Niet zindelijk te krijgen?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel LauraLaura

honden foto van Laura

Nou nadat sem nu 6 maanden is, moet er echt wat gebeuren aan haar zindelijkheid. Ik weet niet wat ik fout doe, om te beginnen:

Sem is een kruising chihuahua dwergkees van nu een half jaartje, helemaal gezond en happydepeppieee. Luisteren doet ze prima en gaat na een cursus, helemaal gewend aan de bench en waaks. Het enige wat absoluut niet wil lukken is de zindelijkheid. Ik ben zojuist een uur gaan wandelen, nadat ze 2 uurtjes in de bench heeft gezeten. Ze heeft niks buiten gedaan maar bij terugkomst rent ze na de keuken en doet een megaplas?! typisch... Het gaat met up en downs, soms een dag zindelijk en soms 3 weken niet.

Mijn aanpak is simpel, met een vast plekje in de tuin begonnen en gelijk vanuit de bench(na slapen of uurtje weggeweest) op het plekje, ze doet niks. Meteen na buiten aan de riem, ze doet het nog steeds niet. Wat ze vervolgens wel doet is het ophouden en bij terugkomst na de keuken rennen en daar alles doen.

Zelfs na een hele middag in de tuin, loopt ze na binnen en plast ze in de keuken. Ze gaat 3 tot 5 keer per dag wandelen en en kan de hele dag in de tuin lopen dus de kans heeft ze. Het is niet de bedoeling dat ze rest van haar leventje in de tuin plast, maar anders is het niet te doen. In de bench heeft ze het nog nooit gedaan.

WAT DOE IK NOU MIS? ik snap er niks meer van :'(. Hoop dat het ooit lukt, maar raak er eigenlijk al aan gewend.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Niet zindelijk te krijgen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel EuforiaEuforia

honden foto van Euforia

Als je weet naar welke plaats ze loopt, haar volgen en als ze begint te plassen, opnemen (dan stopt ze) en buiten neerzetten. Als ze daar verder doet, belonen met een koekje!

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Ten eerste wil ik je aanraden om geen uur met je pup te lopen. Ik vind dit voor een hond van 6 maanden veel te lang. Een half uur is zat voor die jonge pootjes. Liever wat vaker een klein rondje dan een paar van die grote rondes.

Over de zindelijkheid. Ga weer helemaal terug naar de basis. Laat je hond elke keer na het spelen, eten, slapen, uit de bench komen en tussendoor naar buiten. Zeg bij het naar buiten gaan “plasje doen”. In het begin begrijpt ze dit natuurlijk nog niet, maar wanneer ze later vaker haar behoefde buiten gaat doen zal ze de link gaan leggen.

Wanneer je hond een plas buiten doet beloon haar dan uitbundig.

Het kan ook helpen om haar in het begin op dezelfde plekken uit te laten. Dan kent ze de plekken al en zijn de prikkels minder als wanneer je een andere ronde loopt. Minder prikkels = meer tijd om de behoefde te doen. Te veel prikkels kunnen er voor zorgen dat je pup helemaal geen tijd heeft om de behoefde te doen omdat ze alle prikkels wil opvangen en ontdekken.

Wanneer je hond binnen haar behoefde doet, schenk er dan totaal geen aandacht aan en ruim het zelfs pas op wanneer je pup het niet ziet.

honden page profiel LauraLaura

honden foto van Laura

Dankjewel voor de reactie, en dit uurtje wandelen was uitzonderlijk(aangezien ik een week minder tijd heb gehad wegens examens even een extra rondje).

Ik zal inderdaad eens proberen het op te ruimen wanneer ze weg is en er geen aandacht aan geven, want ik zegt nog altijd foei wanneer het gebeurd, omdat ik denk dat ze het wel snapt?

In principe loopt ze vaker op dezelfde plek, maar ga nu eens consequent zijn iedere ochtend middag en avond hetzelfde inderdaad, vaak is ze ook met de bal of de kat aan het spelen en inderdaad dit leidt af!

honden page profiel EuforiaEuforia

honden foto van Euforia

In het begin liet ik Baco zelfs in de tuin aan de leiband, tot hij een plasje gedaan had en toen los. Nu weet hij dat hij eerst even plast, en dan speelt. En hij gaat ook altijd naar datzelfde plekje waar ik altijd ging.

