uitvallende nagels genaamd S.L.O.

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Diane (Gast)

Hallo,
We hebben een Bearded collie van een jaar en heeft net de diagnose slo gekregen , een auto imuun ziekte waarbij het lichaam eigen nagels afstoot, dit is zeer pijnlijk,Graag zou ik in contact willen komen met mensen die dit ook bij hun hond heeft meegemaakt, en wat was het behandelplan hiermee. Ik wil van mijn hond geen proefkonijn maken, en voel me radeloos. Hij heeft zo,n pijn. en hoe nu verder . het schijnt zeldzaam te zijn .
wie herkent dit? VR GR Diana

honden foto van Annelies & Déru†, en de Puli,s Ixy en Kwint

Volgens mij komt deze ziekte erg veel voor bij de duitse herders en ik zou eens kijken bij hun standaard, of contact opnemen met de betreffende rasvereniging!.
Zelf heb ik eens een DH meegemaakt op het trainingsveld die dit ook had . Hoe dit toen behandeld is weet ik niet meer , maar weet wel dat het erg vervelend en pijnlijk was voor de hond.
Sterkte ermee.

honden page profiel mariannemarianne

honden foto van marianne

Is het bij je eigen dierenarts vast gesteld of door een specialist? Je zou nl naar een doorverwijzing naar de kliniek in Utrecht kunnen vragen. Zij maken de speciale gevallen vaker mee en weten dus beter wat te doen. En ze lezen onderzoeken enz die ook in andere landen worden gedaan.
Sterkte ermee in ieder geval !

honden page profiel lyannelyanne

honden foto van lyanne

Mijn hond had(volgens mij, was jong) het zelfde.

De dierenarts heeft de nagels onder narcose er allemaal uitgehaald.

honden foto van Esri & Teun & Bram & Pimy

Mijn hond Teun heeft ook SLO.
De dierenartsen wisten er erg weinig van en hij heeft toen alleen Antibiotica, visolie en pijnstillers gehad.
Ook bij hem zijn alle nagels er onder narcose uitgehaald.
Ik heb er dit jaar les over gegeven op school en zelf veel informatie gezocht op het internet (in het engels is er veel meer over te vinden).

Dit is een stukje over de behandeling:

Bij deze ziekte is het soms lastig om een behandeling op te stellen, omdat het bij alle honden een ander effect heeft, wat bij de een aanslaat doet bij de ander niks. Het resultaat is o.a. afhankelijk van de hevigheid van de aandoening en de periode voor er met medicatie word begonnen. (sommige honden lopen er maanden of jaren mee rond omdat het niet herkend word). Bij sommige honden werkt alleen al een hele hoge dosis goeie vetzuren (dus visolie) om het onder controle te houden. In hele ernstige gevallen word prednison gegeven.

De medicijnen die gebruikt worden, zijn:
• essentiële vetzuren, dus visolie.
• Vitamine E
• antibiotica
• Ontstekingsremmer
• Losse nagels verwijderen verminderd de pijn.
• Prednison;

De behandeling is meestal langdurig. Gewoonlijk kan het effect van de ingestelde behandeling voor het eerst worden gezien als de hond 4 maanden op de medicijnen staat. Wanneer dan de hoeveelheid medicijnen wordt verlaagd, is na nog eens 4 maanden te beoordelen of deze lagere dosering problemen geeft.


