ter informatie

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel KoffieeKoffiee

honden foto van Koffiee

Ik las dit in de volkskrant vanmorgen en dacht, delen...Hondenbezitters opgelet: de richting waarin uw hond zijn staart kwispelt, zegt iets over zijn innerlijke gemoedstoestand. Andere honden weten dat al lang: ze reageren anders op een rechts- dan op een linkskwispelende soortgenoot.
Dat althans maken Italiaanse diergedragskundigen op uit een opvallende reeks experimenten waarbij ze 43 honden lieten kijken naar filmpjes en silhouetten van kwispelende soortgenoten. Sloeg de staart van de kwispelaar meer uit naar links (voor wie de hond aankijkt: naar rechts), dan ging de hartslag van de toeschouwerhond omhoog. Een aanwijzing dat honden weten dat kwispelen naar links staat voor gevaar en conflict, schrijven de wetenschappers in het vakblad Current Biology. Op rechtskwispelende silhouetten kwam geen reactie, 'wat aangeeft dat honden rechtskwispelen waarnemen als een uitdrukking van vertrouwen en vriendschap'. 

Dat honden die meer naar links kwispelen gevaar en conflict voelen en honden die naar rechts kwispelen juist blijdschap, zingt al zo'n vijf jaar rond in de wetenschap. 'Maar dit is voor het eerst dat iemand aantoont dat dit ook communicatieve waarde heeft', zegt diergedragskundige Matthijs Schilder van de Universiteit Utrecht. Het is ook niet onlogisch dat honden die een linkskwispelende soortgenoot zien zelf onrustig worden, vindt Schilder. 'In het kwispelen naar links zit meer afkeer. De hogere hartslag van een hond die dat ziet, zegt dat het dier zich klaarmaakt voor actie. Voor spel, of voor iets vervelends.' 

'Niet biologisch overtuigend'
Bij een eerder experiment lieten Canadese onderzoekers een robothond naar links en naar rechts kwispelen, om te zien hoe andere honden daarop zouden reageren. Dat gaf weinig resultaat. 'Wellicht zien honden de bewegingen van een robotstaart niet als biologisch overtuigend', schrijven de Italianen nu. Volgens hen hangt het verschil in kwispelrichting samen met de specialisatie in hersenhelften bij honden. Ook bij andere diersoorten zijn tal van links-rechtsverschillen in gedrag bekend, zegt Schilder. Maar in dat rijtje is kwispelen nieuw. 

Volgens de diergedragskundige kan de kwispelstaart ook verklaren waarom dominante honden vaak een hoge staart maken waarvan alleen het uiteinde kwispelt. 'Zo'n hond laat zijn tegenstander in het ongewisse over zijn gevoel', speculeert Schilder. 'Hij maskeert zijn gemoedstoestand.' 

Overigens zagen de Italianen de hartslag van de proefhonden ook soms iets omhoog gaan als die een hondensilhouet te zien kregen dat helemaal niet kwispelde. Dat kan komen doordat honden in aanvalspositie hun staart stilhouden, opperen de wetenschappers.


Door: Maarten Keulemans 1-11-13 - 06:01

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky 3 doggies

honden foto van Wakkere husky

Leuk! Dank voor het stukje

(Ik vond deze zo leuk vanwege de titel O-))

http://www.nytimes.com/2007/04/24/science/24wag.html?pagewanted=all&_r=0

honden page profiel KoffieeKoffiee

honden foto van Koffiee

Dat is zeker een toffe titel. En een interessant artikel. Dank terug:-)

honden page profiel C.C. 3 doggies

honden foto van C.

Aah en mijn hondje is zonder staart geboren O-) . Gelukkig laat hij duidelijk zien wanneer hij vrolijk is en wanneer niet haha, heeft hij geen staart voor nodig ;-)

honden page profiel KoffieeKoffiee

honden foto van Koffiee

er straalt iig genoeg vrolijkheid van je foto's af idd :-D

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Ik denk...ach..............., laat ik eens gek doen.
Ik weet 100% zeker dat de kwispelrichting, intensiteit heel veel zegt over hoe de hond zich voelt, of hoe hii een hond of situatie benaderd/inschat.

