witte herderpup onrustig/nerveus op puppycursus...verder nooit!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Kim & KodaKim & Koda

honden foto van Kim & Koda

Hallo allemaal,
Ik heb een vraagje waar ik niet helemaal uitkom, en ik hoop dat jullie advies voor mij hebben! 
Wij hebben sinds 3 weken onze Koda, een mooie, lieve en vooral relaxte witte herder pup. Hij is nu 12 weken, een flinke jongen en doet het echt fantastisch. vanaf 10 weken zindelijk, pikt dingen ontzettend snel op, lief naar mensen en andere dieren. Hij is echt een relaxte gozer, kijkt van weinig onverwachte of onbekende dingen of geluiden op of om . We hebben hem gelijk vanaf het begin over mee naartoe genomen, autorijden vind hij geweldig. Druk terras, markt en honden uitlaat plaatsen zijn geen enkel probleem. Hij bekijkt het zooitje van een afstandje, snuffelt of knuffelt er eens aan en gaat dan rustig aan onze voeten zitten (of vaker; liggen slapen). Hij probeert in het park zelfs al te zwemmen met de grote honden en rent in het park vrolijk met ze rond nadat hij even op zijn rug is gaan liggen en de goedkeuring gekregen heeft. 

Nu is het volgende het geval, we zijn gisteren voor de tweede keer op puppycursus geweest.  Vorige week was hij al wat onrustig en nerveus, blafte (voor het eerst) veel naar een andere pup en bleef maar rondjes om onze stoeltjes heenlopen. Gisteren ging het echter helemaal niet. Hij piepte, blafte, gilde en probeerde achteruit zijn halsband te komen, en bleef daar het hele uur mee doorgaan. Tijdens de oefeningetjes doet hij wat hij moet doen echt prima en zodra we weer stil gaan zitten begint het rondjes draaien, piepen en gillen (weet niet hoe ik het beter moet omschrijven) weer. Het klinkt heel angstig maar zijn lichaamstaal zegt naar mijn idee wat anders (oren rechtop, staart niet tussen zijn benen) maar het geluid wat hij produceert klinkt ontzettend naar, waardoor ik zelf wat nerveus en wat ongerust wordt. Mijn vriend heeft hier gelukkig minder last van maar leuk is het zeker niet, ook niet voor de andere cursisten en hun pups!

De trainster zegt dat hij nerveus is door alle nieuwe indrukken, maar ik vraag me af hoe het kan dat alle andere indrukken waar we hem aan blootstellen hem totaal niet lijken te deren en hij ze vrolijk en nieuwsgierig tegemoet gaat!
Ik heb het idee dat hij zich misschien verveeld? en voornamelijk met de andere pups wil spelen. Een uur stil zitten op een grasveld aan de vaste lijn, normaal voor hem toch de locatie om lekker rond te lopen of snuffelen .
Toch vind ik wel dat hij dit zal moeten leren, maar het lijkt echt of hij hier zeer ongelukkig van wordt! In de auto terug zat hij nog steeds te piepen en tegen de ramen op terwijl hij normaal binnen no-time lekker rustig op de achterbank ligt. Pas na een wandeling door het park en te spelen met een jack russel was hij weer relaxt. 

Wat te doen... doorgaan met cursus? Is prive les een optie? (meer actie?) Ik wil zeker met Koda trainen, wat we thuis ook al veel doen en wat erg goed gaat. Ik vind het erg belangrijk hem goed op te voeden, maar wil hem niet verplichten ergens heen te gaan waar hij niet blijer van wordt. 

Heeft iemand misschien ervaring met dit gedrag van een pup op cursus (en verder dus nergens) Of heeft iemand een goede tip of advies voor ons??

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "witte herderpup onrustig/nerveus op puppycursus...verder nooit!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

Ik denk dat het iets te veel prikkels in één keer zijn. Je kunt nog eens met de trainer overleggen. Neem geen overhaaste beslissing. Een puppycursus is een uitstekende manier om een band op te bouwen met je pupje

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

Ik zou denken, laat hem nog even lekker "pup" zijn.
Je zegt zelf dat hij thuis al heel veel leert en dat het lekker loopt als je hem overal mee naar toe neemt.

Onze pups moeten al zo snel zoveel kunnen, waarom eigenlijk? Je kunt altijd nog cursussen gaan doen. Geef het dier de tijd en vooral de rust.O-)

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor

honden foto van Helene en Tybor

Nou dit herken ik, werd helemaal gek van onze pup als we naar cursus gingen, op het moment dat we het veld opdraaide om te parkeren begon hij te keffen en vervelend te doen.Uit de auto bleef dat gedrag aanhouden en was hij niet kalm te krijgen.Wilde alleen maar spelen en naar de andere honden.Of niet spelen maar wel bezig zijn.het wachten op zijn beurt kon hij en wilde hij niet.Daar door wordt je zelf nerveus wat de hond voelt en dan wordt het nog erger.Wij hebben de puppy cursus afgerond en zijn toen 1 op 1 gaan trainen.Allemaal blij. :-D

honden page profiel Kim & KodaKim & Koda

honden foto van Kim & Koda

Bedankt voor de snelle reacties! 
Fijn te horen dat ik niet de enige ben en waarschijnlijk ben ik inderdaad een beetje overbezorgd.. zie ook dat het een heel lang verhaal over een klein probleempje (in vergelijking met hoe het voor de rest gaat) is geworden O-)
Ik probeer de balans te vinden tussen plezier en goed socialiseren tegenover rust en kalmte, probeer daarin vooral goed naar Koda zelf te kijken.. toch nog niet altijd makkelijk.
Ik ga het nog een les aankijken denk ik, en eens goed overleggen met de trainster!

honden page profiel Mimi Mimi

honden foto van Mimi

ALs een pup na de eerste priveles onrustig blijft in de groep dan haal ik ze weer uit de groep en geef nog minimaal 1 priveles.

