Opvoeding van Emi (Shiba Inu)

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Hoi allemaal,

Ik ben Bonita en ik woon samen met Mark.
Wij verwachten zeer binnenkort ons Shiba Inu pupje Emi in huis te hebben. Uiteraard hebben wij ons al zeer verdiept in het ras en ook het Shibaforum hebben we al ontdekt. Echter is het opvoeden van een puppy slechts voor een klein deel rasgebonden. Het lijkt me dus leuk om ervaringen uit te wisselen met jullie wat betreft het opvoeden van een pupje.
Ik zal in dit topic ook de ontwikkelingen van Emi bijhouden.

Wij hebben inmiddels de volgende spulletjes al in huis:
Bench
Benchkussen
Groot kussen voor buiten de bench
Kong
Kauwspeeltjes
Pluchen speeltjes
Voerbakje/drinkbakje
Riem (halsbandje krijgen we bij de fokker mee)
Voer

En, ook heel belangrijk: het huis is inmiddels puppy-proof en ze is al ingeschreven bij de socialisatie en puppy-cursus van de Dierenbescherming.

Tips en/of advies zijn heel erg welkom!

Hier alvast wat fotootjes van de afgelopen weken:

nestje 3 dagen oud


Emi 3 weken oud


Nestje 3 weken oud


Emi 4 weken oud


Emi 5 weken oud


Nestje 5 weken oud


Emi 6 weken oud



Nestje 6 weken oud (broertje lag helaas net buiten het mandje)


Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoeding van Emi (Shiba Inu)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

honden page profiel margotmargot 3 doggies

honden foto van margot

O wat een scheetje zeg!!!! Wanneer komt ie bij jullie thuis?? Of is het een zij??

honden page profiel MomoMomo 3 doggies

honden foto van Momo

Oh wat lief! Wat een mooie diertjes. Ik heb ooh een shiba pup van 4maanden nu maar ik heb in de bench een mand met een niet zo'n duur vetbed of een fleece deken. Je hebt kans dat ze gaan knabbelen en dan is je mooie kussen stuk. Heel veel plezier met je pup!

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Wat een schatje, gefeliciteerd!! en goed dat jullie je vantevoren al verdiepen in alles wat met je pup te maken heeft, idd is opvoeden niet alleen rasgebonden maar zijn er ook veel algemeenheden die voor alle honden gelden

http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien

http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven

hier alvast twee basisdingen, die iedereen moet weten ;-)



Veel plezier met de voorbereidingen, en voorpret!

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Bedankt voor jullie reacties! Ze is nu nog heel schattig, maar dat zijn alle pups natuurlijk O-). De kunst gaat zijn om haar net zo leuk en lief te houden qua gedrag als ze nu is... Vooral niet laten verleiden door dat schattige puppysnoetje ;-).

Bedankt voor de tip wat betreft het kussen! Beide kussens waren niet zo duur hoor, beiden net over de 10 euro.. Mocht ze eraan knabbelen is dit dus geen ramp. Maar ik hoop eigenlijk dat ze de kauwspeeltjes interessanter vindt haha. Ze is nu echt in een fase dat ze overal op knabbelt, dus ik denk dat het valse hoop is...

We gaan haar aanstaande zondag ophalen. Het is een lange rit (2 uur) dus als jullie nog tips hebben voor onderweg, bijvoorbeeld hoevaak we moeten stoppen, of we haar onderweg drinken moeten geven of juist niet (i.v.m. ongelukjes).

Ik heb overigens ook de boeken puppy's voor dummy's en honden opvoeden & trainen voor dummy's gelezen, zijn erg leuke boeken om te lezen, zeker een aanrader. Daar heb ik ook al veel van opgestoken. Vooral consequent zijn en zorgen dat de pup niet de baas wordt in huis. Dobry, ik ga de stukjes die jij gegeven hebt ook lezen, bedankt hiervoor!!

honden page profiel MomoMomo 3 doggies

honden foto van Momo

Oh wat leuk zondag je puppy! Wij moesten een uur rijden. Ik zat achterin de auto met pup op schoot in tuigje vastgeklikt in gordel. Voordat we de straat uit waren pieste ze mij al onder hahahaha. En dat terwijl ik een puppietrainer op mijn schoot had maar die verschoof. :-D Ik zou misschien wel een keertje stoppen om te laten plassen. En voor de zekerheid een verschoning meenemen. Ik had ook poepzakjes mee. Kimi ging eigenlijk na de plaspartij slapen en was best wel relaxt, die hebben we ook niet laten drinken of zo maar goed dat was maar een uurtje.