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Hallo Laura
Wat ik uit jouw verhaal opmaak,is dat ze eigenlijk nog maar zelden een plas buiten heeft gedaan.
Daar kan het aan liggen.Ze begrijpt dat hele plas buiten doen gewoon niet.
Dan dus bij het begin beginnen,pup wil plassen binnen doen,oppakken neerzetten op de plek die jij uitgekozen hebt en volgt er een plas helemaal de wereld in prijzen.Volgt er geen plas weer mee naar binnen,dit blijven herhalen totdat de pup begrijpt wat de bedoeling is.
Ook is het mogelijk dat de pup zich buiten eigenlijk helemaal niet op het gemakkie voelt.
Als dit het geval is,dan is dat de reden waarom het hondje het op een plek doet waar het zich wel veilig voelt.
Te druk teveel afleiding kan ook de oorzaak zijn.Eerst komt het zindelijk maken en dan het wandelen.Die twee dingen hoeven niet automatisch ter gelijker tijd te gebeuren.
Als de pup echt zindelijk is ,dan wil het 't helemaal niet in het eigen huis en tuin kwijt.Behalve als het moet.
Dan pas kunnen wandelen en uitlaten in één en dezelfde wandeling worden  gedaan is mijn idee.
Misschien kun jezelf in dit verhaal iets ontdekken waarvan je zegt,dit zou wel eens kunnen.
op dit moment heb ik dus nog geen antwoord omdat ik jullie niet ken en niet weet wat jullie al gedaan hebben.
Vr gr

honden page profiel Jamie & LelaJamie & Lela

honden foto van Jamie & Lela

Hoi Laura,

Wat ik deed tijdens het zindelijk maken als Lela een ongelukje had gehad:

Niets erover zeggen/doen tegen haar, Lela afleiden naar een andere ruimte brengen, en dan opruimen, altijd met schoonmaakmiddel erover heen zodat het ook niet meer ruikt.

Wat ik qua uitlaten doe:

Ik doe vaak genoeg andere routes, maar ik begin mijn wandeling altijd door dezelfde straat, nu dat dat haar bekend is heeft ze ook haar vaste plasplekje daar. En even verderop haar vaste poep plekje. Ze doet het tijdens wandelingen nog niet op een ander plekje, maar aangezien ze haar behoeftes aan het begin van de wandeling doet kunnen ik en zij ons lekker concentreren op van de wandeling zelf genieten.

Trouwens als ze op een 'vreemde' plek wandelen (b.v. bij mn ouders of in een andere stad) zet ik haar op een gegeven moment gewoon op gras/bosjes en zeg dan 'plasje doen', ook weer belonen met 'goedzo' en een 'koekje'.

Zelfs als ik zie dat ze snuffelt op een plasplekje om haar plasje te doen zeg ik nog altijd 'plasje doen' en beloon het ook in principe altijd met een klein koekje.

Je zou wellicht wel 'nee' kunnen zeggen tegen Sem als je haar echt op heterdaad betrapt, maar als het al gebeurd is, en je vind het daarna, dan is het al te laat, dan snapt ze je niet meer :-) En zoals euforia dan zegt, optillen en naar de 'juiste' plek dragen en dan weer 'plasje doen' 'goedzo' 'koekje'.

Zo zou ze toch echt wel de link moeten leggen qua 'binnen plassen = nee' 'buiten plassen = beloning!!!'

