wees eerlijk

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel Simone, Cody en FlynnSimone, Cody en Flynn

honden foto van Simone, Cody en Flynn

Linneke, een boerenfox en een puggle zijn echt geen rashonden hoor....
De rest is niet erkent in nederland.
Maar daarom kun je met afstammingsbewijzen fokken. Plus dat testen natuurlijk ook gewoon een optie is.

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "wees eerlijk" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

Anoniem (Gast)

Waarom zou je een ouder dier moeten testen? Als het dan 4een negatieve uitslag is, zet je hem dan bij grofvuil?

honden page profiel Eefje • YunaEefje • Yuna

honden foto van Eefje • Yuna

" Waarom zou je een ouder dier moeten testen? Als het dan 4een negatieve uitslag is, zet je hem dan bij grofvuil? "


Nee dan veranderd er niks, alleen ga je er niet mee fokken.
Anders is de kans groot dat je pups op de wereld zet met dezelfde kwaal.

honden page profiel Eefje • YunaEefje • Yuna

honden foto van Eefje • Yuna

Hier een hond met stamboom, heel bewust voor gekozen.
Ik heb geen nest gehad, en ben dat ook zeker niet van plan i.v.m. kennis, kosten en tijd.

Anoniem (Gast)

" Nee dan veranderd er niks, alleen ga je er niet mee fokken.
Anders is de kans groot dat je pups op de wereld zet met dezelfde kwaal. "

Oke snap het gelukkig maar ;-)

honden page profiel Pack MemberPack Member

honden foto van Pack Member

Ik zou echt willen dat iedereen stopte met nestjes krijgen als er geen goede papieren bij de honden zitten of ze niet voor de volle 100% gezond zijn.
Wat denk je, is dat een utopie?

honden page profiel LupiLupi

honden foto van Lupi

" Ik zou echt willen dat iedereen stopte met nestjes krijgen als er geen goede papieren bij de honden zitten of ze niet voor de volle 100% gezond zijn.
Wat denk je, is dat een utopie? "


Dat is een utopie, tenzij de overheid er een verbod op legt...

honden page profiel Betina van der ZandenBetina van der Zanden

honden foto van Betina van der Zanden

En zelfs dan zal het nog een utopie blijken te zijn. Ik weet niets van het fokken af, weet alleen dat ik eerst heel veel geld zou moeten investeren in een nestje zoals o.a. dekgeld, werpkist, warmtelamp, DA kosten, puppyvoer etc. en daarna misschien iets erop zou kunnen verdienen, daarom hebben wij besloten het fokken over te laten aan diegene die er verstand van hebben en ook onze kleinste/grote meid te laten steriliseren.

Zomaar een nestje te gaan doen omdat ze zo'n leuk hondje is, vind ik onverantwoord, maar goed, dat is mijn mening, er zijn er bij die er anders over denken, en als dat op een verantwoorde manier gebeurd heb ik er niet zo'n problemen mee, d.w.z. de ouders beide testen op erfelijke zaken, ziektes, heupen etc. en dan in goed overleg met de DA een nestje fokken, zodat het teefje goed onder controle is. tja, wie ben ik dan om daar iets over te zeggen te hebben. Stamboom zegt niets, er zijn gevallen bekend van teefjes die een nestje hadden, waar " vreemde" puppy's bij gelegd waren zodat ook zij een stamboom kregen, terwijl de ouderhond geen stamboom had!

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Linneke, een boerenfox en een puggle zijn echt geen rashonden hoor....
De rest is niet erkent in nederland.
Maar daarom kun je met afstammingsbewijzen fokken. Plus dat testen natuurlijk ook gewoon een optie is. "

zijn alle rashonden niet ontstaan uit een kruising waarna er met 2de, 3de generaties, ... gefokt werd om een goede rashond te verkrijgen?
ik reageerde vooral op deze zin...Fokken zonder stamboom is voor mij uit den boze, dat wil dus ook zeggen dat rassen die nog in 'ontwikkeling' zijn zoals de labradoodle ook uit den boze zijn.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Ik heb lang getwijfeld of ik wel zou gaan fokken. Ik vind immers dat de asiels al te vol zitten doordat: mensen niet kritisch genoeg fokken, niet kritisch genoeg hun pups plaatsen en niet kritisch genoeg hun pups aanschaffen.

Ik vind het vinden van geschikte eigenaren voor een nest van gekeurde ouders, met erkende stamboom, al zeer moeilijk. Ik denk dus dat het niet positief zal zijn om, de drempel te verlagen door te fokken zonder stamboom met ongeteste ouders.

