is het verantwoord te gaan fokken met teefje met navelbreuk?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel SoetaertSoetaert 3 doggies

honden foto van Soetaert

Bespreek het gewoon eens met een DA eventueel met verschillende.Laat hen ernaar kijken en je ziet wat ze zeggen. 
Dit is net hetzelfde of een hond met C heupen.
De ene kweekt ermee en de andere niet.
Laat je het weten wat hij ervan zegt?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "is het verantwoord te gaan fokken met teefje met navelbreuk? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van cia v.d. heijden

" Bespreek het gewoon eens met een DA eventueel met verschillende.Laat hen ernaar kijken en je ziet wat ze zeggen. 
Dit is net hetzelfde of een hond met C heupen.
De ene kweekt ermee en de andere niet.
Laat je het weten wat hij ervan zegt? "


Ik vind dit een raar advies. Je zult sowieso een DA moeten vinden die kennis van zaken heeft hierover.

Navelbreuk en heupen vind ik 2 zeer verschillende dingen. Het gaat hier over fokken!

honden page profiel Rox & FarahRox & Farah 3 doggies

honden foto van Rox & Farah

Sorry, maar persoonlijk zou ik streven naar perfectie en dit vind ik wel iets wat heel zwaar meetelt. 
Voorbeeld: Een broertje van mijn teef mist 1 voortand. Mijn teef zelf, de ouders en de andere nestgenoten hebben een compleet gebit. Toch heeft dit me al doen twijfelen, een slecht gebit vind ik ook een serieuze afwijking zelfs al is er geen reden om te denken dat mijn teef dat voortzet.

De moeder en jouw hond hebben dit nu al beiden, wil je een volgende generatie op de wereld zetten waarin ook kans is dat dit voor gaat komen...? 

@Soetaert Dat zou ik heel kwalijk vinden, fokken met C heupen. B is al teveel. Ook op dat gebied zou ik alleen het hoogste van het hoogste willen. Er zijn genoeg honden van elk ras, ik zie geen excuus om genoegen te nemen met minder. Anders gewoon niet fokken.

honden page profiel SoetaertSoetaert 3 doggies

honden foto van Soetaert

Er zijn er zoveel die voor zijn en veel die tegen zijn. Dit is op vlak van alle dingen.
Wanneer je dan raad vraagt aan iemand moet je dan gewoon zelf kiezen en kijken wat het beste is voor je hond. Voor- en nadelen even op een rijtje zetten met de nodige uitleg.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

" De moeder en jouw hond hebben dit nu al beiden, wil je een volgende generatie op de wereld zetten waarin ook kans is dat dit voor gaat komen...? 

"

Nee dat wil ik niet vandaar ook vraag of het verantwoord is want het werd in 1ste instantie gezegd als een onschuldig iets totdat ik op internet ging kijken en het blijkbaar iets meer is. 

maar om te kunnen / mogen fokken ... moet je hond dan niet bij een vereniging ofzo voldoen aan bepaalde eisen, wordt daar van te voren niet naar gekeken? Ik ben er niet in thuis en wilde dus dingen weten hoe het allemaal in elkaar steekt.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen 3 doggies

honden foto van Eurasier jongen

Ben geen fokker,maar ik zelf zou ook niet fokken met een hond die een geboorte afwijking heeft die overerfelijk is ten eerste en waarschijnlijk zelfs met geen ene afwijking.
Ook alleen maar als ik het idee had dat mijn hond werkelijk iets toevoegd aan het ras,zoals als nieuw bloed in de bestaande lijnen in je land, precies het goede type enzv
Alleen als ik aangesloten was bij een vereniging.En met goedkeuring van deze vereniging.Met zogenaamde fok toelating.Toegekend door de fok commissie.
Mijn hond op alle fronten gekeurd is en alleen goede uitslagen heeft wat betreft de gezondheid.
Maar ook zeker pas als mijn hond ook geestelijk is uitgegroeid en stabiel blijkt te zijn.En daar mee voldoet aan de rasomschrijving ook op dit gebied.
Heb ik een perfect fok dier in huis,maar met een minder goed karakter,zou ik er ook niet mee willen fokken.
En als ik me al niet in de kynologie verdiept had ging ik dat voordien zeker doen.
Anders zou ik mijn hond nooit voor de fok aanbieden.

