Het 1000ste topic: Welk ras?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LavinaLavina 3 doggies

honden foto van Lavina

Labrador misschien. sommige hebben meer jachtpassie dan de ander. Maar over het algemeen vrij actief en willen ook best wat voor je doen. Kun je denk ik prima erfvast trainen. En zijn over het algemeen ook vrij vriendelijk naar jan en alleman.

honden page profiel FamkeFamke

Dankjewel voor je reactie, maar ik vind de labrador echt te lomp om veel mee te sporten, dan zou ik gaan voor de werklijn, maar die hebben weer te veel jachtpassie ;-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Ik denk dat het behoorlijk moeilijk gaat worden om een ras te vinden dat aan je voorwaarden voldoet, omdat bij veel dingen die je vraagt het neerkomt op: hij mag een bepaalde eigenschap wel hebben, maar niet te veel (gehoorzaam maar niet te veel, waaks maar niet te veel, zelf kunnen denken maar niet te veel, enz). Er zitten ook tegenstellingen in je leefsituatie: je wil een erfvaste hond. Honden die hiervoor gefokt zijn, zijn waaks. Maar jouw hond mag niet te waaks zijn, want er komen vele verschillende honden en mensen op je erf (je hebt een hondenschool) en dus moet je hond dat allemaal goed vinden (en dus eigenlijk helemaal niét waaks zijn).
Ik denk dat je dus altijd op tegenstellingen gaat botsen.
Zo zou de West Siberische Laika erg goed passen, zolang je het jachtinstinct wegdenkt: het is een baasgerichte en toch zelfstandige hond, die graag met z'n mensen samenleeft en erg vriendelijke aard heeft, het heerlijk vindt om er samen op uit te trekken en samen te werken met z'n baas.
En zo zou ook de Vastgotaspets erg geschikt zijn, maar die is dan weer wel waaks. Hele vriendelijke, intelligente en actieve hond die het heerlijk vindt om samen met z'n baas te werken en samen dingen te ondernemen.

Misschien moet je de belangrijkste eigenschappen op een rijtje zetten, en ook denken aan wat je zelf kan veranderen in de situatie. Bijvoorbeeld: je zegt dat ie geen jachtinstinct mag hebben. Ik vermoed: omdat je erf niet is afgemaakt en de hond dus zou kunnen weglopen? Dat kan je oplossen door een omheining te zetten.
Dus kijk ook es naar wat je zelf aan de situatie kan bijdragen, zodat je een duidelijker beeld krijgt van wat werkelijk primeert.

Wel leuk, zo de zoektocht naar het ras dat het beste bij je past. Succes!

honden page profiel FamkeFamke

Zo had ik er niet eens over na gedacht. Tja het is meer dat hij niet te veel jachtpassie mag hebben omdat hier ook schapen, koeien, een paard, kippen en poezen rondlopen. 
Over dat waaks, ik snap de verwarring, ik wil een hond die blaft als ik er niet ben en iemand op het erf komt, dus eigelijk meer alert dan echt waaks. 
Gehoorzaam, maar ook weer niet. Ik vind het fijn als een hond lekker zijn eigen gangetje kan gaan met ook leuke streken en ook zijn 'mening' laat merken, maar als ik vraag om te komen, dat ze dan ook komen
Tja een beetje moeilijk uitleggen...

honden page profiel SallySally 3 doggies

honden foto van Sally

De briard en nl schapendoes zijn idd rasgroep 1
Tibetaanse terriër is officieel rasgroep 9 (al vind ik rasgroep 1 voor hun ook niet misstaan)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Tja het is meer dat hij niet te veel jachtpassie mag hebben omdat hier ook schapen, koeien, een paard, kippen en poezen rondlopen.  "


Maar dat kan helemaal los staan van het jachtinstinct, als de hond van pup opgroeit op het erf.
Hier op HP is Chris, zij heeft Laika's, maar ook paarden en poezen en andere dieren. De honden doen het daar prima mee!
De laika past verder erg goed in je 'eisenpakketje' (als ik dat even zo mag noemen).
Dit is haar profiel:
http://www.hondenpage.com/baasjes/26895/chris.php

honden page profiel FamkeFamke

Oké dankje, weer wat geleerd. Wat is dan wel rasgebonden bij een hond en niet bepaald door opvoeding en hoe de hond is opgegroeid?