Linneke, de stelling dat 'alle rashonden zijn ontstaan door kruisingen' is niet correct.
Veel rashonden zijn ontstaan door selectie bv in geval van de laika door oa gebruikksselectie en natuurlijke selectie (een proces van duizenden jaren).

honden page profiel HesciHescispeciaal aangestelde fokker

honden foto van Hesci

" Als ik een ongeteste hond zonder stamboom zou hebben zou ik er mee fokken.
Sowieso laat ik fokken liever aan ervaren, goede fokkers over. Het gaat hier namelijk om levende wezens. "


Dit geldt bij mij ook voor honden met stamboom maar die eveneens niet getest zijn :-)

honden page profiel HesciHescispeciaal aangestelde fokker

honden foto van Hesci

" Als ik een ongeteste hond zonder stamboom zou hebben zou ik er mee fokken.
Sowieso laat ik fokken liever aan ervaren, goede fokkers over. Het gaat hier namelijk om levende wezens. "


Dit geldt bij mij ook voor honden met stamboom maar die eveneens niet getest zijn :-)

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Ik heb lang getwijfeld of ik wel zou gaan fokken. Ik vind immers dat de asiels al te vol zitten doordat: mensen niet kritisch genoeg fokken, niet kritisch genoeg hun pups plaatsen en niet kritisch genoeg hun pups aanschaffen.

Ik vind het vinden van eigenaren voor een nest van gekeurde ouders, met erkende stamboom, al zeer moeilijk. Ik denk dus dat het niet positief zal zijn om, de drempel te verlagen door te fokken zonder stamboom met ongeteste ouders.

Linneke, de stelling dat 'alle rashonden zijn ontstaan door kruisingen' is niet correct.
Veel rashonden zijn ontstaan door selectie bv in geval van de laika door oa gebruikksselectie en natuurlijke selectie (een proces van duizenden jaren). "

foute woordkeuze van mijn kant, sorry ;-) . er moest eigentlijk veel rashonden staan, de natuurlijke rassen zijn me een beetje ontgaan, dom van mij O-) .

honden page profiel L, K & PL, K & P

honden foto van L, K & P

Ik vind het sowieso iets te kort door de bocht om te zeggen dat rashonden ontstaan zijn uit kruisingen. Natuurlijk is dat zo, maar zoals Chris al zegt, daar is een hele lange tijd overheen gegaan. De nieuwe of teruggefokte rassen (zoals het markiesje en de smous) zijn inderdaad gekruist maar wel volgens een heel strikt programma en ook daar gaat decennia overheen voordat er een stabiel ras gecreëerd is.

Prima dus om te kruisen om een dergelijk ras op te zetten of terug te fokken maar dan wel binnen een vooropgezet programma. Van gewoon willekeurig gekruiste nesten word ik persoonlijk niet erg blij en zie er ook totaal het nut niet van in, maar zolang de ouderdieren getest zijn zal je mij er ook weer niet snel over horen zeuren.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Onze Freya was een whippet kruising. Geen idee met wat, hoewel ik een keer een foto heb gezien van een whippet-airedale die er sprekend op leek. Kruisingen kunnen echt geweldig zijn, maar het zou prettig zijn als ze verantwoord gefokt werden. Ik vind het echt crimineel om de eigenaars van toekomstige pups op te schepen met een hondje wat mogelijk een erfelijke aandoening onder de leden heeft.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

" Ik vind het sowieso iets te kort door de bocht om te zeggen dat rashonden ontstaan zijn uit kruisingen. Natuurlijk is dat zo, maar zoals Chris al zegt, daar is een hele lange tijd overheen gegaan. De nieuwe of teruggefokte rassen (zoals het markiesje en de smous) zijn inderdaad gekruist maar wel volgens een heel strikt programma en ook daar gaat decennia overheen voordat er een stabiel ras gecreëerd is.

Prima dus om te kruisen om een dergelijk ras op te zetten of terug te fokken maar dan wel binnen een vooropgezet programma. Van gewoon willekeurig gekruiste nesten word ik persoonlijk niet erg blij en zie er ook totaal het nut niet van in, maar zolang de ouderdieren getest zijn zal je mij er ook weer niet snel over horen zeuren. "

dat bedoel ik dus, er is niets mis met het kruisen van honden zolang dat dat verantwoord en doordacht gebeurt. ik weet ook wel dat bij die bepaalde rassen er heel veel tijd is overgegaan om ze te stabilizeren tot een goede rashond met een goede bloedlijn.

honden page profiel L, K & PL, K & P

honden foto van L, K & P

"
dat bedoel ik dus, er is niets mis met het kruisen van honden zolang dat dat verantwoord en doordacht gebeurt. ik weet ook wel dat bij die bepaalde rassen er heel veel tijd is overgegaan om ze te stabilizeren tot een goede rashond met een goede bloedlijn. "


Ok, dan zitten we op één lijn!