Onze teun heeft op dit moment geen medicijnen en ook nergens last van, wel krijgt hij altijd visolie.
We hebben standaard pijnstillers in huis voor het geval er weer een nagel los zit.
Het blijft lastig, omdat het ene wel voor je hond werkt en het andere niet.
Ik hoop dat je er iets mee kunt!

miesnikan (Gast)

hoi,

onze saarloos van 9mnd heeft mogelijk ook SLO
Hoe gaat het inmiddels met jullie Teun?
Heeft hij na de ingreep geen last meer gehad?
En kan hij er goed mee rennen en spelen?

honden foto van Esri & Teun & Bram & Pimy

Hoi,

Met Teun gaat het erg goed.
Hij heeft voer met veel vis en krijgt verder geen medicijnen.
Af en toe heeft hij een losse nagel waar hij eventjes last van heeft, maar over het algemeen merk je nooit wat aan hem. :-)

José Marx (Gast)

Hoi Diane,

Ook onze Bearded Collie heeft S.L.O. Ongeveer 3/4 jaar geleden ging ze ineens pijn aangeven aan een poot. Bij inspectie zag ik dat de nagels loslieten en afbrokkelde. Ook de anderen poten deden na enige tijd mee.  Na vele dierenartsbezoeken en tips van andere hondenbezitters, ben ik terechtgekomen bij dr. Westerhuis in Dodewaard van WHG dierenartsen. Hij is een homeopathische behandeling gestart in combinatie met hoge dosis visolie en vitaminen. Na een kleine terugval 2 maanden geleden gaat het nu fantastisch. Ik fiets weer kilometers met haar. Ze rent en speelt weer als vanouds. Ik zou, als het niet te ver bij je uit de buurt is, zeker contact met hem opnemen. Maar wat een afschuwelijke aandoening is het. Ik hoop dat het snel beter met je hond gaat. Een tip: ga niet starten met Prednison. Er zijn heus alternatieven.

miesnikan (Gast)

mogelijk heeft onze saarloos ook SLO
hoe heeft deze arts dat bij jou hond vastgesteld?
En welke medicatie heeft jou hond gekregen?

alvast dank

Anne (Gast)

Hoi Diane, hoe gaat het nu met je hond? Ik heb een Bearded Collie met S.L.O. Kreeg het ook toen ze een jaar was. Uiteindelijk is ze behandeld door een homeopathische dierenarts met vitamines en visolie en een homeopathisch medicijn. Dit heeft goed geholpen. Af en toe heeft ze nog wel een terugslag. Maar de meeste nagels zien er nu goed uit. Ik ben benieuwd hoe jouw hond is behandeld.

miesnikan (Gast)

welke homeopatische medicatie heeft jou hond gekregen?
mogelijk heeft onze saarloos ook SLO

honden page profiel FrenkFrenk

Hallo,
Wij hebben Senna, een kruising tussen een berner Sennen en een labrador van 6. Sinds 2 maanden beginnen zijn nagels met veel pijn los te raken. We hebben nu 3 dierenartsen

Anna (Gast)

Het verwijderen van een nagel lijkt me overbodig. Wat stel je dan vast. Dat het S.L.O. is en dan? De behandeling wordt er niet anders van. Hoge dosis Omega 2, 6 en 9, Doet vaak wonderen. Ook de vitamines helpen goed. S.L.O. is auto immuun,. Dit houdt in dat het nooit meer weggaat. Maar dat betekent niet dat de hond er constant last van heeft. Af en en toe een terugval. Bij mijn hond een enkele nagel die opspeelt. Ik knip die nagel dan zo kort mogelijk zodat ze er niet te veel pijn aan heeft.

honden page profiel FrenkFrenk

Hallo,
Wij hebben Senna, een kruising tussen een berner Sennen en een labrador van 6. Sinds 2 maanden beginnen zijn nagels met veel pijn los te raken. We hebben nu 3 dierenartsen bezocht en geen van allen weet  wat hij heeft. Ik kwam met zoeken op SLO en daar lijkt het toch erg veel op. Hoe gaat het met jullie honden nu? Wat bedoelen jullie met een tegenslag? Ik lees ook dat alle nagels onder narcose verwijderd zijn, is dat echt nodig? Blijft het echt alleen bij de nagels? Bedankt alvast. gr Frenk

