Clomicalm: update!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Wij zijn sinds gister terug van onze vakantie. Onze hond, Joey heeft bij het pension gelogeerd. Het was allemaal goed gegaan. Joey is ook helemaal gek van honden en is dol op spelen. 
Als pup was hij voor alles angstig en hebben dan ook zware maanden gehad met angstagressie richting ons. Wij hebben al het mogelijke gedaan om hem van zijn angsten af te krijgen. We zijn nu een heel eind (zeker als hij naar een pension kan). Een half jaar geleden hadden we er niet eens aan gedacht om hem naar een pension te doen. Zoals ik al zei hebben wij een zware tijd met hem gehad met de agressie richting ons. Wij hebben als laatste mogelijkheid (in overleg met de dierenarts) gekozen voor medicatie (Clomicalm). Daarvoor hebben we een gedragstherapeut ingeschakeld, zylkene geprobeerd, het hele huis verbouwd, naar de hondenschool geweest, rust gegeven, ander voer geprobeerd, laten speuren en noem zo maar op. Toen Joey een paar weken met de medicatie was begonnen, merkte we vrij snel dat de angsten en onzekerheid wat afnam. We zijn tijdens de medicatie gestart met de oefeningen en trainingen. Joey had al vrij snel door dat niet alles eng was (wieldoppen en vuilniszakken op straat,  in het donker lopen etc). De agressie richting ons werd minder maar duurde heel lang voordat dat er helemaal uit was. Wij hebben ook heel goed doorgekregen dat (zeker bij onze gevoelige hond), belonen erg positief heeft gewerkt en corrigeren minder goed. Zelfs een 'nee' of stem verheffen kon al tot agressie leiden. Inmiddels gaat het corrigeren steeds beter.

Nu is het zo dat we hebben afgesproken met de dierenarts om af te gaan bouwen met de clomicalm omdat hij nu al vanaf februari 2013 op deze medicatie zit. We wilde uiteraard wachten tot na de vakantie omdat dit voor hem veel stress oplevert. Nu hebben wij een schema gekregen voor het afbouwen van de medicatie en daar willen we zo snel mogelijk mee beginnen omdat het nu gewoon goed gaat. Heeft iemand ervaring met het afbouwen van gedragsmedicatie? Waar moeten we op letten? 

Ik wil nog even aan dit lange verhaal toevoegen dat ik ontzettend trots ben. Ik hoor de laatste tijd veel verhalen over angst en mensen die alles hebben geprobeerd (behalve gedragsmedicatie) en vervolgens het niet meer aankunnen. Gedragsmedicatie is niet de beste oplossing maar wel de enige oplossing als niks meer werkt. Onze hond heeft nauwelijks last van bijwerkingen en is 100% veranderd t.o.v. Een half jaar geleden. Wij hebben een ontzettend leuke hond voor terug gekregen! Ik ben ontzettend gek op onze hond en heb hem tijdens de vakantie heel erg gemist.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Je hebt helemaal gelijk om trots te zijn!


hoe is het schema en de dosering nu?

Afhankelijk van hoe of wat zou ik zachtjes afbouwen per week, niet per dag. en telkens met mindering van een derde.

dus met bijv. drie pillen per dag, de eerste week twee pillen per dag en zo verder.

geef je nu een pil per dag, dan zou ik om de andere dag een pil geven.(beetje aanvoelen)

(maar eigenlijk kan ik het niet precies zeggen; heeft je da geen afbouwschema?)

Het kan dat mijn systeem te traag is, maar denk dat je met gedragsmedicatie traag moet gaan om de hersenen de kans te geven zich aan te passen.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Fijn dat het zo gegaan is en dat jullie de moed niet hebben opgegeven. Ook een compliment voor jullie: niet iedereen zou dit allemaal doen en durven. Ik ben erg benieuwd hoe dat afbouwen verloopt. Ik lees dus even mee!

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Wij geven nu 80 mg op een dag, verdeel over 2 maaltijden, 40 mg per keer dus.
Het afbouwschema ziet er als volgt uit:
Start: 2 x daags 30 mg
Na vier weken: 2 x daags 20 mg
Na vier weken: 2 x daags 10 mg


Daar gaat dus veel meer tijd in zitten, en dat is geen probleem. Hij eet het nu gemalen door zijn voer heen. Voorheen gaven we het in zn geheel en toen pikte hij ze er zo uit en legde het naast zijn voerbak neer haha. Wat een donder...


Afhankelijk van hoe het dan gaat verder kijken. De kans bestaat dat het oude gedrag weer terug komt en dan moeten we overleggen met de dierenarts. Wij hebben echt een hele fijne dierenarts dus ik vertrouw er op dat het goed komt. Als blijkt dat hij de medicatie nodig heeft, dan gaan we waarschijnlijk naar de neuroloog in Utrecht voor een scan. Dat werd eerder ook geopperd maar de situatie op dat moment was zo slecht en beangstigend dat we "gewoon" zijn gestart met de medicatie. 

