Nagels knippen. Hoe vaak doen jullie het? Hoe vindt de hond het?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

Hallo allemaal,

Ik vroeg me opeens af hoe vaak jullie de nagels van de hond knippen. Ik heb die van Joker wel eens een beetje geknipt toen hij jonger was. Dat vond hij niet heel fijn, maar met koekjes accepteerde hij het wel.
Ik voelde net dat zijn wolfsklauwtjes wat lang waren, dus wilde ik die af knippen. De eerste ging goed, hij had het niet verwacht en reageerde daarom niet. De tweede was echter een probleem. Hij begon te worstelen en zich aan te stellen. Het is uiteindelijk wel gelukt.
Daarna zat hij heel zielig te doen, niet in mijn buurt willen komen, niet willen dat ik aan zijn pootjes zit. Zucht O-) Dus dat wordt weer helemaal opnieuw beginnen, pootje vasthouden, koekje, nageltjes aanraken, koekje...

Hoe vaak moeten jullie de nagels knippen?
Over het algemeen slijten ze wel door gewoon lopen en rennen, maar de wolfsklauwtjes dus niet.

En hoe vinden jullie honden het nagelknippen?

Ben benieuwd :-)

Liefs,
Uma

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nagels knippen. Hoe vaak doen jullie het? Hoe vindt de hond het?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Sanne & Denise, Fanny, VitaSanne & Denise, Fanny, Vita 3 doggies

honden foto van Sanne & Denise, Fanny, Vita

Ik knip de nagels eigenlijk nooit van Fanny en Vita, die slijten vanzelf.

Alleen de duimnagels wel inderdaad. Bij Vita is dit bijna nooit nodig en zij vind het helemaal niet erg als je aan haar (duim)nageltjes komt. 

Maar bij Fanny moeten we best wel vaak de duimnagels knippen anders haalt ze je wel een open... (even de scherpe puntjes eraf) maar Fanny moet daar niets van weten. Ze rent al weg als ze het schaartje zit. 
Ik doe dit meestal als ze net wakker is, ze is dan een beetje slaperig en dan werkt ze ook niet zo tegen. 
Als het dan klaar is, doet Fanny ook heel zielig, net zoals jij het beschrijft met Joker... Bij mij is ze het meestal na ongeveer een kwartiertje vergeten, of na een lekkere wandeling ;-)

Ik knip ze daarom alleen als het echt nodig is, want ze vind het echt helemaal niks!

Succes met Joker!

honden page profiel -- 3 doggies

honden foto van -

Ik knip alleen Max zijn "duimnagels" (wolfsklauwtjes). Alle andere nagel slijten vanzelf :-)
Max vindt het geen probleem....

Edit: zijn wolfsklauwtjes groeien gelukkig niet snel :-)

honden page profiel ikkeikke 3 doggies

honden foto van ikke

Alleen de kleine nagel oftewel wolfsklauwtjes.

Ik loop veel op straten dus de andere nagels slijten, hij vind het niet erg ligt gewoon te slapen.

honden page profiel Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin) _ Bams ¥ . 3 doggies

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

nog nimmer gedaan, ze slijten of opeens een nagel eraf en zit er weer een nieuwe aan te komen.

wolfsnagel, die groeien niet hard, en als het echt te lang is, als ik eens naar de dierenarts ga, oooo even afknippen een beetje, doen ze , kost niets. :-D

enveel op stenen ,straat lopen, slijten ze vanzelf.

je kan ook eens een papier op de grond leggen, poot erop. als je het papier niet eronder uit kan halen, is de nagel te lang.

honden page profiel Gio en KyraGio en Kyra 3 doggies

honden foto van Gio en Kyra

Gio en Kyra zijn geen fans van nageltjes knippen ;-) .
Ze gaan vier keer per jaar naar de trimster, die doet het als het nodig is.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

Misty (de Gordon) hoeft eigenlijk nooit echt geknipt, als ze bij de trimster is kijkt die ze meteen na, maar ze slijten tijdens het lopen genoeg af.

