Het 1000ste topic: Welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel FamkeFamke

Beste mensen van Hondenpage,



Ik ben me aan het inlezen wat betreft welk ras bij mij zou passen. Mijn situatie:

Ik woon samen met mijn vriend op een een boerderij met een paar hectare grond, waar koeien, schapen en een paard op staan. Het erf is niet afgesloten en de hele dag toegankelijk voor de hond (s'nachts zal hij in onze slaapkamer slapen). Daarnaast heb ik mijn eigen hondenschool op dat erf, dus de hond zou de hele dag bij mij kunnen zijn mits hij goed met andere honden om kan gaan en dan bedoel ik op een rustige manier en niet hyperactief zegmaar het goede voorbeeld voor de andere honden. Ik geef les in gehoorzaamheid en hondensporten zoals behendigheid en ik zou het fijn vinden als mijn hond graag met mij samen zou werken en mijn opdrachten zou uitvoeren, maar wel eigen gedachtes heeft dus niet zo slaafs als een border collie. Ik wil ook heel veel gaan doen met mijn hond, bijv hondensporten, iedere dag 3 uur wandelen, mee gaan met een buitenrit met het paard. Dus een lekker energieke hond. 

Er komen veel vreemden op ons terein, maar ik zou het toch wel fijn vinden als de hond een beetje waaks is. Maar als ik zeg dat het goed geweest is, dat hij dan ook wel stopt. 

Ik vind het belangrijk dat hij kinderen, vreemde mensen en honden tolereert, maar wederom niet hyper en allemansvriend. 

Het uiterlijk maakt me echt niets uit. 



Mijn punten zijn:

- Geen tot weinig jachtpassie

- Erfvast

- Sociaal naar andere honden

- Tolerant naar mensen en kinderen

- Waaks, maar in de hand te houden en niet agressief

- Niet fel

- Vrij gehoorzaam

- Graag samen willen werken

- Eigen willetje

- Energiek



Ik zal hem een zo goed mogelijke opvoeding geven. Als er nog vragen zijn hoor ik het wel. 

Kom maar op met suggesties ;-)



Alvast bedankt

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Keeshond?

honden page profiel FamkeFamke

Daar had ik niet eens aan gedacht, weet je toevallig of ze erfvast te trainen zijn?

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

De Keeshond is juist erfvast. Er is nog iets in mijn hoofd blijven hangen: In vroeger tijd wilden de landeigenaars af van de stropende erfhonden van de omliggende boerderijen. Dus moest iedereen zijn hond inleveren. Om gedonder te voorkomen ruilden de landeigenaars de (jacht)honden voor een Keeshond. Ik dacht dat ik dit gelezen heb in het Keeshonden boek geschreven door Fenna Butter/ Buter. Ik heb het boek nog ergens, maar het is niet meer te koop.
Maar dat wil niet zeggen dat ze nooit ergens achteraan gaan. Muizen vangen kunnen ze heel goed!
Ze zijn wel erg blafferig. Op gehoorzaamheid doen ze het best redelijk. Ik heb er zelf eens over gedacht om een Kees te nemen, maar zag wat op tegen het kam werk. Informeer eens bij de rasvereniging. Daar staat vast het karakter optimaal omschreven.

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Wat vind je van de nova scotia duck tolling retriever? Ze hebben een will-to-please, maar zijn meestal wat eigenzinniger dan de border collie.

Het enige is dat ze wel een beetje jachtinstinct hebben. Niet heel veel, maar het zit er wel iets in.

honden page profiel FamkeFamke

Met Tollers is het toch vooral apporteren? Zullen ze dan ook echt de neiging hebben om overal achteraan te rennen?
Zijn ze (rustig) sociaal met andere honden?

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

Heb je het over de Keeshond of over de toller?

Of die echt erfvast te trainen is weet ik niet helemaal zeker. Ik heb dat met mijn eigen toller nooit getraind. Misschien kunnen anderen je daarbij wat verder helpen.

honden page profiel FamkeFamke

" Heb je het over de Keeshond of over de toller?

