hoe zindelijk maken etc, als hond niet reageert op belonen.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel evaeva

hallo,

ik heb sinds een paar dagen een pup van 9 weken.

en wil het natuurlijk allemaal zo goed mogelijk doen, alleen stuit ik al gelijk op 1 probleem.

de hond lijkt niet beloont te willen worden.

voorbeeld, hij plast netjes buiten, ik vrolijk , blij stemmetje en met iets lekkers in de hand, maar hij loopt vaak gewoon weg !!!  of me straal voorbij.

de ene keer plast die buiten de andere keer binnen, (ook in zijn mand, dus mand net weggehaalt voor grondige schoonmaak beurt)

ook oefeningen als zit, af, hier en blijf, nergeert die me vaak en ook de honden snoepjes, etc.  heb het ook via zijn brokken gep[robeert, maar hij heeft er soms gewoon geen zin in als ik het hem aanbied. alleen als ik het in zijn voerbak leg.

maar nu zit ik dus met de vraag, hoe krijg ik hem zinderlijk als die niet reageert op vrolijk , blij belonen en met iets lekkers in de hand.

en hoe leer ik hem dingen aan, als hij gewoon zoiets heeft van ik hoef niks lekkers te verdienen? (als die uit zichzelf komt dan lukt het wel op die manier hem iets te leren, maar als ik ermee begin negeert die me volkomen, als die niet krijgt loopt die gewoon weg.) heb ook al geprobeert dan eerst te geven, daarna te oefenen maar ook dan loopt die weg zogauw hij merkt er eerst iets voor te moeten doen.

en probleem 2, als hij iets pakt wat niet mag, en ik pak het terug, pakt die het vervolgens weer, natuurlijk zeg ik nee als die wilt pakken, maar hij pakt het toch, en probeert dan weg te rennen.

ook met spelen, als ik het spel wil starten neheert die me, en als hij wilt spelen is het voor korte duur dan rent die weg met speeltje en wilt ik achter hem aanga, dat lijkt me dan niet zo goed idee, aangezien ik dan bang ben hij dan nog meer het idee krijgt hij de "leider" is zeg maar.

ik wil graag opvoeden zoals overal staat, slecht gedrag hond nergeren, god gedrag belonen maar op een of andere manier gaat dat niet.

me vriend zegt nu ik toch slecht gedrag moet gaan straffen, me vriend pakt hem nu bij zijn nekvel als die wat doet wat niet mag, en dan doet die het gelijk niet meer. maar eigenlijk staat overal dat dat de verkeerde manier van straffen is, maar volgens me vriend werkt mijn methode niet, dus moeten we het wel zo gaan proberen.

heeft iemand tips voor me, de puppy cursus start pas na de vakantie. kan toch niet tot die tijd al die slechte gewoontes erin laten zitten, voordat alles teveel een gewoonte gaat worden dadelijk.

stomme is wel, dat hij buiten als er veel mensen zijn,of geluid of drukte, hij wel aandacht voor me heeft, hij loopt bijvoorbeeld heel mooi mee aan de lijn zonder voorruit te lopen, netjes naast of achter me, en gaat daar wel zitten als ik zit zeg, dus dat comando lijkt die wel te begrijpen, en hij kijkt niet om na andere honden of mensen enz dan, maar wel na mij, gaat dus eigenlijk regelrecht tegen het gedrag thuis in. (en als die hond eng vind , niet vertrouwd gaat die achter me staan)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe zindelijk maken etc, als hond niet reageert op belonen." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Jeanine & CaintieJeanine & Caintie

honden foto van Jeanine & Caintie

Fysiek straffen zou ik niet doen! Waarom niet? http://hondenschoolrotterdam.blogspot.nl/2013/03/waarom-fysiek-straffen-niet-werkt-tekst.html

Je pup is er nog maar een paar dagen, laat je pup eerst lekker wennen aan de nieuwe omgeving commando's komen daarna wel het is niet niks weg bij zijn mama, broertjes/zusjes in een hele nieuwe omgeving. 

Mijn hond was ook niet gevoelig voor belonen, kon leuk praten maar was hij absoluut niet gevoelig voor.
Probeer iets te zoeken wat jou hond heel lekker vindt bijv. hondenworst beloon hier mee. Gewoon brokjes/snoepjes werkte bij Caintie ook niet ik beloonde wat heel goed was met hondenworst of een klein stukje kaas. 

Op cursus gebruikte ik vaak speelgoed als belonen bijv. een bal of een trekspelletje. Dit was voor hem een grotere beloning als een snoepje.
Tegenwoordig is hij dol op eten en is hij ook veel gevoeliger voor mijn stem. 

Wat positief dat je pup zo veel aandacht buiten voor jou heeft, probeer dit ook goed te belonen. 
Maar socialiseren dus contact met andere mensen, dieren etc. is ook super belangrijk misschien is er ergens een hondenwei waar je pup kennis kan maken met andere honden? Je pup is nog jong, dus niet te lang wandelen! 

Met zeer veel regelmaat de pup buiten zetten als je pup wakker wordt meteen naar buiten, naar het eten, naar het spelen etc. ik heb nooit gestraft als hij binnen wat deed. 

Probeer er geen spelletje van te maken van het afpakken/pakken, een pup wilt alles ontdekken, logisch ontdekken doen ze o.a. met hun mond. Haal desnoods dingen weg, later weer neerleggen.