Ik ben nooit een voorstander geweest van medicatie (ook niet voor mezelf) maar na letterlijk alles geprobeerd te hebben, moet je iets om je hond te helpen. Elke dag was het raak en belde mijn vriend weer op. Het was elke dag huilen... Niks geen plezier meer. Wij hebben op een gegeven moment zelfs een hek(je) om onze woonkamer moeten zetten zodat hij niet bij ons kon komen en ineens uit kon vallen. Het tapijt moesten we weg halen omdat hij dacht dat de hele woonkamer zijn plek was. Terwijl hij een mand en bench heeft. Het was echt verschrikkelijk als ik er aan terug denk.

En nu... Ligt het schatje te knagen op zijn botje en kijkt ons heel lief aan. Als ik hem roep komt ie bij me knuffelen i.p.v. meteen uit het niets aan te vallen. Het is echt een wereld van verschil. Zo'n lieve ondeugende hond die ons leven zo leuk maakt. Hopen en duimen dat het nog leuk blijft als de medicatie wordt afgebouwd ;-). Ik zal geregeld een update plaatsen. 

Ik merk trouwens dat kauwen op een bot (zo'n staaf geven wij) dat dat echt ontzettend werkt voor hem. Hij ontspant daardoor meteen en kan uren bezig zijn met het  botje. Vaak gaat hij daarna ook slapen.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Er is nog een tussenstap voor je met je hond naar een neuroloog gaat. Je kan je laten verwijzen naar  Valerie Sheehy, zij is dierenarts gedragsdeskundige en houdt zich bezig met neuropathologische gedragsafwijkingen(zoals gegeneraliseerde angststoornis) en gedragstherapie resistente problemen. 

Ik begrijp de weerstand tegen medicijnen niet. Die zijn nuttig als ondersteuning bij gedragstherapie als mn angst trainen moeilijk maakt.

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Bedankt voor je tip Wendy! De medicijnen hebben zeker geholpen. Eerder konden we met onze hond niks bereiken omdat hij werd geblokkeerd door de angst. Hij heeft veel geleerd in de afgelopen periode en reageert alleen nog wat schrikkerig als hij heel moe is (meestal 's avonds bij laatste wandeling). Echter is hij hierin goed te corrigeren/te ondersteunen. 

Ik lees op het forum weinig over gedragsmedicatie. Ik heb nog even gezocht maar je hoort er niet veel over. Terwijl er genoeg honden zijn die ontzettend angstig zijn en die misschien wel baat hebben bij medicatie.
Bij ons uitte het wel in agressie richting ons waardoor het niet meer veilig was om de hond om ons heen te hebben.  Ik ben blij dat we niet te lang hebben aangerommeld en vrij snel actie hebben ondernomen door o.a. Een gedragstherapeut in te schakelen. Onze gedragstherapeut heeft ook verslag gedaan naar onze dierenarts dus de samenwerking was prima.

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Oh en onze dierenarts wilde ons trouwens ook doorverwijzen naar de gedragspoli in Utrecht voor onderzoeken. Wij hebben natuurlijk van te voren lichamelijke onderzoek uitgebreid laten doen (zowel bij dierenarts als in Utrecht). Lichamelijk verder niks aan de hand, alleen misschien neurologisch. Maar we gaan er nu in ieder geval mee verder en kijken wat het zich brengt.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 2 doggies

honden foto van Doberkiki

Zou goed zijn als je aansluiting vond in Utrecht.

Het afbouwschema is dus nog iets trager dan ik dacht.

des te beter.

mocht je een terugval bemerken, dan kun je zo weer oppikken en verhogen.

is niet helaas, maar een deugd dat het bestaat.

Medicatie wordt te snel afgedaan als vergif en onnatuurlijk, terwijl het zoveel mogelijkheden biedt.

ik snap de angst, maar vergeet de andere kant niet, mocht het niet bestaan...

hoop dat alles goed blijft gaan en dat je in Utrecht goede opvolging krijgt.(neurologische afwijkingen uitsluiten, bestudering van gedrag)

We zijn nog niet zover (ja, we weten al veel ;-))op dat gebied (welk hersendeel welk gedrag geeft en hoe we dat kunnen moduleren zonder andere dingen te beïnvloeden) mensen en dieren zijn gevoelig en complex!

vind wel dat je het goed en uitgedacht aanpakt.

;-)

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Oeps, wilde je 3 doggies geven maar drukte verkeerd.. ;-)
Ik vind het schema inderdaad wel prima hoor, gewoon rustig aan afbouwen.
Ik hoop ook dat alles goed blijft gaan en ik zal binnenkort weer een update plaatsen.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Veel succes in de tussentijd he!

;-)

doggies...ik kan ze niet opeten ;-) (dus; never mind) ;-)

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Ik hoop vooral dat het goede gedrag in stand blijft! Wanneer dit niet zo is, weet je in ieder geval wat je kunt doen. Heeft een hond bijwerkingen van dit medicijn? En zo ja: zijn ze te verwaarlozen? In dat geval heb je iets om terug op te kunnen vallen. Maar ik hoop vooralsnog dat hij het niet meer nodig heeft! Succes!

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Onze hond heeft geen/weinig last van de bijwerkingen. Soms denk ik dat misselijk is maar hij eet en drinkt verder goed. Ik heb wel eens gelezen dat honden er slecht op kunnen reageren (m.n. heel suf/moe zijn, weinig interactie, soort "zombie" idee). Joey heeft dat allemaal niet. Hij is wel wat rustiger geworden maar dat is geen ramp. We weten in ieder geval wat we hebben en kunnen er altijd op terug vallen.