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

Alvast gefeliciteerd met jullie prachtige pup.
En er zullen best dingen gebeuren die je niet had voorzien, maar dat maakt het ook wel heel erg leuk.
Voor de reis naar huis laat je de pup nog even een plasje doen, neem haar lekker op schoot en zet naast je een lage doos of een bench waar je haar in kan doen als ze zou gaan slapen.samen op de achterbank is het makkelijkste.rol keukenpapier evt. voor een ongelukje en een poep zakje.Denk niet dat je hoeft te stoppen hoor onderweg of je moet haar steeds water geven maar ik zou dat niet doen.

Anita van Floris en Senna (Gast)

Misschien niet mogelijk maar uitkijken dat de pup niet net gegeten heeft als je gaat rijden. Ik heb het nu al 2 keer om me heen gehoord dat de pupjes de rit naar huis hebben overgegeven en dat ze vlak voor vertrek nog gegeten hadden. Een pup heeft daar zo'n trauma van dat hij nu met geen 10 paarden in de auto te krijgen is.

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Bedankt voor jullie tips allemaal! Ik hoop dat ze geen drinken of eten krijgt vlak voor vertrek inderdaad! Anders vraag ik gewoon of ze haar geen eten wil geven vlak voordat wij komen.. En als ze wel eten heeft gehad wachten we gewoon nog een uurtje tot het wat gezakt is. Ik zou het erg zielig vinden als ze meteen ziek wordt in de auto!

Bedankt voor de tip wat betreft de bench/doos, die gaan we zeker meenemen zodat ze rustig kan gaan liggen wanneer ze gaat slapen. Ik hoop natuurlijk dat ze me niet onder gaat plassen!! Maar voor de zekerheid zal ik in elk geval oude kleren aantrekken en keukenrol enz. meenemen om de eventuele ongelukjes op te ruimen!

Nog tips voor de eerste nacht?

honden page profiel Lima<3Gunar de labradorLima<3Gunar de labrador 3 doggies

honden foto van Lima<3Gunar de labrador

Wat liefffff ;-) ;-) ;-) ;-)
ik smelt ervan
de eerste nacht slaapt ze het best in de bench in je kamer

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

natuurlijk hebben we tips.
Ga er niet van uit dat Emi meteen rustig is in de bench.
Dat moet je opbouwen, zie bench training in de encyclopedie.
Wat je wel kan doen de eerste nachten is de bench of een hoge doos waar Emi niet uit kan klimmen naast je bed zetten ,lekker dekentje erin en zorg dat als ze gaat piepen jij je hand er in kan stoppen zodat jij of je vriend vertrouwd voor haar worden.De eerste weken zal je er een keer uit moeten om haar te laten plassen. oppakken laten plassen een aai en slapen weer.Niet gaan praten met haar want dan is de nachtrust over.Succes.

honden page profiel trouwe_viervoeterstrouwe_viervoeters

honden foto van trouwe_viervoeters

Wat een lief ding om te zien, zeg. Ik kan me voorstellen dat je er naar uit ziet om deze pup op te mogen halen. Mijn tip is, ga hem/haar niet meteen overprikkelen met bezoek dat wil komen kijken op de eerste dagen en leer hem niet teveel dingen ineens. De dagen kunnen dus afgeteld worden, voor je het weet is het weekend.

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Dankjewel, wij twijfelden nog of het goed was om haar de eerste nacht(en) op onze kamer te laten slapen, maar nu ben ik redelijk overtuigd dat dit voor Emi wel het prettigst is. Het is al moeilijk genoeg voor haar om alleen te slapen en niet meer met haar zusjes, broertje en moeder.

Wat betreft die tip over het niet tegen haar praten als we haar s'nachts uitlaten, heel erg bedankt! Daar had ik nog niet bij stil gestaan!

Jacqueline (Gast)

Aaah, wat een schatje! Sorry, ik heb (nog) geen tips :-D
Wij staan nu net zelf op een puppylijst bij een fokker en als alles goed gaat, dan zullen wij onze pup rond aug/sept hebben.
Maar kijk er nu al naar uit!
Ik zou wel graag zelf een vraag stellen: hoe groot moet de bench zijn? Ben alvast op internet aan het rondneuzen.

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Hierbij een update van vorige week zondag t/m nu, na het ophalen van ons pupje. Nieuwe foto's staan op mijn profiel!!

Wij hebben vorige week zondag Emi opgehaald en alles ging super! Ze heeft eerst nog lekker gespeeld met haar broertje en zusjes, en toen ze van plan was te gaan slapen hebben we haar opgetild en meegenomen naar de auto. De bench bleek niet in de auto te passen, dus hebben we haar in een kattenbench vervoerd. Hier lag een lekker dekentje in en wat knuffeltjes. Het ging heel goed, Emi kroop zelf in de bench en heeft de hele weg naar huis liggen slapen! Toen we thuis aankwamen kregen we haar niet eens wakker. We hebben haar dus in de bench naar boven gedragen en het deurtje opengezet.