honden foto van Esri & Teun & Bram & Pimy

Hoi frenk,

Wij hebben er bij Teun toen voor gekozen om alle losse nagels onder narcose te laten verwijderen omdat hij niet meer kon lopen.
Als het slo is dan blijft het idd alleen bij de nagels, de hond is verder gewoon gezond.
Teun heeft er op dit moment geen last van en heeft ook geen medicijnen.
Veel succes en sterkte met Senna

miesnikan (Gast)

mogelijk heeft onze saarloos ook SLO
we kwamen er gisteravond laat achter dat hij nagels heeft die los zitten en alsof een zwarte huls los zal laten (de nagel die als een soort huls los zit) en daar onder zie je wit weefsel, ik denk het leven.

hij moet morgen (maandag) meteen naar de dierenarts.. dan wordt het onderzocht.

Zijn nagels laten los en hij heeft er veel pijn aan.

We hopen dat hij gauw van deze pijn verlost is en dat hij er goed voor behandeld kan worden.

Billy (Gast)

Beste Miesnikan / Esri,

Hoe gaan ze dat bij saarloos onderzoeken? Of hoe is het bij Teun vastgesteld?
Bij onze hond moet misschien een complete teen verwijderd worden om het definitief vast te kunnen stellen.
Het idee om een gezonde teen te laten verwijderen voor onderzoek vinden wij in eerste instantie vrij heftig maar zo kan het ook niet langer met zijn nagels. Wij vroegen ons af hoe het bij andere honden definitief vastgesteld is?

honden foto van Esri & Teun & Bram & Pimy

Hoi Billy,

Bij Teun hebben ze niet veel gedaan, ik had zelf al een hoop info opgezocht omdat mijn dierenarts het niet kende. Hij heeft het dus eigenlijk puur door het bekijken van de nagels vastgesteld.
Hij heeft Teun toen antibiotica, pijnstillers en visolie voorgeschreven.
Ik heb Teun op ander voer gezet waar voornamelijk vis inzit en sindsdien gaat het super goed.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Het is ook mogelijk om een stukje van de lederhuid van het nagelbed te nemen voor een biopt, alleen is dat een hele lastige operatie. Een priegelwerkje in een gebied dat ongelofelijk gaat bloeden. Dikke kans dat het biopt niets oplevert en er alsnog een teen opgeofferd moet worden. Dat zijn dan twee operaties. Als het enigzins mogelijk is wordt de duim geamputeerd, maar dan moet daar wel de nagel net van loslaten.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik denk dat er niet zoveel dierenartsen zijn die dat kleine biopt doen en degenen die het doen, worden er niet blij van.

Sharon (Gast)

Mijn Schotse Collie van 9 jaar heeft ook last van loslatende nagels al sinds ong. 1 jaar. Vooral haar ene wolfklauw valt eraf. Van haar achterpoten zijn ook een groot gedeelte eraf gevallen op 3 nagels na. Ik heb nog nooit van S.L.O gehoord en heb geen idee of veel Dierenartsen hier wat mee kunnen. Ik laat haar niet graag onder narcose brengen gezien de gevoeligheid van Collies met anesthesie/medicatie.  Ze loopt verder wel normaal, maar apporteren doet ze heel voorzichtig en als er een nagel de grond raakt die pijnlijk is dan gaat ze mank lopen. De nagels zijn wel broos en ook wat te lang. Zelf knippen gaat niet meer. Ze bijt mij zodra ik de tang op haar nagel zet. Of het pijn is of trauma daar twijfel ik over... 
Zijn er mensen met honden hier die ook niet de nagels kunnen knippen hierdoor??? En is het knippen wellicht ook pijnlijk voor ze?

honden page profiel ElviraElvira

honden foto van Elvira

Hallo,

Jammer dat veel hier als gast zijn. Ik ben benieuwd hoe het met jullie honden is. Op FB heb ik een groep gemaakt Honden met SLO Auto-Immuunziekte en ik hoop dat jullie je ervaring willen delen. Nu ben ik nog het enige lid in de groep, want de eigenaren zijn moeilijk te vinden. Ik ben al wel lid van een mailinglist, maar heb wat moeite met de Engelse taal.