Aysa (de Galgo) loopt even veel, zo niet meer, maar die moeten echt wel geknipt worden.
Doordat zij een hele andere stand van poot/teen heeft, groeien hun nagels veel meer naar voren, waardoor ze tijdens het lopen niet afslijten.

Dus als ik Misty ga halen bij de trimster, neem ik Aysa mee en wordt ze even onder handen genomen..., dat gaat dus gemiddeld 4 á 5 keer per jaar zijn.

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Marlies met Frøya

De nagel aan de 5e teen bij de voorpoten heet trouwens geen wolfsklauw (even ter informatie ;-)); een wolfsklauw, of hubertusklauw, zit alleen aan de achterpoot:


Hier slijten de nagels in de zomer gewoon af door het lopen en hoef ik ze niet te knippen, maar in de winter ligt er hier een aantal maanden sneeuw, en moeten ze wel geknipt worden. Echt leuk vindt ze dat niet, maar ja, wat moet dat moet, dus ze laat het wel gewoon toe.
De duimnagels knipte ik in het begin ook, maar tegenwoordig bijt ze zelf af tot de gewenste lengte; ook handig!

honden page profiel Uma & JokerUma & Joker

honden foto van Uma & Joker

Dat is waar ja! Ik zocht naar hoe het ook alweer heette, maar ik kwam er maar niet op. :-)

Wat handig dat ze de duimnagel zelf afbijt.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Nagels knippen kan bij ons ras wel noodzakelijk zijn. Heeft zoals eerder vermeld met de stand van de voeten/ tenen te maken. 
Ook hier van pup af aan geoefend, maar zal nooit makkelijk gaan zo te merken.
Alleen al de tang pakken is voldoende voor een ontsnap poging.
Hierna volgt een drie dubbele Nelson en dan nog lukt het maar met 1 nagel per keer.
Dat van die drie dubbele Nelson is een grapje, maar meer dan 2 kilo geduld is nodig om hem zover te krijgen.

Bij anderen honden heeft dit nooit problemen gegeven. Maar deze hond laat zich met alles moeilijk helpen.

honden page profiel Hilde & TwinkoHilde & Twinko 3 doggies

honden foto van Hilde & Twinko

Hier steek ik af en toe de straat over en loop zo bij de trimsalon binnen. Daar knippen ze gratis de nagels. Hoe vaak ik dit laat doen weet ik eigelijk niet.

Ik heb het één keer zelf geprobeerd maar met zo'n klein watervlug hondje is het echt een drama. Dan laat ik het liever doen door iemand die ervaring heeft want des te sneller is het klaar. Minder stress voor Twinko en voor mij :-D

honden page profiel Sheltieduo_Sheltieduo_ 3 doggies

honden foto van Sheltieduo_

Ik knip ze niet vaak wel de duimpjes die slijten niet zo goed af. Ik knip ze wanneer ik merk dat ze te lang worden.  Max laat dit heel goed doen

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Nooit! Ze slijten af tijdens het lopen op de stoep/asfalt.

Van 1 van mijn katten knip ik de nagels wel, dat is een echte binnenkat. Zij vind het niet heel leuk, maar laat het wel toe.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Hier is het vrijdag (zoals vandaag dus) altijd 'tut' dag. Dit is een standaard ritueel sinds ik mijn heren bij me heb. Mezelf verwennen met maskertjes en de heren groomen.

Ten heeft ook nagels die eerst recht groeien waardoor dezelfde wandelingen bij hem voor veel minder slijtage zorgen. Bij Loco zijn het idd. alleen de duimnagels waarbij het nodig is. Uiteraard niet iedere week maar dat is om de routine erin te houden.;-) Gewoon even aantikken met de knipper en standaard met de vijl erlangs. Bij Ten is 1 poot meestal de max. Knippen doe ik maar het uiterste puntje want bij zijn zwarte nagels vind ik het zelf eng om te doen. Het is niet het fijnste ondedeel vd tut-dag maar wel het eerste en inmiddels ondergaan ze het dan ook zonder 'tegenspraak'. Loco de veelvraat geeft meestal zijn poot al aan terwijl ik nog met Ten bezig ben......