Nu ken ik ook fokkers die niet aangesloten zijn bij een vereniging en daar misschien hele goede reden voor hebben,want een vereniging blijft een vereniging en wordt geleid door mensen en niet iedereen is het dus met elkaar eens.Maar verder best voldoen aan de normen.
Maar ik koop daar dan net weer even geen pup van.

honden page profiel marcmarc 3 doggies

Er word hier toch voorbijgegaan aan de kans dat deze navelbreuk een aangeboren afwijking is.
Weet je hoe erg het is als je een nest krijgt met afwijkingen. Waterhoofden plasteefjes.open gehemeltes.
Weet je hoe erg het is om zulke hondje te moeten laten inslapen.
Ik heb een keer een plasteefje gehad die ik met 8 weken heb moeten laten inslapen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.
Neem het risico niet.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

" Er word hier toch voorbijgegaan aan de kans dat deze navelbreuk een aangeboren afwijking is.
Weet je hoe erg het is als je een nest krijgt met afwijkingen. Waterhoofden plasteefjes.open gehemeltes.
Weet je hoe erg het is om zulke hondje te moeten laten inslapen.
Ik heb een keer een plasteefje gehad die ik met 8 weken heb moeten laten inslapen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.
Neem het risico niet. "

ik neem het risico ook niet Marc. Blijft wel dat er nog steeds verschil in denken en doen is in de fokwereld zoals ik het zo zie / hoor / lees. 

Daarom denk ik ook dat het per persoon / per fokker afhangt. Voor mij is het fok hoofdstuk gesloten.

honden page profiel HummeltjeHummeltje 3 doggies

honden foto van Hummeltje

Vaak is een navelbreuk erfelijk. Hoe zit het met de andere pups in het nest? En de andere nesten van de moeder? Meningen verschillen. Zelf vind ik dit een kleine afwijkingen waar de hond geen of zeer weinig (en tijdelijk) last van ondervindt.

Als je een geweldige, grote, gezonde populatie hebt is het wellicht verstandig de hond niet in te zetten.

Heb je een kleinere populatie, weinig genetische variatie of gezondheidskwesties binnen het ras, dan zou het voor mij geen reden zijn de hond uit te sluiten van de fok.

Ik ken meerdere honden die als pup een navelbreuk hadden en daar niets aan overgehouden hebben. Als je alle honden met een kleine foutjes waar ze geen last van ondervinden zou uitsluiten dan houd je weinig honden over om mee te fokken. De genetische variatie neemt dan af en de kans op recessieve afwijkingen neemt toe. En de meeste afwijkingen zijn een stuk naarder dan een navelbreukje.

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Sorry hoor maar ik vind dat er overdreven wordt gereageerd op een navelbreuk. Wanneer dat verholpen zou worden dan kan ze ook heel goed een zwangerschap aan. Al met al heb ik ook zitten zoeken zoeken op internet maar het is niet wetenschappelijk aangetoond dat het erfelijk is. Ts zou dus geen nestje kunnen nemen vanwege de navelbreuk maar een fokker mag een teef die zich niet wil laten dekken om wat voor reden dan ook wel K.I toe laten passen. Dat vind ik nog veel onverantwoordelijker omdat er waarschijnlijk voor de teef reden is om het niet te laten doen

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

" Sorry hoor maar ik vind dat er overdreven wordt gereageerd op een navelbreuk. Wanneer dat verholpen zou worden dan kan ze ook heel goed een zwangerschap aan. Al met al heb ik ook zitten zoeken zoeken op internet maar het is niet wetenschappelijk aangetoond dat het erfelijk is. Ts zou dus geen nestje kunnen nemen vanwege de navelbreuk maar een fokker mag een teef die zich niet wil laten dekken om wat voor reden dan ook wel K.I toe laten passen. Dat vind ik nog veel onverantwoordelijker omdat er waarschijnlijk voor de teef reden is om het niet te laten doen "

Dat was of is dus de vraag ... is het verantwoord of niet. Is het werkelijk erfelijk of is het een kwestie van verkeerd afbijten? Omdat ik dus ook nergens echt kan terug vinden of het een erfelijk iets is. 

