Met de slee?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Weet niet zo goed waar het geplaatst moet worden maar oke.

Ik ben al vroeg dit jaar. Al vanaf de zomer heb ik een plan dat nu steeds dichter bij komt en ik toch hoop te kunnen gaan uitvoeren. O-)

De hond voor de slee.

Faya's favoriete hobby is trekken. Maakt niet uit wat, die sleept het liefst alles mee en vooruit. Dat ze niets gewend is gaat dus ook niet op, wij doen aan weightpullen in de vorm van uitlaten. (Er is iedere dag wel een rondje waarop ze me een half uur vooruit probeert te sleuren op volle kracht.)

Eigenlijk is het altijd negatief want ja, mij vooruit trekken aan mijn armen vind ik niet zo leuk.

Heb dus het idee het om te zetten in iets positiefs. Zodra er sneeuw ligt mag ze haar hart gaan ophalen.

Maar hoe pak je zoiets nu aan?

Ik heb wel enige ideeen waaronder een speciaal tuig, koorden en ik wil gewoon een slee van plastic aanschaffen (dus niet te zwaar) en het haar aanleren door eerst een tijd naast haar te lopen met de slee er achter.

Hier zitten echter veel mensen met poolhonden die deze sport beoefenen. Als sport dan wel maar denk dat ik dan beter advies krijg dan van de plaatselijke dierenwinkeleigenaar.

Dus iemand tips, ideeen, advies zodat ik het goed voorbereid kan gaan uitvoeren?

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Met de slee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa


Geweldig idee...., alleen mag je dat soort dingen volgens mij alleen met officiele trek honden doen als de husky enzo.

Mocht ik mij vergissen...., dan kan ik je nog steeds niet helpen...., geen ervaring, behalve onvrijwillige sleur partijen O-)

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Klopt Ina, dat geloof ik ook ergens te hebben gelezen.

Maar goed, ben best bereid een overtreding te maken als Faya er nu echt blij van wordt. Dat moet ik nog maar zien natuurlijk al weet ik het bijna zeker.

Toch liever eerst goed voorbereiden haha! Wie weet een tweespan? Kun je achterop, hoeven we ons niet meer te ergeren aan die sleurpartijen. O-)

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

haha weightpullen in de vorm van uitlaten :-D

kun je dan bv ook niet lekker met faya steppen? beetje zelfde idee, maar het hele jaar omdat je geen sneeuw nodig hebt??
kan ze je ook rondsleuren :-)

wat de slee betreft kan ik je neit helpen, sorry...

zou iig zorgen dat de boel goed zit, want kan best leip hard gaan dnek ik :-D

iig succes Sam! ;-)

honden page profiel Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest. 3 doggies

honden foto van Het Teckelventje.--Lobke Lodewijk en de rest.

Volgens mij mag dit alleen als je een licentie hebt informeer eeens bij mensen die husky,s of Malamuts hebben groeten Hein.

honden page profiel MBXMBX 3 doggies

honden foto van MBX

Is inderdaad verboden om het met een AB te doen. Als je het wil doen gewoon achteraf doen of een buur kindje er op zetten want dan is alles ineens grappig en leuk O-)
Ik denk dat je het beste een weightpull tuig aan kan schaffen hiervoor. Faya eerst aan tuigje laten wennen en dan een fles met steentjes erachter hangen zodat ze went aan geluid achter dr. Dan de slee en ga zo maar door.

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

ik wou net zeggen...
zag hier vorig jaar winter toch echt allemaal honden aan de slee O-)

honden page profiel TZNTZN 3 doggies

Wij hebben hetzelfde gedaan, alleen mocht Pim mij op een skateboard voort trekken.
Zelfde idee dus.
De eerste keer snapte Pim de bedoeling niet, dus lieten we iemand ervoor fietsen, die hem een beetje enthousiast riep, en hup daar ging hij... En sinds dien, rent hij wel, als het skateboard tevoorschijn komt...

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Tnx Jeroen! En daar heb ik ook wel over nagedacht maar dat steppen vind ik zelf dan weer niet zo leuk. Daarbij doet ze het ook aan de fiets het eerste rondje. Gaat inderdaad leip hard maar dat vind ik wel lachen. O-) En ze heeft een rem, is wel goed te begrenzen. Skipak aan, snowboots, zonnebril op en gaan. Mandy's idee voer ik dan ook maar niet door, tenzij ik graag van een buurtkindje af wil haha. O-)

Mijn doel is gewoon een rustig drafje eigenlijk waarin ze in haar element is. Die hond is gewoon zo, ik kan er weinig aan veranderen. Los, vast het maakt niet uit. Het liefst gaat ze altijd lekker tekeer. Dan heb ik liever dat ik iets kan doen waarin ze gelukkig is en het kan uiten dan dat ik niets doe en me erger aan het feit dat ze het doet omdat het toevallig niet mag van een of andere pipo.