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Update afbouwen clomicalm: 

We zijn nu 15 dagen verder met het afbouwen en we merken nu wel verschil in gedrag. Ik wist niet dat het zo snel al kon (??). Hij heeft verder nog geen agressie vertoond naar ons maar we merken dat hij een stuk actiever is en snel overprikkelt raakt. Ook vind ik hem wat schrikkerig als er iets onverwachts gebeurt, met name buiten. Het gaat tot nu toe dus wel goed alleen wil ik er voor waken dat hij agressie gaat vertonen. Heeft iemand tips om overprikkeling te voorkomen?

Wat we nu doen (dit deden we voorheen ook al maar in mindere mate. We houden nu rekening met het minderen van de medicatie):
- na 21 uur in de bench tot wij naar bed gaan, meestal een uur later. Joey is om 20 uur moe en wil slapen.
- geen witte kauw botten na 18 uur (hij kon voorheen lelijk doen als hij bij het botje lag te slapen)
- veel dezelfde route lopen die bekend is (rustige omgeving)
- binnen spelen door zoeken, neus gebruiken

Verder probeer ik nu erg op te letten dat ik consequent ben en blijf. Ik denk dat duidelijkheid en rust belangrijk is voor hem. Heeft iemand anders nog ideeen?

honden page profiel Jessie en Eli Jessie en Eli 3 doggies

honden foto van Jessie en Eli

Ik heb geen tips of raad voor je. Maar ben heel blij dat je dit topic bent gestart. Eli is ook heel erg angstig en onzeker. Ook wij hebben een GT ingeschakeld en zelkene gegeven. Homeopathie geprobeerd maar alles zonder positief resultaat.

Maar nu ik je topic lees, ga ik me inlezen voor gedragsmedicatie. Wie weet is het een oplossing voor eli zijn angst. Gelukkig heeft hij geen agressie naar ons toe, maar ons sociale leven wordt dankzij zijn gedrag erg beperkt, en zijn het afentoe ook helemaal zat. We willen weer normaal kunnen wandelen, visite kunnen ontvangen zonder dat we als een agent te moeten rondkijken of niemand in de buurt van eli komt, want hij bijt direct zonder waarschuwing. En gelukkig is het een kleine hond, maar nog zijn we het zat.

Nu kan ik me oriënteren op een oplossing?

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Misschien even stoppen met afbouwen en hetzelfde schema aanhouden. niet de aanvangsdosis, maar wat je nu geeft en rustig verder doen met je signalen en rustig houden.

succes

beter even halt houden en evalueren dan te hard doorgaan naar beneden tot je weer bij af staat...

rapporteer je da

zal een evenwichtsoefening worden, maar gaat je lukken!

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

" Ik heb geen tips of raad voor je. Maar ben heel blij dat je dit topic bent gestart. Eli is ook heel erg angstig en onzeker. Ook wij hebben een GT ingeschakeld en zelkene gegeven. Homeopathie geprobeerd maar alles zonder positief resultaat.

Maar nu ik je topic lees, ga ik me inlezen voor gedragsmedicatie. Wie weet is het een oplossing voor eli zijn angst. Gelukkig heeft hij geen agressie naar ons toe, maar ons sociale leven wordt dankzij zijn gedrag erg beperkt, en zijn het afentoe ook helemaal zat. We willen weer normaal kunnen wandelen, visite kunnen ontvangen zonder dat we als een agent te moeten rondkijken of niemand in de buurt van eli komt, want hij bijt direct zonder waarschuwing. En gelukkig is het een kleine hond, maar nog zijn we het zat.

Nu kan ik me oriënteren op een oplossing? "


Ik wilde het toch van me afschrijven omdat het inderdaad impact heeft gehad op ons wat betreft agressie. Wij waren ook ten einde raad hoor, niks hielp. Er is ook nog wel andere gedragsmedicatie maar dit sloot het beste aan bij de problematiek van Joey. Je zou een gesprek aan kunnen gaan met je dierenarts. Onze dierenarts heeft ons heel fijn geholpen. Het heeft heel veel tijd en energie gekost voordat het eindelijk wat beter verliep en op een gegeven moment werpt het echt zn vruchten af. Maar ja.. Er komt een tijd dat je moet afbouwen en die is nu gekomen. Dat blijft wel spannend hoor maar tot nu toe mogen we niet klachten.

Ik zou als ik jou was er zeker wel mee verder gaan en kijken wat er mogelijk is. Eventuele lichamelijke oorzaken ook uitsluiten en goed lichamelijk onderzoek laten doen. Wij zijn toen bijvoorbeeld ook naar een hondenschool gegaan en dit werkte averechts voor Joey. Al die prikkels en daarna zo vermoeid. Hij werd alleen maar erger. Dus een hondenschool is niet per definitie voor elke hond even goed. We hebben de trainingen wel afgemaakt maar zijn niet verder gegaan met de vervolgcursus. Het leverde zoveel stress op voor Joey en uiteindelijk voor ons ook. Heel veel succes ook met Eli en ik ben benieuwd wat je volgende stappen zijn. Je kan me ook altijd een PB sturen.

