onderdanig of toch maar niet???

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

Gino gaat eigenlijk altijd voor andere honden op zijn rug liggen,groter of kleiner als hij... bij sommige honden gaat hij zelfs al ver van te voren liggen en ook voor honden die hij al van pup af aan kent. Maar nu vraag ik me af wat dit uberhaupt betekent? Ik weet dat het onderdanigheid is maar waarom hij ook bij honden doet die hij al heel zijn leven(2)kent.
Vanavond kwamen we een man tegen die we ook al vaker gezien hebben,hij heeft een grote zwarte reu en een rottweiler teef,dus Gino al op zijn rug voordat ze er waren,de reu liet hij snuffelen maar toen de teef ging snuffelen liet hij al liggend op zijn rug zijn tanden zien en begon het te grommen. Later ging hij staan,maar ging hij alweer heel laag bij de grond en op weg om zijn rug te gaan maar toch grommend en een soort van aanvallend.. Dit doet hij bij sommige honden,wat is dit  en belangrijker,hoe ga ik hier mee om???

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "onderdanig of toch maar niet???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Kan het zijn dat het inmiddels aangeleerd gedrag is geworden? IK zie een hond en ga maar meteen op de rug?

Is hij dat los of aan de lijn.

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

Dat is misschien helemaal niet zo gek gedacht Mimi,ik liet/laat het altijd maar zo omdat ik niet zo goed weet wat ik ermee aan moet. Gino loopt altijd aan de lange lijn(10 meter) hij doethet bij loslopende als wel bij honden aan de lijn. Wat kan ik hier mee doen,of moet/kan ik het zo laten??

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

p,s hij doet het ook bij de baasjes van de honden, soms zeggen ze hier in het park wel eens dat hij het gewoon prettig vind,want als de baasjes hem dan op zijn buik kriebelen,gaat z,n oogjes dicht. Er liep altijd een bouvier (teef) hier in het park en als zij ging snuffelen gingen ook altijd zijn oogjes dicht,heerlijk ontspannen lag hij er dan bij.

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

Ik heb er een beetje dubbel gevoel bij. Aan de ene kant zou ik zeggen laat maar aan de andere kant wat bedoelt hij er mee? Hij heeft nu een keer gegromd naar een hond. Had hij in het verleden ook geen probleempjes met honden? Hoe was het ook al weer.

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

Toen hij pup was,ging hij ook vaak op zijn rug liggen,hij heeft later toen hij iets ouder dan een jaar was een maand of 2/3 gehad dat hij erg uitviel aan de lijn. Ik heb dat er gelukkig uit gekregen door over te steken of met een boog om de andere hond heen te gaan,zo werd het uitvallen steeds minder. Omdat ik daar veel over had gelezen op HP,zag ik aan zijn houding dat het ook een stuk onzekerheid kon zijn,dus heb ik bij honden die ik ken en vertrouw, Gino steeds meer richting de betreffende hond laten gaan en al gauw werd het dus van grommen/blaffen en uitvallende beweging,steeds iets lagere houding en uiteindelijk is het dus geworden dat hij op zijn rug gaat liggen. Hij doet het ook bij honden die kleiner zijn dan hem en bij teven,alleen bij stafford  en bull achtige is hij echt fel maar ik moet toegeven dat dat hoogst waarschijnlijk door mij komt omdat ik daar zelf toch een soort van angst voor heb en uiteraard voelt hij dan mijn spanning..

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

Zit even mee te lezen..

Heb je de pup vanuit het nest.?

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

Ik heb hem als pup van 8 weken...

honden page profiel Mimi Mimi 3 doggies

honden foto van Mimi

Het is wat moeilijk om via de pc te oordelen wat je zou kunnen doen. Jij bent toch eens bij Astrid geweest he? Misschien dat zij eens kan kijken en advies kan geven welke manier het handigst is voor Gino om er mee om te gaan.

