Knieschijf verspringt

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel AmalAmal

honden foto van Amal

Hallo,

Onze boomer van 3 jaar oud heeft last van zijn knieen. Waarschijnlijk al langer dan wij weten, aangezien we het gedrag niet eerder als zodanig herkend hebben. Sinds deze week piept hij namelijk en trekt met z'n achterpootje, soms loopt hij dan een paar seconden mank en dan is het weer goed. Nu achteraf denken we ook dat hij daarom ook met zn pootje over de vloer trok, dat gedrag begrepen we al nooit, al piepte hij toen niet.

We zijn bij de dierenarts geweest, die gaf aan dat de knieschijf verschoot en zei dat we moesten opereren. Ook was de kans groot dat de andere knieschijf ook tzt geopereerd moest worden.

Nu ben ik niet zo thuis in de medische wereld van een hond en heb helaas niet altijd goede ervaringen met dierenartsen en behandelingen.

Vandaar dat ik weer even op de Hondenpage om advies wilde vragen, is dit herkenbaar, is opereren idd een goede optie, kan hij dan ook weer achter balletjes rennen etc? Dit werd ons nu ook afgeraden. Ook bij het rustig wandelen deze week verschiet de knieschijf soms een paar keer.

Hoelang duurt het herstel eigenlijk? Zijn er dingen waar ik op moet letten? Hij heeft helaas ook wat overgewicht, maakt dit nog uit voor een operatie? Hier zijn we al bewust mee bezig om te veranderen,. hond krijgt alleen nog maar vers vlees en geen snacks meer.

Een hoop vragen, maar vind een operatie nou eenmaal best ingrijpend en onze hond is uiteraard erg belangrijk voor ons. We zijn er ook achter dat de kosten blijkbaar erg kunnen verschillen per dierenarts,ook daar wordt ik best onzeker van...

Ik hoop op ervaringen/advies......

Gr Miranda

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Knieschijf verspringt" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Luca & de poezels ^_^Luca & de poezels ^_^ 3 doggies

honden foto van Luca & de poezels ^_^

Ik heb hier geen bergen ervaring mee maar mijn bulletje heeft ook een knieschijf die verspringt. De correcte naam is volgens mij patella luxatie.

We hebben dit toevallig ontdekt bij de DA bij zijn jaarlijkse controle. Luca liet niets merken van eventuele pijn, ongemak, niet piepen of trekken met zijn poot. Hij heeft er totaal geen last van. Wij zouden dit ook moeten laten opereren maar ik kan de onze onmogelijk 24/7 rustig houden voor het herstel. Dus wij wachten nog even. Hij heeft ook de lichtste vorm die er is.

Ik weet wel dat er hier verschillende baasjes zitten die het al wel hebben laten opereren.

Hier kan je het topic terugvinden dat ik toen opgestart heb :-)

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Onze Sophie heeft vorig jaar een operatie gehad aan Patella Luxatie.
Nu met dit euvel, zou ik haar/hem niet achter ballen aan laten rennen en let er gewoon goed op.
Als je er niets aan laat doen, dan zal het aleen maar erger worden en krijgt je hond veel pijn.
Na een operatie en als alles achter der ug is, hebben ze er geen pijn meer aan en kunnen ze alles weer, dus ik zou het zeker laten doen!

Het is vrij heftig na de operatie, want ze mogen dan 6 weken amper lopen en moeten dus ook in een bench omdat ze rust nodig hebben. Hier heeft het echt 6 weken geduurd, maar daarna was alles okee.
Honden zijn van nature erg hard voor zichzelf en dat konden wij zien met Sophie, want 1 dag na de operatie liep ze er al op, maar ja........dat moest dus uiterst voorzichtig en dus mag je maar heel weinig lopen.
Sophie had het gelukkig maar aan 1 pootje.

Geen idee waar je woont, maar ik zou je de dierenkliniek Putten aan willen bevelen. (dat had ik weer van Jacqueline van hier) Die zijn giga goed en zijn qua prijs niet al te duur, hoewel het toch voor onze Sophie 520 euro heeft gekost.

honden page profiel Ingrid, Lindy en LishaIngrid, Lindy en Lisha 3 doggies

honden foto van Ingrid, Lindy en Lisha

Ik heb een vlinderhondje met PL1 (patella luxatie type 1) en toen ze bij me kwam liep ze ook mank.(ze is een herplaatser) Ik ben toen met haar gaat trainen. Aan de lijn lopen en de hond aan de kant houden waar de knie goed is (dus bij een rechterpoot waar hij mee hinkeld je hond rechts van je houden). Ik kreeg zij Hokamix gewricht + en na 2 weken liep ze niet meer mank. Het gaat nu heel goed met haar en ze kan weer lange wandelingen aan zonder problemen.