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Even kort, je hebt hem pas een paar dagen, dus geduld is het sleutelwoord.
Ik zou het bij jouw aanpak houden, nekvel etc is niet nodig en beschadigt het vertrouwen misschien.
Beloning, zoek iets wat hij wel lekker vindt.
klein stukje kaas, gedroogd vlees?
Oefeningen als zit, blijf, af vind ik teveel voor een pup die net bij jou is.
Jullie moeten aan elkaar wennen, dus net teveel tegelijk willen.
Wat betreft het dingen pakken en wegrennen.
Zorg dat er niks te pakken valt.
Dit is zelfbelonend gedrag, hij heft het en jij moet er achter aan.
Ruim zoveel mogelijk op, en geef iets waar hij wel mee mag spelen.
Een pup is helemaal niet bezig met de leider te worden, laat dat maar even varen.
Komt goed, heb geduld en geef je hondje de tijd te leren en pup te zijn.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Waw, dat is al een hele boterham voor een pupje van 9 weken dat nog maar enkele dagen bij z'n nieuwe mensen is. 
Rustig, rustig, rustig. Dit is een heel erg jong klein hondje, dat net heel wat heeft meegemaakt: uit z'n vertrouwde omgeving is gehaald, weg van z'n moeder en broertjes en zusjes en nu in een vreemd huis, bij vreemde mensen zit.
Commando's leren kan je z'n hele leven nog, als je dit graag doet. Momenteel draait het allemaal rond vertrouwen, vriendelijkheid, warmte en geborgenheid. De hond moet kunnen aanvoelen dat jullie zijn nieuwe steun en toeverlaat zijn. Dat bereik je niet door nekvel grijpen, straffen, boos zijn, etc. Dat bereik je door geduld en rust. 
Zindelijkheid aanleren is ook een proces van steeds herhalen, steeds weer buiten, zo vaak mogelijk. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Bij de ene hond gaat het makkelijk, een andere hond doet er maanden over.  Je kan dus na enkele dagen bij zo'n jonge pup nog niet zeggen dat het 'niet werkt'. Je hoeft ook niet te belonen met snoepjes, als je hondje daar niet gevoelig voor is. Des te beter, zou ik zeggen! Kijk gewoon veel naar je hondje en je zal snel genoeg beginnen merken wat ie wel fijn vindt. Dan kan je dit als beloninkje gebruiken. Maar ook een vriendelijke stem is beloning genoeg.

Maar geef jezelf en de hond tijd. Je hebt 'm, als het goed is, nog 12 of 15 jaar. Hij hoeft dus niet meteen de eerste dagen alles al te kunnen en te weten. De kern is het vertrouwen tussen jullie, en van daaruit vertrekt alles!
Heel veel plezier met de lieve doggy.

honden page profiel evaeva

bedankt voor jullie reacties, dat nekvel niet goed is ben ik volkomen mee eens hoor, ikzelf heb ook de voorkeur voor positief gedrag belonen, dat werkde bij me andere hond prima, (helaas overleden).

ik ga proberen alles zo ver mogelijk omhoog te leggen, alleen in de tuin is het lastig, hij pakt er voornamelijk bladeren, en kan vegen wat ik wil, maar heb vele bomen naast me schutting staan die boven me tuin hangen.

in het boek wat ik heb staat dat je van begin af aan moet beginnen met oefenen, en dat als de pup aangeeft wilt spelen je moet wachten, en zelf moet beginnen omdat in het nest wordt aangeleert dat de beginnende spelende pup de roedelleider is, en degene die speeltje als laatst heeft de leider is, (de wegrennende pup) betekend dat , dat ik dan ook beter kan stoppen met dit boek te lezen?

en heb ik gelijk nog een vraagje, hoe kan ik voorkomen de pup in paniek raakt als ik andere ruimte in loop? hij loopt hele tijd achter me aan, en wilt op schoot liggen enz, maar als dat even niet kan gaat die net zolang door totdat die er toch ligt, als ik blijf volhouden dus wegzetten hangt die vaak in me armen, ik probeer daar ook niet op te reageren, maar dan gaat die steeds harder bijten totdat ik uiteindelijk wel moet reageren.

en kan ik buiten hem wel gewoon laten zitten? of moet ik daar ook mee stoppen want daar doet die het dus wel. is het dan verstandig daar ook mee te stoppen? en zitten voor het oversteken van de straten pas weer op te pakken als die wat ouder is?
en het laten zitten voordat die met hond mag spelen? (alleen speelt die niet echt met de meeste honden, hij ruikt een keer en als hond hem uitdaagt speelt die mee, maar hij begint niet zelf het spel. (moet ik dat dan aanmoedigen? en hoe doe ik dat?)

ik ben blij dat jullie me proberen te helpen hoor, alleen weet iuk even niet wat ik nu wel en niet moet doen, aangezien me tactiek bij vorige hond wel werkde en dat zelfs vanaf 2e dag dat die er was. en heb even geen houvast, weet iemand een boek wat wel goed is? andere tactiek boek? en boek dat dus niet verteld je gelijk moet beginnen met kleine dingen als zit, hier, en af.

o en nog een vraagje, vanaf welke leeftijd mag ik hem dan zijn plaats wel wijzen? dat die daar moet liggen als we bijvoorbeeld eten.

in elk geval bedankt voor de reacties

honden page profiel bassiebassie

" in het boek wat ik heb staat dat je van begin af aan moet beginnen met oefenen, en dat als de pup aangeeft wilt spelen je moet wachten, en zelf moet beginnen omdat in het nest wordt aangeleert dat de beginnende spelende pup de roedelleider is, en degene die speeltje als laatst heeft de leider is, (de wegrennende pup) betekend dat , dat ik dan ook beter kan stoppen met dit boek te lezen? "
Dat boek zou ik zeker maar weg doen. Een pup die als eerste gaat spelen heeft als eerste zin om te spelen. En de pup die als laatste het speeltje heeft wil tot het laatste moment blijven spelen. Is dat verkeerd? Nee hoor. Een hond is een sociaal dier en zal zeker uitdagen tot spel als hij daar zin in heeft. Het is aan jou om daar als je er zin in hebt op in te gaan en als je geen zin (meer) hebt dan niet. Niets meer en niets minder.

