Belangerlijk Bij WARM weer!!

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Claudia & LaykaClaudia & Layka

honden foto van Claudia & Layka

Honden zijn zeer gevoelig voor warmte. Zij regelen verkoeling via de tong door middel van hijgen en in mindere mate via de voetzolen. Zij kunnen veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan wij mensen. Zelfs in de meest alledaagse dingen loert dan ook het gevaar van oververhitting.

Het bekendste voorbeeld is de hond die door een onnozele baas in de auto wordt achtergelaten. Bij testen blijkt dat de temperatuur in een afgesloten auto, die in de volle zon staat, binnen 10 minuten op kan lopen tot 50 à 60 graden. Maar zelfs in de schaduw gaat het hard met de temperatuur. De hond kan letterlijk geen kant op en raakt oververhit.

Het lijkt zo leuk, baas op de fiets, lekker genieten van het mooie weer en natuurlijk mag de hond ook mee. Maar waar de baas verkoeling krijgt door het frisse briesje als hij een beetje doortrapt, is het voor de hond een hachelijke onderneming. Het wegdek is heet, waardoor blaarvorming aan de voetzolen kan ontstaan. Hij kan niet in zijn eigen tempo lopen, waardoor hij snel over zijn grenzen heen gaat en oververhitting een feit is.

En wat te denken van de bench, waar in de loop van de dag de zon in schijnt. Een schuurtje of bijkeuken met een plat dak, de serre met de grote ramen, de tent, de caravan; alles verandert in no time in een oven.

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

Zorg voor koele schaduwrijke plekken en de mogelijkheid om van plek te veranderen.
Drinkwater moet altijd bereikbaar zijn.
Controleer de temperatuur van de ruimte waar de hond verblijft. Er kunnen enorme verschillen zijn in de loop van de dag.
Laat de hond niet in de auto achter, maar ook niet in de tent of caravan of andere ruimtes die snel opwarmen. Verzin een andere oplossing. Leg hem bijvoorbeeld aan een lijn in de schaduw.
Laat de hond bij warm weer vooral ’s morgens en ’s avonds goed uit, dan kun je overdag een korte plasronde doen.
Zorg dat de bench nooit in de zon staat. Leg een handdoek in plaats van een deken op de bodem en dan voor de helft zodat de hond ook op de koele ondergrond kan liggen.
Ga boven de 20 graden niet uitgebreid met de hond fietsen. Let ook op zwoele zomeravonden, dan blijft het vaak lang warm. Wil je toch fietsen, hou het dan kort, laat de hond langzaam lopen en bij voorkeur op een zachte ondergrond.
  Fasen van overhitting:
1. Hijgen, koele plekjes zoeken, geen rust meer hebben op één plek
2. Hard hijgen, kwijlen, braken, diaree
3. Slijmvliezen worden bleek
4. Niet meer reageren op prikkels, apathisch, shock
 
  Acties:
Voor alle fasen geldt: verplaats de hond naar een koele schaduwrijke plaats.
Vanaf fase 2 is afkoeling noodzakelijk. Zorg voor langzame verkoeling door lauw water over hem heen te stromen of natte lappen op hem te leggen. Een te snelle afkoeling kan het lichaam niet aan waardoor er onderkoeling kan ontstaan, met ook dan gezondheidsrisico’s. De temperatuur van een hond is rond de 38 graden, zorg dat hij daar niet onder komt. Indien mogelijk kun je hem om de 5 minuten temperaturen. Geef hem kleine beetjes drinken tot hij weer helemaal bij is en het hijgen genormaliseerd is. Breng de hond naar een dierenarts voor controle en eventueel verdere behandeling.
 
  Goed om te weten: • Zwemmen is prima ter afkoeling. Zorg dat de hond goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan. Kortharige honden kunnen makkelijk verbranden en bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor smetplekken kunnen ontstaan.
• Botulisme komt voor bij langdurig warm weer en vooral bij stilstaand water. Honden kunnen ernstig ziek worden als ze besmet water drinken.
• Er zijn zonnebrandcrèmes voor kortharige honden.
• Er zijn speciale koelteproducten te koop, koeltematten en zelfs koeltehalsbanden.
• Er zijn drinkflessen en -bakken die aan de bench bevestigd kunnen worden, zodat het water niet omgegooid kan worden.
• Bij warm weer zal de hond graag een kuil graven in zand of tuin. De grond geeft verkoeling. Als je niet je hele tuin omgespit wilt hebben, kun je één schaduwrijke plek aanwijzen waar hij zijn gang kan gaan. Met een beetje opletten, houdt de hond zich wel aan die deal…
• Dagelijks borstelen haalt losse haren weg en vermindert de ondervacht waardoor er lucht tussen de haren kan komen, wat gunstig is voor de temperatuur van de huid.
• Net als mensen hebben honden minder eetlust bij warm weer.
Zie je een oververhitte hond in een auto, bel dan de politie. Is het echt een noodgeval dan mag je een ruitje intikken en de hond uit de auto halen (aldus de Dierenbescherming).