Het is sowieso een heel vrolijk en gelukkig hondje, dit is natuurlijk de verdienste van een goede fokker. Ze is zo speels en blij, ik word overspoeld door liefde als ik naar haar kijk. De eerste dag zijn we meteen met haar buiten geweest en hebben we haar opgetild en naar buiten gedragen, ze begon helemaal te trillen dat lieve meisje.. Dan is het echt een kwestie van negeren en naar buiten. We tillen haar overigens tot aan het grasveld en daar heeft ze toch lekker rondgelopen en zelfs een plasje gedaan!! Uiteraard door ons uitvoerig beloond! Als ze iets lekkers krijgt neemt ze het vanzelf mee in de bench, echt fantastisch.
Ze mag van ons op de bank en heeft nu al door dat als ze ervoor gaat zitten en een keertje blaft, wij haar er dan optillen.

De eerste nacht is ze heel goed doorgekomen, ze was zelf de bench in gegaan die op onze slaapkamer staat en gaan slapen, het was toen 12 uur. Om 5 uur nog even een plasje laten doen. Ze was natuurlijk vol energie en wilde de bench niet in, dus we hebben haar er toch ingezet en het deurtje dichtgedaan. Toen kwam er luid protest, zomaar een paar minuten en toen deden we het licht uit en ging ze kauwen op haar dekentje en vervolgens slapen. Al met al viel dat dus ook erg mee voor een eerste nacht!

Na elk slaapje, speelmoment en wanneer ze heeft liggen kauwen gaan we met haar naar buiten en ze plast vrijwel altijd. De puppytrainer hebben we dan helemaal niet meer nodig, maar ik dacht dat dit voor ons wel handig zou zijn aangezien we haar niet zo snel buiten kunnen zetten. De kunst is echter om gewoon in te schatten wannéér ze moet plassen en haar dan mee te nemen!
Als we buiten zijn gaan we nooit meteen na het plassen weer naar binnen om haar niet het idee te geven het plassen op te houden om zo langer buiten te kunnen zijn. Ze vindt buiten lopen ook leuk nu. Ze gaat lekker zitten en wat in de lucht snuffelen, vervolgens het gras snuffelen en een stukje lopen. We tillen haar altijd naar het gras. Daarnet had ze het zo naar haar zin dat ze nog niet naar huis wilde, maar het regent dus ik ben toch maar snel naar binnen gegaan. Ik denk dat ze gemiddeld nu elke 1,5 uur naar buiten gaat, dus er komen nog momenten genoeg voor haar. Steeds als ik haar naam zeg en ze loopt naar me toe beloon ik haar met hoge stem. Dit doe ik ook steeds als ze plast, of poept buiten. We zullen haar in elk geval blijven belonen als ze wat goed doet.

Emi heeft ook al kennisgemaakt met Zinzi, de hond van mijn moeder. Zinzi is een erg lieve hond, een soort bastaard Golden Retriever van het formaat Shiba. En ja, toen zagen we wel een (denk ik) dominante kant van Emi. Ze zat eerst bij Mark op schoot toen we Zinzi erbij lieten, en Zinzi is erg enthousiast. Hierdoor kwam ze wellicht wel wat overweldigend over op Emi. Emi begon meteen met opgetrokken snuit naar Zinzi te grommen en te happen. Wij hebben Emi toen direct op de grond gezet, Emi zat immers hoger dan Zinzi én bij Mark op schoot en we wilden voorkomen dat ze zich hierdoor superieur zou voelen. Zinzi is van nature zeer onderdanig. We hebben een open bench erbij gezet zodat Emi rust kon zoeken wanneer ze wilde. Uiteindelijk ging Zinzi met haar achterste naar Emi staan om haar te laten snuffelen, wat echt hilarisch is want Emi kon daar bij lange na niet bij! Emi dook steeds onder de bank maar uiteindelijk kwam ze wel steeds dichter bij Zinzi. Zinzi deed ook heel voorzichtig, was erg lief om te zien. Ze lijken het wel te kunnen vinden met elkaar, maar Emi komt ons wel dominant over, het zal zich met de training wel uitwijzen hoe ze zich bij andere hondjes gedraagt.

Dinsdagmiddag is ze voor het eerst naar de dierenarts geweest voor een gezondheidsverklaring. Uiteraard heeft ze die gekregen! De dierenarts vindt dat ze erg slim uit haar oogjes kijkt! Ze vond het natuurlijk helemaal niet leuk dat ze overal aangeraakt werd, maar met een koekje was ze aardig snel om te kopen hoor! Ze weegt nu 1,6 kilo. Ze eet heel erg goed, vooral vlees, daar is ze zo dol op! Dus we laten haar dat maar eten. Er staan altijd brokjes voor haar, het vlees krijgt ze dan 3x per dag een klein beetje. Het is zo'n geweldig hondje, heel sociaal al en we kunnen haar overal mee naartoe nemen omdat ze zo braaf is. De dierenarts zegt dat ze overal mee naartoe mag, alleen niet naar echte hondenuitlaatplaatsen. Ze krijgt over 1,5 week haar 2e enting en ze moet met 12 weken wéér een enting. Ze krijgt ook nog een keer een enting tegen kennelhoest.