" en heb ik gelijk nog een vraagje, hoe kan ik voorkomen de pup in paniek raakt als ik andere ruimte in loop? "
Je pup is er nog maar net. Laat hem eerst maar even wennen aan het huis en dat het ook zijn plek is. Als dat zo is zal hij het in een andere ruimte blijven ook geen probleem meer vinden. Hoe meer je nu gaat pushen, hoe belangrijker het wordt en hoe groter het probleem.


Zoek een GOEDE hondenschool en ga op les. Neem eventueel een of meerdere privelessen vooraf om je even op gang te helpen. Veel hondenscholen geven in de zomer geen les.

honden page profiel evaeva

christel ik zag je wat getsuurt had tijdens dat ik aan tiepen was.

dat wat hij fijn vind is op shcoot liggen, kan ik dat dan als beloning gebruiken na het buiten plassen en poepen?

en de comando's leren doe ik niet omdat graag doe, maar omdat ik het noodzakelijk vind, ik ben van mening je een hond af en toe naar zijn plaats moet kunnen sturen, en dat kan alleen als die weet wat plaatst betekend, ook vind ik hij moet leren zitten, (voordat ik bijvoorbeeld een straat oversteek) hij is straks immers sterker dan mij, en we willen geen ongelukken. ook vind ik dat die moet kunnen liggen (af). en ik denk meer mensen mee eens zijn een hond wat commando's moet kennen, anders zouden er geen puppy cursussen zijn. maar ik wil wel geloven dat het misschien voor deze"brutale" pup te vroeg is, hij is nog te druk met alles uitproberen. ik ben ondertussen dan ook al bezig, al me frutsels op te bergen. spullen die nodig heb leg ik hoog, telefoon, afstandbedieningen, thee en handdoek etc.  eigenlijk is de oplossing daarin zo simpel en had er wel aan gedacht, maar was bang dat alles wegleggen zou resulteren in een hond zoals bij me oma, (je kan nooit iets op tafel leggen of ze heeft het te pakken, omdat me oma juist alles weggelegt heeft. maar kan natuurlijk rustig opbouwen spullen terug te leggen, nadat ik straks wel de commando's geleert heb. dan weet die immers ook wat nee, foei enz betekend.

graag hoor ik van jullie wanneer ik met die commando's mag beginnen, en wat ik moet doen als die speels bijt, wat dus bij niet reageren hard bijten word, (dat echt pijn doet). tot nu toe zeg ik auw en begint die te kwispelen, volgens mijh snapt die niet het pijn doet.

honden page profiel bassiebassie

" graag hoor ik van jullie wanneer ik met die commando's mag beginnen "

Zo belangrijk zijn die oefeningen nou ook weer niet. Het geeft een beetje controle, maar ook weer niet alles. Juist een goede band met je hond geeft de beste controle die je maar kunt bedenken. Dus eerst zorgen voor een goede band door leuke dingen samen te doen. Dus niet het park in en meteen de riem er af en de hond het zelf te laten uitzoeken, NEE samen dingen doen. Pas als de band goed is kun je je richten op de oefeningen. Die oefeningen kan hij ook nog leren als hij 15 jaar oud is, dus je hebt echt alle tijd.

honden page profiel evaeva

ik laat hem nog niet los in het park maar hou hem juist aan de lijn,
wat versta je onder samen dingen doen, spelen wilt die dus niet als ik hem uitdaag voor potje spelen. ik pak bijvorrbeld speeltje piep ermee etc, doet hem niks. leg het weer neer, en dan komt die met speeltje na me toe, zogauw ik het wil aanpakken rent die er weer mee weg. dan toch achteraan rennen, dat is wat hij leuk vind, en dat kan dan dus geen kwaad voor als die straks ouder is, met dingen pakken die niet mogen en wegrennen, hij speelt door middel van uitdagen zeg maar, en mij uitdagen ik erachteraan moet rennen om speeltje terug te pakken.

honden page profiel bassiebassie

" spelen wilt die dus niet als ik hem uitdaag voor potje spelen "

Er zijn 1001 manieren van spelen. Zoek iets wat jouw pup echt heel leuk vindt. Als dat het najagen is dan is dat prima. Laat hem ook eens achter jouw aan rennen of sleep het speeltje achter je aan. De meeste pups kunnen dat niet weerstaan. Maar daarnaast kun je ook iets van speurspelletjes doen. Laat hem zijn favoriete speeltje maar eens zoeken. Gooi het in de struiken en laat hem maar zoeken. Eerst duidelijk laten zien wat je doet en waar je het gooit. Er zijn oneindig veel mogelijkheden.

honden page profiel bassiebassie

" ik laat hem nog niet los in het park maar hou hem juist aan de lijn, "

Ik heb overigens niet gezegd dat je hem helemaal niet los moet laten. Juist nu blijven ze heel goed bij je. Wat ik bedoel is dat je je pup niet alleen maar los moet laten, maar eerst samen iets doen en dan daarna eventueel los om te snuffelen of te spelen met andere honden. Maar zorg er wel voor dat je weet hoe die andere honden zijn. Als je het niet vertrouwd is het geen probleem om hem aan de lijn te doen of te houden. Ook het zorgen voor veiligheid van je pup is jouw taak. En zorgt er voor dat je pup op jouw kan en zal vertrouwen.

honden page profiel evaeva

beste bassie,

ik bedoel met andere ruimte, als ik na boven loop, douche slapen etc. moet ik hem dan toch meenemen? hij loopt zeg maar achter me aan, en kan de trap niet op. wat bedoel je precies met laat hem maar wennen aan het huis, ik snap je oplossing niet precies, bedoel je daarmee wel of niet de pup mee na boven nemen bijvoorbeeld? kijk na de wc mag die van mij best voortaan mee, maar douche en bed, is dat wel verstandig, komt de paniek dan niet straks nog erger terug als ik hem mee na boven til neem en het straks niet meer mag omdat traplopen slecht is, en ik hem dan niet meer kan tillen.  

