2e hond erbij, ervarings deskundigen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel ~*Sandy*Yoda & Yip*~~*Sandy*Yoda & Yip*~

honden foto van ~*Sandy*Yoda & Yip*~

Over een kleine 2 weekjes komt Luke bij ons wonen, hij is dan 9,5 week oud.
Yoda is 1 jaar en bijna 8 maanden. 
Wat zijn jullie ervaringen met een pup bij je hond? Wat juist wel aan te raden om te doen en wat is echt een no-go?

Yoda is lief en heel erg stabiel, en de week na we Luke gaan halen hebben onze 2 kinderen vakantie. Heb ze al gezegd dat ze "lantaarnpaaltje" moeten spelen bij speelhappen, en dat ze Yoda zoals altijd na ons, als eerste begroeten moeten enz enz.

Maar hoe zit het met zindelijk maken, Luke zal meer uit moeten dan Yoda, neem ik Yoda mee elke keer?
En qua eten, Yoda eet 2x en Luke moet nog 3-4x per dag eten.
Ik ben totaal niet bang dat het niet klikt tussen de 2, maar zou jaloersheid graag willen mijden.

Dus tips zijn welkom graag:-)

honden page profiel marijke bmarijke b

honden foto van marijke b

ik heb Gentle bij bijna elk plasje van Lady mee naar buiten genomen , ze wist in twee weken helemaal wat de bedoeling was ,ook liep ze makkelijk mee als Gentle mee was ,het enige is dat ze tegen elk paaltje en boompje plast als een reutje O-) ;-)

honden page profiel monicamonica

honden foto van monica

Hier dezelfde leeftijdsverschil gehad, ik nam de oudste niet steeds mee met zindelijk maken maar ik wilde de kleine niet alle
en laten als de grote ronde moest dus een buikdrager gedaan en dat ging super
eten gaf ik in de bench en dan even rusten eraan vast en dat ging goed, nooit jaloezie geweest hier ze zijn de dikste maatjes

honden page profiel Yasmine, Perdie & OrgaYasmine, Perdie & Orga

honden foto van Yasmine, Perdie & Orga

Ik heb geen ervaring met een pup bij een volwassen hond, maar wel met een volwassen hond bij een andere volwassen hond te plaatsen :-) In het begin dacht ik ook dat het belangrijk was om Perdie (de eerste hond) altijd eerst te begroeten en eten te geven en d.e. maar dat werkte voor ons net andersom. Hierdoor dacht Perdie dat ze écht belangrijker was en kreeg nogal allures naar Orga (de 2de hond) toe :-) Dus daar zijn we al snel mee gestopt. Ik zorg ervoor dat ze beiden hun quality time met het baasje krijgen zonder zich op te dringen. 

Als ik jou was zou ik Yoda af en toe meenemen maar zeker niet op élk plasrondje met de pup. Ik zou zorgen dat je gewoon apart wandelt, zo kan je je ook focussen op je pupje én heb je nog even tijd apart met Yoda. En ze leren zo ook zonder elkaar te zijn :-) Succes!

honden page profiel •• Ellun en Evi  •••• Ellun en Evi ••

honden foto van •• Ellun en Evi  ••

Poeh, dat is alweer een tijdje geleden (4 jaar), maar volgens mij ging dat vanzelf.. Doe gewoon wat je anders doet en geef ze beiden wat ze nodig hebben. Je kan Luke eten geven en met Yoda op dat moment spelen of iets te kluiven geven. En wandelen, Luke zal inderdaad wat vaker moeten. Denk dat het niet verkeerd is soms alleen met hem te wandelen, zodat hij ook 'quality-time' heeft en niet altijd aan Yoda 'hangt'. Maar ook Yoda heeft z'n tijd nodig, neem hem mee met een langere wandeling als Luke z'n rust moet hebben of neem Yoda mee aan de fiets.
Kortom wat ik zeg: geef ze beiden wat ze nodig hebben en volgens mij loopt het dan vanzelf wel.
In ieder geval heel veel plezier en succes met die twee!!