honden page profiel FamkeFamke

Jeetjemina, ik kom er nu echt wel achter dat ik bijna niets van de rassen afweet. ;-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Wat is dan wel rasgebonden bij een hond en niet bepaald door opvoeding en hoe de hond is opgegroeid? "


Dat hangt ervan af over welke eigenschap je spreekt. Je hebt een goed zicht op rasgebonden karaktertrekken als je per ras er de raseigenschappen op naleest en vooral kijkt naar de oorsprong van een ras. Elk ras is immers gefokt voor specifieke functies: die aard, die oorsprong, blijft erin zitten. 
En dus is het net zo interessant om op basis van die aard te kiezen wat bij je past.
Bijvoorbeeld: er zijn honden die van oorsprong zijn gefokt om samen te werken met hun mensen, maar op gelijkwaardige basis: het ging dus niet om uitvoerend samenwerken maar om participerend samenwerken. Dit is het soort hond dat ik in jouw plaatje wel zie kloppen: hij wil graag met je werken, maar heeft z'n eigen inbreng die het werk dat jullie doen tot een beter en hoger niveau tillen. Hond en mens krijgen dus voldoening door het samenwerken met eigen inbreng, niet door de relatie bevelen-opvolgen.
Hetzelfde met een jachtinstinct: er zijn honden met veel jachtinstinct maar wat ten dienste vd mens stond (hond zorgt ervoor dat z'n mens het wild kan opeten), maar er zijn ook honden met een hoog jachtinstinct ten dienste van zichzelf (om dus hun eigen eetpot te vullen), dit is een jachtinstinct met doel: doden en eten. En dat is heel andere koek.
Dus dat wordt een interessante zoektocht naar oorsprong en aard... veel plezier!

honden page profiel FamkeFamke

Een betere uitleg had ik niet kunnen wensen, heel erg bedankt ;-)

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Misschien heb je hier wat aan, op deze site kan je per rasgroep eigenschappen opzoeken, maar ook meer gedetailleerd per ras.
Ik weet niet hoe goed de beschrijvingen zijn voor alle rassen, maar in mijn rasgroep (oertypes) en dan specifiek de karaktertrekken van de verschillende soorten poolhonden, vind ik toch aardig kloppen.
Het kan je alvast een idee geven:
http://www.raadvanbeheer.nl/rashonden/hondenrassen-rasgroepen/rasgroep/spitsen-en-oertypen/hash/f47057f39e/back/1466/

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas 3 doggies

honden foto van Kobus & Cas

Heb niet het hele topic doorgelezen, maar mijn eerste gedachte was meteen een Australian Shepherd!

honden page profiel FamkeFamke

Bedankt voor je reactie. Wat zijn uw ervaringen met dit ras?

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker 3 doggies

honden foto van Uma & Joker

Ik heb meerdere keren de Australian Shepherd voorbij zien komen in de reacties.
Aussies zijn heel leuk, echte werkhonden. Gereserveerd naar vreemden. Baadgericht, maar wel eigenwijs. Aussies trekken regelmatig hun eigen plan als ze het er niet mee eens zijn haha.
Ze hebben een sterk aanwezig drijf-instinct.

Ik moet wel zeggen dat ik weinig echte stabiele Aussies ken. Veel zijn er heel pittig en temperamentvol, echt reactief en fel. Niet altijd even sociaal naar andere honden. Aussies zijn heel erg prikkelgevoelig.
Ook komt er veel onzekerheid in het ras voor, dit ligt dan niet altijd aan socialisatie, maar echt aan karakter. Ken veel Aussies die door angst en onzekerheid kunnen uitvallen, gaan blaffen , en heftig kunnen reageren op prikkelrijke situaties.

Met goede begeleiding is een Aussie in mijn ogen een perfecte hond. Veelzijdige werkhonden.
Naar de baas toe echte knuffels, schoothonden. :-)




honden page profiel Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en DjaideyDanielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey 3 doggies

honden foto van Danielle, Kyra*Kaylin*, Djaira en Djaidey

Ik ben het met Uma eens, de aussie is inderdaad een leuke werkhond die over het algemeen minder slaafs zijn dan de border collie's.
Zijn zeer baas gericht, maar trekken ook graag hun eigen plan, zijn inderdaad vaak gereserveerd naar vreemden.

Ik heb zelf een super sociale aussie, die vrij gereserveerd kan zijn ( niet altijd ), kan met alle honden overweg ( groot en klein ), als er een hond naar haar uitvalt maakt ze dat ze weg komt, en zorgt ze ervoor dat ze ver uit de buurt van die hond blijft.