Ik merk dat veel mensen "rashonden zijn ook ontstaan uit kruisingen" vaak als reden misbruiken om een ongetest nest van één of andere vage kruising (of bijv. de "puggle") te verantwoorden. Terwijl dat soort nesten totaal niets te maken hebben met het creeëren van een nieuw ras. Vandaar dat ik het nodig vond om er even op door te gaan. O-)

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

"

Ok, dan zitten we op één lijn!

Ik merk dat veel mensen "rashonden zijn ook ontstaan uit kruisingen" vaak als reden misbruiken om een ongetest nest van één of andere vage kruising (of bijv. de "puggle") te verantwoorden. Terwijl dat soort nesten totaal niets te maken hebben met het creeëren van een nieuw ras. Vandaar dat ik het nodig vond om er even op door te gaan. O-) "

haha ja, we zitten op 1 lijn :-D ;-) :-D
ik dacht dat de puggle al wat meer 'gevorderd' was ;-) . ach ik ben er ook niet zo mee bezig, heb ik weer wat bijgeleert ;-) .

honden page profiel Jenneke88Jenneke88

honden foto van Jenneke88

Django heeft geen stamboom, pappa en mama waren wel getest en hadden beide een stamboom. Nero heb ik via de rasvereniging gevonden.

Als ik dit topic bekijk kan ik eigenlijk geen uitspraak doen over wat een goede en wat een slechte Fokker is. Mijn moeder heeft jaren Zwitserse witte herders gefokt, met stamboom en een enkel nestje zonder. Vele mensen die kwamen kijken naar een pup hadden een probleem met de gemiddelde prijs van een pup. Ma heeft het jaar daarna een nest gefokt en bewust geen stamboom aangevraagd. Deze pups kwamen ook van geteste ouders,en zijn ook bij mensen terechtgekomen die er blij mee waren.

een stamboom is een bewijs van afkomst.

Ikzelf zou nóóit fokken. Het is een levenswerk waar veel tijd, geld en energie in gaat zitten. Je moet er echt passie voor hebben. Ik ben blij met mijn honden en ik heb ze tenslotte voor mijn eigen plezier en niet voor anderen..

honden page profiel Marijke Marijke

honden foto van Marijke

Ik zeg eerlijk dat ik één hond heb met stamboom en één zonder.
Die zonder stamboom heb ik pas en was al gecastreerd.
Die met stamboom heb ik van pup af aan en is niet gecastreerd,
maar ik heb geen plannen om met hem te fokken.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

"
en wat dan met rassen deze rassen...
Amerikaanse buldog, Amerikaanse naakthond, Amerikaanse pitbullterriër, Amerikaanse toyterriër, Boerboel, Boerenfox, Boheemse herder, Labradoodle, Oud Duitse Herdershond, Patterdaleterriër, Puggle, Schafpudel, Silken Windhound?
die kan je in nederland en belgië niet fokken met stamboom omdat het geen erkende rassen zijn. wat niet wegneemt dat het wel rashonden zijn. "


Kijk eens wa eenrassen jij opnemt, pitbull gern ras maar een verzamelnaam...labradoole geen rashond, puggle geen rashond. Rashonden lees eens over het ontstasn hiervn. Voor een mix daadwerelijk een stabiele rashond is met een gezond lijf en met vaste kraktereigenschappen duurt jaren!de honden die jij opnoemt zijn mode honden...

honden page profiel janinejanine

honden foto van janine

"

Kijk eens wa eenrassen jij opnemt, pitbull gern ras maar een verzamelnaam...labradoole geen rashond, puggle geen rashond. Rashonden lees eens over het ontstasn hiervn. Voor een mix daadwerelijk een stabiele rashond is met een gezond lijf en met vaste kraktereigenschappen duurt jaren!de honden die jij opnoemt zijn mode honden... "


en denk je niet dat wat wij "rashonden" noemen ook niet ooit begonnen zijn als mode honden?
Beetje naief (gut hoe schrijf je dat ookalweer)

Hans (Gast)

Wees eerlijk. Is het uberhaupt wel eerlijk om een hond met of zonder stamboom te fokken? Ik heb namelijk nog geen gezond hondenras kunnen vinden :'(

Er zit in elk ras wel iets naars ( oogafwijkingen, heupafwijkingen, loszittende knieschijven, ademhalingspbrolemen, te kleine schedel voor de hersenen, hart problemen, problemen met spijsvetering, huidaandoeningen en zo kan ik nog wel ff doorgaan.