Dinsdagavond is ze nog mee gegaan toen we gingen oppassen, ze is erg lief in de auto, lekker gaan zitten en slapen. Ze is ook een erg makkelijk hondje om mee te nemen, heerlijk is dat! Tot nu toe is ze elke dag een keer in de auto meegegaan, ze kruipt zelf in de bench en gaat dan lekker liggen kauwen of slapen.

Ze slaapt ook al lekker door, we gaan rond 11 uur slapen en om 6.30 wordt ze dan wakker, dan gaat ze lekker naar buiten. Het is heerlijk om wakker te worden met haar, ze is dan ontzettend blij als ze uit de bench mag, dan kwispelt ze met dat kleine krulstaartje en zijn wij weer helemaal vertederd door haar.

Gisteren heeft ze een paar uurtjes bij mijn moeder gezeten en lekker gespeeld met Zinzi, ze daagt flink uit haha. Ik was er zelf helaas niet bij, maar Mark heeft er een filmpje van gemaakt : url=youtu.be/-SB_d6JQkUE
Het ging heel goed verder, ze heeft lekker gespeeld en geslapen en weer veel nieuwe ervaringen op gedaan!

Vandaag is ze met Mark bij de moeder van Mark geweest, ze heeft wat ruzie gehad met de kat, en kennis gemaakt met kippen. Ze is wel heel erg lief geweest! Daarna is ze nog mee geweest naar vrienden, ze heeft zich wederom voorbeeldig gedragen. Als klap op de vuurpijl heb ik haar net nog even mee de stad in genomen, het is koopavond. Ze heeft knap gelopen aan de riem, en héél veel aandacht gekregen, we kwamen bijna de stad niet door!! Ze was wel erg lief met kindjes en totaal niet bang, ook niet toen er een hele groep mensen om haar heen stond. Ze is zelfs nog met iemand op de foto geweest haha. Ons eigen filmsterretje!

Zindelijk worden gaat ook SUPER. Ze gaat bij de balkondeur staan als ze moet poepen en plassen! Heel erg knap, wij spelen er op in door haar dan mee naar buiten te nemen (is een andere deur, maar voor haar is het blijkbaar toch duidelijk). Na elk slaapje gaan we ook naar buiten, dus ze is gemiddeld echt wel een keer of 7 buiten aan het lopen per dag! Het is zo fijn dat ze zelf aangeeft als ze nog een keertje extra naar buiten moet, nu hoeven we haar niet continu nauwlettend in de gaten te houden! Ik ben erg trots op haar.

Vandaag puppycursus gehad, was erg spannend voor zowel Emi als ons.. We schrokken best wel toen we aankwamen, allemaal puberhonden die ontzettend druk waren, Emi was erg geïntimideerd en zat tussen onze benen. Gelukkig bleek later dat wij op het puppyveld moesten trainen en daar zaten hondjes van haar leeftijd. Ze weet zichzelf nog niet echt een houding te geven bij andere honden, ze gaat dan happen en piepen.

Wel veel geleerd, niet alles ging goed, maar veel ook wel. Ze deed goed haar best, maar na een paar keer was het ook wel genoeg voor haar (Shiba eigen denk ik). Ze leert heel snel gelukkig, maar ze moet wel getriggerd worden met een snoepje. Dit is helemaal niet erg natuurlijk.

Ze begint nu wel opstandig te worden hoor. Bepaalde dingen mag ze niet, en dat weet ze ook heel goed, en dan gaat ze het toch doen. Bijvoorbeeld in de gordijnen happen. Ze hapt er dan expres snel een keer in en dan rent ze snel weer weg. Of ze pakt een speeltje, neemt het mee naar iets waar ze niet in mag happen en hapt dan gauw een paar keer in het verboden object. Hoezo slim?! Voor ons wel érg frustrerend. Als ze iets niet mag en we corrigeren haar, zien we meteen of ze gaat luisteren of niet. De oren gaan soms naar achter staan en dat betekent dat ze je totaal gaat negeren. Geduld maar, en blijven corrigeren uiteraard. Maar moeilijk is het wel.