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

Het klopt dat Astrid hier is geweest,maar toen hebben we meer gekeken naar Gino zijn fixatie probleem,dat ging meer over het fixeren en weglopen en dat was ook in de periode dat Gino juist meer uitviel. Ik heb nu contact met Margje van Biko en misschien komt ze een keer deze kant op en dan kan ik het met haar bespreken. Het is ook zo lastig als je geen auto hebt,het beperkt me echt even in de mogelijkheden om naar een geschikte hondenschool te gaan. Ik heb 2 maanden geleden nog een cursus hier in de buurt gevolgd en daar deed Gino het ook bij de andere honden,maar de trainster heeft daar eigenlijk nooit iets over gezegd.

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

Wat ik zo lees is het een hond die het niet goed aankan om zoveel/zo vaak honden te ontmoeten,het is hem te veel.

Hij gaat al op zijn rug liggen als ze er nog niet eens zijn(dat op de rug liggen zegt:-Doe me auj niks),en als hij dan toch nog zijn tanden laat zien en gaat grommen dan vindt hij het gewoon eng en totaal niet prettig.Het grommen en tanden laten zien,is stress en zegt dat ze op afstand moet blijven.

Ik zou het hem eens wat makkelijker gaan maken en minder contact gaan maken met andere honden.
Even iets minder input wat betreft al het handelen en aftasten met andere honden.

En Gino loopt zelf dus altijd aan de lijn als ik het goed begrijp,hij kan niet anders dan met jou mee lopen,en jij loopt op (alle) baasjes met honden af.Waarschijnlijk als je hem los zou hebben dan zou hij een 'blokje om lopen'

Je leest hier vaker mee,heb je weleens het voorbij zien komen dat het goed is voor je hond om juist in bochten om honden heen te lopen,als je hond aan de lijn is?
Voor de ene is een bocht van 2 meter genoeg voor weer een ander is de spanning zó hoog dat je beter even kunt oversteken.
Probeer eens een tijd niet met Gino op honden af te lopen,voor hem betekend dit dat hij er mee om moét gaan en moet handelen.Hij vindt(net als vele honden) dit véél te direct en eng.
Recht op elkaar aflopen zegt in hondentaal ook niet veel goeds.Het is uitdagend of dreigend.
In Gino's geval doet hij zijn uíterste best om de andere honden te kalmeren en zich maar over te geven,omdat hij weet dat hij niet anders kan dan met jou meelopen.Als de honden dan te lang aan hem snuffelen raakt hij zo gespannen/angstig/onzeker dat hij zijn stress taal gaat gebruiken.

Geef hem meer rust hierin en loop als je een hond ziet komen op de stoep of wandelpad even meer naar het fietspad of de berm in of het grasveld in,geef hem ruimte en leer hem zijn normale hondentaal weer op te pikken.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

Hm, lastig. Ik denk dat het belangrijk is dat je weet wat een onderdanige houding is. Echt onderdanig is nl. niet alleen op de rug liggen, maar ook met alle vier de poten ingeklapt (dus geen achterpoten languit gestrekt), kop afgewend, oren naar achteren, niet aankijken en de staart helemaal over de buik. Bovendien moet de geurinformatie overeenkomstig zijn. De andere hond ruikt het als de zogenaamde onderdanige hond doet alsof. Eerlijk gezegd denk ik niet dat Gino onderdanig is naar die andere honden en ik denk dat we echt meer nodig hebben om een conclusie te geven. Maar in eerste instantie komt Gino uit jouw verhaal absoluut niet over als onderdanige (zelfs angstige) hond.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Nu ben ik geen GT ,maar een hond die op zijn rug ligt,zich over wil geven omdat hij ook niet anders kan(zijn beste instinct omhoog haalt),kan het te veel worden,wordt angstig en gromt/laat tanden zien.