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belangerlijk Bij WARM weer!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel Ingrid en ThiboIngrid en Thibo 3 doggies

honden foto van Ingrid en Thibo

Goede raadgeving,ik hoop dat er meer mensen het lezen.

honden page profiel Greetje & OdieGreetje & Odie 3 doggies

honden foto van Greetje & Odie

thanx...;-)

honden page profiel IshaIsha 3 doggies

honden foto van Isha

Super topic!!':-)O-)

honden page profiel Marianne Zafiro  R.I.P,Keanu en JaxMarianne Zafiro R.I.P,Keanu en Jax 3 doggies

honden foto van Marianne Zafiro  R.I.P,Keanu en Jax

Super,bedankt;-)!!!!!;-)

honden page profiel Deidre en Bella Deidre en Bella 3 doggies

honden foto van Deidre en Bella

Hier heb ik zeker wat aan! Gelukkig kon ik al constateren dat de bench achter de bank in de schaduw staat, de zon kan er helemaal niet bijkomen, en als we overdag de rolluiken dicht hebben is het hier echt heeeeerlijk vertoeven. Helaas kon dat deze week niet, ivm schilders. 
Ik heb een kortharige hond, een Engelse Stafford, die verzot is op zwemmen. Nou zag ik staan dat er zonnebrandcremes bestaan voor kortharige honden, weet jij of je die zo bij de dierenspeciaalzaak kan krijgen of dat je die ergens moet bestellen? 
Bedankt!:-)

honden page profiel Puck & Fenrir Puck & Fenrir 3 doggies

honden foto van Puck & Fenrir

;-);-)

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

Goed topic! ;-)

Ook hier overdag korte wandelingen (aangezien ze na 10 minuten al gaat hijgen en ineens wel heel netjes meeloopt).
Gisteravond lekker naar het bos geweest, waar ze lekker heeft gerend.
En vanmorgen een wat langere wandeling dan anders, aangezien we die langere wandeling tussen de middag niet doen.
Bench staat in de schaduw, sowieso hebben we geen zon in huis. 's Morgens staat ie even in huis, tot een uur of negen (maar niet aan de kant van de bench) en 's avonds staat ie in de keuken, maar dan draai ik de lamellen altijd een beetje dicht.
In huis heerlijk koel nu :-)

honden page profiel Valerie <3 Mila <3 MaxValerie <3 Mila <3 Max

honden foto van Valerie <3 Mila <3 Max

Van dat verbranden bij kortharigen wist ik niet! Kun je je hond meenemen naar zee op warme dagen? Als je ze onder een parasol zet? En heb gisteren zo'n koelmat gezien in de winkel, hoe werkt dit dan? Is dit voor in de vriezer?

honden page profiel Anne1987Anne1987 3 doggies

honden foto van Anne1987

Upje.. Super topic

honden page profiel DorrieDorrie

honden foto van Dorrie

Heel goed dit topic!!!!;-)
Vanmorgen zijn ze hier al lekker tekeer gegaan hihi.(heerlijk gezwommen en gespeeld)
Dus vanmiddag alleen poepen/plassen en uit de zon. Luxaflex naar beneden en dan is het hier heerlijk koel. En wanneer het vanavond weer een beetje schappelijk is voor de hondejes gaan ze weer ff heerlijk zwemmen en spelen.

Echt je kan hier niet genoeg over zeggen hoor, helaas gaat het nog te vaak mis ,zodra het goed warm wordt....

honden page profiel ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~ 3 doggies

honden foto van ~ ~ ~ Mellow ~ ~ ~

" Van dat verbranden bij kortharigen wist ik niet! Kun je je hond meenemen naar zee op warme dagen? Als je ze onder een parasol zet? En heb gisteren zo'n koelmat gezien in de winkel, hoe werkt dit dan? Is dit voor in de vriezer? "


Daar zitten van die kleine korreltjes in, als je het een tijdje in koud water legt zuigen de korreltjes het water op en wordt het een soort gel. Heb voor ons zo'n soort sjaaltje, gisteren even bij Mellow omgehangen, ze vond het best lekker :-)

honden page profiel StippeltjeStippeltje 3 doggies

honden foto van Stippeltje

Dank voor de goede raad ;-)

Ik smeer de oortjes van Spikkel altijd in met zonnebrandcreme. Gewoon mijn zonnebrandcreme. Het is een 100 % natuurprodukt dus kan echt wel voor de hond worden gebruikt.