Succes!

honden foto van Willemijn _ baasje van Ogin (Ozjin)  _    Bams ¥ .

best moeilijk voor jou....... je hond is eigenlijk nog niet zinderlijk, wat je kan doen is....

zodra die smorgens wakker wordt, doe jij zijn riempje om, en til hem op en ga er mee naar buiten, niet in de tuin, maar buiten de tuin, echt een hond die de hele nacht binnen gezeten heeft die moet.
daarna naar huis en eten geven, dan ga je weer naar buiten, speel buiten met je hond op een schoon en veilig plekje, zo, kwartier lang, langer niet, ga direkt een tien minuutjes wandelen, dan weer naar huis, geef je hond een kleine ruimte, geen bench, maar niet het hele huis, als je hond niets buiten gedaan heeft, dan ga je om het kwartier naar buiten, daar speel je even, zodat alles op gang komt, en dan weer naar binnen, ja veel werk even, maar als je dit conseqwent doet, dan op een gegeven moment valt het kwartje dat er buiten geplast moet worden en niet binnen.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Je hebt al prima tips gekregen, maar wat zeer belangrijk is, is dat je even een ochtend plasje opvangt en hiermee naar de dierenarts gaat om het te laten onderzoeken evt. nog bloedonderzoek, om een medische oorzaak uit te sluiten!

Indien er namelijk medisch iets aan de hand is, moet dit eerst opgelost worden!

honden page profiel Ellen, Saar & GaiaEllen, Saar & Gaia

honden foto van Ellen, Saar & Gaia

Even mijn eigen ervaring, misschien dat je er wat aan hebt. Gaia plastte ook lang binnen. Bij haar was het dat ze heel veel dronk (weet niet of jouw hond dit ook doet) door nerveusiteit. Ze snapte mij niet (geen duidelijke lichaamstaal). Ze plaste nog steeds binnen met 8 maanden en dacht dat het nooit goed zou komen. Bij haar was t zo dat het een gewende was geworden om binnen te plassen. Ben dus opnieuw met haar een zindelijkheidstraining gaan doen (en ander voer gegeven) Heeft me veel energie gekost maar zeker de moeite waard. Om het mezelf een beetje makkelijk te maken ging ik niet steeds wandelen maar liet haar ook vaak in de tuin. Als ze plaste zei ik "plasje doen". Heeft een tijdeje geduurd maar was succesvol. Het gaat nu super en plast nooit meer binnen en zelden in de tuin.
Hopelijk heb je hier wat aan.
Succes ermee

honden page profiel J. & T. van H & DJ. & T. van H & D

honden foto van J. & T. van H & D

Er is dus helemaal niets mis met de zindelijkheid van jou hond, ze weet alleen nog niet dat jij niet wil dat ze in de keuken plast ':-). Wij zeggen altijd niet te druk over maken, gewoon de plasplek met schoonmaakmiddel goed schoon maken (waar de hond bij is) en er verder geen aandacht aan de hond schenken, en vooral dit laatste is erg belangrijk, en dan gaat het vanzelf over.

honden page profiel Leen & GeikeLeen & Geike

honden foto van Leen & Geike

Je hond lijkt echt wel te denken dat dat het plaatsje is waar ze moet gaan. Sta je er echt bij wanneer ze het dan in de keuken doet? Foei zeggen achteraf heeft inderdaad geen zin, maar op het moment dat ze het doet, moet je toch echt wel reageren. mss komt je foei niet over als een foei. Mss moet je iets duidelijker of wat strenger "nee" zeggen. Kan ook zijn dat het daar echt al als haar plasplaatje riekt. Mijn hond heeft 1x diaree aanval gehad toen ze pup was en ookal had ik het goed opgekuist, daarna ging ze ook op die plaats naar toilet. Ze dacht plots dat het daar moest, ookal ging ze daarvoor gewoon flink buiten en wist ze dat het binnen niet mocht. Heeft gelukkig niet lang geduurd omdat ze het dus ook gewoon deed wanneer ik er bij was en ik dus heel streng nee kon zeggen waardoor ze snapte dat het toch niet de gewenste toilet plaats was. Zoals hierboven gezegd eens je haar een paar keer flink kan belonen wanneer ze het buiten doet, zal het plots veel duidelijker worden voor haar. Dus haar niet in de keuken laten wanneer ze van buiten komt zal ook helpen. Ze kan het niet eeuwig ophouden en als je dan heel vaak met haar buiten gaat, zal ze het toch ooit eens buiten doen hé. Veel succes ermee!