Vandaag zijn we ontzettend geschrokken, Emi kauwt weleens op de bench (zie ook de foto) en op een gegeven moment hoorden we een enorm gegil!! Ik sloeg helemaal dicht van de schrik, gelukkig was Mark wel bij zinnen. Ze bleek met haar kaak om 2 tralies geklemd te zitten en doordat haar tandjes in de weg zaten kon ze niet los komen. De buren zullen gedacht hebben, ze gilde alsof ze haar leven er vanaf hing... Nu weet ik wat ze bedoelen met Shiba scream, echt ontzettend hard!! En zo zielig. Gelukkig had ze niets. Hopelijk zal het haar leren niet op de bench te kauwen.

honden page profiel BipkeBipke 3 doggies

honden foto van Bipke

Hihi ik hoop het maar dat is niet noodzakelijk hoor, volgende keer zal ze misschien wel niet meer zo erg schrikken dat ze gaat gillen.
Fijn verhaal om zo te lezen zeg, wat een update , maar fijn dat het zo goed gaat :-)
Geniet maar van die puppietijd en maak genoeg foto's want voor je't weet is ie om en dan zijn die foto's nog leuk om terug te denken :-)
Hihi dat brutale protest komt me bekend voor, maar zoals je zegt, de aanhouder wint en als je vriendelijk maar doortastend bent, dan geven ze vaak wel toe :-) (vaak - niet altijd, lol)
Shibas die het vroeg geleerd hebben zijn snel zindelijk, dus fijn dat het zo goed gaat :-)
Mijn jongste meid was op 4.5 weken al zindelijk en heeft dus nooit in huis gedaan,zalig gewoon. Toegegeven, ze vraagt vaak om buiten te mogen , ook al moet ze niet plassen, maar dat kan geen kwaad, als ze wil mag ze best wat buitenspelen :-)
Wens je nog vele zalige momenten toe, ook op de cursus :-)

honden page profiel MomoMomo 3 doggies

honden foto van Momo

Wat leuk zo'n verslag over Emi! En super dat de eerste nacht zo is meegevallen. Volgens mij konden onze buren meegenieten de eerste nacht. :-) Grappig om toch een aantal Shiba dingetjes te lezen hihi. En de shiba scream, ja verpletterend he, wat een geluid kan er uit zo'n beestje komen. Heel plezier en geluk toegewenst met jullie puppie!

honden page profiel Helene en TyborHelene en Tybor 3 doggies

honden foto van Helene en Tybor

Jeetje wat goed dat het al zo geweldig gaat.Gefeliciteerd met jullie mooie pup en geniet er maar van.
Ik ben echt onder de indruk hoe jullie met deze kleine meid omgaan, ga zo door dan heb je en krijg je een heerlijke hond.
;-)

honden page profiel DobryDobrygoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Dobry

Wat leuk zo'n verslag te lezen, dat geeft een goede indruk van hoe het met Emi gaat. :-)

Wat vond je van de links die ik je gaf?

Wat betreft het happen, wat jij opstandig worden noemt, dat kan een teken zijn van overprikkeling. Ook zou ik haar niet gaan corrigeren, maar de dingen liever voor zijn. Een pup maakt geen fouten, dus hoeft ook niet gecorrigeerd te worden, dat moeten we bij onszelf doen. :-) Krijgt de pup genoeg rust? En genoeg geestelijke uitdaging ?(snuffel en zoekspelletjes bijvoorbeeld)
Heel veel pups nemen hun rust niet zelf, terwijl ze die wel nodig hebben, ze hebben immers veel nieuwe indrukken en dat moet allemaal verwerkt worden. :-)

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Hoi Doby,

De links waren erg nuttig. Ik heb het uitgeprint en op mijn gemakje gelezen.
Aan de rest: ook bedankt voor jullie tips en medeleven. Ik heb helaas niet altijd tijd om een reactie te plaatsen, ik lees ze dan wel meteen via mijn telefoon hoor! Maar voor de opvoeding van Emi werk ik veel in de avonden en weekends zodat ze overdag nooit langer dan een uurtje alleen zit. Uiteindelijk moeten we hier een balans in gaan zoeken, ze mag max 4 uurtjes alleen zitten, en dat ook maximaal 2 keer per week vanaf dat ze volwassen is vind ik.

Wij geven haar inmiddels haar rust wanneer ze een tijdje gespeeld heeft (wij stoppen na een tijdje gewoon zelf en schenken dan geen aandacht meer aan haar), dit doet haar wel goed. Het happen blijft, maar dit schijnt echt wel pup-eigen te zijn. We corrigeren dit dan ook niet, maar dagen haar ook niet uit om te happen. Ze luistert wel al steeds beter hoor!