Tegenwoordig laat ik mensen een kong meenemen met daarin vlees zodat de pup zich kan ontspannen. wat je verder kunt doen is wat verder van de anderen gaan zitten. Waarschijnlijk is het teveel van het goede voor jou hondje. ( te spannend) Ik zie wel vaker dat witte herders het spannend vinden op de les. Het zijn ook super gevoelige honden als je pup zo blijft leert hij weinig en dan is het beter om hem uit de groep te halen.

honden page profiel IshaIsha

honden foto van Isha

Met de pup op cursus gaan is vaak aan te raden, er zijn ook veel mensen die zeggen, oh dat kan ik zelf ook wel, die commando's leren, doe ik thuis wel, scheelt ook weer in de portemonnee, maar zo werkt het niet echt.
Het ligt er zeker aan naar wat voor soort hondenschool men gaat met de pup maar daar zijn iig trainers die ervaring hebben en tips/ adviezen kunnen geven bij zaken waar een hondeneigenaar tegenaan loopt!
Het gaat absoluut niet alleen om het aanleren van commando's maar ook vooral om het creeeren van een band tussen pup/ hond en baas, vertrouwen kweken, ook zelfvertrouwen voor de pup, op een leuke/positieve manier aandacht vragen van de pup en proberen de aandacht te kunnen vasthouden.
Een school die dit als doel heeft en ook goed gedrag uitbundig beloont/negatief gedrag negeerd/de pup afleidt ipv straffen en fysieke correctiesn en ook echt kijken naar de lichaamstaal/signalen die een pup/ hond geeft en hier op in speelt, de lat niet te hoog legt voor de pup-hond/ niet te veel verlangd van een pup/hond, een kleine verandering/vooruitgang al heel goed en positief is heeft dus het beste met de hond voor en is dan in mijn ogen een goede hondenschool!!

Om bv de aandachtoefeningen te kunnen uitoefenen moet er genoeg ruimte zijn tijdens de les, dat de pups/honden niet te dicht bij elkaar komen en afgeleid raken.
Het moment van de les is voor veel honden niet niks, andere mensen en honden bij elkaar, allemaal geurtjes, de 1 maakt het niet uit, een ander vindt dit interessant en weer een ander vindt het ongemakkelijk, allemaal reageren ze dan op hun eigen manier!
Om het zo aangenaam mogelijk te maken voor de pups/honden is dus die ruimte zo belangrijk, om afstand te kunnen nemen EN de groep grootte!!!!
Veel hondenscholen hebben groepen van 8 of 10 pups+baasjes, dit is gewoonweg veel te veel!!!
Dit kan voor pups te veel afleiding, prikkels en mogelijk stress geven!
Groepjes van 4 is ideaal denk ik.

De vraag dus, hoe groot is de groep tijdens jullie les?
En hoe verloopt het vooraf aan de les en na de les??




honden page profiel Kim & KodaKim & Koda

honden foto van Kim & Koda

Hoi Isha,
Al de dingen die jij benoemd besef ik me zeer goed, daarom zit ik ook aan bijv. priveles te denken. Ik wil heel graag dat wij en onze pup een sterke vertrouwensband ontwikkelen. De hondenschool waar ik zit werkt ook op een positieve manier en niet meer straffen e.d. maar met afleiden, negeren etc.  Daar ben ik verder dus tevreden over.  Onze groep zitten 6 pups, allemaal kleine rassen, behalve 1 benner senner pup. Voor de les is Koda nieuwsgierig en wil vooral spelen, dat gaat redelijk goed. na de les is hij wat al te enthousiast/groot/lomp voor de kleine rassen pups (en eigenlijk ook voor de rustige, zachtaardige benner) die schrikken daar wat van en kruipen weg of baasjes gaan allemaal vrij  snel naar huis. Gisteren na de les was Koda duidelijk gefrustreerd, piepen en tegenstribbelen ging door tot in de auto. Ik ga informeren naar de mogelijkheden voor pivéles, en het gebruik van een kong zie ik eigenlijk ook wel zitten, zal eens goed overleggen!

honden page profiel MierandaMieranda

honden foto van Mieranda

kleine tip er tussendoor :-D : je zegt dat je door zijn geluid zelf ook een beetje nerveus word. Niet doen, want jou hond 'voelt' dat en dan word hij zelf nog meer nerveus. Wees kalm, jou hond word dan zelf, meestal, ook kalmer en rustiger.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "witte herderpup onrustig/nerveus op puppycursus...verder nooit!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^