Ik heb dat uiteraard ook langzaam met beloningen opgebouwd toen ze nog jonge pupjes waren. Nu krijgen ze af en toe nog een beloning na het nagel knippen (op de dagen dat ze minder meewerken) anders is de beloning het tanden poetsen waar ik altijd mee eindig en wat ze beiden heerlijk vinden. De tandpasta en tandenborstels liggen dan ook altijd duidelijk in zicht als we met de nagels beginnen.;-)

Oren doen we trouwens ook iedere week alsof (met gesloten fles druppelen, even masseren, heel veel complimentjes en tot slot even met een watje in de oorschelp doen alsof)

honden page profiel Kobus & CasKobus & Cas 3 doggies

honden foto van Kobus & Cas

De trimster knipt twee keer jaar Kobus z'n nageltjes die aan de buitenkant van z'n voorpootjes zitten. Z'n voorpootjes staan namelijk naar binnen toe, dus de buitenste nagels raken de grond niet en slijten daardoor ook niet ;-) De rest is niet nodig.

Bij Cas en Sara hebben we nooit de nagels geknipt, die zijn altijd zelf afgesleten.

honden page profiel SanneSanne 3 doggies

honden foto van Sanne

Ik heb Jamie haar nagels nog nooit geknipt, ook de duimnagels niet.
Kiwi's nagels moeten regelmatig, hoe vaak precies, geen idee. Als ik haar pootjes bijwerk, knip ik gelijk haar nagels. En dat doe ik wanneer ik vind dat ze er onverzorgd bij loopt. ;-)

En dat vindt ze helemaal prima. Ik zet haar op tafel, pak haar pootje en knip.

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

" Hier is het vrijdag (zoals vandaag dus) altijd 'tut' dag. Dit is een standaard ritueel sinds ik mijn heren bij me heb. Mezelf verwennen met maskertjes en de heren groomen.

Ten heeft ook nagels die eerst recht groeien waardoor dezelfde wandelingen bij hem voor veel minder slijtage zorgen. Bij Loco zijn het idd. alleen de duimnagels waarbij het nodig is. Uiteraard niet iedere week maar dat is om de routine erin te houden.;-) Gewoon even aantikken met de knipper en standaard met de vijl erlangs. Bij Ten is 1 poot meestal de max. Knippen doe ik maar het uiterste puntje want bij zijn zwarte nagels vind ik het zelf eng om te doen. Het is niet het fijnste ondedeel vd tut-dag maar wel het eerste en inmiddels ondergaan ze het dan ook zonder 'tegenspraak'. Loco de veelvraat geeft meestal zijn poot al aan terwijl ik nog met Ten bezig ben......

Ik heb dat uiteraard ook langzaam met beloningen opgebouwd toen ze nog jonge pupjes waren. Nu krijgen ze af en toe nog een beloning na het nagel knippen (op de dagen dat ze minder meewerken) anders is de beloning het tanden poetsen waar ik altijd mee eindig en wat ze beiden heerlijk vinden. De tandpasta en tandenborstels liggen dan ook altijd duidelijk in zicht als we met de nagels beginnen.;-)

Oren doen we trouwens ook iedere week alsof (met gesloten fles druppelen, even masseren, heel veel complimentjes en tot slot even met een watje in de oorschelp doen alsof) "


Hahaha, geweldig!! ;-)

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik 3 doggies

honden foto van Yin, Yang & ik

Ja een stelletje 'Jut en Jul' hóór!':-)