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

Toen Lobke hier als pup kwam was mijn andere hond niet echt blij ze deed erg lelijk naar de pup en die eigenwijze pup zocht haar stees op na 4weken was ik op een gegeven moment erg boos heb hen toen op een boze toon toegesproken en gezegd als jullie niet op houden dan gaat jij de volwassen hond naar het asiel en de pup naar de fokker toen boos de deur uitgestapt want ik was vreselijk boos ben ook een hele middag weggegaan,zat al een tijdje niet lekker in mijn vel,en kon op dat momentniets hebben. toen ik terug kwam lagen de kussens van de bank door de kamereen stoel onderste boven. en twee honden stijf tegen elkaar aan in de mand.heb daar zo om moeten lachen .maar omdat het kwam dat ik uit mijn vel sprong weet ik niet vanaf die dag hadden ze elkaar geaccepteerd. nu was de volwassen hond toen al 6jaar.jou hond is jonger .heb van het begin geen van beide voorgetrokken samen evenveel aandacht gegeven.

hoop voor jou dat de twee elkaar gauw accepteren. Lobke heeft nu een ander maatje maar dit ging gelijk goed Lodewijk is ook volwassen maar dit gaf geen problemen . iedere hond is anders. wie weet hoe de andere hond eerder Lobke had geaccepterd als ik toen zelf beter in mijn vel zat .groeten Hein.

honden foto van Baasje van 2 verwende dames

Ik heb de volwassen hond niet altijd meegenomen met plasjes doen. Praktisch werkte dit ook niet, je hebt een pup die NU moet, en ik had dan niet te tijd om eerst 2 honden een riem om te doen.
Verder gingen ze wel 4x per dag samen mee voor een kort rondje, zodat ze samen leerde lopen. Apart tijd voor de pup (moet zich ook zonder de oudere hond zelfstandig voelen) en apart tijd voor de volwassen hond. Leert de pup ook om alleen thuis te blijven...

Voeren: pup gewoon 4x en volwassen hond 2x. Ik bleef er tussen/bij staan omdat anders de pup het eten van de volwassen hond probeerde op te eten (zat 1m tussen de bakken). De volwassen hond keek niet om naar het eten van de pup. Nu ligt de jongste te wachten tot de oudste klaar is met eten en doet dan nog even (zoals ik het noem) bakkencontrole. Wil de oudste dit niet (wil nog wel eens een paar brokken bewaren als avondsnack) dan laat ze dit merken.

Begroeten: ik wissel het hier af. Hetzelfde als ik iets lekkers geef, bij spelletjes, neerzetten van de bakken ect. De ene keer moet de een wachten omdat de ander eerst krijgt en dan de ander. Dat werkt hier goed. De oudste staat hoger in rang, maar dat komt meer omdat de jongste wat onderdanig is. Maar IK ben de roedelleider en bepaal wie wanneer eet, en wie ik begroet ect...

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Minder leuke ervaring gehad...bij de fokker ging alles goed, tot de pup hier thuis kwam...De oudste hond schoot volledig in de stress, pup kon letterlijk en figuurlijk geen pootje verzetten en dat voor een vol uur...kon het niet aanzien...Jakke heeft het niet voor kleine hondjes ( chi's bv.) en misschien kwam zijn nervositeit en stress daardoor...Met grotere of gelijkaardige soortgenoten geen probleem maar dit was voor hem van het goede teveel...Heb de pup dan maar terug laten vertrekken met de fokster...Kinderen enorm teleurgesteld maar ze hadden hun maatje met eigen ogen zien worstelen met zichzelf en begrepen dan ook dat de pup houden geen optie was...Als ik een tweede hond zal aannemen dan zal het of een rasgenootje zijn ( geen pup) of herplaatser...Wens je heel veel succes met je mooie pup en duim dat alles mag gaan zoals je wenst ;-)

honden page profiel •• Ellun en Evi  •••• Ellun en Evi ••

honden foto van •• Ellun en Evi  ••

Oh, Luca vond Noa trouwens eerst helemaal niks!! Begon ze te grommen als Noa tegen d'r aan kwam liggen of ze stond op en liep weg. Ze had echt zoiets van: wat móet ik hiermee, kan d'r niet meer stoeien, want dan valt het om! Dus wat moet ik ermee...
Maar nu: dikke maatjes!

honden page profiel ~*Sandy*Yoda & Yip*~~*Sandy*Yoda & Yip*~

honden foto van ~*Sandy*Yoda & Yip*~

Maakte me al weinig zorgen, en nu nog minder. Er kunnen natuurlijk altijd dingen zijn waar ik niet bij stil gestaan heb, better safe then sorry:-)

honden foto van Liesbeth... Jack - Max † - Blixem

Spannend... de dagen al aan het aftellen?