Als ik zou moeten kiezen dan zou ik overigens altijd voor stamboom kiezen, omdat ik dan de bloedlijn kan zien, en daarmee toekomstige problemen met me hond, tot een minimum kan proberen te beperken.

" Jammer dat je zo je eigen gedrag probeert te rechtvaardigen.
"
Veronique, Hugo & Jay-Dee

Even kijkend, naar al die aandoeningen die bij honden voorkomen... Doen we dat dan niet allemaal een beetje, rechtvaardigen?
(tenzij je natuurlijk om medische reden een hond hebt, of omdat je een hond nodig hebt om er je boterham mee te verdienen) Oeps, ik ben aan het rechtvaardigen...














:-) :-) :-D

honden page profiel Veronique, Hugo, Jay-Dee & MandyVeronique, Hugo, Jay-Dee & Mandygoedgekeurde fokker

honden foto van Veronique, Hugo, Jay-Dee & Mandy

@Hans dan moet je toch eens beter zoeken, er zijn genoeg rassen die wel gezond zijn.
Dat er getest wordt op erfelijke afwijkingen is juist goed om dat soort dingen uit een ras te houden.

Daarnaast kan je mij wel aanvallen op mijn mening over rechtvaardigen, maar zolang men fokt zonder stamboom en al helemaal zonder erfelijke testen en dan ook nog zo'n topic opent. Dan ben je in mijn ogen erg slecht bezig (de TS dus).
Dat heeft niet met de betekenis van rechtvaardigen zelf te maken. Maar dat heb je dus niet begrepen.

honden page profiel chrischrisgoedgekeurde fokker

honden foto van chris

Lineke iedereen heeft wel eens dat hij snel iets schrijft en daardoor de woordkeuze niet ideaal is, of het bedoelde verkeerd overkomt, dat is niet dom hoor.

Hans, als jij een hond of welk ander diersoort dan ook zoekt welke altijd perfect is en nooit kans heeft op een afwijking dan kun je beter kiezen voor een machine, dan voor een levend wezen.
Niet dat die machine altijd perfect is, maar die kun je gewoon omruilen voor een perfecte.

Bij honden kunnen net als bij alle dieren en mensen, negatieve afwijkingen voorkomen.
Er zijn wel degelijk heel veel rassen waarbij het voorkomen van deze afwijkingen bestaat uit een 'natuurlijke' hoeveelheid en dus niet verontrustend hoeven te zijn. En om daarom te stellen dat er met geen enkele hond gefokt zou moeten worden zie ik het nut en uiteindelijke doelstelling niet van in.

Er zijn echter inderdaad ook rassen welke een dermate hoge kans op afwijkingen hebben dat dit niet meer onder natuurlijke hoeveelheid te noemen valt. Mensen welke kiezen voor een dergelijk ras, moeten deze verhoogde kans dan ook incalculeren.
het is dan niet alleen de verantwoording van de fokker om binnen zijn ras zo te selecteren dat ze gezonder worden, of het ras niet te fokken en de verantwoording van de pupkoper om te kiezen zo'n ras niet te nemen of alleen bij een fokker welke hier goed mee selecteerd.

Anoniem (Gast)

Dat degene die het topic opent een broodfokker is kon ik helaas niet ruiken, ik ben nl geen hond.

Als je goed hebt gelezen dan zie je dat ik voorstander ben van fokken met stamboom en daarom ook het volgende heb geschreven \"Als ik zou moeten kiezen dan zou ik overigens altijd voor stamboom kiezen, omdat ik dan de bloedlijn kan zien, en daarmee toekomstige problemen met me hond, tot een minimum kan proberen te beperken\".

Ik zou je ook nog willen wijzen op het volgende, omdat ik het idee krijg dat je vanuit je onderbuikgevoel reageert en me ervan beschuldigd dat ik je aanval op je mening.(wat dus niet zo is)

2. Omgang op het forum
HP stimuleert het respectvol reageren naar elkaar. Neem daarom ook gezamenlijk de verantwoording om de site leuk, leerzaam en gezellig te houden. In je emotie kun je soms iets te fel overkomen. Dit kun je voorkomen door de tijd te nemen om je mening goed te formuleren en eerst je bericht nog eens goed door te lezen voordat je op de reageerknop drukt.

Oja misschien ook handige informatie --> rechtvaardigen
onderbouwen volgens bepaalde ethische beginselen

Etisch --> Ethiek of moraalwetenschap is een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de kritische bezinning over het juiste handelen.