en boodschappen doen etc? kan hem niet altijd meenemen toch. bouw ik dna niet juist op hij straks niet alleen kan zijn, als ik hem overal meenatoe neem? en volgens mij mag ik winkel niet in met hem samen.

honden page profiel bassiebassie

Als je pup op dit moment nog niet alleen KAN zijn dan moet je hem dus ook nog niet alleen laten. Zelfs niet om boodschappen te doen. Neem hem inderdaad maar mee naar boven. Desnoods in een bench, maar zorg dat hij straks weet wat je gaat doen. Op een gegeven moment weet hij precies wat je gaat doen en dan is het allemaal niet meer zo interessant.

Het leren alleen zijn kun je pas doen als je hond 100% op zijn gemak in huis is en dat is hij op dit moment nog niet. De meeste winkels mag hij inderdaad niet in, maar zorg dan dat je vriend thuis is of bij hem blijft.

honden page profiel Willemke en OdieWillemke en Odie

honden foto van Willemke en Odie

Hey Eva,

Geduld is inderdaad de schoonste zaak met een pup!
als hij in huis plast gewoon oppakken, dan stoppen ze meestal met plassen en dan buiten ergens neerzetten waar hij wel mag!
Wij hebben Odie net helemaal zindelijk (hij geeft het aan als hij tussen wandelingen door echt moet).
En hij is 6 maanden!
Odie is ook een beetje kieskeurig wat snoepjes en koekjes betreft, je hoeft meneer niet 2 dagen hetzelfde snoepje te geven hoor...
Ik wissel gewoon veel en gebruik ook erg stinkende snoepjes, hoe meer het stinkt hoe lekkerder ze het vinden...

voor de training gebruik ik Rodi worst in kleine stukje gesneden (niet groter dan een erwt) of schapen vet.
Maar ik gebruik dit alleen tijdens de training anders raakt hij hier ook aan gewend en nu is het de ultieme gadget en doet hij er alles voor!

En nogmaals veel geduld, Odie heeft nog steeds weleens moeite met af gaan zonder snoepje...
het duurt gewoon even voor ze alles door hebben en goed luisteren!

groetjes
willemke

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Je hebt geen snoepjes nodig, je pup wil ze ook niet hebben. Het geven van snoepjes werkt ook eigenlijk de verkeerde kant op. In plaats van dat je leert dat je pup jou in de gaten moet houden, ben jij degenen die de pup constant in het vizier houd. Laat de snoepjes maar gewoon thuis en beloon je pup met een 'braaf'. Niet te veel reageren op het plassen in de mand, je pup is nog niet zo lang bij jullie en zijn eigen geur is nog steeds het meest te vertrouwen. Gewoon opruimen zonder zeuren, niet te veel aandacht geven. 

Probeer te voorkomen dat spulletjes gepakt worden die hij niet mag pakken. Zet ze hoger neer bijvoorbeeld. Als hij toch iets pakt, roep hem dan bij je, pak het af en speel daarna even kort met hem. Loop niet naar hem toe om het af te pakken, dat ziet je hondje als ingaan op het spel/zijn uitdaging. Door hem bij je te roepen houd je de touwtjes in handen. 

En onthoud dat je hondje nog een pup is, ondeugendheid hoort er bij. Fysiek straffen zorgt er niet voor dat je pup jullie gaat vertrouwen, en daar draait het juist wel om. Wees stabiele leiders voor je pup en houd in de gaten dat hij ook alles nog moet leren. Hij is nog blanco wat betreft de regels in jullie huis. Dus wees duidelijk in de regels die gesteld worden en maak hem duidelijk wat jullie wel willen ('braaf' of even spelen, niets te overdreven) en niet willen (negeren of een 'nee' en bied daarna eventueel een alternatief zoals een kauwspeeltje).

honden page profiel evaeva

ik denk dit forum niks voor mij is, het druist in tegen alles wat ik met me vorige hond heb gedaan, en die luisterde perfect. alleen kwam bij die hond het "brutale" pas nadat die er al ene paar dagen was. bij deze pup begon het de 2e dag al.

ik ben het er niet mee eens ik de pup mee moet nemen na boven. ik kan toch niet hem eerst boven laten en het erna gaan verbieden.

ook ben ik het er niet mee eens ik geen boodschappen kan doen, wat nou als ik wel werk had gehad zoals alle andere mensen? en ik vind ook dat je ene pup beter gelijk kan leren af en toe een paar minuten alleen te zijn.

ook de oplossing met bench is geen oplossing., hij blijft tegen het deurtje bonken, alsof die hem open wilt breken, en het gaat er hard aan toe toch geeft die niet op, alsof die geen pijn voelt door de adreline dat die eruit wit.

daarbij als ik hem zijn zin geef en mee nee boven neem, plast die straks me hele bed onder. ik vind het geen oplossing om hem zo afhankelijk van me te laten worden, als ik echt hem konstand meeneem wordt het probleem denk ik alleen maar groter.

ik dacht hier goed advies te vinden, maar krijg het idee ik advies krijg van iemand die mij alleen maar meer in de problemen zal brengen als de hond straks ouder is en wel alleen zal moeten leren zijn, en een hond die het leuk vind met me spullen ervan door te gaan en weg te rennen aangezien die geleert heeft dat het een spelletje is als ik achter hem aanren om iets te pakken te krijgen.

de mensen met de tip spullen wegzetten in elk geval bedankt, dat heb ik gedaan en ga langzaam opbouwen spullen terug te zetten. maar verders heb ik hier niks te zoeken
o0p dit forum

honden page profiel bassiebassie

" ik denk dit forum niks voor mij is, het druist in tegen alles wat ik met me vorige hond heb gedaan, en die luisterde perfect "

Dan had je er beter 1 op batterijen kunnen nemen. Die zijn allemaal hetzelfde. Ieder dier is anders en zal op een andere manier reageren.