Enkel zal ik als "leek" de hele grote signalen waarnemen.
De oren , de ogen, tong, houding van het lichaam gaat zo snel, en zijn soms zo klein dat je nooit het echte totaal plaatje zal waarnemen.

Alsof ik naar een gesprek van 2 Chinese sta te luisteren met veel armgebaren, en opeens beginnen ze te lachen.
Ze vinden blijkbaar iets leuk , grappig ,spannend,  maar misschien hebben ze net met doodsbedreigingen lopen gooien tijdens het gesprek.

Maargoed, altijd leuk dit soort onderzoeken. ;-)

honden page profiel KoffieeKoffiee

honden foto van Koffiee


Alsof ik naar een gesprek van 2 Chinese sta te luisteren met veel armgebaren, en opeens beginnen ze te lachen.
Ze vinden blijkbaar iets leuk , grappig ,spannend,  maar misschien hebben ze net met doodsbedreigingen lopen gooien tijdens het gesprek.

waauw wat een prachtige vertaling

honden page profiel HannaHanna 3 doggies

honden foto van Hanna

Leuke artikelen, bedankt voor het delen.

honden page profiel KoffieeKoffiee

honden foto van Koffiee

Graag gedaan

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Bedankt voor het delen!

Ik wilde een oud topic delen 'staartdracht links of rechts' wat ik helaas zo snel niet terug kan vinden. Als ik het me goed herinner staan daar ook interessante links en opmerkingen in betreffende hetzelfde thema.

Zelf vind ik het heel interessant en blijft het me bezig houden daar 1 van mijn heren zijn staart dus vrijwel altijd rechts over zijn rug draagt. Ik volg dus weer lekker mee, wie weet krijgen we meer en nieuwe inzichten betreft het onderwerp.':-)

honden page profiel Lady & de (ex-)Vagebond Lady & de (ex-)Vagebond

honden foto van Lady & de (ex-)Vagebond

Grappig, ik heb er nog nooit zo op gelet.. dat links of rechts kwispelen! Bij Misia zie ik heel duidelijk als iets niet leuk is dat ze of heel stijf kwispelt..of dr staart tussen haar benen hangt..en bij Lady weet ik dat ik op moet gaan letten als haar staart zover krult dat ie bijna haar rug raakt.. 
Ik vind het af en toe maar knap lastig, die hondentaal.. Er zijn zoveel dingen om te observeren, de oren, de mond, de ogen, de staart, hoe de poten staan, de algehele houding..etc.. En niet alles is altijd even duidelijk zichtbaar en soms vertonen signalen zich slechts seconden. 
Maar leuk artikel! Overigens ben ik niet heel verbaasd dat de honden amper reageerden op zo'n robothond, die zijn ook niet achterlijk, denk ik dan.. die merken heel goed het verschil tussen een 'echte hond' en zo'n robot en zullen derhalve ook anders reageren op zo'n 'hond' dan op een echte..

@ Mireille; die titel van jouw artikel! Erg grappig :-D

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Spot schijnt wel van me te houden (begroeting bij thuiskomt, staart slaat duidelijk uit naar rechts) maar oh wat kan meneer 'bloody pissed' zijn als hij niet achter de reetjes aan mag (staart strak naar links....) ;-) Die miste ik trouwens wel in het artikel, bij mijn honden gaat de staart ook heen en weer als ze een kat zien maar dan met een heel andere intensiteit als wanneer de vriendelijke intentie hebben... Is meer de 'prooizwaai' en welke kant die nou met name is weet ik eigenlijk niet....

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Als je er op gaat letten, of eens filmopname's maakt kan je heel goed zien dat die staart
soms zelfs als een strakke lijn naar rechts kan staan, ik denk dat de hond op dat moment
zeer emotioneel is, ik bedoel daar niet mee dat hij moet huilen, maar een scala van emoties doormaakt
en dus wel een teken is, hevig opgewonden is ergens over, wat hem bv ook verward, maar niet
specifiek kwaad maakt.