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

Ik zou haar na het uitlaten de toegang tot haar plasplek ontzeggen door haar aangelijnd te houden. Als ze die kan uit wil ga je met haar naar buiten (hooguit 5 minuten). Doet ze een plas, belonen eventueel een beetje spelen. Doet ze niets dan weer naar binnen, niet spelen buiten, geen aandacht. 
En haar niet meer in de tuin uitlaten.

honden page profiel Angel, Google & GadgetAngel, Google & Gadget

honden foto van Angel, Google & Gadget

Waar maak je het mee schoon? Zit daar ammoniak in ofzo? dan denkt een hond namelijk dat dat de plasplek is ;-)
Je zou dan beter schoonmaakazijn kunnen gebruiken.
verder sluit ik me aan bij de adviezen om opnieuw te beginnen met zindelijkheidstraining
succes!

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Je hebt hele goede tips gehad.
Doe wat willemijn zegt, doet ze niks naar binnen.
Desnoods hou je haar aan de lijn en zodra ze aanstalte maakt hup naar buiten.
Dat een hond stopt met plassen als hij/zij wordt opgetild is niet waar.
Veel honden stoppen maar niet allemaal.
Joy pieste gewoon door je hele kleding zat onder, ook andere honden die ik ken stoppen niet met plassen.

Tjanta (Gast)

hallo,

nou, zoiets heb ik nu ook met mijn pup.
Ze is nu 6 maanden en een week en deze week voor de eerste keer loops geworden. Ondertussen doet ze nog steeds af en toe iets in huis. Vanmorgen een kaka en regelmatig een pipi. 
Ik laat haar vaak uit, de achterdeur staat meestal open, en toch. Na het spelen laat ik haar uit, na het slapen en na het eten sluit ik haar eerst op om ongelukjes voor te zijn. 
Ze begint niet te piepen, geen rondjes te draaien o.i.d. ze doet het gewoon. 
Het gaat nu alweer beter dan twee weken geleden, maar toch. Op cursus doet ze het inderdaad ook fantastisch en de trainer zegt dat ze allang zindelijk had kunnen zijn. Niet dus.
Mijn man zei vanmorgen nog: dat gaat ze toch nog wel leren? Hij begint zich zorgen te maken.
Inmiddels vind ik het ook niet leuk meer.
Dapper ga ik door met trainen, op een dag zal het toch lukken. Ik voel me enorm bemoedigt als ik andere langdurige zindelijkheidstrainingen hoor.

honden page profiel Gina HeuvelslandGina Heuvelsland

honden foto van Gina Heuvelsland

Ik heb het ook gehad met Quincy. Jouw hondje heeft gewoon een terugval gehad. Dat gebeurt vaak rond de leeftijd van 5 à 6 maanden. Daarnaast duurt het bij kleine hondjes langer voordat ze zindelijk zijn aldus mijn dierenarts. Dus je moet weer opnieuw beginnen , om de 2 uur naar buiten gaan en alleen naar binnen gaan als je hondje echt iets gedaan heeft. Als je hond buiten zijn behoefte doet, belonen kan evt. met iets lekkers, Wel fijn dat je een tuin hebt, ik woon op een flat en dan om de twee uur met hem naar buiten, pff als ik daar weer denk...
Succes:-D

honden page profiel Jacqueline, Jackie en JoyJacqueline, Jackie en Joy

honden foto van Jacqueline, Jackie en Joy

Ik merk regelmatig dat bij de hondjes die niet zindelijk worden dat de tuindeur continue open staat.
Stop daar mee en ipv opsluiten gewoon meteen naar buiten.
Alleen nog onder toezicht in de tuin en niet de hond zelf naar buiten laten lopen dit werkt juist tegen in de zindelijkheid ipv dat het je helpt.

Daarnaast is het niet zo hoor dat kleine hondjes minder snel zindelijk worden, Jackie was binnen no time zindelijk terwijl Joy er 7 maanden over gedaan heeft.
Ken genoeg grote honden die er lang over doen en genoeg kleintjes die heel snel zindelijk zijn.

honden page profiel Dees&Dexter&TobyDees&Dexter&Toby

honden foto van Dees&Dexter&Toby

Oh, Hoe naar ik het ook vind voor jou, Wat ben ik blij om dit te lezen, Dit betekent dat ik niet de enige ben die hier nog mee tobt!
Wij hebben 2 jongens van bijna 5 maanden(gaat veel te hard) maar de ene is zo goed als zindelijk en begrijpt heel goed dat het eigenlijk buiten moet, en als hij een ongelukje heeft, kijkt hij zelf ook heel schuldig, maar de andere lijkt het maar niet te willen snappen, ondanks alles wat we al gedaan hebben en nog doen, Het kwartje wil niet vallen!