Vandaar ook dat ik bij nooit fokken dit een iets te zwaar ding vind. Ik persoonlijk doe het niet maar ik zou dat dus, wat ik al eerder aangaf, met een Ier ook niet doen en daar is de erfelijke kwestie ernstiger dan bij een breuk. 

En zoals door andere ook gezegd is .... op deze manier als je naar alles gaat kijken wordt het fokken wel heel moeilijk en om een hele schone, zuivere lijn te krijgen neem ik aan dat je soms met een teefje moet fokken die niet helemaal 100 % voldoet aan.

Maar nogmaals dit is dan een afweging die iedereen persoonlijk moet maken. Ik heb nooit een echte fokster willen worden maar 1 nest om de lijn voort te zetten leek me gewoon een mooi iets om te doen.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

@jeanine, Tuur, Mc, Luna en Nanook,

Je kan natuurlijk nooit verschillende erfelijke afwijkingen met elkaar gaan vergelijken. Om die ernstige dingen er nu bij te halen om een navelbreuk en het fokken daarmee te rechtvaardigen is natuurlijk een beetje raar.

De moeder van jou teef heeft een navelbreuk en jou teef ook, dit houd dus in dat het in dit geval erfelijk is. Maar het is niet de navelbreuk die erfelijk is, maar de zaken die daar tijdens de ontwikkeling in de buik mee te maken hebben.

Als je ermee door fokt valt het in dezelfde lijn samen met: -Knikstaart (dit is een afwijking aan de ruggenwervel),
-Open buik (dit houd in dat de pups geboren kunnen worden met een buik die niet volledig gesloten is, wat ik houd dat alle ingewanden uit het lichaam komen, of dat het buikje gedeeltelijk gesloten is en de darmen eruit komen),
-Waterhoofd (deze pups overleven het niet),
-Open fontanel (dit houd in dat de fontanel op het hoofd niet sluit waardoor de kop altijd kwetsbaar blijft),
-Open gehemelte (dit houd in dat melk door de neus naar buitenkomt tijdens het drinken van de melk, deze pups overleven het niet),

Daarbij kan tijdens de bevalling (door de spanning op de buik van de weeen) de navelbreuk groter worden en dus inscheuren. Dit is erg gevaarlijk voor de gezondheid van jou teef. En je moet je af vragen of je dat op het spel wil zetten, of pups jou zoveel waard zijn dat het schade brengt aan je eigen teef.

Maar de kans is aanwezig dat de navelbreuk dicht gegroeid is en er alleen een vetbult te zien is, dit kan een DA gewoon voor je onderzoeken. Als hij namelijk alsnog dicht is is er niets aan de hand, alleen zit er dan een bultje op de plaats waar de navelstreng gezeten heeft.

Ik snap jou redenering over het fokken met honden die niet 100% voldoen, maar met dit soort zaken moet je voorzichtig zijn, natuurlijk wordt er gefokt met honden die eventueel drager van iets zijn in combi met een vrije hond, dan is de kans op een drager 50%, maar bij sommige erfelijke afwijkingen is een drager niet erg, want die is niet ziek. Als je er maar voor zorgt dat er geen lijders komen. Deze honden zijn namelijk wel ziek.
Dus om een hond te gebruiken die niet 100% voldoet moet je kijken naar de zaken die er achterweg kunnen komen. De zaken die achter een navelbreuk kunnen komen zou voor mij een reden zijn deze teef absoluut nooit te gebruiken om mee te fokken.
Ik zou het te riskant vinden voor de pups en de teef. Daarbij als je dat soort pups krijgt moet je ook nog eens stevig in je schoenen staan om de beslissing te nemen niet verder te gaan met die pups (dus ze laten inslapen), ook die keuzes horen bij het fokken en moet je wel aankunnen en niet doorgaan met een pup die het toch niet haalt.

Fokken is echt niet alleen leuk, in mijn 1e nest zijn 4 pups overleden aan Herpes, leuk hoor een nestje. Ik hoor de pups (inmiddels 2,5 jaar geleden) nog steeds krijsen, want dat doen pups die Herpes hebben, die krijsen 24 uur en dan wordt het stil en zijn ze er niet meer. Dan heb je er al 48 uur opzitten om die pups te voeden, warm te houden en noem zo maar op. We hebben zelf de keuze gemaakt om 2 van de 4 in te laten slapen, de andere 2 hebben het zelf opgegeven.
Vaak gaat het fokken van een nestje goed en dan is het echt prachtig een nest, maar om nu op voorhand een probleem op te zoeken lijkt me niet helemaal handig.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

@ Veronique,
Wat ik al zei ik heb me er ook nog helemaal niet in verdiept in het het fok gebeuren. Vond het alleen vreemd dat in 1ste instantie een navelbreuk als onschuldig werd verteld en het blijkt dus dat het veel ernstiger is. 