Als hij er veel last van heeft is opereren zeker een optie...

xxx

honden page profiel AmalAmal

honden foto van Amal

Hallo,

Bedankt al voor de snelle reacties,
Wist niet dat het herstel zo lang duurt! Ik ben gelukkig nog thuis ivm een kleine, dus das geen probleem, maar in een bench ook? Dat is hij niet gewend. Hij slaapt wel veel overdag, maar mag hij echt helemaal niks???

Ja we willen graag met hem weer aporteren en dergelijke, ook gingen we altijd wekelijks door de bossen heen en stokjes gooien, in de zomer zwemmen, dat kan nu dus niet meer en lijkt me niet wenselijk voor zo'n jonge hond... En als de knieschijf als verspringt tijdens een simpele wandeling, hij piept dan ook, dus doet het ook pijn lijkt mij?

Ik las al iets over gradaties ed, is opereren voor mijn hond de juiste optie? Denk het wel, dit is ook niet leuk....

Oh ja wonen in stad Groningen....

Gr Miranda

honden page profiel Luca & de poezels ^_^Luca & de poezels ^_^ 3 doggies

honden foto van Luca & de poezels ^_^

Ik denk in jouw situatie wel omdat hij er zo te lezen echt last en pijn van heeft.

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

Een vervelende diagnose Patella Luxatie. Heeft je dierenarts aangegeven welke gradatie? De hoogste gradatie is 4. Mijn Cavalier had gradatie 3. Ik heb haar niet laten opereren, omdat ik haar dit niet aan wilde doen omdat zij ernstig leed door de erfelijke aandoeningen chiari-achtige malformatie en syringomyelie. Mijn Cavalier kon door de cm/sm al heel slecht lopen en omdat zij dus niet veel meer liep en meestal rustig liep, lukte het haar om de knie in de kom te houden.

Als bij jouw jonge hondje de knie regelmatig uit de komt schiet, kan je niet om een operatie heen. Piepen betekent inderdaad pijn.

Ik zou de operatie wel laten doen door een specialist. Ik weet ook dat in Puttten een hele goede zit, maar dat is te ver weg voor jou.

Hopelijk komt er nog een reactie van een forumlid met ervaring op dit gebied bij een specialist in Groningen.

honden page profiel Maxine, Mira en TuurMaxine, Mira en Tuur 3 doggies

honden foto van Maxine, Mira en Tuur

Mira is vorig jaar geopereerd geweest aan patella luxatie graad 4. Zo'n operatie heeft heel goede vooruitzichten, en ze kan echt alles weer. Rennen, springen, gek doen. 

Nu zou ik haar wel rustig houden, omdat het alleen maar erger kan worden. Ik zou dit eens bespreken met een goede orthopeed. Veel succes!

honden page profiel AmalAmal

honden foto van Amal

Dank voor alle reacties!

Ik heb me in iedergeval verkeken op de impact van deze operatie, ik denk ook dat we er idd niet omheen kunnen omdat hij er toch last van heeft en we nog een erg jonge hond hebben waar we nog veel mee willen doen.

Jullie hebben het over 6 weken herstel en zelfs complete rust in de bench, hoe doen/deden jullie dat met het uitlaten dan?

Mocht iemand nog een kundige arts weten in de buurt, let me know.....

honden page profiel Maxine, Mira en TuurMaxine, Mira en Tuur 3 doggies

honden foto van Maxine, Mira en Tuur

Het is inderdaad 6 weken benchrust. Met het uitlaten heb ik haar gewoon opgepakt en buiten gezet en als ze haar plasje gedaan had terug opgepakt en mee naar binnen genomen. Het is echt van groot belang dat ze rustig blijven. Maar dit is echt de moeite waard, want zo'n operatie heeft heel goede vooruitzichten. Mijn orthopeed heet Henk Pardon, en ik ben er zeer tevreden over! Ik woon wel in het Belgisch Limburg.

honden page profiel HummeltjeHummeltje 3 doggies

honden foto van Hummeltje

Hoi Amal, Ik zou dit absoluut niet door de dierenarts op de hoek laten beoordelen/opereren.
Dit moet echt door een specialist gebeuren.
Mijn honden zijn voor de fok beoordeeld op PL. Gelukkig beide geen PL dus verder weinig ervaring mee.

Wat ik wel weet is dat de beoordeling echt door een specialist moet gebeuren. Het liefste een die test volgens het Meutstege protocol.
Ik vond he MC voor Dieren in Amsterdam erg fijn. Maar dat is voor jullie aardig ver.
Hier is een lijst met adressen van specialisten die volgens het meutstege protocol testen:
http://www.whwtc.nl/gezondheid_Lijst_patella_dierenartsen_Nov2012.pdf

Succes ermee!

honden page profiel AmalAmal

honden foto van Amal

Nogmaals bedankt voor alle reacties.
Nu zijn we aan het informeren bij artsen naar de kosten ed, verschil is soms zo inmens groot.....
Bij een volgens anderen goede da kost het €600 - € 1600 euro.Ze kunnen ook niet zeggen van tevoren wat het kost, maar €1600 is voor ons op dit moment door omstandigheden echt niet te doen....Tuurlijk gaan we hem helpen, hoe we dat gaan doen, moeten we nog even bekijken.