Of die echt erfvast te trainen is weet ik niet helemaal zeker. Ik heb dat met mijn eigen toller nooit getraind. Misschien kunnen anderen je daarbij wat verder helpen. "


Ik had het tweede over de toller ;-)

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

" Met Tollers is het toch vooral apporteren? Zullen ze dan ook echt de neiging hebben om overal achteraan te rennen?
Zijn ze (rustig) sociaal met andere honden? "


Jayla heeft wel de neiging om achter konijnen aan te gaan als ze die ziet. Maar ik weet ook dat er tollers zijn die het allemaal niets interesseerd, dus dat zal vast wel verschillen. Ze zijn inderdaad gek op apporteren en hun jachtinstinct is bv niet te vergelijken met een beagle.

Tollers zijn erg sociaal naar andere honden. Jayla was als pup zijnde vaak enthousiast naar honden, maar wel erg onderdanig (gaat snel op haar rug liggen). Nu ze volwassen is gaat ze vaak even bij andere honden snuffelen, maar gaat dan weer haar eigen gang. Ze doet liever wat met mij dan dat ze met andere honden speelt.

Ook met kinderen is ze perfect! Doet heel rustig met ze en is er echt dol op. Mijn neefje was heel erg bang voor honden en jayla heeft hem daar vanaf geholpen.

honden page profiel FamkeFamke

Ik zal me eens wat gaan inlezen over de Toller ;-)

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Ik moet dan denken aan een herder.
Mechelse Herder, Oud-Duitse herder (vanwegen een betere rug dan de Duitse Herders), Hollandse Herder en Groenendaler.

Maar ook een Bearded Collie (als ik het goed spelO-))
Die zijn wat zachter qua karakter.

En de rest??? Sosialiseren, sosialiseren en nog meer sosialiseren.....hoe meer ze leren als jonge pup, hoe beter ze het doen als volwassen hond.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Wat vind je van een Wetterhoun? 

Waaks maar niet fel, vriendelijk maar geen allemansvriend, gehoorzaam maar zelfstandig--alhoewel hij wel zijn baas naar de zin wil maken. Een rustige, middelgrote hond met prima uithoudingsvermogen, van oudsher een boerderijhond en gemakkelijk erfvast te maken.

honden page profiel FamkeFamke

Weet je toevallig hoe ze over het algemeen zijn met andere honden?

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Op de rasvereniging kun je meer lezen over de karaktereigenschappen van de Wetterhoun. Ook raad ik je deze site aan waar interessante dingen staan. 

Op de rasvereniging staat dat ze zelden de confrontatie aangaan, ook met andere honden. Een door en door lieve hond, zo wordt hij omschreven.

honden page profiel FamkeFamke

Wat toevallig die tweede link had ik net bekeken. Ik vind alleen dat de Stabij wel erg negatief wordt afgeschilderd als je snapt wat ik bedoel, je merkt echt welk ras ded schrijver het leukst vind ;-)

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Ieder z'n eigen voorkeur, ik neig ook meer naar de Wetterhoun. Een vriendin van me zou juist helemaal gek zijn op de beschrijving van de Stabij. ;-) 

Ook leuk om te vermelden: met een Wetterhoun haal je een stukje nationaal erfgoed in huis. ;-) (met een Stabij trouwens ook, maar de Wetter is een stuk zeldzamer)

honden page profiel FamkeFamke

Is de Wetter ook een hond waarmee je lekker kan gaan trainen?

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Witte Draak

Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk dat dat afhangt van het karakter van de individuele hond.

honden page profiel SallySally 3 doggies

honden foto van Sally

Tibetaanse terriër.
Al vind je dan misschien iets te klein van voor maat?
Heb jezelf daar ideeën over?
De briard (ken zelf het ras niet zo) is wat groter, of de nl schapendoes

honden page profiel FamkeFamke

Wil je me wat meer vertellen over de Tibetaanse terrier?
Uiterlijk maakt mij niets uit hoor ;-)

honden page profiel SallySally 3 doggies

honden foto van Sally

De Tibetaanse Terriër is een evenredig gebouwde hond met een compact stevig lijf en een verbazingwekkend sprongvermogen. Een en ander komt hem uiteraard goed van pas bij het uitoefenen van zijn functie als herdershond. Ook in zijn gedrag is hij een op en top herdershond. Zijn relatief geringe afmeting en warrelig uiterlijk mogen dan de schijn wekken met een schoothondje of een gezelschapsdier te maken te hebben, niets is minder waar. De Tibetaanse Terriër is in zijn eigen beleving een reuzenhond en gedraagt zich ook zo, al is hij voor een herdershond tamelijk klein van stuk. Fysiek en psychisch gezien is het een sterke, stoere hond, die vol bewegingsdrang zit. In zijn gedrag heeft hij niets van de stereotype van een Terriër, want hij is van nature niet fel of strijdlustig. Dat neemt niet weg, dat hij schrander, moedig en levendig is. Zeker als hij een van zijn dolle buien heeft, is niets hem gek genoeg.