Ik ga regelmatig met grote groepen honden wandelen ( ook met andere aussies ), ik kan zeggen dat ik nog nooit een vecht partij heb meegemaakt tussen mijn hond en de andere honden, ook tijdens de vorige aussie wandeling die ik heb mee gemaakt ( was een zeer grote groep, ongeveer 30 á 40 aussies ) zijn er onderling geen vecht partijen geweest.

honden page profiel Paul Bo en Pip!!!!Paul Bo en Pip!!!! 3 doggies

honden foto van Paul Bo en Pip!!!!

Jij bent (denk ik) echt iemand voor een Sloughi of een Podenco! Zijn hele lieve zachtaardige inteligente honden. Doen het goed op cursus. Maar in het wild kunnen ze eigenwijs zijn ivm jachtinstinkt. Blaffen nouwelijks, alleen als Ze er een goede rede voor hebben. Het zijn honden die van beweging houden en het ook nodig hebben! Maar binne in huis zijn ze heel rustig. Ik heb een sloughi, en ben daar eigenlijk per ongeluk tegenaan gelopen en heb daar zeker geen spijt van!

honden page profiel FamkeFamke

Windhonden lijken me ook heel euk en ik vind ze ook heel mooi, maar ik denk niet datdie honden een verstandig idee zijn in mijn geval, de hond zou dan zo veel vrijheid hebben en ik denk dat ze er dan vandoor gaan. Ook waren de windhonden die ik ben tegengekomen niet sociaal en vrij onzeker, maar dat kan dan weer net een ander geval zijn. Ik vind het echt heel belangrijk dat mijn hond goed met andere honden kan omgaan.

honden page profiel FamkeFamke

Uma en Danielle, bedankt voor jullie uitleg. De Aussi spreekt mij erg aan, dus ik zal me orienteren op de lijnen. ;-)

honden page profiel YvonneYvonne 3 doggies

honden foto van Yvonne

Kijk eens naar een boxer..

Een zeer energieke hond, erg trouw aan huis en haard.
Je zegt dat je zelf een hondenschool hebt, de opvoeding zou (denk ik dan) geen punt zijn en een goed opgevoedde boxer is heerlijk om in huis te hebben. Hij zal je ten alle tijden beschermen, maar alleen als dat nodig is, anders zal hij vreemden blij verwelkomen. Hij kan uren met je mee rennen, spelen, wandelen, noem maar op, maar ze kunnen ook heerlijk lui naast je op de bank komen liggen als je een keertje niet zoveel zin/tijd hebt.

http://www.hondenpage.com/honden/boxer.php

honden page profiel FamkeFamke

Is de Schotse collie misschien wat? Ervaringen met dit ras gevraagd ;-)

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

Ik heb je hele topic doorgelezen en dacht, waarom adviseert niemand de schotse herder O-)

De collies zijn heerlijke honden. dol op spelen en makkelijk in de omgang (nooit roepen of hard corrigeren, want heel erg gevoelig). 
Je kan je collie erg eenvoudig doen gehoorzamen ook hondensport is leuk (maar nooit lang trainen of veel dezelfde oefeningen blijven doen, ze vervelen zich snel) mijn ervaring met waaksheid is dat ze zullen blaffen, maar iedereen vrolijk begroeten. erfvast is de collie niet, maar wel gericht op de baas (een collie zal bij de baas in de buurt blijven, niet gericht zijn op het huis).

er zijn wat onzekere collies, maar mits je in de juiste lijnen kijkt, zal dit wel meevallen.
drie uur wandelen per dag is voor een collie niet nodig, maar als je het doet, dan zal hij/zij zeker met je meelopen. (hangt ook af van lijn tot lijn, als de ouders nog werken, dan is de kans groter dat je pup dit ook doet...)

er is ook een collie korthaar, vrij zeldzaam, maar de moeite waard.

als je nog iets wil weten... dan hoor ik het wel!

kijk ook eens naar de sennehonden (o.a. grote zwitser en entlebucher!)

honden page profiel FamkeFamke

Dankjewel voor je reactie, mijn oog viel erop en eigelijk viel ik als een blok ervoor. 
Hoe is de opvoeding bij jullie gegaan?
Ik zit nog flink rond te kijken en het kan nog jaren duren voordat hier een hond rondloopt, maarja ik zie het wel.

honden page profiel Eline & VinoEline & Vino 3 doggies

honden foto van Eline & Vino

Een Mudi?
Of een Beauceron?

honden page profiel FamkeFamke

Dankjewel, de Hrvatsky Ovcar zou ik denk ik nog kunnen overwegen. Weet jij wat het verschil tussen een Mudi en een Hrvatsky Ovcar is?

