Gelijk de kop indrukken..maar hoe??

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel NadineNadine

honden foto van Nadine

Het wordt waarschijnlijk een lang verhaal....sorry alvast haha
Ik heb 4 honden, Hummer een Amerikaanse stafford/Rhodesian ridgeback reu van 1 jaar, Nala een amerikaanse stafford teef van 1,5 jaar, Bambi een chihuahua/Pincer teef van 2 en Bella een Duitse herder teef van 4.

Bella hebben we nu ongeveer 2 weken, sindsdien is Hummer veranderd. Niet naar mij en mijn vriend toe maar naar andere honden.
De eerste dag dat Bella er was is hij een paar keer uitgevallen. De eerste keer was toen ik hun eten klaar ging maken. Mijn schuld, ik had ze uit elkaar moeten houden.
De andere keren waren totaal uit het niets. bijvoorbeeld: ze lagen allemaal te slapen.Hummer staat op en loopt naar Bella en grijpt haar.
Het is steeds een hoop kabaal geweest maar Bella had geen schrammetje.
Elke keer dat hij uit is gevallen was het in huis. Buiten is er nooit wat aan de hand, ze spelen leuk, met koekjes uitdelen is er niks aan de hand.
Nou gaat het de laatste paar dagen goed. Hij valt niet meer uit, we zitten er dan ook bovenop. Zodra hij die blik in zijn ogen heeft brengen we ze beiden naar hun eigen plekje en is alles oke.

Nou werd ik daarnet onaangenaam verrast door Hummer. We hadden gelopen op de hei en liepen terug naar de auto. We kwamen aan bij het hek en gingen alle honden aanlijnen. Achter ons liep een vrouw met een labrador. Zij ging haar hond aanlijnen en op het moment dat ik Hummer wilde aanlijnen ontglipte hij mij en ging op de labrador af. De labrador ging gelijk op zijn rug liggen en hummer ging er boven op staan grommen. Nou was het al donker en ik kon niet goed zien wat hij deed maar het leek er op alsof hij hem in zijn nek vast had.
Hummer heeft nog nooit naar een vreemde hond gegromd laat staan aanvallen. Hij is altijd degene die zich onderdanig opsteld. Nou wist ik dan ook niet goed wat ik  moest doen dus heb hummer bij zijn nek gepakt, gelijk toen ik hem vast had begon hij heftiger te grommen en greep de lab harder in zijn nek.  Ik wilde geen risico nemen dus ik heb zijn nekvel los gelaten en gelijk bij zijn achterpoten de lucht in getrokken. Hij liet gelijk los en gromde nog wat na.
Eenmaal aan de riem was er niks meer aan de hand.

Ik heb gemerkt als hij dit bij Bella deed en wij hem te hard corrigeren zoals bij zijn nekvel pakken of hem in zijn zij 'prikken' (niet al te hard natuurlijk) , hij dan juist agressiever wordt naar de andere hond. Hij pakt dan elke gelegenheid om alsnog Bella te pakken.
En negeren wij zijn gedrag dan is hij het zo weer vergeten.
We hebben hem ook nooit van Bella af moeten trekken want na 3 luidruchtige seconden hield hij alweer op. Maar bij die lab leek hij niet van plan eraf te gaan.

Wij gaan eind deze maand op vervolg cursus met Hummer dus dan kunnen we er goed aan werken. Maja in de tussen tijd moeten we nog vaak naar de hei.

Nou wil ik dit zoals de titel al zegt dit gelijk de kop indrukken, maar hoe??
Was mijn reactie goed of had ik dit beter anders kunnen doen?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gelijk de kop indrukken..maar hoe??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel C.C.

honden foto van C.

Ik vind dit grote probleem niet echt op te lossen via het forum ondanks het natuurlijk super is dat je om raad vraagt, ik raad je aan een goede gedragstherapeut in te schakelen die hier verstand van heeft. Dit is geen situatie om dingen 'uit te proberen', iemand met veel inzicht is toch wel nodig.
In ieder geval succes!

honden page profiel KK

honden foto van K

zowel een ridgeback als een staff zijn pittige honden, die, eenmaal volwassen, vaak niet met andere honden overweg kunnen. een kruising van die 2, zoals hummer, heeft dus een grote kans dat hij op een gegeven moment niet meer met reutjes kan.het lijkt mij dat hij bella ziet als ZIJN teef, en haar dus ook beschermt tegen andere honden.
ik zou ook een gedragstherapeut inschakelen, anders heb je grote kans dat jouw eigen roedel straks niet meer met elkaar door 1 deur kan.
o,ja, een hond bij zijn nekvel pakken om te corrigeren kan echt niet, maakt een hond juist agressief of bang, en is zeer bedreigend voor een hond.

honden page profiel NadineNadine

honden foto van Nadine

Ja stom om hem bij zijn nekvel te pakken. Was puur uit reactie maar idd fout.
Gedragstherapeut gaan we doen, geen idee of het eenmalig was. Hoop het wel natuurlijk.
Vind het zo raar want de hele wandeling was er niks aan de hand, reutjes tegen gekomen, teefjes. 1 reu was ontzettend dominant Hummer loopt daar gelijk van weg.
Hij is paar dagen geleden tegen de grond geduwd door een reutje die hem wilde domineren. Hem bij me geroepen en hij kwam gelijk. Vandaag die hond  nog tegen gekomen en hummer loopt er met een grote boog omheen.