We hebben hier in de buurt een afgesloten deel van een kilometer lang. Een recht stuk van gras. Als ze eenmaal die slee achter haar gewend is wil ik het daar gaan proberen.

honden page profiel Ina, Misty en AysaIna, Misty en Aysa 3 doggies

honden foto van Ina, Misty en Aysa


Die step van Jeroen, lijkt me ook een stukje veiliger...., zo'n slee gaat natuurlijk alle kanten op als Faya begint te stuiteren :-D

En anders een ski-pak met extra dons vulling, fietshelm, bitje en scheenbeschermers....., "Pas op..., daar komt Faya..., en Saaaaaaaaaaaaaaaaaam" :-D ;-) :-D

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

daar is een oplossing voor; bubble foam ;-)
whahaha
gewoon jezelf inpakken met dat spul :-D

maar ik ben het met je eens Sam, als ze hiermee in dr element is, en je hebt een stekkie waar je dat even lekker kunt doen zou ik ook zeggen go for it ;-)

er zijn zoveel dingen die eigenlijk niet mogen en we toch doen O-)

het comfortabelste voor faya lijkt mij dan ook een weightpull tuig, of een MAG / El Perro tuig met die 2 ringen bovenop de rug misschien ook nog

honden page profiel SamojeedPolar&ArcticSamojeedPolar&Arctic 3 doggies

honden foto van SamojeedPolar&Arctic

bij pulsardogdesign.nl hebben ze speciale tuigen hiervoor volgens mij gebruiken zij ze ook voor bulldogs.

ik denk wel dat je eerst veel moet oefenen misschien met een kar?
en vooral gewicht moet laten trekken zodat ze spieren op kan bouwen. niet meteen in de volle sprint laten trekken.

honden page profiel moniquemonique 3 doggies

honden foto van monique

we hebben het met ro 2 jaar geleden geprobeerd, tuig aangeschaft , gelukkig niet meteen de duurste gekocht.
yentl was nog lichtgewicht dus op de slee gezet.
singels eraan en go.
wat doet ro die geeft volgas en lanseerde yentl , die wilde niet meer op de slee als ro ervoor stond , dus ik zou eerst kijken of je van iemand een tuig of zo kunt lenen.;-)

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

@Ina: Hahahaha ja een goede uitrusting voor de baas is het halve werk. Wel weer allemaal extra gewicht. O-)

@Jeroen: Jij maakt het helemaal bont hahahaha! ;-) Zie het al voor me dat ik zonder m'n armen te kunnen strekken tegen een boom aan vlieg.

Maar zo zie ik het ook hoor. Ik ga niemand pijn doen, alleen als het goed is mijn hond een plezier doen. Heb trouwens al voor zo'n El Perro tuig gekeken! Hebben ze ook met roze. Haha. O-)

Kijk dit is een impressie van Faya op zondagmorgen. Was echt niets, ze had gewoon goede zin.









Halve bomen proberen vooruit te slepen, laatst ging ze ook weer aan de haal met een gedumpte kerstboom. Met alles gebruikt ze kracht maar negatief. :-)

@SamojeedPolar: Bedankt ik ga even kijken! Dat is precies wat ik ook van plan ben, de volle sprint is natuurlijk maar een geintje, ergens hierboven zei ik ook al het liefst een rustige draf zie. Het opbouwen is erg belangrijk. :-)

honden page profiel maxlisamaxlisa 3 doggies

honden foto van maxlisa

lachen! heb het vorig jaar gedaan. met een echte slee en een kinderslee en een opblaasbare (eigenlijk voor in t zwembad) band.met een kinderslee kan je niet sturen of helpen!

maar je zegt dat je het er voor over hebt; realiseer je wel dat je je hond kan kwijt raken.
zal je net zien; slaan en schoppen krijg je een tikje op je vingers maar hierbij... ;-)
als je je maar besef hebt van dit risico.

wat uitlaten en laten trekken betreft; kijk eens voor een heupgordel. je kan het natuurlijk ook nog er uit trainen.

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

" Klopt Ina, dat geloof ik ook ergens te hebben gelezen.

Maar goed, ben best bereid een overtreding te maken als Faya er nu echt blij van wordt. Dat moet ik nog maar zien natuurlijk al weet ik het bijna zeker.