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

onze eerste collie was Luca, een herplaatser. hij is niet grootgebracht in een stabiele omgeving (consequent noch liefdevol) en dat bracht heel veel onzekerheid met zich mee. collies zijn heel gevoelig zoals ik al aangaf.

Wifi is 15 maanden en haar opvoeding was een makkie. ze kwam van bij een hele goede fokker, was zindelijk binnen de week en sliep door vanaf de tweede nacht :-D ze loopt altijd los sinds haar 8 weken (op wegeltjes zonder verkeer natuurlijk) en luisterd prima. ze heeft wel wat gepuberd (ik ga me even 5 seconden bedenken voor ik bij jou kom, neen, ik heb geen zin om tre zitten/blijven liggen/naar het vak te gaan...), maar ivm andere puppy-pubers was dit te verwaarlozen. we zijn niet altijd even consequent, maar wel liefdevol en belonen constant (en dat ik belangrijk voor ons meisje: ze kan op ons rekenen) tegenover andere drukke of opdringerige honden moet ik haar beschermen (even wegroepen ofzo), want het is een muts, ze laat haar kaas van tussen d'r boterham pikken. we trainen in de obedience, bewuste keuze ipv gehoorzaamheid (daar wordt in belgië nogal wat geschreeuwd en aan de lijn gerukt - een no go (!) met een collie) Je moet het gewoon lief vragen ;-). ze is nu 15 maanden en ik denk dat ik mag zeggen dat ze (nu al) beter dan de gemiddelde hond luisterd. oh ja, en ze maakt ons vaak aan het lachen met haar colliemanieren.

je leest het in mijn verhaal: als je echt zeker weet dat je rustig,n duidelijk en liefdevol je collie opvoedt, dan heb je er eigenlijk geen opvoeding aan.

honden page profiel FamkeFamke

Jeetje bedankt. De Collie staat zeker weten op mijn 'lijstje'.

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

als je in de buurt van oost vlaanderen woont, mag je altijd komen kennismaken!

honden page profiel FamkeFamke

Heel erg aardig van je, maar helaas woon ik te ver weg ;-)

honden page profiel De mannenDe mannen 3 doggies

honden foto van De mannen

Ik heb hier 2 smaken lopen die wellicht in je plaatje passen.

De schotse herdershond langhaar, super eigenwijs een eigen wil doet niks waar hij het nut niet van inziet heel vermoeiend hihi.
Super sloom in de gehoorzaamheid maar ozo snel en enthousiast in de behendigheid.
Enorme kindervriend super sociaal naar mens en dier niet echt waaks maar mijn vorige collie weer wel.
Wil graag met de mens samen zijn en is echt een bondgenoot en maatje voor het leven.

Je hebt eigenlijk 2 lijnen binnen de langhaar de Amerikaanse en engelse.
In Duitsland zit een fokker amerikaanse lijnen en die fokt echt 100% werkhonden en is ook actief in de IPO en andere hondensporten.
De engelse lijnen zijn meer de "show" honden.

Dan de australian shepherd past ook in je plaatje een werker die graag met en voor de baas werkt.
Een eigen willetje heeft en ook zeer pittig kan zijn.
Diesel is dus erg pittig maar weer totaal niet gereserveerd naar vreemde wel weer waaks maar weet heel goed wat wel en niet goed volk is.
Vind eigenlijk alles leuk als het maar samen "werken" is.
Ook ik loop vaak mee in grote groepen met aussies en het gaat eigenlijk altijd goed soms wat gemopper of gesnauw maar nog nooit een vechtpartij.
Diesel komt uit een nest waar alle reuen erg pittig zijn en dat is wel een puntje, consequent en de juiste opvoeding kom je een heel eind.
Maar met je eigen hondenschool en ervaring moet dat vast goed komen ;-)

honden page profiel Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/Lien, Luca† en Wifi /wi:fi:/speciaal aangestelde fokker 3 doggies

honden foto van Lien, Luca† en Wifi  /wi:fi:/

die fokker ken ik niet... geef je eens de link?

pagina 2 van 3 123
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^