" ik kan toch niet hem eerst boven laten en het erna gaan verbieden. "

Waarom kan dat niet? Een hond is nooit te oud om te leren(een mens ook niet trouwens)! Natuurlijk is het makkelijker als hij beneden kan blijven, maar dat KAN hij nu nog niet!

" ook ben ik het er niet mee eens ik geen boodschappen kan doen, wat nou als ik wel werk had gehad zoals alle andere mensen? en ik vind ook dat je ene pup beter gelijk kan leren af en toe een paar minuten alleen te zijn. "

Boodschappen doen duurt (bij mij in ieder geval) veel langer dan een paar minuten. Maar als zelfs een paar minuten te lang is kun je dat niet doen. Door het toch te doen verergert het alleen maar.

" ook de oplossing met bench is geen oplossing., hij blijft tegen het deurtje bonken, alsof die hem open wilt breken, en het gaat er hard aan toe toch geeft die niet op, alsof die geen pijn voelt door de adreline dat die eruit wit. "

Nee als hij nog niet in de bench wil dan is dat uiteraard geen optie natuurlijk. Dan even in de badkamer als je aan het douchen bent. En in de slaapkamer als je je aan het aankleden bent. Hij hoeft niet op bed, dat had je zelf bedacht. Overigens plast niet iedere hond op bed.

" ik dacht hier goed advies te vinden, maar krijg het idee ik advies krijg van iemand die mij alleen maar meer in de problemen zal brengen als de hond straks ouder is en wel alleen zal moeten leren zijn "

Ik hoop niet dat je mij daarmee bedoelt, maar als je het zo goed weet dan snap ik niet waarom je deze vragen stelt.

Het is jammer dat je zelf op zoek gaat naar problemen die er niet zijn en eigenlijk al verwacht dat die gaan gebeuren. Je weet alles beter, maar kan het niet oplossen!

Ik snap het wel, je bent niet op zoek naar goede oplossingen, maar naar iemand die iets zegt wat precies in jouw straatje past en waar je niet zo veel voor hoeft te doen. Nee dan zit je bij mij wel verkeerd. Als je goed advies wilt dan kan ik je wel helpen.

Ik raad je nogmaals aan om een GOEDE hondenschool te zoeken en een of meer privelessen te volgen zodat je op de juiste weg verder gaat.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Hey Eva, ik lees veel onzekerheid in je tekst, dat hoeft helemaal niet, joh. 
Het gaat niet over: 'wanneer mag ik dit aanleren, en wanneer moet ik hiermee beginnen...' In principe doe je gewoon helemaal wat je zelf wenst, zolang het op een rustige en vriendelijke manier gebeurt.
 
Als je wil leren dat je hond bij het oversteken van de straat wacht, dan draait het om dat wachten, niet om het zitten. Dus wat doe je dan om hem dit duidelijk te maken: je gaat zelf wachten bij elke oversteek. En misschien heeft je hondje het niet meteen door, gaat ie nog wat in de lijn hangen, op piepen. Geen probleem: je blijft gewoon geduldig wachten en op gegeven moment gaat ie ook wachten. Dan zeg je 'flink zo' en steek je de straat over. Eigenlijk is het vaak zo eenvoudig als dat. Maar als jij daar graag een 'zit' aan koppelt, is dat geen enkel probleem. Dan doe je dat gewoon zo. 
Ieder mens heeft z'n eigen huisregels, en omgangsnormen en je hond leert gewoon van jou.

Samen leuke dingen doen met je hond? Ooooooh: op onderzoek gaan in het bos of de heide, in konijnenholletjes gaan scharrelen, molshopen opengraven, 'puppy, kijk es hier' 'puppy, kijk es daar', de natuur zit vol fijne geurtjes voor de hond, niks dat ze liever doen dan samen scharrelen, graven, snuffelen, snuisteren. Meteen ook goeie momenten om hem een stevige portie zelfvertrouwen te geven. Puppy vindt wat interessants? Waaaw! Wat geweldig van je, klein hondje! Hij durft met z'n pootjes in de vijver stappen? Waaw! Flinke puppy! Zo bloeien ze helemaal open, jij wordt leuk voor hem, en het geeft hem ook lichamelijk én geestelijk wat te doen.

honden page profiel evaeva

bassie elke pup is anders, en daarom druist jou advies tegen het gedrag van mijn pup in.

en christel bedankt voor je reactie, wat jij shcrijft doet die al,

het probleem is normaal moet je een pup zelfvertrouwen aanleren, maar hij is juist te zelfverzekerd ,  hij loopt na mijn mening wat voor, komt denk ik omdat oude eigenaar al veel aandacht aan heb heeft besteed. hij is nergens bang voor gelukkig. alleen wilt hij amen zijn, hij is niet bang voor de huiskamer of de tuin, alleen hij wilt ik bij hem blijf. ik mag de ruimte waar hij is niet verlaten. hij hangt gewoon heel erg aan me, alleen als ik dan iets van hem wil zoals spelen dan wilt die dat op zijn manier, dus achter hem aanrennen. vandaar ik met sommige reacties hier dus ook niks kan.

en ik vind bassie daar erg kortzichtig in, dat is een antwoord voor zomaar ene pup (eentje die bang is bijvoorbeeld, maar niet gericht op wat ik schrijf. (waarvan zijn wil nu al wet is)

honden page profiel bassiebassie

" het probleem is normaal moet je een pup zelfvertrouwen aanleren, maar hij is juist te zelfverzekerd "

Ik wil dit zelfs wel in twijfel te trekken, want ik weet zeker dat jij je hond verkeerd leest. Maar aangezien ik erg kortzichtig ben zal ik je daar maar niet mee lastig vallen. Je weet het toch allemaal veel beter.