Maar ook als ze "gewoon" lijken te kwisplen, kijk op een fimpje vertraagd en dan zie je wel degelijk verschil in uitzwaai, ik denk trouwens dat honden onderling dit feilloos waarnemen, als het al niet op het oog is, is het zeker op geur, want met staart zwaaien wordt geur verspreidt en ik denk dat de enorm gevoelige neus van een hond (met de hele geurwereld waarin zij leven) heel goed ruikt van welke kant er meer geur komt (de kant waarheen meer gekwispeld wordt)

Wij hebben met onze hond zelf in een test gezien hoe verschillend hij zelfs reageerd of ik mijn linkervoet of mijn rechtervoet beweeg BUITEN zijn zicht !!

Ik heb 1x op film gezien dat de staart naar echt mega naar links stond bij een hond, dat was in een filmpje van CM en dat was vlak voor de hond hem aanviel..... 
Het was mij toen een raadsel waarom de man dat niet zelf ook zag, want dit artikel is niet nieuw.
Mij is door een trainer verteld dat als je een fikse aanvaring hebt met een hond (kan gebeuren he, dat jij iets wil wat hij niet wil) en de staart draait echt strak naar links, dat je je beter maar kan afwenden, omdat daar niets goeds van gaat komen.

Ik vind het wel mooi, dat staarten "spel" want hoe meer je er op let, hoe meer je er van ziet
HOe het allemaal geinterpreteerd moet worden..... ik denk dat dat ook weer afhangt van andere lichaamstaal op dat moment, het is bij honden nooit zwart/wit, hun taal is zo breed, maar voor ons vaak nog steeds
heel moeilijk te (h)erkennen.

Ook bij hondse ontmoetingen kan je er veel van af lezen, in ieder geval is naar links trekken van de staart
geen goed teken, dan is er dus beslist negatieve spanning (om het maar algemeen te houden)

Zo boeiend, die hondentaal is zo geur/lichaamstaal, en wij missen 90%, en sommige mensen zelfs 150%
die denken dat een kwispelende hond blij is, nou... als mijn hond hoog gaat kwispelen is tie alles behalve blij en zou ik hem vooral even niet aanhalen.... maar leg dat maar eens uit aan veel mensen, want honden moeten altijd leuk en lief zijn.

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

Dir artikel had ik al  een half uur geleden geplaats...
Vond de foto wel erg orgineel

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

Interessant! Eens op letten, heb hier in straat een Duitse herder die altijd vanachter het hek blaft op Saffira. Eens kijken naar zijn staartwerk :-D

honden page profiel Silvia, Blackie & SaffiraSilvia, Blackie & Saffira

honden foto van Silvia, Blackie & Saffira

" Dir artikel had ik al  een half uur geleden geplaats...
Vond de foto wel erg orgineel "


Haha, ik zie je topic inderdaad, met de verwijzing naar Bamse :-D Bedoel je deze :-D

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas

honden foto van Kobus & Cas

" Als je er op gaat letten, of eens filmopname's maakt kan je heel goed zien dat die staart
soms zelfs als een strakke lijn naar rechts kan staan, ik denk dat de hond op dat moment
zeer emotioneel is, ik bedoel daar niet mee dat hij moet huilen, maar een scala van emoties doormaakt
en dus wel een teken is, hevig opgewonden is ergens over, wat hem bv ook verward, maar niet
specifiek kwaad maakt.

Maar ook als ze "gewoon" lijken te kwisplen, kijk op een fimpje vertraagd en dan zie je wel degelijk verschil in uitzwaai, ik denk trouwens dat honden onderling dit feilloos waarnemen, als het al niet op het oog is, is het zeker op geur, want met staart zwaaien wordt geur verspreidt en ik denk dat de enorm gevoelige neus van een hond (met de hele geurwereld waarin zij leven) heel goed ruikt van welke kant er meer geur komt (de kant waarheen meer gekwispeld wordt)

Wij hebben met onze hond zelf in een test gezien hoe verschillend hij zelfs reageerd of ik mijn linkervoet of mijn rechtervoet beweeg BUITEN zijn zicht !!

