (voor 60 euro "boodschappen" gedaan :-D )
Heb zo'n zak van een kilo gedroogde pens gehaald, en hij steekt al klaar in mijn beloningszakje. Vandaag helaas nog geen honden tegengekomen, zelfs in het dorp niet. En straks is het enkel nog de kleine ronde van 15min, dus daar komen we waarschijnlijk ook geen honden tegen. Ben trouwens sinds dat laatste voorval helemaal geen honden meer tegengekomen..
Hopelijk kom ik binnenkort dus nog eens een hond tegen, en dan kan ik hier even neerzetten hoe het gegaan is :-D

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

We zijn net een uurtje gaan wandelen en ik ben 2 honden tegengekomen. Het was een vrouw met haar kleinzoon, zij had een windhond en de kleinzoon had een Jack Russel aan de lijn. We liepen op een paadje, dus ik kon niet echt ver uit de weg gaan, er was dus maar een meter afstand. Ik heb Saffira dan een pensstaafje gegeven, ze nam het pensstaafje wel aan maar liet het dan weer vallen om te blaffen. Toen de vrouw voorbij kwam bleef ze blaffen, en ik zei tegen de vrouw dan dat ik haar een beetje aan het leren was om zich normaal te gedragen. Ik concentreerde mij op Saffira, en ondertussen was de Jack Russel dichterbij gekomen en met het pensstaafje van Saffira gaan lopen (dat daar dus nog op de grond lag na 2x aanbieden en laten vallen door Saffira).
Terwijl de vrouw het pensstaafje uit de mond van de Jack probeerde te halen bleef Saffira wel stil. Uiteindelijk het pensstaafje in 2 stukken teruggekregen. Als beloning heb ik een stukje van het uiteinde eraf gehaald als beloning voor Saffira omdat ze stil was (de rest heb ik achteraf weggegooid, niet echt veilig om dit aan Saffira te geven natuurlijk).
Dus het afleiden werkt niet wanneer we te dicht bij zijn.. Weet nu niet hoe het zal zijn als de afstand groter is. 


Ik merk wel dat het geen agressie is van "ik wil je pakken" of enthousiasme van "oh ik wil snuffelen!" aangezien ze achteruit deinsde toen de windhond naar haar wou gaan en ze bleef achter mij staan. Het is dus echt angst. 
Vind het gewoon heel gênant wanneer dit gebeurt.. Het is net of ik met een slecht gesocialiseerde hond zit die nooit buiten komt ofzo.. Nochtans is mijn moeder vroeger met haar naar de hondenschool gegaan en ga ik gewoon dagelijks wandelen zoals het hoort. 
Morgen ga ik naar de hondenkerstmarkt in Aalst. Ik weet nu al dat ze bij de eerste hond die ze ziet hetzelfde gedrag zal vertonen, maar eens we daar zijn en ze weet dat het "normaal" is dat er andere honden zijn zal ze wel normaal doen.

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

En ja hoor, gisteren naar de hondenkerstmarkt geweest en daar deed ze het dan weer perfect! Zelfs bij de eerste hond die we zagen deed ze heel normaal en wou ze snuffelen. Alsof ze al wist dat het iets speciaals was en we honden tegen gingen komen (of ze herkende het nog van vorig jaar :-D
Op de kerstmarkt ook, wandelde ze netjes mee en af en toe als we stil stonden en ze niets te doen had wou ze toch eens snuffelen bij een andere hond. Zo ook chihuahua's in een buggy ging ze zo schattig aan hun neusje snuffelen en zij snuffelden terug. Op zo'n moment ben ik echt apetrots op haar, en kon maar niet genoeg tegen mijn moeder zeggen hoe flink ze was (en mijn moeder was dan nog meegegaan he.. :-D

Weet iemand waarom zij het dan met zulke dingen wel perfect doet, maar bij een wandeling zo'n gedrag vertoont? Wat is het verschil? Daar is zij omgeven door honden + hangt ze aan de lijn maar toch doet ze het geweldig. Bij een wandeling is ze in de open ruimte, is het maar 1 of 2 honden en dan gedraagt ze zich zo gek. Wat maakt die ene hond zo bedreigend?

Volgende forumvraag: poep eten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^