Vraag me dan echt af waarom deze hond wel en die reu 5 min daarvoor niet.

honden page profiel Yin, Yang & ikYin, Yang & ik

honden foto van Yin, Yang & ik

Ik heb ook geen oplossing voor je en kan alleen maar hopen dat je het onder begeleiding van de hondenschool en/of een GT onder controle krijgt. Je hebt een pittige kruising in Hummer met 2 teven die niet veel ouder zijn en dan nu het nieuwe lid, Bella die ook gelijk de oudste is met een verschil van 3 jaar. Wellicht dat dat er iets mee te maken heeft?

Wat betreft het voorval op de hei en je opmerking dat je er in de tussentijd nog vaak naar toe moet......Je moet uiteraard niet. En als je dan persee toch naar de hei wil zou je Hummer uit voorzorg voorlopig aan de (lange) lijn kunnen houden.

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Is hummer gecastreerd? Je zegt dat je wat in zijn ogen ziet op het moment dat hij voor Bella gaat, hoe was dit met de Labrador?

Het is idd heel lastig om zo te beoordelen... hoe is zijn lichaamstaal als hij uitvalt?

honden page profiel NadineNadine

honden foto van Nadine

Hummer is nog niet gecastreerd omdat we er hiervoor nog nooit problemen mee hadden. Hij had totaal geen dominantie in zich.
Wanneer hij voor Bella ging dan gingen zijn oren gespannen naar voren staan en dan keek hij heel geconcentreerd naar haar. Hij zag dan niks anders behalve Bella.  Aan zijn staart kan je het ook zien, die staat dan recht omhoog en kwispelt langzaam.Of hij dit bij de labrador had weet ik helaas niet. Daarvoor ging het veel te snel.
Ik raapte de riem van de grond en toen stond hij er al boven op.

Vandaag zijn we weer naar de hei gegaan en hij was weer onze oude vertrouwde hummer. 
Heel veel honden tegen gekomen, waaronder een honden uitlaatster met ongeveer 11 honden. 
Zaten ook volle reutjes tussen en er was niks aan de hand.
De mevrouw van de labrador zijn we ook nog tegen gekomen. Toen het gebeurde stond zij aan de andere kant en kon wat beter zien wat er gebeurde. Volgens haar had hij hem niet in zijn nek beet (wat ik dacht) maar stond hij er alleen bovenop te grommen. 

Ik heb die dag 100 keer nagespeeld in mijn hoofd. 
Nou vraag ik me af of ik het heb 'uitgelokt'. 
Ik wilde hem aanlijnen maar die andere hond stond best dichtbij en die mevrouw was al bezig met aanlijnen. Hij wilde naar die hond toe maar ik hield hem tegen met me hand tegen zijn schouder zeg maar. Ik had zijn riem nog niet om. Hij protesteerde en glipte weg, ik bukte om zijn riem op te rapen en toen dook hij erop.

Nou mag hij dit natuurlijk nooit doen ongeacht wat, maar vraag het me toch af.
Als ik hem aan de riem heb en hem door middel van zijn riem 'tegen houd' om naar andere honden te gaan doet hij dit niet.
Vandaag heb ik hem bij het aanlijnen bij me geroepen en dit ging ook met andere honden in de buurt prima.
Bij Bella heeft hij de afgelopen dagen ook niks meer gedaan, ze liggen zelfs tegen elkaar aan te slapen af en toe.

honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

" zowel een ridgeback als een staff zijn pittige honden, die, eenmaal volwassen, vaak niet met andere honden overweg kunnen. een kruising van die 2, zoals hummer, heeft dus een grote kans dat hij op een gegeven moment niet meer met reutjes kan.het lijkt mij dat hij bella ziet als ZIJN teef, en haar dus ook beschermt tegen andere honden.
ik zou ook een gedragstherapeut inschakelen, anders heb je grote kans dat jouw eigen roedel straks niet meer met elkaar door 1 deur kan.
o,ja, een hond bij zijn nekvel pakken om te corrigeren kan echt niet, maakt een hond juist agressief of bang, en is zeer bedreigend voor een hond. "