Mijn Border Collie heeft ook SLO. Zalmolie deed wonderen, want na enkele uren liep ze ineens weer gewoon. Toch bijt en likt ze nog veel. Ik ben nu over gegaan naar een ander merk dat schoon is, dus vrij van gif en metalen, en waar hoeveelheiden EPA en DHA per ml vermeld staan. Van de week ga ik samen met de dierenarts een behandelplan bespreken. In ieder geval zal ze Vitamine E complex krijgen en Biotine. Misschien ook nog Niacinamide. Ik hoor het van de week.

Jullie kunnen contact met me opnemen hier via de privé berichten of op FB bij Elvira Groenewegen met Jady's pootjes en de letters SLO erin als profielfoto.


Hopelijk tot ziens!
Groetjes Elvira

honden page profiel ElviraElvira

honden foto van Elvira

Vandaag heeft Jady de eerste medicatie gekregen.
De behandeling bestaat uit de combi Niacinamide en Doxycycline. Daarnaast geef ik Biotine en heb ik de dosis Omega 3 visolie verhoogd. Er zit al vitamine E in de visolie die ik geef, dus deze heb ik nu niet nier meer gekocht.

Van de week zijn er nog 2 nagels afgekomen, maar zonder veel problemen, dus anders dan de andere nagels die erg pijn deden en onder narcose verwijderd zijn. Er zitten nog enkele nagels los, maar ook daar heeft ze niet zoveel last van.

Over ongeveer 4 tot 6 weken moet het resultaat van de medicatie zichtbaar worden. Ik ben hard aan het duimen!

Groetjes Elvira

honden page profiel CabasjaCabasjagoedgekeurde fokker

honden foto van Cabasja

Visolie tabletten bij de drogist.
Ik ken iemand die dit haar hondje dagelijks geeft.
Het hondje heeft geen last meer ;-)

Billy (Gast)

Beste Elvira,

Wij zijn geen lid van facebook maar willen natuurlijk onze en andere ervaringen delen.
Onze doggie heeft inmiddels bijna een half jaar vitamine E en visolie gehad. Daarvoor zijn alle nagels verwijderd door de dierenarts. Inmiddels hebben er 2 nagels losgelaten maar wel minder pijnlijk dan daarvoor.
De rest van de nagels zien er niet top uit, maar wel beter dan voorheen. Het is helaas even afwachten welke kant dit op gaat. Voorlopig blijf ik de medicijnen geven die de dierenarts heeft voorgeschreven. Een volgens alternatief zou prednison zijn en dat zie ik eerlijk gezegd helemaal niet zitten.
Overigens vind ik dat hij wel veel vitamine E moet slikken, wel 10 per dag. Hoe doseren jullie de medicijnen?

Gr

Billy

honden page profiel ElviraElvira

honden foto van Elvira

Dank je wel Voor je reactie Billy.
Je kan op internet zoeken op SLO en dan Jo Tucker. Hij heeft een document geschreven met een behandelplan. Hier staan de de hoeveelheden is per kg of lbs. Dit is ook het behandelprotocol op de yahoolist.

Op aandraden van mijn dierenarts heb ik Jady op de gewone dosis Doxycicline gezet. Ik heb dat al een paar keer proberen te verlagen, maar helaassss woensdag en donderdagavond heb ik haar 130 mg doxy gegeven ipv 180 mg. Vrijdagmiddag heeft een een herlijke dag in de wei gehad met trainen, veel rennen en lekker struinen en molshopen uitgraven. Normaal geef ik haar 400 io Vitamine E d-alpha vooraf, maar ik was laat vrijdag en ben dat vergeten, deze combinatie, dus vermideren van de Doxycicline, geen vit-E vooraf en het vele rennen/bewegen hebben een zware tol geeisd...