Zodra hij zijn ogen opendoet, Hup naar buiten, En als hij een plasje doet, ben ik heel enthousiast!
Na iedere activiteit, hup naar buiten.
Schoonmaken doe we met schoonmaakazijn, Tegenwoordig dweilen we er zelfs mee.
Ik ben er van overtuigd dat het goed komt, maar soms wordt ik er wel moedeloos van! Hij snapt het gewoon nog niet, dus ik denk dat ik binnenkort het maar voor ga doen op het veld :P

honden page profiel Sylvia GrootSylvia Groot

honden foto van Sylvia Groot

Het komt idd veel voor op die leeftijd.
dep eens een plasje op een krant of tissues en leg dat in de tuin of op t gras voor de deur.
Zodra je met haar uit gaat laat je haar der eigen plasje ruiken zodat ze begrijpt wat de bedoeling is.

honden page profiel ivy & juniorivy & junior

honden foto van ivy & junior

plast ze in de keuken,
zeg  streng NEE, zware stem op zetten... pak haar op en zet haar buiten, zelfs nadat ze al geplast heeft, en zeg 'plasje doen' of 'ga maar plassen' ...
zodat ze de link legt met.......... binnen is FOEI, het moet hier buiten!

ivy is bijna 3 maanden en het gebeurd nog maar zelden dat ze het binnen doet, en dan rent ze al weg en verstopt ze zich omdat ze weet dat het eigenlijk niet mag.
mijn herdershond, inmiddels overleden die ik had toen ik 14 was, heb ik ook zo aangepakt en die was zelfs nog wat sneller hierin, dat lukte me binnen 1 week tijd.

in ieder geval, bij ivy... zodra ze buiten plast zet ik een hoog blij stemmetje op met GOEDZOO! grote meid!
ze herkennen de klanken heel goed...
en gaan de link leggen met plasje doen, ze plast nu zelfs bijna op commando haha..

ik denk dat jouw hondje gewoon de Klik moet krijgen, van OHHH moet dat zo!!

en het aller belangrijkste, geduld. laat geen wanhoop zien of uiten in je stem, blijf strict en gebruik niet te veel woorden!

succes!

honden page profiel Gina HeuvelslandGina Heuvelsland

honden foto van Gina Heuvelsland

" Ik merk regelmatig dat bij de hondjes die niet zindelijk worden dat de tuindeur continue open staat.
Stop daar mee en ipv opsluiten gewoon meteen naar buiten.
Alleen nog onder toezicht in de tuin en niet de hond zelf naar buiten laten lopen dit werkt juist tegen in de zindelijkheid ipv dat het je helpt.

Daarnaast is het niet zo hoor dat kleine hondjes minder snel zindelijk worden, Jackie was binnen no time zindelijk terwijl Joy er 7 maanden over gedaan heeft.
Ken genoeg grote honden die er lang over doen en genoeg kleintjes die heel snel zindelijk zijn. "

Ik hoor van heel veel mensen dat het wel zo is, hoor. Dat zijn ook de ervaringen van de dierenartsen, maar ja, ik ben zelf geen expert natuurlijk.

honden page profiel Anneloes, Fleece addictAnneloes, Fleece addict

honden foto van Anneloes, Fleece addict

Niet afstraffen! De pup weet niet wat ze fout doet! Gewoon compleet negeren en erg geen aandacht aan schenken. Je de kans heb dat de pup zo denk dat ze niet in jou bijzijn mag gaan plassen en dan gaat ze zo helemaal niet meer plassen als de baas in de buurt is.
Het enige wat je kan doen als ze al plast haar ,zonder iets te zeggen, te zuchten op wat dan ook, op te pakken met de hand onder haar bibs (Met de staart tussen de poten. Dit werkt vaak als plasrem) en haar dan buiten zetten. Maakt ze daar haar plasje af, uitbundig belonen.