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

" Misschien even stoppen met afbouwen en hetzelfde schema aanhouden. niet de aanvangsdosis, maar wat je nu geeft en rustig verder doen met je signalen en rustig houden.

succes

beter even halt houden en evalueren dan te hard doorgaan naar beneden tot je weer bij af staat...

rapporteer je da

zal een evenwichtsoefening worden, maar gaat je lukken! "


We zijn nu nog bezig met dezelfde dosering als bij start afbouwen (2 x daags 30 mg) Dit moet nog 2 weken. Ik ga volgende week de dierenarts bellen om te vragen wat wijsheid is. We hebben ook een andere dosering pil nodig dus moet sowieso gaan bestellen. Maar even rustig aan doen en een pas op de plaats is wel belangrijk denk ik. Desnoods gaanwe wat langer door met afbouwen. Ik probeer er ook alles aan te doen om het in goede banen te leiden. Ik zie alleen de onzekerheid wel toenemen en merk gewoon al verschil. Hij ligt nu wel heel lief naast me.. En dan weet ik dat we op de goede weg zijn want normaal kan hij al agressie vertonen op dit tijdstip omdat hij moe is (in de periode voor de medicatie). Ik hoop ook echt dat het gaat lukken! We gaan gewoon rustig verder! ;-)

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Misschien kun je bijv. om de dag afbouwen? Ik bedoel: de ene dag minder en de andere dag de oude dosering. Dus nog langzamer afbouwen dan je al doet? Het zou nl. jammer zijn als je te snel afbouwt en straks weer opnieuw moet beginnen met medicatie en training.
Ik denk idd dat je bekende routes moet nemen met wandelen. Ook steeds dezelfde handelingen begeleid met dezelfde commando's zijn een goed idee. Ik heb eens een herder gehad die ik met een militaire precicie moest benaderen. Alles hetzelfde werkte voor hem het beste en hij bleef daar het rustigst onder. Wat voor hem ook werkte waren gebaren bij de commando's, maar dat werkt niet bij alle honden. Er zijn honden die dit juis raar vinden en ik denk dat je niet te veel ineens moet veranderen.
Is het een idee om een dekentje over de bench te leggen? Dan wordt het donkerder en het dempt de geluiden wat. Een van mij honden zoekt 's avonds bijv. graag de donkere gang op om bij te slapen.
Is misschien een massage voor de hond ontspannend? Want wanneer hij lichamelijk ontspant krijgt zijn geest ook rust?
Veel succes!

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

" Wij geven nu 80 mg op een dag, verdeel over 2 maaltijden, 40 mg per keer dus.
Het afbouwschema ziet er als volgt uit:
Start: 2 x daags 30 mg
Na vier weken: 2 x daags 20 mg
Na vier weken: 2 x daags 10 mg

"


Het grote nadeel van dit afbouwschema is dat je de eerste keer de medicatie met 10 mg afbouwt van de van 40 naar 30 mg. Dus je bouwt 25% af. Na vier weken ga je van 30 naar 20, dat is 33.33 %
Na vier weken ga je weer 10 mg afbouwen: maar nu ga je van 20, naar 10, dat is 50%!!
Het lijkt dus wel of je geleidelijk afbouwt, maar in percentages gezien, worden je stappen steeds groter en dus moeilijker.
Mijn advies is om altijd hetzelfde percentage afbouwen aan te houden, zodat de hersenen een niet te grote klap in 1 keer krijgen. De hersenen moeten bepaalde stoffen weer zelf gaan aanmaken en de eerste dagen/weken kun je dat merken.

Je kunt bij de dierenarts vragen of de pilletjes er ook zijn in tabletten van 5 mg of zelfs 1 mg.
Je kunt ze ook zelf breken, maar zeker bij de laatste afbouwfase spreek je over een paar mg verschil, als je dan zelf breekt, breek je nooit helemaal recht, dat scheelt al snel in wat de dagdosering. Schommelingen zijn niet goed.

Je laatste stap is de moeilijkste, hoe dan ook ga je 100% in 1 keer doen. Maar de overstap is makkelijker als er daarvoor nog maar een paar mg werd gegeven. Toch is dit de cruciale stap, want de hond moet het dan helemaal zelf gaan doen.

Belangrijk is om tijdens het afbouwen en de eerste tijd daarna je ritme goed aan te houden. Verander niet teveel, geen gekke uitstapjes. Blijf oefenen wat je al deed.
Zie je dat het fout gaat, dat kan, dan moet je niet meteen opgeven. Maar je moet ook weer niet te lang wachten.
Sommige honden hebben clomicalm alleen nodig om in staat te zijn iets nieuws te kunnen leren, is dat geleerd, dan kun je stoppen met clomicalm.
Een klein groepje honden is gewoon zo gevoelig voor prikkels, dat het niet kan zonder een 'beschermend laagje'. Dat is dan gewoon zo. (is mijn mening) Clomicalm heel lang geven is niet goed, maar als je hond zich er veel beter door voelt, dan is mijn keuze snel gemaakt.

Succes en je mag met recht trots zijn op je hond en op jezelf!