Veel succes!

honden page profiel oukjeoukjespeciaal aangestelde fokker

honden foto van oukje

Misschien had je een volwassen hond moeten nemen, die alles al weet. Een pup van 9 weken moet alles nog leren en daar heb je gewoon heel veel geduld voor nodig.

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep

honden foto van Merp & Miep

Eva ik zou het even wat rustiger aan doen met je puppy! Hij is nu pas een paar dagen bij jullie en nu al zijn jullie bezig met het aanleren van commando's. Wij hebben ook een puppy (Scott, Australian Shepherd) van 12 weken en zijn nu pas bezig om spelenderwijs commando's aan te leren en we doen dit meestal maar 1-2 minuten per keer. 

Vergeet niet dat hij sinds een paar dagen niet meer in zijn vertrouwde omgeving woont en dat hij opeens zijn moeder, broertjes en zusjes kwijt is. Vaak eet een puppy de eerste paar dagen ook niet of slecht, dit kan ook verklaren waarom hij het lekkers niet aanneemt. Probeer hem de tijd te geven om aan jullie en zijn nieuwe omgeving te wennen en besteed je tijd liever aan de socialisatie dan aan het aanleren van commando's (maar ook met zekere maat). Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het lekkers niet lekker genoeg, wij gebruiken tijdens het oefenen een paar stukjes van een Rodi worst en dat neemt hij maar wat graag aan!

Wij verwachtten de eerste dagen (zelfs de eerste paar weken en maanden) ook niet van Scott dat hij niks binnen zou doen. Wij probeerde om het 1,5 uur naar buiten te gaan en dat zijn we nu aan het opbouwen tot de 2 uur (soms wat langer als hij vast slaapt) en Scott heeft ook nog wel eens een ongelukje. Probeer het in huis plassen voor te zijn door goed naar je hond te kijken en bepaalde signalen op te vangen. Scott wordt meestal wat onrustiger en gaat meer snuffelen. Zodra je zulke signalen ziet weet je wanneer je meteen met je hond naar buiten moet gaan. Buiten kan je hem belonen met wat lekkers, maar daar is jouw hond niet gevoelig voor. Je kan je hond ook belonen met je stem, een aai of met zijn favoriete speeltje. Het is even kijken naar wat het beste werkt, maar als je dat weet heb je er ook veel profeit van. Ook geldt dit voor het opvoeden op een positieve manier, want waarom zou je fysieke straffen gebruiken als het niet nodig is?

honden page profiel Kat&CoKat&Co

honden foto van Kat&Co

Eva, 

Je hoeft niet alles klakkeloos over te nemen maar lees de antwoorden nog eens rustig door.. Met name die van Bassie...Je verwacht veeeeeel te veel van je hond. Je hebt heel veel goede adviezen gekregen en het enige wat ik als antwoord van je lees is ja,maar dit.. ja, maar dat...je neemt zo weinig aan....Jeetje, dat beestje is 9 weken en een paar dagen bij jou/ jullie???
Doe wat met de adviezen! En inderdaad, zoek een goede trainer...ASAP!!!!

honden page profiel s@nt@s@nt@ 3 doggies

honden foto van s@nt@

Hier komt de hond ook niet boven, ik zie niet in waarom dat zou moeten.
Ook niet op bed, bank of schoot, en als wij zitten te eten wil ik geen hond bij de tafel.
Boodschappen moet iedereen doen, nou heb ik geen pup gehad, maar als ik die wel had zou ik wel even kijken hoe ik dat organiseerde.
Heeft uiteindelijk vooral te maken met alleen thuis leren blijven.

En hij moet ook leren dat jij soms even uit beeld bent, alleen al naar de wc gaan ofzo.

Ik ben wel van mening, wat je niet wilt dat je hond als volwassen doet, doe dat nu ook niet.
En je hoeft niet altijd in te gaan op een uitnodiging tot spel, vind ik.
Aan de andere kant, ik had een herplaatser van een jaar, die we toch wel wat dingen hebben kunnen afleren.

Of dit forum wel of niet iets voor jou is, kan ik niet beoordelen.
Weet wel dat hier mensen ook verschillend hun hond opvoeden, alleen blijft het uitgangspunt wel hetzelfde.

honden page profiel JoopJoop

honden foto van Joop

" Je hebt geen snoepjes nodig, je pup wil ze ook niet hebben. Het geven van snoepjes werkt ook eigenlijk de verkeerde kant op. In plaats van dat je leert dat je pup jou in de gaten moet houden, ben jij degenen die de pup constant in het vizier houd. Laat de snoepjes maar gewoon thuis en beloon je pup met een 'braaf' "


een "braaf" wordt vaak door de eigenaar gezien als beloning, maar is dat voor de hond in de meeste gevallen juist helemaal niet

als je hond geen snoepje of brokje wil aanpakken, ziet hij het op dat moment niet als beloning. immers, de ontvanger (= de hond, in dit geval) bepaalt of iets een beloning is of niet. dus je zult op zoek moeten gaan naar iets, wat je pup wel als beloning ziet. en begin in een prikkelarme omgeving: als je hem bijvoorbeeld roept met heel veel afleiding om hem heen, dikke kans dat die afleiding voor je pup als een grotere beloning werkt dan het snoepje

het draait om motivatie: zoek iets lekkers waar je pup erg gek op is (en dat zijn vaak niet de standaard snoepjes uit de dierenwinkel en al helemaal niet zijn eigen brokken) , vul een oude sok met pensstaafjes en gebruik 'm als trekspelletje, de mogelijkheden zijn eindeloos