Ik heb 1x op film gezien dat de staart naar echt mega naar links stond bij een hond, dat was in een filmpje van CM en dat was vlak voor de hond hem aanviel..... 
Het was mij toen een raadsel waarom de man dat niet zelf ook zag, want dit artikel is niet nieuw.
Mij is door een trainer verteld dat als je een fikse aanvaring hebt met een hond (kan gebeuren he, dat jij iets wil wat hij niet wil) en de staart draait echt strak naar links, dat je je beter maar kan afwenden, omdat daar niets goeds van gaat komen.

Ik vind het wel mooi, dat staarten "spel" want hoe meer je er op let, hoe meer je er van ziet
HOe het allemaal geinterpreteerd moet worden..... ik denk dat dat ook weer afhangt van andere lichaamstaal op dat moment, het is bij honden nooit zwart/wit, hun taal is zo breed, maar voor ons vaak nog steeds
heel moeilijk te (h)erkennen.

Ook bij hondse ontmoetingen kan je er veel van af lezen, in ieder geval is naar links trekken van de staart
geen goed teken, dan is er dus beslist negatieve spanning (om het maar algemeen te houden)

Zo boeiend, die hondentaal is zo geur/lichaamstaal, en wij missen 90%, en sommige mensen zelfs 150%
die denken dat een kwispelende hond blij is, nou... als mijn hond hoog gaat kwispelen is tie alles behalve blij en zou ik hem vooral even niet aanhalen.... maar leg dat maar eens uit aan veel mensen, want honden moeten altijd leuk en lief zijn. "


Zou je dat filmpje van CM nog kunnen vinden Goja? Ben erg benieuwd hoe dat eruit ziet.

Heb er nog nooit opgelet of een hond zijn staart naar links of naar rechts hield... Naar links betekent dus gevaar. Maar zou een hond die angstagressie vertoont ook zijn staart naar links houden (want hij gaat aanvallen/uitvallen) of zou hij er iets anders mee doen? (hoog/laag/neutraal?? want hij is bang en niet boos).

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Hebbes!!!! .......'t was ff zoeken maar door een slimme tip van een mede forummer toch gevonden!

http://www.hondenpage.com/hondenforum/134728/staartdracht-links-of-rechts.php

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

De publicatie waar het over gaat. Current biology
Ik heb het nog niet gelezen, maar oha heeft wat er in een artikel over een wetenschappelijke publicatie weinig te doen met de daadwerkelijke inhoud en betekenis van die publicatie.

honden page profiel haarlemsehaarlemse

honden foto van haarlemse

"

Haha, ik zie je topic inderdaad, met de verwijzing naar Bamse :-D Bedoel je deze :-D "


.Ja.. haha.. nog geen reactie van Willemijn

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Dat lijkt me onverstandig, de man is zoo omstreden. Maar t was wel onmiskenbaar zo.

Ik zie trouwens bij mijn eigen hond heel vaak hoe verschillend die staart kan buigen.

Haha met eten standaard op zn hakken met het puntjr naar rechts...is t vast erg lekker.

Ik denk wel dat "sec" alleen naar de staart kijken niet voldoende is om een indruk te krijgen van wat de hond "denkt", daar is denk het hele lichaam van de hond bij betrokken.

Maar het blijft boeiend.
Die zwiep zit er niet voor niets en die anaalklieren er pal onder ook niet..

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

"


Alsof ik naar een gesprek van 2 Chinese sta te luisteren met veel armgebaren, en opeens beginnen ze te lachen.
Ze vinden blijkbaar iets leuk , grappig ,spannend,  maar misschien hebben ze net met doodsbedreigingen lopen gooien tijdens het gesprek.

