hulp nodig! hondje van 3,5jr nog steeds niet zindelijk..

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Hallo allemaal,
Wij zitten al jaren met een probleem waar zelfs de experts geen antwoord voor hebben. Wij hebben een 3,5jaar oude maltezer (schat van een hond), hebben geen training met m gedaan maar wel vanaf pup af aan zindelijkheidstraining. Ik had boeken aangeschaft en veel informatie opgezocht over hoe ik dit t beste aan kon pakken, helaas zonder goed resultaat. 
Wij wonen 4hoog in een appartementje. Toen we Pico (zo heet hij) kregen gingen we meer dan 10x per dag naar beneden, en pastte we de beloningstechniek toe als Pico goed zijn behoefte deed op het gras. Hij had al gauw door wat de bedoeling was. Natuurlijk gebeurden er ook ongelukjes in huis die we op t begin negeerden en opruimden. Helaas bleven deze ongelukjes maandenlang gebeuren, ondanks dat hij goed wist waar hij zn behoefte moest doen (uiteindelijk lieten we m 4 a 5x per dag uit toen die ouder werd). De eerste jaren hadden we nog een hoogpolig tapijt (uiteindelijk 3 gehad aangezien we m steeda moesten vernieuwen), waar hij meestal zn plasjes op deed. Poepen ging na 6mnd trouwens goed, dat doet die nooit meer echt binnen.
Het tapijt hebben we uiteindelijk maar weggelaten.
Naast de beloningstechniek begon ik ook met 'straffen' als die iets binnen deed (na 1,5jaar ongeveer), en sindsdien weet die dondersgoed dat hij fout zit aangezien hij onder de tafel gaat zitten of wegkijkt als ik zn plasje vind.
Helaas gaf dat ook niet t gewenste resultaat. De dierenarts heeft m onderzocht en Pico is helemaal gezond. Ook eet hij nu regelmatig en krijgt hij niet teveel water. 
Het maakt niet uit of we lang of kort weg zijn, soms doet die t al als we alleen boodschappen aan t doen zijn. We laten hem nog steeds 4x per dag uit, letten op zn voeding en water, maar zonder gewenst resultaat.
We zijn t nu gewoon gewend als hij binnen plast, we negeren t eigenlijk en ruimen t op, maar ik vind niet dat we t maar gewoon hierbij moeten laten. Ik heb de Martin Gaus academie gesproken, die wisten ook geen oplossing, evenals meerdere hondentrainers.
We gaan binnenkort verhuizen en ik wil dan toch wel echt dat t stopt en dat we die woning schoon kunnen houden.
Verder is Pico helemaal perfect en de allerliefst, alleen wil ik wel graag vab dit probleem af. Hopelijk is het nog niet te laat om m op te voeden..
Alvast bedankt! Alle tips zijn welkom :-)

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

Wat een lastig probleem zeg! Ten eerste denk ik dat straffen met dit soort dingen vaak averechts werkt. Je hond zal niet voor niets binnen plassen. Ze snapt toch iets niet, of kan de plas heel moeilijk ophouden. Door haar te straffen wordt ze bang en laat ze waarschijnlijk alleen maar sneller haar plas lopen.

ik zou even helemaal opnieuw beginnen, dus weer net zoals toen ze puppy was, continu naar buiten.. Belonen wanneer ze het buiten doet, negeren als het binnen gebeurt.

Ik hoop voor jullie dat er een oplossing gevonden wordt. Misschien werkt mijn manier niet voor jullie Pico en komt iemand anders met een betere.. maar nogmaals denk ik dat straffen niet de beste manier is.

honden page profiel RoosjeRoosje

honden foto van Roosje

Doet hij het alleen als je niet in dezelfde ruimte als hem bent (of helemaal uit huis) of als je je klaar maakt voor vertrek?

honden page profiel judithjudith

honden foto van judith

ooh nog even een vraagje;
komt je hond bij een goede fokker vandaan?

dat klinkt misschien als iets wat er niets mee te maken heeft, maar honden die van bv een brood fokker terecht komen groeien vaak op in een vies nest. Er wordt niet regelmatig schoongemaakt en ze leren zo dus niet om hun eigen huis/plek schoon te houden. Dit kan ook voor veel moeilijkheden zorgen bij het zindelijk worden.
Het geeft misschien geen oplossing, maar als dit het geval is heb je in ieder geval al wel vast een oorzaak.

honden page profiel DoberkikiDoberkiki

honden foto van Doberkiki

Heel erg lastig...

hebben jullie een bench om te oefenen?