Het advies om een GT in te schakelen kan ik alleen maar toejuichen, alleen het door jou gestelde dat een Ridgeback op volwassen leeftijd niet met andere honden overweg zou kunnen, moet ik tegenspreken.
Wij gaan met zeer grote regelmaat wandelen in de bossen en vaak ook met nog eens met andere (volwassen) ridgebacks en alhoewel ik (nog) niet lang in dit wereldje zit, ben ik nog geen ridgeback tegengekomen die niet met andere honden kon omgaan. Eerlijk gezegd, denk ik dat het ook voor een (groot) deel aan de opvoeding ligt.

honden page profiel teresa en beauteresa en beau

@ nac...is niet helemaal correct...ook ik ken ridgebacks die zeker niet van de poes zijn zeg maar...

honden page profiel EstherEsther

honden foto van Esther

Net als de rest wil ik je een gt aanraden. In welke provincie woon je? Misschien kunnen wij iemand aanraden.

honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

" @ nac...is niet helemaal correct...ook ik ken ridgebacks die zeker niet van de poes zijn zeg maar... "

Nee, dat begrijp ik wel en ontken ik ook niet, maar ik denk niet dat je 'over een ras' kunt zeggen dat ze als ze volwassen zijn, slecht/minder goed met andere honden om kunnen gaan.
Ik blijf zeggen dat ik denk dat dit mede met opvoeding te maken heeft, een ridgeback heeft een hele duidelijke, strenge opvoeding nodig (iedere hond??).
Daarbij komt dat ze bijzonder slim zijn en ook heel goed zelf keuzes (kunnen) maken.

Ik weet niet of wij 'geluk' hebben, maar tot op heden hebben wij (buiten dat ze op dit moment -mogelijk mede dankzij haar schijnzwangerschap- 'even' wat moeilijker met sommige honden om kan gaan) er echt een superhond aan en hebben niet het idee dat dit een moeilijk ras is (maar misschien komt dat mede omdat we heel streng en duidelijk voor haar zijn).

honden page profiel DiegoDiego

honden foto van Diego

misschien is Bella teveel voor hem....
castratie of niet

nu word vast iedereen kwaad.......maar ik denk dat Bella dan niet in je roedel past of je wilt dat Hummer dit blijft doen ..een GT kan niks tegen hormonen en wil je hond laten helpen voor Bella
dan moet je het doen

honden page profiel Anne-Wil (baasje van Juno)Anne-Wil (baasje van Juno)

honden foto van Anne-Wil (baasje van Juno)

Hmm ik heb dat een keer meegemaakt met Juno. Er is een reutje in de buurt die absoluut niks van Juno moet weten. Een keer liep hij los (waar het niet eens mocht) en stak hij een weiland over om bij ons te komen.

Juno voelde al aan zijn water dat hij op moest passen en ging plat op zijn buik liggen. De hond boog ook zijn hoofd naar Juno toe en begon erg hard te grommen... was ook niet meer aanspreekbaar voor zijn baas. Maar hij beet niet.

Ik heb het toen geinterpreteerd als echt macho gedrag van die andere hond (deze lopen ook altijd met een kleine roedel). Wellicht was dat ook Hummer zijn reactie.

Probeer in ieder geval idd relaxed te blijven op het moment dat je merkt dat Hummer reageert. Hopelijk blijft het hierbij, en was het puur nog wennen aan de nieuwe situatie.

Overigens ben ik het helemaal met NAC eens - hier toch velen ridgebacks gezien maar nog nooit eentje die niet lief was voor anderen. Volgens mij zit dat ook totaal niet in het RR ras (wel gereserveerdheid). Stafford hoor ik wel eens over dat die problemen krijgen op de latere leeftijd, maar laten we daar nou niet meteen van uit gaan :-)

honden page profiel DreamteamDreamteam

honden foto van Dreamteam

Hoe weet je eigenlijk dat het aan jou hond ligt?
Het kan ook aan de labrador liggen dat hij zo deed.
Omdat je zegt dat het donker was en je de andere hond niet goed kon zien.
Ik weet het ook niet verder hoop dat je de oorzaak kan vinden!

honden foto van Tineke *Luna * Rambo (Brutus R.I.P)

Ik kan er ook weinig zinnigs over zeggen maar soms net als bij ons kan je niet samen door een deur en als je dan al geirriteerd ben dan kan het wel eens misgaan.

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Ik (simpele ziel) heb de neiging om te denken dat hij Bella eigenlijk niet in de roedel accepteert en zodanig van slag is dat hij dit ook uitkuurt op andere honden.O-)

honden page profiel ..

honden foto van .


honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

"
Inderdaad duidelijke en consequent zijn, heb voor de collie twee Ridgeback reuen gehad ( niet tegelijk). Niks vechten met andere honden. Geen geluk , maar duidelijke regels stellen. Ging wel met beide honden naar cursussen omdat ze een goede socialisatie verdienen. 