Daarbij kwamen bij mij de vragen ... is het wel zo etc etc. Dat het in de lijn van knikstaart, waterhoofd etc valt daar kijk ik van op en schrik daar dan ook van omdat je weet dat dat idd serieus is. 

Het ging mij ook juist om al deze info om te weten ga ik me er verder in verdiepen of niet juist omdat ik ook de verhalen gehoord heb van dat niet alles even leuk en aardig is bij het krijgen van een nest. 

En wetende dat je nu dus risico's gaat lopen en wellicht dit door zou geven ... ik zou dat gewoon niet kunnen.  

En ja als leek stel ik dan vragen of vraag ik me dingen af die mss niet met elkaar te vergelijken zijn.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Natuurlijk is het goed dat je je erin verdiept, daarvoor is een forum natuurlijk ook bedoeld. Alleen zullen sommige mensen je aangeven dat het wel kan, terwijl er tijdens de ontwikkeling van de pups al iets is fout gegaan, wat aan de buitenkant maar als iets kleins te zien is.

Het is echter nooit te vergelijken met andere erfelijke afwijkingen, die zijn namelijk bewezen erfelijk en daar kan op de meeste getest worden.

Juist omdat een navelbreuk onschuldig lijkt gaan er veel dingen al mis op voorhand. Het gaat er dus ook niet om dat de navelbreuk zelf erfelijk is. Want het kan best dat de pups allemaal geboren worden zonder navelbreuk, maar eventueel wel 1 van de ander dingen hebben, of juist niets hebben.
Omdat dit te onduidelijk is, is het niet verstandig ermee te gaan fokken.

Beter is het dan om met een teef te beginnen die dit soort dingen niet heeft, maar verder ook geen ander erfelijke afwijkingen heeft. Dan ga je bewust voor zo'n teef op zoek, ook al fok je dan misschien maar 1 nestje.

Als een teef niet gedekt wil worden en wel via KI drachtig raakt houd dit niet in dat die teef geschikt is, er is een mogelijkheid dat er een reden is waarom de teef zich niet laat dekken. Dit is soms dan ook terug te zien aan de pups of aan het nest.
Dat er rassen zijn die alleen via KI gefokt kunnen worden, staat hier natuurlijk weer los van. Maar zou ik ook nooit doen.

Er zijn zoveel zaken die je voordat je gaat fokken moet onderzoeken en waar je rekening mee moet houden.

Wij hebben nu een pup van bijna 6 maanden in huis, ik zou graag (als ze oud genoeg is) een nestje met haar willen, maar of dit kan weet ik pas als alle testen gedaan zijn, als ze volwassen is en als haar karakter stabiel is. Misschien vind ik haat straks wel niet geschikt, tja dan niet.

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Die verzameling afwijkingen vallen onder sluitingsdefect. Ronde dingen onstaan in een ebbryo doordat twee kanten naar elkaar toe en aan elkaar vast groeien (wel heel vrij uitgelegd). Een sluitingsdefect is waar het vastgroeien niet goed gegaan is. Spina bifida (open rug) is ook een sluitingsdefect. Een sluitingsdefect is aangeboren (bij de geboorte aanwezig) en heeft niet altijd een erfelijke oorzaak. Als het bij meerdere generaties voorkomt of een bepaald ras is oververtegenwoordigd dan kan je er rustig vanuit gaan dat het erfelijk is. Vaak wordt er bij wetenschappers en medici pas over erfelijk gesproken als de manier van vererven bekend is. Is dit niet bekend dan wordt er over een familiale afwijking gesproken. Dit wordt door sommge mensen aangegrepen om toch met een dergelijk dier/afwijking te fokken.
Ik heb zelf de insteek, als je het niet zeker weet dan niet. En er zijn mensen die de insteek hebben als je het niet zeker weet kan ik het dier gewoon voor de fok inzetten.
Het hangt ook wel een beetje van de aard en ernst van de afwijking af en de gevolgen voor welzijn en gezondheid.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

moet zeggen dat ik nooit gedacht had dat een navelbreuk in deze groep thuis hoorde. Toch wel leerzaam eigenlijk dit alles. :-)

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Nou ondanks alle kritiek ben ik toch benieuwd hoe fokkers fokkers zijn geworden?