Een hond die zich heel zelfverzekerd overgeeft aan een andere hond-uit eigen wil-die zal echt niet nog met stress gaan communiceren.

honden page profiel Dobber †Dobber †

honden foto van Dobber †

" Vanavond kwamen we een man tegen die we ook al vaker gezien hebben,hij heeft een grote zwarte reu en een rottweiler teef,dus Gino al op zijn rug voordat ze er waren,de reu liet hij snuffelen maar toen de teef ging snuffelen liet hij al liggend op zijn rug zijn tanden zien en begon het te grommen. Later ging hij staan,maar ging hij alweer heel laag bij de grond en op weg om zijn rug te gaan maar toch grommend en een soort van aanvallend.. Dit doet hij bij sommige honden,wat is dit  en belangrijker,hoe ga ik hier mee om??? "

Sorry Soraya, ik ben ook geen GT maar ik lees in het dikgedrukte gedrag geen reden om de tanden te laten zien (voorop gesteld dat een hond snel de tanden zal laten zien als hij echt onderdanig is) en al helemaal geen reden om te grommen. Dat alleen al maakt dat ik me afvraag hoe onderdanig hij is. Maar goed, om eerlijk te zijn denk ik dat het sowieso heel gevaarlijk is om nu al een oordeel te vellen dat de hond wel of niet onderdanig is en gromt omdat hij niet anders kan. Er is veel meer lichaamstaal gaande met dit soort dingen dus het lijkt me niet slim dit direct direct te beoordelen.

honden page profiel sorayasoraya

honden foto van soraya

Nee we waren er niet bij idd,maar om er dan van de maken dat hij niet mag grommen,omdat dat volgens jou geen goede reden is,omdat de andere hond alleen kwam snuffelen.

Zo werkt het niet in die hondenkopjes.
Deze hond kan alleen zijn baas volgen aan de lijn,en probeert het beste te maken van een situatie die hij helemaal niet aankan.
Hij wil zich overgeven,maar het wordt hem gaanderweg te veel en te beangstigend.

Nu weten we wel dat jij en ik een tótaal andere kijk hebben op hondengedrag,moet wel even gezegd worden O-) vind ik.


Grommen en tanden laten zien staat voor stress en is een afstandvergrotende communicatie,hele normale communicatie voor een hond die (grote) stress/angst ervaart.

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

Juist doordat we beide zo'n andere kijk op het gedrag hebben zijn we het totaal niet met elkaar eens ;-). Dat grommen en de tanden laten zien een afstandsvergrotend communicatiemiddel is ben ik met je eens, ik weet alleen niet of ik het met je eens ben dat angst daar de motivatie voor is.

honden page profiel Christien&ChelseaChristien&Chelsea 3 doggies

honden foto van Christien&Chelsea

Ik heb niet alle reactie's gelezen maar Chelsea doet dit ook al d'r hele leven.. Als er een andere hond aankomt gaan d'r oortjes plat en gaat ze kruipen en als 'ie dan bij d'r is rolt ze op d'r rug.. En als de andere hond dan gesnuffeld heb rolt ze om en kruipt ze naar de voeten van het baasje en gaat dan weer op d'r rug liggen.. Voorheen vond ik het beetje genant want het stond net alsof ik mishandelde ofzo (vond ik zelf), maar nu ben ik er eigenlijk wel blij mee.. Ze kan met letterlijk alle honden overweg die we tegenkomen, ook als mensen zeggen van "ik weet niet wat mijnes doet hoor..!" het gaat altijd goed.. Tenzij ze heel onderdanig druk gaat lopen doen, dan krijgt ze nog wel es een snauw, maar reu of teef, jong of oud, ze gaan altijd kwispelen van Chels.. En de baasjes vinden het ook grappig zoals Chels een knuffel bij ze komt halen dus ik heb er geen last van.. Ik maak wel es een grapje als "eng he, zo'n vechthond?" of "me schaapje in wolfskleren" of "hier moet ik nou mee over straat 's nachts.." O-)

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

"  Als er een andere hond aankomt gaan d'r oortjes plat en gaat ze kruipen en als 'ie dan bij d'r is rolt ze op d'r rug.. En als de andere hond dan gesnuffeld heb rolt ze om en kruipt ze naar de voeten van het baasje en gaat dan weer op d'r rug liggen "

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

ohh,gaat niet helemaal goed met het Quoten, maar @Soraya ik schreef al eerder dat ik een tijd lang met Gino met een grote boog langs andere honden zag of stak over,maar is dus overgeslagen naar mijn vorige reactie..... Gino loopt inderdaad altijd aan de lange 10 meter lijn maar in het park krijgt hij ook die 10 meter maar misschien is dat niet genoeg voor hem.
Maar vind het ook vreemd dat hij het ook bij honden blijft doen die hij al zijn jonge hondenleven kent, en dan ook bij de baasjes van de betreffende hond