vaak gehoord, is de zin "ik wil dat hij het voor mij doet en niet voor het snoepje"
tsja, honden zijn opportunisten, ze doen het niet voor niets...
(voor mensen geldt dit wellicht ook... ik denk niet dat jij aan het einde van de maand blij bent met alleen een "braaf" van je werkgever ;-))

dus om gedrag te bewerkstelligen wat jij graag ziet, zul je oftewel gewenst gedrag moeten belonen, of ongewenst gedrag moeten straffen, en dan is belonen veruit de diervriendelijkste optie

honden page profiel Marlies met FrøyaMarlies met Frøyagoedgekeurde fokker

honden foto van Marlies met Frøya

Op een forum heeft ieder z'n mening, en jij vraagt om meningen; dan krijg je die dus ook. Dat die misschien niet helemaal zo zijn zoals jij dingen ziet, tja, dat is logisch.
Maar opd e manier waarop je het nu doet, werkt het blijkbaar neit, dus kan het toch een optie zijn om het op een andere, door anderen hier aangedragen, manier te gaan proberen?

Je zegt trouwens dat je pup veel te zelfverzekerd is: als je pup je overal achterna loopt en niet alleen kan zijn, dan is 'ie niet zo superzelfverzekerd, anders was dit geen probleem geweest.
Ik ben het overigens eens met wat de meesten hier schrijven; je wilt te veel, te snel. Laat je pup lekker pup zijn en wennen aan de compleet nieuwe situatie. Dan kan je spelenderwijs dingetjes gaan leren. Eerst die vertrouwensband opbouwen, dan heb je in ieder geval die oh zo belangerijke basis van waaruit je verder kunt gaan.
Succes!

honden page profiel Wakkere huskyWakkere husky

honden foto van Wakkere husky

Elke pup is anders en wat bij de ene hond werkt, hoeft bij de andere niet te werken ;-) , het is altijd gevaarlijk te vergelijken met een vorige hond. Bovendien, ik weet niet hoeveel tijd er bij jou tussen zat, bij mij tien jaar en dan zijn herinneringen toch wat... gekleurd?
Je wilt dat je pup mee gaat draaien in je huishouden, leert wat er van hem verwacht wordt en zich aan bepaalde huisregels gaat houden. Ikzelf heb graag dat een pup ervoor 'de juiste keuze' maakt omdat ik hem daarin aangemoedigd heb, daarnaast ga ik er vanuit dat hij mijn taal niet spreekt en dat dus nog moet leren. Ga je een pup straffen, dan loop je het risico dat hij/zij dingen doet omdat hij/zij bang is van jou, da's niet hoe ik graag een relatie met mijn honden opbouw.
Uitgangspunt; het gaat in het tempo van de pup.Tweede: een beloning is pas een beloning als de pup het als zodanig ervaart en da's soms even zoeken.
Als je op de grond gaat zitten en je roept met een vrolijk stemmetje, komt je pup dan naar je toe? Bingo, klein maken, niet voorover buigen, vrolijke stem, dat werkt blijkbaar :-) om komen te oefenen. 
Ik gebruik nooit brokjes bij zindelijkheidstraining omdat dat bij mijn honden teveel afleiding geeft van de boodschap die ze moeten doen. 
Spelen; de ene hond speelt trekspelletjes, de andere houdt van tikkertje, niks mis mee. (Spot houdt van 'gekke harry' ik moet als een idioot sprintjes trekken, haakse bochten slaan en komt hij meesprinten. Doe ik dat bij zijn broertje Shadow, dan staat 'ie me aan te kijken, 'doe jij raar'... Shadow apporteert, liep ook wel eens met wat te sjouwen wat hij niet mocht hebben, door het spelletje ruilem te gaan spelen, komt hij nu braaf alles (bijna alles) afgeven ;-).
Ik denk dat je even los moet laten hoe je vorige hond was en moet proberen te gaan kijken naar wat je huidige pup je vertelt. Daarbij klink je eigenlijk alsof je nu helemaal niet van je pupsel geniet. Hebben jullie plezier? Ga dan van daaruit eens werken en vergeet alle 'moeten'
Succes! Trouwens, wat is het eigenlijk voor hondje? En hoe heet je puppy? (En we zijn dol op puppy foto's hier ;-) )

honden page profiel evaeva

hoi de pup heet buddy en is een golden retriever.

ik zal anders eerst even uitleggen hoe ik commando's aanleer, misschien dat dat meer duidelijk heid geeft, waarom ik niet begrijp dat niet zou kunnen. als hij gaat zitten zeg ik zit, en geef een snoepje, of met vrolijk stemmetje aai ik hem, oftewel aandacht, als die ligt hetzelfde, of op zijn plaats gaat. oftewel als hij iets uit zichzelf doet, koppel ik daar een woord aan en beloon hem dan. ik zie daar gewoon echt niet van in wat het probleem is. ik dwing hem immers niks. en buiten bij de straat weet die het al, als ik zit zeg gata die zitten, en dat heb hem geleert door te wachten en als die ging zitten daar zit aan te koppelen, alleen wilt hij dus geen snoepje voor dat gedrag, gewoon verder lopen is schijnbaar beloning genoeg dan, zoals ik van jullie begrepen heb. (want dat lopen vind die leuk)

nu had ik gisteren avond ene musical , en was ik dus niet thuis. en wat denk je, me vriend doet hem in de bench en hij was gelijk stil. ik kom thuis en hij begint gelijk te janken.
bij mijn vriend deed die wel alles zelfstandig alleen, alleen na buiten. me vriend kan ook gewoon na de wc gaan . en is zelf gaan douche terwijl buddy  beneden was.