Eenjarige hond dus zijn grenzen aan het verkennen. Zou zeker naar een cursus gaan . "


Heb inmiddels 2 cursussen afgerond met haar, ben nu even gestopt omdat ze de kou (tijdens de cursus) verschrikkelijk vond, ik stond daar met een hond met een jas aan en een kleedje op de grond, maar nog vond ze het niets.
Gek om van jezelf te zeggen, maar ik ben echt super streng en consequent voor haar, zie het direct als 1 van de overige gezinsleden de teugels laat vieren ...
Mbt de socialisatie, wij gaan al van kleins af aan naar de hondenuitren 's avonds, daar komen iedere avond zo tussen de 6 en 15 (verschillende) honden, overigens gaat het als ze losloopt altijd goed (op die ene herder na, maar die kent ze al wat langer, dus geen vreemde hond), gelukkig!

Anoniem (Gast)

Ik bedoelde de TS vwb de cursus. 

Ben meteen de puppycursus gaan volgen, het waren niet mijn eerste honden maar vond het belangrijk. Zeker reuen. Ik was voor de RR veel strenger dan de collie maar dat is een heel ander soort hond.

honden page profiel ..

honden foto van .

honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

@ Miriam, ik las je beirchtje og een keertje door en toen had ik dat ook door :-( ...

honden page profiel KK

honden foto van K

"

Heb inmiddels 2 cursussen afgerond met haar, ben nu even gestopt omdat ze de kou (tijdens de cursus) verschrikkelijk vond, ik stond daar met een hond met een jas aan en een kleedje op de grond, maar nog vond ze het niets.
Gek om van jezelf te zeggen, maar ik ben echt super streng en consequent voor haar, zie het direct als 1 van de overige gezinsleden de teugels laat vieren ...
Mbt de socialisatie, wij gaan al van kleins af aan naar de hondenuitren 's avonds, daar komen iedere avond zo tussen de 6 en 15 (verschillende) honden, overigens gaat het als ze losloopt altijd goed (op die ene herder na, maar die kent ze al wat langer, dus geen vreemde hond), gelukkig! "

jij bent dan misschien heel streng en consequent, maar lang niet iedereen is zo, en dan kan een ridgeback de baas gaan spelen.

honden page profiel NadineNadine

honden foto van Nadine

In het  begin dacht ik ook dat Bella er niet tussen paste. Maar het gaat nu al 100 keer beter dan de eerste dag.
Bella moppert af en toe als 1 van de honden te dicht in de buurt komt maar dit is met een kleine correctie gelijk af. Hummer reageert er gelukkig niet op. 
Het lijkt er tot nu toe op dat hij haar steeds meer gaat accepteren. Het zal wel even duren voor ze elkaar 100% vertrouwen maar deze tijd geven we hen dan ook. Wil Bella niet opgeven zonder alles geprobeerd te hebben.

Over een week begint de cursus. Mijn vriend gaat met Hummer en ik met onze andere stafford Nala.
Goed voor hummer en Nala maar natuurlijk ook voor ons! 
De puppy cursus had destijds ook een heel positief effect op hem.
Ook fijn dat we dan gelijk bij een trainer terecht kunnen voor begeleiding als we weer een probleem hebben.

honden page profiel NacNac

honden foto van Nac

"
jij bent dan misschien heel streng en consequent, maar lang niet iedereen is zo, en dan kan een ridgeback de baas gaan spelen. "


Hoi Karin, ik wil hier abosluut geen welles/nietes spelletje van maken, maar is dat eigenlijk niet met iedere hond? Ik heb hier ook nog een maltezer rondlopen en als ik die niet goed had opgevoed, zou hij mogelijk ook de baas hebben willen spelen, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Tuurlijk zullen de gevolgen van bijv. een beet van een maltezer of een ridgeback heel anders zijn, maar het blijft dan een niet goed opgevoede hond (uitzonderingen vwb de aanleiding van een beet daar gelaten).

Persoonlijk denk ik dat het niet uitmaakt wat voor ras je hebt, je moet ALTIJD streng en consequent zijn, van chihuahua (schrijf ik dat zo goed?) tot bull mastif. En natuurlijk zal je bij het ene ras de teugels wat makkelijker kunnen laten vieren dan bij het andere ras, maar de basis moet gewoon goed/hetzelfde zijn.

Het blijft helaas wel een feit dat (lang) niet iedereen streng en consequent kan zijn, maar dat zal je altijd houden, het gedrag van een hond ligt dan niet aan de hond/het ras zelf maar aan de opvoeding.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Gelijk de kop indrukken..maar hoe??" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Volgende forumvraag: johan
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^