Gino laat (vind ik)wel goed kalmerende signalen zien,want voor dit alles kan hij opeens heel geinteresseerd zijn in de bosjes of op open veld,staat hij stil,maakt zich wat kleiner en draait zijn hoofd weg(ik heb daar hier op HP een heel duidelijk filmpje staan)maar weet alleen niet hoe ik die hier kan zetten,ga ik zo even proberen.

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Op de rug gaan liggen is niet per definitie onderdanig gedrag, op de rug gaan liggen is hondentaal.
Een moederhond ligt bijvoorbeeld vaak op de rug te spelen met de pups. Andersom moeten de pups ook leren om op de rug te gaan liggen als moeder dat wil.
Waar het mij omgaat is het feit dat honden(pups) leren wat het betekend wanneer ze op de rug gaan liggen, dit zelfde kunnen ze dus ook heel gemakkelijk faken, om dus een andere hond(proberen) te manupileren.

Tanden laten zien en grommen valt ook gewoon onder de hondentaal, het heeft iets bepalends in zich namelijk, de hond zegt daar iets mee.

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

@J@T, dat faken waar je het over hebt,daar heb ik ook wel eens over gedacht,maar dan niet bij iedere hond... Bij sommige,zoals de bouvier waar ik het over gehad heb,vond hij volgens mij gewoon ook prettig,die baard over zijn buikje,hij had dan ook vaak zijn oogjes dicht. En bij de baasjes van de honden is het ook vaak meer ontspannen. Terwijl hij dus weer bij andere honden terwijl hij op zijn rug ligt zijn tanden laat zien en gaat grommen. Maar zoals Mimi schrijft dat het misschien aangeleerd gedrag is klinkt ook heel aannemelijk. Maar hoe ga ik hier nu mee om??

honden page profiel Dobber †Dobber † 3 doggies

honden foto van Dobber †

" Tanden laten zien en grommen valt ook gewoon onder de hondentaal, het heeft iets bepalends in zich namelijk, de hond zegt daar iets mee.   "
Zou je dat kunnen verduidelijken voor ons?

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

" Tanden laten zien en grommen valt ook gewoon onder de hondentaal, het heeft iets bepalends in zich namelijk, de hond zegt daar iets mee.   "


Maar inderdaad.....wat.?
In welke situatie, bij welke honden, de emotionele toestand van de hond, "de aanvaller", in combi met welke andere signalen die de hond of de andere hond uitzend..??
Wat is er gebeurt in het verleden, hoe wat waarom heeft Gino geleerd dat dit gedrag moet worden getoont om "aanvallen" te voorkomen.

Intressant.......zéér intressant.. O-)

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D 3 doggies

honden foto van J. & T. van H & D

Bijvoorbeeld wanneer een hond staat te eten en er komt een andere hond met de intentie om het eten over te nemen, de hond die staat te eten trekt zijn lippen op en begint te grommen, daarmee bepaald de etende hond dat de andere niet dichterbij mag komen.

Honden kunnen hun tanden laten zien en beginnen te grommen wanneer een andere hond met de verkeerde motivatie iets doet wat die andere afkeurd.

enz. er zijn genoeg situaties waarin je dit soort taal kan zien, of de andere hond zich iets aan trekt van deze dreigementen is afankelijk van de positie. Het is dus niet altijd een vorm van stress of hoge spanningen. Pups beginnen van jongs af aan al deze vormen van communicatie te laten zien, dus hier wordt het geleerd, er wordt geleerd hoe dit te gebruiken, wanneer het te gebruiken en wat het effect is.

Deze hond, Gino, kan een schijnbare onderdanige houding aan nemen, wanneer de andere hond te ver gaat of door gaat kan Gino aan geven dat dit niet gewenst is en dat de andere afstand moet nemen(dus dan kan je je afvragen of Gino werkelijk zo onderdanig is als het lijkt).