Loco is net van een oorontsteking af en kreeg dus dagelijks zijn goedje erin. Dan doen we bij Ten dus net alsof hetzelfde ritueel en Ten deed dus net zo 'nep' mee door ook zijn hoofd te schudden na de nep applicatie en massage;-)......hahaha.......Iets wat ze beide op een 'tut-dag' dus helemaal niet doen;-)

honden page profiel RoosjeRoosje 3 doggies

honden foto van Roosje

Hahahaha, gek stel ;-)

honden page profiel MarijkeMarijke 3 doggies

Het varieert. Eens in de 5 a 6 weken bekijk ik ze eens kritisch. Wanneer we minder gelopen hebben, door hitte of sneeuw (in sneeuw slijten ze nauwelijks), moet ik ongeveel elke 3 weken een beetje knippen.
Ik heb het ze van jongs af geleerd. Ook bij de trimmer. Ze laten het prima toe! Staand vind ik minder handig dus ik laat ze op hun zij liggen.

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Mellow vindt het VER-SCHRIK-KE-LIJK! Gedraagt zich ook echt of ik terplekke al d'r tenen ga amputeren...
Soms, als ze na een hele lange wandeling héél moe is kan ik d'r duim knippen, maar daarna moet ik zeker een maand niet eens aan d'r duim dénken of ze raakt al zwaar geïrriteerd...

honden page profiel Anny en LanceAnny en Lance 3 doggies

honden foto van Anny en Lance

Ach Mellow jij schrijft altijd zo vol humor.   Off topic kweet het':-)

honden page profiel BullekeBulleke 3 doggies

honden foto van Bulleke

Hier hoeven de nagels niet geknipt, slijten vanzelf, ze hebben beide zeer korte nagels. Alleen het Hubertusklauwtje knippen we ongeveer 1x per jaar.

honden page profiel GinaGina 3 doggies

honden foto van Gina

Ik knip Joris' nagels zo'n 1 keer in de drie weken. Vreemd genoeg slijten zijn achterpootnagels wel op straat maar die van zijn voorpoten niet. Hij heeft er helemaal geen probleem mee.

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

Gaya's voorpootjes moet ik elke maand bijhouden, omdat ze donkere nagels heeft knip ik dus nooit er veel af om zeker te weten niet in het leven te knippen. 
bij haar ras slijten de nagels niet van zelf door de stand van haar pootjes. Achter pootjes eens in de drie maanden, deze slijten wat wel wat beter. 

Nagels knippen is hier ondanks een goede socialisatie ermee een regelrechte ramp. ben nu een jaar nu eindelijk zover dat ik het alleen kan. maar daarvoor moet ze wel vast staan en moet ik soms beetje streng tegen dr zijn. Vaak zeg ik dan ook "niet aanstellen gewoon stil staan". Ze kan een enorme dramaqueen zijn met verzorging. Was ze al van pup af aan. Zelfs al kom ik met de knipper aan om de konijnen nagels te doen is ze al onder gedoken.
Borstelen is ook al zoooooo stom ;-). Laat staan als ik met het flesje voor de oren aan kom O-)

Dusty's nagels slijten van zelf en hoef ik dus ook niks aan te doen, alleen het wolfsklauwtje knip ik soms als deze erg scherp is geworden, Dusty vind het sowieso niet leuk meer als ik zijn nagels doe aangezien de eerste keer dat zijn klauwtje bij de Da direct werd geknipt meteen in het leven was :'(
Toen was de fun ook direct over. Bij vijlen gaat bij hem overigens ook beter.

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

Sasja vind het niet leuk als ik haar nagels knip.
Ik controleer 1 keer per maand de nagels aan de tenen...maar deze hebben zelden de hulp van een nagelschaar nodig.
Alleen de Hubersklauwen (nagels aan de zijkant van de poten) moet ik wel eens knippen.
Ze doet alsof het een ramp is en blijft niet stil liggen.