Het enige wat ik je kan meegeven is dat onzindelijkheid door een verhuizing soms spontaan overgaat.(emotionele weerslag)

hoop dat je de ultieme tip mag vinden!

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Judith bedankt voor je reactie. Ik ben ook geen voorstander van straffen, maar toch maar toegepast als laatst middel, maar zonder resultaat. Het straffen hebben we ook maar een tijdje gedaan, totdat we inzagen dat het geen goed resultaat gaf. Een half jaartje terug zijn we zoals jij ook al zei opnieuw begonnen, wellicht niet 100% volgehouden, want ook dat gaf niet het gewenste resultaat.. 

Roosje; hij doet het als we niet thuis zijn, of als we niet in dezelfde ruimte zijn (bv als we in de slaapkamer zijn dat hij dan tegen een tafelpoot in de woonkamer plast). We hebben ook gekeken of het mss een dominantie probleem is, maar dat is lastig om te bepalen. We zitten er wel over a te denken om een tijdelijke castratie te doen om te kijken of dat t wellicht is.
Soms plast die ook binnen als we m 15min ervoor nog uitgelaten hebben.

honden page profiel huskywomanhuskywoman 2 doggies

honden foto van huskywoman

Als hij het het voornamelijk doet als hij alleen thuis is, dan zie ik het niet als niet zindelijk maar als verlatingsangst.

Verlatingsangst is iets wat vaak word vergeten bij onzindelijkheid.
Maar hoort onzindelijkheid hoort net als slopen, blaffen/janken in het rijtje met uitingen vam verlatingsangst.

Onzindelijkheid in de zin van verlatingsangst moet je op een hele andere manier trainen dan zoals je een hond zindelijk wil maken.
Vandaar dat het waarschijnlijk ook niet eerder lukte om het probleen op te lossen.honden page profiel Baasje van 2 verwende damesBaasje van 2 verwende dames

honden foto van Baasje van 2 verwende dames

Begrijp ik goed dat de hond het alleen doet als hij alleen is/jullie weg zijn?

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Hij komt gelukkig uit een gewoon gezinnetje waar per ongeluk puppies geboren werden. Beide ouders waren kerngezond en ook Pico is helemaal gezond gelukkig :-)

Bench hebben we voornamelijk de eerste maanden gebruikt, maar al gauw gaven we toe aan het geblaf en gejank. Pico slaapt bij ons in de slaapkamer en mag verder eigenlijk alles.. wellicht dat hij teveel de baas is in huis ofzo?

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Hee wendy, nee soms doet hij t ook als we thuis zijn, maar dan wel in een andere ruimte (bv in de badkamer of slaapkamer), hij kan eigenlijk overal naartoe. Hij loopt ook vaak weg om wat te drinken of om op bed te liggen, dushet is lastig om te bepalen wanneer hij gaat plassen of gewoon rondloopt.

honden page profiel Spreken is zilver Zwijgen is Goud.Spreken is zilver Zwijgen is Goud. 3 doggies

honden foto van Spreken is zilver Zwijgen is Goud.

Wat doen jullie met de hond dus buiten het uitlaten om? Hebben jullie wel eens gekeken of de hond geestelijke uitdaging nodig heeft? (of doen jullie dat al)

Hoeveel aandacht is er buiten het uitlaten voor de hond, is dat misschien te veel of juist te weinig.

Wat is het karakter van het hondje? is ie leergierig? 

Vanaf welke leeftijd zijn jullie over gegaan naar 4 a 5 x per dag uitlaten en is dat voorzichtig uitgebouwd of in een keer?