Toen Max bij ons kwam begon natuurlijk meteen de zindelijkheid... ik heb Jack niet iedere keer meegenomen, ook omdat Max in het begin op het gras ging voor ons huis... 4x per dag ging Jack mee en Max ging mee op de arm of huppelde mee.

Jack heeft ons heel goed geholpen met opvoeden... spelenderwijs corrigeerde hij Max als deze te druk was... geweldig om te zien. ':-)

Ik geef Max overdag af en toe verplichte rust... heeft hij dan ook nodig want hij slaapt meteen.

honden page profiel NikkiNikki

honden foto van Nikki

Ik heb er niet teveel over nagedacht en net gedaan of het de normaalste zaak van de wereld was. spike was 4 timo bijna 5 maanden. Ook heeft er later nog een pup van vrienden een maand bij ons gewoond en idem. Ik denk maar zo als ik er moeilijk over ga doen dan wordt het ook moeilijk. Tuurlijk is er weleens een grommetje gevallen maar verder 0 problemen. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben en daar heb ik vrij weinig voor hoeven doen :-). Dus ga vooral genieten and let it be.. ;-).

honden foto van Rita  Cosmo†, Duke†,  Digger, Bayco, Nanu en Dokyo

Ik heb altijd gezorgd voor een handdoek bij de fokker, deze lag dan bij de pups, deze nam ik vies mee naar huis en legde deze bij de honden op hun plaats, dan werd er veel afgesnuffeld en zo is de pup geen vreemde meer als deze opgehaald werd.

Ik liet de honden altijd in de auto al kennis maken, de andere werd dan duidelijk gemaakt dat de pup van mij was en erbij hoorde, zo werden deze altijd gelijk geaccepteerd, want niemand komt aan iets dat van het vrouwtje is ;-) '

Wel doen de grote honden de pup opvoeden, ze maken wel duidelijk plagen mag, maar tot zover en dat mag ook, anders hebben de oudere honden geen leven meer.

Heb vier honden, de jongste is nu ruim 10 weken en geheel opgenomen in de roedel.

Veel plezier met jou nieuwe pupje ;-)

honden page profiel BullekeBulleke

honden foto van Bulleke

Ik ben er juist voor om de pup alleen uit te laten. Dat hebben we hier ook gedaan. Anders zou hij zich alleen maar optrekken aan de oudere hond. Hier was het leeftijdsverschil trouwens 15 maanden. Ook de oudere hond alleen uitlaten en niet constant de kleine meenemen. Ook de pup moet wennen om alleen thuis te zijn. En dan ook nog de oudere hond beschermen tegen de pup. Wij gaven de pup zeer regelmatig een time-out in zijn bench. Hij ging maar door en beet onze teef helemaal lek. Ik merkte op een gegeven moment dat de teef hem spuugzat was en liet dat ook merken. Dus regelmatig de pup even weghouden bij de oudere hond. Tenzij je een rustige pup hebt, die niet de hele dag in de oudere hond hangt.

honden page profiel ~*Sandy*Yoda & Yip*~~*Sandy*Yoda & Yip*~

honden foto van ~*Sandy*Yoda & Yip*~

We zullen het meemaken, de bench staat klaar. En net als met Yoda toen deze klein was, rust rijnheid en regelmaat. 1 uur wakker=2 uur rust. 
Natuurlijk verwacht ik dat de honden precies weten hoe ze zich moeten gedragen, daar hebben ze heel veel signalen voor die wij niet eens allemaal zien kunnen. 
Ik verwacht dat Yoda wel meehelpt, dat deed hij immers al bij het pupje van mijn vriendin die hier net 15 was....geen onvertogen iets voorgevallen, maar wel even de pup omgeduwd met z'n snuit toen deze in zijn oor hing hahaha

honden page profiel GerardGerard

honden foto van Gerard

Ik ben gaan wandelen met de pup en mijn vriend haalde Cloe naar buiten. Even snuffelen en daarna wilde ze spelen. Daarna hebben we het altijd zo gedaan met de nieuwe pups :-) Wat betreft zindelijk maken: ik nam de pup maar een paar x mee met de grote honden. Meestal alleen :-) Dan ontspant hij zich ook en wilt hij niet alleen maar spelen enzo.