Zaterdagochtend naar de dierenarts geweest. Zat weer een nieuwe zonder ervaring hiermee. Jady heftige pijn gedaan ondanks ze later op mijn verzoek verdovingsspray had gespoten, maar ze is niet verder gegaan. Verdoven en behandelen was lastig omdat er geen assistentes waren. Ze heeft alleen Ceveral meegegeven. Ik moest zowel Rimadyl als Tramadol geven en maandag bellen hoe het gaat. Niet goed dus! Zelfs met beide pijnstillers. Lijkt wel of die elkaar tegenwerken! Tja... Aan symptoombestrijding heb je niks in dit geval. Ze heeft last van minimaal 3 nagels en kan soms niet stoppen met likken aan 2 op haar linker voorpoot.

Uiteraard heb ik de doxy weer gelijk verhoogd. Tussen de maaltijden door nog extra eten gegeven met olie en Niacinamide, maar ze blijft likken.

Marije (Gast)

Onze witte herder kampt sinds een maand met de symptomen van SLO. De da heeft voorgesteld om de wolfsklauw te verwijderen en laten onderzoeken. Dit vinden wij nogal heftig. Op dit moment behandelen we voor een schimmel en zijn we begonnen met visolie. Ik heb veel aan jullie tips waarvoor dank! Ze heeft erg veel pijn en verliest steeds meer nagels. Zo naar om te zien, pijnstillers helpen iets hoor maar onze vrolijke energieke hond is het nog lang niet. Ook wij 'dokteren' verder en eventuele 'nieuwe' dingen zullen we hier posten!  

honden page profiel ElviraElvira

honden foto van Elvira

Hallo Marije,

 

Hier vindt je enige informatie.

https://www.facebook.com/slohond 

Je kan een berichtje achter laten zodat je uitgenodigd kan worden. Ik deel graag wat tips.

SLO is niet te genezen, maar wel te onderdrukken.

 

Het verwijderen van een teen is niet nodig voor de diagnose, dus je hebt een juiste beslissing genomen.

SLO is inderdaad een erg pijnlijke aandoening. Vaak worden de reguliere middelen voorgeschreven, maar er is een behandelplan om een remissie te berieken. Voor nu kan je beginnen met het weken van de voetjes in een soda bad, of eventueel betadinebadje (Betadine niet gebruiken als er een vermoede is van een schildklieraandoening). Dit verzacht wat. Epsom Salt wordt ook vaak gebruikt, maar daar is niet altijd aan te komen. Ik deed Jady in een specie kuip met een laagje water met soda. Tijdens het weken vertroetelde ik haar de hele tijd om haar gerust te stellen.

 

De omega 3 visolie moet een hoge dosis EPA bevatten. Ik gebruik een geconcentreerde schone vorm.

Daarnaast is het zaak om de doorbloeding naar de tenen te stimuleren. Voor de middelen kan je me een privé berichtje sturen of een berichtje op de facebook pagina zetten. Ik kan je dan ook doorverwijzen naar een grote mailinglist waar de mensen heel veel ervaring hebben met deze ziekte.

 

Ik wens je heel veel sterkte en heel veel beterschap voor je hond.

Schroom niet om te vragen.

 

Groetjes Elvira

 

honden page profiel aussie en neroaussie en nero

honden foto van aussie en nero

ik volg

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Marije,

Wat een nare en pijnlijke aandoening bij je witte herder.

Fijn dat Elvira een super antwoord geeft met veel info met een facebookpagina.

Mocht je Epsom Salt nodig hebben, dit wordt o.a. bij De Tuinen onder de naam bitterzout van Jacob Hooy verkocht

http://www.detuinen.nl/bitterzout.html/

en http://www.floatcenterhaaglanden.nl/epsom-zout

Hopelijk kan je het draaglijk houden voor je hond.

Sterkte.

pagina 1 van 2 12
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^