Hierbij een verslagje van afgelopen week:

Ze is nu "balkon"zindelijk, dit is even het beste wat we momenteel konden bereiken. Om echt naar buiten te gaan moeten we 2 trappen naar beneden en zodra je ziet dat ze wil gaan plassen kan ze het uiteraard niet nog even ophouden tot we de deur door zijn, trappenhuis inlopen, trappen af en dan pas buiten zijn. Nu doet ze tussen het uitlaten door de plasjes op het balkon en dat is al een hele vooruitgang. Ze weet nog niet hoe ze het aan moet geven hoor. Van de week lag er ineens een plasje bij de balkondeur... Je moet dus goed opletten anders gaat het alsnog mis.

Ze luistert wel redelijk goed! Naar "kom" luistert ze toch wel 8 van de 10 keer dus daar zit vooruitgang in. Ze kan al "zit" en "af". Ze wil graag leren, zolang ze maar koekjes krijgt. Wij belonen haar ook als ze een plasje buiten doet, en nu is het zo dat mevrouw een plasje doet, en vervolgens komt ze dan recht voor je zitten zo van "kom maar op met dat koekje". Vorige keer had ik niet gezien dat ze geplast had, maar ze kwam zo demonstratief voor me zitten dat ik even buiten keek en ja hoor... Plasje gedaan!
Ze weet ook dat nee ook echt NEE betekent, uiteraard soms met gespeelde doofheid maar een 2e, dwingendere "Nee" maakt dan ook aan die doofheid een eind. Tegenwoordig gebruiken we de hardere "NEE" gewoon meteen, en ja dan luistert ze ook 9 van de 10 keer wel hoor. Alleen dat weerhoudt haar er niet van om het dan op een later tijdstip stiekem nog eens te proberen om ons uit te testen en te kijken of het toch echt niet alsnog zal mogen. Soms is dat grappig, maar soms (in het geval van het opeten van de plant) minder grappig.

We zijn ons nu heel erg aan het focussen om te laten zien wie de baas is. Dus dat dingetjes niet altijd hoeven te gaan zoals Emi dat wil. Ik moet zeggen dat ze haar plaats ook wel redelijk kent hoor, soms wat protest (blaffen of piepen) maar de aanhouder (wij dus) wint en dan gaat ze vaak liggen en slapen.

Ze heeft nu een border collie vriendje van 5 maanden oud en gisteren werd wel duidelijk dat, ondanks het enorme sociale gedrag wat ze gelukkig nog steeds tentoonspreidt, we toch een echte Shiba in huis hebben.... Ze waren aan het spelen en Emi kwam met haar kopje tegen de tafel. Hiervoor moest ze niet 1x piepen, maar ontzettend zielig wel 4 of 5 keer piepen en dan het liefst met een zeer verwijtende blik naar de bordercollie. Die overigens enorm schrok van al dat geluid, de arme jongen. Hij deed echt voorzichtig met haar, maar Emi is een echte bijtgraag en kent op dat gebied niet altijd haar grenzen. Door haar lekker vaak bij andere honden te laten hoop ik dat ze deze grenzen vanzelf ontdekt. Overigens is de bordercollie hier geweest woensdag en wij waren gisteren daar, in beide gevallen ging het goed. Ze heeft nog geen last van territoriumdrift gelukkig.

We zijn druk bezig ook met de socialisatie, we slepen haar dan ook overal mee naartoe. Naar Mark's moeder, waar ze in de tuin kan lopen en de katten pest en achter de kippen aan kan, naar mijn moeder waar ze met Zinzi kan spelen, ze is zelfs mee geweest met Mark naar zijn werk. Hij moest iets maken op een schip en Emi mocht mee. Ook dat is heel goed gegaan. Het is eigenlijk gewoon een heel makkelijk hondje wat overal mee naartoe kan. Ze laat zich ook gerust dragen, vorige keer viel ze in slaap terwijl ze in mijn armen hing. Afgelopen donderdag zijn we weer naar de stad geweest en dan wordt je steeds aangesproken. De mensen hurken dan en ik laat haar zelf bepalen of ze even wil snuffelen, vaak wel. Tijdens de kennismaking met beethoven waren er ook ineens 2 fotografen die foto's aan het maken waren van onze Emi... Sowieso willen mensen graag met haar op de foto, ik voel me dan wel erg trots op onze kleine mooie meid! Het is ook echt een fotomodelletje, vaak pak ik mijn camera en gaat ze mooi zitten of liggen en dan kijkt ze perfect in de camera... We hebben de meest prachtige foto's! Die houden jullie tegoed, want ik zit nu op een andere laptop! Ik zal ze tzt op mijn profielpagina plaatsen.

We moeten nu wel écht gaan beginnen met het trainen in het alleen zijn. Dat zal lastig worden voor zowel ons als voor Emi. Als we de kamer uitgaan en zij zit hier, gaat ze vaak gewoon lekker liggen, alleen ze moet het leren in de bench, met het deurtje dicht. Ik ben heel benieuwd! Ze kauwt in elk geval niet meer op de bench, wij hebben een groot bot gekocht en die krijgt ze dan als ze in de bench zit. Dat werkt goed. Soms is afleiden beter dan verbieden, wij zijn er immers niet altijd om het te controleren. Als we het zien laten we wel merken dat het niet de bedoeling is om op de bench te kauwen!