als me vriend hem waarschuwd omdat die iets probeert te pakken, dan houd die ook gelijk op, maar zoals al zei me vriend is wat strenger geweest de eerste dagen. maar volgens me vriend deed buddy het perfect toen ik er niet was. en toen ik voor de deur stond klonk het inderdaad stil, buddy ziet mij en begint te janken, en als gek weer tegen deur van bench aan te bonken.

en ja ik heb zeker wel plezier met hem, ik lach em soms rot om zijn rare streken, en moet zeggen ik hem echt super inteligent vind, hij heeft zelf al uitgevonden hoe de hor deur open moet, en staat dan in de opening te janken dat ik moet komen, en mee moet na buiten, soms om gewoon wat te snuffelen, soms om te plassen of poepen. en een andere keer doet die dus binnen, maar alleen op matten, handoeken, mand, bank etc. buiten doet die alles alleen op gras. vandaar ik dus idee had hij alles op zachte ondergrond wilt doen.  heb alles wat zacht is nu uit huis gehaalt, en nu gaat al goed vanaf gisteren middag. is toch al iets, natuurlijk kan die weer keer binnen plassen maar ik ben wel trotst al paar uurtjes goed gaat.  

alleen loopt die nu dus wel weer hele tijd achter me aan, en bij me vriend gisteren dus niet toen ik weg was. maar wel positief vid ik te horen dat toen ik dus eenmaal weg was, hij gelijk stil was toen die merkde ik er echt niet meer was. hij is dus niet totaal in paniek, alleen even op moment ik weg ga, of thuis kom.
met me vriend doet die wel trekspelletjes, maar als ik probeer dan is die al weg met speeltje voordat ik speeltje kan vastpakken, ;-) 

hij is bij mij gewoon iets dwingender dan bij me vriend. en ik kan gewoon niet zo streng zijn als me vriend, dat zou ook geen zin hebben, want ik zou me hooguit streng of boos kunnen voordoen, maar als je die ogen ziet kan je toch niet echt boos zijn.

honden page profiel SanneSanne

honden foto van Sanne

Hoi Eva,

Ik begrijp jouw gevoel met de meningen die hier worden gegeven over de opvoeding van de hond. Ik had dat gevoel ook toen ik voor het eerst een vraag neerzette op dit forum.
 
Het enige wat iedereen voor jouw wil doen is helpen, meer eigenlijk niet. Je kunt het dan eens zijn of niet met de antwoorden. Jij kunt bekijken of je er iets mee kunt doen.

Wat ik lees in jouw verhaal is dat Buddy erg aanhankelijk is naar jouw toe, dat is fijn natuurlijk en erg lief, maar dat kan in gevaar komen met de opvoeding bij jouw hondje. Ik had dit namelijk in het begin ook met onze pup.

Zij kon mij niet weg laten gaan al was het maar voor een paar minuten, ze werd dan ook gek en begon te piepen en te blaffen. Voor 10 weken lang heb ik geworsteld met bepaalde dingen. Ook het belonen ging niet goed bij mij.

De enige oplossing die bij ons was, rustig aan doen. Ze was net een paar dagen bij ons, net uit haar vertrouwde omgeving weg waar zij voor 8 weken is geweest. Nieuwe indrukken en alles is interessant.

Dit zal waarschijnlijk ook bij jouw pup gelden. Ik denk dat je te snel wilt gaan en dat je per dag een keertje moet gaan oefenen. Of je dat nou doet met een speeltje, stem of worstje dat ligt aan jouw hond. Geen enkele hond is hetzelfde ook al heeft iemand anders een Golden Retriever, dan nog is het zo dat jouw hond anders reageert dan een andere.

Tip, ga op jouw gevoel af met de dingen die jij graag anders zou willen zien, maar dan met een beetje meer rust.

Bouw alles in een rustig tempo op, iedereen moet boodschappen doen, of andere dingen in en om het huis regelen. Maar je hebt nu waarschijnlijk een pup die geheel anders is dan jouw vorige hond. Kijk naar de pup zelf, nu heb je veel inspanning richting de pup, maar later zal je echt beloond worden voor de consequentheid die jij dan gaat vasthouden, want dat is ook echt een regel in het opvoeden van een hond. Zeer consequent zijn. En geloof me, ik weet er alles van. Ik heb namelijk een beagle pup van 20 weken! :-D

;-) Succes verder!!!

honden page profiel s@nt@s@nt@

honden foto van s@nt@

Oh een Golden....;-) ;-)

Eva, volgens mij gaat het best goedkomen, ik heb geen pup gehad hoor, alleen een herplaatser die alles nog moest leren, en ik Koppel nog steeds woorden ergens aan.
Zolang je je hond niet overvraagt, voldoende laat rusten en alles ontspannen gaat zie ik niks geks. Dat nekvel gedoe is je wel duidelijk inmiddels, ga gewoon lekker genieten van Buddy.
Ik kan me namelijk, ook uit eigen ervaring, wel voorstellen dat Buddy heel goed aanvoelt dat jij ermee zit dat hij je achterna loopt.
Je vriend is er misschien minder mee bezig, en daar reageert Buddy op.
Wordt niet boos, werd ik ook een beetje namelijk toen mijn man mij dit eens voor de voeten gooide.;-)
Maar een hond, een Golden, hartstikke intelligent en precies wetende bij wie ze voor wat moeten zijn.
Hier in huis, bij niemand wordt geschooid, geen enkele visite, maar alleen bij mijn moeder gaat ie wel aan tafel staan kijken als ze hier komt eten.
En wees niet bang dat je hem gelijk slechte gewoontes aanleert.
Die van mij was een jaar toen we hem kregen, en die is ook lekker opgedroogd hoor.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "hoe zindelijk maken etc, als hond niet reageert op belonen." wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^