Buiten dat onze Tibetaanse Terriër een geschikte huishond is zijn er nog veel andere activiteiten waarin de Tibetaanse Terriër heeft bewezen een uitblinker te zijn. Er zijn dan ook Tibetanen die het bijvoorbeeld heel goed doen in de behendigheid (agility) en heel hoog scoren. Vele activiteiten zijn zowel voor de hond en de baas een uitdaging, waaraan beiden veel plezier beleven. Over het algemeen toont de Tibetaanse Terriër zich vriendelijk en vredelievend tegenover kinderen.

De Tibetaanse Terriër is makkelijk in opvoeding, houdt van rennen en verkennen en heeft dagelijkse beweging nodig in een veilige omgeving. Zijn beweging kan hij ook halen uit een middellange wandeling aan de riem of ravotten in de tuin.

Hoewel hij geschikt is om buiten te leven in gematigd koude klimaten, is het meer een binnen of binnen/buiten hond. Hij is gevoelig voor stem intonatie en kan zeer goed luisteren. Hij is zachtaardig en dient ook zo opgevoed te worden, blijf echter altijd consequent.

Dit is even in het snel wat tekst gekopieërd...
schofthoogte reuen 35,6 - 40,6 CM. Teven zijn meestal iets kleiner.

Al is Ruby, mijn teefje zelfs iets te groot (42cm)

En fijne website met giga veel info vind ik deze:
http://detibetaanseterriernieuwssite.nl/home.htm

honden page profiel FamkeFamke

Wat een leuke hondjes, die staat op mijn lijst met hondenrassen waarin ik mij ga verdiepen ;-)

honden page profiel FamkeFamke

Heel erg fijn dat jullie zo snel reageren ;-)

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

australische herder, kelpie of cattle dog?
alleen de cattle dog zou wat minder lief zijn voor andere honden, maar met een goede socialisatie lijkt me dat geen probleem

stabyhoun of idd wetterhoun
(parson) jack russel of boerenfox
Finse lappenhond is ook leuk
eigenlijk zijn er nog best wel wat rassen die je zou kunnen kiezen

honden page profiel FamkeFamke

Allemaal mooie en energieke honden volgens mij ik zal me eens verdiepen ;-)

honden page profiel FamkeFamke

Wat mij opvalt is dat er vooral honden uit de eerste rasgroep worden aangeraden, kan iemand dat verklaren?

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Waarschijnlijk omdat er wat minder jacht in zit?

honden page profiel judithjudith 3 doggies

honden foto van judith

ik zie juist niet zo heel veel rassen uit rasgroep 1?!
Persoonlijk zou ik niet snel een herder aanraden wanneer je echt op zoek bent naar een hondsociale hond. Ze zijn er wel, maar in mijn mening zijn ze vaak nogal druk naar andere honden toe. Ze kunnen ook wat meer gaan drijven.

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

6 van de 10 rasgroepen zijn jachthonden, die wil je al liever niet
bij rasgroep 9 zitten eigenlijk ook veel jachthonden
bij groep 2 zitten veel grote logge honden en die zijn vaak weer minder geschikt voor agility enzo. Maar je zou daar eens kunnen kijken (is een rasgroep waar ik niet zo veel van af weet)
rasgroep 5 (mijn favoriet) heeft wel wat drijvers die je zou kunnen doen, maar hebben vaak tevens de functie van een jachthond. Ze hebben trouwens wel een eigen willetje ;-) 

en tja, dan houdt je rasgroep 1 over :-)
honden die voor jou willen werken, erfvast zijn en waken (niet allemaal voldoen ze aan die 3 dingen)

honden page profiel FamkeFamke

Oké, dankjewel. ;-)

pagina 1 van 3 12 3
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^