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

" Misschien kun je bijv. om de dag afbouwen? Ik bedoel: de ene dag minder en de andere dag de oude dosering. Dus nog langzamer afbouwen dan je al doet? Het zou nl. jammer zijn als je te snel afbouwt en straks weer opnieuw moet beginnen met medicatie en training.
Ik denk idd dat je bekende routes moet nemen met wandelen. Ook steeds dezelfde handelingen begeleid met dezelfde commando's zijn een goed idee. Ik heb eens een herder gehad die ik met een militaire precicie moest benaderen. Alles hetzelfde werkte voor hem het beste en hij bleef daar het rustigst onder. Wat voor hem ook werkte waren gebaren bij de commando's, maar dat werkt niet bij alle honden. Er zijn honden die dit juis raar vinden en ik denk dat je niet te veel ineens moet veranderen.
Is het een idee om een dekentje over de bench te leggen? Dan wordt het donkerder en het dempt de geluiden wat. Een van mij honden zoekt 's avonds bijv. graag de donkere gang op om bij te slapen.
Is misschien een massage voor de hond ontspannend? Want wanneer hij lichamelijk ontspant krijgt zijn geest ook rust?
Veel succes! "


Bij dit soort medicatie is dat heel onverstandig. Het zorgt voor pieken en dalen van bepaalde stoffen in de hersenen. De hond zou hier juist heel onrustig op kunnen reageren. De hond maakt zelf die stoffen ook aan en reageert op de stoffen van clomicalm. Als je de ene dag meer geeft dan de andere dag, dan moeten de hersenen zich heel vaak aanpassen, wat nooit op tijd gebeurt, omdat de hersenen niet weten welke dosering ze de volgende dag krijgen.

Er zijn wel soorten waarbij dit wel kan, vaak heeft dit soort medicatie een hele lange halfwaardetijd. Daardoor zijn er niet veel pieken en dalen, je haalt dan alleen het algemene niveau wat omlaag.
Bij sommige medicatie is het zelfs goed om niet iedere dag dezelfde dosis te geven, omdat de hersenen anders gewend raken aan de dosering en er niet meer op reageren.
Maar in dit geval, zo constant mogelijk proberen te houden.

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

" Misschien kun je bijv. om de dag afbouwen? Ik bedoel: de ene dag minder en de andere dag de oude dosering. Dus nog langzamer afbouwen dan je al doet? Het zou nl. jammer zijn als je te snel afbouwt en straks weer opnieuw moet beginnen met medicatie en training.
Ik denk idd dat je bekende routes moet nemen met wandelen. Ook steeds dezelfde handelingen begeleid met dezelfde commando's zijn een goed idee. Ik heb eens een herder gehad die ik met een militaire precicie moest benaderen. Alles hetzelfde werkte voor hem het beste en hij bleef daar het rustigst onder. Wat voor hem ook werkte waren gebaren bij de commando's, maar dat werkt niet bij alle honden. Er zijn honden die dit juis raar vinden en ik denk dat je niet te veel ineens moet veranderen.
Is het een idee om een dekentje over de bench te leggen? Dan wordt het donkerder en het dempt de geluiden wat. Een van mij honden zoekt 's avonds bijv. graag de donkere gang op om bij te slapen.
Is misschien een massage voor de hond ontspannend? Want wanneer hij lichamelijk ontspant krijgt zijn geest ook rust?
Veel succes! "

 Bedankt voor je reactie. Wij zijn nu al twee weken zo aan het afbouwen en het gaat dus eigenlijk goed. Ik weet niet of het handig is om daar weer van af te wijken? Dit afbouwschema was op advies van de dierenarts. Onze hond kent alle commando's op gebaar. Wij hoeven er geen woorden bij te gebruiken. De bench hebben wij met zo'n speciale benchhoes helemaal afgedekt. Hij slaapt snachts ook in zijn bench met het deurtje open. Joey is wel ontzettend aanhankelijk maar weet niet of massage wat is. Heb je daar ervaring mee? Hij wil toch ook graag wel snel spelen als we hem aaien. Hij heeft echt nog puppy gedrag soms. Het is echt een scheetje hoor. Ik kom net thuis en hij komt lekker bij me knuffelen. Moet nu typen met 1 hand haha. 

Hij heeft verder gewoon veel rust nodig hebben wij gemerkt. Het is geen hond die er op uit wil voor lange wandelingen. Hij is snel overprikkelt. Ik denk voor de komende tijd dus veel rust, duidelijkheid en structuur. Ik probeer veel thuis te zijn voor hem.  Ik merk ook dat hij slecht tegen veranderingen kan. Als we bijvoorbeeld te veel afwijken dan kan hij zich heel druk maken. Ook zijn wij onlangs van vloerkleed gewisseld. Hier reageerde hij slecht op (stress signalen, tegen ons opspringen, gefrustreerd in armen willen bijten).

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

"

Het grote nadeel van dit afbouwschema is dat je de eerste keer de medicatie met 10 mg afbouwt van de van 40 naar 30 mg. Dus je bouwt 25% af. Na vier weken ga je van 30 naar 20, dat is 33.33 %
Na vier weken ga je weer 10 mg afbouwen: maar nu ga je van 20, naar 10, dat is 50%!!
Het lijkt dus wel of je geleidelijk afbouwt, maar in percentages gezien, worden je stappen steeds groter en dus moeilijker.
Mijn advies is om altijd hetzelfde percentage afbouwen aan te houden, zodat de hersenen een niet te grote klap in 1 keer krijgen. De hersenen moeten bepaalde stoffen weer zelf gaan aanmaken en de eerste dagen/weken kun je dat merken.