Maargoed, altijd leuk dit soort onderzoeken. ;-)
"

Geweldig Landsheer E.C.T lekker relativerend. 
.

honden page profiel gojagoja

honden foto van goja

Rare vraag misschien maar waarom moest er "gerelativeerd" worden??

Is het zo'n naar topic dan of is het gewoon een gedachte wisseling over wat staartdracht bij onze honden allemaal zou kunnen betekenen, vanuit het oogpunt dat de 2 hersenhelften wezenlijk anders zijn en dat kruislings is verbondrn met het lichaam.

In alle eerlijkheid; ik vind de reactie van landseer eigenlijk wat denigrerend en ongeinteresseerd....

En zeker niet relativerend.
Sorry hoor maar op deze manier is geen enkele discussie/gesprek meer inhoudelijk op hp...

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Ik denk Goja dat we allebei op een andere manier naar de reactie van Landsheer E.C.T kijken  en nee het is helemaal geen naar topic. Ik meen me te herinneren dat we zelfs al enige tijd geleden in een topic bezig zijn geweest over dit onderwerp en dat dit heel verhelderend was.

Mijn reactie had meer te maken met Landsheer E.C.T als zijnde leek en wat die dan zou zien.
Maar ik meende dat ik de opmerking wel kon plaatsen omdat veel mijn serieuze benaderingen van de topics aan welke ik deelneem wel kenden.

Dus reactie in deze dus niet als commentaar op het topic en de discussie bedoeld. Maar blijkbaar een inschattings- fout aan mijn kant. Ga vooral door ik volg.

Nb De staart van onze hond word wel rechts of links gedragen, maar waaiert nooit uit. Alleen de boog kwispelt, terwijl de punt van de staart langszij hangt en niet meekwispelt. Blijkbaar is de rest van zijn lichaams taal heel duidelijk, want hij word altijd goed begrepen ook door ons. De staart kan wel laag .

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

" Dir artikel had ik al  een half uur geleden geplaats...
Vond de foto wel erg orgineel "


.ik zag het, wilde nog de link naar deze topic plaatsen (TS was je voor ;-) hij postte hem vanmorgen al)
Maar de foto is leuk...

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

" De publicatie waar het over gaat. Current biology
Ik heb het nog niet gelezen, maar oha heeft wat er in een artikel over een wetenschappelijke publicatie weinig te doen met de daadwerkelijke inhoud en betekenis van die publicatie. "


.Bij het plaatsen nog het hele artikel, nu moet ik 31$ betalen om het te bekijken :-(

honden page profiel Pooh en TeigetjePooh en Teigetje

honden foto van Pooh en Teigetje

Ehm.... Onnozele vraag misschien hè.... Maar.... Eh.... Links (en rechts) vanuit de hond ervaren, of vanuit de kijker ervaren?

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

'k kon het niet laten, maar ze zijn echt blij om me te zien: staartjes naar rechts ;-) 
Belabberde kwaliteit, filmde met telefoon ;-) 

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Volgens mij zwiept Mellow meer naar links dan naar rechts (als ik achter haar sta naar links dus).
Helemaal zeker weet ik het niet, ik heb er nooit echt heel erg op gelet.

Maar vaker draait ie rond, ik denk altijd dat ze gaat opstijgen ;-)
Soms is ze zó bezig met iets dat ie dus echt ronddraait :-)

Ze heeft wel verschillende staartdrachten, hij heeft lang tussen haar benen gezeten, soms zelfs bijna strak tegen d'r buik, nu is ie weer in een boogje schuin naar achter en soms zelfs echt hoog.
Heel af en toe is ie ook wel eens kaarsrecht, dan wijst ie bijna recht naar achteren, dan heeft ze haar blik gericht op iets wat ze NU moet hebben (een blaadje...)

Zal er eens wat meer op letten eigenlijk, vind het wel een interessant ding, die staart :-)

Als mijn vriend straks thuis komt, dan zwiept alleen haar puntje heen en weer. Dan blijft ze in haar mand (of op de bank) liggen, tuit haar lipjes en tikt met het puntje van haar staart :-)

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^