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

En wat bedoel je hiermee?
Kan je je vraag iets duidelijker verwoorden, zou graag antwoord geven.

honden page profiel marcmarc 3 doggies

Je kan beter vragen waarom fokkers zijn gestopt met fokken.
Omdat ik een nest kreeg met een plasteefje. Dat hondje heb ik met 8 weken in moeten laten slapen.
Ik probeer iedereen te behoeden voor deze verdrietige aangelegenheid.
Dus ik vertel dat navelbreuken op de lijn liggen van waterhoofden plasteefjes en open gehemeltes e.d..
Dat je dus met deze honden niet moet fokken.

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Goh wat een gevoel dat jullie je aangevallen voelen maar dat is niet nodig. Ik bedoel hiermee Veronique dat mensen wanneer ze dit zouden willen info moeten vergaren overal boeken internet fokkers maar ze moeten ergens een keer beginnen voor een eerste nest maar er wordt nu gereageerd alsof ze dat nest al heeft liggen terwijl dat helemaal niet ten sprake is. Ze wil het ook niet maar wat ze  schreef was ze nieuwsgierig naar wat mensen er van denken. Maar ook al zou ze naar de DA gaan en deze zou zeggen geen probleem dan nog zouden er hier meerdere gal spuwen al is het dan de DA die slecht is. 
En Marc tuurlijk is het erg een pup met 8 weken in te moeten laten slapen ben ik met je eens maar er zijn altijd keerzijdes van de medaille daar ontkomt niemand aan.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Dit is niet een uitleg over de vraag die je stelde.

Je vroeg: Nou ondanks alle kritiek ben ik toch benieuwd hoe fokkers fokkers zijn geworden?

Kan je uitleggen wat je ermee bedoeld en wat voor antwoord je verwacht.

honden page profiel marcmarc 3 doggies

Ik voel me niet aangevallen hoor !!
Ik probeer alleen mensen te laten nadenken voor je aan iets begint.

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Ja ik snap ook al niet waar Tineke het vandaan haalt dat we ons aangesproken/ aangevallen voelen.

Ik heb in 2 lange stukken volgens mij duidelijk uitgelegd waarom er niet gefokt zou moeten worden met zo'n teef, maar natuurlijk geld dit ook voor een reu.

En dat Tineke het nu zo leest alsof er al een nest ligt, tja dat kunnen wij niet helpen. Ik heb duidelijk de begin vraag + overige stukken gelezen en was me ervan bewust dat de TS dit op voor hand wilde uitzoeken.

Maar ook de nadelige dingen van het fokken moeten belicht worden, juist omdat fokken niet alleen een leuke kant heeft.

Dit houd niet in dat je na een tegenslag het erbij moet laten zitten, je kan als fokker ook iets doen met de kennis die je hebt opgedaan om er in de toekomst voor te zorgen dat het niet meer gebeurd en andere mensen erover inlichten, dus Tineke, ik hoop dat dat het antwoord is op je vraag.

honden page profiel Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P) 3 doggies

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Dat is het wel Veronique 
Als mensen willen beginnen om te gaan fokken is dit een vraag die erbij hoort. 
En nog 100.000 andere vragen. 
Misschien moet je eerst een keer een nest willen om te weten of je wel wil fokken.
Zonder ervaringen ofwel zonder vallen en opstaan wordt niemand groot of wijzer

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

Misschien is het handig (dit heb ik al eerder uitgelegd) om een zelf een topic te openen en dit soort dingen te vragen.

Jij stelt ze altijd tussen bepaalde topics door en verwacht zo je antwoord te krijgen, terwijl jou vragen niet van belang zijn voor het topic.

Waarom een fokker fokt, doet hier niet ter zaken. Het gaat erom of een teef geschikt is om mee te fokken. Mijn persoonlijke mening is daarbij dat ik die teef niet schikt zou vinden, de uitleg kan je hierboven in 2 antwoorden lezen.

