hond laten wennen aan kat.. TIPS?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SharonSharon

hallo,
Wij hebben sinds gisteren een kitten in huis. Nu hebben wij ook een hond die hier al vier jaar woont. Het hondje is een boomertje. 
De hond en kat lijken echter TOTAAL niet met elkaar overweg te kunnen. We laten ze af en toe bij elkaar, en dat lijkt wel oké te gaan. De hond is nieuwsgierig en bangig en het katje blaast goed van zich af. De hond 'bijt' en snuffelt dan een soort van. Het lijkt op spelen en nieuwsgierigheid. Dit is hetzelfde wat ze vroeger ook altijd bij het konijn deed. Maar wanneer we ze weer in aparte ruimtes houden, wordt de hond helemaal panisch. Afgelopen avond heeft het ruim 4 uur geduurd voordat de hond stopte met blaffen en piepen. Heeft iemand enig idee hoe we dit aan moeten pakken? Ik weet dat we het tijd moeten geven, maar 4 uur lang naar een panisch blaffende en piepende hond kijken, gaan we echt niet lang volhouden. Als het zo doorgaat, moet het katje weg. Alvast heel erg bedankt!!!!

honden page profiel MirMir

honden foto van Mir

Waarom laat je ze niet 'continu' bij elkaar?
Hier staat de bergingdeur met een haak op de kier. Zodat de kat rust kan opzoeken, maar de hond er niet (ongevraagd) door kan ivm de haak.
De hond en kat gaan hier nog niet super samen, maar er zit wel vooruitgang in.

honden page profiel SharonSharon

@Mir Dankjewel voor je reactie!! Helaas zijn we ivm met werk en school niet de hele dag thuis en we durven ze niet echt samen te laten als er niemand is om mogelijk in te grijpen. Als ze samenzijn verstopt de kat zich na een paar minuten en dan is het weer blaffen geblazen.... :( Fijn dat er bij jou wel vooruitgang in zit!!

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Echt advies heb ik niet voor je, bij ons was het juist andersom (poes was er al, kwam een jonge hond bij).
Mellow wilde ook vaak spelen, maar Puk dus ABSOLUUT niet! Ze tolereerden elkaar, soms stonden ze tegenover elkaar, met hengelende pootjes.
Ik hield het wel altijd goed in de gaten, in het begin ging Puk ook gewoon naar boven (Mellow kon nog niet de trap op) maar als ik weg ging dan ging Mellow in de bench.

Hond en kat 'spreken' toch een andere taal, dus dat soort dingen moet je altijd in de gaten houden, gaat niet van de een op de andere dag.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Ik zou ze zeker onder toezicht zoveel mogelijk bij elkaar houden. Dan gaat de 'nieuwigheid' er het snels af. Ik zou ze zelf ook nog niet alleen laten samen, maar zolang je er zelf bij bent gewoon lekker bij elkaar.
Wat doet je hond als het katje ergens ligt/zit waar hij niet bij kan, maar wel dat hij het katje kan zien? Bijvoorbeeld een mandje/kussentje op een tafel en daar het katje op laten slapen?

Hier hadden wij katten die aan een pup moesten wennen en dat heeft wel een aantal maandjes geduurd ;-) 
Maar andersom zal je kitten sneller wennen aan je hond.

En zolang je zelf bij je hond de grenzen aangeeft, dus wegleiden wanneer hij te druk wordt, zal je kitten snel leren dat het wel meevalt allemaal en dan wordt het blazen en verstoppen ook minder.

Misschien kun je je hond ook wat extra belonen en aandacht geven als hij meer aandacht voor jou heeft dan voor de kitten. (Eventueel uitgelokte aandacht voor jou met een speeltje of wat lekkers :-)

Gr. Alexandra

honden page profiel Pip & Boris Pip & Boris

honden foto van Pip & Boris

Gewoon bij elkaar zetten.. zo dat een ieder weg kan, als deze dat zou willen.. Ik heb het nu diverse maal zelf meegemaakt en het was nooit een echt probleem.. dieren kunnen dat vaak zelf heel goed oplossen

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Wij hebben tussen woonkamer en gang een klem hekje geplaatst met kattenluikje erin, zo kunnen onze katten wel in de woonkamer maar kunnen ze ook veilig naar een andere ruimte als de hond te druk wordt of erachteraan gaat vangen.

honden page profiel Alexandra & MikeyAlexandra & Mikey

honden foto van Alexandra & Mikey

Wij hebben trouwens ook een 'kattenkamer'. Een kamer met een traphekje afgesloten waar de katten wel en de hond niet in kunnen. Is niet alleen heel handig voor de katten zelf, maar ook het voer en de kattenbakken staan hier. (Mikey kan dat soort dingen maar moeilijk weerstaan.)

Je kat is nu nog klein, maar zal heel snel leren dat het ergens op kan springen om zo van de hond weg te komen. Als je zorgt voor voldoende hoge plekjes en plekken waar hij onder of achter kan schuilen scheelt dat al een heel stuk.

In die 4 uur blaffen, wat hebben jullie toen geprobeerd?