Al met al gaat het dus goed, tuurlijk heeft ze weleens haar momenten, dan gaan die oortjes naar achter en doet ze wat ze wil, maar als je over de gehele lijn kijkt denk ik dat Emi het super doet. Sociaal, aanhankelijk, lief, luistert goed, eet goed... We moeten ook niet vergeten dat het meisje pas 9 weekjes oud is!

honden page profiel Shawna & NalaShawna & Nala 3 doggies

honden foto van Shawna & Nala

Wat geweldig dat het zo goed gaat en leuk dat je alles zo uitgebreid beschrijft, kunnen we virtueel meegenieten van je pup :-D En wat een schatje is het! ;-)

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Gisteren zijn we lekker naar het bos geweest! Was heerlijk en ze liep ook goed mee.
We gebruiken hiervoor een plastic bekertje met snoepjes (traktatiebekertje). Als we hiermee rammelen tijdens het lopen, loopt ze keurig achter ons aan!

Ik heb een album gemaakt van alle fotootjes van 3 dagen oud t/m heden, hierbij de link:
http://www.mijnalbum.nl/Album=JBOCTZGP

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Lang geleden dat ik een update geplaatst heb...
Maar in dit geval is geen nieuws goed nieuws! Het gaat super met ons, en met Emi. Ik ben 1 juni van baan gewisseld, dat was even hectisch. Ik werkte daarvoor vaak in de weekenden nog en s'avonds, en al die tijd zat Emi dan bij Mark. Mark is overigens helemaal weg van Emi en andersom, dus ze is zeker in goede handen, maar ik had het gevoel dat ik geen band op kon bouwen met Emi omdat ik er gewoon niet vaak genoeg voor haar was (ook niet als ik thuis werkte), eigenlijk had ik het gevoel dat ik haar toenadering altijd moest afwijzen en daar heb ik erg mee in de knoop gezeten.

Sinds ik gewisseld ben van baan hebben we s'avonds alle tijd voor haar en ook in de weekenden gaan we vaak op pad. Altijd lekker met zijn drietjes, zoals ik het voor ogen had toen we besloten Emi te nemen. Het is een geweldig lief, makkelijk hondje. We kunnen haar zonder problemen meenemen, zo fijn. Ze luistert ook super goed, maar de pubertijd is niet meer zo ver weg, dus even afwachten hoe dat straks gaat... We hebben soms het gevoel dat we "geluk" gehad hebben, wij hebben nooit onoverkomelijke problemen gehad met Emi, we zijn ook nooit wanhopig geweest. Wellicht is het ook onze instelling, wij maken ook niet snel ergens een probleem van, maar toch.
Uiteindelijk ging het bijna vanzelf. Positief gedrag belonen en vooral heel veel liefde geven, maar wel grenzen stellen en duidelijke regels hanteren. En geduld hebben, dat was wel erg nodig!

We moeten het alleen zijn nog wel trainen. Emi is eigenlijk nooit langer dan 2 uurtjes alleen en zelfs dat komt zelden voor. Dat doet ze dan wel super hoor, ze gaat gewoon liggen slapen. Omdat ze zo prettig in de omgang is nemen we haar eigenlijk altijd mee haha. Bij Mark op het werk wordt er soms zelfs gevraagd of hij Emi weer mee neemt!

Het is zo mooi, we weten nu van veel dingen hoe Emi erop gaat reageren en we kunnen precies zien aan haar houding en stand van oren of ze ondeugend is, moe is, blij is... Ook wanneer ze iets wil doen wat niet mag, we zien het haar gewoon denken en dan kunnen we ingrijpen voor ze daadwerkelijk de fout begaat! Klein voorbeeldje: als ze moet poepen gaat ze bijvoorbeeld heel druk door het huis rennen, dan weten we dat we haar mee naar buiten moeten nemen. Als ze moet plassen gaat ze zelf bij de deur zitten piepen, dus daar hoeven we niets bij in te schatten. Ongelukjes hebben we al heel lang niet meer gehad in huis.

Ze groeit volgens de dierenarts goed, inmiddels weegt ze 5,3 kilo. Wel kregen wij op de NVAI dag de boodschap van andere shiba bezitters dat ze wat klein is voor haar leeftijd. Ik zou alleen niet weten wat we eraan kunnen doen, ze eet goed, het is een zeer vrolijk en energiek hondje dus ik denk dat we het voor lief moeten nemen.