Mijn ervaring is wel dat het zindelijk maken op een bovenwoning of flat lastiger is dan in een lage woning.

De woning waar jullie nu heen gaan verhuizen is dat wel een lage woning... dan zou ik het zeker de kans geven om daar opnieuw te starten van begin af aan. En eventueel daarnaast te kijken of de hond te veel prikkels krijgt bijvoorbeeld of juist meer behoefte heeft aan verschillende dingen, afwisselende wandelingen, uitdaging e.d. Er is hier op t forum ook een leuk topic over hersenspelletjes misschien kun je daar nog leuke ideeën op doen, (weet niet of iemand zo weet onder welke categorie dat topic staat en even de link wil plaatsen, ik zie m zo niet maar weet dat ie er is.


Edit: het is voor een hond erg belangrijk zijn plek te kennen, regels, het kan zijn dat je hond meer duidelijkheid nodig heeft. Het zou zelfs de oorzaak kunnen zijn van onzindelijkheid als je hond alles mag en geen flauw idee heeft waar die aan toe is.

honden page profiel De DamesDe Dames

honden foto van De Dames

Plast hij kleine plasjes op verschillende plekken of plast hij zich steeds helemaal leeg?

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Ik kan eerst met Renate eens zijn.

Wat doen jullie naast de wandelingen? Het kan nl. een overprikkeling zijn (teveel doen) of juist te weinig doen (verveling) zijn.

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Hallo Renate, wij zijn zelf vrij veel thuis met de hond en zijn gek op films en series kijken, dus binnenshuis zijn we vrij passief. Opzicht past Pico zich goed aan onze leefstijl aan want hij kan de hele dag lekker dutten en knuffelen, met af en toe een balspel (en hij heeft o.a. 2 knuffels waar hij gemiddeld 10x per dag op rijdt..). Naar mijn idee heeft hij niet veel uitdaging nodig. We maken vaak grote wandelingen in het bos of gaan naar zee en ook dat vindt hij heerlijk, en hij gaat overal graag mee naartoe.
Ik durf niet te zeggen of hij leergierig is, naast balspelletjes en het gaan zitten voor een snoepje heeft hij weinig opdrachten.

Het uitbouwen tot 4 a 5 keer ging erg geleidelijk, maar bij 10x plastte hij ook nog steeds binnen. Pico plastte trouwens ook gewoon in zn bench.

We gaan verhuizen naar een tussenwoning (met name ook ivm een tuintje voor hem) dus hopelijk scheelt dat al veel en kunnen we hem opnieuw zindelijk proberen te maken.

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Iris; de ene keer een grote plas, de andere keer kleine plasjes tegen alles waar hij tegenaan kan plassen. Ook tijdend het wandelen plast hij eerste keer veel, en daarna tegen alle andere geurtjes kleine beetjes

honden page profiel Wilma en DobbyWilma en Dobby 3 doggies

honden foto van Wilma en Dobby

Wij hadden bij ons vorige huis in de buurt een stabij wonen die ook maar niet zindelijk werd. De baas was wanhopig en had zijn hele werkschema op de hond aangepast. De hond was 1 jaar en echt alles geprobeerd.

Wat bleek? De hond had een nierziekte. Hij kón het gewoon niet normaal ophouden. Uiteindelijk is de hond bij een broertje op een boerderij herplaatst.

Deze problemen kwamen alleen aan het licht na een dag water te onthouden en daarna een bloed- en/of urinetest.

Heeft de dierenarts ook medische tests gedaan of gewoon wat gevoeld en gezegd "gezond"?

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Hoe lang zijn de wandelingen die je doet op een dag? En wandelroute is dat regelmatig het zelfde rondje? En je schrijft dat je vaak naar het bos gaat of naar het strand, hoevaak in de week doe je dat?

Rijden op knuffels daar denken wij ook van dat het dominatie is, ik heb de ervaring dat dit ook een overprikkeling of verveling is.