Heel erg bedankt allen!

honden page profiel Maxine, Mira en TuurMaxine, Mira en Tuur 3 doggies

honden foto van Maxine, Mira en Tuur

Moet je hondje geopereerd worden aan 1 pootje of aan 2 pootjes ? En weet je al welke gradatie het is ? Mira had gradatie 4, wilt zeggen meer werk voor een operatie en ik heb 650 moeten betalen, ze is geopereerd geweest aan 1 pootje. Maar 1600 euro heb ik eigenlijk nog nooit gehoord van mensen die een patella operatie hebben moeten betalen. Meestal liggen de prijzen tussen de 500 - 1000 euro, dat is verschillend van dierenarts tot dierenarts. Je zou alle goede orthopeden eens moeten afbellen. Veel succes!

honden page profiel HummeltjeHummeltje 3 doggies

honden foto van Hummeltje

Ja Amal, het is erg duur. Ik heb vooral prijzen van 600 á 800 per knie gehoord, maar de randstad is duurder. Wie weet hoeft er maar 1 knie. Of kun je 1 knie per keer doen (gebeurt sowieso per 1 knie dacht ik)Is inderdaad flink aan de prijs. Succes ermee, hopelijk valt het mee!

honden page profiel AmalAmal

honden foto van Amal

Volgens de DA die het geconstateerd heeft, eerst 1 knie, maar moet de andere waarschijnlijk tzt ook. Maar daar heeft hij nu ook geen last van, dat is ook te zien. Gradatie weet ik niet, alleen dat hij af en toe pijn heeft.
De beste DA hier in de buurt volgens internet en ook wat ik hier al vaker ben tegengekomen is Hopmans in Roden, maar die kan dus maximaal €1600 vragen.... Het kan natuurlijk meevallen, maar op zo'n uitschieter zit je natuurlijk niet te wachten.

We hebben ook gebeld met een homeopathische da en ook die raadde de da in Roden aan, maar ja, daar heeft ze zelf ook 1 x in de week consult. Ze zei ook dat opereren absoluut nodig was.

Ik heb nog zitten denken daar eerst nog een consult = wel weer meer kosten, maar miss dat ze dan een ruwe schatting kunnen maken. Kleine hondjes schijnen wel goedkoper te zijn.

Lastig hoor, maar wat moet dat moet! We blijven nog even bellen met orthopeden in de buurt en anders gaat ie naar Hopmans, afbetalen was ook nog een optie, mocht het veel duurder uitvallen... Door de crisis ben ik helaas werkloos geworden, vandaar dat zo'n groot bedrag even slikken is...

doglover (Gast)

Amal,

Bij een gradatie 3 van Patella wordt er meestal geopereerd. Ik raad je wel aan om naar een Ortopheed te gaan. Deze artsen zijn gespecialisteerd in het opereren met Patella Luxatie.
Mijn voorkeur gaat zeker niet uit naar een gewone dierenarts want een patella is specialisme en dat kan niet iedere dierenarts.

Succes

honden page profiel DD 3 doggies

honden foto van D

Er is een verschil in opereren.
En daar zit ook het verschil in geld in. Bij onze Sophie ben ik eerst naar een orthopeed in Hilversum geweest (we wonen dus in Almere) en die heeft het perfect uit gelegd dat er 2 soorten operaties zijn. Dat ligt dus aan hoe het er van binnen uit ziet.
(even kijken of ik het nog kan vinden ergens, want ik heb het allemaal bijgehouden op onze website, maar weet niet of die uitleg daar ook op staat. Niet dus)

Hier kan je wel lezen wat het nu precies is: http://ons-blog.nl/sophie/sophietje-heeft-patellaluxatie/

Je hebt dus 2 dingen die kunnen gebeuren bij de operatie. Of ze kunnen de knieschijf vastzetten met schroeven of ze kunnen het op een andere manier doen, die veel kostbaarder is, omdat deze ook qua operatief moeilijker is. Hoe te opereren ligt er dus aan hoe het bij de hond gesteld is.
Anders gezegd, met een lichamelijk onderzoek, met röntgenfoto of ct-scan kan de positie van de knieschijf ten opzichte van bovenbeen onderzocht en van daaruit bepaald men hoe te opereren.

Een goede orthopeed is dus van belang want die laat foto's en alles maken, om dus te willen zien hoe en wat en in welke gradatie het is. En hoe de stand dus is.

Het is jammer dat Putten te ver voor is je, Hilversum is trouwens ook een hele goede. Maar ook dat ligt natuurlijk te ver weg.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Knieschijf verspringt" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: bench training
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^