Je kunt bij de dierenarts vragen of de pilletjes er ook zijn in tabletten van 5 mg of zelfs 1 mg.
Je kunt ze ook zelf breken, maar zeker bij de laatste afbouwfase spreek je over een paar mg verschil, als je dan zelf breekt, breek je nooit helemaal recht, dat scheelt al snel in wat de dagdosering. Schommelingen zijn niet goed.

Je laatste stap is de moeilijkste, hoe dan ook ga je 100% in 1 keer doen. Maar de overstap is makkelijker als er daarvoor nog maar een paar mg werd gegeven. Toch is dit de cruciale stap, want de hond moet het dan helemaal zelf gaan doen.

Belangrijk is om tijdens het afbouwen en de eerste tijd daarna je ritme goed aan te houden. Verander niet teveel, geen gekke uitstapjes. Blijf oefenen wat je al deed.
Zie je dat het fout gaat, dat kan, dan moet je niet meteen opgeven. Maar je moet ook weer niet te lang wachten.
Sommige honden hebben clomicalm alleen nodig om in staat te zijn iets nieuws te kunnen leren, is dat geleerd, dan kun je stoppen met clomicalm.
Een klein groepje honden is gewoon zo gevoelig voor prikkels, dat het niet kan zonder een 'beschermend laagje'. Dat is dan gewoon zo. (is mijn mening) Clomicalm heel lang geven is niet goed, maar als je hond zich er veel beter door voelt, dan is mijn keuze snel gemaakt.

Succes en je mag met recht trots zijn op je hond en op jezelf! "


Het zijn inderdaad hoge percentages als je het zo bekijkt. Ik kan de dierenarts wel vragen om een andere dosering en anders af te gaan bouwen. Het leek mij wel een duidelijk schema maar het gaat dan misschien toch wel snel. Ik zal de dierenarts even bellen met de vraag of dit wel zo handig is. Ik weet dat ze 5 mg wel kunnen bestellen maar over 1 mg heb ik niks gehoord maar zij kan het vast bestellen. Stom dat ik er niet eerder aan had gedacht. Maar omdat het nu best goed gaat, is het handig om zo door te blijven gaan en over twee weken (dus na de start van vier weken), te starten met een hogere dosering dan 20 mg? 

Ik hoop zeker dat hij van de clomicalm af kan maar ik ben er nog onzeker over. Het is heel zwaar geweest in het begin met hem en hebben niet echt een leuke periode gehad. We hebben ontzettend lang en goed geoefend met de omgang met vreemde mensen (niet verstarren, leren negeren en niet grommen en blaffen) maar dit is nog steeds niet optimaal en dat vind ik jammer masr accepteer ook dat het geen perfecte hond is en dat hoeft ook niet. Wat ik wel vreemd vind is dat hij in het pension dus super lief is geweest naar de verzorgsters. Ze konden alles met hem doen (zelfs de klitten bij zijn oren weg halen). Maar als ik op straat iemand tegen kom en die kijkt alleen al naar hem dan is het mis.

Ik hoop niet dat hij bij het groepje gevoelige honden hoort maar met wat ik heb gezien en meegemaakt... We gaan het beleven de aankomende maanden. Het is hier verder in huis ook rustig, we zijn maar met zn tweetjes, hebben voldoende aandacht voor hem, kunnen structuur en stabiliteit bieden etc. Dus als je verder nog tips hebt dan staan wij daar echt voor open!

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

Nog een vraag: is er iets bekend over honden die hun hele leven gedragsmedicatie moeten hebben en wat het effect is op langetermijn? Blijft de gedragsmedicatie altijd werken of moet er ooit nog gewisseld worden van medicatie?

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

Ben je wel eens bij een holist geweest?
Misschien dat die iets kan betekenen  met ondersteuning 

waldo heeft sprongen gemaakt op gemmo therapie druppels ..zeg maar baby versie van homeopathie.(.gemaakt van zaden kiemen ect)met zijn angst.
(kennelsyndroom)
Zijn angst is niet weg maar hij reageert zelfstandiger en makkelijker en schakelt sneller terug naar normaal gedrag.
maar ook bloesemmixen hebben hem goed ondersteund wanneer nodig.

Ik heb in verleden wel telizen gebruikt..zylkene ect niet.
Ik heb gekozen voor holist versvoeren ect.
waldo is op zij manier in balans..de rest is aanpassen op wat hij kan, in mijn geval.
Zolang ik dat doe ...zie ik vooruitgang':-)

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

" Ben je wel eens bij een holist geweest?
Misschien dat die iets kan betekenen  met ondersteuning 

waldo heeft sprongen gemaakt op gemmo therapie druppels ..zeg maar baby versie van homeopathie.(.gemaakt van zaden kiemen ect)met zijn angst.
(kennelsyndroom)
Zijn angst is niet weg maar hij reageert zelfstandiger en makkelijker en schakelt sneller terug naar normaal gedrag.
maar ook bloesemmixen hebben hem goed ondersteund wanneer nodig.