Toch liever eerst goed voorbereiden haha! Wie weet een tweespan? Kun je achterop, hoeven we ons niet meer te ergeren aan die sleurpartijen. O-) "


Je bent best bereid die overtreding te maken. Maar ben je dan ook bereid om de consequenties te nemen mbt de gezondheid van je hond? Je hond kan rug problemen krijgen, nek problemen, problemen met zijn heupen etc! Je moet echt niet een hond die niet gemaakt is om te trekken laten trekken aan iets. Wat als hij straks wel schade oploopt ervan! En Dan? Heb jij omdat jij hem zo graag wilde laten trekken het over dat hij zijn kwaliteit van leven moet inleveren?

Daarbij, er is een zeer strenge wet op je hond als trekkracht te gebruiken. Vergunningen aanvragen, je hond laten keuren etc. Als iedereen hun hond maar als trekkracht gaat gebruiken, dan verpest je het dus dat de regels weer nog scherper aangesteld gaan worden, of dat er een algeheel verbod komt.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

Allereerst moet je een licentie gaan halen, dit kan bij de liga van canicross of bij een sleehondenclub. Dan ben je gewettigd om je hond dit te laten doen want anders kunnen ze je hond afnemen wegens dierenmishandeling.

Dan ga je een speciaal X-back-harnas halen
http://www.hondenspul.nl/N_frame.html?http://www.hondenspul.nl/X-back-Trekharnas--N_art_106.html
Het is belangrijk dat het achterste 'V'tje mooi op het staarteinde zit, niet er voor of er achter. Ook moet het aan de nek, borst, poten en billen goed zitten zodat de hond mooi op de borst kan trekken zonder spieren af te snijden.

Wat je ook kan doen, en dat gaan Fennah en ik doen omdat ik dezelfde situatie als jij heb :P, is BIKEJÖRING.
http://www.youtube.com/watch?v=YgpoYKx4zJw
Lijkt me echt suuuper!

Daar heb je naast het harnas nog twee dingen voor nodig:
dit: http://www.hondenspul.nl/N_frame.html?http://www.hondenspul.nl/X-back-Trekharnas--N_art_106.html om te voorkomen dat de lijn in je voorwiel komt
Heb je ook in deze versie:
http://www.hondenspul.nl/N_frame.html?http://www.hondenspul.nl/X-back-Trekharnas--N_art_106.html
en een elastiek de hond aan de fiets te koppelen. Ongeveer een 2m lang.

En dan de commando's leren en beginnen op gemakkelijke wegen he :-)

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Oke kijk dat wist ik niet, ik dacht dat je gewoon een bekeuring kreeg. O-)

De heupgordel heb ik al gehad, niet zo fijn lopen is dat.

@Patricia: Dit zijn net zo goed honden die gemaakt zijn om te trekken. Zijn van oorsprong ook werkhonden maar dan richting landbouw etcetra, oftewel nog een tikkeltje harder.

Het is wel degelijk iets waar ik over na heb gedacht wat betreft de gezondheid maar aangezien ze nu ook trekt, sleept en mal doet zie ik niet in waarom goed opgebouwd voor de slee nu slechter kan zijn.

Ik heb geen hond omdat ze zo goed bij mijn bank past. Ik heb een hond om er wat mee te doen. Ga niet over kwaliteit van leven beginnen want ik vind het pas geen kwaliteit van leven als je altijd een eeuwig maar zo moet uitkijken en begrenzen.

Bij mijn type hond is dat wat lastig dus ik probeer als baas alleen maar het voor haar zo leuk mogelijk te maken. Iets waarin ze kan werken, wat ze leuk vind en iets waarin ze haar ei kwijt kan zonder overdreven die spanning te creeeren. Gewoon fijn bezig zijn.

Zoals je hier boven kunt lezen wist ik niet dat het zo streng was gezien er zoveel honden voor de slee lopen die dat niet horen te doen. Vandaar dat ik dacht bekeuring en klaar. :-) Wel iets om over na te denken, heb nog steeds lak aan het gebeuren maar wil het voor andere hondenbezitters niet gaan verpesten.

honden page profiel SamojeedPolar&ArcticSamojeedPolar&Arctic 3 doggies

honden foto van SamojeedPolar&Arctic

wat bedoel je precies met dat er zoveel honden voor de slee lopen?
er zijn maar vier rassen die daarvoor gebruikt mogen worden:
samojeed, husky, malamute en de groenlander
elke andere hond die hiervoor gebruikt word is niet legaal.
Daarbij komt ook kijken dat deze honden ook een stamboom moeten hebben kruisingen mogen dus ook niet trekken!