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Wow wilma, dan schrik je wel even als dat het uiteindelijk blijkt te zijn. De arts had meer globaal gecheckt en ons verhaal aangehoord en gaf ons toen het advies om ander voer te proberen; dat liep helemaal fout dus toch maar weer zn oude voer.
Pico plast alleen niet elke dag binnen, soms een paar dagen helemaal niet en dan weer vrij veel..

honden page profiel DoberkikiDoberkiki 3 doggies

honden foto van Doberkiki

Picochico; je haalt al aan 'dat hij denkt dat hij de baas is in huis of zoiets'

ik denk dat dat de nagel op de kop is.

ook het feit dat de bench is afgevoerd vanwege het janken...

kom op baas! ;-)

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Esther: het normale rondje is zo'n 15minuutjes, waarbij hij na 5min al bijna niet meer plast maar mss een enkele druppel laat.. ik heb niet t idee dat hij zn blaas nog niet leeg heeft. 
Ongeveer 2x per week naar t bos (ligt niet in de buurt aangezien we in de stad wonen dus kunnen er niet 1 2 3 heen), waarbij we ongeveer een uur lopen.
Naar zee maar een paar keer per jaar aangezien we in Eindhoven wonen dus er dan een hele dag voor uit moeten trekken en t lekker weer moet zijn :-)

Kiki: haha ja ergens weet ik ook wel dat dit ermee te maken heeft, maar dan zou ik overal de baas in moeten zijn en die discipline heb ik denk ik niet? Net als aan de lijn loopt hij waar hij wilt, van mij hoeft die niet pal naast me te lopen. Ook mag hij in bed en op de bank etc, hoe kan ik dan toch de baas echt zijn? Wel toont hij soms dominantie en dan treed ik wel op middels de klauw in de nek en m op zn rug leggen zodat die onderdanig wordt.. erg lastig is t om continue de baas te zijn

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Iedereen alvast bedankt voor het meedenken btw, erg fijn :-)

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Ik zou dan toch wat meer (langere) wandelingen gaan maken met Pico.
Ik heb hier ook een maltezer en ik denk dat het Pico heel goed zou doen als je in ieder geval 1x per dag een wandeling maakt van minimaal een half uur. Liefst 3 kwartier.

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Renate: ik zie nog een stukje waar ik net overheen gelezen had. Pico heeft inderdaad weinig regels; niet schooien, zitten voor een snoepje,rustig zitten als we naar buiten gaan en ik m aanlijn, achter ons staan als we naar buiten/binnen gaan. Aangezien voor de rest alles goed gaat vind ik het lastig om voor de rest ook regels te maken..

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*† 3 doggies

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Dat jullie gaan verhuizen naar een huis met tuintje is natuurlijk positief. Zeker omdat je nu 4 hoog woont en dan is het moeilijk om Pico in de gaten te houden en mee buiten te nemen als je denkt dat hijaanstalten maakt om te plassen.

Dat Pico meerdere keren per dag en niet enkel in bepaalde periodes op de knuffels rijdt is denk ik toch een teken van verveling.

Sommige honden spelen niet vaak alleen. Kylie doet het ook niet. Ze is altijd al dadelijk blij geweest als wij met haar speelden, of een ander hondje, of als we gaan wandelen, lopen, bezoek krijgen... maar uit zichzelf en alleen speelt ze bijna nooit. Speeltjes verliezen al hun waarde wanneer niemand meespeeld. Lang aan een bot knagen vindt ze maar niks... Laat het liggen met vlees en al... Kauwbotten enkel als een andere hond ook op een ligt te kauwen... (liefst als die andere het al wat voorgekauwd heeft zelfs)...enz...

Hoe houden wij Kylie dan wel bezig ? Natuurlijk met knuffelen op de bank en stoeien op de vloer... Maar ook door heer heel vaak te betrekken. Zo van "Kom Kylie, we gaan de vuilzakken buiten zetten... Kom Kylie, we gaan de was in de wasmachine doen... Kom Kylie, bed opmaken ! Enz...