Mocht je een natuurlijke zonnebrandcreme zoeken voor je hond dan is dit zowat de enige die verkocht wordt in Nederland. De kans is heel klein dat de plaatseljke reformzaak het heeft. Deze webshop rekent maar 1,95 euro verzendkosten http://www.lievernatuurlijk.nl/a-23866704/lavera-sun-sensitiv-zonnecosmetica/lavera-neutral-sunmilk-factor-20

honden page profiel Chre & Djago & Anisa & ElvisChre & Djago & Anisa & Elvis 3 doggies

honden foto van Chre & Djago & Anisa & Elvis

Het klinkt altijd maar zo vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Goed dat dit weer in kaart wordt gebracht.

honden page profiel Tamara Tamara 3 doggies

honden foto van Tamara

zeer goede tips zeker met het weertje dat er nu zit aan te komen, ik ga ook niet in volle zon  wandelen maar wacht tot s'avonds of later dan heeft de hond er ook plezier aan, de mijne toch want in volle zon wandelen ocharme dat doe ik haar niet aan ;-)

thanks voor het :-D topic nog eens aan te halen , want sommige mensen staan er inderdaad niet bij stil

honden page profiel  Luna en Flex Luna en Flex 3 doggies

honden foto van  Luna en Flex

goed;-) topic!
Kan het niet genoeg blijven herhalen:-D

honden page profiel binkbink 3 doggies

honden foto van bink

toffe tips net wa ik nodig had,en we hebben geluk voor de mensen die mijn topic hebben gelezen da bink nie kon jaja nie kon zwemmen,mijn man is er gisteren mee naar de vijver gegaan en hij heeft gezwommen dus ook ideaal als afkoeling;-)

honden page profiel Dewi & de doodlesDewi & de doodles 3 doggies

;-);-);-);-)super topic;-);-);-);-)

honden page profiel .. 3 doggies

honden foto van .

super dat je alles zo overzichtelijk hebt opgeschreven Claudia kunnen veel mensen weer van leren ...

dus even een upje voor dit topic ;-)

honden page profiel Lisah en WodanLisah en Wodan 3 doggies

honden foto van Lisah en Wodan

Hartstikke goed!!! Ben blij dat je dit erop zet! Ik zie nog te vaak mensen met honden aan de fiets met dit weer of hondjes die bijna niet meer vooruit komen in de zon en onnozele baasjes die heerlijk door wandelen. 

Bedankt voor deze post!

honden page profiel Claudia & LaykaClaudia & Layka

honden foto van Claudia & Layka

Ik zal maar niet met de eer gaan strijken, heb dit niet zelf geschreven haha... iemand had het op facebook gezet en heb het overgenomen ;-) 
Van de zonnenbrandcreme wist ik zelf ook niet, vond dat er veel goede tips hierin stonden vandaar dat ik het op hp heb gezet!
Layka is btw toestraks voor het eerst in t water gegaan :-D ga zometeen een video uploaden als me dat lukt... ben trots op me meissie omdat ze echt bang was voor water!!

honden page profiel Goele & CasGoele & Cas 3 doggies

honden foto van Goele & Cas

Fijn dat je dit topic gestart bent, ik heb er zeker wat aan gehad!!! ;-)

honden page profiel WendyWendy 3 doggies

honden foto van Wendy

Zonnebrandcreme voor blote en dunbehaarde ongepigmenteerde (wit dus) delen. Wij hebben vorig jaar eucerin zonnebrandcreme gekocht vanwege de hondjes voor in de bergen. Ik denk dat ongeparfumeerde kinder zonnebrand een redelijk veilige keuze is, hoge factor kiezen.
 Tipje, dat kan je beter in nederland kopen dan in zwitserland, was een tikkie duur.

honden page profiel Anne met Ike en JackoAnne met Ike en Jacko 3 doggies

honden foto van Anne met Ike en Jacko

Hier wordt de wit/roze snuit van Ike ook ingesmeerd met zonnebrandcreme, een bio sunblock voor kinderen gebruiken wij!

honden page profiel Merp & MiepMerp & Miep

honden foto van Merp & Miep

Bezig het zwembadje op te zetten!

honden page profiel mary S&A&Z mary S&A&Z

honden foto van mary S&A&Z

;-);-);-)

honden page profiel Claudia & LaykaClaudia & Layka

honden foto van Claudia & Layka

Ben ook opzoek naar een zwembadje.. vind de doggypool bij zooplus alleen erg duur.. zit te denken om gewoon eentje bij de intertoys te kopen van 25 euro, kan ik er zelf ook in O-)

honden page profiel Natascha en bonoNatascha en bono

honden foto van Natascha en bono

mooi uitgelegd

ik heb voor kite lekker zijn oude plastic mand gevuld met water vind ie heerlijk
die lag toch buiten want daar wilde die nooit in ahahahah

honden page profiel Claudia & LaykaClaudia & Layka

honden foto van Claudia & Layka

Haha ook goed toch :-D

Kleinjans Sabine (Gast)

Super!!! Velen  hebben hier echter geen flauw benul van:-):-):-):-)

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Belangerlijk Bij WARM weer!!" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 1 van 2 12
Volgende forumvraag: mijn hond heeft droog hoest
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^