Hoe kan ik hem helpen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Hallo allemaal,
Ik kom regelmatig in het bos een kennis, meneer, met een briard tegen. Deze kan met sommige honden goed, en sommige absoluut niet! zal het verhaal een beetje proberen uit te leggen hieronder. Maar zal de meneer graag helpen, met het gedrag van zijn hond, dus als jullie adviezen hebben graag!

Ik loop elke zaterdag in het bos met mijn uitlaathonden, 2 border collies 1 akita. Nu kom ik erg vaak een meneer met een briard tegen. Bij mij was mijn akita ondertussen al een tijd terug gecastreerd en kan prima met andere honden, dus ik zocht ook graag honden op om hem mee te laten spelen. De 1e keer zag ik meneer briard met nog een hond. Ging prima, wij er naartoe met 3 honden. Met de borders ging het prima! maar hij ging verschrikkelijk naar de akita grommen en lip optrekken, de akita doet netjes een paar stappen achteruit, de baas had het niet door, dus ik had het hem gezegt, deze pakte hem bij de halsband en briard begon uit te vallen naar akita. Wij zijn dus een andere kant opgelopen, sindsdien ontwijk ik hem zoveel mogelijk (wanneer ik de akita bij me heb, anders gaat prima). Toen was er een 2de keer, wij lopen regelmatig met nog een bearded collie mee, borders spelen ook leuk met haar en de bal. Waren ze dus aan het doen, ik was even met akita en bal aan het spelen, dus zat stuk tussen ons in, en opeens komt de briard, en ik zag hem, dus pakte akita en hij vast zijn briard. briard was al aan het grommen ed. dus ik wachtte tot hij verder liep. Maar nu heb ik laatst gehoord dat de briard door een andere hond gepakt is. En sindsdien is het alleen erger geworden. Hij doet dit gedrag alleen bij andere dominante honden (dacht ik). ben hem 1x zonder akita tegen gekomen, met de borders en bearded dit ging gewoon prima, terwijl borders ook reuen zijn. toen kwam er een pointer reu ging eerst prima maar toen opeens probeerde de briard de pointer te pakken. opeens, de pointer was eerst neutraal maar werd steeds dominanter.
Nu is mijn andere probleem, meneer van briard heeft gehoorapparaat en hoort hem ook niet grommen, of als hij in gesprek is niet altijd tanden bloot doen. Waardoor het soms wat gevaarlijk is. Maar deze meneer vind hetsteeds lastiger worden door het bos te lopen, hoe zou ik hem dus kunnen helpen, dat zijn hond beter omgaat met andere honden?

Sorry voor het lange verhaal, maar probeer het zo goed mogelijk uit te leggen om zo een goed mogelijk beeld te krijgen.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe kan ik hem helpen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel B met D&A†B met D&A† 3 doggies

honden foto van B met D&A†

Ik denk dat je dit niet zomaar kan oplossen.
Het is zo niet te zien of het dominantie is of onzekerheid.
Het gedrag daarvan lijkt op elkaar het heeft alleen allebei een totaal andere aanpak nodig.
Ik denk niet dat, als je er geen ervaring mee hebt of als je zelf niet kan zien of het dominantie is of onzekerheid, je er dan iets mee moet gaan doen.
Als je de verkeerde aanpak hebt dan kan het alleen maar erger worden. 

Adviezen zo geven is erg lastig.
Maar je kan wel proberen om de honden vast te houden en met een gepaste afstand elkaar te passeren. Gaat dit niet goed? Dan moet de afstand vergroot worden.
Als het wel goed gaat kan je de afstand iets kleiner maken.
Bedenk ook wel dat honden elkaar normaliter niet recht van voren benaderen maar in een boog.

Is een gedragsdeskundige niks voor deze meneer?
Hij/zij kan het gedrag observeren en bepalen of het onzekerheid is of dominantie.
Als dat vastgesteld is kan er gewerkt worden aan het gedrag.

honden page profiel LavinaLavina

honden foto van Lavina

Ik dacht aan dominantie eigenlijk omdat hij alleen de dominantere honden pakt, en een briard van zichzelf al vrij dominant is. Maar ik snap inderdaad dat ik dat niet helemaal zeker kan zien. Zoveel ervaring heb ik er ook niet in inderdaad.

Het paseren lukt al op 4 m afstand. Aangezien de briard nog steeds gewoon probeert uit te vallen, en hij daardoor vaak nog een stuk riem mee trekt. Doen we dit ook niet dichterbij. Verderweg dan 4 m doen we wel geregeld. Dit ook in bogen gedaan.
Het is ons 1x gelukt om in 3 meter afstand te staan, dit doordat de briard naast de meneer echt moest zitten zeg maar, en mijn akita gewoon op zijn zij op het pad lag, briard compleet negerend.

Gedragsdeskundige ga ik inderdaad zeker adviseren. Zeker omdat de hond nog zo jong is, net 1 ong. Wel fijn om gewoon met j ehond door het bos te kunnen lopen.

Bedankt voor de snelle reactie ook!

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Hoe kan ik hem helpen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^