Als je zeker weet dat het niets medisch is... ( Bij twijfel, zeker laten checken, want nu is het het moment, nog voor je verhuist.)

zou ik zeker meer met je hondje proberen doen, meer betrekken en meer vertellen en zeggen wat er gedaan wordt. Natuurlijk begrijpt die al je woorden niet, maar hij krijgt wel een goed beeld en idee van wat je bedoelt. Zeg ook als je gaat wandelen "Nu gaan we buiten en Pico gaat pipi doen"... Buiten weer "Pico doet buiten Pipi" en natuurlijk het "Goedzo Pico!" niet vergeten, al staan er misschien lachende buren achter de gordijnen ;-)

Als je binnengaat elke keer weer het omgekeerde... "Moet Pico nog Pipi doen ?... want seffens is het gedaan!" En als je binnen komt. "Nu is pipi gedaan. Pico doet buiten pipi he brave Pico"....

Ik weet dat het belachelijk klinkt, maar ik weet dat het mensen en hun hond geholpen heeft. De hond wordt zo een beetje op een niet negatieve manier geconditioneerd. Hij zal ervan uitgaan dat hij zelf doorheeft dat Pipi "buiten" is... "Niet binnen"... En dat zou nu net een goede kans op slagen hebben in jullie nieuwe woonst... Een nieuw huisje... Nieuwe gewoontes.

Succes gewenst hoor! (Mooi hondje trouwens... Nu nog zindelijk worden ;-)

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Dankjewel voor je tip Judith, in ieder geval het proberen waard. We hebben het wel een tijd lang gedaan(durf niet te zeggen of t toen ook beter ging), maar dan toch door de drukte sluipen de kortere wandelingen erin.. ik ga iig alle tips proberen!

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Leuk bericht Kylie, heb meerdere malen moeten lachen ;-) toch denk ik dat het rijden op de knuffels door zn testosteron komt (dat kunnen we ook pas echt testen als we m tijdelijk castreren), want als we bv de hele dag (of weekend) weggeweest zijn, dan is t eerste wat hij doet zn knuffels opzoeken. Het is ook niet dat hij 10 losse keren erop zit, eerder 2 a 3 x per dag voor meerdere malen achter elkaar (haha oke..) 
Pico wordt bij bijna alles betrokken en hij loopt ook overal mee naartoe, maar misschien is het inderdaad heel anders voor m als we m vocaal ook erbij betrekken.. ik ga het iig zeker proberen!

honden page profiel huskywomanhuskywoman

honden foto van huskywoman

Alleen zijn.
Eén van de symptomen van verlatingsangst, is dat een hond de eigenaar de hele dag door zoveel mogelijk door het huis volgt. De eigenaar kan niet opstaan, of de hond loopt met hem mee. Vanzelfsprekend is het normaal dat een hond met je mee gaat als hij in de gaten heeft dat je bv. met hem gaat wandelen, of als hij eten krijgt. Maar een hond die je altijd in huis “achtervolgt” zou last kunnen hebben van verlatingsangst. Hier komt je het beste achter door een video-opname te maken als je weg g

honden page profiel picochicopicochico

honden foto van picochico

Weet jij hoe je het aan moet pakken als blijkt dat het inderdaad verlatingsangst is? Want pico staat wel altijd hoopvol te wachten of hij mee mag, ik zeg dan altijd wel van 'tot zo pico, ben zo weer terug' maar verder niks.. zou t kunnen helpen als ik m bijvoorbeeld naar zn mandje wijs, dat hij daar moet blijven?

honden page profiel *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†*M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

honden foto van *M*A*C* en K*Y*L*I*E*†

Haha... Leuk... Misschien gewoon supergezond ;-)

honden page profiel EstherEsther 3 doggies

honden foto van Esther

Dank je voor je eerlijke antwoord. Ik ga dan met Judith mee. Lekker gewoon langer wandelen zodat Pico lekker moe wordt en als jullie thuis zijn gewoon lekker gaat slapen.

Soms een probleem lastig en dan is het graven in je dagprogramma om te kijken waar een probleem vandaan komt. Als je de oorzaak weet, te weinig doen, dan kun je de oorzaak aanpakken en probleem gaan oplossen.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^