Ik heb in verleden wel telizen gebruikt..zylkene ect niet.
Ik heb gekozen voor holist versvoeren ect.
waldo is op zij manier in balans..de rest is aanpassen op wat hij kan, in mijn geval.
Zolang ik dat doe ...zie ik vooruitgang':-) "


Bedankt voor je reactie Roos! Wij zijn nog niet naar een holist geweest, hebben we wel over nagedacht. Zylkene hebben wij wel geprobeerd (voor de clomicalm) om te kijken of hij daar op reageerde. Het was helaas maar minimaal, het haalde iets de scherpe randjes er van af. Echter was het zo uit de hand gelopen dat we wel iets moesten proberen. Vandaag heeft hij een hele goede dag gehad en is relaxed. Gister onrustig en kon zn ei niet kwijt. Ik denk dat het door de storm kwam. Ik ga er nu ook heel erg op letten en dat moet ik misschien ook wat minder gaan doen om zelf ook relaxed te blijven. Het wandelen ging net heel goed en heb hem daar voor beloond (goed luisteren, niet schrikken of angstig reageren op plastic tassen en doos op de weg etc.). Ik hou een holist zeker in het achterhoofd! Heb je ervaring met een goede holist?

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

de storm heeft zeker effect..jeff meer jeuk en waldo angstiger ( begon al 48 uur van te voren)
Het blijft om scherpe randjes gaan wat je ook gebruikt..de rest is training 
  oude gewoontes ontvluchten en het zelfvertrouwen spekken ..
dus ja maak het je zelf gemakkelijk...ik doe makkelijke dingen op baaldagen en zoek oppas voor te moeilijke dingen of ga niet indien geen oppas ;-)

Mijn levensregel is slimmer zijn dan waldo bang is...
Dat werkt super ;-)

honden page profiel Crissy, Joey en KiwiCrissy, Joey en Kiwi

honden foto van Crissy, Joey en Kiwi

" de storm heeft zeker effect..jeff meer jeuk en waldo angstiger ( begon al 48 uur van te voren)
Het blijft om scherpe randjes gaan wat je ook gebruikt..de rest is training 
  oude gewoontes ontvluchten en het zelfvertrouwen spekken ..
dus ja maak het je zelf gemakkelijk...ik doe makkelijke dingen op baaldagen en zoek oppas voor te moeilijke dingen of ga niet indien geen oppas ;-)

Mijn levensregel is slimmer zijn dan waldo bang is...
Dat werkt super ;-) "


Ja toch wel he. Hier ook een onrustige hond. Gelukkig is de wind gaan liggen. Wij hebben hele positieve ervaringen met het pension. Daar kunnen we hem heen brengen als we een keer langer weg zijn van huis. Hij doet het ontzettend goed in een roedel, dan zie je niet eens een angstige hond. Ik vind dat wel mooi om te zien maar ook wel weer vreemd. Hij wordt in het pension ook gekoppeld met een andere hond van zijn grootte en dan is hij in zijn nopjes! Dat geeft wel een prettig gevoel.

Jij hebt een hele goede levensregel haha! Het is ook de manier waarop je er mee om gaat, super

honden page profiel Roos,Jeff † en Waldo † en MootjeRoos,Jeff † en Waldo † en Mootje 3 doggies

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje

"

Ja toch wel he. Hier ook een onrustige hond. Gelukkig is de wind gaan liggen. Wij hebben hele positieve ervaringen met het pension. Daar kunnen we hem heen brengen als we een keer langer weg zijn van huis. Hij doet het ontzettend goed in een roedel, dan zie je niet eens een angstige hond. Ik vind dat wel mooi om te zien maar ook wel weer vreemd. Hij wordt in het pension ook gekoppeld met een andere hond van zijn grootte en dan is hij in zijn nopjes! Dat geeft wel een prettig gevoel.

Jij hebt een hele goede levensregel haha! Het is ook de manier waarop je er mee om gaat, super "

Geloof me het is de enige leef regel die werkt met een angsthaas
Ik trek alles uit de kast maar het begint echt bij accepteren van wat je hond kan...en stimuleren waar deze het goed doet.
Waldo kan op aantal bekende plekken veilig loslopen met verkeer..en ja dat kan ook een trailer of vuilnis auto  zijn(daar is hij normaal panisch voor)
Het begint met bekent terrein en leren wat hij moet doen bij een fietser..dan scooter

Ik leer hem op groen blijven en aan de kant stilstaan (doet hij nu automatisch of op vingerwijzing na roepen naam)
waldo is namelijk ook bang voor wat achter hem nadert, en dat kan hem doen vluchten
vandaar aan de kant  stilstaan tot ze voorbij zijn
hij weet nu hoe het moet...
en neemt het langzaam over op andere momenten.
Dat is mijn ervaring

Wijziging
bij de minste spanning roep ik hem bij voorbaat terug en lijn hem aan..
en ik heb een plek waar ik verkeer zie naderen waardoor ik eerder kan  ingrijpen dan waldo door heeft dat er iets is als ik het niet vertrouw lijn ik hem aan .

honden page profiel Margje & BikoMargje & Bikobijna goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Margje & Biko

" Het zijn inderdaad hoge percentages als je het zo bekijkt. Ik kan de dierenarts wel vragen om een andere dosering en anders af te gaan bouwen. Het leek mij wel een duidelijk schema maar het gaat dan misschien toch wel snel. Ik zal de dierenarts even bellen met de vraag of dit wel zo handig is. Ik weet dat ze 5 mg wel kunnen bestellen maar over 1 mg heb ik niks gehoord maar zij kan het vast bestellen. Stom dat ik er niet eerder aan had gedacht. Maar omdat het nu best goed gaat, is het handig om zo door te blijven gaan en over twee weken (dus na de start van vier weken), te starten met een hogere dosering dan 20 mg? 