honden page profiel hondhond

honden foto van hond

Ik zou zeker ook de pup afzonderlijk mee nemen op wandelingen. Ook als de pup niet echt meer pup is.
Hier in het park loopt een hondje die altijd samen was met zijn grote broer. Helaas is grote broer overleden en kleine broer heeft het er erg moeilijk mee om de buiten wereld nu alleen te gemoed te treden. Vroeger speelde hij met mijn 2 honden nu na een half jaar rent hij nog steeds hard voor ze weg. Sinds kort als hij bij de baas is blijft hij staan maar verder als een meter bij de baas uit de buurt betekent dus rennen.
Hier doe ik ook bewust nog dingen met de honden apart zodat het beiden zeker honden blijven. Tevens is het gewoon leuk om ook eens 1 op 1 bezig te zijn.
Hier zit trouwens 6 jaar verschil tussen de honden.

honden page profiel FrankFrank

honden foto van Frank

Bij ons was Misia 2, Daisy was een maand of 3 toen ze bij ons kwam.

Ik ben met name scherp geweest op de relatie tussen de honden. Wij kwamen er al snel achter dat voor ons het best werkte om Misia vooral de ruimte te geven om regels op te leggen aan Daisy. Wij bemoeiden ons dus eigenlijk niet met wat Daisy deed, als je te ver ging reageerde Misia toch wel. Wat wij deden was bij MISIA aangeven wat de grenzen waren, welk toelaatbaar was richting Daisy en wat niet en lieten Misia verder bepalen hoever te pup mocht gaan. In onze situatie (en later in eenzelfde situatie met het wennen aan de pup van mijn ouders) werkte dat erg goed voor ons.

Het 1e jaar zat Daisy in de bench als wij er niet waren. In de loop van dat 1e jaar hebben we met steeds groter wordende intervallen ze alleen samengelaten. Eerst even naar de gang, dan naar de slaapkamer en dan uitbouwen. Waarschijnlijk zijn we daarin voorzichtiger geweest dan nodig maar goed. Tegenwoordig zitten ze altijd samen.  Als Misia (de oudste) ging plassen ging Daisy altijd mee maar wij sleepten Misia niet elke keer mee als Daisy weer eens voor een plasje naar buiten moest. Stukje rust voor Daisy en ook voor ons. Een pup heeft toch wat meer aandacht nodig dan een volwassen hond.

Wij hebben ons nooit zorgen gemaakt over zaken als "rangorde", bewust voortrekken en weet ik veel wat. Enige waar wij wel bewust me bezig zijn geweest is dat niet alle aandacht eenzijdig naar de pup ging.  En verder hebben we het zo veel als mogelijk z'n beloop laten gaan en de hond hun ding laten doen.

