Honden vakantie in Noord-Brabant

Hondenvakanties > Nederland > Noord-Brabant

Campings en hotels waar je met de hond heen kunt in Noord-Brabant

Afbeeldingen

Geen foto's gevonden voor Noord-Brabant

Omschrijving Noord-Brabant

Ligging

Noord-Brabant grenst in het noorden aan de Nederlandse provincies Zuid-Holland en Gelderland, in het westen aan Zeeland, in het oosten aan Limburg, en in het zuiden aan de Belgische provincies Antwerpen en Limburg. Behalve Gelderland en Overijssel heeft geen andere Nederlandse provincie zoveel 'buren'. Noord-Brabant is dan ook een grote provincie (na Gelderland de grootste) en zij bezit logistiek een belangrijke, ook grensoverschrijdende doorgangsfunctie, zowel naar het zuiden als naar het oosten.

Fysieke kenmerken

Noord-Brabant is in gemiddelde mate verstedelijkt, de bevolkingsdichtheid (491/km²) is vrijwel precies het landelijk gemiddelde (484/km²). De verstedelijking is in het midden van de provincie het meest, waar de vlieger: Breda, Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch zich bevind, voor de rest is het een landelijke provincie. De provincie heeft bovendien haar landschappelijke waarden goed bewaard. Natuurschoon vindt men vooral in de nationale parken Loonse en Drunense Duinen, De Biesbosch en De Groote Peel, in het vennengebied Kampina bij Oisterwijk, het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, en in de bosrijke omgeving van Breda.

Belangrijke steden

De belangrijkste steden in Noord-Brabant zijn, in orde van grootte: Eindhoven (5e stad van Nederland, grootste stad van Noord-Brabant), Tilburg (6e stad van Nederland), deze beide gemeenten met meer dan 200.000 inwoners, en dan Breda (9e gemeente van Nederland), evenals 's-Hertogenbosch (21e gemeente van Nederland) ver boven de 100.000 inwoners. Na deze grote vier komt een vijftal steden met een inwonertal van 50.000 tot 100.000, in dalende volgorde: Helmond, Roosendaal, Oss, Bergen op Zoom en Oosterhout.

Al deze steden zijn ook toonaangevend geweest in de ontwikkeling van de Nederlandse industrie, en bevinden zich tevens in de "Brabantse Stedenrij", een combinatie van de Brabantse steden tezamen met randgemeenten. Onder planologen wordt dit gebied ook wel de Zandstad Brabant genoemd, als toespeling op de benaming Randstad voor het verstedelijkte westen van Nederland. In het gebied liggen onder meer nog vele kleinere steden zoals, Schijndel, Waalwijk, Boxtel, Oisterwijk, Vught, Geldrop, Etten-Leur, Uden, Veghel en Veldhoven, terwijl ook meer perifeer nog diverse plaatsen van meer dan 25.000 inwoners liggen, zoals Heusden, Deurne, Boxmeer en Werkendam.

Het streekplan 2002 heeft in de provincie een vijftal stedelijke regio's aangewezen. De grootste daarvan is het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven met bijna 725.000 inwoners, gevolgd door Breda-Tilburg met ruim 530.000. Deze cijfers geven een betere indruk van het reële gewicht van de twee belangrijkste stedelijke gebieden.

Cultuur

Er zijn vele musea vooral in de grotere plaatsen zoals onder andere het Noordbrabants Museum in Den Bosch en het Breda's Museum in Breda en theaters zoals het Chassé Theater in de provincie Noord-Brabant. Verder zijn er vele lokale initiatieven op diverse gebieden van kunst en muziek.

Natuur

Evenals het grootste deel van Nederland is Noord-Brabant relatief vlak en bestaat uit dekzandgebieden, doorsneden door beekdalen. In het noorden vinden we de rivierkleigebieden en in het noordwesten vinden we nog restanten van het vroegere Hollandveen. De grote hoeveelheden woeste gronden (heidevelden en stuifzanden) uit het verleden zijn grotendeels in cultuur gebracht, bijvoorbeeld door bebossing. Enkele stuifzand- en heidegebieden zijn bewaard gebleven, zoals in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en de Kampina. In het oosten van de provincie vinden we enkele hoogveenrestanten in de verschillende reservaten van de Peel. De grens van de provincie wordt in het noorden gevormd door de rivier de Maas. De Maas loopt uit in de Maasdelta en vormt daar het Nationaal Park De Biesbosch.

Honden Vakantie


Spot toevoegen

Wil je zelf ook een adres toevoegen ? Navigeer dan eerst naar de juiste provincie en klik vervolgens op toevoegen !

Vakantie Toevoegen in Noord-Brabant

- Vakantie adres toevoegen


De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^