Gino kan dus door een onderdanige houding aan te nemen bepalen dat de andere hond verder niets meer hoeft/mag te doen, door tanden te laten zien en te grommen kan hij bepalen dat de andere hond niet verder moet gaan, zijn houding zegt toch al genoeg?
Een moederhond gaat ook wel op de rug gaan liggen te spelen, ten eerste om de pups te controleren in hoeverre ze respect blijven houden voor de moeder, en ten tweede geeft ze aan dat ze ondanks de lage houding haar status behoud.

honden page profiel --

honden foto van -

olly gaat altijd helemaal plat liggen als er een hond komt

dat doet hij inderdaad als teken van onderdanigheid
dat de andere hond hem als eerst mag begroeten ofzo

dat heb ik gelezen

honden page profiel --

honden foto van -

maar op de rug gaan liggen, dat ken ik niet O-)

honden page profiel carlacarla

honden foto van carla

@J &T, Gino doet gaat ook al vaak ver van te voren op zijn rug liggen,dus dan is de hond geeneens in zijn buurt, ik vraag me ook af of dit aangeleerd gedrag is en wat kan ik doen of moet ik het zo laten???

honden page profiel Landseer ectLandseer ect 3 doggies

honden foto van Landseer ect

" @J &T, Gino doet gaat ook al vaak ver van te voren op zijn rug liggen,dus dan is de hond geeneens in zijn buurt, ik vraag me ook af of dit aangeleerd gedrag is en wat kan ik doen of moet ik het zo laten??? "


Ik zou het niet weten, buiten het feit dat ik mischien wat meer met relaxte honden zou gaan wandelen, kennis maken.
Honden die niks van hem hoeven.
Honden die mischien ook op hun rug gaan ligen.
Ben stiekem heel benieuwd wat Gino doet als een andere hond ook op z'n rug zou gaan liggen.
Hoe zou hij dan gaan reageren.??

Ik ben meer van de invalshoek dat een een hond enkel op z'n rug mag gaan liggen als het laatste redt middel.
Dat sommige honden heel snel, bij de geringste spanning op hun rug zouden gaan liggen om de situatie te beinvloeden...
Lijkt mij geen goede uitgangspositie.
Het is voor onze honden het laatste redt middel.
Heb het bij onze landseer meegemaakt met een heidewachtel..
Meneer ging op z'n rug liggen, landseer teef mocht snuffelen tot hij het zat was, en bovenop onze Landseer sprong.
Heb onze Landseer nog nooit zo in de stress zien schieten.
"eerst toegankelijk, een daarna vol in de aanval.????"
Onze teef was totaal de weg kwijt , en wist niet meer wat ze nou moest met die reu.
Tegenstrijdige signalen.
Maargoed.
Baasje van de heidewachtel stond ook vol trots te vertellen dat ze de reu al 2 jaar op z'n rug gooide omdat meneer dominant was.
Toen  vielen de puzzelstukjes voor mij in elkaar.
De reu deed dit niet omdat hij naar z'n gevoel luisterde.
Maar omdat hij geleerd was om "onderdanig" te blijven liggen.
Maar dit verhaal gaat uiteraard niet op bij de TS..(even voor de duidelijkheid ;-))

honden page profiel sorayasoraya 3 doggies

honden foto van soraya

" @J &T, Gino doet gaat ook al vaak ver van te voren op zijn rug liggen,dus dan is de hond geeneens in zijn buurt, ik vraag me ook af of dit aangeleerd gedrag is en wat kan ik doen of moet ik het zo laten??? "


Maar hij heeft dan toch wel al in de verte de hond gezien,en dat deze er aan komt?

Ik zou gaan trainen op dat hij luistert naar zijn naam of ander leuk geluidje,zodra hij gaat liggen en de andere hond is nog ver,dan mee roepen en een andere kant op lopen.Het is hem duidelijk te veel van het goede als hij al ver van te voren gaat liggen(en als de hond er is,ook in de aanval schiet)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "onderdanig of toch maar niet???" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 5 12 3 4 5
Volgende forumvraag: puppy blijft oudere teef vervelen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^