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

" Oke kijk dat wist ik niet, ik dacht dat je gewoon een bekeuring kreeg. O-)

De heupgordel heb ik al gehad, niet zo fijn lopen is dat.

@Patricia: Dit zijn net zo goed honden die gemaakt zijn om te trekken. Zijn van oorsprong ook werkhonden maar dan richting landbouw etcetra, oftewel nog een tikkeltje harder.

Het is wel degelijk iets waar ik over na heb gedacht wat betreft de gezondheid maar aangezien ze nu ook trekt, sleept en mal doet zie ik niet in waarom goed opgebouwd voor de slee nu slechter kan zijn.

Ik heb geen hond omdat ze zo goed bij mijn bank past. Ik heb een hond om er wat mee te doen. Ga niet over kwaliteit van leven beginnen want ik vind het pas geen kwaliteit van leven als je altijd een eeuwig maar zo moet uitkijken en begrenzen.

Bij mijn type hond is dat wat lastig dus ik probeer als baas alleen maar het voor haar zo leuk mogelijk te maken. Iets waarin ze kan werken, wat ze leuk vind en iets waarin ze haar ei kwijt kan zonder overdreven die spanning te creeeren. Gewoon fijn bezig zijn.

Zoals je hier boven kunt lezen wist ik niet dat het zo streng was gezien er zoveel honden voor de slee lopen die dat niet horen te doen. Vandaar dat ik dacht bekeuring en klaar. :-) Wel iets om over na te denken, heb nog steeds lak aan het gebeuren maar wil het voor andere hondenbezitters niet gaan verpesten. "


in mijn ogen kan elke hond die groot genoeg is, conditie heeft en de wil heeft perfect trekken. Kijk eens naar filmpjes op youtube van Bikejöring, zelden zie ik een husky :P heb al duitse staande, labrador etc tegen gekomen! Een hond zijn lichaam kan heus wel wat aan, zeker als je het juiste materiaal gebruikt zodat de hond op de borst en niet op de nek trekt :-)

honden page profiel Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & AmayaMarloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya 3 doggies

honden foto van Marloes, vrouwtje van Nyx, Skye & Amaya

honden laten trek is verboden volgens de wet. (voordat je jezelf in de nesten werkt)
hoe dat zit met sleedehonden (zoals de husky en malamute) en kruisingen hiervan, weet ik niet.

echter heb ik wel het idee dat, ondanks het verboden is, er niet op gecontroleerd wordt.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

" wat bedoel je precies met dat er zoveel honden voor de slee lopen?
er zijn maar vier rassen die daarvoor gebruikt mogen worden:
samojeed, husky, malamute en de groenlander
elke andere hond die hiervoor gebruikt word is niet legaal.
Daarbij komt ook kijken dat deze honden ook een stamboom moeten hebben kruisingen mogen dus ook niet trekken!
"


Dat zodra het sneeuwt iedere amateur zijn hond vastbind voor de slee (desnoods met slipketting, van de winter al 4 keer gezien) en hem z'n gang laat gaan.

Zelfde idee dit van mij in feite, alleen dan een andere voorbereiding en uitwerking.

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

"

in mijn ogen kan elke hond die groot genoeg is, conditie heeft en de wil heeft perfect trekken. Kijk eens naar filmpjes op youtube van Bikejöring, zelden zie ik een husky :P heb al duitse staande, labrador etc tegen gekomen! Een hond zijn lichaam kan heus wel wat aan, zeker als je het juiste materiaal gebruikt zodat de hond op de borst en niet op de nek trekt :-)

"


In die van mij ook. Maar dat bikejöring is hier praktisch niet uitvoerbaar helaas. Krijg je als je in de stad woont met allemaal verkeer. Ziet er wel heel leuk uit!

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

"

In die van mij ook. Maar dat bikejöring is hier praktisch niet uitvoerbaar helaas. Krijg je als je in de stad woont met allemaal verkeer. Ziet er wel heel leuk uit! "


moet je voor naar het bos gaan he :P met een slee toch ook? ;-)

honden page profiel S&F.S&F.

honden foto van S&F.