Nogmaals ik val je niet aan! Maar over wat rechtvaardig is valt te discussiëren


Verder zou ik je heel dankbaar zijn als je me een aantal hondenrassen kunt noemen zonder (erfelijke) gezondheids problemen, omdat ik er helaas nog geen een gevonden heb.

Anoniem (Gast)

Veronique, Hugo & Jay-Dee

@Hans dan moet je toch eens beter zoeken, er zijn genoeg rassen die wel gezond zijn.
Dat er getest wordt op erfelijke afwijkingen is juist goed om dat soort dingen uit een ras te houden.

Daarnaast kan je mij wel aanvallen op mijn mening over rechtvaardigen, maar zolang men fokt zonder stamboom en al helemaal zonder erfelijke testen en dan ook nog zo\'n topic opent. Dan ben je in mijn ogen erg slecht bezig (de TS dus).
Dat heeft niet met de betekenis van rechtvaardigen zelf te maken. Maar dat heb je dus niet begrepen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dat degene die het topic opent een broodfokker is kon ik helaas niet ruiken, ik ben nl geen hond.

Als je goed hebt gelezen dan zie je dat ik voorstander ben van fokken met stamboom en daarom ook het volgende heb geschreven \\\"Als ik zou moeten kiezen dan zou ik overigens altijd voor stamboom kiezen, omdat ik dan de bloedlijn kan zien, en daarmee toekomstige problemen met me hond, tot een minimum kan proberen te beperken\\\".

Ik zou je ook nog willen wijzen op het volgende, omdat ik het idee krijg dat je vanuit je onderbuikgevoel reageert en me ervan beschuldigd dat ik je aanval op je mening.(wat dus niet zo is)

2. Omgang op het forum
HP stimuleert het respectvol reageren naar elkaar. Neem daarom ook gezamenlijk de verantwoording om de site leuk, leerzaam en gezellig te houden. In je emotie kun je soms iets te fel overkomen. Dit kun je voorkomen door de tijd te nemen om je mening goed te formuleren en eerst je bericht nog eens goed door te lezen voordat je op de reageerknop drukt.

Oja misschien ook handige informatie --> rechtvaardigen
onderbouwen volgens bepaalde ethische beginselen

Etisch --> Ethiek of moraalwetenschap is een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de kritische bezinning over het juiste handelen.

Nogmaals ik val je niet aan! Maar over wat rechtvaardig is valt te discussi�«ren


Verder zou ik je heel dankbaar zijn als je me een aantal hondenrassen kunt noemen zonder (erfelijke) gezondheids problemen, omdat ik er helaas nog geen een gevonden heb.

honden page profiel cia v.d. heijdencia v.d. heijdengoedgekeurde fokker

honden foto van cia v.d. heijden

"

en denk je niet dat wat wij "rashonden" noemen ook niet ooit begonnen zijn als mode honden?
Beetje naief (gut hoe schrijf je dat ookalweer) "


Nee dat denk ik dus zeker niet....

Vele honden zijn ook nog gefokt op hun eigenschappen....Immers vroegurrr werden er vele honden gefokt voor het werk wat nu steeds meer vergeten wordt bij een ras. Het woord "modehonden" zoals jij het nu benoemd bestond niet eens.

honden page profiel linnekelinneke

honden foto van linneke

"

Kijk eens wa eenrassen jij opnemt, pitbull gern ras maar een verzamelnaam...labradoole geen rashond, puggle geen rashond. Rashonden lees eens over het ontstasn hiervn. Voor een mix daadwerelijk een stabiele rashond is met een gezond lijf en met vaste kraktereigenschappen duurt jaren!de honden die jij opnoemt zijn mode honden... "

pitbull is WEL een ras! Kira is een classic pitull. het is niet omdat de fci het ras niet erkend dat het geen ras is. in amerika is het ras wel erkend.
de labradoodle is een erkend ras in australië, oud duitse herder is erkend in duitsland en een markiesje is ook enkel erkend in Nederland.

honden page profiel Kim en CasperKim en Casper

honden foto van Kim en Casper

"
pitbull is WEL een ras! Kira is een classic pitull. het is niet omdat de fci het ras niet erkend dat het geen ras is. in amerika is het ras wel erkend.
de labradoodle is een erkend ras in australië, oud duitse herder is erkend in duitsland en een markiesje is ook enkel erkend in Nederland. "


Hier even uitleg over de pitbull

http://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/44256-pitbull-wat-is-dat-voor-hond.html

En we hebben het hier toch over fokken in nederland? Fokken in belgie is al anders dan hier...

Helaas, dit onderwerp staat op slot.

Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "wees eerlijk" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken

pagina 4 van 7 12 3 45 6 7
Volgende forumvraag: sneller
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^