Gr. Alexandra

honden page profiel herminahermina

honden foto van hermina

Je kunt ze gewoon rustig bij elkaar laten zitten. ;-) Hoe langer, hoe meer ze aan elkaar gewend raken :-D

honden page profiel SilviaSilvia

honden foto van Silvia

Wij hebben dit regelmatig bij de hand gehad. Bij ons waren ze gewoon bij elkaar. Ook als we er niet waren. Een kat is erg weerbaar en meestal zijn ze slimmer en behendiger dan een hond.

Zorg dat ze heel duidelijk hun eigen plek hebben in huis.

Uiteindelijk lagen ze bij elkaar in de mand. Komt vast wel goed.

Succes!!

honden page profiel Ben en BryanBen en Bryan

honden foto van Ben en Bryan

Toen Odie hier kwam had Odie nog nooit een hond gezien en Bryan nog nooit n kat gezien. Het duurde 4 dagen voor ik ze los bij elkaar kon laten. Nu zijn t beste vrienden. Ik heb Odie de mogelijkheid gegeven om zich te verstoppen en Bryan een beetje op afstand gehouden tot zijn nieuwsgierigheid positief was. Toen heb ik Odie gepakt en op schoot gezet. Bryan zat toen naast ons. Bryan kon zo veilig snuffelen. Daarna ging t prima.

Ben kon al met katten.

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

Als jethuis ben ga op de bank zitten hond naast je kat op schoot .desnoods in een handdoek wikkelen zodat de kat jou niet perongeluk krabt, zodra de hond begint te blaffen zeg je stil, mocht hij blijven blaffen dan zet je de hond de kamer uit, even time out , is de hond weer rustig laat hem erweer bij praat met jehond zeg dat hij zo braaf is en dat poes ook lief is laat ze aan elkaar ruiken. maar zorg er voor dat je hond niet gaat en blijft blaffen. binnen de kortste keren zin het een vrienden stel . heb altijd katten en honden samen gehad. nu een 16jaar oude kat en twee hondjes van bijna 6 en 5jaar mocht de hond niet op de bank mogen ga dan gezellig op de vloer zitten, veel succes Hein.

honden page profiel Ben en BryanBen en Bryan

honden foto van Ben en Bryan

Ja met n volwassen kat ff n handdoekje op schoot leggen idd. Niet de kat zelf inwikkelen, dat maskeerd de geur teveel denk ik. Gewoon de kat kroelen op schoot, homd er naast. Doet de hond iets verkeerd? Hond op de grond..

Odie was n kleine kitten.. Maar Bryan gaat sinds t goed gaat tussen hem en Odie ook buiten niet meer achter katten aan. De komst van Garfield n week na Odie was makkelijker, garfield was opgegroeid tussen 4 honden en had juist meer moeite met Odie dan met Bryan. Ben maakt weinig tot geen contact met de katten. Bryan knuffelt met ze, dat ziet er lief uit.

honden foto van Sandra, Ozzie (overleden) Iris en Zoë

Toen ik Ozzie in huis haalde (mijn Friese Stabij) had ik veel problemen met mijn felle kat. Ik heb die twee in het begin continu uit elkaar moeten houden. De kat zat boven in het huis en de hond beneden..Mijn kat stond continu op het punt om mijn hond met veel geweld aan te vallen. Zoals jij het doet heb ik het ook aangepakt, af en toe de hond en kat bij elkaar, met mij ertussenin. Ik heb ze geen moment samen alleen gelaten dit ook omdat een hond behoorlijk ziek kan worden van een haal van de kat. Ik ben begonnen met ze bij elkaar te laten in de tuin, met de hond aan de riem. Ik heb de hond bij me gehouden, waardoor de kat wel bakzijl moet halen want hij wil ook graag bij me zijn. Na vaker te proberen kwam de kat steeds dichterbij mij en de hond (heeft weken geduurd) op een acceptabele manier, op den duur snuffelden ze aan elkaar, waarbij ik de hond wat naar me toe haalde wanneer de kat aanvals gedrag liet zien. De hond kan het gedrag van de kat namelijk niet goed lezen (en andersom) omdat het totaal twee verschillende dieren zijn met ander gedrag wat ze van elkaar niet begrijpen in het begin. Vaak gedraagt een kat zich het tegenovergestelde van een hond, waardoor de hond het gedrag van de kat in hondentaal interpreteert. Het heeft mede daarom (want een hond ziet een kat vaak ook nog eens als prooi) heel veel tijd nodig om een hond en een kat aan elkaar te laten wennen. Daarbij is een hond ook gevoeliger voor het beschermen van zijn eigen territorium.

Nu heb ik beide in de huiskamer, wat nu goed gaat, heeft me rond de 4 maanden aan tijd gekost om ze alleen al zonder conflict bij elkaar te kunnen laten zijn...De hond likt  nu soms een beetje lomp de kat, de kat loopt lang de neus van de hond, zonder dat er wat gebeurd. nogsteeds blijf ik erbij en laat ik ze niet alleen, maar ik zie het wel groeien de positieve kant op. Zelf probeer ik naar de hond en de kat een rustige, neutrale houding aan te nemen, om ze beide te laten merken dat dit mijn huis is, en dat het heel normaal is dat er meerdere dieren rondlopen.


het mooiste zou het zijn volgens deze Youtube:-)
http://www.youtube.com/watch?v=ttrNjqT9KJc

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^