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

" Goh wat een gevoel dat jullie je aangevallen voelen maar dat is niet nodig. Ik bedoel hiermee Veronique dat mensen wanneer ze dit zouden willen info moeten vergaren overal boeken internet fokkers maar ze moeten ergens een keer beginnen voor een eerste nest maar er wordt nu gereageerd alsof ze dat nest al heeft liggen terwijl dat helemaal niet ten sprake is. Ze wil het ook niet maar wat ze  schreef was ze nieuwsgierig naar wat mensen er van denken. Maar ook al zou ze naar de DA gaan en deze zou zeggen geen probleem dan nog zouden er hier meerdere gal spuwen al is het dan de DA die slecht is. 
En Marc tuurlijk is het erg een pup met 8 weken in te moeten laten slapen ben ik met je eens maar er zijn altijd keerzijdes van de medaille daar ontkomt niemand aan. "

juist omdat hier niet alles duidelijk over is zoals bv open rug, waterhoofd etc. dan weet je gewoon van niet doen. 

Hier kon ik niks over vinden en zoals Veronique zei: Het is niet verstandig ..... en niet verstandig is iets anders als ... niet doen of ... nooit niet doen. 

Al 25 jaar hebben wij honden. Begonnen met retriever die waren favo dus kapot gefokt dus weer bij goeie fokkers een zuivere lijn krijgen .... maar dan fok je toch eerst met teven die iets mankeren anders krijg je toch geen zuivere lijn? 

Zelfde met de newf. is geen kritiek maar denk dan Tineke dat bedoelt. of althans zo lees ik het.

En idd af en toe krijg ik het gevoel alsof ik hier al weet ik veel wat voor een nesten heb liggen. Neeeee. 

Ga ik fokken ... neeee. wilde alleen weten of het verantwoord is omdat Nanook is 14 weken ... hallooo ... maar dacht als het kan dan heb ik zeker 2 jaar de tijd om in het hele fokgebeuren te verdiepen en daar ging het mij om. 

En denk ook zoals Tineke zegt ik kan het met DA overleggen ... met meerdere ... maar krijg daar dan ook weer zoveel verschillende meningen over.

Er blijft blijkbaar een verschil van mening hoe er over een navelbreuk gedacht wordt en wss is het daarom dat ik geen duidelijk antw. op internet kon vinden.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

" Sorry hoor maar ik vind dat er overdreven wordt gereageerd op een navelbreuk. Wanneer dat verholpen zou worden dan kan ze ook heel goed een zwangerschap aan. Al met al heb ik ook zitten zoeken zoeken op internet maar het is niet wetenschappelijk aangetoond dat het erfelijk is. Ts zou dus geen nestje kunnen nemen vanwege de navelbreuk maar een fokker mag een teef die zich niet wil laten dekken om wat voor reden dan ook wel K.I toe laten passen. Dat vind ik nog veel onverantwoordelijker omdat er waarschijnlijk voor de teef reden is om het niet te laten doen "


ach, HD is ook niet met zekerheid erfelijk bepaald. En met goede training en eventueel operatie is HD heus niet zo erg... Dus maar meteen alle testen stoppen van HD en massaal beginnen fokken met lijders?
idem met rugwervel te veel. problemen komen pas op latere leeftijd... dus ach, dan hebben ze toch een paar goede jaren gehad? fokken maar ! ;-)

een verkrachting van een teef vind ik even erg als fokken met een teef met erfelijke gebreken btw.

honden page profiel marcmarc 3 doggies

volgens mij hebben we het nu over fokken met een navelbreuk. O-)

honden page profiel Jeanine :)Jeanine :)

honden foto van Jeanine :)

haha ja ben bang dat we langzaam afdwalen van de vraag. 
Maar denk gewoon omdat het komt dat dit een onduidelijk erfelijk iets is.

Een iets wat nog niet echt wetenschappelijk bewezen is en het dan dus afhangt van de persoon en of DA hoe die hier tegen aankijkt. 

En ik kijk er tegenaan als een not done  ;-)

honden page profiel marcmarc 3 doggies

;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "is het verantwoord te gaan fokken met teefje met navelbreuk? " wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 2 van 4 123 4
Volgende forumvraag: haar bijten
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^