Al met al zijn we nu aan het oogsten wat we gezaaid hebben. De basis ligt er, het is elke dag een feestje om wakker te worden en ons prachtige shiba meisje te zien. Eentje goed luistert en ons respecteert, lekker komt kroelen en graag bij ons is... Dat is het vooral, wat we nu meemaken en de liefde die we voor ons hondje voelen is niet in woorden te omschrijven, geen één foto is zo mooi als in het echt, en mooie momenten krijg je toch nooit zo mooi op schrift als ze zijn wanneer je ze mee maakt. Ik wil vaak wat leuks op het forum posten en dan kom ik gewoon niet uit mijn woorden, of het lijkt me dan niet zo boeiend om te vertellen, het lijkt dan minder bijzonder als het op het moment zelf voor mij was.

We gaan binnenkort met Emi richting de fokker, ben benieuwd wat zij van hun nakomelingetje vinden!

Het lijkt me zo leuk om straks een 2e te hebben, naast ons woont nu ook een shiba pupje, en Emi helpt echt met opvoeden hoor! Ze ging met haar kontje tegen de neus van de pup staat zo van: "zo maken wij kennis!". Heerlijk om te zien, daar kan ik zo van genieten van die momenten! Moet wel zeggen dat het stiekem wel fijn is dat Emi nu wat ouder is en dat je af en toe ook even je eigen ding kunt doen in plaats van dat je toch met een half oog in de gaten moet houden of ze niet stiekem iets doet wat niet mag ;-).

Nog wat fotootjes!















honden page profiel melosssmelosss

honden foto van melosss

Heb alle verhaaltjes van je gelezen en ik kan alleen maar zeggen dat je 1. Een prachtig hondje hebt en 2. Dat je een geweldige opvoeding hebt gegeven! Het is echt heerlijk om mee te genieten van de liefde die je voor Emi hebt, wat een plaatje is het. En fijn dat ze ook zo goed luistert en overal mee naartoe kan! Pubertijd komt eraan, dus dat zal wel een moeilijke periode worden maar ach, het overkomt iedereen en wie weet valt het allemaal wel mee bij jou en Mark.

Het is dus afwachten, nog veel plezier van je aankomend pubermeisje ;-)

honden page profiel BonitaBonita

honden foto van Bonita

Dankjewel ;-)
Haar tandjes beginnen uit te vallen dus inderdaad.. Pubertijd komt eraan! Hopelijk valt het mee, we zijn in elk geval voorbereid op het ergste, dan kan het alleen maar meevallen! ;-)

MJG (Gast)

hee, ik ben zelf ook op zoek naar een shiba en zit een beetje te lezen, informatie zoeken enz. het is echt een schatje:P

1 tip voor voeding, ik las dit  Ze eet heel erg goed, vooral vlees, daar is ze zo dol op! Dus we laten haar dat maar eten. Er staan altijd brokjes voor haar, het vlees krijgt ze dan 3x per dag een klein beetje.

het is beter om je hond brokjes te geven en dat zon 10 a 15 minuten te laten staan, als ze het op heeft, of geen zin meer heeft, zetje het voerbakje ergens bovenop zodat je hondje er niet bij kan, zo leert ze dat ze afhankelijk is van haar baasje voor eten.

veel succes inieder geval, ik blijf het een beetje volgen!

Baileys (Gast)

Hallo,

ik ben hier ook even aan het lezen en dit komt me heel bekend voor.

Wij hebben een Sheba van 4jaar ongeveer, Baileys.
Dit was ook een schat van een pupje, onmiddellijk proper en nooit iets kapot bijten en dergelijke.
Let op het is nog steeds een schat van een hond maar ze zijn o zo slim :-).
Ook is hij superlief maar niet naar mensen die hij niet kent of niet goed kent.
Baileys en katten gaan super maar andere honden lukt niet!
We hebben wel een tweede hond en dit verloopt wel heel goed maar baileys is dan ook de baas.
Omdat het niet meer leuk was om met hem te gaan wandelen waar veel volk was
of als je bezoek krijgt dat je de hond telkens apart moet steken wegen die dominante agresse,
zijn wij naar een gedragsterapeut gegaan en ik moet zeggen dat dit echt super was!!
We hadden ervaring met honden maar voor Baileys nog nooit een sheba in huis gehaad.
Na amper 3tal sessies konden we onze hond volledig heropvoeden,
het gaat al heel wat beter, we laten hem los als we volk hebben maar hij zoekt de mensen niet op dus laat iedereen hem een beetje met rust.
Maar o zo een rustige en lieve hond, niet normaal!
Het enige is wel dat we moeten opletten als we gaan wandelen dat mensen niet zomaar Baileys komen aaien want dat zou absoluut niet in goeie aarde vallen bij onze schat.
En het loslopen lukt maar toch opletten want het zijn nogal weglopers :-)
We love Sheba Inu.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Opvoeding van Emi (Shiba Inu)" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^