Ik hoop zeker dat hij van de clomicalm af kan maar ik ben er nog onzeker over. Het is heel zwaar geweest in het begin met hem en hebben niet echt een leuke periode gehad. We hebben ontzettend lang en goed geoefend met de omgang met vreemde mensen (niet verstarren, leren negeren en niet grommen en blaffen) maar dit is nog steeds niet optimaal en dat vind ik jammer masr accepteer ook dat het geen perfecte hond is en dat hoeft ook niet. Wat ik wel vreemd vind is dat hij in het pension dus super lief is geweest naar de verzorgsters. Ze konden alles met hem doen (zelfs de klitten bij zijn oren weg halen). Maar als ik op straat iemand tegen kom en die kijkt alleen al naar hem dan is het mis.

Ik hoop niet dat hij bij het groepje gevoelige honden hoort maar met wat ik heb gezien en meegemaakt... We gaan het beleven de aankomende maanden. Het is hier verder in huis ook rustig, we zijn maar met zn tweetjes, hebben voldoende aandacht voor hem, kunnen structuur en stabiliteit bieden etc. Dus als je verder nog tips hebt dan staan wij daar echt voor open! "


Het gebeurt heel veel dat er met een vast aantal mg wordt afgebouwd, terwijl dat helemaal niet logisch is. Van een aantal mensen heb ik gehoord 'de eerste stappen gingen heel goed, maar ineens kwam het oude gedrag weer terug.' Toen kwam een klant die zelf psychiater is met de tip om in percentages af te bouwen. Bij mensen is ook het 'normale' schema om af te bouwen met vaste mgrammen, maar zij werkt altijd met percentages en zegt dat daardoor het afbouwen stukken beter gaat, maar dat het wel langer duurt. En de laatste stap blijft het lastig.

Ik zou het inderdaad even houden zoals het nu is. Pas als je hond echt weer stabiel is, kun je de volgende stap gaan afbouwen. Beter dat je er wat langer over doet, dan dat je te snel gaat, want dan ben je terug bij af.

Met de storm zie je hoe gevoelig je hond eigenlijk is. Hij voelt het al aankomen en is er onrustig van. Honden ruiken ook de verandering in de lucht. Ik heb zo'n hond die midden in een storm nog op zijn gemakkie buiten rond scharrelt, hij heeft gewoon een hele goede filter en is zeker van karakter.
Helaas hebben sommige honden geen filter of een slecht werkende filter. Dan komt alles zo binnen en dat is zo verwarrend voor een hond, wij kunnen nog dingen beredeneren.
Ik vind clomicalm (en aanverwante) in zulke gevallen een heel goede oplossing, het legt een soort dekentje over je hond heen, waardoor al die prikkels niet zo erg binnen komen.
Mooiste is natuurlijk als je hond dat zelf kan gaan opvangen. Maar van het afbouwen zal hij wat merken, je haalt toch die bescherming weg. Doe je dat geleidelijk genoeg, dan kan de hond zelf wat opvangen en dat steeds beter gaan doen. Soms lukt dat dus niet, net als bij mensen die chronisch depressief zijn bijvoorbeeld, die 'missen' gewoon een bepaald stofje en dat valt alleen aan te vullen met medicatie.

Belangrijkste is denk ik dat je hond zich helemaal veilig voelt bij jullie. Dat hij in moeilijke situaties weet dat hij naar jou kan komen. Zij kop bij wijze van onder je arm te leggen en even tot rust kan komen. Samen kun je dan verder. Vertrouwen en leren dat de wereld niet zo eng is.

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

"

Bij dit soort medicatie is dat heel onverstandig. Het zorgt voor pieken en dalen van bepaalde stoffen in de hersenen. De hond zou hier juist heel onrustig op kunnen reageren. De hond maakt zelf die stoffen ook aan en reageert op de stoffen van clomicalm. Als je de ene dag meer geeft dan de andere dag, dan moeten de hersenen zich heel vaak aanpassen, wat nooit op tijd gebeurt, omdat de hersenen niet weten welke dosering ze de volgende dag krijgen.

Er zijn wel soorten waarbij dit wel kan, vaak heeft dit soort medicatie een hele lange halfwaardetijd. Daardoor zijn er niet veel pieken en dalen, je haalt dan alleen het algemene niveau wat omlaag.
Bij sommige medicatie is het zelfs goed om niet iedere dag dezelfde dosis te geven, omdat de hersenen anders gewend raken aan de dosering en er niet meer op reageren.
Maar in dit geval, zo constant mogelijk proberen te houden.
"

.Bedankt voor de uitleg!

pagina 1 van 4 12 3 4
Volgende forumvraag: Probleemgedrag
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^