(Nu is het ook zo dat ik in het verleden als onervaren figuur helaas in het leven van haar nagels heb geknipt....en zelfs een dierenarts die niet naar mijn wens luisterde over het knippen van haar nagels)

Voor nu..ze blijft wel liggen, maar probeert er op elke manier er tussenuit te wurmen.
Nu ik weet hoe het WEL MOET!!!! (geleerd hier via Hondenpage;-) ) maar ook advies gevraagd aan een dierenarts die wel weet hoe het moet en waar ik op moet letten, stap ik over haar stress heen en knip de nagel gewoon.
En ja..de hubertsklauw is dan wel wat lang...maar hij is goed en ik hou het goed bij.

Ook ben ik veranderd van schaar.

Ik had deze


maar de schaar die ik nu heb, valt veel beter in mijn straatje en Sasja vind het uiteindelijk ook beter omdat IK beter kan knippen en daardoor sneller klaarben.
Dat is deze schaar


Dat oogje waar ik de nagel doorheen moet doen, geeft mij meer grip op de nagel waardoor ik sneller klaar ben.
En sins ik wel weet wat ik doe...heb ik al 3 jaar niet meer in de zenuw geknipt.
Maar gewoon alleen in de nagel zoals het hoort.

honden page profiel Nikki & JetNikki & Jet 3 doggies

honden foto van Nikki & Jet

Hmm, hoe vaak ik het precies doe weet ik niet. De nagels van haar achterpootjes hoef ik nooit te knippen. De voorpootjes wel. Vooral de duimpjes en haar maffe nagel: een nagel aan haar linkervoorpoot moest er een keer af omdat er een ontsteking onder zat (madame had te wild gedaan). Die nagel is wel terug gegroeid maar staat wat krom en naar boven gericht, deze slijt dus niet. 

Ze heeft hier totaal geen problemen mee overigens. :-D

honden foto van Hondenhumor Sasja de Eerste ITC-Hond die nu met pensioen is.

wat ik vergeten ben....
De juiste dierenarts heeft me een goede tip meegegeven.
Als je je hond op tegels neerzet (of laminaat....maar nooit op tapijt of vloerbedekking)
En ik kan er een velletje papier onder de nagel doorhalen, hoeft de nagel niet geknipt te worden.
Kan het vel papier NIET onder de nagel door??
Dan zal de nagel wat geknipt moeten worden.

Ik bedoel een gewoon vel A4 papier wat standaart in je printer zit.
Gewoon zo en niet dubbel gevouwen.
Past een vel papier er zo onder?? Niks aan doen.
Past die er niet onder?? Dan moet de nagel een beetje bijgeknipt worden.

honden page profiel Lauren, Joekie & FlynnLauren, Joekie & Flynn 3 doggies

honden foto van Lauren, Joekie & Flynn

Ik knip Joekie zijn nagels nooit zelf, meestal doet de trimster of de dierenarts dat.

Mag ik even vragen welk schaartje jullie gebruiken?

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa

" wat ik vergeten ben....
De juiste dierenarts heeft me een goede tip meegegeven.
Als je je hond op tegels neerzet (of laminaat....maar nooit op tapijt of vloerbedekking)
En ik kan er een velletje papier onder de nagel doorhalen, hoeft de nagel niet geknipt te worden.
Kan het vel papier NIET onder de nagel door??
Dan zal de nagel wat geknipt moeten worden.

Ik bedoel een gewoon vel A4 papier wat standaart in je printer zit.
Gewoon zo en niet dubbel gevouwen.
Past een vel papier er zo onder?? Niks aan doen.
Past die er niet onder?? Dan moet de nagel een beetje bijgeknipt worden. "


Dat gaat dus niet op voor rechtuit groeiende nagels...., inderdaad bij Misty wel, maar bij Aysa kan ik nu een papiertje er onderdoor halen, terwijl ze hoognodig aan een knipbeurt toe zijn.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Nagels knippen. Hoe vaak doen jullie het? Hoe vindt de hond het?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^