Ja maar hier is ook geen bos. Tenminste, een bosje 20 minuten rijden hier vandaan dat dus ook overbevolkt is. O-)

Voor de slee zijn veel meer opties. :-)

honden page profiel esther esther 3 doggies

honden foto van esther

Of het nu wel mag of niet mag...( daar weet ik niets van...O-))
Het idee is briljant....;-)

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

" Ja maar hier is ook geen bos. Tenminste, een bosje 20 minuten rijden hier vandaan dat dus ook overbevolkt is. O-)

Voor de slee zijn veel meer opties. :-) "


Met sneeuw op straat?? :-D Lijkt me zooo leuk!

honden page profiel Patricia & de MusketiersPatricia & de Musketiers 3 doggies

honden foto van Patricia & de Musketiers

Ik weet niet hoe het zit met bikejöring, volgens mij valt het dan ook nog onder trekken.

Canicross kan je wel doen :-) Met de benodigde spullen.

Er zijn 5 rassen die ontheffing hebben om als trekkracht gebruikt te worden in Nederland.
- Siberische Husky
- ALaskan Malamute
- Eskimohond
- Samojeed
- Groenlandsehond.

Ontheffing verbod gebruik honden als trekkracht
Honden mogen niet worden gebruikt als trekkracht. Dat staat in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd). Onder het begrip 'een hond als trekkracht gebruiken' in de zin van artikel 36 van de Gwwd moet worden verstaan:

Een activiteit waarbij een hond doelbewust wordt ingezet om op het land of in het water een kar, slee, boot, danwel een ander voorwerp, dier of mens voort te trekken.

Voor vijf hondenrassen geldt een uitzondering; zij hebben een vrijstelling voor de sledehondensport:

Alaskan Malamute
Eskimohond
Groenlandse hond
Samojeed
Siberian husky
Wilt u bovenstaande hondenrassen als trekkracht gebruiken voor een ander doel dan de sledehondensport? Of wilt u andere hondenrassen als trekkracht gebruiken? Dan kunt u hiervoor een ontheffing aanvragen. Hoe u dit doet leest u links in het menu.



http://www.hetlnvloket.nl/onderwerpen/dierziekten-en-dierenwelzijn/dossiers/dossier/ontheffing-verbod-gebruik-honden-als-trekkracht


Let wel op, als je een kruising hebt van een van de boven staande rassen heb je geen ontheffing. Dan moet je dat eerst aanvragen.
Het gaat hier alleen om volbloed rassen.

honden page profiel Jana *FeLaNelKi*Jana *FeLaNelKi* 3 doggies

honden foto van Jana *FeLaNelKi*

" Ik weet niet hoe het zit met bikejöring, volgens mij valt het dan ook nog onder trekken.

Canicross kan je wel doen :-) Met de benodigde spullen.

Er zijn 5 rassen die ontheffing hebben om als trekkracht gebruikt te worden in Nederland.
- Siberische Husky
- ALaskan Malamute
- Eskimohond
- Samojeed
- Groenlandsehond.

Ontheffing verbod gebruik honden als trekkracht
Honden mogen niet worden gebruikt als trekkracht. Dat staat in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd). Onder het begrip 'een hond als trekkracht gebruiken' in de zin van artikel 36 van de Gwwd moet worden verstaan:

Een activiteit waarbij een hond doelbewust wordt ingezet om op het land of in het water een kar, slee, boot, danwel een ander voorwerp, dier of mens voort te trekken.

Voor vijf hondenrassen geldt een uitzondering; zij hebben een vrijstelling voor de sledehondensport:

Alaskan Malamute
Eskimohond
Groenlandse hond
Samojeed
Siberian husky
Wilt u bovenstaande hondenrassen als trekkracht gebruiken voor een ander doel dan de sledehondensport? Of wilt u andere hondenrassen als trekkracht gebruiken? Dan kunt u hiervoor een ontheffing aanvragen. Hoe u dit doet leest u links in het menu.



http://www.hetlnvloket.nl/onderwerpen/dierziekten-en-dierenwelzijn/dossiers/dossier/ontheffing-verbod-gebruik-honden-als-trekkracht


Let wel op, als je een kruising hebt van een van de boven staande rassen heb je geen ontheffing. Dan moet je dat eerst aanvragen.
Het gaat hier alleen om volbloed rassen. "


Maar een licentie kan je voor elk soort hond aanvragen hoor, en die licentie zorgt er voor dat die wet niet van toepassing is en dat de hond wettelijk de fiets/slee mag trekken

honden page profiel Jeroen & LolaJeroen & Lola 3 doggies

honden foto van Jeroen & Lola

"


http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/156778_515265038484298_1288224076_n.jpg

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/556153_515265058484296_1809054111_n.jpg

http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/526336_515265078484294_1412666612_n.jpg

http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/74256_515265091817626_399881500_n.jpg

"


sorry, even off topic..maar wat is ze toch mooi ;-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Met de slee?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: hond bijt uit angst
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^