honden foto van Monique van Lotje en Kwibus!!! ***Flos en Buster en Morris***

Je krijgt er een heertje bij. Ik zelf heb de laatste keren alleen teef/reu combinaties, omdat ik bij een eerder reu/reu combinatie, niet zo'n leuke ervaring heb gehad, terwijl mijn eerste reu/reu combinatie geweldig was. Wat je in ieder geval moet doen, is de pup niet te veel te beschermen. Als jouw oudere hond sociaal is, zal hij de pup ook sociaal benaderen en hem laten merken wat wel en niet kan! Ze kunnen dan best wel eens grover stoeien, maar over het algemeen zal er niet snel iets ernstigs gebeuren. Vaak duurt het verkennen van elkaar zeker een week of 2. Pas als je pup de regeltjes een beetje beter kent en jullie als baasjes ervaart, kun je jou best bemoeien tussen hun spel en het laten stoppen als het te grof gaat. Verder zou ik ze vaker van elkaar afzonderen, zodat je met de pup oefeningen kan doen. Ook de wandelingen zou ik vaker apart doen, zodat de pup niet te veel op je oudere hond gaat leunen. Wij deden met de pup vaker wat kortere wandelingen en de lange wandeling van de oudere hond bleef hij thuis. Eten heb ik altijd tegelijk gegeven. Eerst het bordje van je eerste hond en dan pas je 2e hond. Als ze eten, blijf ik er altijd bij. Ik heb altijd 2 honden bij elkaar gehad en zou niets anders willen. Ook al heb ik dus 1 stel gehad, wat niet zo goed bij elkaar paste. Kwam meer door het grote leeftijdsverschil en doordat onze oudste toen een te softe hond was, waardoor de pup boven hem kon gaan staan! Heeft wel vaker wat strijd opgeleverd, maar gelukkig legde ons oudje zich er toen bij neer. Helaas hadden die 2 niets aan elkaar. Alleen buiten waren het wel echte vrienden, maar in huis negeerde ze elkaar totaal. Toch jammer, want het mooiste van 2 honden bij elkaar is toch wel dat ze ook echt iets aan elkaar hebben. Al is het maar dat ze lekker bij elkaar gaan liggen! Maar je moet er in ieder geval voor zorgen dat je jouw oudste altijd als eerste wat lekkers geeft, als eerste een aaitje geeft en de pup dus niet al te veel beschermen, maar ze het gewoon de eerste tijd zelf uit laten zoeken. Mits het dus echt mis gaat, dan moet je zeker ingrijpen en de honden even scheiden van elkaar! Zindelijk maken, heb ik overigens bij ons achter in de tuin gedaan. Alle pups die ik gehad heb, wilde buiten de deur nog niet echt plassen. Waren te veel met de omgeving bezig. Ligt bij ons aan het ras....Vandaar achter op een vertrouwd plaatsje zindelijk gemaakt en dat is bij alle pups gelukt binnen een paar weekjes. Verder zou ik het voor de pup niet al te druk maken met je kinderen erbij. Laat hem gewoon lekker veel rusten en geef je kinderen de opdracht dat ze hem dan ook met rust moeten laten. Een bench kan uitkomst bieden. Heeft hier met de kids altijd gewerkt. Bench is verboden terrein voor de kids ;-) Succes met je pupje en vooral heel veel plezier!

honden page profiel lutlut

honden foto van lut

Oké, de meesten laten hier dus alles rustig zijn beloop, geheel off topic maar...neem nu mijn situatie een tijdje geleden, de pup van drie maand werd door mij als baasje in het gras achter onze tuin gezet, meteen ging mijn hond van bijna één jaar erover staan, het kwijl liep uit zijn mond...dat doet hij als hij onder enorme stress staat, de pup stelde zich heel onderdanig op maar mocht geen cm. bewegen, dat arme beestje was kletsnat...in huis was het precies hetzelfde, dat pupje kreeg geen bewegingsvrijheid...is het dan aan ons om de oudste hond tot de orde te roepen of moet je dat gewoon aanzien ? Ik dacht dat er meteen een klik moest zijn, maar zoals de oudste deed tegen dit pupje, zag meteen allerlei doemscenario's...Gewoon volhouden dan ? Moeten wij als mens dan ingrijpen ? Sorry Sandy maar ik volg hier met veel interesse mee en ben benieuwd naar de antwoorden :-D

honden page profiel Denise; Nova & VanchaDenise; Nova & Vancha

honden foto van Denise; Nova & Vancha

Ik volg mee, voor later.

honden page profiel ~*Sandy*Yoda & Yip*~~*Sandy*Yoda & Yip*~

honden foto van ~*Sandy*Yoda & Yip*~

Ik weet van mijn vriendin dat haar oudere hond helemaal niets moedt hebben van hun pup, hij heeft een half jaar lang de pan uit gestonken om decpup weg te krijgen.
En daarna zijn het 2 dikke maatjes geworden.
Er hoeft niet direct een klik te zijn, dit kan best even duren, ik vind ook niet altijd iedereen aardig...maar als ik zie dat ze nergens heengaan dan schik ik me wel (bijvoorbeeld aangetrouwde familie) 

Ik denk dat een hond dat ook doet. Er zit natuurlijk wel een verschil tussen maatjes of huisgenoten....
Ik hoop op maatjes:-)

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^