honden page profiel WendyWendy

honden foto van Wendy

"
Ik hoor van heel veel mensen dat het wel zo is, hoor. Dat zijn ook de ervaringen van de dierenartsen, maar ja, ik ben zelf geen expert natuurlijk. "

Ik denk dat je met een grote hond wat beter oplet en dat die meer in zicht is. De signalen zijn ook groter, dus beter zichtbaar.

trees (Gast)

Ik heb een aantal honden gehad. Mijn ervaring is gewoon dat de ene hond het sneller doorheeft dan de andere hond. Ik heb honden gehad die in een week zindelijk waren en honden die met 7 maanden nog af en toe wat deden. 
De deur openlaten en veel buiten werkte bij altijd erg goed. 
Je bent zelf veel buiten en loopt makkelijker in en uit, ik weet niet, maar op de een of andere manier gaat het dan ineens een stuk makkelijker.
Ik zou zeggen, rustig doorgaan, alle honden worden op een goede dag propere honden.

honden page profiel LauraLaura

honden foto van Laura

Hartstikke bedankt voor de reacties allemaal!

Ik heb het plasplekje in de tuin gekozen waar ze ooit een plasje heeft gedaan, dus hopelijk dat daar nog wat geurtje zit! Ik de keuken maak ik het gewoon schoon met wat dreft amoniak trekt inderdaad aan :-).

Semmie is al een halve dag zinderlijk sinds gister middag tot nu :-D, weer een kleine prestatie toch! Ze heeft in de tuin aardig wat afleiding, maar op haar gemak voelt ze zich wel. Het plassen aan de riem is al helemaal een ramp dus hou ik het nog eve bij de tuin.

Ik laat jullie de vordering weten, maar we gaan goed met zun tweetje ;-)

honden page profiel Eurasier jongenEurasier jongen

honden foto van Eurasier jongen

Hallo Laura
Hoop dat het iedere keer iets beter zal gaan.ToiToi
Heeft Semmie een hekel aan haar riem?Misschien dat de riem en plassen dan een probleem kunnen zijn buiten.Zomaar een ideetje.
vr gr

honden page profiel Esmee, baasje van Mila. Esmee, baasje van Mila.

honden foto van Esmee, baasje van Mila.

Inderdaad zoals euforia zegt, aangezien je al weet dat ze daar een plasje doet, zou ik als ze al gaat zitten haar zo snel mogelijk oppakken en dan in de tuin zetten. En als ze dan doorplast haar heel enthousiast belonen en een koekje geven. :-)

Succes! ;-)

ps. ik heb ook een puppy die nog niet zindelijk is, maar wel al 16 weken is. Zij heeft ook soms dagen niet en soms dagen wel, maar wij hebben best een groot huis met veel deuren en dan kom je buiten is ze al helemaal uitgeplast. MAAR ALS IK MET HAAR UITGA DOET ZE ALTIJD WÉL EEN PLASJE / POEPJE. 
En als ik dan weer thuis kom, heeft ze ook echt een lege blaas en heeft ze het niet ingehouden om thuis te plassen.

honden page profiel Ellen, Saar & GaiaEllen, Saar & Gaia

honden foto van Ellen, Saar & Gaia

Gaia is een grote hond maar gaf geen signaal af wanneer ze moest plassen.
Hou de moed erin, heb ik ook gedaan. Komt goed zelfs bij Gaia is het goed gekomen en die was al een stukje ouder. Ik maakte schoon met poetsmiddel en daarna met dettol, heb ook alle matten etc. weggedaan omdat ze altijd ergens op plaste, zelfs op de eigen mandjes.
Veel succes en vooral rustig blijven

marianne (Gast)

Mag ik vragen wat de geb. Datum is?
Ik heb zo n zelfde hondje met hetzelfde ras die ook een half jaar is.
Groet

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Niet zindelijk te krijgen?" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: Carpe Diem Lily Jane
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^